Венецуелската алтернатива- венец на алтер егото на левичарството

Понеже нашите другари пропагандисти се задъхват в търсене на теле под сгромолясаното ялово наследство на Маркс и Ленин, за да се изкарат модерни революционери срещу проклетия капитализъм и пазарната икономика, а от няколко дни са покрусени как десният Путин им спира лявото кранче с “аргументи” по пресъхналото трасе на “Южен поток” ( хиляди, почти милиони работни места, руски заплати—ех, размечтались!), реших да ги облекча с един светъл пример.

Слабителното, което им предлагам, е с руски произход- специално като за тях. Приятно облекчаване!

ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЗА ivo.bg

ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

Венецуелска ССР

 

Оригинално заглавие – „Икономиката на Венецуела: Game over”

 

 

За Саудитска Арабия решението да не се намаляват квотите за добив на петрол е опит за запазване на пазарния си дял. Но за венецуелската икономика това решение означава само едно нещо – GAME OVER.

 

На петрола се падат 95% от печалбите от износа на Венецуела, a с газа се получава общо 25% от БВП. Когато цените на петрола паднаха до 70 долара за барел, според експертни оценки, икономиката на тази страна, която е 10-ти по големина износител на петрол в света, се взриви, причинявайки дълбока политическа нестабилност и хаос.

 

По-рано тази година, започнаха антиправителствените протести в страната, тъй като населението на Венецуела изпитва негативното въздействие от 60% инфлация и политиката на валутен контрол, което доведе до недостиг на основни стоки като тоалетна хартия и паста за зъби.

 

Според МВФ, БВП на страната през 2015г. ще бъде намалеее с 1%.

 

“Ситуацията с недостига на храни във Венецуела се влошава. Много е трудно да се намерят основни продукти – казва д-р Джоселин Виера. – Случвало се е, някои стоки трудно да се намират, но не и пълен дефицит на почти всички основни продукти”.

 

Виера казва, че заради дефицита болниците трудно получават дори и най-необходимите медицински материали, като марли и ацетаминофен.

 

„Трябва да прехвърлям пациенти в други болници, – казва тя. – Но пациентите трябва да обикалят много болници и клиники, за да намерят лекарствата от които се нуждаят за да се лекуват. Много ми тъжно за моята страна. ”

 

 

Публичните разходи на Венецуела се формират като процент от БВП

 

Експертите прогнозират, че ситуацията във Венецуела ще се влоши още през първата половина на 2015г.

 

“Това ще бъде година на остър недостиг, – смята венецуелският икономист Анхел Гарсия Банкс.-Венецуела е в очакване на хаоса, който ще доведе до насилие и грабежи”.

 

Ситуацията, която настъпи в икономиката на Венецуела, е резултат от лошо управление, което в продължение на много години, правителството компенсира с приходите от износ на петрол. Но това се получаваше, когато цената на петрола беше над 100 долара за барел, и въпреки спада на нефтодобива във Венецуела, доходите й бяха достатъчни, за да не се бунтуват хората.

 

Но от лятото цената на суровия петрол тип Брент падна от $115 до $70 за барел. Анализатори на пазара на петрол прогнозират, че цената може да падне под 70 долара за барел брент и дори по-ниско. Един от анализаторите в Nomura изчислява, че на Венецуела е необходима цена от $200 за барел, за да балансира бюджета. Независимо от това, точна цена е трудно да се обяви, защото Венецуела не разкрива икономическите си показатели,за разлика от други страни.

 

Тъй като цените на петрола се сринаха и Венецуела остава без основния си източник на доходи, правителството няма друг избор, освен да увеличи данъците, да въведе контрол върху цените и вероятно да премахне субсидиите за бензин за венецуелците. Това ще предизвика вълнения в страната, заяви Диего Moя-Окампос, главен анализатор на политическите рискове в IHS.

 

“Този сценарий повишава риска от нова вълна от антиправителствени протести в Каракас и други градове – казва Моя-Окампос. – Демонстрациите могат да ескалират в конфронтация между силите за сигурност и протестиращите”.

 

Моя-Окампос също казва, че ситуацията може да се нагнети, както е било през 1989г., когато увеличението на цените на горивата доведоха до кървави протести: “Това може да доведе до пряка или косвена намеса на въоръжените сили, за да се гарантира политическата стабилност и да се измени икономическата политика на страната”.

 

На следващия ден, след като ОПЕК обяви своето решение да не се намаляват квотите за добив на петрол, това което толкова искаше Венецуела (и Русия-бел.), президентът Николас Мадуро се опита да убеди обществото, че спадът в цените на петрола няма да се отрази на социалните програми.

 

“Ако трябва да изрежем нещо от бюджета, ние ще намалим заплатите ни като високопоставени служители, но никога няма да съкратим средствата, които отиват за образование, храна, жилища – мисията на нашата страна” – каза Мадуро в петък по време на телевизионно обръщение към народа.

 

Последните проучвания показват, че популярността на Мадуро е паднала до рекордно ниско ниво.

 

“Икономиката ще победи политиката – казва икономистът Гарсия Банкс, като отбелязва, че особено във Венецуела икономическия реализъм е на заден план в сравнение с политическите приоритети, но това ще се промени. – Икономиката ще бъде от първостепенно значение, и политически промени ще трябва да се случат “.

 

Освен със спада цената на петрола, приходите от износ на петрол може да се изправят и пред друг проблем,. Очаква се одобрението на законопроекта за петролопровода Keystone XL. Ако законът бъде приет, това ще означава, че петрол от Канада ще замени петрола експортиран от Венецуела за Съединените щати.

 

Масовите протести, които започнаха във Венецуела през февруари 2014 г., често прерастваха в безредици, които доведоха до 42 убити и 835 ранени, а 3100 души бяха арестувани.

 

Демонстрантите заявяват недоволството си от високите нива на уличната престъпност, високата инфлация, корупцията и безработицата. Населението изрази своя протест от настоящата икономическа ситуация в страната, особено липсата на продукти и действията на правителството, което не може да се справи със ситуацията.

 

С разрешението на www.finance.ua

 

http://news.finance.ua/ru/news/~/339748

 

9 мнения за “Венецуелската алтернатива- венец на алтер егото на левичарството”

 1. Keystone XL може и да не се осъществи, но и без него бъдещето на Венецуела не е розаво.

 2. Какви руски заплати, по дяволите. Руските заплати са по-ниски от българските, изключвайки Москва и Петербург(донякъде). Навсякъде другаде заплатите са по-ниски от тук.
  http://www.rg.ru/2014/09/25/mrot-site.html
  При курс 65 рубли за евро това прави МРЗ от 180 лева. Това е към днешна дата курс.

 3. Между другото, прочетох, че Саудитска Арабия е била склонна да се намалят добивите, ако трите големи износителки извън ОПЕК-Русия, Мексико и Венецуела намалят пропорционално своя износ, обаче руснаците не са се съгласили. То е ясно защо, ама показва и руското верую “дъждът да вали в моята градинка, в чуждата ако ще и камъни”.

 4. Ами направо да подадат заявление, че искат да са республика, то аслъ савецките павиани бездруго броят и Куба за такава, още една държава-бензиностанция (савецкии филиал в Западном палушарии, тъй да се каже).

  Но както казват тъпаришчите, “Ета ешчьо цветочки, ягадки впереди”. Имам предвид цените на фючърсите* за нефт и газ за януари, Financial Times http://www.ft.com/intl/markets/commodities:

  Brent Crude – 69.22USD/barrel
  WTI Crude – 66.46UDS/barrel
  Natural Gas – 3.74/1,000 cubic feet

  И още – 100 RUB=1,181 GBP/1,495 EUR/1.849 USD

  Ако се не лъжа, тази зима цели райони в “матушката” може и да минат на самагон от кедрови шишарки…

 5. А защо тази цена не засяга арабските износители -Те се радват ли?
  НЕ РАЗБИРАМ?…

 6. Надпис във венецуелска зоологическа градина преди Уго Чавес:

  НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ХРАНА НА ЖИВОТНИТЕ!

  Надпис във венецуелска зоологическа градина след някоя друга година власт на Уго Чавес:

  НЕ ЯЖТЕ ХРАНАТА НА ЖИВОТНИТЕ!

  … след 10-ина години власт на Уго Чавес:

  НЕ ЯЖТЕ ЖИВОТНИТЕ!

  …вече Чавес е в казана при Ленин, Сталин,Мао, Ким идр. очакват трепетно Кастро, а на власт е Мадуро:

  ПРОБЛЕМИТЕ С ПРЕХРАНАТА СА ВРЕМЕННИ И НАЛОЖЕНИ ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ВРАГ! НЕ СЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ОТ ОТЧАЯНИЕ КАТО ХРАНА НА ЖИВОТНИТЕ!

 7. Keystone XL е почти готов:

  Фаза 1 – От находището в Hardisty, Alberta до Wood River Refinery in Roxana, Illinois и Terminal Hub (tank farm) north of Patoka, Illinois, са завършени през 2010г.

  Фаза 2 – От Steele City, Nebraska до тank farm at Cushing, Oklahoma e завършено през 2011г.

  Фаза 3а – От Cushing, Oklahoma до рафинериите в Port Arthur, Texas е завършена през 2014г.

  Фаза 3б до рафинериите в Houston, Texas и петролн терминал ще бъдат завършени през 2015г.

  Фаза 4 (предложена) – От находището в Hardisty, Alberta през Baker, Montana където ще се вкючат разклонения към находищата в щатите Монтана и Северна Дакота

  Проблемът е Фаза 4 за която Обама не иска да даде разрешение да пресече гранницата по политчески причини (иска да задържи ултралевите природозащитници до следващите избори за да помогнат на демократите с финансиране и главуване).
  Самият петролопровод минава по щтатски и частни земи и там Обама няма думата.

  В същото време президентът на VIA Rail Canada (Канадска ЖП компания която е собственник на няколко американски такива) заяви, че е готов да построи ЖП терминал в Baker и да транспортира петролът до там по ЖП път. Това нещо Обама не може да спре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.