Патриотични игли

Извинявайте за убождането по патриотичния мазол ( закърняла кожа, закърняла чувствителност), но информацията, цитирана по-долу, не е за всеки читател. А и убождането по мазола не боли, нали.

 

Комунистите, атакистите, шовинистите, русофилите, колаборационистите и прочие прононсирани антициганисти не бива да четат по-нататък. Няма да научат нищо ново (за себе си).

Информацията по-долу е само за антициганисти, които се мислят за  демократи.  Като етикирани демократи те обикновено п(р)опадат по дефиниция в категорията на путинофилската пропаганда като соросоиди, макар да вярват, че с омраза спрямо циганите можем да постигнем светлото минало под формата на някакъв нов „възродителен процес”, но не с бронетранспортьори, а с линейки.

 

Ето какво са установили империалистическите агенти от „Отворено общество”, спонсорирано от Сорос- набедения татко Карло на протеста срещу кукловодите на Пеевски миналата година.

Клуб Z

Езикът на омразата разширява обхвата си през 2014 г. Миналата година в най-голяма степен обекти на езикова агресия и омраза са били три групи малцинства – роми, турци и хомосексуалисти. Те отнасят най-големия процент обиди и неодобрение.

През 2014 г. обаче има разширяване на нехаресваните и езиково малтретирани – тук се включват още чужденците и мюсюлманите. Много по-назад са цветнокожи, жени и евреи.

Нарасналата вербална агресия към чужденци и мюсюлмани се свързва с увеличения брой на бежанци – основно от Сирия, но и от други мюсюлмански държави. Недоверието, неодобрението и отхвърлянето на бежанците се прехвърля върху общия образ на чужденците. През 2014 г. всеки пети декларира, че е чувал реч на омраза срещу чужденците. Година по-рано този процент е бил едва 5 на сто.

Това показват данните от изследване на “Отворено общество”, озаглавено “Обществените нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 г.”

В основата са две количествени изследвания. Проучването през 2013 г. е проведено между 5 и 16 юни м.г., а данните от тази година са събирани между 16 юни и 6 юли сред 1167 души. И двете изследвания са част от омнибусно проучване. В изводите на анализа са включени и резултатите от три фокус групи, препитани през октомври 2014 г.

Речта на омраза към ромите запазва стойностите си спрямо 2013 г. При  отношението към турците има намаление, което обаче се дължи най-вероятно на това, че има нова категория – мюсюлмани, която събира част от негативизма.

Ромите са “първенци” в почти всички категории като обект на речева омраза. Все пак в асоциацията с “престъпник” отстъпват първото място на политиците. Третото е за бизнесмените. При асоциацията за “заплаха” челната тройка е: ром, скинхед и политик. Все пак политическата класа – поне според общественото мнение е настроена по-малко на вълната на речевата агресия спрямо 2013 г. Тогава 68 на сто смятат, че политиците най-често употребяват реч на омразата. Тази година процентите спадат до 47%. При журналистите, които заемат второто място, обаче промяна няма.

През изминалата година около половината от българите са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствените групи, отчита изследването.

През 2014 г. 64 на сто от участниците в проучването не одобряват използването на реч на омразата срещу което и да е малцинство. 58 на сто смятат, че държавата трябва да защитава малцинствата срещу езикови обиди. Има подкрепа за наказателно преследване в такива случаи, но тя е съвсем абстрактна, се отбелязва още в анализа. Над половината от хората например не биха сигнализирали в полицията, ако станат свидетели на такъв тип агресия.

Едно от местата, където се концентрира обидно говорене е училището. Българските учители обаче не различават езика на омразата, сочат още данните на изследването.

 

9 мнения за “Патриотични игли”

 1. Така е, след като се даде възможност (дори и това се толерира) за създаване и функциониране на партии и движения основани на базата на открита фашистка идеология (расова и етническа омразаm, прикрита под формата на “патриотизъм” и национализъм)! И след пораженията нанесени от “възродителния процес”, сега се създават умишлено предпоставки за ново етническо напрежение, вместо да изграждаме демократично общество с равнопоставеност на всички граждани към законите на страната!

 2. Проблемът с циганите е същия какъвто е и проблема с българите, т.е. няма ефективна съдебна система и оттам идва и чувството за безнаказаност. Аз лично не мога да си обясня защо кражби на стойност под тази на минималната работна заплата съда не ги разглежда ето един нагледен пример как се стимулира дребната битова престъпност и по този начин оправдаваме раздутия бюджет на МВР, т.е. има нужда от нови кадри за охрана!?

 3. Москов първаночална беще арогантен, а си мислехме, че е убедителен. Заклейми циганите, а го оправдахме с емоции (Има ли задна скорост линейката на Москов?). Подтвърди си глупостите за гетата, а ние се ударихме по челата.
  Мартин Димитров първоначално заяви за Южен поток, че е спрял Белене, ще спре и Южен поток. След спирането му от руснаците заяви, че те се блафират, няма страшно – ще се строи, защото нямало от къде да мине (нищо, че голяма част от българите не го искат – защото е руски, защото е геополитически корупционен проект, защото еко-опасен и т.н.).
  Лукарски преди да бъде избран за министър говореше против ЮП, след спирането му – ЮП може да се построи само по европейски правила (нищо, че … виж по-горе).

  Преди изборите – реформи в здравеопазване, съдебна система, пенсионна реформа. След тях – увеличение бюджета на здравната каса (за да могат да се откраднат още повече пари), предложение за разделяне на ВСС на прокурорска и съдебна квота (за да не се проведе никаква реформа, тъй като това решение може да мине само през Велико народно събрение, а не се знае и какъв ще е резултатът от едно такова разделяне), вместо рязко увеличаване на пенсионната възраст и процента на личните осигурителни вноски, данъчни облекчения за семйства с деца и др. – PR на АБВ министъра.

  А пък Бойко “диалогичен” и трупа точки.

  Така, а в този дух след време – циганите не пускат никой в гетата, дори и жандармерията, някакъв друг поток тече през БГ, Филчев отново главен прокурор на Софийска околия, а Цацаров води собствена наказателна политика в Източна Румелия, пенсионерите получават пенсиите си от децата си от Европа, а зелени човечета се пекат по Черноморие, след като преди това са защитили интересите на руските граждани, Ирен Кръстева е отново шеф на Тотото, тъй като българските банки са …. й отказали кредит.

  Нещо не внимаваме, когато му е времето или сме прекалено толарантни. Към нетолерантните.

 4. Поради липсата на държава в циганските гета се създаде и проблема с интаграцията на циганите. Сега пак по български бързаме да поправим грешките и ето веднага един пример – в малкия град в какъвто живея започнаха да влизат в класовете на гимназиите и 2-3 циганчета, с които директорите на училищата се гордеят. Това разбира се е чудесно, прекрасен пример за останалите в махалата, че хубаво децата да ходят на училище, а не да просят пари, бъркат по кофите и прочие. Но има едно но и това е, че за съжаление учителите са принудени (къде от директори, къде от ромски лидери) да пишат незаслужени оценки на циганчетата, което от своя страна нагнетява обстановката в клас с останалите ученици и в резултат ксенофобията и омразата на расова основа се увеличава. Като резултат след 4 години дундуркане в гимназията и с тройка от матурата влизаме във ВУЗ оттам следва членуване в правилната партия след това по квотен принцип назначение на апетитни места по агенции и министерства. Надявам се да вникнете дълбоко в проблема преди да започнете с квалификациите по мой адрес.

 5. Да, не бива да се мразят другите и различните. Ние българите, които имаме доста емигранти по света, трябва да сме особено чувствителни към темата. Но в същото време нека не проявяваме нихилизъм от типа “ние българите пак сме най-лоши”. Вълни от новодошли нелегални имигранти–като тези от Сирия през турската граница–биха предизвикали и предизвикват същите реакции и у други народи с безсъмнена принадлежност към западните ценности. Например наскоро в САЩ имаше масови протести срещу автобуси с нелегални деца имигранти от Централна Америка, които администрацията на Обама искаше да разпрати в центрове във вътрешността на САЩ. И за разлика от българите американците от някои градчета успяха да обърнат някои от автобусите и да се “запазят” от нелегалните деца имигранти. Това, което мислят много “редови” българи е същото, което мислят и редови американци, италианци, германци, само дето в България няма историята на заробване на тъмнокожи населения и последващото чувство за вина. Както няма и десетилетия водена кампания за политическа коректност по темата, която кампания поне да накара много хора да прикриват истинското си мнение. Не мисля, че българите са някакво изключение от мисленето на другите европейци или североамериканци по тази тематика.

 6. Дами и Господа,

  Можем да говорим и пишем колкото искаме. Близо или далеч от истината, оптиката има значение.
  Това, което ни липсва е не основания, а сърце за Общност.
  Гражданското общество не е супа топчета от Хитлер/ със или без лютиви чушки.

 7. Инж. Симеонов е прав – омразата е легитимирана политически с уродливи партии. И всеки идиот, дори да е имал преди някакви задръжки (ако не някаква съвест) изведнъж се отприщва: ‘Аз да си те мразя, та да ми стане хубаво’.

 8. И докато тук се пали напрежение сред народа паричките изтичат в джоба на този който го пали. Докога ще се държим като идиоти!!!
  Москов-Оставка!

  http://www.dnes.bg/politika/2014/12/09/iadosahme-se-na-briuksel-iskame-iasna-poziciia-za-iujen-potok.247924#comment-newest

  Междувременно в Белград Руския посланик в Сърбия Александър Чепурин обяви, че България и Сърбия трябва да върнат на „Газпром” парите, вложени в проекта „Южен поток”. Спорез Чепурин, цитиран от Танюг и БТА, газопроводът струва милиарди евро и строежът е бил поет почти изцяло от руската компания.

  “Нито Сърбия, нито България имаха възможност да финансират “Южен поток”, финансира го “Газпром”, каза Чепурин и допълни, че тези страни би трябвало да върнат вложените в проекта средства от таксите за транзит на газ.

 9. Г-н Инджев , може ли да уточните ПЕРИОДА НА ПРОУЧВАНЕТО ??? По мое мнение тази ситуация се очерта след изборите през 2013г и особено с началото на протестите !!! Тогава масово започнаха да се тиражират по медиите изрази като “соросоиди”,”еврогейове” и т.н. Това трябва да се отнесе изцяло в “актива” на БСП и АТАКА !!! Заедно с ДПС те са флагманите в насаждането на разделение в нацията !!! А истината за общественото поведение на някои етноси в България както И ПРИЧИНИТЕ ,ДОВЕЛИ ДО ТОВА РАЗЛИЧНО ПОВЕДЕНИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15-20 ГОДИНИ !!! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА ГОВОРЕНЕТО СРЕЩУ НЕПРАВОМЕРНОТО ПОВЕДЕНИЕ ДА ИЗМЕСТВА !!! ПРИЧИНИТЕ !!! ,КОИТО СА В ОСНОВАТА НА ТОВА ПОВЕДЕНИЕ !!! Да се обяви политическите причини и политически партии,довели до това поведение и това говорене !!!пРИНЦИПНОТО ГОВОРЕНЕ СРЕЩУ КОНКРЕТНО ДРУГО ГОВОРЕНЕ ПРИКРИВА ДЪЛБОЧИНАТА И НАЧИНА НА ВЪЗНИКВАНЕ НА ПРОБЛЕМА !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.