Долу крадците на ( западни) дарения за роми! Да живее Русия, която не дава и рубла!

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрече днес в интервю за БТВ една от любимите опорни точки на онези, които обичат да слагат равнопоставено на кантар вината на политиците, управниците, големите корпоративни крадци за проблемите в ромската общност – от една страна и от друга страна- предполагаемата вина на онези, които през годините са ползвали държавни и дарени от чужбина пари за интеграция на ромите.

 

          Супер! Ако наистина знае нещо за такива злоупотреби, нека да го сподели и да обясни, защо е мълчал досега. Защото тази теза за алчните спекуланти с ромското нещастие, които крадат отпусканите пари за ромска интеграция ( крадат като българи!) не само не е нова, а се подхваща от кого ли не всеки път, когато назрее поредната конкретна криза и вината за нея моментално се прелива солидарно в мелницата на анонимно обвинени правозащитници.

 

 

          Да, в България имаме системен проблем с невъзможността да посочим поименно виновниците за грабежите. Всеки журналист знае това. Но един министър, използвайки явна заплаха да разобличи определени крадци ( ако не спрат да го обвиняват в апартейд, иначе могат да продължават да си крадат) все пак би трябвало да може от своя пиедестал да разгроми с факти престъпниците, за които намеква.

 

          За съжаление обаче заплахата му прозвуча като опит да дискредитира правозащитниците вкупом, макар да сподели, че между тях имало и „идеалисти” ( нещо като мантрата за добрите, чистите комунисти и онези, които са опорочили идеала именно от алчност). По този начин Москов демонстрира отново, че не споделя демократичното разбиране за конкретната вина, както се видя от заплахата му линейки да не посещават ромски махали, в които е станал инцидент с лекар.

 

Иначе казано, г-н Москов има проблем с незачитането на основополагащи демократични принципи.

 

          Неговото обобщение за крадците на пари за ромска интеграция е интересно за политик, за когото определено не са гласували фенове на руската пета колона. Именно русофилстващите са най-яростните врагове на всичко западно, каквито са западните помощи за ромска интеграция например.

 

Не ми е известно Русия да е дала една рубла за подобни дейности в България. Руската щедрост, освен в подкупи,  се свежда тук до крепенето на чисто руски интереси по линия на руското влияние – чрез паметници, концерти и сборища на хиляди български граждани под съветско-руски знамена.

 

Така че не остава друго, освен да разбираме обобщението на Петър Москов като присъединяване към кампанията на путинофилската пропаганда в България, която едно към едно копира опорните точки на Путин за вредните западни фондации. Вече чухме от министъра презрителни нотки спрямо либерали и правозащитници, повторени в декларацията на парламентарната група на реформаторите в негова подкрепа. Както се вижда, това отношение не е спорадично хрумване и пропуск в демократичното образование, а убеждение на онзи, който е овластен да го изразява.

 

Както ми каза тези дни един представител на американска неправителствена организация, подложена на тормоз в Москва, в днешна Русия се вихри омраза срещу Америка, но  най-истерична е тя срещу свързаните със Запада неправителствени организации.

 

Волно или не, но явно по лични причини, министър Москов се включи. Вместо седмица на ромското включване, имаме седмица на включването на Москов на страната на московските опорни точки в руската хибридна война в България. Не целя евтин каламбур с фамилното му име, но няма как да го избегна. Получава се по негово желание.

 

          И понеже започна да става лично, ще си позволя да не се съглася с твърдението на министъра, че не му било важно да е министър, както заяви той в днешното си интервю. Избирателите на ДСБ помнят агитацията сред симпатизантите с цел да бъдат убедени да посочват името му в преференциалните листи на Реформаторския блок ( при положение, че то и без това си беше на първо място в листата). А има и „по-злопаметни”, които пък не могат да забравят, че пак той споделяше идеи за решаване на проблема с бездомните кучета чрез тяхното масово убиване под формата на евтаназия.

 

          Ако министър Москов разобличи крадците на залъци от ромските гърла, това би било благородно дело, дори и да намирисва на отмъщение за престъпления, които е прикривал досега. Самите дарители на средства биха били първите, които ще му благодарят ако спре подобен кръвоизлив.

 

Но ще бъде справедливо министърът и неговите сподвижници във властта да се понапънат малко да разкрият нещичко и за северния финансов поток, захранващ безбройните ручейчета на конспиративната арматурата на петата колона, състояща се от какви ли не дружества, движения, фондации, общества, медии и други подобни платени реципиенти на московската политика на облъчване с руско влияние извън какъвто и да било контрол на българската държава.

 

Някой ще каже, че не е работа на министъра на здравеопазването да върши работата на спящата руска клетка ДАНС. Така е, но когато този министър обобщава с обвинения срещу крадците в неправителствените организация, които са 100 процента свързани със Запада, е напълно нормално да се запитаме на чия страна е все пак този политик в контекста на московската война срещу либералите и правозащитниците, сочени от Кремъл като най-злостните душмани на православието и славянството.

13 мнения за “Долу крадците на ( западни) дарения за роми! Да живее Русия, която не дава и рубла!”

 1. Здравейте ,има една тема към която съм особено чувствителен !! избиването на животни ! ако Москов е имал такава идея ,да избива уличните кучета ,толкова по-жалко за него ..НЯМА ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА В КОЯТО ДА СЕ ИЗБИВАТ БЕЗПРИЧИННО ЖИВОТНИ ! защото е доказано че не това е начина за справяне с подобни проблеми . чувал съм такива призиви да отправя и Ангел Джамбазки !! Жалка работа .. По начина по които хората се отнасят към животните , може да се разбере на какво интелектуално ниво е дадена нация ..

 2. Съгласен съм, че
  “… г-н Москов има проблем с незачитането на основополагащи демократични принципи.”

  А, бих и допълнил:
  Проблемът е, може би, неразбирането им изобщо.

 3. Мислех, че Москов може да има полезни идеи и донякъде се опитвах да го защитя в началото, твърдейки, че говори глупости от неопитност.
  Вземам си думите назад.
  Човекът е неспасяем случай.

 4. “Вместо седмица на ромското включване, имаме седмица на включването на Москов на страната на московските опорни точки в руската хибридна война в България. Не целя евтин каламбур с фамилното му име, но няма как да го избегна. Получава се по негово желание.”

  Насълзиха ми се очите от смях!

 5. Иво, това е някакъв Абсурд. Либералите не могат да са врагове на никой. Те се борят за свободата на всяко човешко същество. Как ще бъдат врагове на Хрисими Християни ???
  И как Хрисими Християни ще са врагове на Либерали ??? Освен ако зад маската на Християнството не се крият Военолюбци, които вместо да си гледат държавата и да мислят за здравето на народа си , пращат Картички с ядрени ракети на Американския пресидент!
  Явно тези Военолюбци са много повече славянски Фашисти, отколкото Християни! Няма значение от коя Църква са! Ако искат да са Християни първо трябва да се преклонят пред Исус Христос и да следват неговото учение. А той е казал : (цитирам библията)

  13. Тогава доведоха при Него деца, за да възложи върху им ръце и да се помоли; учениците пък им забраниха.
  14. Но Иисус рече: оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно.
  15. И като възложи върху им ръце, отиде си оттам.
  16. И ето, един момък се доближи и Му рече: Учителю благий, какво добро да сторя, за да имам живот вечен?
  17. А Той му отговори: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог. Но ако искаш да влезеш в живот вечен, опази заповедите.
  18. Казва Му: кои? А Иисус рече: не убивай, не прелюбодействувай, не кради, не лъжесвидетелствувай;
  19. почитай баща си и майка си; обичай ближния си като себе си.
  20. Момъкът Му казва: всичко това съм опазил от младини; какво още ми не достига?
  21. Иисус му рече: ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене.
  22. Като чу момъкът тая дума, отиде си натъжен, защото имаше много имот.
  23. А Иисус рече на учениците Си: истина ви казвам, богат мъчно ще влезе в царството небесно;
  24. и още ви казвам: по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.
  25. Като чуха това, учениците Му твърде много се чудеха и думаха: кой тогава може да се спаси?
  26. А Иисус, като погледна, рече им: за човеците това е невъзможно, ала за Бога всичко е възможно.

  27. Тогава Петър отговори и Му рече: ето, ние оставихме всичко и Те последвахме; какво, прочее, ще стане с нас?
  28. А Иисус им рече: истина ви казвам, че вие, които Ме последвахте, при пакибитието*, кога Син Човеческий седне на престола на славата Си, ще седнете и вие на дванайсет престола, като съдите дванайсетте Израилеви колена;
  29. и всеки, който остави къща, или братя, или сестри, или баща, или майка, или жена, или деца, или нивя, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи живот вечен.
  30. А мнозина първи ще бъдат последни, и последни – първи.

 6. През 60-те години МС вдига рязко акциза за домашно варената ракия. По селата започват силни брожения на много места оглавени от общинските партийни секретари. Да не си помислихте, че са грабнали вилите и сопите. Само приказки на висок глас. Естествено ДС си върши “работата”. Скоро новината за силното недоволство стига и до тогавашният премиер Тодор Живков. Той събира спешно кабинета. Встъплението МУ е пределното кратко и от ясно, по-ясно. Ако един МС не може да даде при определени обстоятелства заден ход по-добре да го няма. Така и става. Отменят поставлението и положението се успокоява. Защо с 50 год. давност припомням тази отдавна забравена история. Защото виждайки терзанията москови паралелът с нея ми изплува в паметта от само себе си.
  Министър Москов не само си позволи, меко казано непремерено изказване което разбуни духовете но и влезе в един протяжен обяснителен режим от който губи не само той но и партията която го е излъчила. На всичкото отгоре постави каруцата пред коня.
  Убеден съм, че го е направил емоциално и воден от идеята да защити ведомството. Но пътят към ада е постлан с добри намерения. И последно. Проблемът остава.

 7. Ето на това му се казва “полезен идиот”! Не ми се вярва /не ми се иска/ да е изкушен – по скоро е сбъркан!

 8. Четейки блога ви понякога ми е правило впечатление,че всички коментарии са изцяло в съгласие с вашите тези,но не съм отдавал особенно значение на това.Сега ми се изясни това единомислие.Чудно защо на моменти се оплаквате,че не ви допускат до тази или онази телевизия.

 9. Към Георги Христов:

  За лъжец като Вас, който твърди , че се оплаквам за нещо, което иронизирам, истината няма значение.
  Приятно коледно злобеене и “коментарИИ”.

  Използвам да съобщя за стотен път: РАСИЗМЪТ НЕ Е МНЕНИЕ, А ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Дори и в “най-мека” форма (съпроводена с вазелина на комплиментите, покрай които да мине), той няма да бъде допускан в този блог, в който няма да ставам съучастник на престъпление.
  Желаещите да изразят подкрепа, възхищение и изобщо “мнение” в обратната посока, имат огромен избор. И е смешно да се оплакват от липса на възможности да го направят.

 10. Съжалявам,че съм Ви засегнал .Имах пред вид,че не сте съгласен с едностранчивостта на политическия коментар в тези телевизии,а не,че горите от желание за лични изяви в тях.желая Ви
  весели празници.

 11. Prav si IVO; no v BG ima mnogo PUTILI bez mozak. I nie ne iskame da go priemem . Zashto li.

 12. Все пак Москов не е уточнил ЧИИ са даренията, и КОЙ ги е “откраднал”?!?
  Дали са западни, или пък путински,все са ДАРения!
  Все пак тавариш Путин е голям “дарител” в НРБ, може да е отпуснал рубли и за циганите. В рАЗЗЗИЯ има много любители на циганските романси. В КГБ тоже!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.