Русия умира шумно, а българската чушка й става недостъпно скъпа

Капитализация российского рынка акций упала ниже цены Google

 

Игорь Терентьев

Стоимость всех торгующихся российских компаний по итогам 15 декабря составила $338,5 млрд. Это следует из данных индекса Bloomberg Russia Exchange Market Capitalization (WCAURUSS Index).

 

Капитализация российского рынка оказались ниже рыночной стоимости нефтяной корпорации ExxonMobil ($368 млрд), холдинговой компании инвестора-гуру Уоррена Баффетта Berkshire Hathaway ($360 млрд) и интернет-компании Google ($349,2 млрд).

То есть уже пять американских корпораций стоят дороже всего российского фондового рынка. Еще в середине ноября капитализация рынка акций России упала ниже рыночной стоимости самой дорогой компании в мире – Apple. К 14 ноября стоимость российских компаний снизилась до $531 млрд, в то время как капитализация Apple увеличилась до $652 млрд, сообщал Bloomberg.

А вчера стоимость российского фондового рынка ($384,9 млрд) оказалась ниже капитализации Microsoft ($386,6 млрд).

Если говорить о странах, то капитализация рынка России сопоставима с Данией ($338,5 млрд) и уже меньше, чем в Бельгии ($365,1 млрд), Индонезии ($395,3 млрд) и Мексике ($422,7 млрд).

По итогам 16 декабря индекс РТС упал на 12,4% до 629,15 пунктов. С начала 2014 года падение составляет 56,39%, что является худшим показателем среди фондовых индексов мира. Лидерами снижения стали акции компаний из потребительского сектора и энергетики: «Россети» (-18,2%), «ФСК ЕЭС» (-16,4%), «Аэрофлот» (-16,2%) и «Мегафон» (-14,9%).

 

Към 15 декември стойността на всички руски фирми спадна до 339 милиарда долара, сочи индексът Bloomberg Russia Exchange Market Capitalization (WCAURUSS Index). По данни на Bloomberg на 14 декември за сравнение стойността на същия индекс е била 384.9 милиарда долара. Това е по-малко от капитализацията на корпорации като Microsoft ($386.6 млрд.) и Apple ($643.9 млрд.

 

Това, което виждате на руски и български език за сриването на капитализацията на руските компании под нивата на отделно взети американски корпорации или под равнището на капитализацията на компаниите на миниатюрните Белгия и Дания ( на по-големите „развиващи се” Мексико и Индонезия), е стара информация. Тя е от вчера. Какво предстои да се случи днес, утре и т.н.- ще видим.

 

Но да оставим макроикономиката на макроспециалистите и да погледнем с микропотребителско око на ситуацията като българи, най-бедните в Европейския съюз и най-презрените по тази причина от днешната руска пропаганда, в която вече лично се включи с подигравки по указания на своя шеф и премиерът Медведев.

 

И понеже от доста време в Русия се надсмиват пропагандно над българската бедност и я използват ( в режим на покорно мълчание от страна на българската държава и българските медии) за плашило срещу други народи и държави, кандидатстващи за членство в ЕС, имам пълното право да позлорадствам и аз малко във връзка с нещастието на Русия и руския народ, докарано от тъпата им имперска политика на надменност, агресивност и неефективност.

 

За целта реших да се върна към пропагандния антибългарски филм на Аркадий Мамонтов „Българска чушка”, в който се гаври с България, върната, според него, с един век насам в развитието си от членството си в ЕС. „Русия едва ли ще спасява България за трети път”, надменно заявява той, припомняйки отново за онези измислени 200 000 руски жертви „ под Плевен” ( макар цялата руска армия в руско-турската война 1877-78 г. да е била 178 000 души) и калкулирайки съветската окупация в сметката като „второ освобождение” на България.

 

Впрочем, само лъжата за тези 200 000 жертви е достатъчна, за да се изясни що за „журналист”, сценарист, продуцент и изобщо супер петолъчка на руската телевизия е въпросният Мамонтов, който от август тази година има забрана да посещава Украйна заради подобни лъжи и фалшификации по адрес на страната.

АРКАДИЙ МАМОНТОВ – КОГАТО ОЩЕ МУ БЕШЕ СМЕШНО

 

 

Понеже и друг път съм писал за кашата от гадости, които забърква по адрес на европейска България Мамонтов, за да не се повтарям, този път ще се съсредоточа само върху това, как се перчи с руските заплати и пенсии на фона на българските.

 

Премиерата на филмчето му от 28 минути се е състояла на 22.12.2013 г.по телевизионния канал „Россия”.А колко пъти и къде другаде, освен в интернет, оплюването на България е въртяно за затвърждаване на българофобските послания в главите на „братушките” и непослушките ( в Украйна, защото си пъха чушката именно в работите на Украйна по време на протестите в Киев през декември 2013 г.), нямам представа.

 

Освен че представя българите ( и украинските пияници! на Майдана) като дегенерати и дебили, във филма си „Болгарский перчик” Мамонтов непрекъснато се перчи с голямата разлика между високите руски пенсии и заплати, сравнявайки ги с жалките аналози в България. За целта непрекъснато разпитва клошари, пенсионери и случайни минувачи, сред които отбира най-недоволните и нещастните българи в София и другаде в страната.

 

Така руската пропаганда към 22 декември 2013г. рисува следната триумфлана картина на руското процъфтяване спрямо българската мизерия ( дължаща се на европейското иго, под което пъшка България, според внушението на филма):

 

Една средна заплата в България е 600 лева, казва в кадър Ивайло Калфин, днешен социален министър и вицепремиер.

 

Мамонтов веднага се пъчи: това е равно на 14 000 рубли у нас.

 

Пенсията на 88 годишния дядо Нено Петров, продавач и производител на ( „малко, за своя консумация”) чушки, е 160 лева.

 

Мамонтов рапортува: това е равно на 3600 рубли!

 

И за килограм чушки, символа на българското нещастие в неговия филм, Мамонтов се е погрижил да услужи с индекса на рублата, като долага на зрителя: в България килограм чушки е 20 рубли (руският мужик веднага си представя каква планина от чушки може да си купи с колхозната си пенсия).

 

Е, дойде време за европейската равносметка спрямо евразийската.

 

Махнете две нули от руската сметка, сметнете споменатите български стойности в евро и после ги умножете по 100, каквото беше вчера съотношението на едно евро към рублата. Така ще стане ясно, че към днешна дата, измерено в рубли, руската пенсия се оказва на половината от тази на Нено Петров, а заплатата от 14 000 рубли се е стопила на малко повече от една трета от средната българска заплата, изчислена в евро.

 

Колкото до отделно взетата чушка, тя вече ще трябва да бъде купувана на бройка от руския пенсионер, чиновник и гражданин като цяло- ако изобщо бъдат в състояние да си я позволят .

 

Това е то българската чушка, с която така нагло се опитват да ни натрият носа онези, които си въобразяват, че имат право по рождение да се надсмиват на чуждото нещастие и да го чоплят с имперската си надменност.

 

Който чушка вади другиму, от чушка се подлютява. Време е руските граждани да се разлютят и да потърсят сметка за това от виновниците в самата Русия.

 

Апропо, няма ли поне един от българските телевизионни канали със значима аудитория да излъчи с надлежен коментар някоя от руските телевизионни гаври с България?

 

Една от тези руски гаври беше озаглавена „България умира тихо”- много поучително е за туземните путинофили да видят тази констатация на фона грохота от сгромолясването на руската икономика от африканско-близкоизточен вид (по отношение на зависимостта й от природните изкопаеми). Когато полезните изкопаеми се продават скъпо на международния пазар, Русия трупа милиарди, но когато суровинната база Русия решава да шантажира половината свят, купувачите взимат мерки за самозащита и изкопаемите им стават не чак толкова полезни за лакомията на руския режим, както и за руския народ, аплодиращ шовинистично своя хазартен вожд.

20 мнения за “Русия умира шумно, а българската чушка й става недостъпно скъпа”

 1. Думите на Виктор Суворов от книгата “Освободителя” звучат актуално и днес:
  “Убеден съм, че само страна, към която хората тичат на тълпи от цял свят, има право да съветва другите как трябва да живеят. А страна, от която хората си проправят път през границата с танкове, отлитат със самоделни въздушни балони и хипер-звукови изтребители, промъкват се през минни полета под картечен огън, преследвани от глутници служебни кучета, такава страна никого и на нищо не бива да учи. Тя няма такова право. Преди всичко въведете ред в собствения си дом. Създайте такова общество, че хората не от нашата страна към чужбина да копаят тунели, а към нас някой да се старае да прокопае такъв тунел. И едва тогава ще се сдобием с правото да поучаваме другите, и не с танкове, не с грохот на веригите им по паважа, а с добър съвет и личен пример: гледайте, любувайте се, заимствайте опита ни, ако ви харесва.”

 2. Лукарски ще води делегация в Русия ,за да спасява южен потоп. Интересно е, дали и как ще приеме тази делегация руското енергийно министерство?Дали няма да се наложи на Лукарски, да изчака пред вратите на руските институции няколко часа ,както това се е случвало с други наши “политици”?
  Трбва ли да продъжават тези наши политици да ни унижават с действията си?

 3. мдаааааа,спасява ги американците че международната валута е долара ! в момента в който почне да се продава нефт и газ във валута различна от долара и при този външен дълг които имат сащ са свършили… това което стана с Детройт ще им се види песен..

 4. Лукарски да спре да се занимава с ЮП, а да търси алтернатива на газовите доставки.Плащаме заплати на некад*рници, отново.

 5. Г-н Тодор, бихте ли бил така добър да се ангажирате, след като сте дали тази смела прогноза, като кога виждате “момента в който почне да се продава нефт и газ във валута различна от долара”. Предварително благодаря за отговора ВИ.
  От друга страна, що ли не съм изненадан, че “при този външен дълг които имат САЩ” всички се натискат да въртят алъш-вериш с тях. И пустите янкита да дължат и още и още на кого ли не.
  Като сте казали а, редно е, за баламамурници като нас, да развиете изцяло и докрай конгениалната си мисла.

 6. Ха така, Тодоре, громи империализма. Как си позволява светът да ползва тази омразна валута (въпросът “защо?” е по-сложен)? Ех, ако беше рублата, или поне юана (дали?), боливара, пък и на корейски (демократучно-чучхе) вон би кандисал човек…Ех, прИвиждам такъв живот.
  ………………………..
  Колкото за Лукарски, ще видим, може да се пръкне някоя новина. Със свито сърце съм, да не би да подпише някое споразумение.

 7. До Тодор
  …мдаааааа,спасява ги американците…
  Путинайка, американците ги “спасява” фактът, че живеят в свободно общество.
  Затова улицата към Щатите за емиграция е еднопосочна.
  Путинайка, кажи на шефовете ти да ти плащат тролската заплатка в презряни и пробити долари, че рублата отиде в канала.

 8. аха-то и аз не мога да се начудя защо ли пък руснаците продават газ и нефт за проклетия долар, а не искат да им се плаща н рубли. и сега щяха да са си от добре по-добре, но явно не са се сетили до момента. и сега като им просветне, веднага ще започнат да продават всичко свое в рубли. и така рублата ще стане дори валута-убежище.

 9. Как да тръгнат към Русия хора, когато я управляват кръгли идиоти. Към нея не е тръгнало нищо друго, освен луди комунисти, армии на завоеватели и фашисти. Дори ядрените им физици са идиоти. За пример, четете как ядрения физик професор Маслов се превърна в “канал на божие откровение”. А нашите глупофили и книжка на български му издадоха. http://www.otkrovenia-bg.info/articles.php?lng=bg&pg=59
  Да не говорим за другите “божествени канали” с руски корени, които твърдят, че Йерусалим бил в Гърция – Константинопол а Исус Христос се казвал Радомир.
  Време е за здраво отрезняване!

 10. Хайде вече, да оставим без коментари прозренията на ТОВАРИЩ ФЬОДОР!
  Бяхме коректни, диалогични, възпитани, спокойно излагахме аргументи в дискусията с рублофилските му симпатии, цепихме му басма доста време. Уже довольно, товарищ! Развивай се по други форуми и блогове, ако, разбира се, не си задължен да ни досаждаш служебно!

 11. Тодоре,тъпо дърто магаре,
  нима??? Беки си верваш?!

 12. Има път надолу още руската рубла! Така бащицата-фашист ще може да се наслади на делото си!

 13. Тодор, американците нямат нужда от спасение.От спасение има нужда Русия и то не от чуждите, а от своите.Най-големия враг на Русия е Путин /частното зло/ и КГБ /общото зло/.А колкото до долара,даже руските фирми в България си правят баланса в долари , а не в евро .Така че , не проклинай долара, защото любимите ти руски друзя ще я патят още по лошо.Шегувам се, разбира се, защото със заклинания не става, а и ниската цена на петрола по принцип гарантира висока цена на долара.

 14. Стойноста на всички руски акции е спаднала под стойноста на акциите на Гугъл. Цялата руска икономика надали надминава Италия или Испания. Но все още има хора в България да вярват в таласъми, или се преструват докато им плащат.

 15. Какво ли ще стане на червения площад когато 1 долар ще се разменя срещу 3000 рубли? Това време наближава!!!

 16. Както е тръгнала рублата надолу към нови и нови рекорди в Крим всички вкупом ще пристанат на Европейска Украйна! А “божествения император” Лилипутин го чака Божие Възмездие!!! Защото и на Господ един ден му свършва търпението!!! Запомнете тези думи тавариши с български имена. И за вас ще има Възмездие!

 17. Ама как му отива фамилията Мамонтов на корпулентната фигура….

 18. Русия умира защото е призвана да направи това по силата на своя мързел и леност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.