Путин незаслужено похвали България за своя провал

Путин избра Турция като трибуна, от която да съобщи, че неговият нервнопаралитичен газ(ов проект) „Южен поток”, замислен като примка за задушаване на Украйна, е провален по вина на …България.

 

Бройте до три ( поколения), преди да осъзнаете колко важна се е оказала изведнъж презряната от Москва като троянски кон на Русия малка България!

 

Редно беше от българските власти да разберем, че сме станали много важни в геополитиката. Обаче Кремъл май не им позволява да се пъчат.

 

От Путин разбрахме онова , което малодушните ни управници не посмяха да ни съобщят: че „Южен поток” се натъква на мълчаливия отказ на България, която няма самочувствието да използва историческия шанс да заяви на висок глас, че се солидаризира с оцеляването на проевропейската , наистина братска Украйна, която Путин се опита да удави във въпросния поток.

 

„България не разрешава” ( до този момент), заяви Путин и оповести, че тъкмо по тази причина няма смисъл проектът да бъде продължен . Какъв незаслужен комплимент за нашите смълчани управници!

 

Какъв ти комплимент, това си е направо фалшиво ласкателство, почесване по гривата на троянския кон с цел да бъде поощрен да участва в бъдещи състезания по московска заръка.

 

Въпрос на исторически преглед на фактите е истината, че Русия многократно е търсила съюз с Турция срещу България и днес Путин остана верен на тази имперска традиция макар и на символично ниво.

 

Руският император Александър ІІІ ( българофоб) подстрекава султана да си вземе обратно Източна Румелия като наказание за българите, дръзнали да осъществят Съединението си през 1885 г. Днешните български храненици на руския интерес сред историците в България се опитват да омаловажат този факт.

 

Сталин също заговорничи срещу България, пледирайки пред съюзниците турският неутралитет във Втората световна война да бъде възнаграден ( с български територии на юг от Бургас), но в същото време употребява обявения от България неутралитет като повод да окупира България през септември 1944 г.

 

Днес Путин продължи руско – съветската политика „освободителката” да хока България от позицията на турската алтернатива.

 

Не очаквам болните от путинизъм български „патриоти” да оценят дебелащината на този тънък руски намек. Но се надявам поне нормалните българи да го схванат, за да престанат московлиите да ни цакат за користните си цели със сълзливи тиради за освобождението от турско робство като повод за вечен данък с нарастваща лихва, който им дължим без оглед на всички пакости и катастрофи, които са ни причинили след това.

 

Предстои да видим дали освободените от задължението си да пазят поведение пред освободителите български власти ще се осмелят да коментират най-голямото поражение на Путин във войната му срещу Украйна, Европа и Запада или ще мишкуват, както и досега.

 

75 мнения за “Путин незаслужено похвали България за своя провал”

 1. Не става само с рубли, трябват и долари, защото в Париж и Варадеро рубли не вземат!

 2. Сега немедленно да си събират тръбите, които стовариха без да питат никого в Бургас и Варна, а бенефициентите от проекта им Пеевски, Кирил Добрев, Станишев и Орешарски да си вържат по един черен парцал на левия крак:)

 3. Quo Vadis?
  Как по-точно е провал като тръбата ще стигне до Турция,а Унгария и Австрия не са се отказали?
  И сега какво ще разкопаем Добруджа за шисти?

 4. Ех, добрите на Путин край немат, ама ние се оказахме черни неблагодарници.

 5. Не знам защо,но ми се струва ,че на България и предстоят да се случат оттук нататък само добри неща.Тумора наречен Южен поток бе метастазирал в тялото на цялата държава и бе отровил много хора в съвременната ни политика. Това е третото добро нещо случило се на страната след приемането ни в ЕС и НАТО. Следващата цел е Шенген ,а след него приемането на Еврото ! Ето тога ще приключи зависимоста от Русия .

 6. Ех, “Domine, Domine”, плитко ти е въпросчето, нищо че е заимствано от европейската (полска) класика. И защо ако се откажем от неизгоден договор, койти има за цел да прецака и нас и Украйна, непременно трябва да разкопаваме Добруджа?! Аман от “патриоти”-путинофили!

 7. До quovadis,
  Не е договорен тръбопровод с Турция все още.Заявката на Путин засега е без последствие.Затова има предложение и за доставка на втечнен газ.И добива на шистов газ наистина е свързан със спирането на ЮП, както даже Цветанов заяви, че руснаците са ни извивали ръцете – за кой ли път.

 8. Алелуя!, въпреки всички “особености” на ситуацията.
  Халал да им е новият турски поток

 9. Непознатият в България филм Рамбо III трябва да се гледа, за да се види как Джон Рамбо се оправя с подобен род хора на токчета. Там има един катил, Яшин и един полковник, който прилича малко на Путин :))))

 10. Да, чест прави, че поканиха Рамбо да заснеме Expandibles III в България, като по този начин бе продължена традицията Холивуд срещу Москва!

 11. “… ще мишкуват, както и досега.”

  QUOVADIS
  Нека първо тръбата да стигне до Турция, пък тогава да мислим дали Унгария и Австрия са се отказали или не. Щото и Син Поток трябваше да има две тръби, пък остана само една. Защо ли? Та нека рашките (белите цигани) първо да изпълнят отдавнашния проект Син Поток, па тогава да си мечтаят за ЮП. Дори “сделаната” икономика да осигури транспорта на по дъното на Черно

 12. (ИЗВИНЯВАМ СЕ, грешен клавиш)
  …море, което е много съмнително, не е ясно къде ще ги дяват тия 63млрд м3, може би щего карат към Катар, да го втечняват и да го слагат в буркани!? Те по Северен Поток прекарват по 30-на млрд м3, та Путкинска му работа.

 13. Не бих откроил Александър III като българофоб от предшественика му Александър II,виновникът за злополучното ни “освобождение” и откъсване на Северна Добруджа,Нишко и Пиротско или от наследника му-Николай II,подписал лично предложението за убийството на Стамболов,причинил първата ни национална катастрофа след Междусъюзническата война и пратил войски в Добруджа и Македония през Първата световна война.А сегашното дебелашко и грандоманско празнодумие на Путин и конкретно отказът от проекта,най-малкото имат връзка с България,Тук той си е “опекъл” работата и се чувства сигурен,най-вероятно прави чадър на сегашните си измекяри.Човекът просто вече няма пари,не само да строи потока,но и за елементарен жизнен стандарт.Сближава се с Турция,защото тя самата е объркана в своята идентичност и няма печеливши ходове по пътя,който е поела.По същия начин са се сближили Съветска Русия и Ваймарска Германия на конференцията в Рапало.Което пък е довело до Втората световна..

 14. С всяка негова изява, валутата им задълбава / 50п. = 0.97 $ /

 15. До Quo Vadis: Нещо не ти се връзва географията: От кога Турция граничи с Австрия или Унгария? Докъто Путин си избива комплексите и продължава с простотиите в Украйна, Южен Поток ще тече на Юг а не на Запад.

 16. Тази новина е толкова хубава, че се боя да не се окаже някакъв руски блъф. Защото почти няма случай, когато руският ботуш стъпва някъде и след това се оттегля!

 17. Г-н Инджев, Вие сте експерт по горивните теми, моля разяснете какво трябва да се направи отсега нататък във връзка с енергийната ни независимост, нека Ви чуят българските политици, белки им уври главата. Жалко, че досега никой не се е сетил да Ви извика за консултант по тези въпроси, губим ценно време! Вие единствен в България се осмелихте да поставите Путин и мекеретата му на място! Защо например не се обедините в един юмрук с г-н Гамизов, патриот като Вас и експерт по руските козни срещу България?

 18. Вчера словашката “Юстрийм“ – операторът на системата от газопроводи в Словакия, предложи изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ от Западна Европа към Балканите. По този начин те предлагат алтернативен източник и маршрут на газа, вместо “Южен поток”.

 19. Отказът от Южен поток от Русия е много, много по- прозаичен! След санкциите на Запада( затворили финансовите си пазари за руски компании, в това число и за Газпром), след срива на цената на нефта( а цената на природния газ я следва след времeви лаг от 6 месеца), след огромната задлъжнялост на руските компании от енергийния сектор( само в последното тримесечие на тая година трябва да върнат 18 милиарда долара, а финансовите пазари както казах за затворени за прекредитиране за тях), истината е че- Газпром няма пари за подобни инвестиционни проекти!
  България се оказа удобно оправдание.

 20. Към Informer:

  Искам да изпреваря подигравките по мой адрес с уточнението, че не съм експерт по горивата, но доколкото те са изключително важна част от картината, която определя нашата действителност следя темата от години и публикувам експертни оценки в подкрепа на своята гледна точка.
  Едно мога да кажа: експертът по изнудване на Европа Путин успя да направи невъзможното, като накара традицоонно лакомата за руските суровини Европа да осъзнае колко пагубна стратегически е тази лакомия и в момента търси трескаво алтернативи. А който търси ( особено когато е богат, опитен, технически на светлинни години пред изостаналата Русия), намира.
  Рейгън победи посмъртно в този спор и на Путин се пада изпие горчивата чаша защото ще бъде прогонен от своите и съдбата му ще бъде по-нерадостна от тази на Горбачов, който се размина само с омразата на сънародниците си.

 21. Сталин е имал много по-дебелашка изцепка за териториалните ни граници. Смятал е, че едно пристанище ни стига и закономерно Бургас трябвало да бъде част от Турция. Винаги са ми допадали критериите им за социална и териториална уравновиловка. Държава, която не зачита индивидуализма и човешкия интелект, а разчита на груба сила и изнудване, получи един много добър урок.

 22. “България, която няма самочувствието да използва историческия шанс да заяви на висок глас, че се солидаризира с оцеляването на проевропейската , наистина братска Украйна, която Путин се опита да удави във въпросния поток.” (И.Инджев)

  Съвършено коректно политически. Браво!

  За да бъде, обаче, и икономически коректно, е необходимо да се каже и колко по-евтин ще струва на България втечнения американски газ в сравнение с руския. При това, да не се забравя, че веднъж се отказахме от близо 2 милиарда дълг, който Садам Хюсеин дължеше на България. Тогава се отказахме от солидарност с “братския Ирак” и в името на “военния хуманизъм” на “братските САЩ”.

  Г-н Инджев, моля ви, опитайте се да превъзмогнете едностранчивия антипутинизъм и да направите един по-пълен анализ на сложното положение, в което се намира България в геополитическия сблъсък между Русия и САЩ.

 23. Към русофил:

  Когато станем зависими от омразната Ви Америка в подобно съотношение 1 към 10 в търговията, както е сега положението в търговския ни дисбаланс с Русия заради горивата,когато Америка започне да ни шантажира по схемата на Путин с нашата зависимост, тогава ще Ви отговоря на въпроса за предполагаем проблем с вноса на американски втечнен газ, който няма как да внесем защото сме единствената морска държава в Европа без терминал ( пак заради угодничеството пред Русия, която чрез своята пета клона тук направи възможното да нямаме такъв терминал като алтернатива). Помните ли глупостите на Първанов по време на посещение в Южна Корея, когато бръщолевеше за общ проект с корейците да строим танкери или нещо подобно, на което домакините му гледаха с повдигнати вежди ( защото никой не ги беше питал дали имат подобно намерение)?
  Смешно е да си измисляте несъществуващ американски внос, за какъвто дори няма техническа готовност в България, за да излеете мъката си от лекото разхлабване на руската мъртва енергийна хватка, която щеше да стане още по-заробваща с “Южен поток” ( пресъхнал на италианския бряг впрочем, нищо че Путин лъже за някаква българска роля).
  Май доста хора не са чели: “Южен поток”, освен че беше измислен като газова камера за Украйна като перверзно повторение на гладомора,обричайки страната на глад чрез заобикаляне и лишаване от много важно перо от приходите й, не целеше снабдяване на България , а транзитиране за други страни, сред които ключовата Италия на практика се отказа и направи проекта още по-безумен.
  Другата лъжа на Путин, подхвърлена за консумация на петата му колона тук, за да има за какво да се захване, е интригантството му с някакви “загубени” 400 милиона евро. Това е първата конкретна калкулация във връзка с проекта, в който няма предвидена печалба за България- няма и това е истината, но Путин вече “знае” колко бихме загубили от нещо, за което не се знае(ше) колко печалба би донесло ( като транзитни такси).
  Путин е патологичен лъжец, който дори сам се изобличава- например за “човечетата” в Крим, които отначало нарече “местни сили за самоотбрана”, а седмици по-късно с гордост припозна за руски “освободители” . Но това е резултатът от монопола във властта без опозиция и медиен контрол- прави си каквото си иска и самият руски народ рано или късно ще го накаже.

 24. Къде е в пъзела неустоимият биспремиер Император Тиквоний банкянски. Нали “обеща” като реплика на “доброто” към “лошото” ченге Станишев, че ако би бил МП преди няколко месеца на мига Фаща самольота и одма, тет а тет, за минути с таварищ лилипут.ин урежда проблема със строителството на ЮП. Питам аз и отговор не чакам. Пак се е снишил разтривачът на ушите на лябимеца МУ тж.
  Само че, сега са други времена.
  Да връщат комисиониите и той и други прононсирани рублажджии.

 25. След провала на Путин с Китай, сега е ред за провал с Турция. Само за информация, Турция е разработила нови газови находища в Средиземно море. Някои от тези находища са разработени съвместно с Израел. Турция, Израел, а сега и Гърция разработват тези находища за пазара в Европа.

 26. Спирането на Южен поток е прекрасна новина(ако е истина), с която поздравявам домакина на блога и всички посетители! Сега ако секне и потокът от рубли към петоколонниците… Но – мечтите настрана! Моментът е изключително важен, съдбовен за България! Неслучайно путин се изгаври със страната ни, подхвърляйки на съмнение суверенитета й. Предстоят и други гадости от страна на руснаците, защото те не смеят да се противопоставят директно на ЕС и САЩ. Ще излеят цялата си злоба срещу нас, ще се стремят да дестабилизират и досъсипят страната ни. От огромно значение сега са адекватните реакции на Парламента, Президента и Правителството. И да няма изцепки в стил “Б.Б.” – положението е твърде сериозно за такива! Май пак се размечтах…

 27. Господин Инджев, само една добавка към отговора Ви към “Русофил”. САЩ изобщо не се интересуват от пазара на газ в Европа. Пазарът в Европа е много малък от една страна, а от друга, няма развитие. От години потреблението на газ в ЕС е константа – 500 мил. к. метра. САЩ и Канада от доста време се интересуват от пазарите на газ в Азиатско-тихоокеанския район.

 28. Сутринта в БНТ Илиян Василев направи доста добър коментар:

  http://bnt.bg/news/ikonomika/iliyan-vasilev-energien-ekspert-tselta-na-putin-e-da-provokira-antievropejski-nastroeniya

  Стори ми се, че от БНТ бяха леко изненадани от мнението на г-н Василив.

  Аз се питам, с какво руснаците държаха Орешарски, та го накараха да се снимa с онези тръби насред полето, какъв беше смисъла на това? От тогава мина повече от година и в Украйна се случиха доста неща.

 29. След това изявление на Путин, не трябва ли правителството да провъзгласи някакъв акт, който да гарантира необратимостта на категоричния отказ от Южен поток за България. И не трябва ли да се избърза с него, за да няма възможност Путин да шикалкави повече, поне по тази тема.

 30. Хм… дали сега ще има зрелищни убийства на неизпълнилите договора?

 31. Ще видим как ще ни извъртят руснаците и за Южен потоП….
  Пак ли ще ни съдят, както с Белене, или, най-малкото, ще загубим 192.1 млн. лв. ( внесена от БЕХ вноска за 50% от съвместното дружество )

 32. Путлер лъже за печалбата ни(НЯМА ТАКАВА!).
  Нали Орешарски изнесе, че “Южен поток” предвижда българската отсечка от газопровода, оценена на около 3.5 милиарда лева, да бъде построена с руски кредит, който да се изплати чрез 25-годишен гратисен период за таксите за преноса на газ през България).
  Т.е. 400 милиона евро транзитни такси годишно X 25 години се равняват на 10 милиарда евро или 20 милиарда лева, които бихме изплатили за половината проект, която е българската част. Кой прибира рзликата от около 18 милиарда лева, след като преко сили българската част при този разчер на таксите би се изплатила за две – три години.

  Южен поток не е от икономически интерес за България. Даже е ВРЕДЕН! И икономически и политически. Сега очаквам да си национализираме и Нефтохима!
  П.П.
  Щом Путин ни е сърдит, то да прекръстим катедралния ни храм и да махнем паметниците на окупаторите и всички техни агенти!

 33. РУСОФИЛ, НРБ сега отКЪДЕ получава газ?
  От Южен пАток ли, или НЕ?
  След като получава газ и БЕЗ Южен пАток, тогава изобщо “нужен” ли е той за газовото снабдяване на НРБ?
  Колкото за ДОТИРАНИТЕ тирани от “братските” “социалистически” държави, то ниКОЙ от тях нямаше да върне “дълга” си при ниските цени на петрола през 80-те и 90-те години, което се потвърждава и от не особено доброто финансово положение на Русия през тези години.
  И спомнете си какво изнасяхме за Ирак, Иран, Либия,…..???
  Оръжие! За милиарди долари!
  Това нещо да ви говори за структурата на “социалистическата икономика” на НРБ?

 34. Русофил, Някои путкини момченца не се отказаха обаче да откраднат 4 милиарда от сънародниците си. От техните сънародници!!! От тези същите, които ги правят това което са. Тези същите, които им подписват да управляват, за да крадат и да си задоволяват мръсните страсти на разбойници. Да не взехме 2 милиарда (ние вашите сънародници) но пък вие си взехте два пъти по 2 от нас. Не си ли доволен!? Дано да се разпорите откъм най-тясното си място!

 35. Примката, която се стяга и е на път да задуши Путин и цяла Русия определено е продължаващия спад на цените на петрола (тук конспираторите ще изкажат какви ли не теории за този спад, чието обяснение вероятно е чисто пазарно). И то тази примка те сами си я заложиха след като цялото им планиране е при минимална цена на барел доста над стойността му в момента.

  П.С. До Велински
  Дълбоко несъгласен съм, че Рамбо III е непопулярен в България, говорим за един от топ екшъните в зората на демокрацията 🙂

 36. QUOVADIS, фракингът се използвал и се използва в НРБ и СССР от 50 години. Тогава няКОЙ да вие питал за екологията?
  Освен това и сега в Русия се прилага фракинг в големи мащаби за добив на нефт, докато Путин забрани да се прилага в НРБ. пАчему,QUOVADIS?
  Освен това Южен поток само ДУБЛИРА сега съществуващите тръбопроводи още от времето на СССР.
  Вие бихте ли си прокарали втори, трети,…, и т.н. водопровод , или електрозхранване, за да използвате един и същи водоизточник или енергоизточник?
  И най-накрая Защо Путин сам не развива икономиката на Русия с тези енергоизточници , а ги продава на ЕС и Китай? Все пак има претенцията Русия да е държава с развита промишленост, а не като петролните емирати и кралства?!?
  И , QUOVADIS, Китай е най-заселената държава, но има и големи шистови залежи, според вас дали Китай ще “дупчи” тяхната си Добруджа за да ги оползотвори, или ДА???

 37. Пък и е казано – Който не може да бие магарето, бие самара. Излишно е да се пояснява, че ние сме самара и сме свикнали на бой от братска Русия. Но пък си заслужава.

 38. Здравейте, новината безспорно е най – добрата за България от доста време насам. Дано да се окаже вярно, а не поредните надлъгвания. Но си мисля, че всъщност добрата новина дойде миналата седмица от Виена. Защото ниските цени на петрола дават възможност на България да си поеме глътка въздух. Русия сега си има свои проблеми и поне частично и за кратко ние няма да сме и на дневен ред. Предишния път когато Русия беше заета да си оправи собствената кочинка преди отново да отправи поглед навън, ние успяхме да отворим белите си дробове и да поемен по евро – атлантическия път. Дано този път, в този времеви отрязък да успеем да направим този си избор необратим. Освен това надеждата ми е, че идва реда и на Путин. За щастие историята се повтаря, както при повечето диктатори. Тъкмо положението става безнадеждно и той вземе че сам си обърне каруцата. Аз лично не виждах как някаква външна сила ще се справи с него, но тоталната връзка с реалността в следствие на многогодишното всевластие и липса на коректив, си казват думата. А дано!

 39. Съжалявам, пропусната важна думичка. Имах предвид тоталната ЛИПСА на връзка с реалността…

 40. За мен все още проектът “Южен поток” не е затворен, докато не видим становището на Русия, коментира пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски изявленията нруски официални лица за проекта.

  Наведоха се, това де отчетоха се на тема “вярност”…

 41. Има една теория, според която голяма част от Италианците са Българи, потомци на единия от 4 тимата братя на Аспарух.
  Ако Путкин я е чел, тогава има пълното право да се оплаква, че Българи са му подляли вода в газа! 🙂
  Вива България!!!

 42. Искрено се забавлявам като чета публикациите, а пък и коментарите под черта. В крайна сметка, не става ли ясно, дали България има икономически интерес от това да има Южен поток. Какви ще са ползите и какви ще са евентуалните загуби. Какви ще са постъпленията в държавната хазна и ще има ли чрез Южен поток сигурност на доставките. Останалите словесни еквилибристики са ала-бала, които нямата никакъв, ама никакъв смисъл, а са пък и лишени от съдържателност. За всички е ясно, че в стратегията на Русия е залегнало да се превърне в единствен и най-голям доставчик на енергийни ресурси за Европа. Така тя ще бъде по-близо до европейската цивилизация, към която винаги е принадлежала. Проблемът е, че това не се харесва на някои страни – Великобритания, САЩ и отчасти Франция, които са наясно, че пътят на Москва към Европа минава през Берлин. А, подобно сътрудничество е възприемано като доста опасно и несигурно. Засилването на Централна Европа, към която отчасти принадлежи и България ще доведе до отслабване на западната периферия на континента, която в момента се контролира от САЩ и верните им съюзници. Отрязвайки периферията, в която вегетира Русия, орязват възможностите на страната да има достъп до двете полукълба, което е от изключителен интерес на страните, които контролират световния океан. Всичко останало е само един фон и евтин спектакъл.

 43. Според мен рано е да вадим шампанското. лилипут.ин се е доказал като непредсказуем. До степен Меркел която доскоро гледаше с “разбиране” на зиг-загите му да вдигне с отегчение ръце. Мен окончателно ме разби, не че съм имал каквито и да е илюзии и все пак отговорът на вп за възможноста да се кандитатира за н-то преизбиране за президент през 2018г.
  Президент Владимир Путин не исключил своего участия в президентских выборах 2018 года. Об этом он заявил во время интервью информационному агентству ТАСС.

  — Да, существует возможность моего нового выдвижения. Конституция допускает, но это совсем не значит, что я приму такое решение. Буду исходить из общего контекста, внутреннего понимания, своего настроения, — добавил он.
  Нямам думи. Настроението да е водещ мотив за участието в избори за държавен глава на регионална сила.
  А междувременно бб мълчи със страшна сила. Докога????????????????????

 44. Прекалено е хубаво, магическо някак си, за да е вярно. Сигурна съм, че ни предстоят още няколко премятания на рашките по въпроса и накрая може да се окаже, че не били компютри, а компоти и криви кюнци, не сме спечелили Мерцедес, а ни е блъснал такъв и т.н…Обаче ако е вярно, какво по-хубаво от това! Сега момчетата, дето са взели “едни пари” сигур’ ще трябва да ги връщат. Ох баня, ох кеф! В “Капитал” четох нещо за една банка, която продала ‘нам какъв си имот на побережието за баснословни суми.Какво ли ще прави сега тази банка? Случайно ли беше, че Орешарското правителство лятос й поналя едни парички, за да я спаси от разруха, после банчицата да си продаде имотеца, да се вземат паричките, па да се делнат ей тъй на… Казано си е- ако искаш да разсмееш Господа, сподели му плановете си.

 45. Крайно време беше този корупционен проект на комплексаря Путин и агента Гоце да бъде прекратен!

 46. Слава богу.Има Господ.
  Мисля,че се спасихме и този път.Може ли между две точки да прекараш две магистрали,като едната за разкош да минава през море.Това само луд човек може да го направи.Добре,че нашите безакълници не прекопаха Дунавската равнина и не положиха тръбите.А сега ако ще не до Турция,до Египет да прекарва газоводи-Афирим.Сега да си гледаме къщичката.Появил се е нов голям манипулатор.АНТОН ТОДОРОВ се казва.Уж от архивите черпи данни,кой ще го провери.Не му вярвайте.Ще мъти главите на българите в полза знаете на кого.Напротив кажете на написаните глупости – * и какво от това*.Ех не се свършиха разсипниците на България.

 47. Народе, ликуй, но с мяра, защото това е просто едно публично заявление на туПлер. На него не му пука да лъже, както лъга за зелените човечета, за редовните руски части в Донецк и за какво ли не още. Докато няма официално съобщение за прекратяване на патока, давайте го по-лежерно.

  Добрата новина е единствено, че ЕС твърдо е решил да не допуска безумния мегаломански проект, да подкрепи косвено Украйна и да озапти кремълското гномче, елегантно и с финес. По европейски. От това рАЗИйските павиани най ги боли.

  Друга добра новина е, че ОПЕК взе решение да не намалява добива. Ерго, може да видим как Brent-а ще удари $50/барел къде Нова година.

  И да, възможно е да почне отстрел на “комисионерите”, които лапнаха комисионните и сега се давят с тях – това до BENZIN.

  И това също е добра новина:

  1 RUB=0.01516 €, 0.01203 £ и 0.01890 $

  (http://markets.ft.com/research/Markets/Currencies?segid=70113)

  Скоро котировките на рублата ще тръгнат в нормалната мярка “100 RUB=…”. Ето тогава вече можем да се зарадваме истински, макар че лично аз се срамувам от бъзливите ни политически измекяри.

 48. линкът на BOR.MADAROV обяснява всичко. Чакат ни светли бъднини. Най-накрая свобода.

 49. Както отбеляза г-н(г-жа)ДО QUOVADIS фракингът /под “вещото“ ръководство на руски специалисти и техни български възпитаници/наистина се използваше като метод за проучване и добив на нефт и газ.И по този повод си мисля ,че провеждането на съпровожданите с истерия протести за спиране проучванията за шистов газ не беше от грижа за природата и природния баланс. Те може би бяха за това ,че чрез тези проучвания ставаше възможно да се разкрие факта ,че разкрити находища са били затапвани,за да продължи и утвърди ролята на Русия като европейски и световен хегемон в енергетиката ,поставяйки зависимите от тази енергетика във васално положение.Що се отнася до вчерашните изхвърляния на изживяващия се като пожизнен император руски лидер е , че те много наподобяваха блъфирането на озлобен от престояща загуба картоиграч,проявяващ жестокост към останалите играчи ,подлагайки ги на психоатака .Затова съм и особено тревожна парарелно със задоволството от случващото се с Южен поток.Защото е всеизвестно на какво са способни жестоките ,непонасящи загуба хомонкулуси.А и като си помисля за посадените у нас 400000 руснаци,безчетните клубове на приятелите на Русия,“спящите клетки“на многобройните измекяри от Петата колона ,нестабилната власт и продажните институции…

 50. “Европейската комисия счита, че причините за прекратяване на проекта „Южен поток” са чисто финансови. Това каза пред журналисти в Брюксел представител на комисията, който обаче пожела анонимност. Той предупреди, че не е редно да се ругае за срива малка България, тъй като тя няма никаква вина.”

 51. към Данчо Волев:

  В тази брошура има доста подробности по развитата от Вас теза:
  Българската независимост и Русия
  http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 – изтеглете този файл – BG_RUS6.pdf [9.12 MiB]

  А по отношение на московските поръчки за убийството на български патриоти, ето още един факт:
  “Митовете за руската любов – коварството, а не братството –
  Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! – “Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен – Георги Георгиев, специално за Faktor.bg” –
  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html

  Приятен ден!

 52. Господин Инджев, имам нов уеб адрес на сайта, и за това той не се отваря от Вашия сайт – http://todor.amateras.eu/
  Нямам ваш работещ имейл, и за това поствам информацията тук.
  Приятен ден!

 53. И все пак, г-н Инджев, каква е Вашата визия за България във връзка с горивата? Къде да насочим усилията си, откъде да внасяме горива, как да се измъкнем или поне да отхлабим мъртвата хватка на кагебистите? Това е въпросът. Хем сме членове на ЕС, хем нямаме никакво лоби, третират ни като девета дупка на кавала, никаква помощ в борбата срещу червената мафия и ДС, които са ни впримчили като боа удушвач!!

 54. Но пък какво стройно, точно и поименно преброяване на московската шайка в България се получи, как смятате? От сутринта вият, сигурно ношес са били на ..”молчать!не рассуждать!исполнять!””…, пардон!- на инструкция при тов. посол Исаков.То Калфин, то гоцэ, то на гоцэ экспертыте като онзи бойлер Борисов, то “независими енергийни анаЛЛизатори”,то БСП, то- а,бе, странно, волэн сыдэрав защо още не свикал митинг? А в този познат хор още по-странно ми прозвуча изказването на Лукарски…

 55. Искрено се забавлявам като чета геополитическия мислител mihail…

  Ну, Миша, друг дорогой, освен МОНД ДИПЛОМАТИК, списание ГЕОПОЛИТИКА и евразийския сайт на товарищ Нына Дюльгэрава ( май ти е потайна страст тази изкусителка, признай си, мъже сме!),има още сума ти трибуни за комунистическо-путинайкинска пропаганда под гео- политически, -икономически и -стратегически термини.
  Докато ни ги преразкажеш, доста време ще убием, затова -дерзай!Хайде, да подхвана аз, завъртам грамплястинката, пък ти надхващай : “изгубихме руските, арабските, северокорейските и източногерманските пазари…, преди слушахме Генсека на СССР, сега- президента на САЩ… сега в НАТО сме като във Варшавския…” дотук е на 45 оборота, давай нататък…

 56. хубаво е,че пак се чу за българия,макар че не стана ясно хубаво или лошо – но поне се разлаяха много хора и институции , че има такава страна

 57. Защо да е странно Стамбо?
  Щот човека е член на РБ-то ли ? ХаХа.
  Къде е г-жа Савова с автомата да го строи ?!

 58. ЮП е като лакмусова хартия.
  Питай ги какво мислят за него и веднага почервенява при тия дето вземат парички от Москва.
  Показва принадлежност към чуждите корумпета независимо от формалната партийна принадлежност.

 59. Диване
  Ти притежаваш Калашник/който между впрочем се оказа Шмайзер/.Аз боравя с факти и думи,които теб не те устройват.Ама не можеш да покажеш други факти.Пак повтарям,аз съм прагматична,и не обичам демагогията и празнословието.Като технократ вярвам на точните неща.

 60. още по-хубаво е,че вече българия има вариант за диверсификация-избор на руска газ от украинско или от турско кранче

 61. към MIHAIL:

  “Така тя ще бъде по-близо до европейската цивилизация, към която винаги е принадлежала.” – по точно е да се каже, която винаги е имитирала, защото колко “е принадлежала” вйдяхме съвсем ясно последните години. В поведението на тази страна-терорист няма абсолютно нищо европейско. Бедата на Русия е, че имперската й политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч –
  “Калинка-малинка и културата на подражанието” –
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 62. Новината е чудесна, стига да не е поредният руски финт. Може би в обозримо бъдеще ще станем свидетели на старта на разработването на нашите собствени находища. Парадоксът е, че ние българите газим газ и петрол. Този факт е известен на експертите. Не е случайно, че неясни руски компании продължават необезпокоявани да извършват сондажи в Северна България в нарушение на правила и закони. Фирмата “Овъргаз” дъщерна на “Газпром” също има за задача да саботира разработването на нашите находища.
  Крайно време е тази паразитна структура БЕХ да бъде закрита, защото беше създадена по времето на тройната коалиция, с цел заобикаляне на европейските правила и даване възможност на държавата да бъде гарант за мегаломанските проекти на петата колона.
  Вече сме в 21 век и Путин тепърва ще се сблъска с отпора на модерния свят срещу имперските му амбиции.

 63. Дали Путкин се оттегля от икономически неизгодния ЮП,за което обвинява България,не може да му се вярва.Сигурно е,според мен,че той дава сигнал на своите слуги /петоколонници/за активни действия срещу и без това хлабавата власт в България.Очаквам мероприятия тип за Сталина,за родину,за Путина.Затова не бързам да се радвам.Подкрепям ПС и Иванова.Михаил е потвърждение.Заплахата ЮП да мине през Турция е признак на безсилие.Това е глупаво защото е още по-скъпо,Турция няма нужда от тази тръба и стратегически е неизгодно от путкинова гледна точка.

 64. Днешният рев на другарите е доказателство колко много са се надявали на далаверата”Южен Поток”.
  Най-неприятно бе наглото пенявене на Румен Петков. Потокът си беше замислен да е само в изгода на русия и неизгоден за всички по трасето, най-първо за нас с измислените условия и такси. Дай Боже сега и украинците да си отдъхнат. Дано сме се отървали завинаги и ние и Украйна!
  Какво обаче става със отчуждените и закупени на безценица земи по трасето на ЮП? Ще се върнат ли на държавата и на собствениците?

 65. О, току що чух мимоходом изказването на Лукарски…ужас…този човек сякаш е станал министър от квотата на АБВ и същевременно е говорител на на гоцэ.

 66. Нидал Алгфари има “10 въпроса…”, под които се подписвам и аз. Ако някога обществото получи ясни отговори на тях, ще можем да кажем, че сме нормална държава.

 67. Вижте ЮП беше измислен за да заобиколи Украина и за да финансира така наречения тръбопровод “Силата на Сибир”,сега става ИНТЕРЕСНО…

 68. Всъщност новината не е никак добра. Още от година е ясно, че южният поток няма да се случи, поради абсолютно не зависещи от България обстоятелства. Като в последните месеци спадът на цената на петрола добави много сол в “раната”. Фактът, че Путин ни сочи с пръст е силно многозначителен и лично аз очаквам да ни вмени ролята на изкупителна жертва. Все пак Вл. Владимирович е минал шоколвка в КГБ, а там са майстори на стратегическото планиране. Повишаване на вниманието е необходимо повече от всякога. Апетитът на руснаците към нашата земя датира от времето на Иван Грозни преди 700 години.

 69. БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.
  Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“.
  България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.
  От „Галата“ – от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата.
  Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация.
  Така че като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион. Защото, повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва.
  Надявам се, госпожо Петкова, да сте гледали внимателно с господин Лукарски договорите, всичко да е юридически издържано и всяко едно нещо, което внасяме по концесиите, ми трябва 100% съгласуване с икономиката. Без една дума „съгласувано“ от Министерство на икономиката, не го пускаме. Така че, максимално да се направи.
  Но все пак съм длъжен да ви предупредя, че с тези решения се явяваме на пазара – най-конкурентният пазар, най-тежкият пазар може би е пазарът на газ в света. А България става производител.
  Друг не би се осмелил. Ние го пуснахме в предишното правителство и веднага, първите дни на правителството „Орешарски“, бяха закрити тези концесии.

 70. Потреблението на газ в ЕС намалява постоянно и с по много последните години. По понятни причини ЕС предпочита да внася и все по-малко газ от Русия, Тази тръба щеше да стои полупразна. А “Още по-южен поток” никога няма и да го започнат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.