Руско – турската газова война срещу България

Сигурно е смешно да се наблюдава отстрани как у нас управляващите ( ГЕРБ, министър Лукарски) и уж опониращите им социалисти се надпреварват да правят изкуствено дишане на умъртвения от Путин „Южен поток” по метода „уста в тръба”. За българите, които трябва да търпят тази подигравка обаче, никак не е смешно.

 

Духат нашите опечалени началници и масажират спрялото сърце от все сърце с надежда южният труп да стане и чудотворно да проходи отново като раздавач на комисионни и надежди за поръчки за милиарди. А онези от Москва им викат: „ да ви е яд, свърши тая” ( буквално това подвикна един от водещите депутати на Путин).

 

И отново на помощ в труден момент ни се притича дядо Иван. В тази роля влезе руският премиер Дмитрий Медведев. За да подсети осиротелите българчета да спрат да се унижават днес премиерът на Русия реши да онагледи пред невярващите какво наистина се случило. За целта Медведев предложи звънко алтернативно название на „Южен поток”. Той можел да бъде наречен вече „Турски поток”.

 

Сега дали им става ясно най-после на нашите пеликани, накацали край въображаемия руски южен поток? Пустият му поток от руски, станал вече турски! За руснаците, за които руско-турската война 1877-78 г. е вече втори век основната опорна точка в пропагандното натякване колко трябва да сме благодарни и готови на всичко в двустранните отношения, играта с турската карта е напълно съзнателен ход, целящ да ни унизи.

 

Путин избра преднамерено турската сцена да посочи България като главен виновник за решението му да се откаже от неизпълнимия си южен проект. Така и така той се оскъпи до невъзможност, приходите му от износ на поевтиняващи въглеводороди рязко намаляват, рублата му се обезценява главоломно. Защо да не извлече една голяма полза, като обвини за провала си малка България като удобна боксова круша, която доказано се парализира от тигровия му поглед?

 

Пак можеше да се приеме поне на половина тази лъжа за българската вина, обаче покрусените бенефициенти на повишения руски корупционен интерес към нашата европейска територия направи и Путин за смях. Каква ти българска вина, той не вижда ли, че тук отказват да погребат своята газопроводна мечта, разстреляна публично в Анкара! То бива да лъже Путин, но в България го молят да се смили и да върне от гроба потока, а той: „България е виновна за неговата смърт”!

 

Само в Сърбия, която дори и военен парад организира като за батюшката от Москва през септември, изпреварват нашенските оплаквачки по интензивността на хлипането по непрежалимата загуба да имаме шанса да бъдем разкопани надлъж и подминати от дублиращ руски тръбопровод, нужен на едни други държави.

 

Руско-турската тръбопроводна война срещу България обаче е по-скоро символична и точно това би трябвало да бъде забелязано (най-после) от българите. Защото Русия и СССР не веднъж са подстрекавали Турция срещу България. Сталин дори е предлагал земите на юг от Бургас да бъдат подарени на Турция като отплата за нейния неутралитет през Втората световна война и като наказание за България, с която иначе поддържа дипломатически отношения до последния миг на съветското нахлуване тук.

 

Надуването на пропагандната тръба от руска страна чрез насъскването на Турция срещу българските интереси е повод да си спомним също за руските подигравки срещу алтернативния на „Южен поток” европейски проект „Набуко”. От самото начало тази идея беше осмивана в Русия като „просто опера” ( от Верди). Това остроумие беше систематично повтаряно при посещенията на руския шеф на „Газпром” Алексей Милер в София ( например през април 2008 г.) и беше резоньорски подхващано от говорители на руския интерес, като Румен Овчаров.

 

В крайна сметка Путин наистина сведе „Набуко” до опера , измествайки доста на Изток действието в либретото- в оригинала на Верди то е във Вавилон, докато Путин уби газопровода с извиване на ръцете на потенциалните доставчици на алтернативен на руския газ в периферията на руската империя в Средна Азия и особено в Туркменистан.

 

Това разбира се не пречи на Путин днес да заклеймява ЕС, че извивал ръцете на България.

 

Впрочем руско-турската газопроводна война срещу България е обречена на неуспех по същите причини, поради които се разпадна проектът „Южен поток”. Турците бяха тези, които извиха ръцете на Путин със „Син поток”. Те успяха да принудят Путин да свали от цената на доставките за Турция. Накараха го да си плати при това разходите изцяло ( за разлика от северняците в Европа, които участваха във финансирането на „Северен поток”).

 

Путин обаче не може да си позволи повторение на турското унижение, което той се опитва да представи като стратегическа алтернатива ( Овчаров също обича да представя тук „Син поток” за Турция като някаква руска победа!). Един поглед върху състоянието на руската икономика и тенденциите пред нея, които накараха Путин да се примоли на руския народ на годишната си пресконференция миналата седмица за две години отсрочка за излизане от икономическото блато, в което вкара огромната държава с политиката си, е достатъчен да обясни, защо „Турски поток” е обречен повече и от „Южен поток” да си остане поредния кремълски блъф.

 

Така че предстои да видим как „Турски поток” ще се превърне в „Турски марш” ( от Моцарт), когато турците кажат на Путин „ „марш от тук” с твоя проект, имаме все повече алтернативи, а ти вече нямаш ресурса да ни обслужиш с безплатно строителство и по-ниски цени, както със „Син поток”.

13 мнения за “Руско – турската газова война срещу България”

 1. Писна ми да ме унижават разни министри, молейки се на руснаците и “предлагайки” им алтернативи на мъртвия вече проект! Те така и само това чакат, за да ни накажат с презрението си. Писна ми този, който по Конституция трябва да ме представлява пред света да използва визитите си в Европа, за да се оправдава, защо видите ли трябва да продължим подготовката за Южен Поток, за да не ни били съдели “братушките”. И колко още смята да похарчи за тези подготовки, сега когато и без това сме в окаяно състояние? Явно все още има надежда за поне част от комисионите? Днес обаче от Русия го опровергаха и разбиха алибито му – нямали били да ни съдят. Колко благородно! Звучна руска плесница с опъкото на ръката по бузата на Г-н Премиера! Ами сега Г-н Борисов, ще се продължаваме ли да се готвимЕ за потока? Не съм специалист по международен арбитраж, но правото има универсален принцип (още от римското право) наречен “възражение за неизпълнен договор” (exceptio non adimpleti contractus), който гласи приблизително следното: Длъжникът, който има срещу кредитора си изискуемо вземане от същото правно отношение, от което произтича и неговото задължение, може да откаже да изпълни задължението си, докато кредиторът не изпълни своето. Универсален принцип! При това положение можем да откажем да изпълняваме какво и да е по проекта, докато руснаците не изпълнят своето. На какво основание биха ни съдили ако на всеослушание, пред целия свят, многократно и категорично заявиха, че се отказват от проекта? Г-н Премиер, писна ми да ме третираш като средностатистически жител на Банкя. Свършиха ли се магистралите за строене, че продължаваме да инвестираме в обречени каузи?

 2. Дори да се стигне до изграждането на Турския поток ,БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПОЛЗА !!!! ПОВЕЧЕ НЯМА ДА КУПУВА ГАЗ ОТ РУСИЯ !!! ЩЕ КУПУВА ГАЗТА СЪС 150 ДОЛАРА ПО-ЕВТИНО ОТКОЛКОТО ОТ РУСИЯ !!!! ТОВА ПРАВИ ПО 80 (осемдесет)лв В ПОВЕЧЕ ЗА ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР !!! ОТ ТУРЦИЯ ПРЕЗ БЪЛТАРИЯ Е НАЙ-КЪСИЯ ПЪТ ЗА ОБЕДИНЕНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ “ТАП”,ТАНАП” И “ТУРСКИ ПОТОК” !!! ТОВА Е ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО, КОЕТО СЕГА СЕ ТРАНЗИТИРА ОТ РУСИЯ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ !!! НО , НЯМА ДА ИМА КОМИСИОННИ И ПОСРЕДНИЦИ !!! МЪКА !

 3. Щом Путин изтъква България, като причина за спирането на Южен поРок, нека ние не спорим, а да бъдем със самочувствието, че сме отстояли страната на гордия, украински народ – мъченик.

 4. Понеже, за да достигне Черно море, газопроводът минава покрай Курск, а после не е ясно накъде ще поеме, смятам че е разумно да бъде кръстен “Курски поток”. От това име и на нашите пеликани ще им стане ясно, че проектът е спрян.

 5. Една новина, която предполагам ще бъде изтълкувана като победа на Путин в САЩ, продажни американци (също като набедените бивши канцлери на Германия) и т.н.

  http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/umstrittene-foerdermethode-new-york-verbietet-fracking-1.2272998

  Дали пък на САЩ не е по-необходимо да имат враг, за да “извиняват” по-достоверно поведението си? А, забравих, че САЩ не се извиняват. Извинете!

 6. Не им върви на нашите пеликани.Зима иде, а гушите им май остават празни.Освен потока и пенсионните фондове засега са табу.Ама хубав номер им изигра Путин, без да иска, че първо на себе си вкара голям автогол.Мислеше. че ще му се размине за Украйна и хоп докара комунистите на власт у нас, да прекарат антиевропейско законодателство , ама и те изядоха шамарите.Боко се опитва да играе за двата отбора – Русия и ЕС, но май този път никой не му вярва.А Путин , горкия, утре може да ни изкара виновни и за финансовата криза в Русия.Може – той Дянков сега е Москва и ако ги съветва, няма да се учудя.

 7. Някак не ми се връзва точно турците да направят партийно с путин.
  Какво имам предвид.
  Тук в БГ,където руските товарищи никога не са си тръгвали и влиянието им във всички сфери на живота е определящо,те бяха стопирани от реализирането на ЮП.
  Било то с процедурни хватки от ЕС,било то с пряката намеса на хамериканските конгресмени начело с Джон Маккейн,които налазиха орешарски в най критичния момент за руския проект.
  А в Турция,която е откровено американски протекторат,просто няма шанс как да се сбъднат бълнуванията на чекистката хунта!
  Европейците траяха,траяха и накрая се опънаха на развилнелите се и самозабравили се рашани и затова сега гледаме как путин се мята ту налево,ту надесно.
  Един путь търчи в Китай и там размени кон за кокошка,друг путь търчи при Ердоган.
  А бе свят му се завива,ама пред камерите се ежи и се прави,че всичко е под контрол.
  Айде сега Мамонтов, Аркадий Викторович който направи филма “Болгарский перчик” да вземе сега да извърти едно филмче за “възхода” на рублата,за благосъстоянието на руските граждани(и селяни),за светлите перспективи на руския петролен бранш и други ей такива нещица!
  Да не пренебрегваме и Даря Асламова,която сътвори вилмчето “Болгария умирает тихо”,да вземе сега да врътне една лента със същата заглавка,само да смени името Болгария с името Российская Федерация и да видите само как хорошо ще се получи! 🙂

 8. За турския поток е виновен Дянков и само той, защото се разбраха той и само той да ги консултира. Ядец, удариха на камък, т.е. на пълна безхаберност. Но какво да се прави-никога не знаеш от кой храст какъв Андрешко ще изкочи. А колкото до загубите от 400 млн.евро, тях само Путин и Милер си ги знаят.

 9. “Защото Русия и СССР не веднъж са подстрекавали Турция срещу България.” – Съвършено вярно. Ето още един пример за това – “Митовете за руската любов – коварството, а не братството –
  Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! – “Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен – Георги Георгиев, специално за Faktor.bg” –
  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html

 10. Пеликани ХаХа.
  Аз бих ги нарекъл Гарги или лешояди ама айде. Пеликани е по-готино 🙂
  А ние малките гаргарошки седим гладни щот Големите Гарги не са наяли и няма и да се наядат. Наяждане намат! Пусти да Опустеят!!! Гарги и Пеликани!

  Тодоре, моля те не пиши така ако нямаш наистина какво да покажеш като документ. Руснаците може и да са го направили ама ти го хвърляш това ей така и за нас остава само да ти вярваме или да не ти вярваме.
  Ако Руснаците наистина са поискали убийството на Левски това ще промени коренно ситуацията в България. Ти обаче само го казваш. А трябваше първо да намериш някакви доказателства. Ако ги нямаш, Кво Праим ???

 11. диването си е истинско неподправено диване. ясно е видно, господин Тодор Тодоров дава линк, от който става ясно, че не самият той е автор на статията. и не е длъжен да ти дава доказателства, ако не ги откриеш ти в статията. или тази статия не те подтикне да потърсиш по-категорични доказателства. би могъл да прескочиш до раша или турция и да поискаш достъп до съотетните архивите. после да ги размахаш опровержително на тезата на автора на статията, както прави например антон тодоров.

 12. Преди години, руснаците блъфираха, заплашваха, изнудваха и всичко от този род, че потока им щял да излязе на румънския бряг и т.н. Вместо през Украйна, през Румания. От трън, та на глог. Но нащe се наведоха и се хванаха за палците.
  Сега са тръгнали за Турция. Както в София казваме, “за по-пряко през Перник”.
  Мислех си, “тия наистина ли ни смятат за идиьоти”. Вече си мисля, “комай са прави”.
  Не ми е приятно, но сега се чудя, каква ли ще да е счупената партерна поза в която ба’т Бойко ще ни нагласи.

 13. Мисля, че Геройкото като чуе за руснаци се схваща в кръста и блокира в тази поза. Няма да има Нито “Турски” нито “Южен” поток. В Средиземно море има огромни залежи от газ край Кипър, Израел и продължават сондажите за търсене на находища в Егейско море. След няколко години картинката ще е съвсем различна, и като се има в предвид, че българите също ходят по газ и нефт. Просто колкото и да се дърпат Геройкото и петата колона, нещата в енергетиката ще са много различни и ще има свръх предлагане на енергийни носители. Големият проблем, е че тези идиоти ни вкарват в излишни огромни разходи и ние си оставаме най-бедната страна в ЕС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.