Би Би Си, Ivo Indzhev и руския “Коммерсант” с нещо общо

Front page of Russian newspaper KommersantRussian newspaper Kommersant dubs the project “the Unnecessary Stream”

 

Kommersant, a privately-run influential Russian daily, agreed that politics always overshadowed the South Stream project. It is therefore no surprise that the EU decided to “stop it dead in its tracks” amid the Ukraine crisis, the paper concluded.

 

Bulgaria’s ‘losses’

In Bulgaria, politicians and analysts are angry at President Putin over South Stream. Some warned that scrapping the project would cost the Bulgarian economy millions of dollars in lost revenue.

Former energy minister Roumen Ovcharov put the figure at $600m (£384m) per annum – $200m more than the sum mentioned by Mr Putin. “Those are not just financial losses, but also geostrategic and political ones,” Mr Ovcharov, a politician from the pro-Russian Socialist party, told Nova TV.

 

the only thing Bulgaria had lost during the last couple of years was “political stability” because of “pressure from projects such as South Stream”. “The good news is that EU laws have been respected,” he added.

Influential Bulgarian blogger Ivo Indzhev was critical of both Russia and the government in Bulgaria. “What Putin told us is something our cowardly rulers do not dare say: South Stream failed following the tacit refusal of Bulgaria, a country that has no confidence, to grab the historic chance and declare aloud its solidarity with pro-European and brotherly Ukraine”.

‘Personal defeat’

 

BBC Monitoring reports and analyses news from TV, radio, web and print media around the world. You can follow BBC Monitoring on Twitter and Facebook.
 
        Не смея да твърдя, че влиятелният руски вестник „Коммерсант” ( в който имах удоволствието да бъда цитиран с оценката си за служебното правителство на Марин Райков преди година и половина) буквално е повторил днес мое заглавие от блога ми ivo.bg по повод факта, че „Южен поток” стана ненужен (Ненужен поток Иво Инджев ⋅ ноември 29, 2014 )

Не си и помислям да споря за авторство при цялата очевидност, че в ivo.bg същото заглавие ( без ы в края на думата) се появи на 29 ноември. По-скоро се радвам, че с „Коммерсант” мислим в една посока.

 

Какво нещо е близостта на народите, езиците и мислите (ни)!

 

Също толкова близък ( по дух) обаче се оказвам днес с колегите от световната емисия на Би Би Си, които са включили в прегледа на най-важните си теми от света и скромното мнение на автора на тези редове в рамките на погледа върху България, ( незаслужено) откроена вчера от Путин като главен злодей на пътя на „Южен поток”.

 

Според Би Би Си Ivo Indzhev е влиятелен, но това вероятно е някаква съюзническа шега, английско чувство за хумор по адрес на страна, в която влиянието на един журналист се измерва от вниманието, което му отделят свързаните помежду си туземни медии, прокарващи политиката на официално и неофициално управляващите кръгове.

 

Благодаря на Путин, на „Коммерсант” и на Би Би Си.

 

 

 

 

 

18 мнения за “Би Би Си, Ivo Indzhev и руския “Коммерсант” с нещо общо”

 1. Дано да се отървем веднъж завинаги от руснаците,да ни се махнат от главата.Но това ще е трудно-имат своя агентура,даже и сред министрите, на много българи им потичат лигите от умиление,щом чуят за руска газ,водка и пр.простотии.Простият народ все оше се умилква около тях.Други пък са свързани с руснаците чрез жени,пари и обучение.Днес-2 декември 2014г- пролича кои са потривали ръце за комисионни, и кои-искрени,т.е. прозападни.Както казваше Сашо Йорданов-“Днес е хубав ден за българската демокрация”.

 2. Мисля, че станахме нещо като дедо Либен. Говорим си за глупости. Тойота пуска от средата на декември масов автомобил работещ с водород. Безкрайно евтина енергия добивана от въздух и с краен отпадъчен продукт – вода. Къде Южен поток, къде течен газ? Да живее Путин! Благодарение агресията му караме с бензин 30 стинки по-евтин. Развиха се съвременни технологии в енергията, като даже модерният шистов газ и петрол ще останат в миналото. И даже рублоеколозите не мога да са на далавера. Та къде отиват рубладжийските ни политици? Ми то рублата отиде на кино. Тези хубавци вече ни продават за копейки, грешка, иска им се. Ми въпроса има ли студена война ми се струва вече посфактум.

 3. Поздравления за смелостта и упоритостта скоято защитавате интересите на Отечеството г-н Инджев.
  Спирането наненужния и опасен за независимосттана България “поток” е и ваша заслуга. Поздравявам ви! Още малко такива българи и България ще стане европейска демократична и просперираща държава. Още малко повечко смели и непоколебими българи като Вас и България ще стане независима държава с независими от никой друг, освен от интереса на народа ни политици , държавници и водачи. Ако националният елит се възражда след руско-русофилското клане по време на окупацията на ЧА, то Вие сте един от ярките му представители. Бъдете жив и здрав!
  Да Ви дари съдвата с повече новини като тази

 4. Напълно заслужено признание, г-н Инджев!Горда съм с Вас!
  Бъдете ни жив и здрав!

 5. Като гледам русофилския десант по медиите тази (03.12) сутрин, си мисля, че Путин им оказа “логистична” подкрепа със заявлението за спиране на проекта. Мисля си, че на страната на България у нас са поставени не много равностойни фигури (визирам министърката, която тази сутрин неубедително излагаше аргументите на държавата).

 6. За съжаление, пак се вайкаме, пак хленчим, отново едни мънкат под нос “виновно” свели глави, други се пенявят и истеризират…
  Вижте го “суперминистъра” Лукарски – та той вече хлипа!
  Само Иво ИНДЖЕВ, като един Дон Кихот се възправил, дето вика Иво Андрич “като бастун сред пустиня, като сомнабул в печка, като поничка в тиган” и не спира да повтаря на висок глас, какво ти – направо да крещи:
  “Н Е Н У Ж Е Н!”
  То не бяха “национално-отговорни експерти”, то не беше чудо – то Р. Овч, то Р. Петк., Ивайло-русняка, Гоце-големия шлем …
  И как пък ни един от журналята не се досети да попита:
  “Добре де, ясно – ще губим по 400млн на година, ама я ми отговорете на простичкия въпрос – а по колко милиарда ще губи Путин и от кого е правел сметка /без кръчмаря/ да ги приджобва?”
  И друго никой се не сеща да пита:
  “А бе, защо Украина, дето води война с Путин и му трепе зелените човечета, му плаща газа по 380 долара, а нас, “братята”, любвеобилните русофили, вярната “троянска кранта”, Путин ни дере по 440?”
  И друго си мисля – “рано е либе за китка!”, рано е да ликуваме /соросоидите/! Тръбите все още са във върненското пристанище! И тази сага ще се проточи като беленската! Още пари ще налее природонаселението! С управници като нашите, не ни трябва Путин!

 7. Г-н Инджев, нали според експрезидента на РъБъ, папка гоце бяхте “безопасен” журналист. Дай боже още и още безопасни ваши колеги. Защото благодарение и на вас бяха съборени съставните елементи на т.н. от гп “голям член”.
  Потвърждение за вашата безспорна роля в опелото на ЮП е и оценката на две от най-влиятелните европейски медии. На изток “Коммерсант” и на запад ББС.

 8. Днес Таско имаше пяна по устата като на бесно куче. Отпадането на ЮП е пряк удар по червената олигархия, това е.

 9. Даже и руснаците “разбраха” /по точно им набиха канчето/ ,че потока е ненужен , само нашите продажници “не разбират” все още.Ами в прав текст да им го кажа – няма услуги/ ЮП ,Белене, Александропулис,КТБ/, няма денги.То добре, че беше ЕС, че нямаше как да ни продадат Станишев Доган Стойнев и сие, наречени от Барозо руски агенти.Тръгнал и другия руски агент Р Овч по студията да ни лъже за някакви милиони ползи , след като договори за тези ползи няма подписани, а засега има само милиони загуби и отчуждена земя.Май новото заробване от Русия ни се размина – засега.

 10. Няма да се изненадам, ако отчуждената земя за бреговата компресорна станция на ЮП, в непосредствена близост до Паша дере, се превърне в скъпа руска почивна база, подобно на тази до Камчия.

 11. През последните няколко дни стигнах до извода,че голямата ни българска тъга за това ,че част беломорието не е сега съставна част на България е може би зло, което е за добро.
  Според мен ако след 1944 година част от беломорието бе ,част от България , то днес тази територия щеше да бъде съветски/ днес руски/анклав . Там щеше да има база като Севастапол и терминал за газ и нефт. Съдбата ни щеше да бъде като в Крим а южен потоп нямаше да бъде тема за обсъждане а щеше да бъде оръжие срещу всички балкански страни.
  Добре е ,че бог пази България повече от самите нас.

 12. И докато лилиПутин съветва българското правителство да поиска компенсации за пропуснати ползи от проваления ЮП, то “нашия” Р.Овч съветва (и искренно желае това да се случи) Путин, да осъди България за решението му (еднолично на Путин)за проваления проект???!!! Оказа се, че нашия “рублофил” е по-голям путинист от путин и е готов да продаде България дори и без пари (дори и с известна премия, или допълнителен бонус за това)! Нали си спомняте, че през неговото управление и с неговия подпис бе денонсиран договора с Газпром, сключен през време на правителството на ОДС и Иван Костов и бе заменен с нов такъв, с много по-неизгоидни (и заробващи условия), което продължава може би и в момента. Такива предатели трябва да бъдат съдени и вкарани в затвора, а не свободно да “гастролират” по различни ТВ студия и да защитават чужди национални интереси във вреда на България!

 13. Днес на обяд ББ изигра н-тия си цирков номер в НС, като поиска от Парламента да гласува отварянето на договорите с Москва за потока, за да се видят на яве ПОЛЗИТЕ за България, които Путин назова (400 млн.долара, или евро, а може би РУБЛИ-ПО СЕГАШЕН КУРС!), а Р.Петков веднага вдигна мизата на 800 млн.!!!Защо беше този цирк, след като и ГЕРБ се въздържаха при гласуването?Празна Мара (ББ) тъпан бие да се докара пред мечкаря!

 14. Какво ли ще реши човекът върху токчетата утре сутринта? След като успя да мобилизира петоколонниците. Получи се нещо като феромони за молци…и хоп! Още ме обичат, ейййй…

 15. Поздравления за признанието на професионализма Ви и най -вече за алтруизма Ви,г-н Инджев!

 16. Добър повод за радост! Тъй е, “кат Русия няма втора…” Аслъ, няма, брей, в сума ти велики и дребни работи-геноцид над народа си и природата, периодични гладомори, робство вътре и навън,литература, музика, концлагерна система… Сред тях е и плагиатството- че то не беше Буратино,то не беше Ну,Заяц, погоди!Но Иво е благороден човек и няма да издребнява за хонорар по авторски права-
  СТИГА МУ (И НАМ!) ТАЯ НАГРАДА
  КОМЕРСАНТИН ДА ГО ЦИТИРА,
  РУБЛАДЖИЯ ПЪК (ОТ ЯД) ДА УМИРА
  БЛОГА САЛ КАТО ОТВОРИ…

 17. По изчисления на ГОУМЛП, Русия дължи на България репарации в размер на 75 милиарда /не рубли /корекомски бонове, без убийствата и урана.
  Слава на Бога, че това пипало на октопода /Южен поток/се прекъсна, защото то щеше да тече наобратно, като реките при социализъма и комунизъма. По-далече от всичко руско защото има “тежка форма на ченгенит”
  /терминът е на поета Георги Гергов/
  П.С.
  28.gunyogunev | 03.12.2014 11:53

  Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ – В. Лъвский.“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.