Москов заплаши и малцинството на неосигурените

 

“Неосигурените български граждани ще разберат каква е разликата между тях и останалите пациенти. Това ще бъде регламентирано в новите здравни наредби. От моя екип законова търпимост към тези пациенти няма да има. НАП също ще ни помогне”, заяви днес от екрана на БТВ министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

С тези думи той продължи войната на мнозинството срещу малцинството в България, както и да се казва то.

 

Най-често под малцинство у нас подразбираме циганите, но само те ли са неосигурени здравно? И дали всички неосигурени са гадове, заслужаващи да им се даде да разберат и то така, че към тях да няма „законова търпимост”?

 

Има доста хора, които не се осигуряват, защото не ползват услугите на държавните болници. Могат да си го позволят. Но има и доста други, които (не) го правят по други причини. Понеже между тях циганите най-вероятно са най-голямата група, очевидно е, че д-р Москов е на път да осъществи мечтата на всички, които години наред се опитваха да прокарат закони за ограничаване на „циганската раждаемост”,„циганската напаст” , „циганската престъпност” или „циганските банди”, като буквално се изрази министърът.

 

Министърът наистина употреби израза „цигански банди”, но днес иронизира, че бил казал „звучна дума”, за което се извинявал- при това не на мирната част от циганското население, чиито банди са цигански ( докато за банда, която е българска, не сме чували досега, макар българските банди да крадат по 4 милиарда лева наведнъж).

 

Министърът победоносно се подигра на малобройните критични гласове срещу изблика на неговото чуждомразие, допуснати в публичното пространство, наричайки ги „някои либерални среди”. А той от кои среди се оказва? От някои атакистки среди ли? Не, надмина ги, поради което Сидеров смутено мълчи, надприказван на собствения му терен.

 

Солидарно мълчи и червената пропаганда- стресната, трогната, очарована. Вестник „Дума” се задоволява да цитира без коментар критичната позиция на Хелзинкския комитет срещу антициганския изблик на Москов. „Острите червени пера”, които иначе обичат да се лигавят лицемерно в защита на слабите, ги няма никакви да заклеймят както си знаят един десен министър на на страниците на партийния си орган .А когато го направят със съответното закъснение, ще се окаже със задна дата, че текстът, който четете, е комунистически в очите на онези, за които Москов е прав, дори и да греши.

 

И какво прелестно единодушие само цареше днес в сутрешните блокове на телевизиите, дискутиращи темата! Репортерите едвам се сдържаха в интервютата си от съответните махали да обяснят колко прав е министърът и колко не са прави побойниците на лекари- сякаш на този свят има урод, който иска лекарите да бъдат бити. Водещите пък избраха да четат и препрочитат мнения в подкрепа на министъра, който надлежно благодари за това.

 

От утре очаквайте и кампания на трудовите колективи в защита на министерската правота.

 

А обажданията по телефоните на зрителите? Някой да е очаквал друго, освен възторг? Не е много чудно, че Сидеров отиде на балотаж на президентските избори пред 2006 г.

 

Познавам един човек, който от 8 години няма постоянни доходи, но отглежда две деца и предпочита да не се осигурява здравно ( надявайки се да не грохне скоро), за да насочва наличните си средства за неотложните нужди на семейството си. Същият набляга на здравословния живот, нещо като алтернатива, нещо като „народна превантивна медицина с достъпни средства” и дори е постигнал някои забележителни резултати като за възрастта си- чувства се в по-добра физическа форма от времето, когато имаше работа и се осигуряваше здравно. За тези 8 години не е имал нещастието да разчита на безплатната медицинска помощ ( пък и през 34 годишния си трудов живот не е излизал в отпуск по болест) и не е обременил с нищо държавата. Сега този човек, както вероятно и още хиляди подобни граждани, беше заплашен от министъра, че скоро щял да разбере силата на закона , щом не плаща!

 

От името на този нищо и никакъв ( като за министъра) неосигурен човек и от името на останалите цигани в държавата си позволявам да смятам, че Москов не е допуснал грешка на езика, а е латентен съюзник на Сидеров и компания. Ето защо звучно му искам оставката.

 

Да си съюзник на радостно мълчащия в момента Сидеров, чиито идеи промотираш под дружните аплодисменти на медиите, е взривоопасен политически въпрос с часовников механизъм. Той няма да остане без съответното външно внимание. За съжаление чак тогава надсмиващите се над „някои либерални” мнения в България ще си подвият опашката- както обикновено, щом им духнат под нея от чужбина.

P.S. Ако случайно съм разпознат като част от либералните среди, достойни за осмиване заради тяхната множествена недостатъчност като влияние в българското общество на базата на “бройката”, ще помоля любезните крепители на статуквото на мнозинството да не се опитват да ме преубеждават, а да си прехвърлят възторзите в сайтовете на Атака, “Дума” и т.н. Най-либерално отказвам да се превръщам в опонент на истинските българи, за които съм си просто долен циганин, български негър- видно е от пръв поглед, нали.

47 мнения за “Москов заплаши и малцинството на неосигурените”

 1. Моите наблюдения са че българина е расист. Или нещо от рода на смирен пред силните и бабаит пред слабите – признак на слабохарактерност.
  Едно време когато бях в гранични войски моите колеги пребиваха от бой беззащитните “диверсанти” защото сме били мръзнели от студ ден или два заради тях.
  Други пък директо биваха застреляни но това е друга история.

 2. Москов има идея, че няма как да има адекватна здравна услуга без събираемост на осигурителни вноски.
  Смята, че нещо трябва да се направи по въпроса.
  До тук добре.
  Най-добре обаче да млъкне и да използва освободеното време за мислене и действие, вместо да се компрометира с неподходящи за политик изказвания.
  Показва печална незрялост, най-малко.

 3. За да има “безмислие” на подобни статии, породени от глупави изкази на министър (?) трябва да се подходи по-интелигентно:
  -всеки да отиде до САЩ или Бразилия, където почти никой не се интересува какъв ти нюанса на кожата (а тук се оказа много важно!)
  -да се прекъсне “тарикатлъка” на част от населението, да не дава и пет лева за здравеопазване (предполагам българите като цифра са повече от циганите)
  -различни нива на осигуреност (повече плащаш, повече получаваш), но незапочващо от нула лева, както практикуват някои.
  Идеята е поддържането поне на нормална спешна помощ, където не правят разлика на религия, цвят и убеждения.

  Безплатно няма!

 4. Стискам Ви ръка. Съжалявам за ДСБ и всичко,което тя означаваше за мен. Откакто Москов и Радан се вихрят няма ДСБ.

 5. Тоя ариец вместо да са прави на загрижен за мед. екипите да се захване с разтурване на монопола на НЗОК. Кой е той да ме обвинява в неспазване на нагласените от герб закони за извиване на ръцете на здравно-неосигурените, като самият той не спазва антидискриминационните закони?!? Пари за осигуровка от мен няма да видят докато не се появят алтернативни осигурителни фондове, а сега, #оставка на необолшевишкия неонацист!

 6. Дали някой би могъл да ми обясни, защо при нито едно що-годе антикомунистическо управление проф. д.р Чирков не беше издигнат на поста министър на здравеопазването?
  Поради факта, че бях негов пациент, имах възможността да се запозная с него и лично. Убеден съм, че България в последния половин век не разполага с личност по-правилно политически ориентирана, по-професионално и в широкия смисъл на думата ерудирана, лекар с по-добра подготовка и опит на мениджър и администратор от уважаемия професор! За всеки, който е разговарял по съответните теми с него и го познава достатъчно, е повече от ясно, че проф. Чирков без съмнение притежава едновременно необходимите воля, решителност, смелост и компетентност да “разсече със скалпел” гордиевия възел , стегнал в мъртва хватка българското здравеопазване!
  Защо тогава…
  Или, може би и него като бай Илия Минев, трябваше да сритаме по кокълчетата, за да му покажем, че “неговата демокрация не е НАШАТА демокрация”?

 7. Мнозина си мислят, че френската революция се е състояла за да отстои красиви идеали като граждански права, свобода, равенство пред закона и прочее възвишени неща. Не може да се отрече, че са получени такива резултати от тази гражданска битка с мракобесието, така да се каже. Но истинския мотив, истинската причина за избухването на революцията е, че на буржоазната класа и било писнало да плаща всички разходи на обществото. Решението на българските проблеми също минава, или ще мине през някакъв вид гражданска война. Или пък поради известното малодушие на българина, просто тези дето плащат ще… заминат за Франция.

 8. Във вчерашния си коментар по “Има ли задна скорост линейката…” предвидих реакциите на не само четящите този блог, които в по-голямата си част са фенове на “синята” идея. Оказа се, че тази идея, като такава е примамливо справедлива, но адски трудно приложима, заради единствена причина – за да я носиш в сърцето и ума си не е достатъчно да си привърженик на политическия изказ на Желев, Костов, ф. Димитров, Берон, Михайлова-Нейнска, Дертлиев, А. Йорданов, П. Симеонов, А. Каракачанов, и др. и др. За тази идея трябва де си дорасъл, тя трябва да е изстрадана с усвояване на много знания и глобална култура, изчистена от пристрастност и меркантилност. Приятели на Инджев, задавате ли си въпроса, защо СДС не успя, и все още не успява да наложи новите правила за изграждане на държавата? Защо последва разочарование и дистанция от говоренето и малко направеното от СДС? Отговорът е, че СДС не порасна, не узря като политическа формация.Вчерашната и днешната статия на Инджев са пръст в кървящата рана не с друго, а с другомислието. Не го сравнявайте с това на Е. Сугарев. Това е друго мислене, вашето може да е различно, но си заслужава, ако сте разумни да помислите. Не в праволинеен план, а във всички посоки. Ако нямате достатъчно познания, замълчете. Противопоставете се на егото си. В посланията на Инджев има много мъка, тъга и същевременно упоритост, една алтруистична платформа за освобождение от ДОГМИТЕ. Догмите, наслоени и почти генетично имплантирани в общуването – родственото, приятелското, политическото. Защото ние все още сме продукта на едно историческо компроментирано време. Трябва да израстнем, като се поучаваме всеки ден. Спомнете си САЩ през годините на расова дескриминация, жертвата на Мартин Лутър Кинг, последващите години на реалното вписване на чернокожите в обществото. Сравнете го със сегашните вълнения в тази страна 50 г. след това. Помислете и за радикалния ислям, който застрашава глобално цивилизацията. Тези явления плод на какво са? Съжелявам, аз споделям тревогите на Инджев. Не го губете като ваш съветник.

 9. Господин Инджев, поздравявам Ви за позицията.

 10. и аз се присъединявам оставка вярна е оная българска поговорка дай власт на некадърника или на глупака и му гледай сейра този г-н москов е мълчал преди когато е имало подобни случай явно щото ако бе изкарал тези мотиви за отказ от медицинска помощ не бих гласувал за дсб и сега за реформаторския блок а от там излязоха и едни думи на европейката кунева че чак ръката ми посинява като пиша и оставка

 11. Споделям написаното от Инджев , защото в досегашния си живот съм изпадал и в двете ситуации – да съм и да не съм здравно осигурен.При първата не се нуждаех за късмет от лечение, при втората също.Но наскоро баща ми/той е на 86 год./ се разболя. Той разбира се е здравно осигурен.Но системата за здравеопазване в страната го изхвърли от режима на лечение. Благодарен съм на мои приятели лекари, които са верни на Хипократовата си клетва и помагат. Затова се обръщам към министъра на здравеопазването – СПАЗВАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА И ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА. Иначе за осъществяване на желанията ВИ би трябвало да предложите обединяване на МВР и МЗ.

 12. Между другото продължава да виси в пространството една мистерия.
  Мистерията за това как хората без доходи се очаква да плащат задължителните минимални осигуровки.
  Друга мистерия е защо държавата не пита тези хора без доходи, които все пак плащат минималните осигуровки, откъде вземат пари за осигуровките.

 13. Много пъти по време на кратките си отпуски в България ми се е налагало да споря с приятели след 1 ракия по въпроса за циганите. Всеки път ми се налагаше да обяснявам, че не цигните с виновните, а държавта, която не предприема нищо да реши проблмите им. Когато обаче чета, че здравния министър лично дискриминира цяла една група от българското общество ми настръхва кожата и се питам: Каква страна е България? На каде върви? Българи, задавате ли си въпроса как ще се чувствате ако Европа се отнася по същия начин с вас както вие с нашите съграждани циганите, само защото сте бедни и не сте имали шанса някой (политик или политическа система)да ви води в правилната ( не комунистическа, социалистическа или съветска) посока? Нямам търпение да чуя отзивите от Европа и света.

 14. Проблемът с циганите не е само малцинствен, и расистки! В НРБ има и други малцинства!
  Проблемът е по комплексен, защото е ФИНАНСОВ, и то двойно финансов, защото и самото циганско население, и “белите якички” , които го използват за своите престъпни ФИНАНСОВИ “интереси” разчитат на бюджета! Което води до ДВОЙНО му “оползотворяване”!
  За защитниците на циганските права важи същото, защото те само се възползват от така натрупаните цигански проблеми(основно по времето на социализЪма), без да ги решават или поне да предложат наистина работещи решения!
  Всеки може да съди или говори срещу “държавата” и да й вменява колективна вина, особено когато има трибуни за това и у нас , и в чужбина.
  Решения трябват, и интеграция. Още по времето на царя имаше “десетилетие на ромското включване”, но резултати няма, има само задълбочаване на ИЗключването!
  ЗАЩО? КОЙ има интерес от това?

 15. Аз смятам, че повечето от нас и представа си нямат за какво става дума в “бърза помощ”, но това не им пречи да леят добре отиграните мантри за хуманност или пък на другия полюс – за твърди и категорични мерки в името на справедливостта. Не съм привърженик на крайностите и затова ще се опитам да се аргументирам с малко факти.
  Д-р Москов идва от “кухнята на проблемите” ( поне на една страна в конкретния казус) и е запизнат с огромния стрес и риск при кйто работят мобилните медицински екипи срещу смешно заплащане. Не бъркайте тези екипи за спешна помощ с оядените лични лекъри или алчните им колеги – отклоняващи лечението през частните им кабинети и третиращи пациента като подвижен банкомат. На всичкото отгоре да поемаш “ударите” от хора ( без значение какви) афектирани дали в момента или поради наслоени несгоди от общ характер, това вече е в повече.
  Не смятам обаче, че циганите трябва да бъдат персонално обвинявани в проблеми, натрупвани с години от липсата на държавност. Те са удобни за манипулиране на обществото. Проявите на загриженост или омраза към тях са еднакво позьорскии популистки с цел привличането на определени (лабилни или невежи) маси от наделението. Истината е, че никой няма нужда от ограмотяване на циганите/роми или както и да искат да се наричат. Те всъщност и това не са си избрали сами ( роми), а беше “спуснати” от някъде за да насажда допълнително напрежение…
  Истината е, че циганите се държат преднамерено необразовани и полудиви, защото това е удобно за партиите. Голяма част от тях обаче и не полагат усилия да променят това, въпреки че разполагат с достатъчно финансови ресурси, а и интернет е достъпен във всяка къща. Много хора издържат образуванието на децата си с подобни доходи ( като моите родители навремето), но това е въпрос на лична преценка и осъзнаване.
  И накрая се стига до извода, че в основата на всичко е държавата в лицето на упълномощените лица. Нагло и брзочливо е да отказваш помощ на някой, защото не ди е платил няколко стотин лева в бездънната каца за крадене наречена здравна каса, а други които присвоиха милиарди от държавата да се лекуват безплатно в правителствена болница! Москов има правилна принципна позиция към отношението на звената за спешна помощ, но аргументите му са крайно несъстоятелни.

 16. Проблемът с циганското малцинство расте в геометрична прогресия в годините на прехода към капитализъм. Вина носят всички политически сили, защото не успяха да създадат условия за върховенство на Закона и еднаква Справедливост за всеки член на обществото! Когато законите в България са равни за всички и се спазват от всички – тогава проблема с циганите ще изчезне от самосебеси. Останалото е демагогия.

 17. Въпрос към гласувалите за РБ: това ли е вашето най-добро (the best of the best)?

 18. ULIAN , какви са твоите предложения за най-доброто?
  За КОЙ гласува пък ти? Той по-добър от Москов ли е?
  КОЙ е най-добрият ти?

 19. Пропуснах да отбележа, че кардиохирургът, проф. д-р ЧИРКОВ е потомствен представител от циганското малцинство на България!Нещо, което той не пропуска да декларира в биографичната си книга.
  Колкото до Москов – трудно е да си демократ. То не е като бадж – да си го закачиш на ревера.
  Тъжна картинка, но какво да се прави – реформата в здравеопазването се отлага за неопределено време. Плаши ме мисълта, че подобна участ очаква и реформата в съдебната система!

 20. Мафията на осигурителните институции по света!!!
  Световната криза 2006 започна именно от рекетьорските фирми, или официално наречени застрахователи, или осигурители.
  Осигурители на печалби!!!
  Ако здравете е стока, то тогава по кой НЕрекетьорски закон ще сме задължени да им плащаме?
  Ако здравето е стока както картофите или нещо друго, то тогава нека да се въведе и осигуровка, която да гарантира изкупуването на всички стоки предварително, както иска Москов.
  Не знам дали този човек е доктор, но е АКО се предположи че е дал там “някаква” си клетва, която е длъжен да спазва, дори и като министър. Или москов си е рекетьор, с купена диплома!!!
  В момента в БГ, пък и не само в БГ, бедните плащат лечението на богатите!!! При минимална заплата от 360 лева, медицинското осигурчване е същото, както и при заплата 3000 лв, колкото взима москов вече като министър. Само че, АКО той е и влезе в болницата в един момент с някой циганински български гражданин който ще да е “по-болен”, при всички положения москов ще да е прегледан с предимство. Нека тогава да направи така, че и осигуровката на това му предимство бъде подплатена парично от 3000 му лева, които АЗ и всички останали данъкоплатци му ДАВАМЕ.
  В противен случай е чиста форма РЕКЕТЪОР облечен с държавна власт!!!!
  А това е най-страшното!

 21. Няма спиране този човек, твори глупост след глупост, а какво ще направи в здравеопазването, ако го кара така не ми се мисли. И без това ДСБ са един файтон хора, но ще се окаже, че и не стават за нищо.

 22. Популизма е най-лесния начин да се харесаш на “народа”!
  Добре би било министъра така, както ще гони със закона и каквото има под ръка неплащащите здравни осигуровки така да предвиди и освобождаване от въпросните на хора, които не искат да се възползват от “безплатната” медицинска помощ!

 23. Понеже много често се цитира “Хипократовата клетва” ето я и нея самата:
  В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

  На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

  Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

  Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

  Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

  Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

  Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

  Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

  Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

  Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

 24. Никъде няма отбелязано, че съм готов да бъда обиждан и унижаван.

 25. Към Радост:

  И Вие ли не разбирате каква е темата и обяснявате колко мокра е водата, което ни е известно? На прости и необразовани хора това е простено, но останалите нямат това оправдание.

  За сведение на желаещите да превърнат блога в платформа за солидарност с расистката изцепка на Москов, моля да го правят на съответния партиен сайт.

 26. Г-н Инджев, извинете ме не искам да използвам блога Ви за “солидарност с расистка изцепка”- опазил ме Бог. Абсолютно сте прав- не се говори така нито за цигани, нито за евреи или дори за руснаци, макар, че съм против лидера им.Но тук , в този блог е изказвано мнението, че всички лекари са за разстрел , бялата мафия и т.н. Това също много ме е обиждало, но никой не е скочил да протестира или да ни защити. Като лекар, който е горд с професията си не съм съгласна да се слагат под общ знаменател нито етнически, нито религиозни, нито професионални групи.Имам 27 години трудов стаж, работила съм и в Бърза помощ като млада, ходила съм и в безкрайно мизерни цигански къщи и в нагли българи, на които съм мерила температурата. Това не е виц- на мен ми се е случвало.Беше 37,2. В моята работа съм се ръководила от принципите и духа на Хипократовата клетва.В последните години обаче се изливат абсолютно непроверени и често некомпетентни обвинения от ваши колеги журналисти към лекарите като цяло. Имаме много корумпирани представители на гилдията. Повярвайте ми те не ходят по адреси. Скочете срещу тях, а не срещу колегите, които за удоволствието все пак да упражняват професията си са подложени на унижения и побой. Знаете ли колко пари взе един известен професор кардиохирург( не е Чирков) НА РЪКА от наша колежка да оперира баща й- 3000 лв. Без касова бележка- ей така незаконно.Скачайте срещу тях. Макар и на 50 години съвсем сериозно се замислям,защо още стоя тук- много мои колеги заминаха за Франция, Германия- мои много добри приятелки. Не, не е заради парите- аз работя и печеля добре сега( като за България) и не ходя по адреси.Но съм омерзена от отношението на обществото към нас. Извинете, много дълго стана. Повече няма да се повтори.

 27. Без да влизам в разсъждения относно правотата на Москов, ще кажа, че да се разчита на “безплатно” здравеопазване си е жив социализъм. И ще дам пример за това как седят нещата със здравеопазването в Белгия, където живея от години. Белгия, вярвам няма да възразите, е една държава-еталон за “социална ангажираност и мислене” всред другите Европейски страни. Та, как седи въпроса със здравеопазването тук. Най-общо по следния начин: няма безплатна медицинска услуга. Посещението при личен лекар варира от порядъка на 24 до към 30 евро. Тези пари се плащат в кабинета (или ако доктора ви познава – по банков път). Посещение при специализиран лекар е минимум 37 евро. Т.е. – ако искате специалист да провери детето ви за болките в ушите и гърлото, отивате с тези пари при лекаря. Иначе не става. Никой никъде не пита дали имате пари да си платите тази услуга и повярвайте ми, ако едно 4-члено семейство се изреди с грип, значи, едни около 150 евро само за личен лекар. Следва посещение в болница (налагало ми се е 3 пъти). Там на врата се регистрираш, няма друг начин. Регистрацията е с цел проверка, че сте осигурен. Ако не сте – обратно и довиждане (докато се осигурите). Това за регулярен преглед. При спешна помощ е друго – извиквате линейка, която си плащате сам. Линейката е от порядъка между 160 и 220 евро (в зависимост на отдалечеността на болницата). Последно през лятото – 180 евро за линейката за 10 км (до най-близката голяма болница). С линейката не пристига лекар. АКо искате и лекар да дойде, тогава плащате и за него, отделно. Пристигаме в бърза помощ, където бивате надлежно обслужен (последно чакахме за алергична реакция от ужилване на оса – 2 часа, за да дойде лекар). Следва излекуването ви и след около месец една обемиста сметка, в която подробно е разписано колко и за какво дължите… Ако ви прави впечатление, ще забележите, че нищо не се извършва безплатно и че няма как да получите медицинска грижа, ако не си платите. Колкото и мило да гледате. Разликата е, че ако имате платена здравна осигуровка, от тези 24 евро, които сте платили при преглед при личния лекар, получавата обратно 18 от здравноосигурителния фонд, в който плащате осигуровка, която варира, но най-ниската (доколкото знам) е от порядъка на 65 евро на година. Т.е., ако сте си платили тази осигуровка, която е наистина нищожна, получават огромна част от платените от вас пари обратно. Само без линейките, защото те се водят към пожарната служба и съответно за тях не бивате обезпечен. Моята лична застраховка е 350 евро на месец. Сега си представете, че всеки (или почти всеки) плаща 350 евро на месец + 65 евро на година. Представяте ли си колко пари са това? Много… НО, тези пари не отиват за хора, които не са платили никаква застраховка. Те отиват за тези, които имат застраховка. Да, ще кажете, ама какви са заплатите в Белгия?Големи… от тях, ако нямате семейство, ви отдържат около 44% данъци и осигуровки, без да ви питат. Пенсията в Белгия е 750 евро и ако през годините работодателя не е осигурил допълнителен пенсионен фонд, ще си живеете с тези 750 евро… от които, за да ви премерят кръвното (без да идва лекар у дома), плащате 24 евро. Отделно е това, с което живеете. От всичко до тук искам да обобщя, че подобно нещо като “безплатно здравеопазване”, за каквото си мислят, че става дума циганите, просто няма. Няма в нормалните страни, не има да има и в България. И тогава, когато един циганин или който и да е, плати едни пари само за извикването на линейка, едва ли ще му е до това да налага и лекаря (представете си – лекар!), който е дошъл с тази линейка.

 28. долен циганин си ти инджев,ти не си българин

 29. Вьлко Червенков национализирва Здравния Фонд вьзлизащ на почти 12 МИЛИАРДА ЗЛАТНИ ЛЕВА(злат лев означава гарантиран сьс злато и абсолютно иденферентен кьм инфлация,дефлация,форсмажорни обстоятелства и т.н.)
  Когато правителството на ОДС стартира реформата в здравеопазването и сьздадоха НЗОК идеята беше да се натрупа финансов ресурс за да има работещо&качествено здравеопазване (да не се бьрка с БЕЗПЛАТНО).
  Пьрвият бюджет на НЗОК беше 1 милиард лв.
  От почти 10 години ежегодния бюджет на НЗОК е почти 3 МИЛИАРДА лв. с ХРОНИЧЕН дефицит т.е. недостиг.
  Е, да не би качеството на здравеопазването да се повишило 3 пьти?!?

  П.П.Кьде са обясненията по темата РБ(и кадрите на РБ) на Комунистчето и сьветофилчето/русофилистичето Сотиров. Компромисите ги видяхме,ако и реформите им са като компромисите…….

 30. @ангел,
  Аз съм от единият файтон хора. Бъдете спокоен, индивиди които ме псуват, крадат и мачкат по всякакъв начин няма да получат нищо от мен. И тъй като това са 90% от българите, мисля да ви освободя от присъствието си в страната. Вие с многото файтони се справяйте.

 31. Към тодор
  todorcall47@abv.bg
  46.249.80.167

  Така е, долен циганин съм.

  Публикувам ти горния адрес за връзка с останалите българи. После се разкарай, не досаждай повече тук и си направете още една нацистка партийка.

 32. Що за общество сме.Хората на културата се борят за правото да определят кой депутат ще оглави комисията за култура, след като знаем, че по-голямата част от депутатите влязоха в Парламента с купен вот.Не мисля, че следващия заел поста ще е по-добър.Лобитата в енергетиката се борят за тлъстия ЮП, от който само те щяха да забогатеят, а ние си мълчим , като че ли не ни засяга корупция за милиони.Вложителите в КТБ сами се бориха да защитят правата си, а ние пак мълчим, сякащ кражбата на милиарди е нищо.Френския посланик се бори да ни оправи съдебната система, отмъкваща фирми и собственост на хора, а ние нищо.Сега здравния министър настройва , може би неосъзнавайки, плащащи здравни осигуровки срещу неплащащи, българи срещу цигани, медици срещу гетата.Същевременно хора от дълги години без работа са длъжни да плащат осигуровки на държава, която не осигурява работни места , която не плаща на нейните чиновници осигуровките и празни хазната.Много ще кажат, че това не е държава, но аз си мисля, че ние първо не сме общество и затова нямаме и държава.Май само Пеевски успя да ни обедини – срещу себе си.

 33. Не е умен този, който не допуска грешки, а този който се учи от тях в бъдеще да не допуска такива! Не зная на кого е тази знаменита мисъл (навремето се приписваше дори на Ленин?), но Москов (жалко, че към този човек съм изпитвал определени симпатии), от когото съм очаквал и съм се нядявал за определени и полезни реформи в здравеопазването, той задълба дълбоко в умножаването на тези грешки с неадекватното си поведение. А това никак не е добре за престижа и авторитета на новото правителство още в началният му етап на управление. Достатъчно беше д-р Москов да прочете стоновището на уважаемият г-н Инджев и по-голямата част от коментарите по тази тема, за да корегира поведението си и дори да се извини за това!!?? Но не би! Жалко! А по коментара на уважаемият г-н Тинков, искам да добавя или подчертая, че в момента (без да засягам и много други такива български медици), едва ли има по-стойностен специалист (медик, ръководител, учител и с ясна визия за развитие) в областта на медицината от Българина проф.Чирков, който никак не се срамува да каже, че е от цигански произход и се гордее с това! Въпреки, че и по тази тема е имало “подмятания” и през Живково време, така и сега!

 34. Не очаквам нищо добро от хора, готови да влязат в съюз с мутри, комунисти и фашисти, само и само за да са на власт.
  Оставка!

 35. А дали неосигурените са малцинство? И ако е така, не трябва ли изцяло да се промине модела на здравеопазването, т.е. да се въведе следния принцип – личното здраве, лична отговорност на всеки, а не на държавата, не на обществото и изоставяне на принципа на солидарността + известен процент на самоучастие при заплащане на здравната услуга при наличието на застраховка + тотална приватизация на болниците (с изключение на някои университетски), както и други неща в този дух. Ще ми е интересно да видя тогава дали т.нар. директори на болници ще позират с пури и скъп коняк в ръка.

  Ако не, то следва да се въведе и задължително:
  архитектурно осигуряване (всеки да си ими личен архитект)
  правно осигуряване (всеки да си ими личен адвокат)
  милиционерско осигуряване (всеки да си ими личен милиционер)
  дърводелско осигуряване (всеки да си ими личен дърводелец)
  ключар, джамджия, учител, наставник, социолог, математик и т.н. Поне ще се реши и пробема с безработицата.

 36. Г-н Инджев, извинете ме не искам да използвам блога Ви за “солидарност с расистка изцепка”- опазил ме Бог. Абсолютно сте прав- не се говори така нито за цигани, нито за евреи или дори за руснаци, макар, че съм против лидера им.Но тук , в този блог е изказвано мнението, че всички лекари са за разстрел , бялата мафия и т.н. Това също много ме е обиждало, но никой не е скочил да протестира или да ни защити. Като лекар, който е горд с професията си не съм съгласна да се слагат под общ знаменател нито етнически, нито религиозни, нито професионални групи.Имам 27 години трудов стаж, работила съм и в Бърза помощ като млада, ходила съм и в безкрайно мизерни цигански къщи и в нагли българи, на които съм мерила температурата. Това не е виц- на мен ми се е случвало.Беше 37,2. В моята работа съм се ръководила от принципите и духа на Хипократовата клетва.В последните години обаче се изливат абсолютно непроверени и често некомпетентни обвинения от ваши колеги журналисти към лекарите като цяло. Имаме много корумпирани представители на гилдията. Повярвайте ми те не ходят по адреси. Скочете срещу тях, а не срещу колегите, които за удоволствието все пак да упражняват професията си са подложени на унижения и побой. Знаете ли колко пари взе един известен професор кардиохирург( не е Чирков) НА РЪКА от наша колежка да оперира баща й- 3000 лв. Без касова бележка- ей така незаконно.Скачайте срещу тях. Макар и на 50 години съвсем сериозно се замислям,защо още стоя тук- много мои колеги заминаха за Франция, Германия- мои много добри приятелки. Не, не е заради парите- аз работя и печеля добре сега( като за България) и не ходя по адреси.Но съм омерзена от отношението на обществото към нас. Извинете, много дълго стана. Повече няма да се повтори.
  И това ли не разбрахте, г-н Инджев?
  Аз съм в блога Ви от самото му начало,чета го с интерес, с много от нещата, които пишете съм съгласен.
  Но този път съм безкрайно разочарован от Вас.

 37. Уважаеми г-н Инджев,
  Не съм съгласна с Вашето мнение, но съм готова да се жертвам за правото Ви да го изразите свободно…(Затова вярвам, че и Вие не бихте отнели моето право да споделя различно на Вашето мнение). Не цитирам дословно, затова не поставих тази мисъл в кавички, но е “ноторно известно”, че тя не е моя {както би казал многоуважаемият (но не от мен) г-н Местан}. Следях внимателно изказванията на д-р Москов във връзка с физическата (а и не само!) агресия на български (етнически българи или малцинствени) върху членове на медицински екипи от “Бърза помощ” и реакцията на т.н. правозащитници. Накратко ще Ви представя мое лично преживяване, свързано с правозащитната организация „Амнести интернешънал” през 2003г. Имах международен грант в областта с която се занимавам, но поради конфликт с прекия ми началник (засягащ негова корупционна „практика”) той не ми разреши отпуска, за да пътувам до европейска столица, където се провеждаше научният форум, удостояващ ме със споменатата награда. Опитах се (уви-безуспешно) да преодолея неговата обструкция чрез приятелски съвети, адвокатски консултации, съответното висшестоящо министерство, яловите (без извинение) профсъюзи и накрая – „Амнести интернешънал”. Знаете ли колко откровено цинично ми прозвуча техният (на „Амнести”) отговор – можем да Ви помогнем само ако сте от ромското малцинство…Не мога да намразя циганите и да ги „подведа” под общ знаменател само защото „Амнести” дискриминира всички останали етноси в България. Но не мога и да се съглася, че това малцинство има привилегията да бъде защитавано, защото има права, а да бъде оставяно без санкции, защото от него не се изисква да спазва своите граждански задължения, както се изисква от всички останали български граждани. В това отношение циганите са приравнени към мутрите и белите якички…За които по същия начин не съм съгласна да бъдат толерирани и за които изобщо не важат наказателните закони на страната ни. Сред циганите все-пак има много свестни и работливи хора, но има и много мързеливи, лъжливи, крадливи и агресивни. Знам, че поведението на последните се дължи до голяма степен на изолационната политика на БКП, при която те бяха натикани в гета и – на липсата на интеграционна политика на управляващите през последните 25 години на „прехода”. Никакво възпитание, никакво или минимално образование, мизерен бит, отвратителна хигиена, липса на развиване на специфичните цигански сръчности и таланти (а те имат такива)…Но нима към българите се подхожда с някакво разбиране и отношение?! Общо взето нищо в държавата ни не се прави с разум и перспектива за добруване на обществото ни, а се „дроби” на парче и за лични, частни и корпоративни интереси…
  „Ферманът” ми порасна много, но не успях да кажа всичко… И все-пак, обобщено ми се ще да не се съглася с министър Москов, че всички здравно неосигурени могат да бъдат поставени под общ знаменател, и съм съгласна с него, че щом статистически 2/3 от нападенията над екипи на „Спешна помощ” са регистрирани в циганските квартали, там трябва да се осигури някакъв вид охрана на медицинските екипи, ако ще и само да е от профилактична гледна точка. Народът ни го е казал простичко и ясно: „Парен каша духа”.
  Струва ми се, г-н Инджев, че претенциите ни към министри като д-р Москов са прекалено големи, защото най-сетне насреща ни са изправени почтени и отговорни хора (не казвам, че цялото правителство отговаря на това определение, но поне няколко министри са такива…) и ние ги товарим с непосилни задачи. И всяко отклонение от нашите лични виждания или дори въжделения кара повечето от нас да реагират максималистично. Вие например искате оставката на д-р Москов – почакайте, той до сега е направил само няколко изказвания, част от тях вече допълни или коригира. Не допускате ли, че сега, „в крачка” се учи на изкуството да управлява? Не можете ли да се опитате да му дадете ако не 100, то поне 50 дни, за да започнете да го оценявате? Знам, че всички вече сме изнервени и изтощени от чакане да се случи нещо по-добро и нормално в България, но нашите министри и депутати са от същия тоя народ, който е изнервен и изтощен. А ние изискваме от тях да са свръхчовеци…Защо ли? Аз винаги се поставям в положението на политиците, и когато управляваше „царската” партия, после – тройната коалциция, герберската партия и втората тройна коалиция, не успявах да „вляза в кожата им” – при всичките имаше много лицемерие и фалш; сега усещам искрено усилие и затова не бързам да гледам събитията и поведението им под лупа. Може би така трябва да постъпите и Вие. Или поне се опитайте, никак не е лесно, знам.

 38. Апропо, интересни са коментарите по отношение на проф. Чирков. Безспорен талант в сърдечната хирургия и безспорен мениджър. Но аз познавам и други негови качества, впечатленията си за които няма да споделя тук. Само ще кажа, че беше и е приятел с всички управляващи партии и премиери и хвалеше всички без изключение. Не го казвам без основания, нито от расови или етнически предубеждения. Напротив, вече споменах безспорните му таланти.

 39. Към Илия Илиев:

  Направо е изумително, че можете да напишете толкова много текст от вискоинтелигентна позиция и да се окаже, че не разбирате за какво става дума: обществото не само е с вас, но е готово да вкара в газовите камери циганските врагове при първа възможност.
  Колкото до “скачането” срещу ситуации, които описвате, явно имате пропуски в познанието. Скачах вчера в свой текст в блога, скачал съм много пъти и отново е жалко, че без да знаете това ( а незнанието не оправдава упрекващия)ме упреквате от позицията си на неосведомен(а).
  Използвам да кажа на всеки: може разсъжденията ви да са хиперверни и супреинтелигентни, но когато стреляте в крака си с отклоняване на въпроса от болната тема ( за расизма в случая) болката да останеш неадекватен на дискусията си остава ваша вина.

 40. Ужас.Толкова много престъпления,гадости и мръсотии се ВЪРШАТ и ГОВОРЯТ,че сега и д-р Москов се прибави.Истина Ви казвам ,страх ме е.Много ме е страх като чета почти всичко написано.Дали някой ще разбере защо.

 41. Някога българите бяхме толерантен народ – имахме приятелско отношение към евреи, арменци, турци, власи… Отдавна не сме такива – сега мразим цигани, турци, евреи, американци, руснаци, европейци… Защо станахме такива? В младежките си години се питах как една цивилизована нация, дала на света Гьоте, Бетовен, Мартин Лутер и т.н…., може да подкрепя, да се прехласва, да умира за нейния Фюрер! Мислех, че преживявайки социалистическия реализъм, ние сме имунизирани срещу демагогията – уви…Бедният, униженият, уплашеният е лесно манипулируем.
  Много се надявах на Москов – получи горещ картоф – Здравното министерство, което спешно се нуждае от радикална реформа. За съжаление почва отдолу нагоре, което няма да стигне доникъде. Ако целта му е с малко популизъм, да си спечели подкрепа, то той даде големи козове в ръцете на противниците си, с които ще го прецакат…

 42. Към Илия Илиев

  Вие сте и мъж и жена едновременно според вашето писане по-горе!!??
  Възможно ли е? Или пак пропускам нещо от чудесата на хирургията.
  🙂

 43. Просто г-н Илия Илиев(поне така се е подписал) не е поставил кавички, когато ме е цитирал.

 44. Г-н Илиев е написал неграмотно коментара си без кавички. Направил е цитат от предишна коментираща :

  Posted by Радост | декември 9, 2014, 21:13

  Само последните три изречения са негови.

 45. Чувам, че имало идея да се задържат лица от органите на Охранителна полиция при рутинни проверки, ако се установи, че не плащат дълго време здравни осигуровки – повече от година, независимо от това дали са издирвани, криминално проявени и т.н. Вярно ли е това? Някой има ли информация?

  Защото съм ставал свидетел на спиране на младежи и въпроси не само от рода дали си задържан, а и къде работиш и дали си плащаш данъците. Това е от около месец, не от завчера!

  Ако наистина има такава разпоредба всред органите на МВР, то как ще се третират граждани, живеещи и работещи сезонно в чужбина? Все пак става въпрос за над милион човека само на територията на страната. Не всички са от ромски етнически произход, не всички са непрекъснато живеещи в България. Въобще – свят голям, хора разни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.