Има ли задна скорост линейката на Москов?

Не очаквам здравният министър Петър Москов да признае наличието на извънредни болкопричиняващи дози расизъм в българското общество, следвайки примера на американския президент Обама с неговата констатация за неизлекувания расизъм в САЩ.

 

В края на краищата това е България, толерантната държава, горда като Стара планина пред чужденците, че е спасила своите евреи, но заразена с омраза ( включително без лични причини) към циганите до степен на пандемия. За разлика от Америка или където и да било другаде на запад, бели демонстранти в защита на хората с по-тъмна кожа тук няма или ако има, то те са подложени на присмех, нападки, обиди и биват заплашвани дори.

 

Това ми е ясно. Изпитах го на гърба си с обвинения за „циганолюбие”, когато две години подред бях номиниран за Човек на годината в конкурса на Българския хелзинкски комитет – факт, достатъчен да бъда руган като „ платено американско мекере”, защото американците нарочно защитавали ромите, за да ни е зле на нас, расово чистите. И не само бях номиниран ( от напълно непознати за мен граждани), но и двата пъти ( 2009 и 2010 г.) спечелих най-много гласове в гласуването по интернет като личност. По-голяма награда от високото мнение на многохилядното жури не си представям, но този връх е като постигнатата демокрация- изисква се постоянно усилие да отстояваш правотата си, т.е. да стоиш изправен срещу течението, когато се налага.

 

С такава изходна позиция поемам риска отново да бъда руган, но да не спестя критиката си срещу меко казано „непремереното” изявление на министър Москов, че щял да забрани на линейки да посещават циганските гета, където бият лекарите.

 

Сигурен съм, че лекарското съсловие доста спонтанно го е подкрепило. Та нали лекарите в България са със светла кожа също и изпитват върху нея от години тормоза на неблагодарните пациенти и техните близки- вероятно най-много в циганските гета.

 

Отложих реакцията си с надежда Петър Москов да внесе някакви корекции, които да ми позволят щадящ спокойствието ми изход от малодушното премълчаване, като го направят ненужно.

 

Отгоре на всичко съм пристрастен към политическата сила, излъчила д-р Москов за министър. За някой може да е дреболия, но за мен беше важен символичен факт обстоятелството, че от ДСБ ме поканиха на конференцията си като гост, преодолявайки за първи път мантрата за лустрацията под лозунга „всички под ножа” защото нямало бивш негър…

 

За контраст да добавя, че на форума на 29 ноември нямаше гости от ГЕРБ и България на гражданите, коалиционните партньори на ДСБ.

 

Поканата не беше личен въпрос, а (забележима от малцина) важна промяна, пробив в посока, за която съм призовавал многократно през годините, който се случи тъкмо с моя скромност чрез присъствието ми на първия подобен партиен форум от четвърт насам. Сантиментално е да го споделям, но беше вълнуващо да чуя аплодисментите на около 600 души в залата на НДК при споменаването на името ми от трибуната като гост на конференцията.

 

Ето защо с истинско съжаление трябва да констатирам, че с изявлението си министър Москов се прояви като „типичен българин” в лошия смисъл на думата, вместо да удържи позицията на едно малцинство, което е готово да отстоява принципи за сметка на популярността чрез евтини дивиденти. Не казвам, че изявлението д-р Москов е преднамерено в търсено на такъв ефект, но и неговата спонтанност не прави раната по-малко кървяща.

 

Да заплашиш от министерската амбразура ромите, че няма да ги лекуваш, защото ти бият лекарите, не е трудно- особено като се знае, подобен картечен откос ще предизвика подкрепа, ако не и възторг в гилдията, и в по-голямата част от обществото. Колективно обвинените, заплашени с колективно наказание, са толкова ниско и долу, че още един ритник по намиращия се в калта едва ли ще ги впечатли.

 

Много по-трудно е да сриташ белокожите братя и сестри с белите якички, които трупат пари чрез изнудване със скалпел в ръка. „Нима не си готов да платиш за здравето на своя близък?”, чух да казва веднъж един белокож в бяла престилка. По какво този начин на мислене се различава от въпроса на пътния полицай „к’во праим сега” ? И в двата случая е  заложен животът на хората срещу едни пари – хипотетично при катаджията на пътя, а на операционната маса- доста буквално.

 

Позволявам си да мисля, че принизяването на един демократ до нивото на силните от мнозинството българи не прави България по-силна, а напротив. Защитата на по-слабите, особено за един лекар и администратор, назначен да управлява здравеопазването, изисква силата да се изправиш срещу предрасъдъците на собствения ти етнос, социален пиедестал, цвят на кожата и срещу коалиционните партньори във властта, на които повече им отива да заплашват циганите.

 

Нямам за цел да уязвявам министър Москов с този пример, но ще припомня, че заемащата същия пост в предишното правителство Таня Андреева намери сила да се извини за неадекватната си първоначална подкрепа на ресторантьорското лоби в полза на тютюневия дим и решително се отказа от нея- от лекарски позиции.

 

Или да дам друг, по-щадящ от партийна гледна точка пример с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който звучеше до онзи ден като апологет на „Южен поток”, но явно се ядоса от злобата на един руски големец и пожеланието му „България да я е яд” за спряния проект. Съответно Лукарски промени тона и вече обяснява публично онова, което трябваше да каже от самото начало ( според скромното ми мнение): че този проект е руски инструмент за натиск върху България и Европа.

 

Значи може?!

 

Ето защо бих призовал: „Реформатори от всички страни, извинявайте се”, когато сте сгафили, но не по дебелашкия начин на вашия работодател Борисов, който го прави с опакото на ръката в момент, когато се убеди, че е взел грешната страна и се оказва в малцинство.

 

Да си в малцинство, когато трябва да се опълчиш на болшинството с болшевишки манталитет, е въпрос на съхранена идентичност и характер- ценности, които десните трябва да съхраняват като изстрадано познание след своя 13 годишен опит извън управлението на България.

 

 

 

48 мнения за “Има ли задна скорост линейката на Москов?”

 1. Брилянтно!!
  Адаша сбърка този път.
  Човешко е да се греши, но няма друга сила желаеща и способна да изведе България на правилният път освен РБ.

 2. Живеете 100 г. напред г-н Инджев. Малцина разбират всичко във вашите ПРИНЦИПНИ хуманни и политически позиции. Бих искал да сте по-високо в значимата българска скала на влияние, с позиции на законов разпоредител. Но това в съвременна България е “опасно” за “едни хора”, недостатъчно компетентни за излекуване на държавата, но владеещи огромен финансов ресурс за увеличаване на влияние, дирижиране на “демократичния” ред със схеми, които вятърът донесе от североизток. За да бъда разбран правилно – вие си вършите превъзходно будителската роля, но с цената на невероятен личен труд и познания. Достойно, упорито, дистанцирано от суета и евтина популярност. Това, лично на мен ми дава вяра, че не всичко е загубено. България е имала подобни тежки периоди в историята си. Но с достойни хора, макар и с по-бавни крачки е следвала европейската култура и ценности. Поздрави за труда ви!

 3. Е, това го прочетох днес в нета, ако е вярно…., – Не бих ги защитавал тези български граждани.
  “Военният бюджет е милиард и нещо. Циганският бюджет е четири милиарда. Не храним българска армия за да храним лентяйстващи цигани. Чия държава сме? На българите или на циганите? Риторичен въпрос….Утре, когато дойдат чалмите с брадите, тази армия от безработни цигани ще е на първата линия на джихада срещу българите, както по времето на Априлското въстание…”
  Може да не се хареса на някой по-демократични и цивилизационно по-виско от мен. За което много се извинявам, и се позовавам на свободата на словото. Не ме репресирайте за тези еретични думи.
  Държа да отбележа че не съм нито фашист, нито комунист, нито расист, нито конспиратор-КГБ-ист, нито соросоид…. Искам правила и задължения за всички, поравно и СПРАВЕДЛИВО!
  Не искам да ме дискриминират на религиозна основа(обикновен православен християнин съм), на расова(българин етнически),финансов теров- плащам данъци и такси преди да си купя лекарства и храна, и да се страхувам да нарека някой “рубладжия” или пък “циганин”…. И да скачам нощено време когото засвири автомобилна аларма….и т.н., и т.н….
  Искам ЗАКОННОСТ за всеки гражданин!
  Искам да се чувствам свободен в Родината на дедите си!

 4. много силно позицията ви е достойна за уважение с нетърпение очаквам извинението от г-н москов

 5. ” Колективно обвинените, заплашени с колективно наказание, са толкова ниско и долу,…” -ето тука е грешката Ви, г-н Инджев. Мнението, че циганите са ниско и долу е крайно погрешно и е отражение на повърхностно разглеждане на проблема с основната заплаха за България, дори по голяма от руската многопосочна инвазия. Били “ниско и долу”, – ако имате впредвид бита им, и то погледнато от нашта камбанария – да! Но кой им е виновен за този бит, ако не те самите? Напротив, аз смятам, че те (циганите) са най привилегированата група в нашето общество. Част от аргументите за това:
  – те са най-големите бенефициенти на социални помощи в държавата, като се ползват с извънредни права в тази насока (ако смятате, че преувеличавам, погледнете какви пари им се раздават от общинските бюджети, на ръба на закона, с които кметовете си купуват спокойствие)
  -те са единствените от всички граждани в тази страна, които могат да си строят къщи на общински терени, без да заплащат терените и без строителни книжа.
  -те са единствените, които не спазват закона за енергетиката, като техните “лидери” препродават електричество за своя сметка и за своя полза (понятието частно енерго)
  – те са единствените, които де факто имат право да пребиват безнаказано, самотните старци по селата, като им отнемат зимнината, защото ги мързи да обработват собствени градини, въпреки изобилието на свободна земя.
  Е, сега се борят за правото да бият лекарите, сигурно защото са “ниско и долу”, само че този им бит не “поражда специални права”, както и кражбите и закононарушенията в здравеопазването не могат да са причина снизходиделно да позволяваме на една група, която е на издръжката на обществото, да безчинства върху когото им скимне, най-малко върху лекарите.

 6. От много време Москов заявява, че е или популист или социалист (разлика за мен няма), но скрит зад абревиатурата ДСБ всичките му вопли минаваха незабелязани. Единствен Костов все пак си позволи да кажа на Москов, че от банки не разбира и е по-добре да слуша.

 7. Много сте прав г-н Инджев! С такива прибързани и недостатъчно осмислени и аргументирани мерки и действия, не само, че не се гради, а се руши авторитет! И най-важното, подобни действия не трябва да се поставят на етническа основа (което е много опасно и неприсъщо за истински демократи)! Подобни необмислени действия са и са действията (разговорите, преговорите или споразуменията) на РБ с ПФ за премахване на новините на турски език по БНТ. Нарушителите на закона, престъпниците и насилниците нямат етническа основа и те се предотвратяват с законови средства! Ако РБ смята, че закона недостатъчно добре зашитава безопасността на лекарското съсловие, да се предприемат мерки за законодателни промени или да са изиска от органите на реда да осигурят безопасността на тези хора в рамките на закона, а нарушителите да бъдат санкционирани (пак подчертавам, независимо от етническата им принадлежност и общественно положение), а и това не трябва да бъдат аргументите за извършени нарушения, когато се обявяват публично.

 8. Това е само симптом на много по-сериозен проблем.
  Циганите са удобен, лесно подкупван електорат на всички избори и по този случай незаконното им и паразитно поведение се толерира.
  Това няма как да остане незабелязано от останалата част от обществото и няма начин да не предизвиква гняв и възмущение.
  От там и въпросното отношение.

  Проблемът е корупционен, институционален и се дължи на неглижиране на закона от органите, които трябва да го налагат и защитават а също и на съда.
  Затова и е много лесно и често вярно обобщението, че циганите са малограмотни, малокултурни социални паразити с криминални наклонноости.
  РАЗБИРА се, че има изключения.

  Не съм расист и не храня омраза към циганите.
  Просто така изглежда от там, където съм застанал.

 9. Така е ,г-н БОЕВ. Но няКОЙ се възползва от циганският етнос. Ето ТОЙ е главният виновник за превилегированото положение на малцинството над “большинството”! ТОЙ позволява неопределените му “права” , които са различни от тези на останалите граждани.
  А,дали този “взаимноизгоден симбиоз” е БЕЗкористен и от двете му страни?
  Тъкмо напротив ИЗЦЯЛО е КОРИСТЕН!
  И , за да изгоден за тях , няКОЙ трябва да го субсидира. Досещате ли се от КОЙ???

 10. Не мисля, че Москов е популист. По-скоро не е помислил добре, преди да говори публично. Проблемът за здравето на ромите (като част от публичното здраве) е всеобщ проблем. Живеем заедно, и лекарите знаят какво означава това. Голяма част от ромите имат лоши битови условия, живеят в села и махали с неизградена инфраструктура, без канализация (както впрочем и ‘елитните’ столични квартали), което създава условия за различни инфекциозни заболявания, епидемии и т.н.

  Линейките трябва да посещават всеки, който има нужда от тях. Пък ако ще и лекарите да трябва да се обучават в бойни изкуства.

 11. Да.Москов не е прав.Един управленец трябва да сдържа емоциите си.
  Но мисля,че правата ма всички трябва да бъдат защитени.Ако малцинствените групи смятат ,че имат накърнени права съжалявам аз се чувствам дискриминира.Колко пъти ме обраха.нагло пътуват без билет в градският транспорт и имат предимства пред мен.Как така ще бият лекар.полицаи.служител в банка,община и т.н.Къде са тяхните лидери в тези случаи.И с тези думи на защита,които отправяте към тях не са в тяхна полза.Вместо да се приучават и дисциплинират като отговорни граждани,ние виним битите от тях.Вероятно аз съм виновна,че са ме обрали.Цялото общество трябва да покаже,че не понася побоиниците .А т.н.Хелз. комитет в България е *да измие очи*.Мисля,че не са наи големите* поборници за правата на човека*.А на циганите не трябва да даваме специална защита.В България лма над 15 етноса.Няма привилегии.Привилегиите бяха при комунизма.Сега всички се нуждаем от защита.

 12. Май че е редно да се уточни къде точно се крие лекарско – циганския проблем – в категориите, в стойностите на категориите или в дисперсиите на стойностите на категориите. Лекар и циганин – и двете звучат прекалено общо, понякога разликата в стойностите на лекар от лекар е по-голяма от разликата в стойностите между някой си лекар и някой си циганин, а и самият лекар, когато закъса финансово, не прилича на същия лекар, когато е наред с финансите (напр.), както и самият циганин, когато е болен, не прилича на същия циганин, когато е здрав (напр.). Графически това са две петна с дифузно преливащ цвят и е много важно да се усеща динамиката на сложната граница. Може би, все пак, най-добрият ориентир и за двете страни, на този фон, е, че никоя обществена система, практика, престижност, предразсъдък, нетърпимост и т.н. не може да бъде по-голяма от максимата, че сме създадени взаимно необходими, щем или не щем. Фаталността на пренебрегването на тази проста истина вече бе много печално доказана малко преди средата на миналия век.

 13. Напълно съм съгласен с мнението на г-н Живко Боев.
  Единствената грешка на министъра в случая е генерализирането на ромската общност в изказването му.

 14. Въртях се днес из уж будните новинарски сайтове. То там е празнична глъчка! Уж будни хора… 🙁
  Това дето линейките нямало да ходят е едно на ръка, но онова дето трябвало да се договарят с циганските тартори за да може линейката да влезе мен по ме жегна.
  Нима министърът признава АВТОНОМИЯТА на всеки цигански катун? Където за да влезе линейка, полиция и данъчен, трябва да се пита тартора… По-лошо е защото тия автономни да ги нарека общини не плащат данък на България, а е обратното. Т.е. РБ е автономна република подчинена на тарторите…
  Ако не се окопити тоя министър до един два дни, моля за оставка… Стига са хвърляли държавата с лека ръка в лапите на БХК. Писна ми да плащам за изцепките на всички!

 15. Понеже виждам че във форума има различни мнения, искам да подкрепя казаното от г-н Инджев, като потвърдя че проблема не е в тези най-онеправдани социални групи (те заради това и са озлобени към всички и към всичко – нормално е), а точно в ” белокожите братя и сестри с белите якички” както ги нарича г-н Инджев, а аз направо им казвам “бели цигани”. Не си спомням кой беше измислил този термин но той много точно описва първопричината, а не симптомите на проблема с малцинствата. Защото когато в президентството бяха качили в интернет файлове с наименования “Integracija na mangalite” или нещо подобно, (цитирам по памет) това доказа че “бялата цигания” е стигнала дори до върха на държавата, а вместо протести и искане на оставки доста други бели цигани просто се смяха пред телевизорите си без да осъзнават че самите те са също така душевно осакатени както и тези които осмиват.

 16. Изказването на д-р Москов беше емоционално и може би малко крайно, но в никакъв случай без основание.Просто тези проблеми досега удобно бяха замитани под килима и обществото, и по- точно управляващите , се правеха, че не съществуват. Проблемите с циганската престъпност и безнаказаност не са от днес. Просто има много хора, които печелят от това и това е причината да не се решават. Близо до къщата , в която живея съвсем незаконно се издигнаха цигански къщи на общинска земя В момента тези хора незаконно се занимават с рязане на дърва и 2 години след нашите писма, молби, сигнали дори до омбутсмана Пенчев положението е непроменено.Шумът е непоносим, но ние не скачаме да ги бием- ясно е , че някой прибира рушвети от тях.Аз съм лекар- пристрастна съм към темата, но наскоро един як циганин дойде да го освидетелствам за ТЕЛК. Повярвайте ми, заклевам се , бях обективна, но човекът си беше здрав и му го казах, че не мога да му подпиша, че е болен. Той ме погледна и ми каза, че като си плати на когото трябва моето мнение изобщо няма да важи.Е сега кажете министър Москов ли е виновен, че каза, че кралят е гол?

 17. Г-н Инджев, да споделя и Аз нещо.
  На един комшия баща му си счупи крака на ябълката. Голям човек 140 кг , 2 метра, пенсионер.Цял живот работи, цял живот помага на всички. И какво става… В суматохата къде къде да тръгнат хванали пътя за Пловдив към първата Болница, която са чули. Еврохоспитал-Пловдив! Приемат го, правят операция и слагат изкуствена става, обаче следва втора, трета, четвърта операция. След четвъртата операция го изписват. Платили 4000 лева. След това отиват в друга болница и се оказва, че ставата, която му е сложена е лепена и не е подходяща за неговата тежест. Лекарите в тази Еврохоспитал дори не са попитали пациента и роднините, каква става иска. Да не говорим, че в тази Болница 4,5,6 операции за смяна на тазобедрена става си било напълно нормално. За цената пък изобщо не е ясно дали ставата струва толкова.
  И затова искам да помоля министъра на здравеопазването, кой е отговорен за съществуването на подобни мошенически Болници и Лекари Мошеници! И ако обича да се заеме със тези проблеми тъй като ще направи едно много голямо добро на Българите!!!

  Колкото до циганите, дето биели лекари, тези неща са доста спорни. Не само цигани бият доктори. Ако питате мен има Доктори, които трябва да бъдат Обесени !!! Явно е , че министъра преминава във сталински похвати. Има линейка има проблем. Няма линейка няма проблем. Ми направете по един хоспитал в циганските маали бе Серсеми!!! Да си ги карат там Болните и да ги обслужват манговци или пък такива, които могат да се разбират с манговците. Ако се налага Мангото-Мед сестра да повика линейка. Изцепката е яка и Иво е прав ! Не подхожда на Министъра така да се излага!!!

  Иначе и Аз искам манговците да бъдат ограмотени ама трудна работа. Особено за слаба държава като нашата. Единствения изход е да правим износ на манговци. Къде Африка , Къде Индия… Къде Щатите , Русия и прочие
  докато се изчистим от тази Божа напаст! Не ми се сърдете хуманисти но дори във съновника пише, че ако сънуваш циганин значи Болест те чака.

 18. До РЪЧНА СПИРАЧКА:

  Много е съмнително, че сте “етнически българин”, каквото и да означава това. Циганите живеят тук от векове – те са българи, т.е. български граждани, и точка по въпроса. На българите ли била тази държава или на циганите?! Ама наистина реторичен въпрос. Отговорът е: и на циганите, и на българите. За останалото сте прав, но се обърнете към онези, които създадоха тази ситуация – нашите политикани. Работила съм с цигани и знам, че има различни хора между тях, както и при всички останали. Като най-слабо звено в българското общество , те не можаха да запазят равновесие и изпаднаха от каруцата след ’89г. После бяха единствено използвани от партиите на дедо и от червените за да вземат вота им, а при тях той струва това и онова.

  Ето от това и от много други фактори е създадена сегашната ситуация и не виждам как може да се разреши. Да се надяваме, че има цивилизован начин за това.

 19. Брилянтно изказаното, но трудно разбраното от мнозина слово на Иво Инджев трябва да ни накара да се замисляме над много неща. Всички сме отговорни за тези безобразия от различни противопоставяния между хората. Това неумение да общуваме и да се разбираме е плод на дълго развивали се обществени болести. Сега предлаганите средства за лечението им минава през често изливаната от всеки от нас различна доза циганофобия. Предубеденият човек винаги прави такива грешки. Дали културата на общуване и начина на мислене са определящи за това или заедно с тях и всички болежки на обществото?

 20. Ами да се започне с нещо съвсем просто – да спре расисткото говорене за цигани, турци и т.н. Не е допустимо един министър да се изказва по този начин, макар че аз останах с впечатлението, че Москов се коригира в телефонен разговор по БТВ с Цв. Кънчев, че няма да толерира насилие над екипите на бърза помощ откъдето и да то и Цв. Кънчев остана удовлетворен от уточнението. Надявам се Москов да разбере, че е сгафил и да се коригира. Според мен е възможно при добра воля да спре говоренето за цигани и турци. Не е приемливо журналисти да говорят по телевизиите за турци, цигани и мюсюлмани. Етническият произход и вероизповеданието да се споменават на първо място и да замъгляват всички останали проблеми. Много проблеми има натрупани в обществото и решението им ще изисква усилия и време, и най-вече добра воля от всички. Все трябва да се започне отнякъде, едно по едно и стъпка по стъпка. Както винаги Иво е много точен.

 21. “Подкрепете Петър Москов! Докато е тук-Огнян Минчев”-прочете го!

 22. В “Бърза помощ”, при 70 000 повиквания имало само 147 бити лекари. А аз ще кажа, че от 500 лекари 147 са бити.

 23. Диване, понеже споменахте ‘износа на манговци’… Трябва да споделя, че ромите в Канада се държат доста цивилизовано. Тук на никого не му хрумва да ги разграничава от останалата част от канадското население. Пък и как да ги разграничи от някой от Гоа например? И ги гледам не без удоволствие как учат английски, общуват, ходят спретнати и със самочувствие. Никой обаче не ги дискриминира, нито негативно, нито позитивно. Ние правим и двете едновременно!
  Културата без съмнение освен подобия е създала и различия. Проблемните различия не можем да ‘интегрираме’ с политически проекти, но можем да се опитаме да’култивираме’ с много разум и сърце!

 24. На 8 декември 1991 г. ръководителите на Беларус, Русия и Украйна обявяват прекратяването на Съюзния договор на СССР след тайна среща в Беловежката гора на бъдещите си президенти Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук.

 25. Когато старата генерация в ДСБ предавахме щафетата на “поколение което принадлежи на своето време” вьобще не сме си и помисляли че това поколение(или просто това време) е подражание,безпринципност и неспособност да мислиш и гледаш малко по-далеч от носа си.
  Особено сега.
  П.П.Конкретно по темата+по принцип

 26. Да, изказването на м-р Москов не е цивилизовано. Цивилизованите държави казват, че не искат на техните пазари на труда българи и румънци, а не български и румънски цигани.
  Да, има цигански проблем в България и той е най-малко у циганите. Ако това изказване провокира дебат за решаването му, а не замеряне с декларации, ще благодаря на Петър Москов… Иначе само ще се налее вода в мелницата на Путин / отношението към разните “Хелзински комитети”/.

 27. Трябва веднъж за винаги да се разбере, че в Република България, БЪЛГАРИН е всеки гражданин на тази държава, независимо от етническият му произход! И при това положение, законите на страната са еднакво задължителни и приложими за всеки български гражадани и ползва привилегии, ако са предвидени такива за всички граждани на републиката! Други трактовки и управленски практики, трябва да се тълкуват, като противозаконни и подлежат на санкции от съответните държавни органи! Това се отнася и за партиите и всевъзможни сдружения съставени върху основата на други тълкувания за българско гражданство и в противопоставянията на различните етноси!

 28. В общината, където живея в две от селата няма цигани, в други две има доста. В първите две села, когато се прибере реколтата, хората пускат добитъка – крави, кози, овце, коне сутрин от оборите на паша. Вечер стоката сама се прибира, без пастир, без наглеждане. В другите две села, където има цигани, хората образуват групи, ходят по двама и по цял ден са на страх, защото нерядко цигански банди заколват пред очите на пастирите по някоя овца, по рядко крава или биволица. Конете са много предпочитана плячка, но по трудно се хващат. Но хайде да не ЕТНИЗИРАМЕ проблема. А, щях да пропусна, циганите, освен мирни граждани, понякога побийват и полицаи, но това е доста рядко, а и не трябва да се говорят такива неща, преди идиотите от хелзинкския комитет да са аргументирали правото им на това.

 29. Каквото и да пишете, от която и страна да гледаме проблема, дори и това, че д-р Москов, като представител на властта, трябва да е по-премерен, не може да си затвараме очите пред това, че този етнос се превръща в агресор. Да, има цигански етнос и не трябва да се правим, че не съществува, та даже и да не споменаваме думата циган. И не, не ми казвайте, че това звучи ксенофобско. Циганите, или побългареното – ромите, се превърщат в агресори. Крадат, бият ЛЕКАРИ, пребиват и ограбват възрастни хора и т.н. и никакъв резултат тези нещата да не се повтарят, не се изкореняват. Д-р Москов хвърли камък в блатото и поразплиска наслоеното от доста години, защото явно така не може повече да продължава.

 30. Моля, по-горе да се чете: ‘Ние, в България правим и двете едновременно.’

 31. Не рабирам това политическо говорене.
  Много по ясни са такива думи:

  “Тази диващина трябва да се прекрати и ще направя всичко, което зависи от мен за това.”

 32. Иво,
  аз чета блога ти ежедневно от години и не си спомням друг случай да съм бил несъгласен с мнението ти (затова и рядко пиша).

  Но днес не мога да се съглася напълно.
  Смятам, че Москов направи нещо много добро – каза, че има проблем, не замете фактите, както правят БКП?Д(п)С/ГЕРБ и т.н. комунистически клонинги.

  Лекарите в Бърза помощ са претоварени с работа, стресирани, оставени от държавата без средства и БЕЗ гаранция за собственото им здраве.

  В същото време общности със специвични “културни традиции” очакват цялото общество да им гарантира безплатен ток, вода, медицински грижи.

  Не си спомням някой политик да е търсил каквото и да е рещение на тия проблеми. В качеството си на “електорат” тия общности бяха оставени на ДПС, което устойчиво се стремеше да продължи съществуващото положение до безкрай.

  МОсков хвърли камъ в блатото!
  И заслужава уважение за това.
  В заспало общество като българското е полезно малко по-емоционално говорене, та да се появят реакции.

  Ето, трябваше да назначат двйката РАшидов – Бинев, че най-после да има реакция на “културните дейци”!
  Реакция, която бе нужна още при издигането на “охранителя” и неговата дясна ръка – интелектуално ограничения физкултурник Цв. Цв.

  Не съдете строго Москов – то й е първият здравен министър опитващ се да прави нужното!

 33. Към Живко Боев:

  Измествате темата- за проблемите с циганите, на циганите, около циганите и т.н. всички знаем, както знаем също, че с газови камери те не се решават ( щом ще обобщаваме).
  Колкото до правозащитниците- така е, от болшевиките до националсоциалистите винаги са ги смятали за идиоти. Аз самият бях обявен за Идиот на годината през 2010 . и Вицеидиот предишната година, когато една фондация ( БГ Мама- направо мамата им идиотска, нали!) стана Топидиот, по Вашата терминология, спечели повече гласове от мен в гласуването по интернет за Идиот на годината , но в лично качество си.

 34. Най трагичното в случая с “битите лекари или доктори” е, че шефът на полицията в БГ си мълчи, а шефът на лекарите или докторите взима полицейски решения. Имам усещането, че дворяните в София пак са се объркали при разпределението на постовете, или още не са успели да си прочетат “длъжностните характеристики” на работните места, които заемат. С една дума пълен цирк. Москов “по московски” ще реши проблема, а шефЪ на полицията мълчи като ПЪН, при положение че има БИТИ хора, граждани на БГ. А там в София имаше още и жандармерия, която не знам за какво служи.
  Иначе каруците, управлявани и от българи и роми си кръжат НЕЗАБЕЛЕЖИМО в разбитите орбити на наште “дороги” без опознавателни знаци и платени застраховки.
  А, имам един въпрос към битите:
  По кой признак определиха, че са били бити от цигани:
  -цвета на кожата ли?/щото има доста и мургави, които войнствено отстояват да са българи-юнаци/
  -махалата където са бити ли?
  -по мириса на биячите ли?
  -или по какво?
  А колкото до “мечтата” “бели демонстранти в защита на хората с по-тъмна кожа”, това в БГ засега няма как да се случи! Българите предпочитат да се натискат да са “чиста раса” но с мръсни дрехи, отколкото ЧИСТО гражданско общество.

  P.S.
  Мой приятел, “чужденец” не може да дойде “семейно” в БГ защото съпругата му е богата ИНДИЙКА, и знае че тук, в БГ “чистите расови изблици на българите” са идиотски, а полицията си брои парите събирани за престъплението “изгорели крушки на ляв, десен преден или заден фар на МПС, но само за “моторно”. Животинските превозни средства в БГ са без “светлини” по закон.

 35. Чашата преля.Българският Хелзенски комитет допълни последните капки.Да наречеш някого *фашист*,защото е показал грижа към едно рисково съсловие-лекарите от Бърза помощ.Тези хора се вижда ,че си седят в леговището на комунизма.Там всеки който не беше съгласен с нещо беше фашист.Няма какво да се чудим та нали тези комитети се напълниха и заеха от хора на бившите служби.Какво ще кажат тези *защитници* на битите и осакатени лекари.Както виждате Министъра веднага пристъпи към решаване на проблема и те вместо да помогнат с идеи,защото това е Национален проблем се нахвърлаят върху Москов и го наричат *фашист*.Днес цялата преса гърми с техни изяви.Другаде ги стяга чипика тези хора.Защото Москов е от омразното им ДСБ.Какво от това ,че се е хванал с най неблагоприятната работа Реформа в здравеопазването.Това тях не ги интересува.Важното е да се каже,че десните са фашисти.

 36. Интеграция на циганите и върховенство на Закона за всички.
  Ех, мечти.
  И за да не помисли някой, че се измъквам по терлици от темата, д-р Москов е направил непремерено изказване но в края на краищата е изрекъл високо, ясно, чуваемо истина за която досегашните управляващи се правеха на жирафи.
  Ледът се пука, г-да съдебни заседатели.

 37. Играта загрубя. Цветелин Кънчев каза, че циганите бият лекарите, защото пушели и гледали турски сериали – значи с възпитателна цел.
  Ако Москов не спре да се обяснява по телевизиите ще загуби подкрепа.
  Трябва да се осигури сигурност за екипите на “Бърза помощ” Напр. в САЩ пред линейката върви пожарна кола, и пожарникарския екип – обикновено шофьорът на пожарната кола и още един осигуряват охраната и помощ на парамедиците. Имате ли представа колко струва викането на БП в САЩ и дали някой ще си помисли да ги вика за да му измерят температурата? Отиват и няма да ви питат дали имате мед. осигуровка, но после сметката трябва да се плати. Не вярвам някой да си и помисля да бие екип на БП,но пожарната кола върви пред линейката.
  България, като страна с несметни богатства, може да си позволи да праща лекари за работа, която и фелдшери могат да свършат, но стандартите са такива. Пък и американците, както знаем, не могат да ни бъдат пример. Някакъв работещ модел трябва да се намери – не е необходимо д-р Москов да открива топлата вода.

 38. В България има поне една партия и множество, може би стотици, др. организации, защитаващи ПРАВАТА. И няма нито едно движение, дружество, комитет, група, мрежа…, които да защитават ОТГОВОРНОСТИТЕ! В нормалните общества между права и отговорности/задължения/ има равновесие. Силното изместване на баланса в посока правА, абсолютизирането им, при едновременно свеждане на отговорностите до нула, може да разврати всекиго – и най-интелигентния, възпитания, добросърдечен, безкористен и пр., човек.
  (Е, поне лекарите от Бърза помощ са предпазени от развращаване – те пък имат предимно отговорности!)

 39. Ми хайде тогава да направим една класация на проблемите. Даже ако трябва да се гласува и да стои на видно, място за да може всеки депутат и министър да я чете и да дава отчет, защо тези проблеми висят.

  Ако позволите ще почна така:

  1. Неуважително отношение и ниска оценка в парични единици към труда, който полагат Гражданите на РБ. Минималната работна заплата за различните професии, трябва да се изчислява със отчитане на база индекс, който се гласува от работодателите. Тоест тайните споразумения между работодателите да отпаднат и всичко да е видно в интернет, за да си правят сметка хората. Да се забрани даването на пари на ръка.

  2. Привилигироване на Гражданина Работодател. Пример: Ако Гражданина работодател уволни Гражданин Работник, му взима една цяла заплата според Българския закон. Според мен това е Гавра със работниците. По-скоро трябва да е обратното, за да не се поощрява подобно отношение. В случая се защитава силния а не слабия.

  3. Липса на санкции при неплащане на заплати. При забавяне на заплата с 15 дни нейния размер да се увеличава на 150% а при забавяне със 30 дни до 200%.
  Трудовия Договор трябва да се сключва между Работодателя и Работника във присъствието на Посредник от Държавата и Профсъюзите.
  Самия Трудов Кодекс е написан неграмотно. Създава се привилигирована класа – работодател.

  4. Няма Бюджет и план за поддръжка на магистралите и шосетата. Той трябва да е виден в Интернет и да се виждат приходите и разходите. Да се създаде и поддържа оценка на всички пътища в интернет, (за да знае човек от къде да мине) от независима държавна агенция, която да може да бъде осъдена ако прави невярна оценка. Когато дадеш и 5 лева за поддръжка на път нека това е видно в интернет.

  5. Личния лекар е безсилен пред извършено престъпно отношение на негови колеги към негов клиент. Той трябва да има право на писмена оценка след всяко лекуване дали е било успешно, законосъобразно и коректно. След което Пациента при нарушение да иска обезщетение от държавата във основа на тази оценка. А тя да си търси правата и да се съди със мошениците със отнемане на лиценз , глоби и т.н. Тоест личния лекар трябва да бъде защитник и адвокат на пациентите си.

  6. Закон за личната собственост. При навлизане на Гражданин на територията на собственост на друг гражданин или група граждани без покана и със оръжие да се даде привилегия на Собственика при доказани злонамерени действия на нарушителя, да употреби оръжие или други средства с цел защита. Собственика да не бъде арестуван и държан в милицията с месеци нито показван по телевизията. Този закон ще придаде увереност и сила на стопаните.

  7. Да се премахне тежката глоба от 7000 лева за обида на служебно лице, тъй като тази тежест не е съобразена със стандарта на живот в Държавата и може да се злоупотреби с цел грабеж и тормоз.

  8. Преди изборите всички кандидати да публикуват пълна информация за себе си и семейството си в интернет и във специален вестник и да носят наказателна отговорност за грешки.

  9. Да се премахнат всички имунитети, защото Закона е за всички а не за някои.

  10. Всеки съдия който сгреши дело да бъде глобяван според вредата, която е нанесъл.

  11. Да се създаде така наречения цивилизован минимум за всеки гражданин, който да е неприкосновен.
  Тоест подслон , облекло, ток , вода , хляб , захар неприкосновени в определен лимит. За 50 лева да не ти спират тока
  ако ще и от една година да ти виси сметката, когато сумата е минимална.

 40. Чакам да пуликувате мнението ми написано преди 1 час.

 41. Към Станева:

  Пускайте си ултимативните молби другаде-расистки сайтове има колкото щете, а под прикритието на “откритието”, че (и) на лекарите им зле ( в повечето случаи) няма да ми пробутвате пропагандата си.
  Изобщо, всеки е свободен да не е съгласен с мен, както аз не съм съгласен с Москов, но ако някой си мисли, че ще му позволя да ме давят в храчките си аплодиращите расизма, греши, ако разчита на моето сътрудничество. Търсете си друга мишена.
  И наистина ли мислите, че Москов има нужда от защита ( от мен)? Та той се къпе в славата на първия храбрец, надминал Сидеров на това поприще в момента! Докато моя милост съм един никаквец, който си позволява да не го хвали за това- радвайте му се, но не се опитвайте да задушите и моя маргинален глас, заставайки на страната на триумфиращия властник. Това е същото, като битката на руската пета колона в защита на Русия от българчетата, които си позволяват да се обявяват срещу съветския колониализъм.
  Къпете се в щастието си и не ми изливайте мръсната вода от къпането на главата!

 42. Г-н Инджев, винаги Ви чета с удоволствие и в 99% от случаите съм на една позиция с вас, но сега не мога да приема мненето Ви.Когато след 11.09 в САЩ бяха засилени мерките за сигурност имаше оплаквания от араби. че ги претърсват по-обстойно от останалите пътници. Коментарът на министъра беше: Знам, че не всички араби са терористи, но за съжаление всички терористи са араби.

 43. Към МинавашТ:

  Когато чуете който и да министър, дори в т.н. трети свят, да заяви, че ще бъдат оставени да мрат хората от определен етнос (по каквато и да било причина- не заради бой, а дори заради убийство на лекар), тогава ми се обадете пак. Аналогията , която предлагате е абсурдна и изобщо няма нищо общо с казуса , създаден от Москов.
  Или Москов не е в състояние да разбере какво прави, или разбира, което е още по-лошо. Отклоняването на въпроса с чукането на отворената врата,на която пише, че е престъпно да бъдат бити лекари, е зле прикрит расизъм от страна на всички, които не искат да признаят същината на извършеното от Москов- то беше поправимо, ако той беше дал знак, че е осъзнал дълбочината на плитката си реакция, базирана на всичко отгоре на статистика за етническата принадлежност на побойниците над лекарите, която днес МВР обяви за несъществуваща и така направи избухването на Москов да изглежда още по-непростимо непрофесионално и непремерено като упрек по колективен признак.
  На практика, както вече се вижда, Москов изигра ролята на Атака, като вдигна топката на ДПС да защитава права и свободи, което би трябвало да е присъщо на реформаторите, поставени в положението да обясняват колко е прав Москов, макар да не е прав да говори точно така.
  Когато позицията на ДПС получи и международна подкрепа, тогава май-ще се наложи да се обясняваме пак…
  Очаквайте сега ДПС, БСП и Атака да натикат реформаторите и ГЕРБ ( ако от ГЕРБ не схванат капана) в нишата на евроскептицизма, взимайки реванш- защото реакция от Европа под някаква форма ще има. Така спиралата ще отведе десните автоматично на мястото на откровено путинофилските партии , чиято кауза е да вбият клин между Европа и България. Точно това прави в момента Москов с действията си, а реформаторите и ГЕРБ го подкрепят с бездействието си.

 44. Съгласен съм напълно, че изказването на Москов беше непремерено (меко казано, осноно зараи използването на думички като “гето” и “популация” и аз лично вече си имам едно на ум за него.
  От цялата ситуация ситуация обаче в последните дни,оставам с впечатлението, че това е старатено подготвяна месеци наред акция под ръководството на ДПС (вероятно), с цел да избухват скандали в правителството.
  Не вярвате ли?
  Ами запитайте се какво толкова може да се вземе от линейка и лекар на служба? Марли? Стетоскоп? Нищо потребно за обикновен ром. Защо тогава има нападения и то точно в тези квартали? Защо ДПС реагира тутакси вчера и не протестира против названието “цигани” или нещо друго, а заяви представете си, че било дискриманция полицейски коли да ходят с линейките. Защо? Кому пречи полицията?
  Аз съм почти 100% убеден, че зад нападенията стои организация ръководена от ромските лидери, зад които пък стоят ДПС … или БСП, то няма много възможности.
  Ех, само да имахме ДАНС …

 45. Г-н АЛДИНОВ, напълно сте прав, трябваше да се чуе по-отдавна подобно мнение.

  Въпросът е обаче – ЗАЩО точно в тези гета се налага да се ходи с полиция, след като и в третият свят линейките не се придружават от полицаи??? Сигурно има някаква причина за това?!? Каква ли е?!?
  Още повече че нещо и в ЕС не са им много по вкуса циганите, защото просто ги репатрират обратно в НРБ, когато много им досадят!
  И,едва ли Д(п)С е гледало “безучастно” превръщането на циганските ОТДЕЛЕНИ квартали в гета, след като е била във властта почти през целия “преход”, от които последните 10-15 години почти НЕпрекъснато!
  Поради което не просто НЕ е била неутрален “наблюдател”,както се опитва да се представя, била е СЪУЧАСТНИК!

 46. В името на политическата последователност, ако това не оксиморон у нас.
  Забрави ли министър Москов, че България отдавна прие петата рамкова конвенция за защита на националните малцинства? Една от необходимите стъпки, които правителството на Ив. Костов направи в посока членство на България в ЕС.
  Конвенцията пожелаващо задава поведението на европейските държави към своите национални малцинства (официално декларирани в България) или ‘официално’ недекларирани (напр. Франция). Интерпретативната рамка на тази правна форма е доста широка, така че всяка страна от ЕС следва да намери своята рецепта в съответствие с конституцията си и демографската специфика.

  Когато министър Москов скача срещу циганите, не скача ли и срещу членството ни в ЕС?!!

  Реформатори, гласувах за вас 🙁

 47. Много се питам кой век живее този заблуден Интелегентен Народ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.