Авторекламата на телевизионния комунизъм

Смълчано гледам и слушам безкрайното самохвалство за прелестното минало на държавната ни телевизия, която без капчица свян и критична оценка рекламира историята на телевизионния (си) комунизъм в България.

 

Тази кампания тече безспир вече втора година!

 

От екрана се леят възторзи за времето на Батето, зетя на Живков, когато животът в телевизията бил прекрасен и – представете си – тя даже станала цветна! „Логика”, която нахално си проси аплодисментите досущ като самият Живков, който ни бил построил цели две Българии ( да целуваме ръка, макар по това време други народи да построиха десетки Белгии, Холандии, Сингапури и Южни Кореи).

 

Оказа се, че единственото нещо от предишната държавна идеология, което не подлежи на критика ( и самокритика) днес е тъкмо най-силният и важен инструмент за промиване на мозъците на поколения българи. Всичко било прекрасно, що се отнася до БНТ, както излиза от нейната кампания за ознаменуване на 55 годишнината й, на която и БСП не може да съперничи с приемствеността спрямо комунизма чрез бройката конгреси, ознаменували столетното й битие.

 

Моя скромна милост водеше предаването „Още” в БНТ от ноември 1992 г. до пролетта на следващата година, когато в качеството си на генерален директор на БТА попаднах в списъците за политическа разправа на правителството на мафията, наричано за благозвучие „кабинета Беров”. Не държа това предаване също да бъде споменавано като част от историята на БНТ, макар тъкмо в него да прозвучаха „кощунствени” истини за миналото, заради които от Д(П)С ми изпратиха послание, че главата ми ще се търкаля по стълбите на БТА. И изпълниха заканата си!

 

Но все пак се чудя на избирателна „безпаметност” за доброто и злото по отношение на миналото на тази най-важна идеологическа институция, която и днес подклажда носталгията по времето на един режим, осъден междувременно със закон от Народното събрание в днешната Република България.

 

Мисля си такива работи, но се въздържах да пиша- да не би да се възприеме като някаква реакция на факта, че в тази телевизия (отново) съм забранен в качеството на публицист вече втора година. Такава забрана за първи път ми беше наложена там още преди падането на Живков заради това, че съм си позволил да му поискам оставката на един форум в НДК.

 

Няма да повярват някои, но наистина не ми пука от тяхното повтарящо се „наказание”. То принизява тях, а мен не може да ме направи „по нисък от тревата”, в която съм пуснал собствени корени и не се обръщам като слънчоглед или гербер към прожекторите.

 

Не, не си мисля, че са длъжни да ме канят като (безплатен) коментатор ( за покана за работа там пък дори и през ум не ми минава). Но че съм забранен като публицист в БНТ, докато забраната за моя милост отдавна е паднала в други телевизии (доказано с десетки мои участия през същия период в предавания на Нова тв и дори на БиТиВи след смяната на ръководството й), е факт.

 

И тъкмо да реша, че може и да не съм прав, че съм мръднал, че неосъзнато завиждам за чистото като момина сълза и просълзено от самодоволство минало на БНТ, че само аз забелязвам абсурда с телевизионния плач по чудесния телевизионен комунизъм и ето че все пак се появи още един съмишленик по въпроса.

 

Както ще се убедите от текста на Иван Стамболов, ставаме двама. В наше село да има още един Мунчо не е чак толкова малко, като се знае колко много подмазвачи се бутат на входа на БНТ в очакване да ги покажат по „телевизора” и поради това си траят целесъобразно, за да не си развалят отношенията със „старата къща”!

 

ИВАН СТАМБОЛОВ

Озаптете БНТ!

Напоследък няколко пъти, особено в събота или неделя, ми се случва да гледам телевизия и то Канал-1. Не питайте защо – нямам рационално обяснение. И гледайки, установявам, че националната телевизия е потънала в болезнен нарцисизъм, породен от гордостта и самовъзхищението, че навършва 55 години. Честито!

Наистина и най-чистосърдечно – честито! Но как телевизията отбелязва годишнината си? Разбира се, по най-естествения начин: с ретроспекции и мили спомени. Нали знаете каква режисьорска техника прилагат заснимачите на сватби – първо виждаме булката и младоженеца като бебета на черно-бели снимки. После първолаци, картички „Мила мамо, честит празник!“, гимназисти (бъдещият младоженец е с китара), за пръв път сами на морето (разбира се, не заедно, защото все още не се познават), после момчето е войник, а момичето – студентка; след това и момчето е студент, а накрая ги виждаме двамата прегърнати – види се, запознали са се, харесали са се и са се сгодили.

Да, обикновено това са милите спомени на младоженците. Но какви са милите спомени на БНТ? Предавания, най-вече от 60-те и 70-те години. Телевизионен театър, където актьор, сполучливо дегизиран като Ленин, претворява в слово идеите на марксизма-ленинизма. Хумористични програми, от които струи наивна и симпатична бодрост. Безметежни забавни предавания, които с музика, текст и видео показват колко щастлив е животът на новия човек. Мемоарни интервюта с патриарси на синия екран и древни културтрегери, които споделят спомени: вижте колко велики бяхме ние, ние сме колоси, на чиито рамене вие сте стъпили, за да виждате по-надалеч. Те са не повече от десетина – Кеворк Кеворкян, Хачо Бояджиев, Атанас Свиленов и не помня още кой – все внимателно избирани по онова време люде. Разбира се, никой не каза какви трябваше да са избраниците и кой ги избираше. Да го обяснявам ли за по-младите поколения? Да обяснявам как по онова време в светлината на прожекторите и пред притихналата и лишена от всякаква алтернатива и възможност за сравнение публика можеше да излезеш само с продадена душа, целунал пръстена с петолъчката и завтечен по правата линия, която е права, единствено защото е успоредна с линията на Партията?

Залисана в ретроспективния си нарцисизъм, БНТ или пропуска, или съзнателно неглижира едно важно обстоятелство, което не трябва нито да бъде пропускано, нито да се неглижира. Всяка тоталитарна държава, каквато беше България в „най-хубавите години от нашия живот“ – така ги нарича БНТ в заглавието на едно от въпросните си предавания, – гледа на електронните медии като на безценен инструмент за пропаганда, манипулация и промиване на мозъка на социалистическия труженик. Случайна тоталитарна телевизия няма, случайни хора в нея не попадат и случайни предавания не се правят. Тоталитарната телевизия съществува, за да представи една кошмарна и безчовечна действителност като „щастлив живот“. Когато ни умиляват телевизионни предавания от онези времена, ние повтаряме опитите да се захароса социалистическата действителност.

При това положение нека не се чудим на вихрещата се носталгия, русофилия* и всякаква друга „-фѝлия“, и всякаква друга „-алгия“, и всякаква друга девиация на ума и нравствената система. Защото една демократична електронна медия да се гордее с миналото си на тоталитарна медия, за мен е девиация. Мисля, че това, освен проява на лош вкус, е и вредно, особено за хората, които не са изпитали лично на гърба си сладостите на онзи „щастлив живот“ – за младите хора. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

______________________________

* Бързам да изпреваря реакцията на русофилите, като кажа, че осъждайки русофилията, нямам нищо против Русия, точно както осъждайки педофилията, нямам нищо против децата.

 

39 мнения за “Авторекламата на телевизионния комунизъм”

 1. Към това ли се стреми българският избирател и фен на редица двубуквия?

  https://www.youtube.com/watch?v=2Ra-qBGlGDk

  Мил момент от Русия днес с привкус от “златното социалистическо минало” 🙂

 2. г-жи и г-да,аз обичам Русия и не виждам нищо лошо в това,нито съм предателка ,нито съм от някаква митична “5-та колона”,нека всеки уважава възгледите на другия. във връзка с това искам да кажа че за това положение в което сме сега сме си виновни само ние българите и никои друг .

 3. Точна диагноза на соцмухъла, който лъха вече непоносимо с цялата юбилейна носталгия от екрана на БНТ по 55-те!Че снощи и онзи чорлав плашипутарник, дето вони на кенефа на Централна гара, и пишман режисьор Слабака- и той – при батето беше телевизия, ся е кофти,баааамааааму, ама при батето беше супер!Да не говорим за сателита, който си е направо образцово агитпропско глобално кътче за праисторическа шумкарска пропаганда!

 4. Любице,и защо го заявявате това тук? Кой Ви пречи да си обичате Русия?
  Що си мислите,че тук е сборище на тъмни балкански русомразци, или просто така си баете бабешки?
  И аз обичам Чехов, но не харесвам Гоголевите герои и нрави в днешна Русия.
  Пред Русия без двоумене, предпочитам Европа.
  Изглежда, вие повече обичате Русия ,пред Отечеството си,което и да е то,/имайки пред вид името ви/.

 5. Телевизия „под прикритие” + партия „под прикритие” + банка „под прикритие” + парламент „под прикритие” + полиция „под прикритие” = държава „под прикритие”, каквато е България!

  И понеже почистването на “Авгиевите обори” все отнякъде трябва да започне, предлагам:

  “Под прикритие” – вън от БНТ!
  https://www.facebook.com/groups/220373724812435/

 6. Много сполучлив коментар! И аз наскоро останах стъписан, когато по БНТ пуснаха предаване за септемврийското въстание.Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!

 7. Хихихихихи….това за русофилията и педофилията ми хареса!
  А иначе – нещата хич не са за смях….
  Пита ме моят 14-годишен син какво е било при социализма. Опитвам се да го вкарам в правите релси, но не знам дали успявам на фона на масираната “носталгична вълна по миналото”, която ни залива не само от екрана на БНТ.
  Учудва ме склонността на хората да забравят лошите неща, които са им се случвали в живота, а да помнят предимно хубавите. Като в казармата например – сякаш е нямало всевъзможни извращения, невероятна простотия и идиотизъм, а се помнят само приятелствата и възмъжаването…
  И, разбира се – безкрайно човешката носталгия по отминалата младост, когато…..когато……

 8. Любице, люби който си искаш, но не ни го натяквай. Панимаеш?

 9. И не е само до нашата телевизия… я, вижте каква широка перспектива за телевизионна възхвала на комунизма, сесесерщината и путинщината е ширнала Кастровата пълнообслужваща метреса товарищът олывэр стоун. Той, свинята в гаши майкъл мур и кретенът ноам чомски са тримата световни уроди, на които бих размазал мутрите с най- висше удоволствие! ВЕЛИКИЯТ КЛИНТ ИСТУУД им го беше обещал, но остаря вече много, милият!
  Затова- плюйте на лъжливите целулоиди на комунистическия негодник стоун- заплюйте и сурата му!Не позволявайте на мерзавеца нагло да мърси честта и паметта на американските войници във Виетнам!Мислете за убитите и изтезаваните от неговите скъпи приятелчета хора в Куба и другаде!

  http://glasove.com/interviuta/44551-olivyr-stoun-istinskiqt-ni-vrag-e-vytre-v-samite-nas

 10. цялото минало на цялата телевизия си е социалистическо. и винаги целта на телевизията, както и целта на пресата, както и целта на радиото по времето на соца беше точно такава – да слави “строя, партията, ссср-то и мъдрите партийни ръководители”. няма какво друго да покажат от онова време. тъжно е, че го показват с някакво умиление и преклонение. тъжно е миналото, с което се гордеят. минало на “метреси”. но и ненапразно днес няма по-скучна телевизия от БНТ. то и като цяло телевизионната журналистика е някак си ялова. цветните, интересни, ерудирани и смислени журналисти се явяват рядко и то като гост-коментатори в някое предаване. водещи журналисти с интелект и характер липсват във всички телевизии.

 11. браво любице! много си любвеобилна. обичала русия тая любица. а Германия? обичаш ли я? а великобритания – обичаш ли я? а България? или за нея място не остана. ВСЕКИ, който обича чужда държава е предател, любице.

 12. До ЛЮБИЦА:
  Когато една жена обича децата си, за всички е ясно как изглежда това чувство, в какво се изразява то и как предопределя отношението й към тях.
  Когато една жена обича един мъж, всеизвестно е какви са изразните средства на чувството й, промените, които настъпват в отношението й към този мъж, за разлика от това към всички останали.
  Обичта /искрената/ не е продукт на разума /”възгледите”/, тя е доказано ирационална и витае в сферата на емоционалното. Най-вероятно е продукт на заложените в нас интстинкти, обуславящи палитра от неразгадани прояви като самосъхранение,страст, продължение на популацията, еволюция на вида, ограничена от консерватизма на генотипа и дори елементи на егоизъм и алчност /Вайнингер/.
  В светлината на изложеното, бихте ли могла да аргументирате и илюстрирате като външна изява това свое съкровено чувство – обичта си към Русия? Обичате ли и други държави и ако да – колко още? Бихте ли могла да обикнете и други държави, които до момента не познавате и не обичате?

 13. Аз харесвам телевизията – харесвам техническите способи, които правят телевизията възможна! Затова винаги (в различна степен) ми е било чудно, защо това, което най-много се гледа по телевизията обикновено има най-малко общо с чудото телевизия. За последно си го помислих като слушах за един боксов мач, проведен наскоро. Новините често са също толкова далече от техническия способ телевизия, спортните срещи и т.н. Правейки ретроспекция на 55 години БНТ предимно (с няколко изключения) за символи се обявяваха хората правещи предаванията, а хората правещи “чудото” видимо стоят в сянка. Спомням си една стачка на тв операторите (дали не беше 93-та година или май 92-ра, след като НЕ МИНА вота на ДОВЕРИЕ), когато даваха новините черно-бели и в далечен план!
  Сега съвсем труда на човекът ровичкащ техниката зад капака не се смята за нещо! Водещите, които си заслужава да се нарекат символи на телевизията са малко и за България повечето преди това са били символи на радиоТО – символи на “Свободна Европа”

 14. @ любица

  Вие си обичайте русия и бъдете сигурна че и тя също ви обича, само че точно така както педофил обича децата. Доказано е че някои продължително изнасилвани деца заобичват педофила… Не знам как се казва на професионалния език на психиатрите когато става дума за цял народ който си обича насилника.

 15. А да не говорим за Канал 2, който направо си е русофилистичен помиен канал, всяка вечер по него се излъчва (в прайм тайма) някоя ръшън блудкава бозица, в която рАЗИЯ е велика, президентът на рАЗИЯ е силно позитивен герой, а главния действащ персонаж е съветско-руски павиан с тояга в ръка образец АК-47, който лющи яко водка или друг концентрат, готов да освободи всяка страна по света от фашизЪма, капитализЪма или империализЪма, както и да допринесе за световната културна и цивилизаторска рола на рАЗИЯ (например, като дращи по стените на някой гаров или самолетен кенеф “Я здесь с.рал”, с извинение за натурализма).

  Оня ден например гледах една бозица (принавам, не я изгледах докрай, но добих обща идея), наречена “Антикиллер”. В нея главният павиан страшно искаше да иде в Куба, щото това била “последната съветска република”. А докато вандалстваше на екрана с АК-47 и други образци на съвременната рАЗИска военна сопа, в дома на една от жертвите, исках да кажа, на принудително цивилизованите, буквално сви ръчния му часовник. Режисьорът специално наблегна на този миг с детайлно сладостратие, та чак се видя марката на часовника, IWC Big Pilot.Та се сетих как съветските павиани от РККА през 1944 са ни “цивилизовали”, прибирайки масово джебните часовници Omega, Cyma u Heuwr на нашите деди и бащи…

 16. По този повод искам да изразя мнението си и възмущението си от излъчения филм (мисля, че беше по друга телевизия, но за който бяха използвани архивни кадри на БНТ) и с Ваше участие г-н Инджев, за асамблеята Знаме на Мира и “изключителната и полезна роля” на “принцесата” Людмила Живкова за изграждане на всестранно развити личности сред всички деца по света и за укрепване на световния мир! Освен архивни кадри на БНТ, за възхвала на това събитие, бяха включени и редица “клакьори” от действуващите в момента телевизионни деятели, не само на БНТ. А Вас г-н Инджев и проф. Цветков ви бяха включили уж,като “опоненти” (така между другото)за да легитимират “обективността си (комунистическата си пропаганда)” и образа на Людмила едва ли не, като първия дисидент на комунистическото управление! А вас с професора по история, ви оставиха на “вълците” да ви разкъсат и да ви намразят още повече “хората от народа”. Не зная, ако сте знаели в каква светлина ще ви представят, как сте се съгласили да участвувате в този “манипулативен” и “мръсен” филм?!

 17. Уважавам мнението на ЛЮБИЦА,но искам да попитам:
  -ние ли сме си виновни дето Иван Сергеевич Аксаков(Руски публицист, Обществен Деец, СЛАВЯНОФИЛ !!! ) е казал: “ВСЯКОЕ ТОРЖЕСТВО БОЛГАР ЕСТЬ СМЕРТЬ РОССИИ..”
  Това го е казал в 24-ти брой на списание “Русь”

 18. Навремето организирно в група 20-тина планирари ходихме в Приелбрусието. Имаше и един страстен русофил сред нас. За щяло и нещяло и то само в положителен план, “братушките тъй, братушките инак”. Не щеш ли при едно междинно кацане му преджобиха багажа. Слънчеви очила, дънки, тениски, все западняшка стока, изчезнаха яко дим. Повече ни дума, ни вопъл, ни стон за “братушките”.
  Никога не съм си правил илюзии за рассия. На тези не им искам нито за мен, нито за страната ни, ни меда, ни жилото.
  За разлика обаче от Иван Стамболов, статията е чудесна и аз не гледам нафталинената БНТ, имам против рассия, особено сегашната на лилипут.ин. Ако го наследи примерно Немцов бих му дал цивилизованите 100 безкритични дни.

 19. Най-лошото и най-жалкото е, че този ТЕЛЕВИЗИОНЕН КОМУНИЗЪМ трайно се настани и в сегашните т.н. “частни” и “независими” български телевизии! А и не е ясно, как ще бъде изгонен от там!

 20. Вяра Анкова е съпруга на гръцкия комунист Лафчис, ако нещо не бъркам. “Другарите” мислят с перспектива, нека им го признаем. И не само Иво Инджев не получава и няма да получи достъп, а и всички ония, които предпочитат България пред Коминтерна, оглавяван естествено от Путин.

 21. В отговор на моето питане ,попаднах на този отговор на Илиян Василев-благодаря му за реперите!

  Тази работа на Иван Кръстев и неговия партньор се вписва в усилията на леви интелектуалци и свързани с Путин бизнескръгове на Запад да намерят новото уравнение за Русия в отношенията и със Запада, като съхрани контрола и върху Крим и възможността и да влияе и определя развитието на страните от Евразийския съюз. Има няколко ключови грешни презумции в тази теза – първата е, че Евразийския съюз изобщо някога е бил алтернатива на ЕС – да не говорим равностойна. И в този момент Казахстан прави всичко възможно за да запази своята европейска писта отворена и независеща от Русия. Не искам да вярвам, че това е продукт на участието му в престижния кръг от симпатизиращи или поне некритични към Путин западни политолози в кръга Валдай -който започна преди години по инициатива на Сергей Караганов. Разликата е, че всеки западен интелектуалец може да се позволи да кокетнични с различни теории симпатизиращи на Путин – това няма да промени тамошния обществен баланс, тъй като в тези общества има достатъчно устойчиви котви на базисните евроатлантически ценности. У нас – появата на подобен анализ крие скрит подтекст.

 22. Когато гледам БНТ имам чувството,че времето е спряло,а мухалът от Живков и времето на И.Славков наднича отвсякъде.Носталгии по фалша в които живяхме.Едно две различни предавания като това на Горан Благоев,или Референдум може да се гледа нещо.*Панорама*-Бойко Василев,абе този човек си е останал в 20 век.Мъча се да го гледам,но няма какво-едни и същи партиини коментатори.На водещият прозира розовата боя.Направили филм за пострадали от комунизма-ами толкова е постен,залудо си похарчили парите.Никакви предавания с различни гледни точки.Никакви остри коментари за съвремени събития.Авторски предавания няма.Само *ТАСС е упълномощена да уведоми*.Страх, страх.От кого не знам.Това прозира.Новини по БНТ не гледам.Защо-не знам.

 23. До Хайде Холан,

  Колко много хора е напазарувал Путин.Хайде, сега ЕС му бил виновен, не бил го разбрал. Кръстев, лошо нещо е, като те използват за тоалетна хартия – да бършеш след …, но обикновено така става като ти платят за откровени лъжи.Как пък никой не го разбра Путин – елементарен си е.Евразийския съюз щял да бъде като Европейския – тези с ума ли са си?Явно и този като “Любица”, много обича Русия, а България?

 24. Доколкото си спомням, в 60-те и 70-те години повечето българи, почти с риск на живота си, се катереха по покриви, дървета, стълбове и пр. топографски обекти, за да закачат антени, с които да гледат сръбска телевизия. Спомням си, освен това, че всеки петък по БНТ предаваше руската централна телевизия и чак когато посетих Москва (в годината, в която Брежнев почина, месец след събитието), разбрах, че има и поносими съветски филми.
  Мисля, че Кеворкян въведе термина “горещия стол”. Прилагателното идваше главно от факта, че анкетираният, тъкмо говорещ по темата, по която считаше, че е интересен, получаваше строг и безкомпромисно директен въпрос от типа: “Чорапите ви чисти ли са?”. Което ошашавяваше интервюирания! Имаше голяма боязън от този тип въпроси, разкриващи тъмните кътчета на личността. А беше ясно, че щом са я допуснали (личността) до “волната и безгрижна” БТ, внезапните строги и разголващи въпроси не са и приятни (на личността). Тази, наглед безсмислена провокация към психиката на избраните, създаваше впечатление за откровеност от революционен тип и представяше “огромната смелост” на водещия. Толкова се харесваше от самите БТ-ейци този начин на проява на смелост, че постфактум сега наричат тези рекламни за системата предавания легенди! В същото време редките случаи на съпротива на някои хора завършваха с изпращането им в психиатрията (т. нар. “изолиран случай”), но БТ определено беше сляпа за тези неща. Пример: Една сутрин, пристигайки “на работа” (както го казвахме), видях необичайно дори за онова време струпване на милиция и затваряне на някои от местата за преминаване. Вероятно подобно нещо е станало в Норвегия на мястото, където един застреля над 60 души. В дадения случай някакъв зевзек през нощта беше написал умерени псувни по адрес на тогавашната глава на НРБ – милиционерите пазеха заличаващите надписа и бдяха соц. тружениците да не би да осквернят чистия си прогресивен поглед с белезите на ретроградния опит за индиректно общуване с Вожда! Вечерта БТ – ни гък, ни мък!

 25. Невероятно адекватна квалификация на държавната телевизия. Да, напълно справедливо г- н Инджев я нарича ” комунистичекска”. Но тя е такава като следствие от общата квалифкация на медиите. И те още по- справедливо може да бъдат квалифицирани като комунистически.

  Но коя е причината, би попитал всеки любопитен зрител и читател.

  Отговорът се налага свсем лесно по пътя на елементарната логика:
  Република България е комунистическа държава.
  Още по-любопитните и претенциозните биха попитали, а какви са доказателствата за това категорично твърдение.

  Те се виждат навсякъде- в двата най-големи града на подобието на република, както и в десетки други градове, най- големите паметници са тези на съветските агресори.

  Може ли централата на държавната телевизия да се намира на няколко минути пеша от символа на съветската комунизация и самата телевизия да не е комунистическа. Това е символично. Ако държавната телевизия ила своя самостоятелна публицистичнма политика, тя би провокирала съответни предавания с дискусии за този( тези) паметник( паметници), но тя не повдига такъв въпрос. Което означава, че тя се придържа към официалната държавна политика на съпричастност и преклонене дори пред тези символи на позора.

  Т.нар. от комунистите преход се оказа от комунизъм пак към комунизъм, но на гърба на лошия капитализъм.
  Всички президенти и министър-председатели след Десети са комунистически подлоги, всички до един. Може ли един държавен глава на свободна и независима страна да се прави, че не вижда тези сурогати на комунистическите сатрапи.

  Най- ударен от всчки се прави сегашния президент и сегашния и минал министър- председател. ББ действително не изглежда да е любознателен човек, неговия блуждаещ поглед не буди надежда, че ще се поинтересува за тези паметници, но поне някой от съветниците му да го подсети.
  Или поне някой от партията му. Щом една партия в Бългрия не говори за тези сурогати, значи всички политици са комунистически меценати.

  Да, комунистческа е държавната ни телевизия, както и държавното радио.

 26. Мдааа,много правилно и аргументирано изказване на антикомунист!
  Освен комунистическата символика,в допълнение могат да се дадат и много други аргументи във почти всяка една област от живота в нашта държавичка.
  Аз например ще дам един такъв аргумент от “стопанския” сектор.
  В един доста голям за нашите мащаби град,отивам в едно ЧАСТНО предприятие и трябваше да направя едно смешно плащане за една услуга.
  Пълен потрес!!!
  За да заплатя услугата от 60-70лв.,трябваше да мина през три стаи и накрая да отида до касата!!!???
  В тези стаи си седят едни лелки още от соцово време,и по външен вид и по манталитет.
  Излизам аз от “частното” предприятие зашеметен и си погледнах GSM-a да видя кой ден сме,коя дата сме,коя година сме.Няма грешка,наше време е 2014г. и питам моя приятел дето ме заведе до въпросната фирма – а бе пич кво става тука!?Предприятието накичено с табели по какви европейски програми е обновено,финансирано,последен писък вносни техники(италиански,миталиански),а бе чудо!
  Моя приятел ми вика,тая фирма е на дъщерята на еди кой си бивш партиен велможа,а пък нейния мъж бил сина на еди кой си емблематичен украински генерал.
  След време си имах работа и с още няколко приватизирани фирми в същия град и положението горе долу едно към едно.
  Значи извода какъв е?
  Зажабиха се с фирми и предприятия,халал да им са,обаче проблема е,че нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили?
  А пък аз навремето си виках – а бе частно да е,няма значение кой ще го поеме-само да се смени системата на страната.
  Ей,за това ника ми е тъпанарко!

 27. Аз за да съм спокоен не гледам телевизия. Нито българска нито чужда.
  Честно казано преди гледах но от 3-4 години предпочитам да си гледам живота, който е доста по-истински от скапаната, измислена телевизия. Това не е телевизия за хората а слугинска телевизия. Слуга на простаците, които определят темпото в България. Умните и честните хора никой не ги търси. От образователна , забавна и информативна, телевизията се превърна в замаителна, скучна и манипулативна.

 28. “Любица: г-жи и г-да,аз обичам Русия и не виждам нищо лошо в това”.

  Обичаш Русия на Путин? А обичаш ли Германия на Хитлер? Питам, щото между двете няма разлика и би трябвало еднакво да ги обичаш. 🙂

 29. @Ulian
  В медицината тая необяснима любов нa жертвата към насилника се нарича “Стокхолмски синдром”

 30. Аз също съм в потрес от наглите оди, които пее за миналото си БНТ. Имам чувството, че не съм живял в тази държава. То не бяха “култови” предавания, “култови” се4риали5, “култови” режисьори, като найя-култовият, докато беше жив бе4 Хачо Бояджиев. Същият тогава каза, че БНТ била най.добрата телевизия ако не в Европа, поне в соц.лагера. Истината е, че едва ли имаше по-тъпа телевизия някъде. Ще дам само един пример- най-голямото постижение на човека за миналия век- казането на руната, бе предавано директно в целия свят. С изключение на българската и съветската телевизия! Аз лично живеех в Русе и го гледах по румънската телевизия. Какво повече да коментираме!

 31. А пък Слави Бинев стана шеф на културата и медиите в парламата/мента…

  А като такъв е и шеф на БНТ. Очаквайте увеличаване на реалити-предаванията от БИАД и СинСити, както и на спорта с наблягане на джудо и карате – по съвпадение две от любимите културни проявления и на мутрата Борисов, а.к.а премиер…

 32. @ ХАЙДЕ ХОЛАН…
  Мисля, че сте права за Иван Кръстев, който става все по-емпатичен към евразийските инициативи.

 33. Забравихте ли времето, когато на телевизията беше забранено в петък да се предава на български. Само руска телевизия и никаква друга можеше да се гледа в петък. Забравихте ли дните с големите антени насочени към Ниш с надеждата да се види нещо различно от ТВБ, освен която никаква друга нямаше. Според “руските патриоти” сега е страшно. Даже може да се гледат американски филми по ТВБ. Какъв страхотен упадък за ТВБ.

 34. Обичането и мразенето на цели държави и техните народи с аспециалитет на българските комунисти.Понеже те са лишени от най-елементарни познания на човешката психика(комуниста не приежава морал,душа),горките не могат да разберата,че такова човешко чувтство е напълно абсурдно.Обича и се мрази нещо конкретно,но да се обичат огромни територии,народи,градове села,полоитика,икономика и пр. това не може да го побере нито една човешка душа.

  Но Любица изглежд аси внушава че люби цяла Русия,тя е заблудена от комунистите че това е възможно.

  И когато проявява искреност в любов към една държава,редно е да посочи кои още други държави обича.Както и да каже има ли такива ,които мрази.

  Обикновено обичащите Русия никога не са ходили там,те обичат задочно,по инерция,по поръчка…Ами д апродължават да обичат.интересно обичали ли са Съветския Съюз,навярно да.А какво правят с обичта си към него,след смъртта му.Или обичат покойника,добре,нека си го обичат.комунистическите бездушия обичат всичко,оказа се че много са обичали и религията…

 35. Изненадан съм че при толкова много компетентни мнения и анализи за БНТ55 и”любица” не прочетох завръката: всички , всички до един офицери и всички , които “партията” е решила да “издига” ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минаваха на “специализация” в Москва. От тях всеки с два грама мозък се връщаше превилигеровано наперен, че е бил избран да положи клетва за вярност нас съответните служби на чуда държава. И с настървение заживяваше в света на доносите.И така-стотици хиляди и техните семейства и наследници…
  Преди ноеврийския ПУЧ в БНТ се допускаха на невзрачни позиции и невързани другари. В следващите десет години всичко което не е под контрола на уж бившата ДС Бе изметено! Сега и чистачките са реални доносни,
  Вярвайте ми! Четиридесет години съм в тази точно кухня. Има само един начин и той е ЗАКРИВАНЕ!!! Иван Манчев няма да свърши работа… И отново въпросът. КОЙ?

 36. ОК,закриване,но при дледващото откриване няма кой да влезе в тези обори.

  България се управлява само от вонящи обори-министерства,институции,агенции и какво ли не.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.