Money, мъниста и други руски слабости

Агенция Франс прес се присъедини към оценките на западните медии, които редовно пускат Путин по пързалката на позора, класирайки го за най-влиятелната личност в света. Първосигналните путинофили по света и у нас се радват като аборигени на мъниста, а после изяждат техния приносител, когато мъни(с)тата свършват.

 

И друг път съм обяснявал на аборигените защо техният кумир е всъщност обект на заклеймяване като дежурен по лидерство в тези световни класация, в която короната често е шутовска шапчица със звънчета ( стига човек да разпознава техния звън) и не се дава непременно за това, че си готин лидер, а обикновено е тъкмо обратното. В случая обясненията ми като за аборигени се улесняват от личността на подгласника на Путин в същата класация. На второ място по световно влияние през отминаващата 2014 г. АФП поставя главатаря– главорез номер едно в света, командващия терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

 

Огромното лично влияние на Путин е резултат от обсебената от него него власт в също така огромната държава. Тя е играчка в неговите ръце. Играчката няма контролни механизми, които да го удрят през пръстите, когато те дърпат опасни лостове в икономиката, политиката и военното противопоставяне, натискайки същевременно клавишите на руския шовинизъм, напомнящ по своя (само)разрушителен ентусиазъм ситуацията в Германия от времето на Хитлер, но в многократно по-големи географски мащаби.

 

Дефицитът на демокрация позволява на Путин да си прави каквото иска на една шеста от земната суша и да разиграва както му скимне населяващите го племена. Те все още му ръкопляскат социологически, но скоро ще го напляскат бунтовно, когато започнат да плащат непоносимата цена за похарченото с лека ръка национално богатство и престиж.

 

В резултат от „силната” му ръка Русия вече се доби със скок на цените на храните, застрашаването на депозитите от обезценяване, главоломното поевтиняване на рублата и поскъпването на лихвените проценти, както и с осъществяването на мечтата „Русия за руснаците” по отношение на факта, че чуждите капитали(сти) бягат презглава от потъващия руски титаник.

 

На палубата му все по-отчаяно гръмко свири военният оркестър на пропагандата, а капитанът си точи зъбите за грандиозно подпиране на основната остатъчна опорна точка на руския шовинизъм, вдъхновяван от победата във Втората световна война и предстоящия 70 годишен юбилей догодина. Но дали точно той ще маха на военния парад от трибуната над мумията на Ленин или дотогава парадът ще оглави някой друг вожд, призован да спасява Русия ( от прищевките на Путин)?

 

Когато руснаците прогледнат ще го класират на първо място по вина и тази класация ще бъде много по-важна от западните маниста, вградени в почетния му жезъл на най-влиятелен побойник в света.

 

А междувременно от руския титаник започват да скачат дори българските управляващи, за които през последните 14 години е характерно едно обединяващо нещо: нито дума срещу Русия, руската политика и най-вече лично срещу Путин.

 

Забележителна е в това отношение вчерашната реакция на българския външен министър Даниел Митов, който напълно основателно ( при това по актуални поводи от деня, като рекордния срив на рублата например). Той посъветва руския премиер да си гледа икономическите проблеми на страната, а не да злослови по адрес на България. Тази реакция е показателна за променящата се ситуация дори в просмуканата от руската корупция наша мила родина.

 

Само този факт от участието на реформаторите във властта да остане като наследство от противоестественото им коалиране в днешното правителство, пак ще им се зачете от историята. Вярвайте ми, от времето, когато Стоян Ганев шокира посткомунистическа България с идеята да съдим СССР ( той обаче беше тогава само депутат, като външен министър не рачи да поднови предложението си), не се е случвало български министър да вербализира подобен отговор срещу руския господарски тон, какъвто държи премиерът Медведев по адрес на България.

 

„Големите европейци” от БСП и ДПС например, все отбор евроатлантически „активни борци” с велики заслуги ( изтъквани от тях самите, но само, когато им изнася) за членството ни в НАТО и ЕС, си замълчаха за нахалството на руския Медвед(ев) да бъдем употребявани от руската мечка като антиевропейски пропаганден парцал за агресивните цели на Кремъл срещу други държави и народи. На някои от тези видни „активни борци” им дай да джавкат срещу френския посланик Ксавие дьо Кабан. Той най-сетне разлая кучетата СРЕЩУ, а не покай кервана на съдебната ни система и онези камили, навързани в кервана, които най-много ги е заболяло от казаните от него истини, взеха да го плюят. Направо се издадоха в стадото!

 

Друг е въпросът, че най-влиятелната политическа личност в България във всички туземни класации от доста години насам също продължава да мълчи. Крие се зад полата на Меркел, което нито му прави чест, нито го прави чист от подозренията, че Кремъл го държи по някакъв начин за заложник на своите интереси.

 

Ако познаете коя е тази личност, лично обещавам да не спирам да питам, но не „кой”, а „защо”. И без това в неговата лична класация за 2014 г. съм уважен вече с титлата „идиот”, с каквато- поправете ме, ако греша- не е удостоявал напоследък друг в публичното пространство ( произнесеното трикратно от него „идиот, идиот, идиот” по мой адрес в телевизионния ефир всъщност ме прави дори „трижди идиот” на републиката ). Това е чест, чието отстояване изисква постоянство.

 

Р.S. Паун Цонев, един голям умник, определяйки всички, освен себе си явно, за глупави, блести днес с отразената светлина на своя публицистичен залез във виртуалното пространство, твърдейки, че противниците на русофилите трябва да бъдат наричани „глупофоби”. Въобразил си е, че е измислил остроумна обида, обаче без да иска казва самата истина ( дали е много умно, да ти се получава обратното на онова, което си мислиш, че казваш?)

 

Може да не съм умен, колкото него, но като нормален човек и аз мисля, че нормалните хора трябва да имат фобия ( т.е. страх) от глупостта- особено ако тя е въоръжена с ядрено оръжие и газ, достатъчен за унищожаване на цялото човечество в газови камери и за изгаряне на труповете заедно с планетата.

 

Да живее глупофобията, т.е. нормалността!

24 мнения за “Money, мъниста и други руски слабости”

 1. България успя да потегли по европейският път когато СССР се разпадна и беше в нокаут.
  Надявам се сегашната криза в Русия да бъде отново положителна за нас, като например края на МОЧА и измитането на комунетата от властта. Ех, мечти.

 2. А-а-а, не така. Крымнаш! Днес, при изсипани пет милиарда долара на валутния пазар, рублата проби сто/за евро, утре ще видим. Вече се прокрадват разни гласове, кой иска да сменя Медведев, кой иска да забранява свободното търгуване с валута, кой призовава за сваляне на лихвата… Цугцванг.

 3. Пуяк Цоцонев е всеизвестен рубладжийски кретен, да си завре русофилиса във фамилията на государя Владимир Владимирович! По-дипломатично не мога да реагирам.

 4. Да, моля и мен ме причислете към Глупофобите! Мразя глупостта ! Нареждам се до Иво и горещо му стискам ръка.
  You have my Hand Dude!

 5. Ейй, нямат благодарност руснаците на никого за нищо! Няма да издигнат дори и един малък паметник на Гутенберг, а с каква лекота отпечатаха 625 милиарда пресни рубли за Роснефт.

 6. Поздравления за поредната блестяща статия!Колкото до криещият се зад полата на Меркел,не зная дали Москва го
  “държи “с нещо,но от наблюденията които имам върху поведението му съм се убедил,че той е един страхливец,съзнавощ своята некомпетентност,което е основната причина да се крие зад полата на Меркел и европейската комисия.Интересното е,че днес в едно интервю по БНР с Ал. Андреев от Д.В.,на въпроса как си обяснява близостта между двамата/Меркел и Б.Б./която те демонстрират публично,отговоро бе,след малка пауза,че ги свързва бекграунда:израсли са при социализъма….. Какво ли искаше да каже Андреев???

 7. Към Николай:
  Както писах под другата статия с удоволствие гледах графиката на падащата рубла. В един момент се стабилизира и леко си върна позициите (между 14.00 и 14.45). Явно това е било момента в който банката е започнала да продава от доларовите си резерви, но ми е интересно от къде имате данни за точната сума. Казвате пет милярда и ако е наистина така, то онези 400 милярда които имат като резерв биха ги изпукали скоропостижно.

 8. Политическото лице 2хБ мълчи на челото на държавата и се държи като мишка на баскетболно игрище. Кремъл е спуснал правилата, ама са малко мъгливи в момента; и мишката е в режим ‘тук ме има тук ме няма’. А зад полата на Меркел може би се е задържал за повече от секунда, та затова сте успели да го видите…

 9. Незнам докъде трябва да стигне потъващата руска икономика, за да падне Путин и да се демократизира страната им, но ако изпаднат в ситуацията, в която бяхме през 1996г. с бунтове и глад, тежко и горко на обикновените хора там.

 10. Това с “глупофобите” искрено ме разсмя. За мен е чест да се наричам глупофоб.
  Интересно е сега какво ще правят господата “глупофили” като им секнат паричките от Путин. Дали ще продължават да го възхваляват безплатно или ще обърнат палачинката?
  И да цитирам Александър Йорданов – днес е хубав ден за българската демокрация – и да се поздравим с новия курс на рублата.

 11. “Но дали точно той ще маха на военния парад от трибуната над мумията на Ленин или дотогава парадът ще оглави някой друг вожд, призован да спасява Русия”

  По това време може и Ленин да го няма вече в мавзолея, а?

 12. ” …то онези 400 милярда които имат като резерв биха ги изпукали скоропостижно.”

  До Вес. Василев:

  Онези 400 млрд., дето ги размахват като резерв:
  1. Вече на са 400 млрд., а по-малко.
  2. Бая ще се позамислят дали да ги изхарчат за поддържането стойността на рублата. Вътрешно държавната и междуфирмената задлъжнялост в Русия е от порядъка на около 600 млрд. (по памет). Когато догодина дойде време за плащания по падежи, доста фирми ще потърсят държавна помощ, тъй като им е отнет достъпът до финансовите пазари на запад.
  И тогава … ако Русия няма откъде да извади пари в брой за да помага, ще стане една …

 13. Към Веселин
  “С одной стороны, ЦБ проводит интервенции активные на валютном рынке, вроде бы забирает ликвидность, а с другой стороны, вот только что, хотя бы для приличия объявили бы меньшие объемы аукциона РЕПО, с которого, собственно, деньги и черпаются для атак на рубль российский, а они сегодня банкам по семидневному РЕПО $3,67 трлн собираются предоставить.
  Подробнее: http://www.kommersant.ru/doc/2634535?isSearch=True
  Едва ли пестят много от тия 3.67 трлн. рубли

 14. …мъниста,не маниста.С най-добри чувства!Извинете за дребнавоста,иначе браво,поздравления.

 15. Мисля че Путин е велик талант в иконимиката и филма по долу го доказва!

 16. Мишокът, когото тъй щедро и великодушно произвеждате в чин “най-влиятелния мъж (как ли пък не) в РъБъ”, по-скоро е в режим “в рАЗИЯ съм, в рАЗИЯ съм” (по аналогия с онзи банален анекдот за мутрата-длъжник, която се крие по телефона).

  И отговорът отново е “НЕ” – защото мишокът е не само прост, алчен, злопаметен и отмъстителен, но най-вече СТРАХЛИВ. Не случайно в подземния свят прякорът му е РАПОНА, а там хората обикновено наричат нещата с истинските им имена.

  Иначе, за “глупофилите” – бройте ме и мен, пък недоразумението Цонев отказвам да коментирам (не хвърлям камък в рядко л.йно).

 17. И аз се записвам доброволно в клуба на “глупофилите”.

 18. Даниел Митов съвсем навреме е посъветвал Медведев да си гледа работата , че току виж и безработен ще остане както изглежда.Оставката на Медведев се очакваше още в началото на декември на ежегодното послание към Федералното събрание на Путин.А това, което се случи днес в Русия, е и в резултат на нови санкции, които в петък е приел Конгреса на САЩ.
  „Ситуацията е критична. Само допреди една година, дори и в най-лошите си кошмари, не бихме могли да си представим такова нещо”- първи заместник-председател на РЦбанка Сергей Швецов.
  Горката ни туземна гордост по принцип обича да се крие зад нечия пола – я на Фандъкова, я на Бъчварова, да не пропусна Ц Цачева, но с Меркел не може – тя е мъжко момиче – с панталони и май го принуди да говори за КТБ, че и германци му праща, да го наглеждат.
  Ето нещо притеснително -“Делегация на правителството на България ще посети на 19 декември Москва, за преговори с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак относно възможността за продължаване на проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, съобщава РИА Новости, позовавайки се на българския министър на икономиката Божидар Лукарски.

 19. В никакъв случай не гледайте клипа поставен тук от Василев! Аз го гледах и сега умирам… от смях! Помнете ме като Глупофоб!

 20. В-к “Коммерсант”:

  “…равновесие курса рубля на уровне 70 руб./$ с большой вероятностью локально. В текущих условиях участники рынка опасаются давать прогнозы, но уверены, что ослабление рубля продолжится. “Точка невозврата уже пройдена, текущую панику на валютном рынке невозможно остановить в краткосрочной перспективе никакими инструментами денежно-кредитной политики”,— отмечает директор департамента казначейства банка “Союз” Василий Александров.

  В ближайшие дни ЦБ или погасит валютную панику (с последующими новыми решениями, восстанавливающими возможность кредитования экономики), или объявит новую программу действий. В противном случае валютный кризис вполне может перерасти в остроразвивающийся экономический, а следовательно, и политический.”

  http://www.kommersant.ru/doc/2635017

  Очакват ни много, много интересни дни и седмици.
  Изключително е вероятно да видим как се сгромолясва “световен колос”, но с глинени финансови и икономически крака.

  Да, вероятно, поради страх от Путин, ръководството на Централната Банка на Русия може да вземе решение да се намеси на валутния пазар, но това ще е само отлагане на неизбежния финансов колапс, тъй като само удържането на курса в понеделник е струвало на банката 2.38 милиарда долара, а, както се знае, резервите далеч не са толкова големи, че да позволят продължителното изкуствено дишане….

 21. Когато кажа на русофилите(познавам такива където от около година станаха такива), че рублата рие всеки ден ново дъно, те ми отговарят така: Пука им, те минаха на злато! Казвам че това не е вярно, даже русия продава золото за да крепи обезценяващите си дьенги. Но те контрират с теми за БРИКС, Николо Тесла, извънземни, еврей, банкери, масони, че САЩ и Русия са се договорили, ГМО, кемтрейлс…. Вече ми идва в повече да “громя” тези мой глупави приятели…, Явно вече няма да ги имам за такива… Но, се чудя откъде се “информират” с тези фалшиви опорни точки. Поне до моите познати аз си мислех че от простотия и от конспиративните теории(на КГБ) са заблудени. Но, вече си мисля че по интернет ги “зареждат” с тези контра отговори… Няма как да е по друг начин. Нещо им е обещано, нещо им е платено… -Как, и защо? От кого? Вербувани ли са? Хванати в някаква издънка, и вербувани? От български служби, от руски? И, също като русия е във финансова криза, възможно ли е да харчат пари за да плащат на хора да сеят русофилски идей които да “спускат” по интернета до обикновенните чебърашки(а пък те защо го правят и защитават така страстно тази продънена и недоброжелателна не само към България, но и към целия нормален свят империя на злото? Не ми го побира акъла!)- Имате ли идеи, ЗАЩО има русофили(изобщо не милеещи за България), и как те виреят? -Защо? Природата, Бог, Справедливостта, земята на България не би трябвало да го позволява… Не може да режеш клона на когото седиш, и да мислиш че ще можеш да скочиш на някакъв друг илюзорен клон…. И да ти позволи вселената!

 22. Към Глупофоб съм
  Трудно е да маршируваш и същевременно да мислиш. Много хора са опитвали и в миналото, но с маршируване не се стига до просвещение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.