Бойковата шистификация

Всеки, който се осмели да се опълчи на т.н. „антишистова революция” в България, която не само е по презумпция изгодна на руския монополен внос на газ, но вече беше посочена като инспирирана от Москва антибългарска акция ( от Цветан Цветанов, цитиран от в. „Файненшъл таймс” миналата седмица), бива моментално обявяван от дежурните проруски прокурори в пропагандата за „американска подлога” и платен драскач на заплата от американското посолство.

 

С надежда най-после да платят някой долар пустите скръндзи (може и тайно под елхата – иде Коледа), подновявам отново въпроса: кой и какво наложи управляващите в момента да се обединят като условие за общо упражняване на властта около заклинанието, че няма да променят мораториума върху проучването ( за добив дори и не отварям дума) за шистов газ в България?

 

Ако случайно инициаторите са реформаторите, да си кажат, че са руски подлоги. Обаче нещо не ми се вярва- все пак бяха и са единствените в днешната политическа конфигурация във властта, които си позволяват критика към Москва заради руската агресия в Украйна и за употребата на газовия внос като шантаж срещу България.

 

А може би виновни са онези, които вече всички така благосклонно наричат „патриотите”? За разлика от ВМРО, групата около Валери Симеонов вече почти от година насам рязко смениха проруската си позиция по енергийните проекти. Не им отива и на тях да са наложили на ГЕРБ и реформаторите условието за мораториума , а и ние да не разберем за този (контра)революционен акт, е направо невъзможно.

 

Остава единствената хипотеза: инициатор е пак онзи, който угоди на Путин през януари 2012 г. и нареди на депутатското си мнозинство публично да подготви и гласува уникалния за целия свят мораториум, чрез който си забранихме да знаем дали разполагаме поне с теоретичен коз в преговорите с Русия за отслабване на газовата примка около вратлето на българската икономика.

 

Казва се Бойко Борисов.

 

Както обаче споменах по-горе, най-близкият до Борисов политик в България, Цветан Цветанов, за първи път призна за руската връзка в българската „антишистова революция”, на което моя милост посвети цяла глава в „Течна дружба 2”, появила са на 16 юни тази година ( във връзка с което, оспорвайки едно мое твърдение в книгата, на следващия ден в телефонно обаждане Бойко Борисов ме нарече по Нова телевизия три пъти „идиот”).

 

След признанието на Цветанов пред британския вестник никой „шистов революционер” тук не се обиди и обади. Всички мълчат гузно- ами ако ( за разлика от някакъв си Инджев) бившият вътрешен министър Цветанов разполага с доказателства и престане да замита следите за руската намеса, окуражен от европейската подкрепа за българската запушалка по трасето на „Южен поток”?

 

„Запушалката” Борисов се завърна в България след обещаващата визита в Брюксел ( откъдето се очаква да получим реална, материална, а не само вербална подкрепа), но някой трябва да го попита що за абсурд е властта му да е скрепена с обещание да не посяга на руската намеса в България под формата на ангажимента да не се променя мораториума.

 

Преди да почнат пак да ме псуват антишистовите пропагандатори на руската правда, маскирани като еколози, нека прочетат една статия, публикувана днес във в. „Преса”, който може да бъде заподозрян в проамерикански чувства толкова, колкото и в. „Правда” в Москва.

 

Шистовият бум 2.0

Марк Милз, физик от Института Манхатън. Той е автор и на книгата “Бездънният кладенец” (The Bottomless Well),излязла през 2006 година. Статията му е публикувана в “Уолстрийт джърнъл”

08 Декември 2014 08:17 0      

 

Цената на нефта пада, това изнервя онези, които са вложили средства в енергетиката. Саудитска Арабия и Русия се надяват ниските цени да сложат кръст на шистовия бум в САЩ. “Зелените” пък с радост наблюдават объркването в нефтения сектор.

Но цикличният спад на цените е свойствен както за нефтения, така и за останалите пазари. Да, продавачите харесват високите цени много повече от ниските. Но сегашният спад открива път за американския шистов бум. Има три аргумента защо падането на петролните цени не са пречка за шистовата индустрия.

Първо

шистовият добив е печеливш и при сегашните ниски цени. Ние знаем това дори поради самия факт, че шистовият бум започна по време на рецесията през 2008-2009 г., когато цената на нефта падна под 50 долара за барел. Дори когато котировките на нефта скочиха над 100 долара, американските шистови компании продаваха нефта за по 85-90 долара.

Това съотношение между американската цена на нефта марка WTI и световния Brent е последица от местното свръхпроизводството на нефт при ограничените възможности за съхранението му, транспортирането и преработването. Въпреки това през последните пет години в отрасъла влязоха 500 млрд. долара частни инвестиции. Индустрията на шистовия нефт в САЩ се оказа достатъчно печеливша, за да поддържа бързия ръст на добива и развитието на инфраструктурата при вътрешни цени на нефта, които са съпоставими със световните.

Второ

добивът на шистовия нефт става все по-ефективен. А това означава, че той може да бъде доходен и при сегашните по-ниски цени. Методите на добива плюс развитието на информационните технологии, позволяващи да се определи къде точно е находището, а сондирането да се движи точно по криволичещите шистови пластове, вече станаха по-ефективни от началото на бума.

Добивът на шистов и традиционен газ от една сонда се е увеличили през последните четири години с над 300%, пресметна EIA. Такъв растеж на производителността може да се сравни със слънчевата енергетика (ако се отчетат капиталовите разходи на единица добив). Но в последния случай бяха необходими 15 години, за да се стигне до скока, а и сега се забавя ръстът на продуктивността на слънчевата енергия. Докато в индустрията на шистовия нефт такова забавяне не се наблюдава.

Третият аргумент в полза на шистовия добив

са гигантските мащаби и разнообразието на американската петрола инфраструктура. Много нефтодобиващи държави имат едва по няколко находища и неголям брой добиващи компании. Понякога и една-единствена. В САЩ нефтените находища са десетки, добиващите компании са хиляди и още десетки хиляди фирми, свързани с отрасъла плюс милиони километри петролопроводи и железопътни линии.

Сред тези хиляди компании непременно ще се намерят първооткриватели като онези, които започнаха шистовата революция. Когато рентабилността започне да пада заради ниските цени (възможно по-ниски от сегашните), тези пионери ще търсят революционни способи за добиви.

Но не мислете, че най-революционните технологии вече се прилагат на практика: един вид те лесно се внедряват, щом компаниите се къпят в пари. Рационалният бизнес не се отказва лесно от действащите технологии и оборудване, за да изпробва нещо ново. Всъщност именно тежките и трудни времена съдействат на бизнеса да пробва увеличаване на печалбата чрез нарастване на ефективността.

Появяват се все нови технологии, включително автоматизираното сондиране, микросондирането, (позволява по-бързо да се монтира и задейства оборудването поради по-малката площ на сондата), нови видове сондиране (възможно е скоро да се използват лазери), анализиране на големи масиви от данни (добивът се оптимизира благодарение на обработката на гигантски обеми информации).

Не бива да се забравят и нанотехнологиите

които могат радикално да променят химическия състав на суровината и да подобрят екологичната сигурност, водоснабдяването на сондите и дори разбиване на пласта без използването на вода, а също нови видове високочувствителни оборудване за сондите, с чиято помощ ще може рязко да се увеличи добива благодарение на технологии за създаване на изображение в реално време и микросеизмично наблюдение.

След няколко години в практиката ще навлязат нови технологии. Журналистите отново ще се дивят защо така “неочаквано” добивът в САЩ е нараснал денонощно с още 3 млн. барела на фона на бурния растеж от последните години.

Постепенно това изобилие ще се разпространи и в други държави, където залежите от шистов нефт са съпоставими с американските. Цените на суровината ще останат циклични, но новите цикли могат да бъдат предизвикани от прилагането на нови технологии. И светът ще бъде все така залят от нефт.

 

17 мнения за “Бойковата шистификация”

 1. Имаше една книга “Какво щяхме да правим ако не беше Америка”. Бог да благослови Христофор Колумб и Америго Веспучи! Бог да благослови всички светли умове, откриватели, пътешественици, изобретатели, поети, музиканти, писатели и всички творци в които гори искрата на Божия Дух!

 2. Само отменянето на мораториума върху добива на газ по шистов и конвенционален метод в България ще ни раздели от Русия, и то организирано от западни , а не руски фирми.С тези си действия Боко пак ни обрича на тотална зависимост от доставка на руски газ.Днес Куюмджиев нагло заяви,че дори да имаме газ нямало как да го транспортираме.Това е тотална лъжа.Имаме си национална преносна мрежа , а ЮП просто щеше да я дублира, да използва трасето /в по-голямата му част/ и поради особеностите на руските обекти в България и охраната на трасето , освен собствеността , щеше да е руска.Справка – тръбопроводната с-ма на Лукойл се охранява от фирма 100% руска собственост.Путин разбуни кошера с осите си в Европа и сега им гледа сеира, как се изтрепват да го молят да не ги изоставя , бръмчейки за някакви си ползи – ама за кого е ясно.Интересно Цветанов с това си изказване какво цели?И защо няма руска атака?

 3. 🙂 да се опитваме да започваме производство на нефт и газ означава да се превърнем в суровинна държава (като Русия). По-добре да се съсредоточим в производства с висока добавена стойност (като Германия), за да може да си плащаме на суровинните държави да ни доставят газ и това да ни излиза по-евтино отколкото ние да си цапаме ръцете. В интерес на истината американците в момента си правят реклама за да си продават know-how-то за шистовия газ (като първи клиенти се очертават Русия и няколко други производителки на ресурси). Трябва да се поучим от тях.

 4. Светът върви напред и връщане назад няма! Рано или късно в България ще се сондира за нефт и газ с новите шистови технологии.

 5. Сотиров, светът върви напред и връщане назад няма! По-скоро рано, отколкото късно изкопаемите горива ще бъдат изхвърлени на бунището на икономиката, където отдавна им е мястото.
  И не съм “еколог”. Аз съм просто човек.

 6. На Тиквоний му е разпоредено да поддържа мораториума докато руски фирми закупят оборудване и овладеят технологиите за шистово сондиране. После ще го премахне (с “неговите” депутати), разбира се! И с помоща на трагичния човешки потенциал на ГЕРБ.

 7. ЯВОР, ние не сме се развивали и като “суровинна държава” през нискостойностната икономика от времето на НРБ!
  ЗАЩО?
  КОЙ ще си “цапа ръцете” вместо нас? Румънците?Евреите?Поляците?….
  Нима техните ИКОНОМИКИ са по-нискосебестойностни от нашата “икономика”?
  Ако ние не развиваме сами суровината промишленост , друг ще я “развива”, НО с ниска доходност за нас!
  КОЙ ли е тоя “другия”?

 8. 1НАУМ, нефта и газа са почти незаменими в сегашната органична химическа промишленост.
  И те ще се добиват , макар и да не се използват за горива.

  П.П. 1НАУМ, промяната в горивата може и да стане(дано да е по-скоро!), НО НЕ казвайте “хоп” , преди да сте скочили!
  Трябва да се променят много неща преди да стане това! Самите горива не са единственият проблем!

 9. @Явор

  Яворе,САЩ суровинна държава ли е?
  Норвегия суровинна държава ли е?
  Едното не пречи на другото, а може само да му помогне.
  Малко парички от газ и петрол ще ни дойдат добре и развитие на високи технологии. Не ли!?
  Всъщност, може да стане “не”, ако всичко се побългари и парите от газ и петрол не стигнат до народа – справка Русия. А може и да цъфнеме – справка Норвегия.
  Изберете сами. 😉

 10. Все повече намалява възможността на Геройкото да шикалкави и се надявам мораториума да падне.
  Газовият специалист Христо Казанджиев многократно е заявявал, че на 10км от Враца има находище на шистов газ, което означава, че Химко би могъл да заработи.
  Дали България ще се превърне в суровинен придатък зависи само от нашите управляващи, които пък зависят от това как гласуваме на изборите.

 11. На вьпросите КОЙ и КАКВО:
  1.Наложиха го една страна рубладжиите защото компаниите от САЩ просто имат етика в бизнеса (а не са с манталитета на партийни секретари като Сотиров за който важи Ленинския принцип “Който не е с нас е против нас”).Това за етиката го знам от личен опит,а да прибавим и факта че ШЕВРОН направиха дарение на БЮДЖЕТА на Република Бьлгария-диаметрално противоположно на русофилистичните методи.
  КАКВО: страха на вся сволочь живееща с манталитета на комунизмЬа-ленинзЬма “Два свята-единия излишен” (нещо като на дядо Сотир внука му мисленето).Наложи го факта че ще измени икономика(беден мат’рял лесно се управлява),факта че се губят сфери на влияние,пазари,приходи, нови правила в бизнеса,етиката и т.н.

  П.П.Ако нещо Сотиров го е приел лично-да вьрви да се оплаче на партийния си секретар на Позитано 20,гр.София

 12. На всички бивши и сегашни студенти честит празник, и нека никога не ги е страх да освиркат княза или всеки друг, който заслужава.

  Днес има и други добри новини – “архонтът” Бинев подаде официално оставка. Сега е ред на зам.-министъра на туризма Бранимир Ботев, официално признат за крадец (в списъка на 100-те най-богати българи), човекът, раздаващ парцели от Черноморието ни на руско-съветските павиани.

  ОСТАВКА!

  (Извинете за off-topic-a, г-н Инджев…)

 13. Конкуренцията е спасението от примката на имперската руска политика! Конкуренция на технологии, източници, видове горива, еко технологиите за добиване на енергия – всичко това ни освобождава от мераците на фашиста дребосък възседнал днешна Русия.

 14. Една е главната опасност от добива на шистови газове и тя е същата поради която ленин изби всички хора, които имат пари и техния обслужващ персонал, защото който има пари, не можеш да го караш да прай комунизъм, дори на ужким. Това се опитват да избегнат и в България – опасността некой обикновен човечец с кетап за земя да почне да складира барелите и газовите бутилки като кофи с домати, ама десет пъти по-скъпи и да забогатее, тоест да се появи с платено кеш кожено палто, пура в устата и бежово бентли с телешки бокс седалките вътре. Така всеки човечец, дори да не е номенклатурчик, десар или борец ще забогатее и един хубав ден ще наеме тези горните да му чистят басейна, да му подстригват градината и да му шофират бентлито, когато не са в затвора, както е в номралния свят. Ей тази опасност засега с голем зор се избягва от Кремъл и васални провинции, където е най-удобно да има престъпен контингент от горния вид в качеството на пета колона, а обикновени човечец да седи върху златни яйца, да гази в река и да ходи жаден, за да иде накрая в селската кръчма и да се напие от мъка с последните си левчета. Е, хубаво, изборът е ваш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.