Тримата братушки и гнилата ябълка

Трима премиери за една година сменихме. Това е отличителната марка на българската политика през отиващата си 2014-та.

 

Така и не си сменихме чипа, както царствено ни препоръча Симеон Сакскобургготски , доведеният ( да смени сините) син на червените царедворци. Оказа се, че вместо това си сменяме премиерите, но ефектът е като при дърпането на завеската в купето на влака, за да не забелязваме, че той стои на едно място.

 

Когато си пожелаеш нещо подобно, тримата братя по съдба, колкото и да са различни на вид, ще възкликнат в един глас: положителната промяна не се постига с вълшебна пръчка. Тази приспивна приказка сме я чували многократно.

 

Да видим тогава каква е реалната приказка, която ни разказаха през изминалата година.

 

Тримата братя трябваше да опазят България като златна ябълка от крадливата ламя, но ябълката се оказа огризана с 4 милиарда. Вместо някой да отреже лакомите глави, сметката за невиждания грабеж беше прехвърлена на всяка една глава от населението чрез държавния бюджет. И това ако не е вълшебен номер, който отваря апетита на следващите змейове!

 

Цяла година ламята точеше лиги и за порциите, обещани за разпределяне по трасето на приказния „Южен поток”. Накрая цар Путин се убеди, че никой юнак не може да изпълни условието му да докара от девет европейски кладенеца жива вода и да сбъдне фантастичния му проект. Самодървецът се разгневи на собствената си немощ, но наказа лакомите си слуги като им спря остатъка от корупционната вечеря.

 

В България ламята дълго не искаше да повярва, че са й отрязали главата с руска секира и продължаваше да си отваря устатата седмици след екзекуцията, обявена от цар Путин на 1 декември в Анкара. „Не може да бъде, не е вярно, не се признаваме за заклани докато не ни уведомят писмено и най-тържествено, че сме умрели”, подвикваха в конвулсии отрязаните глави.

 

„Може и още как, нека ви боли, нека ви яд”, бодро се обаждаше отмъстителното ехо от Москва, където много се ядосаха на българските челюсти за това, че не хапели достатъчно настървено европейската ръка, що храни публично България, по заръка на цар Путин, поради което и бяха посечени за назидание на все следващ троянски кон с множествени кариеси.

 

„Ако ще турско да стане, няма да повярваме в прекратяването на проекта, по който си бяхме поделили вече в мечтите си подизпълнителски порции за милиарди”, все по-немощно отвръщаше ехото от България, което руският посланик в Брюксел Владимир Чижов подигра като„гръмко”.

 

„Стана турско, можем да го наречем Турски поток”, посипа садистично раните на ламята с (черно)морска сол от Русия Дмитрий Медведев, главният везир на Путин. Така той даде знак, че Русия е готова да спонсорира нов възродителен процес, но с обратен знак, преименувайки с турско име обещаното на българските пеликани прекопаване на България за оня що духа ( транзитен газ под руско налягане).

 

Ами сега ? Какво да пазят гладните юнаци, след като и трите глави на енергийния ламтеж (зер от „ламя” ще да идва думата „ламтеж”) паднаха барабар с шлемовете им?

Търкулнаха се Бургас- Александруполис, Белене и Южен поток. Само българският им пастрок Първанов се измъкна политически  невредим от клането, че и с вицепремиерски пост беше награден да изпроводи на коалиционната сватба- заради заслуги към тройния провал на мегаобещанието си за троен шлем и енергиен център на Балканите. Така на най-проваления на едро политик на прехода му се сбъдна пророчеството на Ицата Стоичков : “играиш ( зад кулисите), пичелиш”!

Тревожно се щура сега на европейския хиподрум българският троянски кон на Русия и се озърта за зоб на Север.

Би трябвало приказката да свърши дотук, както обикновено става по волята на (между)народната мъдрост в приказките, за да се извлече поуката, че тройната измама би трябвало да накара всеки да разбере, че не трябва да се доверява повече на Иван Глупака. Веднъж стомна за петролопровод, втори път за атомна централа, трети път за газопровод…До каквото се докоснал Иван с неговите обещания, все на прах става.

 

Най-измамените( в корупционно-комисионните си очаквания)  би трябвало да са най-ядосани.

Но не вярват охранителите на гнилите ябълки у нас, че им е спряна кльопачката.

 

Северният цар го закъса с реколтата от лесни пари и рублата му клюмна, но братушките му тук са зяпнали в очакване чудото с обещаните им срещу послушание гнили ябълки да се повтори. „Ако клечиш достатъчно дълго край южния поток, мръвките , обещани от твоите приятели, все някога ще дойдат”, вярва троянският кон по примера на мъдрия китайски Кон(фуции). Или беше нещо свързано с лаенето? Лао Дзъ? Тцъ-тцъ…

 

Дааа, очертава се наистина още по-тежка 2015 година за Охранителя и събратята му по охранителен бизнес на гнилите ябълки.

И все пак спретнаха коалиционна сватба за чудо и приказ. Три седмици се пазариха и накрая заживяха щастливо. До следващата венчавка през 2015-та, когато се очертава развод на постните откъм раздаване на ниско платени общински постове избори, чиято мес(т)на същност ги прави недостатъчно привлекателни за хищници, готови на иначе на брак по сметка- особено на фона на отслабена покупателна способност на рублата на българския първичен корупционен пазар.

23 мнения за “Тримата братушки и гнилата ябълка”

 1. Страхотен текст на г-н Инджев!!!
  Путин инсталира ‘турски стоп’ в пианото и нашенските коне предсказуемо плетат крака в непредсказуем за тях самите политически каданс.

 2. Vinagi e udovolstvie da cheta metaforite na Ivo Indjev. Mnogo zdrave i kusmet prez Novata Godina.

 3. Здраве на Вас и семейството Ви г-н Инджев, през новата 2015г. А за България през 2015г. дай Боже да се случи тази реформа в съдебната система, а защо не и в здравеопазването, образованието и в пенсионната система!?

 4. Г-н Инджев,

  Напълно споделям вашето виждане по “Южен поток”. През август 2014 г. присъствах на презентация за оценката на риска изнесена от “Южен Поток Транспорт” Б.В. в село Приселци, Варненски окръг, където се очакваше да излязат през микро тунели тръбите на “Южен Поток”.

  Като запознат с методологията и практиката на офшорните дейности и оценката на риска, намерих презинтацията им за много наивна. Зададох им въпроси, на които отговориха с общи приказки. Никой не ми отговори каква е ползата от проекта и колко работни места ще се създадат. Изглежда не знаеха нищо по този въпрос. Оценката на риска, за да бъда кратък, беше абсолютен фарс, но местната публиката не разбра и приеме на доверие онова,което им беше изпято по ноти.

  Слава Богу, проектът беше провален от главния му архитикт, който се опита да обвини България за своите грешки. Проектът е деклариран за мъртъв. Да, обаче не:

  Във Варна, на кея на първо, второ и трето корабни места се намират огромни стифове от тръбите на “Южен поток”. Освен тези тръби във Варна на кея се намират до ден днешен наетите от тях офшорни кораби:

  – Sea Spider;
  – Sea Spark.

  На рейда на котва са:

  – Toisa Invincible;
  – Normand Corona;
  – Normand Carrier;
  – Normand Flipper.

  Общо: 6 офшорни кораби във Варна.

  В Бургас:

  – Тръбополагащата баржа Saipem
  Saipem 7000 – на котва;
  – Тръбополагащата баржа Casoro Sei;
  на кея.

  Офшорни кораби на котва в Бургас:

  – Altus Invictus;
  – Orcus;
  – Maersk Tracer

  На кея в Бургас:

  – Toisa Independent;
  – Toisa Wave.

  Това са факти към днешна дата. Погледнете в http://www.marinetraffic.com.

  Тези кораби струват общо милиони долари на ден.

  1. Няма ли Путин в лицето на Газпром да се опита да ни натовари с техните неустойки.

  2. Не създава ли тяхното присъствие в нашите пристанища мотивация за активиране на апетитите на рубладжиите в БГ.

  Поздрави,

  Mariner

 5. Поздравления за автора и сговорна 2015 година за всички негови привърженици !!!!

 6. Чети, Българино, чети!
  От Алеко насам не е имало толкова блестящи текстове.
  Горд съм, че Ви познавам г-н Инджев.

 7. Чудесна статия.Като басня на Лафонтен звучи.И както винаги в десятката.Но и в Матушката на “тримата братушки” почнаха да падат гнили ябълки.
  “Втората най-голяма банка в Русия – ВТБ, е получила транш от 100 милиарда рубли (1,8 млрд. долара) държавна помощ, съобщи ТАСС.
  Парите са взети от националния фонд за благосъстояние и са първа част от плана за рекапитализацията на руската банкова система, която стана жертва на западните санкции.Предвижда се банката да получи още една финансова инжекция от 150 милиарда рубли през първото тримесечие на следващата година”
  Това е същата банка, е акционер в КТБ и купуваше яко крупни бизнеси в България.Да не забравя, че в надзорния съвет на банката е и Дянков – бившия ни финансов министър.Напълно си го заслужават.

 8. Бавно, мъчително бавно се откача България от Русия. И нашите т.нар. политици, воглаве с баш Охранителя и неговата шайка по градове и паланки, полагат всички усилия избавлението ни от Империята на Злото да не се състои.
  Г-н Инджев, великолепен текст и безпощадно точен!
  Благодаря Ви!

 9. Иво, Благодаря ти, че им натриваш носа на тези идиоти с пеликански гърла! И то толкова остроумно!
  Български Интелигенти, къде сте да защитите Родината си!?
  Английските и Френски Благородници Първи се хвърлят в Боя, защото те знаят, че живот с наведена глава не е живот! Няма ли да вземете Пример?!!
  Ако не се обедините, “Пеликаните” ще ви унищожат един по един.

 10. Off-topic по темата,но On-topic по отношение Генералната Линия на блога!
  =====================================
  Стотици арестувани на протест в Москва в подкрепа на опозиционера Навални

  http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_438358.html

  А бе,къв е тоя Навални,който има нахалството да буни руските крепостни мужици,бе!?
  И какви са тея мекушави руски съдии дето са мудали само 3.5 години ефективно!?
  Я веднага да махат точката между двете цифри,че се излагат пред целия свят с тез мижави присъди!

 11. Супер яка статия, с толкова смехотворни скечове с политическите клоуни. Пути има толкова много прякори, ама това “самодървеца” много му приляга и е адски смех…

 12. Г-н Инджев, Вие сте моя Журналист на годината! Всъщност, терминът не е точен. Гросмайстор на журналистическото перо сте Вие. ЧНГ на Вас и на всички здравомислещи сънародници.

 13. Отново отлично и точно написано-благодаря!Г-н Инджев,весела и успешна 2015г.,за Вас и семейството Ви,асъщо и за всички пишещи тук! С уважение Марга.

 14. http://www.eni.com/en_IT/media/press-releases/2014/12/Eni_sells_stake_South_Stream.shtml?home_2010_en_tab=editorial

  На този линк от официалния сайт на ЕNI от онази вечер се вижда потвърждението че италианците излизат от проекта.

  Същото правят и EDF и Wintershall.

  Честита Нова Година г-н Инджев и съфорумци !!!
  Здраве, благоденствие и дълъг живот на всички!!!

 15. Иво, пак си брилянтен. Пожелавам да ти е много яка клавиатурата през Новата 2015 – та, здраве и любов в къщи и много читатели на блога и книгите ти.
  На пръв поглед няма връзка с темата, но бях много изненадана да открия, че пречупеният кръс е бил използван в хералдиката на червената армия много преди Хитлер – http://masterok.livejournal.com/1581424.html. Не че е важно, но това не го знаех.

  http://masterok.livejournal.com/1581424.html

 16. Закъса ли Путин и секне ли корупционния поток ще опрат до единствения гостоприемник за паразити като тях – европейските фондове.
  Те обаче не се получават само срещу приказки.
  Въобще, ако Путя го закъса има шанс ние да си поемем въздух.

 17. Към ivan konstantinov
  “Бавно, мъчително бавно се откача България от Русия.”

  Завиждам на Ванката Константинов,че му се привижда откачане на БГ от русия,защото аз освен тотално откачане на българина друго не виждам!
  Иначе усилията на русофилския ни парламент за тотално закачане на Родината ни,като един задунайски вагон към влака на руската империалистическа композиция,изобщо не виждам какво да го коментираме!
  Или както се пее в руската песничка:

  “Каждому каждому в лучшее верится
  Катится катится голубой (задунайский) вагон!”

 18. П.П. Живи,здрави и весело посрещане на Новата 2015-та,през която нашия домакин все така да опитва да хвърля по някоя светлинка в пост-тоталитарния мрак!

 19. Инджев, теб русофобията те вдьхновява да пишеш или наистина кругозора ти минава през страха от сянката на Путин?

 20. Към Альоша:

  КрУгозора ми е зора, но за “русофобията” грешиш: страх, т.е. фобия от русите нямам. Рус(к)о гладно няма, нали така. От ситите не се страхувам. Виж г(л)адните да си покажат простотията са малко притеснителни…

 21. КрЪгозорът на Иво Инджев минава през естествения стремеж на журналиста към обективност. Тъпо е да го нападаш, без да имаш никакъв аргумент срещу неговите аргументи, альошке. От друга страна не забравяй, че самият Пут.ин си дава доста труд да настрои целия свят срещу Русия, така че на него се сърди за ширещата се напоследък русофобия.

  Щастлива Нова година на всички българи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.