Въпросът КОЙ получи отговора си: НОИ

За разлика от бързащите да услужат на корпоративните си спонсори управляващи от ГЕРБ ( и маскираните на тяхна опозиция съратници на Пеевски), предпочетох да изчакам точката на давене и да видя как ще се спасяват. Става дума все пак за нов потоп и този път той не е южен, а е като вътрешен кръвоизлив в организма на властта, съставена от изкуствено съшити партийни органи.

 

Както при всички бракове по сметка, оправдава се правилото, че парите доминират над „любовта”. При това поъ доста грозен начин, при който оженените насила млади алчно гледат да докарат до гроба старите, за да им вземат наследството.

 

Браковете по сметка често са по-трайни от браковете по любов. В края на краищата любовта изтлява, а сметките винаги са важни. На това разчитаха онези, които си правеха сметката без кръчмаря Борисов и прогнозираха, че той вече „няма да прави така”.

 

А какво правеше? Ами правеше си каквото си иска, когато управляваше еднолично. Сега обаче се е изхитрил да се прави, че прави каквото трябва( за да угоди на когото трябва). Дори и когато физически отсъства от тепиха!

 

Търсещите отговора КОЙ, получиха символично отговора от коалицията за Неприкрито ограбване на идиотите (НОИ).

 

Забиха (пред)последен (?) пирон в ковчега на НОЙ, в който се събраха с внушението, че спасяват от потопа българската част от човечеството, спасявайки обаче всъщност самия КОЙ.

 

Повече по темата, в следния коментарен  репортаж на Клуб Z:

ГЕРБ и ДПС решиха – пенсиите отиват в НОИ

Делян Пеевски напусна парламента веднага, след като гласува спорната поправка “Горанов”

Владислав Горанов. Снимка Веселин Боришев

Владислав Горанов. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Спорната поправка “Горанов”, касаеща пенсионната реформа, влиза в сила от следващата година, реши Народното събрание преди малко. Поправките, включени в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, с които се изменят текстовете в Кодекса са социално осигуряване, бяха окончателно приети на второ четене в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Български демократичен център и независими депутати. “За” поправката вот дадоха 82-ма от хората на Бойко Борисов, всички депутати на Лютви Местан – 33-ма, трима от БДЦ и двама независими.

“Гласувахме против и не носим отговорност за решението на Народното събрание. Няма никаква политическа логика в това, което правите – да не послушате хората, които ви подкрепят, и да гласувате с ДПС”, обърна се към коалиционните партньори от ГЕРБ съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

По думите му по-сериозният проблем е нарушеното коалиционно споразумение и съмненията, че мнозинството управлява с тайна подкрепа.

“Отзад има нещо скрито, господа”, допълни Зеленогорски, а в залата се понесоха възгласи “Честито!”

Няколко минути, след като решението беше прието, лидерът на ДСБ Радан Кънев написа във фейсбук:

“Горанов и ДПС получиха подкрепата на депутатите на Христо Ковачки. Това е ясно свидетелство за интереса на собствениците на неуспешните пенсионни фондове. А той е да прехвърлят отговорността за неплатените вноски в НОИ, т.е на гърба на редовните осигурени лица и данъкоплатци.”

Коментар направи и колегата му в парламента Мартин Димитров:

“За съжаление ГЕРБ и ДПС гласуваха предложението, ако един млад човек сега започва работа и не избере сам частен пенсионен фонд през първата година, да бъде пращан служебно в НОИ и да няма право никога вече на частен пенсионен фонд. Това наричат свобода на избора!”

Реакцията на червения Румен Гечев пък беше:

“Ясно е, че имаме коалиция от буфосинхронисти, а диригентът е друг”.

Любопитен факт е, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който цял ден чинно стоя в парламента, напусна сградата веднага след като спорното решение, подкрепяно от Движението, беше прието. Работата на другите депутати обаче продължава.

 

11 мнения за “Въпросът КОЙ получи отговора си: НОИ”

 1. От снощи съм гневен и възмутен, както рядко съм бил. Дори назначението на Пеевски не ме възмути толкова, защото имах усещането, че нещо ще се случи, за да не се случи.
  Това сега ме вбеси. Иде ми да ругая във всеки коментар по темата.

 2. Това е най големият провал след КТБ.Отново ни обричат,отново ни ограбват.Едни и същи мутрински лица.Къде са избирателите на ГЕРБ.Василе,къде си.Сигурно формите за прехвърляне вече са готови.Емисарите на мутрите от ДПС вече ги разнасят по фирмите.Работниците и служителите само да се подпишат .Кой ще остане в частните фондове.Там остават само черупки.
  ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ГРАБЕЖ.нЯМА ОПРАВЯНЕ.ЗАГУБИХ НАДЕЖДА.

 3. Добрутро позитивни реформатори; чак сега ли ви светна и схващате това което ви приказвам от месеци,а именно:
  – Коалиция с мьрши не се прави защото и ти самия ставаш мьрша(или най-малкото миришеш на мьрша)
  – Не може да се има вяра на мьршата ГЕРБ които така или иначе управляват в коалиция с ДПС – по решение на кукловодите от ДС и Путин.

  Както казват моите македонски деди: Нещата не са толкова прости, те са ОЩЕ ПО-ПРОСТИ (в случая просто едни 7 МИЛИАРДА лева с които да се вьрже ко-финансирането от страна на Бьлгария по европрограмите,а косвено олигарсите начело с БьБь ще станат с няколко милиарда по-богати и ще си избият инвестициите от политическите инженерства).

 4. Съществуващата нормативна база поражда огромно напрежение сред лицата работещи в условията на първа категория труд, родени след 31.12.1959г., които са придобили и на които им предстои да придобият право на пенсия по чл.69 от КСО.
  В действащата пенсионна реформа законодателят е разпределил отговорностите в два стълба:
  1.Държавно обществено осигуряване чрез вноски в НОИ.
  2.Допълнително задължително пенсионно осигуряване в частни пенсионни фондове, чрез вноски формиращи се от процентното намаление на държавното обществено осигуряване предвидено за родените след 31.12.1959.
  ДЗПО в частни пенсионни фондове е създаден за източване на огромен финансов ресурс от републиканския бюджет в ръцете на частните пенсионни фондове, които не искат да изплащат пенсиите на възложителите скрепени с договор поотделно с всеки осигурен.
  Съгласно действащите специални закони цитирам:
  1.Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България в чл.222 е регламентирано:”Трудът на военнослужещите при пенсиониране се зачита за първа категория”.
  2.Закон за Министерството на вътрешните работи в чл.207 е регламентирано:”Трудът на държавните служители при пенсиониране се зачита като първа категория”.
  3.Закон за държавна агенция „Национална сигурност” в чл.78 е регламентирано:”Трудът на държавните служители в агенцията се зачита като първа категория”.
  От изброените правни норми става ясно, че упоменатите лица в тези закони следва да бъдат осигурявани за допълнително задължително пенсионно осигуряване съгласно чл.127, ал.2 от КСО в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране, независимо от възрастта в размер от 12%, изцяло за сметка на работодателя. За родените след 31.12.1959г. осигуряване с още 5%.
  В действителност със създаването на новата ал.4 на чл.127 от КСО се дерогират правата на лицата работещи при условията на първа категория труди се осигуряват като трета категория и то в частни пенсионни фондове, които отказват втората част на пенсията.
  Създавайки се нова ал.5 на чл.127 от КСО в сила от 01.01.2008г. се поставят в привилегировано положение:”Служителите в Националната разузнавателна служба, служба”Военна информация” на Министерство на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност” и Специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията и забележете те не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд”.Така на тях не им се намалява държавната пенсия от НОИ с коефицент /средно притеглен коефицент-SPK, регламентиран в Постановление №161 от 23.07.2002г. за допълнение на Наредбата за пенсиите, приета с постановление №30 на Министерския съвет от 2000г./.

 5. Наистина не разбирам реформаторите. Решиха да споделят властта за да можели да правят реформи. В един момент се оказа че се направи една тотална реформа на пенсионната система, по бързата процедура без да е ясно защо. Реформаторите изглеждат напълно изолирани от този процес което според мен показва тяхната безсилност за реформи в каквато и да е област във формата на това управление. Просто трябва да им светне вече че са един параван и да оттеглят подкрепата за този кабинет.
  Борисов често повтаря че ако някой го убеди че това е лоша стъпка щял да отстъпи от спорния закон.
  Няма ли в БГ журналисти с топки които да попитат Борисов защо първо той не убеди българското общество от необходимостта от тази пенсионна промяна? Прибързаният и по-скоро таен начин на действие повдига сериозни съмнения за негативни обществени последици в крайна сметка.

 6. Ще се намеся в тази безумна шумотевица, за да обърна внимание, че се говори за неща, чиито резултати ще се видят след 30-35 г. и че всеки прогнозиращ модел се основава на устойчиви и изучени процеси.

  Аз знам три модела, които биха ми служили за някаква прогноза. Не казвам, че знам всички, но знам, че надежден “статичен” модел не може да се направи. Най-надеждните, за мене са първите два:

  1) Пенсионна система в Германия – начало 1889 г. Ото фон Бисмарк.
  2) Социално Осигуряване в USA – начало 1935 г. Рузвелт.

  И двата модела работят на еднакъв принцип – днешните работници плащат пенсиите на възрастните работници.

  Третият модел е “контра” модел:
  3) Енрон.

 7. кьм “учения познавач” Спасв:

  1. Социалното осигуряване в USA модел Рузвелт е променено в края на 80те от Роналд Рейгьн и екипа му спасчо(малките букви не са грешка).
  Модела Рейгьн (условно) е вьзприет и в Обединенто Кралство от Маргарет Тачьр почти по сьщото време.
  Родоначалник на модела е Милтьн Фрийдман – теоретик на модела; на практика за прьв пьт е приложен от великия Аугусто Пиночет и е валиден и до днес в Чили спасчо.
  От 1978а год. насам Чили НИКОГА не е имала спад в БВП спасчо, НИКОГА(може да е 0.1% но винаге е растеж).
  В цял свят(като изключим арабските дьржави) в Чили пенсията е 70% от средноаритметичното трудовото вьзнаграждение получавано в работоспособна вьзраст при навьршен стаж&години естествено спасчо.
  Осигурителните сметки за осигуряване са ЛИЧНИ борисофилче спасчо, ЛИЧНИ са и здравните осигуровки, единственио спешната НЕОТЛОЖНА (т.е. ако си на умиране)мед.помощ е безплатна и задьлжителна.
  ЛИЧНИ сметки, а не герберастки,бесепарски,депесарски или на КОЙ борисофилче/комунистче спасчо
  Това което е приеха е ограбване на частните пенсионни фондове, предстоящ срив на фондовия пазар и вьзможна финансова криза като тази която ГЕРБ и БСП/ДПС предизвикаха с КТБ и (вьзможна) с ПИБ.
  Единствената разумна,нормална,адекватна позиция на РБ е напускане на управлението и постоянно публикуване на БГ обществото + ЕвроАтлантическите партньори че в БГ се извьршва латино-американски грабеж,че разликата м/у ГЕРБ и комунистите е единствено броя на буквите и броя на получените рубли, че ГЕРБ,БСП и ДПС са полит-инженерни образувания на ДС&Путин.
  Ако не го разберат в Европа има кьде другаде да го разберат и подкрепят РБ

 8. P.S. Да се чете “в края на 70теот Роналд Рейгьн и екипа му”, неволна грешка допуснах поради бяс от герберастко-депесарско-комунистически евтини и плоски балалайствания на разни виртуални тролчета

 9. Много се учудвам, когато умни хора говорят за Бойко Борисов като за разумно същество от рода Homo Sapiens!???! Какво мислещо, разумно намират в този примат не проумявам!
  Естествено, че въпросният примат ще продължава да “царува” както му говорят повелителите (не на мухите, а на болшевиките, чийто съратник и поборник е приматът) и крайно време е Реформаторския Блок да напусне тази “коалиция”. Очевадно е, че Борисов гони целите на кукловодите си – “ХЪБЧЕ” му се приискало, и не за нещо смислено, а за руски газ???!
  Този бандит опоска резерва в първия си мандат, открадна парите от здравната каса тогава, започна да взима заеми и България навлезе в блатото на любимия му тато Тодор Живков, чийто дългове страната още не може да изплати! А бандитът от Банка взема нови!?! Сега му се прииска да открадне парите на пенсионните фондове, точно както направи неговият кумир от Правец по времето на комунизма!
  Както трябва да направи този неграмотен кретен за да разберат умните глави в Реформаторския Блок, че няма да поправят Борисов, нито ще могат да направят реформа, независимо от “светлината в тунела” с правосъдната такава? Това е маньовър за да го оставят да прави поразиите си на финансовото поле и после ще спре всичко за което се преборят Христо Иванов и смислените хора в съсловието на правосъдието. Та не помните ли как си назначи Цацаров – този наглец, който имаше имоти обявени на занижени цени (за които го попита и съдия Калпакциев и не получи отговор разбира се!), и които обяви с реалните им стойности само защото имаше проблеми да си получи парите при неуредиците с имота?! Вижте съдебната практика на този “правосъдник”! И да очакваме от тези хора, че ще направят реформа само защото вече цял свят говори колко са корумпирани?

 10. Имам близък в САЩ, който е работил като технически персонал в тяхна железопътна компания и в момента е с пенсия 5000§, като се е осигурявал в пенсионен фонд.
  Чел съм, че едни от най-богатите пенсионери в света са чилийските. Пиночет е поканил 2-3 американски икономисти, които си подбират около 50-тина чилийски икономисти завършили американски колежи и за 3 години разработили сегашния модел. Резултатите са налице.
  Аз имах пари в пенсионен фонд натрупвани с години и малко след като се пенсионирах си ги изтеглих, с което допуснах грешка защото, ако ги бях оставил щяха да ми носят по-голяма доходност отколкото банките. Имах колеги, които направиха много по-голяма грешка, като в един момент се поддадоха на стадно чувство и много преди да се пенсионират си изтеглиха парите от пенсионните си фондове, а повечето от тях бяха с висше образование.

 11. На ход е президентът. Ако упражни правото си на вето, ще затвърди позицията си около реформаторския блок. Ако ли не,ще се види ясно, че никога не се е откъсвал то Борисов.

  Изпусна ветото за промените в закона за ДАНС, които позволиха назначението на Пеевски, а за назначението се ширеха предположения дори преди приемането на закона. Тогава ветото му имаше значение дори за приемане на самия закон. Сега няма значение, защото 120+1 са осигурени. ГЕРБ и ДПС обаче трябва да повторят упражнението и обществения отзвук ще е още по-голям. Това пък може да стресне тщеславния Борисов.

  Винаги съм се съмнявал дали не грешите относно Плевнелиев. Ще разберем в следващите дни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.