Първи ретро(ин)спекции за българската 2014 с поглед към Русия

По време на комунизма Коледа беше нищо ( извън тесния кръг на част от семействата), а Нова година беше „всичко” за всички . Нощта на 31 ви срещу 1-ви януари направо беше будни вечер, време за подаръци, за дед Мороз, за възможно най-разгулното ядене и пиене в рамките на преборения чрез колективните усилия на приятели и роднини вечен продоволствен дефицит.

 

После настъпи реванша на Рождеството Христово – в първите години след 1989 година дори се надигна вълна от големи стълпотворения в църквите като че ли с цел да наваксаме пропуснатото в пренебрегваната и забранявана християнска традиция през изминалите 45 години.

 

Но и тази мода отмина. Сега в църквата ходят отново предимно богомолците, а не комсомолците ( каквито бяхме масово в годините на държавно налагания атеизъм) .

 

Краят на календарната година обаче е вододел, логично време за равносметка на светските дела през изминалата година. И в този смисъл се чудя дали няма някаква грешка във факта, че изтегляме годишната ретроинспекция със седмица по-рано, както забелязвам да се случва в многобройни публични коментари на днешния ден в навечерието на Рождество христово.

 

Амбицирани да изпреварят конкуренцията, медиите вече теглят чертата на събитията през все още актуалната 2014 година с китка от мнения, някои от които намирисват на партенки.

 

Уважаваният като математик и специалист по изборите Михаил Константинов например произведе от зори „новината”, че се отива една година на „хаоса”, който бил по-голям от предишни години.

 

В интервю за телевизията, която беше брошка на ревера на фалиралата КТБ, но не поднесе извинение за присъдружната си роля през годините към „измамените камилчета”, професорът се съгласи с твърденията за слабостта на американския президент Обама, но призова да не се радваме на слабостта на САЩ. Същевременно математикът похвали Путин за изиграването на няколко „могъщи коза”!

 

 

Че мнозина в Америка и по света смятат Обама за слаб президент, е едно. Но „слаба Америка”? В момент, когато тя бележи невиждан от 11 години икономически ръст ( вероятно въпреки слабостта на своя президент, който не може да попречи на американския бизнес да се развива)?

 

Нещо не се връзва. Както хич не изглежда да е вярно онова за „могъществото” на козовете, изиграни от Путин в момент, когато Русия се тресе да не се повтори фалита й от онзи 17 август 1998 година.

 

Но ако в тази математика на разменените места на фактите има нещо съмнително, то в бакалската сметка на в. „Преса”, според която плахата еманципация на България от руското влияние тази година е поднесена като трагедия, няма нищо съмнително. Не бива да се съмняваме, че за петата колона европейското говорене на президента Плевнелиев по темата за руската агресия в Украйна и „дързостта” на служебния министър на отбраната Шаламанов да проговори на евроатлантически език за руската хибридна война (и) в България, е направо непоносимо събитие!

 

 

В класацията на ужасните сцени от българския пейзаж през 2014 г. в споменатата ретроинспекция много високо са оценени също и прегрешенията на двама социалисти отново с ориентир Русия. По този показател като големи гафове са оценени недомлъвките на соцминистъра на отбраната Ангел Найденов за необходимостта натовска България (все някога) да купи западни самолети за бойната си авиация. А появата на външния министър Вигенин на окървавения мегдан в Киев е класирана като кощунство, за което той също ( като Найденов) за малко е щял да бъде изключен от БСП.

 

Направо е озадачаващо, че обвинението на Путин срещу България като виновник за кончината на любимия му „Южен поток” не е включено в обвинителния руски акт срещу клетата ни държавица в споменатата вестникарска класация, която доброволно ни декласира до статута на самобичуващ се поданик на руската империя. Но още не е късно други подобни преброители на прегрешенията ни пред Москва да се п(р)оявят. Ретроинспекциите на апокалиптичния български принос към нещастията на територията на една шеста от планетата у нас тепърва предстоят.

 

За първия критичен прочит на твърденията за нашата вина пред началника от Кремъл, под този отчет рапортува:

 

Виноват Инджев!

 

11 мнения за “Първи ретро(ин)спекции за българската 2014 с поглед към Русия”

 1. Господин Инджев, не знам дали Путин се страхува от повторение на 17 август или от повторение на 17 година. Че то … озверели и гладни хора, пък били то и творци на “велика цивилизация” все по един начин действат: владетелят на бесилото. Няма да му се размине, ако се почне в тази необятна страна. Или може би бъркам … ами да! Той ще емигрира в Англия или в САЩ! Бас държа! Но от държавата няма да остане нищо и това най-много го плаши. Още повече, че такива болни мозъци, както и на нашия бивш президент се страхуват, че така ще ги запомни и историята. Те много държат на историята!
  Иначе, господин Инджев, весели и щастливи празници! Бъдете жив и здрав с цялото си семейство! Пожелавам Ви да не Ви оставят талантът, острото перо и безбройните читатели на блога!
  Към всички в блога, бъдете живи и здрави!

 2. Господин Инджев, аз вече съм заклет фен на Путин. Това което цялата шайка от съветски диктатори, като се почне от Ленин, та до Горбачов, не можа да постигне, Вовата Путин сега се справи с лекота. Украйна се отказва от неутралитета си и се насочва към членство в НАТО. Преди СССР имаше граници с една натовска държава, Турция. Сега Русия граничи с четири държави членки на НАТО, без Турция. Путин нема да миряса докато не направи половината свят членове на НАТО.

 3. Весела Коледа,г-н Инджев!На Вас и Вашето семейство желая здраве и късмет!Радвам се,че имам възможност да чета блога Ви всеки ден,макар и далеч от Родината.
  Антоанета Динчева

 4. И аз:Весела Коледа,г-н Инджев!На Вас и Вашето семейство желая здраве и късмет!

 5. Проф. Константинов не за пръв път пуска фитилите на анти-американизма. Да не забравяме, че той е един от големите противници на електронното гласуване, защото – според него – така циганите щели да гласуват още по-организирано.
  Истината е по-проста: той и тези като него се страхуват, че 1-2 милиона българи от чужбина ще елиминират или неутрализират гласовете на циганите.

  Интересно е колко му плащат от ГЕРБ под някаква форма и каква е тя?

 6. Весела Коледа, Иво ! На теб и любимите ти както и на цялото четящо братство тук – здраве и берекет !

 7. Този всезнаещ професор Михаил Константинов, незнайно защо (за мен?) словославен като “десен”, но стряскащ с провинциалното си самочувствие на прочел тук там някоя западна статия, и корифеите от “Преса” явно не са способни да вденат, или не искат да признаят, че когато комунистическа Куба сама търси да започне преговори – преди повече от година – с Вашингтон (вече завършили с успех), а Иран е почти докаран до излизане от квази-коалицията с Русия и Китай, последното нещо за което може да се говори е “слабост на САЩ”. Или дори слабост на Обама, който всъщност ще бъде запомнен като един от по-ефективните американски президенти.

 8. Докато не се откачим от Русия бял ден няма да видим!
  М. Константинов непрекъснато се излага. Време му е да се усети.

 9. Не,съвсем не си прав драги Евгени,нашата страна за Русия са я закачили българските комунисти,първо от тях трябва да се отървем,но поне в този живот няма да стане…

 10. Да, универсален коментатор е професорът Михаил Константинов… Обединява всички гледни точки-десни, русофилски, всякакви-иначе как да си обясним 24-часовия режим на неговата медийна активност… А, вижте какво ми постна един приятел!

  Програма
  05.05 – Бързо, лесно, вкусно кулинарно шоу/п/- На закуска-пържени филийки с конфитюр по рецепта на проф. Михаил Константинов
  05.35 – Дързост и красота тв филм /3300 епизод/п/ Коментар на проф. Михаил Константинов за дързостта, красотата, дръзката красота и красивата дързост
  06.00 – Денят започва Информационен сутрешен блок с водещи Ася Методиева и Росен Цветков Специален гост – проф. Михаил Константинов в дискусия с Кънчо, Райчо и Совата Харис и Бухала Марис за изборния кодекс
  Други акценти в блока
  – проф. Михаил Константинов за ситуацията в Украйна
  – проф. Михаил Константинов за глобалното затопляне
  – проф. Михаил Константинов за кризата в Централноафриканската република
  – проф. Михаил Константинов за забраната на тютюнопушенето
  – Православен календар. Св. Великомъченик Тарапонтий- Духовна беседа от проф. Михаил Константинов
  09.00 – По света и у нас информационна емисия Коментар на актуалните събития от проф. Михаил Константинов
  09.10 – Денят започва с Култура Информационен културен блок Разговор на културни теми с проф. Михаил Константинов
  10.10 – Денят отблизо: Зелената линейка Как да шофираме? Практически съвети на проф. Михаил Константинов към шофьорите на линейки и другите шофьори
  11.00 – Парламентарен контрол пряко предаване от Народното събрание Има ли бъдеще българският парламентаризъм? Политическа прогноза на проф. Михаил Константинов
  14.00 – Телепазарен прозорец. Да надзърнем там!- На шопинг с проф. Михаил Константинов за дрехи „стил Хамалин – секънд хенд”
  14.15 – Сен Тропе тв филм /411 епизод/ Най-прочутият морски курорт на Франция- на туристическо пътешествие из Ривиерата с проф. Михаил Константинов
  15.35 – Европа на фокус Състояние и перспективи на еврозоната – анализ на проф. Михаил Константинов
  16.00 – По света и у нас информационна емисия Коментар на актуалните събития проф. Михаил Константинов
  16.10 – Новини на турски език Превод: проф. Михаил Константинов
  16.20 – Специализирано предаване за хора с увреден слух – жестомимичен превод: проф. Михаил Константинов
  16.35 – Фестивал “Изкуството на Барока”: 1000 години френски гайди концерт. Диригент и солист: проф. Михаил Константинов
  17.30 – Още от деня Следобеден информационен блок с водещ наблюдател проф. Михаил Константинов
  18.00 – По света и у нас информационна емисия Коментар на актуалните събития проф. Михаил Константинов
  18.30 – Още от деня Следобеден информационен блок с водещи Милена Цветанска и Надежда Узунова, и събеседник проф. Михаил Константинов
  18.50 – Зелена светлина- На екологични теми с проф. Михаил Константинов
  18.55 – Шатовалон тв филм /18 епизод/ Проф. Михаил Константинов за технологията и манипулациите на кметските избори в сериала
  19.55 – Лека нощ, деца!: „Едничко, двенки, тринки-най-добринки!” Весели броилки и залъгалки с видния математик проф. Михаил Константинов
  20.00 – По света и у нас информационна емисия Коментар на актуалните събития проф. Михаил Константинов
  20.45 – Спортни новини Трябва ли да развиваме кърлинга и хокея на трева като олимпийски спортове? Мнение на проф. Михаил Константинов
  21.00 – Панорама с Бойко Василев Публицистично обзорно предаване. Гост- проф. Михаил Константинов. Теми-всички възможни теми
  22.00 – Борджиите 12-сериен тв филм /копродукция, 2013г./, 1 епизод, режисьор проф. Михаил Константинов , в ролите: Чезаре- проф. Михаил Константинов, папа Александър VI- проф. Михаил Константинов, Бартоломео- проф. Михаил Константинов , Лукреция- проф. Михаил Константинов и др.
  23.00 – По света и у нас информационна емисия Коментар на актуалните събития проф. Михаил Константинов
  23. 10 Борси и финанси- Как да реализираме печалба от старите си акции в СДС-ООД, ДСБ-АД, РЗС- Холдинг и ГЕРБ- Инвестиционен фонд? Съвети и прогнози към брокери и акционери от проф. Михаил Константинов
  23.15 – Накъде след матурата? Защо избирам Пернишкия Университет по Технологии, Компютри и Администрация (ПУТКА) – разговор със зам.-ректора проф. Михаил Константинов, с члена на Управителния съвет проф. Михаил Константинов и с преподавателя в Университета проф. Михаил Константинов
  23.20 – Под прикритие 4 тв филм /2 епизод/п/(16) , режисьор проф. Михаил Константинов , в ролите: Джаро- проф. Михаил Константинов, Туджаро- проф. Михаил Константинов, Баро- проф. Михаил Константинов , Тъпанаро- проф. Михаил Константинов и др.
  00.25 – Мелодия от подземието игрален филм /копродукция, 1963г./, сценарист и режисьор проф. Михаил Константинов , композитор: проф. Михаил Константинов, оператор: проф. Михаил Константинов, в ролите: Мелодия- проф. Михаил Константинов , Подземие- проф. Михаил Константинов и др.
  01. 00. (18+) Откровено!!!Как в леглото да преодолем успешно голямата възрастова разлика между съпрузите? Опитът на проф. Михаил Константинов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.