Часовник с портокалов механизъм

Не казвам, че темата за цените, скъпотията и беднотията не трябва да се разработва от българските медии, но си признавам, че в тази навалица не обичам да се бутам. Констатациите, според които само храната ще спаси човечеството от глад, не са ми по вкуса.

 

В последния ден на година обаче видях в кварталния магазин, че килограм портокали струва 29 стотинки, далеч по евтино от родните ябълки например. Което щеше да е уханен пример за европейското заробване на България, ако портокалите растяха в Германия.

 

И като ме налегнаха едни новогодишни, стародавни спомени…

 

Каквото и да ви разправят, в случай ,че не знаете от личен опит, не вярвайте на манипулациите, според които сме имали тежко минало в НРБ. Аз поне не помня новогодишна реч, в която отиващата си година да е била определяна като тежка, а бъдещето да е начертано като нещо друго, освен като „още по-добро”. т.е. и настоящето ни винаги ще да е било отлично.

 

Настървението, с което празнувахме края на старата и надеждата, която носеше новата година, могат да се изтълкуват с днешна дата като вид съпротива срещу действителността и неосъзнат порив за промяна. Но подобни мисли никой, никога и под никаква форма не споделяше публично.

 

Пък и кой ти мисли с такива възвишени ( и опасни за споделяне на глас) категории, когато се водеше битка на живот и смърт за парче салам, някакъв зеленчук от „скъпия магазин” ( в София) или за кило банани, портокали или мандарини ( постигането на „голям шлем” от трите вида скъпоценни дарове на чуждата природа не беше по силите на всеки).

 

От малък, преди да схвана случайния каламбур, се чудех защо да има полски цветя, а не чешки. Питах се обаче дали е случайно, че празнуваме Октомврийската революция през ноември и казваме ЕсЕсЕсЕр, след като в българската азбука няма буквата „ес”, нито пък „ер”.

 

По аналогия недоумявах, какво му е лошото да бъдеш „бананова република”. А защо не и портокалова? Да ядеш портокали до насита, а не само до 1 януари и до изчерпване на количествата , осигурени по Нова година у дома, беше една от детските ми мечти. Поне тя ми се сбъдна.

 

Когато пораснах разбрах, че да отглеждаш предимно банани заради кефа на експлоататорите от Америка е заробващо, но да отглеждаш чушки в името на вечната дружба с ЕсЕсЕсЕр е интернационален дълг на НеРеБе.

 

Но така и отказвах да разбера защо нашите приятели от топлите страни, които така ревностно подкрепяхме в ООН срещу колониализма, не ни затрупат с банани и портокали от едната солидарност. Виетнамците например ни се отплащаха за безрезервната помощ във войната срещу американския империализъм с нещо, което роди ( без майтап! ) въпроса в сладкарницата” имате ли кафе или е виетнамско”?

 

Вече като напълно възрастен дори още повече се усъмних в справедливостта на живота заради следния факт: пращахме им бронетранспортьори целогодишно, а те ни снабдяваха с по-малко от един банан и портокал на глава от населението (ни) на годишна база.

 

На всичко отгоре, когато теглихме чертата през 1989 г., се оказа, че те са изяли на зелено безвъзвратно стотици наши бронетранспортьори и никога няма да ни ги изплатят. Докато ние тепърва щяхме да откриваме в достъпни за масова консумация количества тяхната екваториално – тропическа продукция в условията на галопиращата човеконенавистна пазарна икономика.

 

Може би този неравен бартер е част от обяснението за ужасната истина за профуканите от държавата пенсионни фондове (за втори път след „революцията” от 1944 г.), събирани от поколения- откритие, с което осъмнахме в началото на 1990-та година?

 

И защо за този планиран демографски удар на плановото стопанство над българските пенсионери нямаше Народен съд? Ако имаше, трябваше доста смъртни присъди да се издадат над плановиците на геронтогеноцида. Тогава „еврогейският” съюз още не ни беше притиснал да отменим смъртното наказание, нали. Така днес , при вихрещия се реваншизъм на носталгиците по НеРеБе, щяхме да имаме нови, съвсем пресни мъченици на борбата срещу капитализма.

 

Възходът към който вървяхме беше „непрестанен”. Поради това не преставахме да се възхищаваме от заобикалящата ни действителност, каквато ни я показваха.

 

В онази действителност, каквато ни я преразказваха, нямаше катастрофи. И как да има? На принципа на Сталин: „няма коли, няма катастрофи”.

 

Впрочем, както и друг път съм отбелязвал, катастрофите в София като че ли нарочно се случваха под прозорците ми на кръстовището на бул. „Волгоград” и улица „Искър” в София. Този документален филм на ужасите обаче не се отбелязваше като новина- може би защото беше рутина?

 

Нямаше и убийства. Разправата с тояги в лагера „Слънчев ден” край Ловеч, където по норматив са били убивани дневно определен брой концлагеристи, не се брои, защото е бил „справедливо възмездие” ( за разказан виц срещу властта например).

 

Главният виновник за тази убийствена справедливост се оказа циганинът Шахо. Българинът Тато се размина за този уникален, единствен по рода си в Европа след смъртта на Сталин концлагер, само с едно дърпане на ушите и на тяхното разтриване от човека, който се отърка в него, обяви го за свой пример и днес ни управлява като съвременно правешко копи(л)е на онзи оригинал, чийто паметник отново е на пиедестал в родния му Правец.

 

И природни бедствия нямаше, освен ако нямаше как да бъдат премълчани последиците от тях.

 

Нямаше например заразяване с радиация. Имаше злонамерени слухове за някакъв измислен от злостната западна пропаганда облак от Чернобил.

 

Нямането, както се вижда, беше основна характеристика във виртуалната ( много преди интернет) и визуалната ни действителност. На фона на грандиозния фокус с нямането, представяно като имАне, споменаването на някакви си портокали, сигурен съм, ще бъде обявено за злонамерено връщане на часовника към времето, когато тиктакаше всеобщото щастие.

 

Впрочем, в една годишна класация сме се изкачили през 2014 г. пред Гърция по усещане за нещастие. Изпреварили сме с едно стъпало страната на маслините, каквито също нямаше в НеРеБе („юруш на маслините” беше израз, който иронизираше гражданската война в магазините, която се разразяваше ако са „пуснали” тази рядка стока).

 

Явно имаме напредък поне на принципа, че на съседите им е по-зле или поне те така си мислят. Ще ги видим на изборите, които им се очертават през 2015 г., а и ние май отново ще премерим сили със себе си.

 

А дотогава часовникът с портокалов механизъм, имплантиран в мнозина от нас, ще си цъка. Никакви евтини портокали не могат да ни убедят, че портокалът в капана на демокрацията е (почти) безплатен, когато на кантара надделяват ужасите на декемврийските виелици в условията на демокрацията, за която са характерни също поледиците, високите цени на всичко (освен на портокалите) и чернокожата престъпност по селата, балансирана расово от (де)белокожи кражби за милиарди в градовете.

P.S. Всяка прилика с един филм не е случайна:

„Портокал с часовников механизъм“ (на английски: A Clockwork Orange) е филм от 1971 година на режисъора Стенли Кубрик по едноименния роман от 1962 г. на Антъни Бърджес. Филмът има елементи на фантастика, комедия, драма и трилър. Главната роля се изпълнява от известния актьор Малкълм Макдауъл. Филмът се смята за един от шедьоврите на века.

Филмът разказва за Алекс ДеЛарж и неговата садистична банда, занимаваща се с грабежи, убийства, изнасилвания и мъчения, в света на една тоталитарна държава. Най-накрая Алекс е заловен и е „превъзпитан“ чрез поредица от извратени филми. Само че за новия Алекс няма място в неговата страна. Накрая той отново възвръща инстинктите си на садистичен маниак и филмът свършва с неговата фантазия как изнасилва една жена.

40 мнения за “Часовник с портокалов механизъм”

 1. “съвременно правешко копи(л)е”

  Точно попадение!

 2. Щедьовър!
  С най-добри пожелания за много здраве през новата 2015 на автора и четящите блога.

 3. Весело посрещане на новата 2015, Иво. Безграничната и необятна тъпота на управниците на социалистическата НъРъБъ може да се сравни единствено с космически безбрежния идиотизъм на управниците от путинска Русия.

 4. “Геоложки проучвания предполагат, че България може би да се седи на върха на подземен океан на природен газ , достатъчно, за да се самозадоволява в продължение на години, достатъчно, за да затъмни предимствата на Южен поток.” – Според статията в Ню-Йорк Таймс – How Putin Forged a Pipeline Deal That Derailed в

  http://www.nytimes.com/2014/12/31/world/europe/how-putin-forged-a-pipeline-deal-that-derailed-.html

 5. Иво, пожелавам ти весело посрещане на Новата година! Тази година дяволът си скъса цървулите, а догодина руснаците сами ще си го обесят.

 6. Честита Нова Година, Иво и съфорумци! Дано през 2015 Господ да ни отърве от пути, обами и всякакви други самоназначили се самодръвци и диктаторчета. Наздраве!

 7. ЧН 2015 година! Пожелавам Ви, Иво, успех и щастие в семейството! А на коментаторите /и себе си/ още дъго да Ви четем и дай Боже да видим края на всевъзможните паразити!!

 8. Да, чудно време беше времето оно. И чудесата му бяха, както е редно, седем.
  Първо: имаше работа за всички.
  Второ: за всички имаше работа, но никой не работеше.
  Трето: никой не работеше, но планът се преизпълняваше.
  Четвърто: планът се преизпълняваше, но в магазините нямаше какво да се купи.
  Пета: нямаше какво да се купи, но никой не гладуваше.
  Шесто: никой не гладуваше, но всички бяха недоволни.
  Седмо: никой не беше доволен, но всички ръкопляскаха.
  Честита нова година на всички!

 9. И за тези, които се кланят пред паметника на др. Живков, един румънски виц от времето на развития социализъм.
  Пътуват. Николае и Елена Чаушеску в самолета. Елена гледа през прозореца и възкликва: какви красиви реки има нашата страна, Нику. Това не са реки, Лени, това са шосетата. Не, реки са. Не, шосета. Да питаме пилота, Капитане, какво е това, долу, което се вие, като змия.
  Разрешете да доложа, другарю генерален секретар,това са опашките пред магазините.

 10. Някъде в началото на 90-те мислех, че моята баба е забравила как се засаждат аспержи, след като комунистите (на запад все ме питат: ‘ама на кого поименно му е хрумнало?’) са ги линчували като ‘буржоазен зеленчук’. Тя обаче нижеше купчинки като къртица през градината, и неистово засаждаше аспержи, все едно искаше да овъзмезди цялата отнета свобода.

  Желая от сърце весела нова година на всички!

 11. Но ето един полезен (за комуната и сесесерщината) идиот, който би трябвало да живее сред прелестите на соца… Да им се порадва! За товарищ олывэр стоун ми е думата. Прочетете какво е изръсил пак този гнусен рубладжийски словоблудец, преди да седнете на масата…

  ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА НА ИВО И ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ!

  http://pik.bg/%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B2-news267501.html

 12. 500 S&W, добре,че се обади, жив и здрав бъди!

  Много ми хареса пожеланието ти, освен традиционното – и да се отървем от пути и обами!
  И да следваме пътя, начертан от ТРИМАТА и посочен от един от тях -НАШИЯТ КЛИНТ ИСТУУД!

  -Аз, Смит и Уесън!…

 13. Понеже винаги се възхищавам на перото ви, само 2 дребни уточнения. Нормата по ликвидацията на “врагове на народа” в “Слънчев ден” не се е изпълнявала чрез пребиване с тояги (само по себе си също достатъчно зверско и ужасно) – на затворниците, “трудещи се за превъзпитаване” на линията Ловеч-Троян нарочно се давали динамитни шашки с много къс фитил, които са се палели накуп. Който не успявал да сложи своята в гнездото, бивал разкъсван от взрива. За трудовия ентусиазъм бдели картечарите наоколо. Така всеки ден в местността “Пресечената скала” си отивали по 20-30 души, никой дори не ги е броял точно.

  “Българинът” Тато всъщност е влашки циганин на име Яшар Замфиркьов, роден дори не в Правец, а в т.н. Орханийски колиби. Проф. Тодор Балкански написа специална монография, “Един езиковед за просопографията на Диктатора”, по въпроса. Чудя се колко още ще живее този човек. Навремето Георги Марков засегна темата по радио “Deutsche Welle” на 26 Януари 1972 г., знаем какво му се случи. И по двата въпроса е писано вече предостатъчно, който желае да ме “провери”, информацията е открита и свободна в Интернет. Шахо бе демонизиран, а на джелати като Газдов, Лев Главинчев, Мирчо Спасов, Георги Боков, че и самият Яшар “Тато” Замфиркьов-Живков (който лично е убивал хора в мазетата на “Славянска беседа”) справедливост не бе въздадена. Дори унуката му (която му е и осиновена щерка) днес ни кове закони.

  Съжалявам, ако ви развалям празничното настроение!

  Желая ви спорна и успешна година, г-н Инджев, също и на вас, драги съфорумци.

 14. “Великата октомврийска социалистическа революция, избухнала в Русия през 1917-та година, ще завърши през 2017-та с пълна победа на белите.”
  Зб. Бжежински
  Здравейте приятели!
  Развръзката наближава. 2015-та ще бъде началото на края- дори путлер знае това.
  Като си помисля колко работа ще се отвори, става ми малко тъжно, че съм на 70!А що руини ще трябва да се изчистят и колко много ще има да се гради /отново/!
  Да е честита Новата 2015 – духовно богата, справедлива, възторжена и щедра на живот и свобода!
  Тази вечер, на трапезата, вдигам наздравица за всички вас!

 15. ПАВЛЕ, специално за теб вдигам наздраве!
  А този вече международен скандал с руските рушвети ще коментираме след празника. Много съм любопитен обаче, дали ще има последици. Имам предвид АРЕСТИ и ПРОЦЕСИ срещу нашенски рубладжии-национални предатели. Такъв момент няма скоро да падне. Но за да стане действително нещо, май трябва да командироваме в София естонски служби за сигурност… Макар че, в душата си скромно въжделея за…. чилийски от 1973-1979г. Качеството на тяхната работа по направление “местна съветтска агентура” е исторически гарантирано! Бързо, чисто и акуратно!

  http://www.nytimes.com/2014/12/31/world/europe/how-putin-forged-a-pipeline-deal-that-derailed-.html?_r=0

 16. Хубава ретропекция за соца. Спомням си за една Нова година баща ми беше намерил от някаде “с връзки” четири банана и ги беше скрил за дванайсетия час. Ние с брат ми ги намерихме и изядохме два от тях предварително. Разминахме се без наказания, но доста разсърдихме родителите ни. Дефицита беше по-малкото зло и можеше да се преживее, ако не идваше с унижения, шуробаджанащина и комсомолски/партиен кариеризъм. Всички които сме го преживяли трябва да го помним завинаги и наш дълг е да го казваме на младите, за да стоим далеч от все още Съветска Русия!

 17. И аз се присъединявам към наздравиците на Павел Тинков и Стамбо, като вдигам тост в техна чест, както и за г-н Инджев, г-жа Савова и за всички останали наши съмишленици и приятели! Честита новата 2015 г. и бъдете здрави и щастливи!

 18. Специална наздравица за г-н Инджев, който ни даряваше с острието на перото си през цялата изминала година толкова проникновени и пълни с блестяща сатира публикации в блога си, така че заслужава огромна похвала за заслугите му да държи високо вдигнато знамето на всички борещи се срещу пост-комунистическата мафия. Нека да е жив и здрав и все така изпълнен с енергия.

  На всички надеждата ни е да дочакаме през 2015 политическата смърт на пост-комунистическия зъл гений Путлер и менажерията му. Дано Европа и Америка най-после прогледнат и разберат с кого си имат работа. Надявам се Американският конгрес най после да постави Обама на място но до 2016 ще сме в “лимбо”. Засега нямам усещането че Европа и Европейската комисия в този си състав ще проработят добре, но дано не съм прав.

  Дано през 2015 да е дошло е времето когато “Шариковите” изчадия ще бъдат поставени обратно там където им е мястото на кучешкото бунище на историята. Да си пожелаем никога повече да не се връщат онези “хубави” “татови” времена, по-които още много българи още си спомнят носталгично и тъгуват.

  Наздраве и на всички блогери от ivo.bg.

  Нека 2015 е успешна и плодотворна за България, която още има шанс да се отърве от многоглавата комуняшка мафия, пиеща кръвта и и изсмукваща жизнените и сили.

  Да ни е честита

 19. Брилянтен!
  Честита Нова Година, г-н Инджев и съфорумци ! На всички вас и семействата ви пожелавам здраве, благоденствие и щастие! Нека Новата 2015г.бъде мирна, добра и човечна, т.е време е фашистът-комунист Путин да си ходи! Г-н Инджев – благодарности и поклон пред делото ви!

 20. Ex, KALITKO, какви ти четири банана?! 1978 бях на гурбет в Родопите. Притисна ме жената да й намеря хубава червена капия – и тя решила зимнина да прави. А беше вече твърде късно – края на ноември. Потърсих “връзки”, обадих се тук-там на приятели – НЯМА! И в складовете няма. Предстоеше ми командировка в София и заложих на ПОКАЗНИЯ МАГАЗИН /имаше тогава такъв – срещу детмаг/.На другия ден тръгнах по тъмно. Когато пристигнах пред магазина, вратите му бяха заключени, а вън се виеше опашка – за портокали. Пускаха вътре от време на време, на групи от по 5-6 човека. Все пак споделих с чакащи, че търся червена капия – решила, казвам жената да прави лютеница… А хората ме гледат втрещено. Пита една женица:”А бе, другарю, знаеш ли колко струват тук чушките? Със сигурност са над два лева килото!Колко ще ти излезе лютеницата?”
  Заплатата ми тогава на началник-отдел беше 250 лева. Сметката ясно показа, че съпругата ми няма да прави зимнина.
  На връщане пътувах по светло. Какво беше удивлението ми, когато между Пловдив и Асеновград, пред очите ми се ширнаха от двете страни на шосето “кооперативните блокове”! Сякаш някой беше прострял навсякъде върху тях цветовете на трибагреника ни – изпод тънката покривка на падналия наскоро първи сняг, някакви насаждения прозираха в ярко зелено и червено.
  Накарах шофьора да спре и слязох – интересно ми беше да разбера какво е това. И се оказа… стотици декара необрана червена капия!
  Бързо пропъдих прокрадващото се изкушение да изпълня поръчката на съпругата си и се върнах в колата. Споделих с шофьорчето /момче-селянче от Неделино/, а той ми казва: “Нормално – нямат хора ТКЗС-то. Селяните наблягат на частното, а Заводите кръшкат – хора за бригади не дават… Кой да ги обере?” А след малко додаде: “Ама ако речеш да слезнеш и да си пооткъснеш – спипат ли те, ще те съдят! Като нищо!”
  Такива ми ви работи!
  Ч Н Г!
  🙂

 21. Само да отбележа, че виетнамското кафе е фантастично. Живея в Азия, наблизо, и при всяко пътуване до Виетнам си купувам в големи количества. Не знам какво е стигало до нас, но ми се ще да поправя тази несправедливост.

 22. “Каквото и да се похвали,че е направил за Русия Пут*ин през последните 15г. изглежда несъстоятелно на фона на всичко,което се случи през 2014-та. 1) Руската армия не е реформирана и се управлява от некадърници / касапницата устроена на специалните им части при боевете за летището в Донецк,въпреки по-модерното въоръжение /, 2)службите за сигурност са за никъде / продължаващата съпротива в Кавказ и неспиращите атентати /, 3)икономиката затъва ежедневно / няма връщане на изтеклия руски капитал,нито скоро ще има западни инвестиции /,4) рублата скоро ще става само за тапетна хартия,а 5)златните резерви се топят всяка седмица,пенсионните фондове горят,6) съдебна система няма / оттук и абсолютното недоверие на сериозните компании към страната,не са само санкциите /, 7)частна инициатива почти няма / само олигархизъм и преразпределение /, 8)инфраструктурата е смешна за страна от 21-ви век,а кинтите за обновяване вече свършиха, 9)Русия е в ужасна изолация от цивилизования свят и в изострени отношения с почти всички съседи,10)Русия въвежда вече купони / в 21-ви век,съществуват единствено в Куба,КНДР и Венецуела /, 11)в момента руското общество няма и приемлива легална алтернатива за смяна на курса,тъй като всякаква опозиция е или задушена или преследвана като “петта колона”…..Честита нова година и “велик президент”/81% рейтинг/ на руските граждани! И на мурзилките тоже”

 23. Уважаеми г-н Инджев,с най-добри чувства пожелавам на Вас и семейството Ви една наистина ЗДРАВА
  И СПОРНА НОВА 2015 ГОДИНА!

 24. ЧНГ! Пожелавам много здраве,късмет и само положителни емоции на домакина на блога,семейството му и всички,четящи този блог със следващата песен на АББА https://www.youtube.com/watch?v=Mm3juYYn_ss .Пожелавам през тази година да се отървем от чугунените навлеци като писачи(може само да четат и се учат на добри и полезни неща)

 25. Г-н Инджев,
  На Вас и семейството Ви пожелавам щастлива и успешна 2015 г.
  Благодаря Ви,че ни давате възможност да изразяваме нашето мнение във Вашият блог.
  На всички приятели и съмишленици,които коментират тук , а така също и ни четат пожелавам здраве и успех.До ново писане и четене.Успех на всички.

 26. Честита Новата 2015-та на г-н Инджев и на цялата (му) армия четящи този блог!
  Нека да си пожелаем ( освен здраве, щастие и късмет ) по-нормална действителност – такава, че да има дни, в които г-н Инджев просто да няма за какво да пише и какво да коментира!

 27. На времето имаше една епиграма на бай Радой: “Близък от Прага ми прати, два килограма домати.”, която е ярко свидетелство за социалистическото “изобилие”.
  Днес, като си помислиш, че 2/3 от цената на доматите отива в джоба на ТИМ /стопаните на Зеленчуковата борса в Слатина, драстично завишили наемите на клетките на търговците на едро/ и човек губи всякакъв апетит. “Но, млъкни сърце…”

 28. Г-н Инджев,
  На Вас и Вашето голямо семейството Ви пожелавам щастлива и успешна 2015 г.
  И аз да добавя за онова далечно време – времето на асамблеята със знамето:

  Деца от асамблеята се запознават и едно колумбийско дете пише на българчето: “Ние сме много бедни. Ходим боси и голи и ядеме само банани.”
  А българчето му отговаря:
  “Ако и ние ядем само банани и ние ще ходим голи и боси.”
  Малко повече усмивки да има тази 2015 год,

 29. ИВО И ЧИТАТЕЛИ,
  ВЕСЕЛА и ЧЕСТИТА НОВА 2015 ГОДИНА.ДА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ПЕТАТА РУСКА КОЛОНА У НАС И В ЕВРОПА.

 30. Честита и Успешна Нова Година Приятели!
  Здраве и Късмет!

 31. ЧНГ и от мен!Присъединявам се към Вашите пожелания и с моите-за здраве и успех!

 32. Честита 2015г г-н Инджев и всички приятели от блога. Нека ви донесе много здраве, радости и късмет!

  Статията към която са постнали линк Сотиров, Стамбо и Николай (от 30.Дек.2014) е изключително интересна.

  http://www.nytimes.com/2014/12/31/world/europe/how-putin-forged-a-pipeline-deal-that-derailed-.html?smprod=nytcore-iphone&smid=nytcore-iphone-share&_r=0

  Нека се видим как изглеждаме в очите на живеещите в нормални държави. Да се запитаме докога ще търпим родните ни телевизии, радиа и преса да подминават с мълание всичко важно, което ни засяга и вади на показ или осветява намесата на Русия във вътрешните ни дела. Дано реформаторите успеят да започнат така необходимите ни реформи, наблягайки на образованието и обществото ни осъзнае, че образованието, образованите и предприемчиви хора могат да помогнат да си изградим и спазваме правила за по-добър живот. Така както са го осъзнали дедите ни в годините на Възраждането отваряйки българско училище във всяко село.
  Поздрави още веднъж на автора на блога и респект пред перото му!

 33. Честита Нова година! Препрочитам “Президент на …” и реших да се “гмурна” и в блога Ви. Напоследък се впечатлявам, че доста са хората, коит не си спомнят (или не признават)цялото това безумство… Времето, когато трябваше да си покажа онази страничка в паспорта, за да имам “право” купя половин килограм повече банани за третото си дете… “Лимитът” по Нова година в Плевен беше килограм за семейство с две деца… А някои сега олевяли умници ме апострофират, че с тези спомени съм падала до “нивото на червото”. Е, все пак съм доволна, че сега децата и внучките ми не познават тези битовизми. И се надявам да не ги опознаят никога!

 34. Честита Нова 2015! Добре е, дето има все още такива като Иво Инджев в родната.

 35. Честита нова година г-н Инджев !

  Здраве, здраве и пак здраве, за да ви
  четем още дълги години !

 36. Г-н Инджев Честита Нова Година! Здраве и късмет !

 37. Добра ирония към комунистическата какафония,но тъга изглежда е приготвила и Новата година,начело с болшевишката пасмина.

  Дари,Петата колона е строена от мрамор и бетон ,солидна и висока като пилон,обвила народа изсъхнал като питон.Оптимизва Ви е добре дошъл,но комунизма е много зъл,засега непобедим-Държавицата България за поредна Нова година осъмна гордо с паметниците на агресори и убийци,недостижими и непобедими са тези финикийци.

  В края и на тази 2015-та година,руските чекисти и българските комунисти отново ще са на ниво,а народеца ни обрулен отново ще преживя комунистическото дърво.

  “Слава” на възможно най-глупавата държава-ако така продължава един ден ще се скрие в пълна забрава….

 38. Цитат:
  “И защо за този планиран демографски удар на плановото стопанство над българските пенсионери нямаше Народен съд? Ако имаше, трябваше доста смъртни присъди да се издадат над плановиците на геронтогеноцида.”

  Г-н Инджев, ударът е по миналите,сегашните и бъдещите пенсионери!
  Защото пенсиите на миналите са плащани от сегашните пенсионери. На сегашните ги плащат бъдещите, включително и вие. А на бъдещите КОЙ ще ги плаща?!?
  Геноцидът е самоподдържащ се , при толкова безперспективна икомическа среда в НРБ,и преди, и “сега” икономическият геноцид води и до демографски, който най-накрая ще доведе до неизбежнияния си “комунистически” финал , програмиран и желан още от комунистическите популистически демагози през 1944г..
  Конкретно за ограбването на пенсионерските фондове, то то е “програмирано”,като такова, и е закономерно следствие от примитивизма в тоталитарната им идеология, разчитаща само на ограбването и “национализирането” на съществувалото преди да бъдат назначени ,като чиновници в колониалната администрация на окупиращата чужда империя СССР.
  А когато свърши “национализирането” , в икономиката неизбежно настъпва “светлото комунистическо бъдеще”! А “ПЛАНовиците” , даже НЯМА и да го забележат, поради ПЛАНовата си безграмотност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.