Предкулисието

От доста време насам твърдя, че уж мистериозното задкулисие в България е всъщност предкулисие. Само трябва да има кой да го освети. Това прави днес в своя публикация сайтът Faktor.bg, който анализира снимка, публикувана в сайта Клуб Z.

Припомням един пример за отказ от осветяване на предкулисието от 8 октомври 2006 г., когато от екрана на БТВ прозвуча въпросът дали президентът има два подарени от негов спонсор мезонета в хубав столичен квартал. Верният на своя политически съзаклятник вътрешен министър Румен Петков нарежда на този адрес да дежури патрулна полицейска кола, която да пази пред кулисите “лъжата”, че там има нещо за пазене. С други думи Петков осветява ярко истината. Но не се намира нито една медия, която да насочи прожекторите към далаверата, потвърдне на от наличието на полицейската охрана.

Впрочем, намира се донякъде. Вестник “Капитал” появява любопитство и само за два дни доказва основателността на въпроса, зададен от екрана на БТВ. Уточнявам тук и сега за първи път: снимката на полицейската патрулка, която съм публикувал 4 години по-късно в книгата си “Президент на РъБъ” е правена именно от в. “Капитал”, на който шайката управляващи запушват устата. Разследването на вестника в разширен вид видя свят с голямо закъснение в моята книга.

 

Ако българските медии не бяха изгасили прожекторите в угода на Първанов и мафията прожекторите, още тогава, на момента, щеше да бъде осветено обстоятелството, че българската полиция пази от журналисти входа с мезонетите.

Ето, че този път предкулисието попада в обектива на колеги от двата сайта и ще бъде интересно да се види, дали на останалите ще бъде позволено да доразвият започнатото.

​Гръцки обяд на Писанчев освети важния кадровик на Пеевски

Снимки: Клуб Z, Веселин Боришев

Снимки: Клуб Z, Веселин Боришев

Папарашки снимки фиксираха в центъра на София скандалния шеф на ДАНС Владимир Писанчев, как получава тайнствена бележка от мистериозен добре облечен мъж.

Двамата обядват разточително повече от час и половина в гръцки ресторант в центъра на София, малко преди Писанчев да потегли за участие в работата на парламентарната комисия за контрол на СРС-та. Странната среща е запечатана от фоторепортер на Клуб Z на 16 декември към 12 ч. Двамата мъже, които недвусмислено демонстрират, че се познават добре, похапват обилно с гръцки специалитети, полети с вино. Иронично от Клуб Z подхвърлят, че вероятно така топ агентът се готви за дебатите в парламента, или пък по нестандартен начин събира информация за изчезналия си предшественик Петко Сертов.

Faktor.bg успя да разкрие кое е мистериозното лице, което дава писмени указания чрез бележки на шефа на една от най-мощните структури в сферата на сигурността. Наши източници са категорични, че тайнственият добре облечен мъж е познат в спец службите, енергийните лобита и е сред високите изпълнители в родното задкулисие. Става дума за

Илко Димитров Желязков

Кариерата му започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност. Твърди се, че отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупиционни действия. По-късно, със съдействието на Делян Пеевсски и управляващите държавата НДСВ и ДПС е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. Постепенно Желязков е внедрен и като член на съвета на директорите на Български енергиен холдинг – БЕХ, а и в момента е председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“. Важният пост заема без прекъсване от 2009 година.

Запознати с действията на Илко Желязков са категорични, че на него е отредена доста по-важна роля в родното задкулисие. Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови свери, в които Пеевски има интереси, но чрез него стават и назначаванията на подходящи лоялни и верни лица по възлови позиции в сектора на енергетиката, включително и в мега компанията „Южен поток – България“. Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби, разказват източници на Faktor.bg, запознати с интересите на енергийния играч. Твърди се, че през него минават и

финансови потоци между заинтересованите страни

Желязков е в много близки отношения с настоящи прокурори и следователи, често е гостувал в ДАНС, но не са тайна и връзките му с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, с когото са колеги от НСС, както и с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в чийто кабинет често бил забелязван. Реално, преди да заеме важния професионален пост в МВР Лазаров работеше в ДАНС и се занимаваше именно с проблемите на енергетиката и “Марици”-те, където Желязков е бетонирал позициите си вече втора петилетка.

В някои среди Илко Желязков е определян като втория Красьо Черния – злополучнияг кадровик в съдебната система, само че запознати са категорични, че Желязков отдавна e надминал обсега на влияние на Черния и контролира доста по-голям периметър в обществото.

Любопитна подробност

е, че през последните месеци свързани с Желязков предпочитат да се движат и с определен модел джипове. Бившият шеф на политическия кабинет на министър Цветлин Йовчев – Георги Великов, осветен като агент на ДС „Керязов“, се вози с джип “Волво”, предоставен му от фирма. Подобен светлокафяв джип кара и Цветлин Йовчев. А по неизвестни причини такъв джип “Волво”, собственост на „ТЕЦ-2“, е предоставен за ползване на председателя на ДАТО, част от кръга на Йовчев.

Мощната задкулисна сянка на Илко Желязков вероятно ще изплува и от раздухан преди няколко месеца скандал със закупуване на голяма бройка автомобили от ДАНС, НАП, „ТЕЦ-2“ и Народното събрание. Поръчките бяха за десетки милиони, но се оказа, че условията по търговете бяха обявени с такива абсурдни технически параметри и детайли, и така нагласени, че да може със сигурност да спечели само една единствена фирма. По случайност тя се оказва на близък да Желязков вносител.

Така една случайно запечатана среща в центъра на София на шефа на ДАНС освети важен играч на задкулисието. Интересен обаче остава въпросът – защо шефът на най-мощната специална служба в държавата и бивш агент, (а може би и настоящ секретен сътрудник на ДАНС) демонстративно направиха този обяд съвсем по гръцки, тоест, по балкански? Или на шефовете в ДАНС вече съвсем не им пука с кого се срещат и къде получават поръчки, или „професионализмът“ тотално е победил в родните специални служби.

Проблемът е, че и двете версии не са печеливши за обществото и гражданите, и за пореден път доказват, че или секторът за сигурност е тотално пробит, или е даден на концесия на политици и олигарси, след като журналисти ги отстрелват с обективите си без проблеми.

6 мнения за “Предкулисието”

 1. Останах без дъх. Отдавна не бях чел нещо толкова сериозно. Честно, винаги така съм си представял истинската журналистика.
  Поздравления!

 2. То ДанС никога не е била служба за “сигурност” , а точно обратното!
  Не случайно има толкова “претенденти” да я “оглавяват”, дори и да нямат никакви компетенции в сектора за сигурност. Защо ли???
  Или както се е “изразявал” тавариш Сталин – Есть ДанС, есть прАблем, НЕТ ДанС, нет прАблем!

  П.П. Но най-подхожда призива на древноримският сенатор, с който завършвал речите си – И все пак Д(ан)С ТРЯБВА да бъде РАЗРУШЕН!!!…

 3. Браво на Веселин Боришев.Аз също мисля,че са така нещата,но този път всичко е на *Фото*.Ето на това се казва журналистика.Как е възможно висш полицай да си позволи по сред бял ден да седи на съмнителни *тет-а-тет*обеди в ресторанти.Ще кажете*лично пространство*.За висш полицай няма лично. Има само служба,служба.Иначе вън.Мандат от 4 години.При приемане на работа осветен от всякъде.Нищо *лично*.Какви обяснения ще даде този човек.На нас.Гражданите.Да си взама торбичката и да се маха.Сетих се за Великият Г.Марков-*Кам торбето.Койо торбе*.

 4. От кого да се крият ??? От блеещите овце със вмирисани вимета ?

 5. Затова една млада и способна личност, която искаше да работи за България, получи отказ от ДАНС. Как иначе, учила е при ‘врага’ (Западна Европа) а и действително иска да работи! вместо да краде и лъже… Няколко месеца по-късно НАТО прие кандидатурата на същата личност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.