Новини от “Новорусия”: “опълченци” и оплаченци

Нещо позамлъкна еуфоричната пропаганда на путинската пета колона в България за военните успехи на „опълченците” срещу „киевската хунта” – пропаганда, която редовно гарнираше с подигравки към страхливите украинци своята гордост от храбростта и бойните умения на руските герои в Източна Украйна.

 

Има достатъчно „макроиндикации”, че Путин постепенно се отказва от сценария да осъществи идеята си за „Новорусия” в тази част от Украйна по схемата, приложена с откъсването и анексирането на Крим. За тези сигнали, като разочарованието на местни вождове на руска служба ( като т.н. министър на отбраната на Донецк Игор Стрелцов, предсказващ вече майдан в Москва заради провала на Путин в Източна Украйна), може да се прочете на много места.

 

Ето обаче едно конкретно свидетелство за корените на злото и актуалната картина в зоната на бунта, което по-добре от всякакви преразказани истории в „големите” медии обяснява фактите за планираната руска намеса чрез пропаганда и наливане на масло в сепаратистките настроения в граничещите с Русия украински райони.

 

В интервю за украинския сайт ГОРДОН правозащитничката от град Свердловск ( да не се бърка с руския оригинал!) в зоната на сепаратисткия метеж Олена Степова повдига завесата за начина, по който е бил подпален пожарът на сепаратизма.

 

Свидетелката на събитията, за чието подпалване организирано е работила Партията на регионите на сваления президент Виктор Янукович в тандем с местните откровени комунисти, си спомня последователността на събитията.

 

Още през 2010 г. на децата в местните училища била раздадени подаръци, сред които тефтерче с карта на Украйна без районите, които 4 години по-късно се оказаха откъснати от сепаратистите като основа за кремълския план да бъдат обявени за „Новорусия”. В семейството на Олена, където дъщерите й донесли подаръка, решили, че има греша- посмели се над глупостта и дорисували картата.

 

Постепенно обаче пропагандата се засилила. Най-напред чрез регионалните телевизионни канали, а после направо чрез руската телевизия, която изцяло заместила украинското излъчване, изключено от местните власти. В арсенала за обработване съзнанието на хората се включили и известни украински провокатори, чиито обидни квалификации засегнали местния патриотизъм. Провокациите им се въртели по руските канали непрекъснато.

 

Междувременно, припомня правозащитничката, митничарите на близкия граничен пункт изведнъж „потънали в злато” и обичайната контрабанда се превърнала в нещо много повече- източникът на забогатяването им се оказал внос на руско оръжие.

 

Олена, която е руско говореща, но смята себе си за украинка и патриот на своята страна, разказва с благодарност как руските съседи сред обикновените хора отвъд границата са ги спасили с предупреждения по телефона, че военните от руската армия разполагат артилерийски установки, насочени срещу населени райони. Там всички знаят и говорят, че руската армия воюва срещу Украйна, казва Олена Степова.

 

Същите тези руски съседи преди метежа били редовни клиенти за стоки и услуги, които в Украйна са по-евтини и качествени. Например в малкия украински град Свердловск с около 70 000 жители имало 50 зъболекарски кабинета , обслужващи руски граждани на цени в пъти по-ниски от руските.

 

Гражданската война, която първоначално набрала подкрепа сред обеднели от десетилетна безработица бивши миньори, прекъснала едностранно този поток на клиенти и купувачи от Русия, принуждавайки жителите на Свердловск да пътуват за елементарни стоки отвъд границата и да установят отвратителния вкус на руската паста зъби и ефекта от руския прах за пране, който направо цапа дрехите.

 

Към днешна дата от ентусиазма на сепаратизма не е останал и помен. Дори и запалени бивши привърженици на присъединяването към Русия, разкрасявана чрез руските телевизии като процъфтяваща под грижите на Путин могъща държава, започват да задават въпроси защо Путин не им изплати пенсиите и защо животът е станал по-лош, вместо обратното, както са им обещавали (правозащитничката критикува и решението на Киев да спре изплащането на заплати и пенсии, което удря най-бедните и беззащитни слоеве от населението в сепаратистките райони).

 

И кой е виновен? На този въпрос, според Олена Степова, все повече хора, изтрезняващи от пропагандните заблуди, отговарят еднозначно: Путин!

 

 

P.S. Българските путинофили, които са се изпокрили, биха могли отново да плъзнат из Донбас, както направиха по време на кулминацията на метежа и да опровергаят свидетелствата на правозащитничката. Само че този път трябва май да внимават да се пазят не само от гнева на украинските патриоти, които по заръка на путинската пропаганда обичат да наричат „фашисти”, но и от населението там. То вижда забогатяването на въоръжените храненици на руска служба и контраста с мизерстваща маса мирни хора.

11 мнения за “Новини от “Новорусия”: “опълченци” и оплаченци”

 1. Хайде, развъртяха и печатницата за тапети, че то май рублата скоро ще става само за това… Альо-о-о-о-у, евразийци, русофили, нещо сте се поумълчали, бе, друзьяхи товарищи!
  Май дорого Крим купили, ну, да?
  Но уже е пора тов.Путинайкин да забрани тези гнили символи на капиталистическата икономика- борси, индекси и т.н. Здрав порядък надо- като при тов. Брежнев- официален курс на рублата към долара- 0.89 копейки, а!Догнать и перегнать капитализм! Неофициален- 50, пък ако те хванат да чейнджиш- хайде към Петровка 38 и оттам- 3 года зад решетките и с кирка и лопата- в Сибир!

  http://www.echo.msk.ru/news/1454160-echo.html

 2. ОТКРИТО ПИСМО ОТ ОТВЪДНОТО

  НА В. И. ЛЕНИН, Ф. Е.ДЗЕРЖИНСКИ, В.М. МЕНЖИНСКИ, Й.В. СТАЛИН, Г.ЯГОДА, Н.И. ЕЖОВ,
  Л.П. БЕРИЯ, М.И. ФРИНОВСКИЙ,
  М.Б. БЕРМАН, И.И. ПЛИНЕР,Р.С. ЗАЛКИНД Л.К. ЗАКОВСКИЙ, И.М. ЛЕПЛЕВСКИЙ, Ю.В. АНДРОПОВ, ЧИНОВЕТЕ ОТ СЛЕДСТВЕНИЯ ОТДЕЛ НА ЧК-ОГПУ-НКВД-МГБ-КГБ-ГРУ

  И ОТ СЕГАШНОТО- НЕ ТЕХНИТЕ ИДЕЙНИ НАСЛЕДНИЦИ, НАЧЕЛО С В.В. ПУТИН

  Москва призовава международните организации да поискат Вашингтон да разкрие цялата информация за правонарушенията от страна на американските спецслужби, допуснати в хода на войната с терора. Това се казва в коментар на Константи Долгов, упълномощен от руското външно министерство по въпросите за правата на човека, публикуван на сайта на ведомството, предаде РИА Новости.
  Комисията по разузнаване в Сената на САЩ публикува във вторник над 500 страници от доклад, в който се съобщава за редица злоупотреби от страна на ЦРУ по време на управлението на президента Джордж Буш-младши (2001-2009), включително мъчения и дезинформация на властите и обществото. Общият обем на доклада е 6000 страници.
  „Призоваваме правозащитната общност, профилните международни организации и структури да поискат от Вашингтон да разкрие целия спектър на информацията за правонарушенията, извършени в рамките на „глобалната война срещу терора” и да привлече виновните под отговорност”, отбелязва Долгов, като изрази недоволство от нежеланието на американските власти да публикуват останалата част от доклада.
  „Тази мрачна страница от историята все още не е закрита, докато продължава да действа специалният затвор в Гуантанамо, където много затворници са държани вече 13 години без повдигнати обвинения и съд, и периодически изплуват нови трагични епизоди. Такова положение не се връзва с потенциите на САЩ за званието „еталон за демокрация”

  А СЕ ВРЪЗВА С БОГАТИТЕ ТРАДИЦИИ НА ХУМАНИЗЪМ, ДЕЛИКАТНО УВАЖЕНИЕ КЪМ ЛИЧНОСТТА НА ЧОВЕКА И И ЧОВЕЧНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗАТВОРНИЦИТЕ, КОЕТО НАШАТА ВЕЛИКА СТРАНА -РУСИЯ- ВИНАГИ Е ДЕМОНСТРИРАЛА В ЦЯЛАТА СВОЯ ИСТОРИЯ!
  ЕТО МАЛКА ДОКУМЕНТИРАНА ЧАСТ ОТ НАШИТЕ МОГУЧИ РУСКСИ ОБРАЗЦИ ЗА ТАКОВА ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ, НА КОЕТО САЩ И ЗАПАДЪТ МОГАТ ТОЛЬКО ДА ЗАВИДУЮТ!

  https://www.youtube.com/watch?v=1i4cUPVN1RY

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D1%8B%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BA%D0%B2%D0%B4&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2MyKVP3ANMbyUuK6guAF&ved=0CAYQ_AUoAQ

 3. Не само от “новорусия” идват добри новини
  В хода на сутрешните търгове индексът РТС загуби повече от 3% от стойността си, като минималната му стойност достигна 784.53 пункта. За последен път индексът падна толкова ниско през април 2009 г., като тогава достигна 784.01 пункта.
  За мен войната в източна Украйна лилипут.ин я загуби в момента в който тогавашната сепаратиската столица Славянск беше опразнена от “опълченците”. А и пустото летище на Донецк не пада и не пада. Истински украински Сталинград.
  Вижте и как един руски виртуал коментира срива на московската борса.
  “Печатницата за пари остана единственото оръжие за войната в Украйна.”
  Кеф, та кеф.

 4. Току-що Радио Ереван разпространи следното:
  Поради тежката финансова криза и явното нежелание на престъпния капитал да се завърне в Русия –въпреки обявената амнистия, като крайна постъпка на отчаяние от невъзможността да спре обезценяването на рублата, Путин обяви, че ще участва в порно филм с Медведев срещу 40 млрд. рубли.
  Потърсеният за коментар Медведев казал: „Да, но щях да бъда безкрайно щастлив, ако бяха долари.“

 5. 1 USD = 57.33 rubli v momenta. Chestiti ds sa na vodkadzhiite novite ‘vurhove’ koito preodoliava tiahnata valuta! Nozdorovia Tovarishchi!

 6. Време е нашите болшевишки хрантутници да заминат да поживеят под крилото на любимия си фашист Путин! Само така ще имат възможност да гребат с пълни шепи от изоблието, което им предлага империята.

 7. Този тъпаришч Игор Cтрелцов прочетох, че бил подал оставка, каквото и да значи това (съжалявам, не запаметих линка, но беше на разийските освободители на Украйна от фашистката киевска хунта). Явно корабът потъва, плъховете дирят спасение, а павианите ще се оттеглят в маймунарника отвъд Урал. Там барем тайга и кедрови шишарки в изобилие, да им е сладко.

  Що не си приберат и нашенските “златни рибки”, като “залатой Валя” от Лукойл например? Р. Овч, таско эрменков, зам.-министър бранимир ботев и вся остальная сволоч?

 8. донбас никога повече няма да е украински,това е тъжната истина. незнам дали ще се присъедини към русия след време,защото сеге няма как да стане,но едно е сигурно ..донбас вече е независим

 9. Какво значи победа за УкраЙна в близко бъдеще ? всмисъл какво да разбираме под победа , недоносия ако не се обедини с русия не смятам че е победа .. ако се появи таково чудо недоносия-пак си е загуба за Украйна ,независимо дали ще се присъедини към русия или не . трябва Украйна да смаже така наречените опълченци и да изтрие от лицето на земята днр и лнр ,да си върне донбас .. но не виждам как ще стане това в близко бъдеще за съжаление ..така че аз лично невярвам да има победа за Украйна, което е жалкото.

 10. Ето как погребват своите войни Украйна и Русия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.