Нищо ново под московските облаци- ядрен шовинизъм на гол тумбак

В апогея на вчерашното обезценяване на рублата до един евроцент Русия реагира чрез своя външен министър по типичен начин: можем да разположим ядрено оръжие в Крим, заяви Сергей Лавров.

 

Може някой да каже, че между унизената рубла и ядреното перчене няма връзка. Аз пък си мисля, че връзка има. Това е връзката със съветския начин на мислене.

 

Споменавал съм тази случка и друг път, но в сегашния контекст си струва повторението. Този път ще посоча и името на моя събеседник с надежда, че поради давност след кончината на СССР няма да докарам някой съд над един подпийнал руснак заради издаване на военна тайна преди 30 години.

 

В спор с Олег Зуенко, кореспондент на ТАСС в Бейрут, се опитах да му обясня как и защо в НРБ се живее все пак по-добре, отколкото в СеСеСеРе. Макар да не познаваше лично живота в България, докато аз бях живял цели 5 години в Москва , отгладувайки студентството си с 80 рубли стипендия благодарение на консервите и епизодичните колети от София, той страшно се разлюти от моята дързост да поставям великата му държава по жизнен стандарт под някаква си България.

 

Ядосан и зачервен като рак ( не само от яд), почерпеният съветски кореспондент извади своя най-убедителен коз в спора. Така се амбицира, че ми довери голяма тайна, само и само да ме срази (добре , че не опита с юмруците си, че беше половин глава над мен, макар и аз да съм все пак 183 см!).

 

„Брат ми е командир на ядрена подводница и с едно натискане на копчето може да изпепели половината свят”, просъска ми тържествуващо той.

 

Печелиш, убеди ме, че в СССР се живее добре, иронизирах го аз, но той не прие иронията ми. Беше истински горд!

 

Така че- нищо ново под облаците на Москва, които ми се проясниха още тогава в слънчев Бейрут.

 

В Русия нищо съветско не е преболедувано, както виждаме от перченето и на Лавров.

7 мнения за “Нищо ново под московските облаци- ядрен шовинизъм на гол тумбак”

 1. Г-н Инджев, позволявам си, дано да е жив и здрав колегата ВИ Олег Зуенко да
  му пожелая да се сбъдне мечтата на третоспенният герой от долното клипче.

 2. Както я е подкарал алфа-сабаката, скоро лавр-дог ще продава ядреното оръжие на “фашистите” в Украйна.
  Макар и те доброволно да му го дариха преди 20 години, срещу еднаТА “честна дума” на кремльовските си “братушки”!

 3. Че то и сега се живее по-добре в България отколкото в Русия. Между 400 000–500 000 руснаци живеят постоянно в България. А колко българи в Русия? Ако дай Боже внезапно измре Петата колона и комунистите, тук наистина ще настане раят на Земята

 4. Вярно си е – толкова безочливо надменни са руснаците, че не знам дали и това крушение докарано им от безумното управление на кагебиста-фашист възседнал империята през последните 15 години.
  Срам, голям срам, както казва Андрей Кончаловски. Само ако започнат да се срамуват от действията на управниците си има някаква надежда да изживеят имперската си надменност руснаците.

 5. Да, това са те – павианите с ядрените сопи. И не се срамуват да са такива – срамът предполага известна интелигентност, повече от 3 мозъчни гънки, най-малкото. Което си липсва, липсва си. Добрата новина е, че положението с ядрените сопи е както с всичко останало, дето “Мара е втасала”. Напр., 100 RUB=1 Euro. Повечето ядрени подводници от класа на брата на Вашия павиан отдавна ръждясват в доковете на Мурманск и Владивосток.

  Да, имат някои добри оръжейно-технически решения с т.нар. тактическо ядрено оръжие, но това – за щастие – е само бледа сянка на някогашното световно ядрено господство на гол тумбак. Добрите покерджии понякога могат да спечелят игра само с чифт двойки. Но само понякога. А на Лавров и компания блъфът май им стана навик. Това значи само едно – много загуби. Една след друга. Още нищо не са видели, както се казва по техните ширини, “ягодки еще впереди”.

 6. Руснаците за разлика от русофилистиците още не могат да схванат че всичко това е “само прегледа”;Главният филм все още не е започнал

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.