Ненужен поток

Апелирам към паметта на читателя, пък бил той и гребец-избирател на галерата на плаващата по течението на „Южен поток” путлерофилска коалиция у нас, в която управляващи и опозиция са в една корупционна лодка.

 

Помните ли как в навечерието на изборите предизвестеният победител Борисов подготвяше публиката ( у нас и в чужбина), че имал намерение да вземе и да отиде в Москва, където да се разбере с Путин за „Южен поток”? Ей така, сякаш става дума за мачле ( и сякаш император Путин би го приел по българска заявка на прима виста, а не защото го е привикал)!

 

Мачът обаче се играе далеч от Бистрица. Нашият бабанко от Банкя, коронован междувременно отново за премиер, се умълча. Нито дума не е отронил от момента, когато наистина би могъл да направи нещо по въпроса от позицията на най – овластения политик в държавата. Ослушва се.

 

България е в уникалната позиция да има решаваща дума по ключов въпрос от геополитическо значение, но малодушният ни премиер си е глътнал руската граматика и чака Москва да го освободи от омертата.Това е на път да се случи.

 

Очаквам Борисов да си припише заслуга за пресъхването на „Южен поток”, както се похвали и за спирането на АЕЦ „Белене”. Измъченото му решение от 28 март 2012г. за Белене беше като качулка, нахлузена след дъжда от стотици милиони евро разходи, платени на Русия от България за мъртвородения проект в течение на близо три години управление на Гражданина за евразийско развитие на България. Той ту се възторгваше от потенциала на ядрената ни дружба с Москва, ту навъсено се тюхкаше, че няма желаещи да платят разходите по нейното обслужване.

 

Защо Русия преустановява строителството на газопровода “Южен поток”

28 ноем. 2014

БЛИЦ

София, България

 

Тази новина се чу в самия център на Европа – на пресконференция в Щутгарт, където тия дни представители на немските делови кръгове се срещнаха с министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев. В отговор на журналистически въпрос г-н Улюкаев заяви, че допуска възможност за прекратяване на строителството на тръбопровода “Южен поток”. “Газопроводът “Южен поток” е сигурен начин да се избегнат рисковете за преноса на газ към Европа и европейските потребители. Ако те наистина искат рисковете, свързани с транзита към Европа, сериозно да се понижат, ще построим “Южен поток”. Ако пък не искат той да бъде построен – просто няма да го строим”, обяви министър Улюкаев пред журналистите.

По този начин Европа ще има възможност да реши дали да поеме отговорността за евентуални рискове пред редовните доставки на газ за Европа или обратно, благодарение на газопровода “Южен поток” ще бъдат избегнати всякакви транзитните рискове за доставката на 63 млрд. куб. м. газ. Добре е да се има предвид, че обемът на транзитиран газ съставлява около 75% от преноса, който в момента е обект на максимален риск, докато се транспортира през обхванатата от гражданска война Украйна.

Що се касае до пресконференцията в Щутгарт, може да се предположи, че сега, вече по инициатива на руснаците, а не на Брюксел, ще се наложи още веднъж да се пресмята внимателно с какво може да бъде заменен газът от Русия.

И отново в списъците на потенциалните газови ресурси – извън традиционните доставки от Норвегия, Алжир и т.н. – очевидно се добави газ от Азербайджан, Израел и даже от Иран. Тези проекти изглеждат много перспективни, но за съжаление газ от тях няма да пристига още доста време. Тези проекти, безспорно, имат бъдеще, но са в състояние едва частично да изместят приноса на Русия и за това ще се наложи да се чака много години.

Въпросните каспийско-средиземноморски проекти заслужават отделно внимание в бъдеще, за да бъдат осветени особеностите и очакваните за Европа резултати за техните реализации.

А сега е важно тази новина от Щутгарт да бъде чута в Европа и, в частност, за нея да научат в България, на която се падна първа от европейските страни да приеме “Южен поток” в ЕС и която на практика участва в решаването на съдбата на този газопровод. Затова вниманието ни в момента е обърнато към тази балканска страна и на новоизбраното правителство на България, от което днес зависи бъдещето на енергийната сигурност на Европа.

Клаус Варум, австрийски блогър
Превод: Novini.bg

 

17 мнения за “Ненужен поток”

 1. “…новоизбраното правителство на България, OT KOETO днес зависи бъдещето на енергийната сигурност на Европа.”
  Явно Хер Каус,не е наясно,че от новоизбраното правителство на България,както и от всички преди него за последния четвърт век,зависи само да козируват на телефона,жицата на който започва в Масква и свършва у София.
  А бе тоя човечец с това съждение направо ни изстрелва в далечния космос!
  Благодарим за голямото доверие Хер Варум,ама ти нещо си се объркал!
  Добре е малко да се ограмотиш по отношение Болгария!
  Г-н Инджев,браво на вашия колега дето представя нашта мила Родина като суверенна държава!

 2. Казвал съм го и преди, ще го напиша пак.
  На Русия не ѝ трябва наземната част на Южен Поток, съществуващите тръби и в момента имат доста неизползван капацитет.

  Единствената цел на проекта е да заобиколи Украйна и тя ще бъде изпълнена в момента в който тръбите минаващи по морското дъно се свържат със съществуващата българска наземна преносна мрежа.

  Затова и работата по полагането на тръби по дъното си върви тихо и без никакво бавене.

 3. Потреблението на газ в Европейския съюз от няколко години е константа – 500 млрд. куб. м. Няма дори тенденция за увеличение в близките години. Целият износ на газ от Русия е 140 млрд. куб. м. Тук са включени и страни които не са членки на ЕС. Доколкото зная, чистата печалба на Русия от износ на газ е около 40 млрд. долара. При петрола печалбата на Русия беше около 150 млрд. долара. Казвам беше.

 4. Ако приемем твърдението на Иван за наземната и морската част на Ненужния Паток за нещо,което наистина е така,трябва веднага да си спомним за момента,в който Агент Павел(демек Лютвито) хвърли бомбата,че след една година мъки с правителството на Орешарски,че са възможни предсрочни избори.Както и стана.
  При това положение може да се състави слената версия:
  При Тиквоний имаше проблем(за пред хората и най-вече за пред ЕС) с подписването на нужните договорености около тръбата.Византия спретна един “преврат” със сметките на тока,изкарвайки хиляди протестиращи българи на улицата и за по-сигурно и правдоподобно прегазиха закона с “аферата Костинброд”.Тиквоний услужливо подаде оставка,или както нашия домакин казва – услужливо “падна за дузпа”.След което в парлаумента дойдоха “нашие товарищи” и бръже,бръже в рамките на една годинка(щото да не нагнетяват много обстановката в страната),списаха нужните бумаги,и когато всичко беше готово Свети Павел излезна целия в бяло и рече – нека бъде светлина.
  И сега народа пак си избра “прозападно правителство”,за да му е по-спокойно,ама файда йок,както казват нашите комшии.
  Но дали е така ,поживём — увидим.

 5. Освен че в началото на коментара си блогърът хер К.Варум набляга изключително много на “загрижеността” на министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев за енергийната сигурност на европейските газопотребители: “Ако те наистина искат рисковете, свързани с транзита към Европа, сериозно да се понижат, ще построим “Южен поток”. Ако пък не искат той да бъде построен – просто няма да го строим”, обяви министър Улюкаев пред журналистите,

  към края на текста не става много ясно и КАКВО ТОЧНО разбира херът под “бъдещето на енергийна сигурност на Европа”, което зависело от България – построяването на Южен поток или обратното?
  Защото в предишния абзац изказва следното съждение:

  “И отново в списъците на потенциалните газови ресурси – извън традиционните доставки от Норвегия, Алжир и т.н. – очевидно се добави газ от Азербайджан, Израел и даже от Иран. Тези проекти изглеждат много перспективни, но за съжаление газ от тях няма да пристига още доста време. ТЕЗИ ПРОЕКТИ, БЕЗСПОРНО, ИМАТ БЪДЕЩЕ, НО СА В СЪСТОЯНИЕ ЕДВА ЧАСТИЧНО ДА ИЗМЕСТЯТ ПРИНОСА НА РУСИЯ и за това ще се наложи да се чака много години.” Това, последнто, вече доказано не е вярно!

 6. Към колегата varum ( преведено защо?):
  Значи едно леко уточнение,съвсем добродушно разбира се.
  Не е ‘varum’,а ‘warum’,иначе така си е – значи ‘защо’.
  Но не това е проблема дали буквата е ‘v’ или ‘w’.
  Проблема е,как така византийците дето до оня ден със зъби и нокти драпаха силово и в разрез с политиката на ЕС,да промушат тръбата през морето,а сега изведнъж дават заден ход!?
  Изказването на Алексей Улюкаев “Ако пък не искат той да бъде построен – ПРОСТО няма да го строим” звучи по детски и наивно!Че то това да не е ако искате на нова година да ходим в Париж,отиваме,ама ако не искате ше си седим дома на топло!
  Значи има два варианта или санкциите срещу Раша почват да действат или тука има некакъв много заден византийска замисъл!?
  Нещо не се връзва!

 7. Преди повече от месец написах в този блог в 10 точки защо няма да има *Иужен поток*Да не ги повтарям.Всички по веригата ще бъдат губещи,а най големите загуби са за Русия.Здравият човешки разум е да не се строи.Ако на Борисов съветниците не са му обяснили това значи ние залудо ще хвърляме милиарди в Черно море.Вече хвърлихме около милиард в ненужния проект.

 8. На бабанкото от Банкя му треперят гащите от страх да не разсърди главатаря на болшевиките в империята на злото.

 9. Истината е, че милият демократичен Запад винаги егоистично си е гледал своя интерес и кога малодушно, кога подлично е предавал Източна Европа на рАЗИЯ и кремълската банда. Судетите, “гаранцията” за Полша 1939, Ялта 1942, Унгария 1956, Чехия 1968, отново Полша 1973 г., Малта, за днес да не говорим. Боя се, че егоистичните кратуни на (западно)европейските либерасти ще почнат да увират едва когато руските танкове излязат на “Унтер ден Линден”, “Шанз Елизе”, булевард “Анспаш” и Трафалгар Скуеър.

  Ще се сетят, че е можела да се построят алтернативни интерконектори, да се направят и някои жертви. И да се озапти апетита на кремълската банда. Ама ще бъде много късно.

 10. Защо от толкова уважавани от мен авторитети,писали дотук,никой не спомена,че просто руснаците не са съгласни с Европейските изисквания за проектиране,строеж и експлоатация на тръбата,а просто казват:Ми като не искате,няма да строим!Или при нашите условия или няма ЮП.

 11. “По този начин Европа ще има възможност да реши дали да поеме отговорността за евентуални рискове пред редовните доставки на газ за Европа или обратно, благодарение на газопровода “Южен поток” ще бъдат избегнати всякакви транзитните рискове … докато се транспортира през обхванатата от гражданска война Украйна.”

  Странно нещо са руснаците. Ако не бяха разпалили тази война, нямаше да има рискове за газопотока.
  Каква е гаранцията, че преминавайки през България и Сърбия към Австрия/Италия и по-нататък по Европа, след 5 години няма да възникнат аналогични “рискове”? И ние сме барутен погреб, Сърбия още повече.
  Ние нямаме нужда от още руски газ. Имаме нужда от алтернатива. Газопровод от Иран, Азербайджан или Кипър/Израел, примерно.

 12. ATHANATOS, всички отдавна си задаваме въпросът- ДНЕС “рисковият” транзит е през Украйна, а УТРЕ ???
  Какъв транзитьор според кемълската банда ще бъдат НРБ, СФРЮ, УНР,….???
  Няма договорени дори ТРАНЗИТНИ такси, а КаГеБистката шайка се “тревожела” за “сигурността” на ПРЕСКЪПИЯТ си газ?!?
  Тръбопроводи има, капацитет свободен – близо ДВА пъти повече от износът им!
  Все едно когато имаш ДВЕ коли , да си купиш и ЛИМУЗИНА, без да имаш необходимите пари за това, за да си “сигурен” че ще се добереш до определена географска точка!
  По тази путинска “логика” , утре и трета, и четвърта,пета,…., тръба ще трябва да се прокарват за да пренасят ЕДНО и СЪЩО количество от преСКЪПоцената му газ!
  П.П. Сигурно наКОЙ трябва да “подскаже” на Путин, че сталинисткият му почин- ест танзитьор , ест проблем!, трябва да се промени на правильното – ест доставчик , ест проблем!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.