Да си (под)купиш политик в България не е престъпление

При всяко поредно напускане на олекналия откъм пачки кораб на Бареков публиката може да се наслади на доказателството за онова, което е цинично известно, но остава ненаказано и недоказано (досега в нито един съд): купуването и продаването на политици в България е задължително.

 

Макар и да не се отнася до всички, достатъчно е, че е толкова явно и същевременно неизкоренимо, за да подклажда трайното отвращение от политиката ( т.е. от демокрацията) у нас.

 

Както (вече) знаем, от свободата при демокрацията умеят да се възползват най-бързо и ловко именно престъпниците: за трансгранично препродаване на крадени коли, за крадене на цели банки и т.н. При тоталитаризма трансграничните престъпления с наркотици, оръжие и трафик на червено-кафяви терористи беше позволено само на държавата. Тя ревниво си пазеше монопола с милиция, войска и армия от доносници. На границата стреляха срещу бегълците от рая, а банката беше една единствена: българска и народна при това! Нямаше как да я гепиш.

 

Ловките крадци на гласове, използващи възможностите на подарената ни свобода, не са изключение сред гъвкавата пасмина престъпници в днешно време.

 

Не остана „знаково” лице, т.е. известна от телевизионния екран физиономия, което да е скочило от гемиите на Бареков, претоварени доскоро от три синджира роби на лакомията за лесно забогатяване в политиката. Бегло припомням по памет и по реда на бягството от обеднелия популист най-известните реципиенти на най-скъпия корпоративен проект в българската политика през последните една-две години: Калина Крумова, Ангел Славчев, Росен Петров, а сега и Любен Дилов.

 

Срина се обаче спонсорът КТБ, срина се и проектът „България без цензура”. Скараха се „колосите” в и покрай корпорацията, платила възникването на политическото шоу на Бареков, скараха се и скъпо платените актьори, наети за политици.

 

Такива са скачените съдове в този сюжет, чиято политическа опаковка не интересува никого в момента, включително и автора на този текст. Защо обаче съдържанието на опаковката трябва да бъде държано под око?

 

 

Трябва да бъде държано под око, за да бъде обеца на ухото народно, което упорито не иска да дочуе и разпознае истината, че крясъците на амбулантните търговци на надежди в политиката са платена реклама за сметка на потребителя на измамата.

 

 

Не друг, а самият Бареков потвърждава основателните подозрения за парите, като основен мотив да му пристанат онези, които беше наел да му работят в проекта, за който той беше нает да работи. Както в случая с Ангел Славчев, така и сега с напускането на Любен Дилов, касиерът на предприятието Бареков не пропуска да унижи провинилите се бегълци с подхвърляния за техния слугинаж, платен от него. Не искал да ги коментира, защото им плащал доскоро ( каза го и днес в БТВ по адрес на Любен Дилов). Иначе казано, с бивши и неблагодарни свои слуги той не разговаря и дори напуска телевизионното студио, омерзен от телефонно обаждане на Дилов.

 

По същата схема се развиха отношенията на Бареков с напазаруваните от него журналисти в ТВ7. Някои проявиха интуиция и успяха да се дистанцират от обсебващата му ауара на корпоративен играч в журналистиката и политиката на по-ранен етап, преди да му залязат корпоративните знаци.

 

Други не можаха да се разделят толкова лесно с големите си заплати и „изтрезняха” за истинската същност на „европейския политик” едва след като той успя за осребри екранната си популярност и от телевизионна гъсеница да се превърне в европейска парламентарна пеперуда.

 

Сега Бареков пърха с дантелени брюкселски крилца и се бие имунитетно в гърдите – вече не е „болгар, болгар” , а нещо като „европар, европар”.

 

Европарите, които получава един български депутат, може да и да не са били най-големия стимул, накарал Бареков да избере „европейската кариера”, но при сегашния му разрив с поредния му богат спонсор в лицето на Ковачки, може да се окажат добра инвестиция за един приучен на лукс галеник на корпоративното инвестиране в популизма.

 

В х-л „Радисън”, където си беше направил студио над покрива на Народното събрание, се носят легенди за закуските на Бареков за баснословни суми- а за вечерите нейде другаде можем само да се досещаме по аналогия. Хванат натясно в едно телевизионно студио да каже колко му струва часовникът, Бареков не се посвени да обясни, че си е заслужил удоволствието да се разхожда с дрънкулка за десетки хиляди левове. И така нататък- да не припомням всичките срамотии от този род…

 

Припомнянето на най-срамното от всичко обаче е задължително: Бареков и барековщината ги има благодарение на онези, които са склонни да им се продават. Самият „европар” не се свени да им го напомня всеки път с типичното нахалство на недосегаемия, за когото явно не важи презумпцията, че корупцията прави еднакво виновни даващия и взимащия подкупа.

 

Бареков ни заявява гръмко: аз тези съм си ги (под)купил и когато им изтече срокът на годност, могат да се пръждосват, но на мен няма кой да ми търси сметка.

 

Човекът не се крие, хвали се. Купувал си ги е легално със заплати на съответните постове, може и фактурите да си пази По този начин ни съобщава как (не) работи правосъдието у нас по явните казуси, демонстрирани пред кулисите- какво остава за задкулисието!Да не би пазаруването на съвести да е незаконно?

 

Колкото до първоначалното натрупване на капитала, за подобни бакалски операции, определящи в крайна сметка живота на нацията, това се оказа най-неразрешимата загадка за разследващите правораздаватели и журналисти, поради което т.н. обикновен човек твърдо вярва, че и те са вкупом купени. Без изключение! Всеки, който твърди обратното за себе си, рискува да бъде обявен за наглец и самохвалко, за което трябва да сме „благодарни” на такива като Бареков и неговата разпадаща се компания.

 

А вие си викайте по площадите „кой”, щом си нямате друга работа! Утре ще осъмнете с негов двойник и пак ще се питате „кой” ( е па тоя, че да ни интересува какви ги върши).

 

Така де, аз също питам, щом ще се питаме: кой е той, според вас? Защото според мен е видимата част, предкулисието, емблемата на цялата покупко-продажност в българската политика, от която уж всички сме възмутени някак анонимно. Макар тя да си има рекламно лице.

 

Прекъсвам (монолога си), но не за реклама. Не сменяйте блога. Пак ще ви досаждам с текстове, които четете доброволно, т.е. по ваша вина.

 

 

16 мнения за “Да си (под)купиш политик в България не е престъпление”

 1. В десетката!
  Амин за ББЦ и Капут Дудучев Бюреков!
  Да пускат следващите “спасители”.
  Дежа вю!

 2. Г-н Инджев,
  поне на мен е невъзможно да ми “досаждате” с перфектни статии като тази. Поздравления! И като политическа проницателност и като журналистически стил, в тази статия сте недостижим.

 3. Г-н Инджев, истинско удоволствие е за мен да чета Вашите публикации! Вие сте един достоен човек, възхищавам се на перото Ви! Желая на Вас и вашето семейство всичко най-хубаво по повод на настъпващите празници!!!

 4. “Утре ще осъмнете с негов двойник и пак ще се питате „кой”.”

  Така е. Грешката е системна т.е. тя ще се възпроизвежда, докато не се коригира системата.

  Системата – държавното устройство – се основава на Конституцията.

 5. Бареков е “знаков” пример на български политик. Той е без нормални критерии за добро и лошо, без морални ценности, без скруполи и без дори цели. Той е толкова сбъркан, че даже не се усеща, че говорейки тези неща разкрива собстевана си грозна изродена същност. Лично изпитвам погнуса и съжаление към барековците, но също и нетърпимост, защото виждам как те стават все повече. Причината за заразата на Българското общество с “барековщина” е липсата на вяра в Господ, а от там и грешни ориентири за добро и лошо.

 6. Проектът “Герб” излезе доста по-витален от “ББЦ”. Когато “Кой” видя че рожбата му “Герб” работи добре, реши да си направи още една по образ и подобие. Само че от всеки капут Бойко Борисов не става. Нищо де, събираме пари и търсим следващия Бойко.

 7. “Да си (под)купиш политик в България не е престъпление”

  Вече не се налага да ги купуват, те направо си ги произвеждат серийно – излиза им по-евтино а и вече има изградена нужната “индустриална инфраструктура” за това с обръчи от фирми и корпорации, посредници, банки, PR агенции и т.н.

  Тъжно и жалко за един народ претендиращ за хилядолетна история да бъде лъган и баламосван по този начин – вече повече от 70 години!

  А толкова малко е нужно – просто да си включиш мозъка и да събереш две и две. Но явно и за това е нужно голямо усилие – учените казват че мозъка, когато работи, изразходва повече енергия от останалата част от тялото та повечето са си го изключили за да не “харчи” – както някои пишманшофьори изключват фаровете на колите си.

  Трагично и безнадеждно!

 8. Ако има у нас правосъдие, този човек е за затвора, не казвам за кладата или за бесилото.

 9. Поздравявам Ви г-н Инджев за поредната брилянтна статия!Да сте жив и здрав,запазвайки “хъса”за истината!Необходим сте до болка на българите,които чрез блого Ви се допират до Истината!
  Пожелавам Ви от сърце,на Вас и семейството Ви,една топла и задушевна атмосфера на утрешния Бъдни вечер и весела Коледа.
  Използвам случая,за да поздравя всички посетители на Блога Ви с предстоящият светъл празник Рождество Христово!

 10. Ами той г-н Дудук Барекадов изобщо не е виновен,че има малоумници,които не могат да вържат,че в Булгария отдавна две + две НЕ е равно на четири!
  Човека работи на принципа шест по шест-е равно на мерцедес!
  Какво му се чудите на пловдивския майньо и какво е виновен,че яде от зелника дето му го дават!Гонят ли те беж,дават ли ти еж!
  Същите,които вкараха Белия Вожд от Атака отново в парламента само една година,след като стана ортак с уж турската партия срещу която се запенваше да плюе,подобни на тях плиткоумници направиха и от Никалай Дудуков “европар”.
  След като има галфони,които не вдяват,че с една джурналистическа заплата партия не може да се направи,очаквайте още и още подобни чудеса на бугарския политически небосклон.
  Тежко ни и горко,балами колкото щеш,а в България на корен квадратен!

 11. Аз пак ще го кажа. Докато си мислим , че сме добри граждани, като гласуваме, винаги КОЙ ще се подиграва с нас.
  В момента в който Българите спрат да гласуват ще направят най-голямото добро за себе си и Родината си.
  Пошлите Свине, ВЪН ОТ ЖИВОТА НИ!!!
  НЕ ИМ ПОДПИСВАЙТЕ НА ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО ТАКА СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ ДА ВИ ГРАБЯТ И ДА ВИ СЕ ПОДИГРАВАТ!!! НЕКА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА БЕЗ НАС!!! ТАКА И ТАКА С НАС И БЕЗ НАС ТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СХЕМАТА. НО БЕЗ НАШИТЕ ПОДПИСИ ЩЕ ИМ ПРИСЕДНЕ СЕРИОЗНО!!!
  В България всеки Българин, трябва да мисли и да се грижи да има натиск който да осигури необходимия Климат за развитие на Добри и Честни Хора. Независимо от професиите, които изпълняват. Затуй не им подписвайте. Нека видят,че не ги искаме и че тяхната държава не е нашата държава! Ако не се Борите за Всеки Честен и ДОбър човек един ден около вас ще има само мошеници и вие ще разберете, че сте попаднали в АДА!!! Тези около вас ще ви изядат бавно или бързо според случая!

 12. Не бива да се пропуска, че Бареков и барековщината са продукт на обществото, в което живеем след идването на Сакскобургодски на власт и издигането в култ на гюведжарщината. Огромното болшинство от журналистите се продадоха и сега са “пей сърце”. Бях изумен, когато за да се защити той обяви, че седмично Л. Кулезич, когато беше при него е взимала 12000лв седмично, което означава месечна заплата минимум 25000лв. За това сме на този хал.

 13. Няма да се учудя ако следващият политико-инженерен проект е с лидер Кубрат Пулев

 14. Това е само българска, и то доста помътняла, капчица, в която се отразява водопадът от долари и евро, с който Путинската пропаганда залива стотици журналисти на Запад в новите си “медии”, създадени единствено за хибридната война.
  И методите са същите (естествено побългарени), и резултатите, които се целят са същите, и петродоларите са същите…

  http://e-vestnik.bg/21949/gubi-li-bi-bi-si-informatsionnata-voyna-televiziya-rasha-tudey-zasilva-natiska/

 15. Учудващо за мен е, че острото, оригинално, откровено перо на широко четения Иво Инджев няма последователи. Имам предвид журналисти. И дали пък ние – читателите му, не сме длъжни да сме по-активни в популяризирането на манифестните му статии, ако други не могат. Все пак сме във века на свободните и масови комуникации, а и площадът е наш. Разпространявайте го приятели. През мрежите, мейлите, срещите си с приятели.
  Спим ли, докато спим мушмороците от изток ще са хепи.

  И да не забравим:
  Има ли Моча (паметн.на съв армия) – свобода в бг няма

 16. Разбира се ,че в НРБ купуването и продаването на “гласове” и “политици” НЕ е престъпление. Защото в НРБ директно се купуват “партии”, още от времето на ОФ!
  БКП също не е “партия”. Тя е “купена” още от създаването си, и то не от няКОЙ в НРБ , а директно от Кремъл.
  Там тупането в гърдите и викането – бУлгааар, бУлгаааар ….., НЕ вървят! Там има колониална милиция – КГфсБ ,която има местен “филиал”-ДС, която строго следи за “правилните” по(д)купки и за тяхното “качество”.
  Независимо , че на всичките стои един и същи етикет – “СДЕЛАНО е СеСеСеРе”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.