МВР ни пази все по-убедително от себе си

Гледам телевизионен репортаж с елементи на интервю, посветено на усилията на ръководството на МВР да ни убеди, че може да ни опази от корупцията на пътните полицаи и от собствената ни склонност да даваме подкупи.

 

Точно така, правилно сте прочели. Битката срещу корупцията, която някак си по презумпция всички приемат за загубена, периодично се разгаря с идването на власт на всеки нов министър, който иска да увери гражданите, че ще ги защити от рекета на пътя.

 

В случая Нова телевизия показва министъра на вътрешните работи Веселин Вучков на фона на показна акция на КАТ. Разказ по жива картинка! Виждат се две полицейски коли и доста униформени, които проверяват документите на един гражданин в спрян автомобил.

 

Куриозното, ако сме в състояние да го забележим, е във факта, че полицаите са мобилизирани не е заради особено опасни престъпници, а за да сме сигурни, че има достатъчно свидетели и че униформените се пазят един друг от обичайните изкушения на самотния събирач на рекет.

 

Проверката се филмира, но не заради борбата срещу престъпния контингент, а за да бъдем убедени, че няма как да дадем подкуп на полицай.

 

Именно с такава цел министър Вучков обяснява и обещава, че отсега нататък ще бъде така: само по две коли с многобройно полицейско присъствие и само с участието на оператор в униформа ще се извършват подобни проверки.

 

Нашата полиция ни пази от себе си!

 

Питам се обаче: откъде се знае, че в проверяващите екипи, снабдени с видеокамери, има поне един неподкупен полицай, от когото останалите да се страхуват или срамуват? Ако тези честни служители са известни на ръководството, дайте да ги видим и да ги направим…министри!

 

Починът на Вучков може да се разшири и приложи широко в други области. Например шефовете на медии, ако самите те са честни, да си набележат честни журналисти и да ги пращат в екип по събития да следят подкупните им колеги, за да ги срамуват и страхуват, че ще ги издадат, ако пишат поръчково. Съответно честните журналисти да бъдат снабдени с камери, а записът да се пази повече от месец– т.е. не като в КАТ, защото всяка редакция има нужда от архив.

 

Шеговито ли ви се струва?

 

Не се шегувам- взимам повод от реалностите. В телевизионен дебат вчера със собствените си уши чух една защитничка на каузата на КАТ да се възмущава от твърденията, че не се взимали мерки срещу подкупни пътни полицаи. Не е вярно, разлюти се тя, взимат се мерки- например с преместване на неатрактивни позиции!

 

 

От това ми стана ясно, че ако се оставиш да те хванат с подкуп в центъра на София, ще те преместят за наказание в Ботунец, където събираемостта от подкупи по дефиниция е неатрактивна- друг път да внимаваш и да не излагаш професията, а и да се научиш да не предаваш чрез своята немарливост началството, което абсолютно безкористно ти е гласувало високото доверие да събираш рекета в самото сърце на столицата!

20 мнения за “МВР ни пази все по-убедително от себе си”

 1. Едно от елементарните неща срещу лесното корумпиране в кат са, че екипите се ротират. Днес Иван отива на пост 9 с Петър. Утре вече е на друго място с друг колега. Отделно няколко пъти годишно те пускат с колега от “вътрешна сигурност” и ти пускат контролирано пиян шофьор, за да се види наистина как реагираш. В целия нормален свят това е обичайна практика, тук странно зашо не е 😉

 2. Офтопик, но по тема, която тук коментираме точно, прогностично и с разбиране на голямото й значение. То не е само във вечните руски козни, интриги и коварства към света, но засяга много важни и кризисни фундаменти на днешна Европа.

  http://www.mediapool.bg/proruska-peta-kolona-se-ochertava-v-petata-republika-news227542.html

 3. А бе то тва с борбата с корупцията хубу,ма то така и така като сме руска провинция що не наслагат на всяка една кола така наречените видеорегистратори както е например във великата Русь?
  По евтинките са по 25-35лв.Те за 25 години ни накараха какви ли не работи да сменим табели мабели паспорти пребоядисване в жълто пък как така забравиха да ни шибнат и по един видеорегистратор по колите както е в матушката!?

 4. @ STAMBO Интересно кога и партията на Найджъл Фарадж във Великобритания ще си признае за руско “кредитиране”.

 5. Към СТАМБО:
  Каква френска „култура”, какво френско “благородство”, каква френска “висока нравственост”, какво френско “отстояване” на идеи, принципи и ценностна система, каква френска “изтънченост”, каква френска “изящност”?!
  Извадки /по смисъл/ от текста –
  „Леко мистериозните” кредити, като:
  – Прикрита покупко-продажба на политици;
  – Прикрито субсидиране на приятелски партии;
  – Прикрито купуване на солидарност;
  – Прикрит износ на революции;
  – Прикрита покупко-продажба на евроатлантически каузи;
  – Прикрита покупко-продажба на национални интереси;
  – Прикрит износ на шпионаж;
  – Прикрит износ на тероризъм …

 6. Щом пипалата на руския октопус са стигнали чак до Франсето,а се загатва евентуално и за Фарадж,сещайте какво е тука и за близки нам държави!
  Потому что как говорится- Болгария не заграница!
  или
  «Курица – не птица, Болгария – не заграница»,
  Вижте само Сьйдерав как му се изпъват жилите на врата по митингите.
  И на мене да ми налеят нам колко си “лимона”,че и телевизийка свежа да ми спретнат,не жилите на врата ами закопчалката на сутиена ще ми изхвръкне от напъване само и само да заработя и следващия транш!
  Сьйдерав ряпа да яде!
  Остава след някой и друг ден да пишат че са финансирали и демократите в США и Маркс,Енгелс,Ленин и Сталин да помахат за поздрав от небето в знак че световната революция закончилась!

 7. За съжаление нещата не могат да се решат с кампанийни мерки. По принцип с годините трябва да се издигне реномето и престижа на полицейската институция ( но това не става с “престижни” и поръчкови (от някое посолство) акции – като тази за “опазване” на МОЧА).
  След това, по естествен път, ще дойде и по-качествения и по-квалифициран състав, който съзнателно да иска да работи тази професия, а не просто защото е некадърен да се занимава с нещо друго….
  Имам познат българин, полицай в Сиатъл.
  Попитах го как стои там въпросът с подкупите и рушветите.
  Той, ако не беше българин, вероятно щеше безкрайно да се изуми на въпроса ми, но генът го накара да се овладее и да ми отговори спокойно и снизходително. В Америка просто няма нужда полицаите да се следят един друг и да се снимат с камери как си вършат работата. Често патрулирането е даже и от един човек. Но в USA никой даже и не си помисля да си рискува стабилната (по техните стандарти) професия, високия клас на социално и здравно осигуряване, с които се ползват полицаите. Каза, че трябва да му е изпила чавка акъла, за да рискува всичко това. А пък само някой да се опита да му даде рушвет, арестът и затворът са му в кърпа вързани, и делата се гледат по бързата процедура!

 8. Г-жа Вълчева и скъпи Павле,

  Чудесно сте репликирали! Какво е Франция като политическа традиция, стандарти и стил, се знае отдавна-царство на лицемерието, на двойните стандарти, на хора с 2-3 лица, оплетености край Сена на разни тъмни типове от елита, пред които сицилианските донове са просто почтени семейни хора. Пуешка надменост и жалко пораженчество, зверска отмъстителност над слабите и пъзливост пред силните и достойните. Я да разкажа пак приказка с други имена, все едно, че е станала оттатък Ардените през 1945 г. Примерно фелдмаршал Кайтел, кръстил с любов сина си Адолф и дясна ръка на фюрера нещо към края се дръпва от него и почва да вдига гюрюлтия по ВВС, с която събира 3 файтона хора за съпротива в стил “Ало, ало!”. Идват съюзниците, правят го за тези заслуги президент, той се погрижва Хитлер да си кротува спокойно в лукс затвор, колкото за парлама, назначава 2-3 негови министри като опитни експерти в демократичния кабинет, вечеря насаме с Хайдрих и му казва, че няма проблем за екстрадицията на евреите, това е минало.Ей ти го и Франсоа Митер…., пардон!- Балдур фон Ширах-фюрерът на Хитлерюгенд-млад, красив и енергичен мъж, че какво му е да го направим един министър на младежта и спорта, маха нацито- остава “социалист” – и готово. Същевременно-давайте долари, янки, пазете ни, ама почитайте нашата уникална немска идентичност, ние хем ще сме формално в НАТО, хем ще се разтапяме по руската душа. Ще образоваме една сюрия комунистически маниаци като Пол Пот, че повечко милиони да изтребят нашите велики идеи…Че и Бокаса колко диаманти има, ама бил людоед… се ла ви!… Това е политическа Франция преди и сега. Плюс чаршафи, одори, жартиери, финтифлюшки, плезири и други амурозни атрибути също с политическо значение. Един прекрасен стар френски филм- ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ го е описал безпощадно!

 9. Иво е прав. Тази история прилича повече на Комедия със Луи дьо Фюнес. Само че с участието на Бай-Баш-Тиквата като главен и много Бос на милиционерите.
  Българския Дебелогъз (по нрав и поведение и фигура) Полицай е достоен за осмиване.
  Между другото, да попитам Бай-Баш-Тиквата, (Ако не се сеща за кой говоря – бойко борисов), колко полицая са осъдени за обидно поведение, като например селските милиционери с големи мръсни усти, нагрубили протестиращите пред МОЧА-та.
  Според закона ако гражданин нагруби гражданин глобата е 1000 лева. Ако пък Гражданин нагруби Длъжностно лице до 7000 лева.
  Колко обаче е глобата ако Длъжностно лице нагруби Гражданин дори и да е при изпълнение на задълженията си ???
  Колко е силна държавата в озаптяване на своите “длъжностни лица” ?? Колко е силна в тяхното култивиране ???
  Май въпросите са риторични поради културата на големия и много Бос, Бай-Баш-Тиква!!!

 10. https://www.youtube.com/watch?v=oVZjyyAE-78#t=1978
  Доста време се колебах дали да “пусна” тук този филм. Първо, защото на много места гледането е мъчително, кадрите са потресаващи. А сигурно и много от пишещите тук са го гледали. Мисля че трябва да се гледа – от началото му. Как да стане да го видят читателите на КРОСС например? Или тези младежи, дето ходят на мероприятия като онзи ден пред МОЧА-та…
  Авторите на филма са го направили с ум, знание/информация и болка – като памет за тяхната национална съдба.

 11. Най-смешното е, че тези акции за подкупи на катаджии и митничари , остават на най-ниското ниво, с презумпцията , че по-горните етажи са “ни при чём”- приличат на известната статуя с трите маймуни- не видял, не чул, не казал.Г-да министри, не пасем трева/нямам пред вид оная трева/.На всички е ясно, че тези подкупи организирано се придвижват нагоре и докато не влезе министър в затвора нищо няма да стане.
  А колкото до финансирането партията на Мари Льо Пен , много добре е описана от колегите картинката.То затова във Франция нищо не върви – икономиката бусува, огромни разходи в социалната система, свръх дефицит и за капак партия финансирана от Путин.

 12. Стамбо, нямаш си на идея колко си прав за политположението във Франция. Не могат простят на американците, ни че ги освободиха, ни че, чрез плана Маршал ги възстановиха за нула време. Нали се барат за велики. След като с рамото на лилипут.ин Сарко пробута булката си пишман певица да пее в масква след проваленото ѝ турне в “Квебек е френски” пред отбрана публика единороси се отвратих изцяло. Основното им занимание е да се чифтосват на поразия. Етикетът, ляв-десен-центрист-зелен-пембен няма никаква значка. А петатата колона не е от вчера. Мераклии за “заеми” които никога няма да върнат-бол.

 13. Искам и да се допълня и коригирам.
  Така. Нашите Бос(и) политици ни обясняват , че уж се правят някакви усилия за реформиране или движение към прогрес. В същото време едни други момчета си дърпат народни парички – 3,6 милиарда и хич не им дреме ни за Денс Групата ни за Боп ни за армията ни за лошите милиционери.
  И кво излиза. Мижи да те Лажем!!!
  А после горе изброените заедно делят Плячката. Без да снимат с Камера.
  Тогава има само един въпрос, вие колко взехте да им подпишете за Легитимно Разбойничество на Изборите ???

 14. Ето и нещо скорошно от Independent:
  ‘In recent weeks, the Kremlin’s targets have included France’s xenophobic Front National (FN) party, and politicians from three German parties including the neo-Nazi National Democratic Party (NPD), the Eurosceptic Alternative for Germany (AfD) and the Social Democrats (SPD).’

  Ех, Кееp Sweden Swedish, Keep France French, Кeep Germany German… ако ще и с руско злато да е.
  Една евро-хомофония се получава на ‘Лукавите от долината на путинизингерите’.
  Следва продължение; вероятно.

 15. В допълнение към казаното от steven ,споделям собствен опит като нарушител: карайки бавно/търсех къде да паркирам/, в центъра на Денвър, Колорадо, не бях забелязала, че детето/на 12г./ по средата на задната седалка, си е откопчало колана. Покрай мен мина полицай с мотор и ме хвана на местопрестъплението. Той извади кочан с жълти бележки, където пише кога да се явиш пред съдията. След около 2 месеца отидох да се запозная с американското правосъдие, но така и не стигнах до съдията-сключих споразумение и се съгласих да платя $65-можех, разбира се да оспорвам.
  Тези подробности, сигурна съм са известни на мвр…

 16. “По-нататък министерството планира да купи 400 специални камери, които да се монтират в патрулките. Те ще струват между 3 и 5 хил. лв. за брой.”
  Доста добри камери трябва да са това, просто казано, чиста “далавера”.
  Ето как се става дума за бизнессс мен, взимаш пари от таксите на хората, поръчваш камери от по 100$ средна цена и ги описваш че са 2000$.

 17. VLADO, при милицията е така – “реформите” се правят с още по-големи средства, които се “разходват” още по-прИзрачно от преди “реформирането”!

 18. Спомням си когато бях дете и баща ми ме учеше на разни неща. Например: “Ако намериш потрфейл трябва да го предадеш на милиционер, но гледай да са двама. Ако е само един може да си го прибере, ако са двама ще е длъжен да го предаде в участъка.” Колко наивни сме били…?

 19. Няма куражлия, МВР-министър, който да отиде при Саакашвили, да му кажат и да му покажат как се прави реформа в МВР, и да реши ВЪПРОСА! Имам доста познати катадйии, ама никой не признава, да се отчита на по горни началници. Мисля, че това си е “творческа” самодейност на фатмаците, с която главните си купуват лоялност – да не им гледат в канчетата. Биснеса на офицерите е наедро – контрол на търговията с наркотици, проституцията, съвместните далавери с прокурорите…

 20. Ъх,ей т’ва за Саакашвили ми хареса!
  Ей т’ва е вече реформа,а не да гледам катаджията с бяла фуражка ли е или с лайняно жълта!
  Браво Живко,браво Боев!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.