Каква гора се крие зад дървото “Бинев”?

Колкото повече стават политическите „гнили ябълки” ( по израза на един американски посланик в секретен доклад до български банки, изтекъл в Уикилийкс), нападали покрай казуса със Слави Бинев, толкова повече самия Бинев печели от това. Дали не беше подценен с обвинението, че е надценен като шеф на парламентарната комисия по култура и медии?

 

Към известните интелектуалци, протестиращи срещу това назначение, започнаха да се прилепват доста лекета и с това му правят страхотна услуга. Днес вече и Бареков обърна палачинката с искане на оставката му!

 

Да, както повечето си колеги в политика, Бинев е манипулатор. И е не по-малко ловък в това отношение от Борисов, на когото с рязка контраатака на каратисткия тепих на публичността заби пета в зъбите. Посочи го като виновник за кампанията срещу назначението му на парламентарния пост. Така Бинев пося в душите на много от същите протестиращи интелектуалци семето на съмнението дали случайно не служат ( без да искат) на един още по-незаслужено ( от интелектуална гледна точка) управляващ. Да си неволен участник на интригантско разчистване на политически и междуличностни сметки, натрупани между двамата, не е нито интелектуално, нито морално търпимо.

 

По този показател казусът заприлича още повече на ситуацията с протестите срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Много от демонстрантите миналата година не понасяха и (опозиционера) Борисов, но поеха риска да бъдат упрекнати в „бойковизъм”, а след завръщането на Бойко на премиерския пост се оказаха в положение да се оправдават, че не им е плащал за гражданската позиция, за да ги използва за стреме към гърба на белия си кон.

 

Да продължа с приликите, преди да погледнем и разликите.

 

Политическите кукловоди на Пеевски, от Местан до Станишев, се оправдаваха, че искат да го имплантират начело на най-мощната структура от националната сигурност, за да сложи на място „лошите”. Само един още по-лош по нрав гръмовержец, както изглеждаше дори външно кресливият депутат, можел да свърши тази черна работа, най-сериозно твърдяха от ДПС и БСП. Самият Пеевски си вярваше и врещеше от парламентарната трибуна откровени закани в дует с Христо Бисеров , който ги формулира така срещу бившия вътрешен министър Цветанов: „болят ли те зъбките вече” (с презумпцията, че ще му ги счупи при предстоящата инквизиция или побой).

 

Сега Слави Бинев използва всяка своя публична изява за обещание да счупи зъбките на злоупотребяващите с държавните пари в медиите на бюджета издръжка. Някой да има нещо против ( ако такива злоупотреби има)?

 

Но ако злоупотребите в БНТ и БНТ са хипотеза, то в някои свои политически оценки Слави Бинев е доказано прав. Например когато казва, че няма как Вежди Рашидов да се обърне срещу него ( след като отначало беше обявил неутралитет по въпроса за назначаването му) без зад това решение да е получил разрешение (от Борисов, разбира се).

 

Но за разлика от Пеевски днешният му аналог Бинев ( в ролята в гръмоотвод на гражданския гняв- гръмоотвод, който като нищо може да е монтиран именно с цел да възбуди и омаломощи гражданската енергия на най-чувствителната част от обществото), няма дразнещата подкрепа на ДПС и БСП. И устоява вече дни наред като самотен воин срещу ударите на наистина симпатичните и дори красивите протестиращи.

 

Ако не беше самохвалството му, че бил най-подходящият за поста и че имал „много таланти”, ако не размахваше назидателно пръст по време на публичните си изяви и не прибягваше до обичайната слабост на атакувания политик да определя бройката на протестиращите като незначителен фактор на фона на мълчаливото мнозинство, Бинев дори има шанс да спечели надприказването с някои от най-изявените говорите на протеста, като Александър Морфов.

 

Не твърдя ни най-малко, че трябва да бъде цензуриран, но всеки път, когато отново и отново зрителят чуе Морфов да използва епитета „простак” по отношение на Бинев ( който запазва непоклатимо хладнокръвие и упорито отказва да му отвърне с подобна обида), каратистът печели по точки срещу режисьора.

 

Право куме в очи е правилно, нали? Да, но ако така ще си говорим с истинските „кумове” в нашата мафиотизирана държава, а не само с техните доста по-безопасни протежета.

 

Трупането на точки от Бинев по този начин може да донесе някоя изненада под формата на накланяне на везните на обществените симпатии към депутата, който основателно провокира гнева на интелектуалците, но едва ли е развълнувал особено по същия начин миньорите, селските стопани, заварчиците ( споменати като ощетени от спирането на „Южен поток” от безпомощния да каже нещо по-умно бивш министър Драгомир Стойнев) и т.н.

 

А какво трябва(ше) да се направи при това положение, биха попитали някои раздразнени читатели? При Това положение- нищо повече. Но при Онова, пропуснатото положение в миналото, можеше да се направи нещо, щото да не се повтаря повече…

 

Извинявайте, но точно моя скромност ли трябва да отговори на този въпрос? Изписал съм по темата стотици страници ( и статии), включително и две книги ( „Президент на РъБъ” 2010 и „Премиер на РъБъ” 2013 ). Това е моят многохиляден протест, документиран и „прошнурован”, така да се каже- към днешна дата в ivo.bg авторските ми, предимно протестни срещу статуквото публикации се близо 4000.

 

Ако имаше повечко протести срещу лъжите и арогантността на властелините на пропагандата, изкатерили се на върха на държавата, техният добър ученик Слави Бинев днес нямаше да има кого да имитира. Кой имитира провалени примери за подражание?

 

Така че, скъпи интелектуалци, пригответе са за трудна битка – вашият противник Бинев говори чужди езици, практикувал е два депутатски мандата в Брюксел- направо е хибрид между Айнщайн и Стивън Хокинг на фона на Вежди Рашидов например, който ви измами триумфално по въпроса за цял музей на тоталитарното изкуство, но вие преглътнахте това унижение.

В лично качество Бинев е по-малко мутра от доста свои предшественици, но е мутант на статуквото на мутрите в политиката. Мълчанието пред простащината на овластените ни политици през изминалите години създаде хранителната среда за хибридната война за власт на мутантите.

 

И накрая, нека да доверя едно обезоръжаващо обстоятелство: в ivo.bg съм изписал толкова вежди ( заради което ми избодоха очите, изчоплиха ме от списъка на коментаторите в публицистиката на БНР и БНТ) по темата за необходимостта от ревизия на медийните върхове като най-недосегаемата за разследвания и евентуална съдебна отговорност сфера в българската публичност, че заявката на Бинев да направи нещо по въпроса направи ми вади зъбките с памук.

 

Няма да се откажа да протестирам срещу неговото назначаване, но намирам честно да кажа истината, макар тя да боли като оголен нерв на зъб в мълчаливата уста на усмиреното от доста години гражданско общество, което упорито отказва да забелязва гората заради някое дърво.

 

 

 

 

16 мнения за “Каква гора се крие зад дървото “Бинев”?”

 1. Назначението на Слави Бинев като шеф на комисията, която ще раздава порциите в бранша на #Кой, направено от Цветанов, е отговор на въпроса #Как.
  Проблемът е, че колегите в театъра си ходиха на работа и при предишния и при по-предишния МинКулт.(Министър на Културата)

 2. В по-предишна публикация ги пожалихте,но сега им вадите нерв без умъртввяване.Все някога идва време да се каже Збогом на някои илюзии.И то със самоуважение.Защото няма нищо по-лесно да се застане само на едната страна,да се вика у-ууу..,без да се вижда калта и от другата страна.Няма как,за истината се воюва и се страда!

 3. Чудесен текст и много точни коментари! Безанестезийно проникване в много дълбоки падини и п а д е н и я на нашето гражданско общество. Значи може в парламента да се леят всички български диалекти от малкотърновския до трънския плюс общомутренския сленг, може премиер да посреща една сръбска мафиотска чалгарка като икона, може цял парламент да не коригира един сесесерски хомункулус, според когото “късно е, либе, за китка” го е “казал народът”, а не П.Р. Славейков, може министърът на културата да каруцарства с езикови средства, може друг министър да пише Збогом!.. пък не може един Бинев да е нещо там каквото си… Привидно малките отстъпки на обществото и интелектуалците(много мразя това понятие в българския му смисъл!)пред нещо наглед дребно трасират пътя към необратимата деградация на всичко по-голямо.

 4. По-скоро тъжна шоу програма, вместо дискусия за това кое считаме за допустимо и кое не в политиката.
  Та къде точно интелектуалната ‘чувствителност’ поставя разграничителната линия между Бинев и Борисов, която мотивира търпенето/нетърпенето на единия и другия? И защо театърът не напусна при предишни министри, както В. Марков писа по-горе? Че реакцията се дължи на количествени трупания, не е отговор.
  От друга страна пряко незаинтересованата публика скалъпва своята си истина, вслушвайки се в това как отделните участници говорят един с друг. Така че отнасянето с ‘простак’ не ни помага много.

  Много чувствителен анализ на г-н Инджев!

 5. Извинявам се, че не е по темата. Но като гледам какви лиги продължава да точи и Лукарски по ЮП, ерго “новината на века” остава “актуална” за вас виц-усмивка.
  Току-що Радио Ереван разпространи следното:
  Във връзка със смяната на сексуалната политика на Кремъл и боядисването на част от Южен поток в турско синьо, Путин е поканен на Парад на манафите в Анкара.
  Медведев – необичайно развълнуван, отговорил на поканата:
  „И двамата, и двамата ще почетем нашите аркадаши!“
  Омъжени турски жени обаче ще проведат контрапротест с мотото:
  „ Не ни приемате за равнопоставени – уверете се сами, че всяка една от нас превъзхожда с гърди, задник и путинка самия Путин!“

 6. Предлагам свободно съчинение на тема “Открит диспут по телевизиите между Морфов и Бинев”. Мисля, че Бинев може да се справи и с А. Слабаков в добавка.Какъв ли ще е резултата. Иначе С. Бинев показва изключително самообладание и ако не е самохвалството му ще спечели симпатии. Поне засега ми привлече вниманието и много се надявам да чуя смислени орговори на аргументите му. Стана ми жал за Албена Колева, дъщерята на Тодор Колев, която мобилизираха за борбата срещу Бинев. Верни неща каза жената, но артистите дължат ако не на обществото, то поне на публиката си отговори, които явно не могат формулират. Аз, лично, бих искала да разбера, защо главният мултак на републиката В. Рашидов, който псува в ефир, може да е министър на културата и това не ги притеснява. Морфов да каже дали по неговите критерии Рашидов е простак или не е. Аз поне не съм чувала С.Бинев да псува в ефир. Не ме разбирайте погрешно, не подкрепям С. Бинев, но не мога да не се съглася с аргументите му. Ползата от тази дандания може е започването на дебат за кое е приемливо и кое не е.

 7. Бинев, /след това посрещане/ би имал мотивацията да извади на светло съселите от директорските кресла на СЕМ, БНР и БНТ. А и тази, кампания срещу него, не ми изглежда толкова спонтанна.

 8. Че Бинев е боклук, вярно, ама култура у нас няма много отдавна, откакто “културтрегерите” се бият кой пръв да цунка я десницата, я други части на власт- и пари имащите.

  Пък и “дървото Бинев” още не е декларирало, че ще раздава парцели от българската земя на руски павиани, пардон, побратимени градове и инвеститори, както направи зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев.

  А доказаните национални предатели Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, които написаха и внесоха в парламента на България закон под диктоввката на ГАЗПРОМ?

  За агентина-президент 2 мандата Георги “гоцэ” Първанов даже не ми се отваря дума.

  Освен ако Бинев не е първа лопата с тор за изриване от огромния Авгиев обор, ама нещо не ми се вярва…

 9. Чудесен текст! И преди да го прочета стигнах за себе си до почти същото: и аз не аплодирам това назначение и този избор на Слави Бинев, но пък успее ли да си изпълни замисъла да разрови управленската топка в културата и някои неща да се пренаредят за хубаво, значи може и по неволя да е било за добро неговото място в комисията. Знае ли човек?

 10. Всичко това е вярно, но аз питам каква е разликата между Слави Бинев и Бойко Борисов – НИКАКВА, само че единия ползва няколко чужди езика, а другият ползва само банско наречие . . .

 11. Всичко е фалшиво!
  Колкото и да се пише, каквото и да се пише, нищо няма да се промени. Ясно е, че управлението се налага от малки, но много добре организирани групи, които се водят от общия им интерес – лично да стават по-богати. Така наречените “интелектуалци” не са по-различни. Те са група хора, които се хвалят или хулят в зависимост от това, кой за какво/колко се бори. Това което ги обединява е, че всички те са на ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА. Това което ги разделя – заплатите им са различни. Колко наивен трябва да е човек, за да им повярва, че им пука за хората? Не, не им пука! Те са си самодостатъчни! Ще подкрепя тези си размишления с няколко (прости) сравнения:
  1. Слави Бинев бил мутра, която била пребита от друга, пренесла се в друг свят, мутра. Това е лошо. В смисъл, лошо е, защото бил пребит. Хубаво би било, ако не те бият, а те награждават. Например, да бъдеш почетен МУЛТАК! наградила те е друга, също пренесла се в друг свят мутра, но не си бит! Награден си! И то пред буквално посърналите(от глад) погледи на хората (видеото си заслужава). https://www.youtube.com/watch?v=FTt1MyXCfzs

  2.Слави Бинев не бил мениджър, той въртял кръчма. Друго си е да можеш да правиш икономически, да речем, SWOT анализ. Ние, казва един бивш минисър, за едното му медийно спокойствие оставихме парите в “тази” банка, а те ни “преебаха”(култура братче). Шефът му пък разправяше, че “незнае” защо така го “обслужват” определени медии, ама да не се отплесвам. Та министърът на “културните” разправял за някого, че бил дебел и мамино детенце (то дете без майка… ама както и да е), и за един друг, прилеп май бил, някакъв си, който щял да извади от сараите. Те с “онази” банка били имали вземане-даване. После се оказа,че и министърът имал и има нещо общо с “тази-онази” банка, срещу която избълва тонове “култура”. Сега само да не си помислите, че ако държите парите си в банка, то Вие финансирате (обслужвате интересите на хората), получили кредити от тази банка. Не е така. Попитайте “интелектуалците”!

  Мислех да напиша поне 5 от тезите с които се “заяждам” с моите приятели. Реших, че няма смисъл. Преди дни говорих с човек, който лятото всеки ден в продължение на 2 месеца след работа беше на протестите. Попитах го дали е бил на протеста на интелектуалците срещу Бинев. Отговори ми, че не е бил, защото не бил “културен”. Работел в частна компания.

 12. За културата не знам, не мога да кажа, но за медийте мисля, че С. Бинев ще бъде по полезен от папиончестия Г. Лозанов.

 13. “Самият Пеевски си вярваше и врещеше от парламентарната трибуна срещу бившия вътрешен министър Цветанов: „болят ли те зъбките вече” …”
  Г-н Инджев, в интерес на фактологията, въпросните думи, произнесени от трибуната на НС са на Христо Бисеров. Цитирания от Вас индивид, произнесе нещо от сорта “…не се правете г-н Цветанов, обърнете се…”

 14. Колеги, нека да различаваме повод от причина.Слави Бинев е повод, протестите са спорни не заради личността му, това е твърде повърхностна оценка на културната ситуация у нас.Общото между бунтуващите се и в двата лагера е че са Бюджетници, те са изпълнители, и като такива не им е мястото на трибуната на свободния интелектуалец, автор, а не рецитатор на идеи, точно както на и Слави Бинев не му е това мястото.
  Държаваен поет, държавен писател, държавен композитор, държавен художник (освен Светлин Русев и както се очертава Вежди Рашидов )няма и не може да има.

 15. Статията е хубава и точна, както авторът поначало си може.
  Обаче, накрая не разбрах – защо и авторът протестира срещу избора на един депутат в една комисия. Не бива да се протестира срещу персоната, а срещу действия. Комисията на НС – не е парад за показ на заслужили дейци на науката, културата, изкуството или спорта. Това е само помощен орган на НС – за предварителен преглед на предложения преди внасянето им в пленарна зала,както и за някакъв предварителен контрол,преди да се направи примерно анкетна комисия – понеже не може 240 персони да вършат всичко накуп, нали – дори павианите в една група се разпределят по задачи.
  Демокрацията от античността предполага,като принцип, че е по добре нещата да се обсъждат и дори лаици да проявават инициатива и здрав разум в обществените дела, а инак -всеки един кадърен диктатор се оправя прекрасно и без никакви комисии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.