Пеевски – световен медиен “герой”, но не и в Русия

Ако приемем за вярно твърдението на ДПС, изразявано многократно от Лютви Местан и други ръководни фактори в партията, че Делян Пеевски е незаслужено демонизиран, вече ще трябва да приемем, че дългата ръка на демонизиращите Пеевски български критици се е разпростряла в световен мащаб.

 

Онзи ден, на 27 ноември, на Пеевски бяха посветени „демонизиращи” редове в „Ню Йорк таймс”. Вестникът публикува статия за медийната (не)свобода в страните от бившия съветски лагер в Европа и сред проблемите в България открои тъкмо медийната империя на Пеевски.

Ден по-късно, сякаш влиятелните вестници в две могъщи държави са се наговорили (?!), вестникът на германските делови среди „Ханделсблат” превръща Пеевски направо в главен герой.

 

За Пеевски казват, че не си поплюва, пише в анализ германският в. “Ханделсблат”, съобщи БГНЕС. Коментарът е посветен на медийната независимост в страните от бившия Източен блок.

За съжаление, на Запад малцина се тревожат за свободата на медиите между Унгария и Черно море, пише “Ханделсблат”. А тъкмо тя е в основата на всяка работеща демокрация и развиваща се икономика. “Именно затова “путинизацията” е така опасна за Европа, а цената на бездействието ще бъде висока”, заключва авторът Ханс-Петер Зибенхар. За онези, които имат проблем с термина “путинизация”, той пояснява: “Медиите са мощен инструмент за сплашване и отстраняване на неудобни политически и бизнес противници. Някогашното опиянение от свободата на словото в печата, телевизията и интернет отстъпи на разочарованието. Днес “путинизацията” на медиите в Източна Европа не е потенциална заплаха, а горчива реалност. В страни от ЕС като Унгария, Румъния или България, а също и в кандидатстващата за еврочленство Сърбия медиите са под натиска на управляващи и олигарси”.

“Путинизацията” на медиите в Източна Европа отчетливо се проявява и в България, пише вестникът. От разговорите си с трима български журналисти авторът се убедил, че в страната няма въздух за независимата журналистика.

“Ключова роля там играе олигархът Делян Пеевски. Едва 34-годишният предприемач поддържа тесни връзки с политиката. За този едър, властови мъж казват, че не си поплюва. Могъществото си той упражнява главно чрез разпространението на печата”, пише “Ханделсблат”. ( Клуб Z )

 

Нещо ми се губи в глобалното занимание на световните медии с нашия герой, който вече придобива международно значение. Досещате се вече, нали!

 

Чудя се къде е позицията на меродавния за ставащото в България отлично информиран ( от петата си колона тук) руски управленски резонанс. Та нали ДПС, пак според Местан, е най-проатлантическата партия в България- нима в Москва ще пропуснат да ударят някой пропаганден къч на такъв авангарден отряд на НАТО и на западното му влияние в обора на своя троянски кон тук?

 

Истината е, че ДПС е точно толкова „атлантическа партия” (създадена в началото на 90-те години на миналия век като клин в лагера на зараждащия се демократичен лагер в България), колкото Пеевски е самороден талант и атлант , преял гениално с богатство просто от „закуски”.

Апропо, в един документален кадър, блеснал за секунди тези дни по БНТ, се видя мимиходом, как Пеевски крачи редом с всесилния някога бос на „Мултигруп” Илия Павлов, убит през март 2003 г. Ще рече, че Пеевски, едва навършил 21-22 години е бил виден мултак ( по израза на гордия да бъде такъв виден мултак Вежди Рашидов).

Впрочем има снимка на Пеевски с Павлов и от наистина юношеска възраст на Делян(чо).

Не че това е новина (със стара дата ), но приемствеността между всемогъщата промосковска корпорация и преялите с власт и пари върху трупа й лешояди е дебелата червена нишка, свързваща първоначалното награбване на капитала и неговото вторично прегрупиране в наши дни.

 

 

 

13 мнения за “Пеевски – световен медиен “герой”, но не и в Русия”

 1. Според мен, врзката на Д.П.с промосковската корпорация е доста по прозаична. Той е внук на генерала от ДС Кръстев, който пък е баща на небезизветната му майка Ирен Кръстева. Илия Павлов пък беше зет на друг ДС генерал – не съм сигурна в името – така че всички са наши момчета, случайни хора в тази кохорта няма. Абсолютно е без значение какъв е таланта на атланта. Иначе ставащото в бълг. медии е отвратително. Явно свободата на словото тук се разбира като глаголене на едни и същи лица по определен списък. От време на време се появяват някои от реформаторския блок, дето трябва да бъдат разкъсани от журналистки главно, със захапка на булдог – следват си опорните точки и няма значение какво отговаря питания. Друг път си мисля, че тия хубавици просто толкова си могат. Не ми се навлиза в това тресавище, но един Иво Инджев пролет не прави.

 2. Разровете се и за Сократис Кокалис, Еврофутбол,Черепа , тотото и връзката с Ирена Кръстева!

 3. По времето на социализма беше много популярно сред партийния актив да се говори за изучаването на “челния съветски опит”.
  За съжаление, много от нещата, които и сега ни се “случват”, се дължат точно на челния руски опит….
  В момента чета гнигата “Олигарсите-хроника на мътното време” на Александър Бушков, и тръпки ме побиват колко общи неща има между събитията там и тук….
  Вярно, у нас нещата са по-завоалирани, по-префинени, по-замаскирани ( все пак сме и по-малка държава, с по-малко богатства и природни ресурси за грабене). Но паралелът, за съжаление, е налице. А сега вече и “бащица” си имаме начело на държавата….

 4. Много демократичната и проевропейска партия ДПС изключи от парламентарната си група двама депутата само заради пропагандирането на преферециален вот

 5. Само падането на путинския режим в Русия ще помогне да се отърсим от тази микробна ДС паплач.

  Дано да е по-скоро.

  Поздрави

 6. И тоова е партията … дето е член на Либералния интернационал.

 7. Вижте каква енциклопедия на опашката са направили в истинската родина на нашите рубладжии. Приятно вспомнить…

  http://ochered.info/34

 8. До Иван Константинов. То и ББЦ е член на консервативният интернационал. Това са всеядни образувания при които девизът на Мечо пух, “колкото повече, толкова повече” каквото и да означава това е водещ.
  “Брилянтен” ход на Доган е “изключването” на двамата “преференцирани” депутати. Няма да се очудя ако всичко не е било уйдурма още преди самите избори. Дисциплинираният електорат на ДПС където всичко отдавно е структурирано, десетници, стотници, хилядници да си позволи да пренебегне централно наредени листи. Да, ама не. И сега ГЕРБ, РБ, двамата отцепени и Баракова правят общо 121 депутати. Ето ги обещаните, на първо време 300 дни подкрепа за кабинета на Местан. А “патриотите” междувременно вижте в каква компания вчера са се отзовали.
  В събота френската крайнодясна партия „Национален фронт” събра седем свои европейски съюзници по време на конгрес в Лион, предаде AFP.
  В конгреса взеха участие Андрей Исаев от руската управляваща партия „Единна Русия”, холандският популист Херт Вилдерс, австриецът Хайнц-Кристиан Щрахе, италианецът Матео Салвини, българинът Красимир Каракачанов, белгиецът Филип Клейс и чехът Иржи Янечек.
  По време на конгреса беше разкритикувана политиката на ЕС по отношение на Русия и бяха обсъдени въпроси като имиграцията и еврото.
  „Нашата Европа се простира от Атлантическия океан до Урал, а не от Вашингтон до Брюксел”, заяви лидерът на френският националисти Льо Пен в рамките на събитието.
  Някой да е изненадан.

 9. Какъв медиен магнат е това недоразумение на природата?Виждаме колко му е капацитета.Явно, че нещо голямо е зад туловището му – и знаем , че това са руските интереси.Но се притеснявам от това, че руските управници не са се отказали от ЮП , както не е отказват и от сраженията в Украйна – две страни на една монета.По-точно ме притеснява, полагането на тръбите в Черно море и евентуално излаза им на наш бряг, а оттам и бъдещето на държавата ни.Няма в момента здрави сили у нас, които да се противопоставят на руския натиск.Не случайно в момента политиците избягват да говорят за ЮП , защото мислят как да ни насадят на пачи яйца постфактум.И така не само от Шенген , а и от ЕС ще ни изкарат наведнъж.Задачата на медиите е да ни блабосват докато стане това.Благодарна съм на г-н Инджев, че бие постоянно камбаната.

 10. До Стамбо.
  Черпя те с очередь в движение.

 11. Тази Свинска Паплач е пример за масов терор над свободата на словото и живота въобще в изстрадалата ни държавица. Уж европейска , Уж натовска ама без свободен народ и без свободни журналисти ! България не може да бъде свободна държава щом честните и свободни Българи нямат място в нейното управление.
  Аз ще ги попитам само едно. От кого си взимате комисионните ??? От страната на неограничените възможности или от страната на червените човечета???

 12. КапиталЪт е “натрупан” още преди 70 години с “антикапиталистическата “освободителна” помощ” от сталинската РККА.
  Тогава наистина е станало “ОСВОБОЖДЕНИЕто” на целият български народ от цялото му вековно материално и НЕматериално наследство.
  И съвсем “ПРАВИЛНО” е да се нарича РККА “освободителка”, защото НАИСТИНА ни е “ОСВОБОДИЛА” от целият ни капитал!
  Сега, през последните 25 години на прИхода, а и през предишните 45 години на “социализЪма”, става само и единствено ПРЕразпределяне на първоначално “ОСВОБОДЕНИЯ капитал” в НРБ.
  Настоящите преразпределители И.П.,Д.П.,…, и т.н. правят същото , както всички през последните 70 години на “първоначално ОСВОБОДЕНИЯт капитал” от РККА.

 13. SteveN,

  Никога никъде не е имало “време на социализма”,защото никога не е имало ” социализъм”.

  Имаше комунистическа диктатура и нищо повече.

  Както никога не е имало ” капитализъм”, защото никога не е имало ” капиталистически режим” и капиталистическа партия, или капиталистческа революция.

  Теориите на Маркс са напълно идиотски и неправилни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.