Ето защо българските пеликани се борят като хиени за мършата “Южен поток”

Една от най-жалките смешки на българските пеликани по трасето на “Южен поток” беше самохвалството, че се били преборили с Путин ( след тежка нощ в един софийски нощен бар на 19 януари 2008 г., където Първанов забавляваше своя московски господар) за равно българско участие в проекта. Оказва се почти вярно по отношение на космическите заплати, но все пак руските наглеци са по-напред в състезанието по лапане на огромни пари за яловата им работа по мъртвородения проект.

Проектът вече е погребан. Подпухналите лъжи изплуват на повърхността в конкретни стойности.

Вижте защо местните пеликани се бореха като лъвове за реанимирането  на мършата дори след като владетелят на Русия обезглави отрочето си ритуално пред телевизионните камери в Анкара.Само месец удължаване на живота на изпадналия в кома “Южен поток” им носи пари, за каквито повечето българи могат само да мечтаят като годишен доход.

Освен, че туземните пеликани са похапвали около стотина пъти по-големи заплати от минималната в България, друга интересна “подробност” е фактът, че всеки руснак е получавал ( и продължават в момента да получават!) все пак повече от всеки българин на сравнима длъжност- досущ по модела на съветските окупационни паметници в България, демонстриращи задължително по-висок ръст на съветския другар в случай, че до него има българин.

 

Шефът на „Южен поток“ с 31 000 лв. заплата и експерт за шофьор

OFFNews
12 декември 2014

 

 

Руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец.

Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му. Според европейските правила при полети до 3 часа билетите на свързаните с държавата чиновници са за икономична класа, но Елкин ползва бизнес класа при всичките си пътувания, дори за 40-минутен полет до Варна.

Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствена болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствена болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

10 000 евро е заплатата на техническия директор на проекта, който е руснак.

8 хил. евро е месечната заплатата на неговия заместник, който също е руснак.

При техническите директори скандален е не само размерът на възнагражденията, но и защо изобщо са назначени такива, при положение, че проектът не е стартирал в техническата си част.

7 хил. евро, или 14 000 лева, взема счетоводителката на “Южен поток България”, която е българка. Тя, както и доста от сега работещите в проектната компания, е била в предишното руско-българско газово дружество, тясно свързано с “Мултигруп”.

Руснаците, назначени на длъжност “експерт” получават 4 000 евро месечно.

Българите на същата длъжност вземат 3500 лева.

Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.

3500 евро месечно като член на борда на “Южен поток” взема представителят на БЕХ Жаклен Коен. Бордът се събира веднъж на няколко месеца. Ако сумата се сметне на часова ставка, вероятно тя би била рекордна.

Данните OFFNews получи от източник, за чиято достоверност гарантира и който е виждал документите за горецитираните суми.

Сред видените от него документи обаче не е заплатата на българския директор на “Южен поток” Димитър Гогов. Това, което е сигурно, е, че предшественикът му Владимир Инков е получавал 8500 евро месечно – близо 2 пъти по-малко от руския си колега.

Сигурен съм, че заплатата на Гогов не е по-ниска от тази на Инков. Възможно е да са я изравнили с тази на руснака, но не е възможно да е под 8500 евро, коментира той.

OFFNews изпрати въпроси до БЕХ (съакционер в “Южен поток България” АД) и до “Южен поток България” АД. От БЕХ отговориха, че “Южен поток” е отделно дружество, затова трябва да отправим въпросите си директно към тях.

Отговор от “Южен поток България” АД нямаме вече 3 дни. “Колегите се занимават с това. Когато има отговор, ще ви го изпратим”, каза Даниела Царева, пресцентър на компанията.

Опитахме се да получим отговор от българския директор на “Южен поток” Димитър Гогов. При първото ни обаждане той каза за всякакви въпроси да се обръщаме към пресцентъра.

Ден по-късно обаче проведохме следния разговор с Димитър Гогов:

OFFNews: Здравейте, вярно ли е, че вземате 18 000 лева заплата от „Южен поток“? Николаос Цитиридис от OFFNews ви притеснява.

Гогов: А вие нали няма да ми се разсърдите, ако ви затворя телефона?

Не бих искал да ми затваряте.

Аз питам ли ви колко пари взимате и откъде? На какво основание изобщо ми задавате този въпрос?

Бих искал да получа отговор и ще ви отговоря.

На какво основание, ви питам? Кажете ми основанието, на което ми задавате такъв въпрос!

Проектът „Южен поток“ е изключително важен за България. Предполагам заплатата – вашата, също е важна.

Моля?

Кое не разбрахте?

Едно нещо не разбирам – основанието, на което ми задавате въпроса. Дайте ми основанието, на което ми задавате въпроса каква ми е заплатата. Отговорете ми на основанието!

Проектът е важен, нали така?

За кого?

За кого е важен проектът?

Да.

За много хора.

За кого, за вас ли?

За мен също е важен.

Ами като е важен, елате и постъпете на работа и ще разберете за какво става въпрос.

Бихте ли ми отговорили на въпроса.

Не, няма да ви отговоря на въпроса.

Това означава, че е вярно.

(тук Гогов прекъсна разговора)

Общо разходите, които е генерирал “спреният” “Южен поток”, са около 50 млн. лева. Повечето от тях са за заплати и свързани с тях плащания.

По-малка, но също значителна сума, е отишла за консултантски услуги. За изготвяне на доклад за Окончателно инвестиционно решение се изискват бизнесплан, бизнесмодел и техническо изследване. Това са разходи, които се правят преди всеки голям проект, независимо дали ще стартира. Според експерти те е нямало как да се избегнат, друг е въпросът дали са справедливо оценени.

Отделно от тях е сумата от 13 195 050,48 лева, която “Южен поток” плати за придобиване на земята под тръбата. Сделката беше подписана от земеделския министър Димитър Гереков, ден преди правителството на Орешарски да подаде оставка.

Проектната компания е основана през декември 2010 г. Тя е с по 50% българско и руско участие, което значи, че от джоба си плащаме половината от заплатите в “Южен поток”, независимо дали те са за българи или руснаци.

Първият, който обяви, че проектът се спира, беше премиерът Пламен Орешарски.

На 11 август енергийният министър от служебното правителство Васил Щонов издаде нареждане да бъдат прекратени всички действия по проекта „Южен поток“, в това число възлагането на тръжни процедури и сключване на договори.

На следващия ден обаче капиталът на „Южен поток България“ все пак беше увеличен от 15,5 млн. лева до близо 400 млн. лева.

Въпреки че самият президент на Русия Владимир Путин обяви на 1 декември в Истанбул, че проекта спира, заплатите по него продължават да си вървят.

 

15 мнения за “Ето защо българските пеликани се борят като хиени за мършата “Южен поток””

 1. Е, не сме се и съмнявали в мотивите на пропагандаторите и адептите на имперските мераци – ясно е, че става въпрос за много пари!

 2. Ох, затова сега вият като за последно.
  А лилипут.ин им би дуспата. Стигна дотам да прави “тънки намеци”, че вместо навараззия може самата РФ да се разпадне на няколко раззии. За него остават териториите на Московските и ленинградски военни окръзи. За десерт, два видеоклипа за бащата на безумният проект “Крим наш”.
  https://www.youtube.com/watch?v=K3BSZVhYmMs

 3. Ако Южен поток БГ е БГ компания и финансирана от бюджета на БГ, това означава, че нейните разходи са били определяни всяка година, когато се приема бюджета, който се “изработва” от така наречената “бюджетна комисия” към НС, където членуват и членове от “демократични” формирования, които от своя страна са били членове в “бюджетната комисия”, която от своя страна е определяла парите за Южен поток БГ. Това означава че ТЕ са знаели и знаят точните цифри пари, които те са харчили тогава, както харчат и сега и си МЪЛЧАТ. Все пак това са пари събрани от данъкоплатците !!!!!! Мръсници и мошенници може ли да се употребява за хора, които знаят определена информация, но с мълчанието си я прикриват???? Просто се питам?
  И нека ако може, само ако може, Реформаторите да осветлят заплатите на всички държавни /като БЕХ, москов да осветли примерно заплатите в здравната каса/ предприятия и служби! А ако не може, нека кажат защо не може! И нека реформират така, че да може! Ако може….

 4. Иво ти си сам…
  но ти не си сам!
  Ти имаш куража на милион
  мъже. Неформалния кураж,
  на пътеводна звезда,
  неформалната смелост да
  застанеш пред Валяка и да го спреш!с тънката Истина /тънка като клечка за зъби/
  За другите е лесно те са зад демаркационната линия.
  Освен кураж ти имаш Интелект,
  който като самосвал Ги изсипва
  в бунището, където им е мястото.
  П.С. Днес научих, че Генерал Гоцев много често си “изпускал съпуна в банята…” и го водили по двама руснаци под ръка, като пиян, но не пиян , а от старост.

 5. Поради естеството на Агресивността на Лъжата, в последните месеци Ние твърде много се занимавахме с “зелените чорапки” на Кремълското джудже, което до известна степен изцапа нашето Възприятие !!!
  Като детоксикация Ви предлагам един албум за всеобща антипутинска молитва:
  https://www.youtube.com/?feature=ytca

 6. Можете, при желание от ваша страна,разбира се, да добавите,че директор по сигурността в компанията “Южен поток” е Тодор Коджейков, личен гард на Боко и бивш шеф на НСО. А какво точно охранява срещу заплата, която също не е 2.40? А иначе Боко нищо не знае за “потока”, няма отношение и търси да “прочите” договирите, които сам се хвалеше, че подписва.

 7. Да, аз наистина съм притеснен! Проектът спрян, а заплатите на “пеликаните” си текат, а тръбите за патока продължават да се разтоварват на варненското пристанище?! Кой плаща? Защо си кютат ресорните министри /в т.ч. тези от РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК/?
  От моя гледна точка, случаят е КРИМИНАЛЕН!!!

 8. Посочените по-горе данни за заплатите в проектната компания “Южен поток България” АД – като суми, начин и период на получаване – трябва да научат в
  Главната прокуратура и още три /според мен, ако не пропускам/ държавни
  контролни органа. Дали ще предприемат нещо? Едва ли, може би защото са
  много. Това на фона на коледните бонуси по върховете на съдебната власт е
  просто подигравка с нас, останалите. Така е, щото точно преди 25 години
  послушахме един мегафон и си тръгнахме от площада.

 9. Ще се сетиш Тинков, че си гласувал за разбойници.

 10. Типична руска политика.Да покажат заплатите си и в проектната компания за “Бургас-Александруполис” или в Лукойл , която е частна компания но не плаща данъци от години на държавата,защото била на загуба, но осигурява доста по-високи заплати дори от тези за ЮП.Е в Румъния прогледнаха за Лукойл.А какво става и в комплекса на Лужков, някой знае ли?Но Боко е приятел на кмета-мафиот.Илиян Василев каза, че всяка година плащаме по 5 милр. на руснаците за енергоносители, по-точно за удоволствието да им осигурим разкошен живот у нас, защото заплатите са малка част от разходите им.Освен жилища, обслужващ персонал, воаяжи, кредитни карти.Всичко това го плащаме ние.И това е причината тук да се държат като господари, защото такива като агент гоце са договорили и унижението ни, като част от кеша.Най-веселото е, че по комунистически Станишев не ги допусна да членуват в ПЕС.Е, той си е истински руснак.Гоце, колкото и да се натиска пак ще е на по-ниско ниво.Това важи за всички руски подлоги.

 11. Видно е защо “пеликаните” и техните господари страдат – отнеха им възможността да превърнат Южен поток в Златен поток към техните джобове.

 12. Заплатите в Иужен поток се изплащат от капитала на дружеството .При учредяваме на дружеството през 2013 год. по данни от пресата България участвува д около 500 000 евро.При правителството на Орешарски капиталът беше вдигнат с още около 400 000 е.И от руска страна толкова ,значи общо 2 000 000 е.До кога ще ги харчат зависи от МС,кога ще уволнят държавните чиновници и разтурят дружеството.Биуджетът за 2015 няма нищо общо с проекта.Може да има общо,ако се плащат лихви по кредити или се увеличи отново капитала.
  Дари, 5 милд. евро плащаме за енергоносители -природен газ и нефт.Срещу това почти не изнасяме нищо,защото имаме двойни мита за нашите стоки.Ето това е голямото национално предателство на нашите управници,които се срещаха с Путин но никога не договориха листа за безмитен износ по междуправителствени спогодби.В момента да се осъществи износ за Евразийският съиуз е цяло чудо-трябва да се подготвят редица тех.документи, различни от тези за ЕС ,да се платят такси за да се регистрират продуктите в Евр. с. и тогава да се осъществи износ.Практически е невъзможно.

 13. Безочието им е безгранично.
  Петата колона начело с Геройкото и Томислав Дончев са се тръчнали пак да финтират Европейския съюз с някакъв си хъб до Варна. Това представлява пореден опит да бъде подпомогната Москва да накаже Украйна чрез алтернативен път за доставка на руски газ за Европа. Надявам се, че европейците ще се усетят и няма да позволят това да се случи.

 14. EVGENI
  Ако се построи газоразпределителна станция на българска територия финансирана от ЕС,но собственост на българската държава за пренос на газ за Сърбия,Австрия,Хърватия,Македония като се използува съществуващата преносна мрежа е много хубаво.Тази газ.пренос. станция може да е в Тракия или Варна няма значение.През нея ще тече газ и от Каспийският район.Важното е ,че руснаците няма да се бъркат вътре в страната,а ние ще получаваме транзитни такси.Газ за тези страни може да постъпва и през Украйна,но важното е да мине през България.Важно е ЕС да ни помогне за това,а не да сме заробени от Русия.

 15. @диване
  Какъв парламент и какво правителство биха се получили ако масово не гласуват хората като г-жа Савова, г-н Инджев, г-н Тинков, Стамбо или мен, видяхме в периода май 2013 – юли 2014. Иначе казано, призивът ви “за Бога, братя, не гласувайте!” е направо нагъл във форуми, в които влизат политически грамотни хора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.