Тиха нощ, свята нощ-направо кристална?

Не беше трудно да се прогнозира, но малцина си направиха труда да се замислят за последиците от езика на омразата, който изригна с обобщения по повод конкретни престъпления.

 

„Обещах”, че неговото институционализиране чрез поощряването му от високата министерската трибуна и последвалата подкрепа от политолози, политици и колабориращи с тях медии ще доведе до надпревара във въоръжаването с джепането на езика на омразата срещу най-лесната мишена за обясняване на несгодите в тази държава. Защото е видно, че който каже „най-звънка дума” ( така министър Москов погали собственото си определение за ромите като „популация”), той ще заслужи пиедестала на най-голям юнак в днешното българско общество, търсещо лесен за обвиняване виновник за мъчнотиите на т.н. преход.

 

За съжаление съм прав в прогнозата си като представител на малцинството критици на отприщената вълна от антиромско говорене. За един член на малцинството не е трудно да „прозре” отвътре последиците.

 

Оказах се типичен циганин: многодетен, с някои ( временни, надявам се) проблеми в осигуряването си, маргинализиран ( а защо не и “мангализиран”) професионално, но най-вече съм представител на малцинството като несъгласен с подбуждането към етническа омраза, забранена в конституцията. И в наказателния кодекс има забрана, но само малцина в държавата държат да се спазва следното:

 

“Подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което член 162, ал. 1 от нашия Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години.”

 

 

Съответно, като типичен ром, се превърнах в обект на омразата. У нас да си прав и да си малцинство е особено насъскващо обстоятелства за болшинството любители на омразата към малцинствата. Но понеже външно не приличам никак на ром, ругаещите ме като правило ме псуват като част от друго малцинство и масово ме титуловат като „педераст”. Такова е джепането на приматите, които се имат иначе за по-висша раса.

 

„Няма да се извинявам на никой. ВМЕСТО ТОВА ( курсивът мой ivo.bg) ви призовавам да следите утре сутринта най-късно, какъв ще бъде резултатът от предприетите мерки в ОД на МВР-Пловдив, заради случая с битата лекарка”. Това каза здравният министър д-р Петър Москов в предаването “Лице в лице” по БТВ на 16 декември.

 

 

Поощрен, ден по-късно, на 17 декември 2014 г., депутатът Валери Симеонов завидя на Москов и вдигна мизата като реши да надвика своя конкурент в битката за расистки симпатии.

 

От парламентарната трибуна Симеонов нарече вкупом ромите “нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни ( синоним на популация, но още по-звънка обида-бел. ivo.bg) изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.

 

На определенията за „популацията” като „озверели човекоподобни” нашите расисти ръкопляскат като на смело изречена истина точно така, както възхитените от прозренията на Адолф негови арийски сънародници са ръкопляскали на карикатурите, изобразяващи евреите ( и циганите) като гадни чудовища, пиещи кръвта на християнски бебета. Тези карикатури “украсяват” витрините на магазините на евреите, набелязани за погрома, състоял се през “кристалната нощ”.

 

Питам се само къде са другарите и другарките антифашисти, които виждам да водят виртуалните си битки със сенките на „фашагите” по доста измислени поводи със 70 годишен изтекъл срок на годност, но с истинските фашизоидни протуберанси на нашето всекидневие явно са съгласни. Питам се и отговор не чакам, защото всички знаем: те се крият в хора, пеещ на езика на омразата срещу циганите, които не са евреи „все пак”.

 

Иначе другарите и другарките си имат многобройни и стройни организации за борба с едно отдавна прегазено минало с цел легитимиране на огледалния му комунистически образ в днешно време. В една от тези организации официално и тържествено членува др. Сергей Станишев, вожд и учител на европейския социалпролетариат, който също „знаково” мълчи от поверената му висока европейска трибуна.

 

Май ще се окаже, че наистина само някакви прозападни маргинали са против расизма в България, докато типовете от проруските организации от всякакъв тип нямат нищо против да подкрепят фашизоидността- ако не с маршируване, то чрез отказ от публична позиция.

 

Другарите и другарките, знайно е, никога и при никакви обстоятелства не се обаждат без заповед отгоре- дори и да им е ясно, че газовите камери са били еднакви за циганите и евреите. Мълчейки, понеже имаше заповед от Москва да се мълчи и да не се оказва съпротива, те си свалиха безропотно и дисциплинирано вожда на антитурския расизъм Тодор Живков. Но когато днес има повеля той да бъде реанимиран, възраждат носталгията по началника на „възродителния процес” като закъсняла, но справедлива ( според тях) компенсация за факта, че не го защитиха срещу заповедта на Кремъл да бъде сменен през ноември 1989 г.

 

У нас е така: когато от Москва кажат , че Хитлер е съюзник ( август 1939-юни 1941 г.), другарите и другарките също са му съюзници. След това, при обратна по смисъл заповед от Кремъл, започват въоръжена съпротива срещу съюзника- при това дважди съюзник, веднъж на СССР и втори път на Царство България по едно и също време.

Иначе Хитлер не е бил окупатор на българска територия. Окуражена от пакта му със Съветския съюз, с който Царство България никога не скъсва отношенията, България също се съюзява Германия по същото онова време, когато Хитлер вече си е поделил Полша със своя съюзник Сталин по силата на по-рано сключения договор между Германия и СССР .

 

Договорът между България и Германия , подписан ( на 1 март 1941 г. в разгара на съветско-германската дружба, т.е. година и половина след съюзяването на Хитлер и Сталин) обаче е подписан под германски натиск и под пряка военна заплаха от струпаните на Дунав германски дивизии, а не в условията на равнопоставен мерак от страна на две хищнически крила на тоталитаризма, какъвто е случаят с пакта Молотов-Рибентроп.

 

Днес, при толкова явни популистки ползи и аплодисменти от страна на респективната респектирана популация ( чрез шумни ръкопляскания и чрез намигането на премълчаването),имаме всички основания да очакваме пуснатият от бутилката спиртен, опияняващ дух на модното расистко състезание да продължи в България своя марш на омразата в предколедната надпревара за печелене на симпатии сред умилението от храбростта на силните да се заканват на слабите „скотове” ( из речника на министър Москов).

 

Предстои тиха нощ, свята нощ. Направо кристална!?

 

Очаквайте включването в кампанията на колегата им Сидеров по утъпканата от него расистка писта, на която напоследък взе да изостава- обикновено изпънатата му ръка е заета да козирува на московския фюрер. Малкото местно копие на руската фашизоидност е на инструктаж в Москва, среща се патриотично и лично с началника си Жириновски, който ругае България като каруцар от Москва, откъдето традиционно се командва антибългарската кампания с кодовото название „Разделяй и владей”. С какви ли дарове от задунайците за нашата коледна елха ще се върне?

 

Когато тлъстият ( жирны) Жириновски хвърля кал по България, Сидеров мълчи като рибе(нтроп). Освен в случаите, когато му приглася с опит да го надвика.

 

Апропо, един от страничните ефекти на (не)приятелския огън по правозащитници и либерали в България ( обобщавани от съмишлениците на борците срещу „ромските кучки” като „педерасти”), е че биват изнасилващо категоризирани като аркадаши на ДПС, единствената политическа сила, възмутена декларативно от езика ма омразата.

 

Тази форма на съпътстващи щети ( collateral damage) за превърналите се в съпътстващ обект на омразата либерали и правозащитници е обаче вменяване на вина по косвен признак, за която обвиняемите носят също толкова голяма отговорност, колкото Рузвелт за принудителния му съюз със Сталин срещу нацистите.

 

Стана ли кристално ясно или да чакаме кристалната нощ?

26 мнения за “Тиха нощ, свята нощ-направо кристална?”

 1. Господин Инджев ясно осъзнавам, че човек трябва да се бори срещу такива явления, но съм и напълно сигурен, че с думи няма да накарате нито един глупак, който възхвалява Москов за думите му да промени мнението си. Възпитанието е в основата на простотията им, а то не се променя лесно. Когато осъзнаят, че прехвалената здравна реформа ще се свие до орязване на пакета с медицински услуги, които ще получаваме срещу осигуровките си чак тогава на тези слепци ще им светне червената лампичка в главата.

 2. И какво? Лъсна предизвестеният факт, че пак вкараха във властта идиоти от всякакъв калибър.
  Обичайната тъпотия, която друго освен да се задълбочава не прави.
  Лесно е да се каже пост фактум, но все пак, беше ясно.
  На мене ми беше ясно, когато настроен за гласуване за РБ седнах и предизборно прочетох какво са написали.(“Програмата” им, не че наистина имаха публикувана такава – по-скоро имаха нещо като чернова на заглавията на главите в нея, а тя самата така и не се съчини.)
  След това НЕ гласувах за тях.

 3. Аз пък гласувах за реорматорския блок без да им чета програмата, само защото вярвам на Радан Кънев, ген. Атанасов и д-р Москов. Тяхната политика напълно отговаря на моите възгледи.Колкото до циганите, нека правозащитниците да поживеят някоко месеца в циганска махала и да се опитат на практика да приложат кабинетните си разсъждения за интегриране.

 4. Към Герджикова:

  Ето това е то да си расист по убеждение и демократ ( който си вярва, че е възможно да е такъв в тази невъзможна комбинация) с религиозна вяра едновременно!

 5. Не бих се хвалил, че съм гласувал за политическа сила беза да си направя труда да прочета какво се канят да правят и какви са им идеите и целите. (Поне официално заявените. А липсата на официално заявени такива пак е показателна, в случая.)
  Това е най-малкото, което човек е длъжен да направи, ако ще претендира за информиран избор.
  Колкото до гласуване за личности… какво да кажа – дори по тази точка не е демонстрация на особена проницателост за тези хора. Сума народ гласува за личността на Бойко. А това не ги сертифицира като много умни, ако се чудите.
  С две думи, Герджикова, гласувала сте все едно играете тото.
  Но не се притеснявайте – масите така гласуват – резултатите вече 25 години го доказват.

 6. Иво, казано е…

  Матей 5

  1 А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.
  2 И като отвори устата Си поучаваше ги, казвайки:
  3 Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство.
  4 Блажени скърбящите, защото те ще се утешат.
  5 Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
  6 Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.
  7 Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.
  8 Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
  9 Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.
  10 Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство.
  11 Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене;
  12 радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас.
  13 Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.
  14 Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие.
  15 И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи.
  16 Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.
  17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.
  18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
  19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.
  20 Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство.

 7. С лекотата и арогантността, с които ДПС и коалиционните им ортаци оставиха малцинството на ромите в оковите на мизерията, сега се опитват да изкарат възмутените от изцепката на доктор Менгеле-Москов ортаци на ДПС. Те това е плода на дългогодишния ортаклък на ДПС с другите метастази на БКП. Въпреки “декларираната възмутеност”, ДПС са отговорни за сегашното статукво. Те са политическата сила, която търгува с гласове в районите, които доктор Менгеле-Москов иска да лиши от медицинска помощ.
  Обидно и срамно за интелекта на ръководството на ДСБ е да не са проумели след всичките ДПС-арски шутове, че не могат да управляват с един файтон избиратели. Да се опитват да бъдат расисти е лукс, който не могат да си позволят, освен ако не пристанат като белокосия фюрер на Москва. А пристане ли и Москов на Москва, си ……е.ало пиперо!

 8. Герджикова,
  наистина интересно е, как успявате да запазите демократичните си убеждения в условията на тормоз от страна на ромското ви обкръжение?! Да бяхте гласували за Атака или за “Патриотите”! Тогава спокойно щяхте да съскате “цигани, цигани” и да обвинявате тези по-нисши от вас създания за всичките си неволи.

  Другият начин е да се преместите от ромската махала на “жълтите плочки”, ако искате да си запазите демократичната идентичност.

 9. Не виждам връзка между подкрепата на РБ (вкл. Москов) с изцепката му и особено с полуизвинителните му обяснения.(като си оакан, не пърхай допълнително, а намери кураж да признаеш фундаменталната си грешка).
  А за оплювачите на “соросоидите” напомням за един друг доктор – Васко Нубиеца и опитите за замазване на невежеството му.

 10. Уважаема госпожо Герджикова, направили сте грешка. Тук не се допуска обратно становище – или се цензурира или се оплюва. По-добре да си мълчим, а след време и да не четем.

 11. Към Здравка
  Чувам горчивината в думите ви, но не сте ли несправедливо крайна? Ако някой с пръчка в ръка посети кошер, какво мислете, ще му се случи? Пръчки всякакви: любопитни, недодялани, недобронамерени, и виждате! често пъти зловещо агресивни. Други пръчки се опитват да разберат дали са пръчки. Fair enough. Пръчките в един момент го отнасят, понякога не съвсем заслужено. За съжаление не винаги четем внимателно, в други случаи сме ‘свръхинтуитивни’. И ако това е вашата критика, тогава имате някакво основание.
  Бъдете здрава!

 12. И едно уточнение: по- горе като казвам кошер, посочвам волята на група хора да събират, организират, споделят и осмислят помежду си знание, опит, информация и разбиране… нещо, което създава усещане за символичен дом. Затова и казваме ‘Домакин на блога е Иво Инджев’.

 13. Здравка, ако ще пропагандирате нацизъм, да – мълчете си по-добре. Освен това не гласувайте и не се размножавайте.

 14. BENZIN,
  Не бъдете лоши.Все пак уважаваме домакина.Не може да се пънем и все да бъдем прави.Има и места,където се разминаваме.Просто ще замълчим.Времето е съдник.

 15. Проблемът с циганите и махалата им не е цигански проблем, а е проблем на неработещи държавни институции- полиция,социални, здравни,образователни и всякакви други министерства агенции и подагенции.Когато ни нападнат, набият,окрадат – това става наш проблем, но то е защото търпим тази власт , която не си е свършила работата по отношение интеграцията на ромското население.Имам близки приятели в съседна балканска държава,в която нямат такива проблеми с техните цигани и понеже сме говорили на тази тема , ми беше обяснено, че циганите там са като всички останали – имат по 2 деца, които учат, родителите работят.И сигурно е така , защото селата им са спокойни – не се краде, не бият никого.Какво ще спечели министър Москов от отказа да влизат линейки в гетата – одобрение?На кого?Омразата на никой не е помогнала – навредила е.На Путин не му харесват украинци, грузинци, чеченци и много други народи и им обяви война.Загинаха много хора , а освен това всички те включително Русия имат меко казано икономически проблеми.И ние ли да обявим война на циганите – и сме на крачка от това.А ще си решим ли проблемите?Истината е, че ако сме по-образовани от ромите ,трябва да поискаме от управляващите да си свършат работата за интеграцията им, което включва министър Москов да им осигури линейки, когато са болни.А тези, които не са съгласни с Иво Инджев , да ми отговорят на въпроса – Ще оставите ли болно дете, циганче, сирийче , да умре, защото доктори подкрепят расовата омраза на министъра си.А колкото до недоразумението Валери с и сие- нямам думи – направо е готов за СС (еС-еС).

 16. Здравка, аз мисля, че разбирам какво имате предвид. Много често част от коментарите се изваждат от контекста и биват неоснователно и яростно нападани коментаторите. Мисля, даже съм убедена, че четящите и коментиращите в този блог сме на първо място хора демократи, а и съмишленици. Като всички интелигентни и мислещи хора ние имаме различия в нюансите, но това не бива да ни изправя толкова остро един срещу друг.Наскоро и аз бях обвинена в расизъм, без да съм го заслужила. Като интелигентни хора е добре да обсъждаме различията си без лични нападки и с повече смирение.

 17. D. Savova,

  За някои неща не може да се мълчи.

  „Когато нацистите дойдоха за комунистите – аз мълчах! Не бях комунист.
  Когато затвориха социалдемократите – аз мълчах. Не бях социалдемократ!
  Когато дойдоха за профсъюзите – аз мълчах. Не членувах в профсъюз!
  Когато дойдоха за евреите – аз продължих да мълча! Не бях евреин!
  Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори!…”

 18. Към Радост:

  Имате пълната свобода да обсъждате нюансите на расовата омраза- у нас те крещят дори от парламентарната трибуна. Не се нуждаете от моята скромна трибуна, в която ясно и около сто пъти съм обяснил, че няма да служи за прокарване на подобен тип агитация в стил ” ама аз не съм чак за това да ги варим на сапун…”. Езикът на омразата е толкова изявен днес, че да се вменява на един блогър вина ( с уж тънки намеци), че прави изключение, като не го допуска в блога си, е абсурд.
  Отказвам смирение пред опитите да бъда употребяван за нещо, което не желая да правя – това се нарича изнасилване и е нещо, което нормалният човек не допуска по “взаимно желание”.

 19. Господин Инджев, поздравявам Ви отново. Действително сте част от – уви – пренебрежимо малцинство, но не сте сам. Държах да Ви го кажа на фона на унизителната за разума истерия, която отвява и последните останки от мита за толерантността на българите. Според мен днешният жизнерадостен расистки изблик е израз на чувството за малоценност на мнозинството, на неговия комплекс за изостаналост спрямо развитите страни. И ето – намери се идеалната боксова круша, идеалният “по-провален от нас”; хем ни е под ръка, не е нужно да ходим чак до Буркина Фасо или Сомалия да търсим “човекоподобни”. От години познати чужденци, поживели малко по нашенско, с неудобство и тревога споделят: “Огромна част от българите са расисти”. На което, също от години, не намирам какво да отговоря освен: “Не винаги са били такива”.

 20. За последен път се включвам в темата и наистина спирам да пиша в блога, но ще чета , разбира се както и до сега всеки ден- важно ми е да чета.Ние тук не се познаваме и е много обидно да се поставят етикети на хора, които не го заслужават. Хиляди, хиляди извинения , ако някого съм засегнала.А по въпроса за ромите- аз лично(поради естеството на работата ми) съм помогнала и всеки ден помагам на много, много от тях. Правя го без чувство, че върша нещо героично, а защото така е нормално. Десетки случаи мога да ви изброя, но няма смисъл.Отнасям се към тях абсолютно както към другите ми пациенти и даже с повече внимание, защото често те нямат капацитета- ако щете и финансов, да се погрижат за себе си. Предоставянето на безплатни лекарства е едно от тях.Ама хайде стига, че стана досадно.

 21. “И едно уточнение: по- горе като казвам кошер, посочвам волята на група хора да събират, организират, споделят и осмислят помежду си знание, опит, информация и разбиране…”

  Аз пък си мислех, че говорите за общ интелект, проектиран от майка-царица.

 22. BENZIN
  Преекксронирате нещата.Тук сме хора с широко скроени възгледи,да не кажа изтърканата дума демократи.Никой не е против какъвто и да било етнос.Тук говорим как да се стреснат побоиниците.Те са от различени етноси.Но най компактната група от малцинствените етноси са циганите.Смятам,че грижа на държавата в дългосрочен план е да не се позволят малцинствени гета.Излизането от гетата ще приобщи етносите,образованието им,намиране на подходяща работа,отговорността им към държавата.Поначало циганите не са агресивен етнос,но събрани на куп ги прави екстремни.
  Марияна, няма *жизнерадостни расисти*.Прави ми неприятно впечатление ,че повече се набляга на *изказвания на расисти*,към които искат да ме приобщат и мен.Никой не говори за проблемите на тези етноси от тук коментиращите.Защо не се запитаме къде са депутатите избрани от тези етноси.Къде са техните програми за решаване на проблемите на гетата със законодателни промени.Линейките ще влизат в гетата.Както виждате никой не ги е спрял.Но това не решава проблема на циганите.Решава се с ежедневна,последователна работа.А не да се провикнеш *бият негрите/циганите/.*Или да набедиш някого че е *фашист*или *расист*

 23. До Пръчка
  Ха. Точно заради вас уточних. Това, че не желаете да допуснете косъм в супата си, на проекция на царицата майка ли се дължи?

 24. BENZIN, извинете невежеството ми, но бихте ли обяснили с какво пропагандирам нацизъм и защо ми забранявате да гласувам и да се размножавам. Гласувала съм за РБ. Не е трябвало ли? А за размножаването какво имате предвид? Идеологически ли, генетически ли? Аз чета всичко на Иво Инджев, купила съм си всичките му книги и винаги съм смятала себе си за съмишленик. Трудно преглъщам незаслужена (според мене) плювка. Ако ме убедите, ще Ви се извиня.

 25. ЗДРАВКА,
  Тези хора никак не ги е грижа за циганите.Ако ги е грижа ще предложат идеи ще привлекат съмишленици,каквито сме ние да помогнем.Програмите за реформи са качени на саитовете.Които го боли за България ще ги сподели,ще предложи идеи, ще критикува конкретно..Имам чувството,че РБ е проблем на тези хора.Но моята ценностна система е стабилна.Искам да помагам на хората и държавата,а не да бъда голо отричане.
  Приятни Коледни и Новогодишни празници
  Кураж

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.