Хибридната война между евразийстващия Борисов и проатлантическия Плевнелиев: визия 2015-та

Вече е втори януари. Приключихме ли с коледно-новогодишните наздравици, замезвайки с безвкусици и уж разнообразни, но всъщност клиширани словесни приумици?

Ок? Хорошо?

Тогава да се върнем от облаците на праз(нич)ната еуфория на земята, която е януарски хлъзгава и заледена, целогодишно непредсказуема, но пък е тази, по която стъпваме в пристъп на трезв разум. Напук на доказания факт, че все пак тя се върти.

Изминаха 12 месеца, откакто изразих скромното си мнение ( и от екрана на Нова тв), че определящата битка за годината ще се води около яловия проект „Южен поток”.

Една идея, когато е ялова, колкото и да я онождаш, не ражда нищо, освен вековната злоба на сноба, свикнал корупционно да зоба. От нея остава само консумираният спомен за банкета на облажените, а за останалите обнадеждени: „блажени са верующите”!

„Южен поток” беше голям „хъб” ( сиреч разпределител ) на порциите в мечтите на синковците, готови да прекопаят отново надлъж майка си България заради кефа на кремълския самодървец, цезаря Путин, замислил цезаровото сечение с транзитно газово финтиране, за да накаже изнасилената Украйна за несъгласието й да роди от неравния брак с Русия „малоруски” , но много ценни, покорни ро(жб)и на постсъветския неоколониализъм.

Както се видя, сбъдна се малкото ми „пророчеството”, че троянският кон в кремълския обор, обозначен като „България”, няма повече да пие вода от южния поток.

Иначе казано, погледнато откъм Кремъл „ойде коньо у Москва река”.

Този край обаче е начало на нови битки и е хубаво да (пред)видим от какво ще втаса новата питка с късметите, раздадени на (уж) случаен принцип. Какво ще става с битката ( питката) на властта? Накъде ще се търкулне тя?

 

Ако приемем за вярна руската мъдрост, че денят се познава от сутринта, в зората на 2015 година се очертава една сюжетна линия в българската политика, която си струва да бъде забелязана, макар да не е от международния мащаб на далаверата „Южен поток”.

 

Да хванем пикът ( на събието) за рогата: президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов приключиха 2014-та година любезно скарани по въпроса за евроантлантическата ни (дез)ориентация. Плевнелиев напомни през медиите ( на Борисов), че България трябва да изпълнява поетите си ангажименти (последно потвърдени през септември в Уелс) към НАТО, а Борисов троснато му отвърна също през камерите и микрофоните, че при тези проблеми с пенсиите нямало как да си говорим за разходите за отбрана.

 

Едно на нула за Борисов. (Почти) всеки в натовската база Булгаристан ще се съгласи, че е по-добре да не плащаш, ако има начин и ако не те хванат. Това е начин на мислене, досущ като при едни хорица в едни гета в България, на които редовните платци в Родината са основателно ядосани по тази причина.

 

Но мачлето Плевнелев-Борисов продължи на РъБъ на Новата година. Отново атакуващ беше президентът, който пое инициативата да блокира по тъча основната пропагандна инициатива Борисов с еврофондовете, с които дриблира в рубриката „гол след автогол” вече втори мандат.

 

 

В новогодишното си послание президентът Плевнелиев каза:

 

Членството в Европейския съюз не се измерва само с еврофондове, а преди всичко със споделените ценности за законност и човешки права.

Ако бях мегапатриот и съответно туркомразец, и вярвах, че ДПС наистина подкрепя ГЕРБ, както се вижда от някои гласувания в Народното събрание напоследък, щях да се пошегувам и да употребя каламбура, че Борисов отговори на Плевнелиев във „фесбук”.

Ето какво отвърна Борисов, „скромно”, както винаги, във фейсбук :

Измина една дълга година, изпълнена с много значими събития за страната, които ни направиха по-съпричастни, диалогични и целеустремени. През последните месеци свършихме добра работа.

Успяхме отново да си върнем доверието на нашите международни партньори и да възстановим спрените еврофондове.

Две на две нули за Борисов.

 

Да затапиш критиката на проатлантическия ни президент във фейсбук от премиерска позиция с твърдения за собствена европейска значимост, е евразийски финт. Разликата между европейското и евразийското е като между тоалетната и клекалото, обозначавани иначе еднакво с две нули.

 

Вълнението около тази задочна новогодишна битка може да ви се струва мъртво, но не го погребвайте преждевременно. От това съперничество на две визии за единствената ни България, макар и с неравни сили ( защото мощта на изпълнителната власт да влияе в разпределянето на питката на властта е далеч по-голяма от президентската), ще се избистрят ако не друго, то поне някои отговори на някои въпроси КОЙ за какво всъщност се бори тук на фона на голямото световно и европейско преразпределение на позициите, озарявани от руския залез.

 

 

 

19 мнения за “Хибридната война между евразийстващия Борисов и проатлантическия Плевнелиев: визия 2015-та”

 1. О, ще запомня и тази статия, Иво. Честита Нова Година на теб, семейството ти и всички участници в твоя блог с пожелание за здраве и живот, радост и обич в семейството, удовлетворение и благополучие в работата! Очаквам с нетърпение острите ти и актуални статии и медийни участия през 2015-та!

 2. По случай Новата 2015г., годината на утилизирането на МОЧА, поздравявам читателите на блога с това убийствено парче:

 3. Съжалявам, не е мой! Аз също се учудих, че го няма.

 4. „Членството в Европейския съюз не се измерва само с еврофондове, а преди всичко със споделените ценности за законност и човешки права”.-Росен Плевнелиев.

  Колко е прав г-н Президента,но никога не е говорил за постамента.Постамента до Университета в София и най-високата точка в Пловдив.

  И понеже явно тези постаменти са основни дивиденти в ценостната система на българчетата,това душата на президента не го обзема.

  Възможно ли е тяхната височина и здравина да се пренебрегват в комунистическата долина.Не,няма живот без тях,въпреки че е душевен грях…

  Тези ценности са действително споделени у народа,въреки че от това няма никаква изгода.
  Да,напълно са законни ,спор няма,затова трагедията ни е голяма…
  И човешките ни права започват от потъпканата от агресорите трева,как ще поникне отново ,никой не знае,но затова пък повсеместната комунистическа пропагана все ни бае….

  Смешно ,но и плачевно.

  P.S.Неприлично е да се очакава,че някой ден Президента ни ще обърне внимание на този комунистически екскре….нт,твърд като цимент!

  Няма по-твърда държава от Българската.Утре може да смени и друг съюз,но винаги начело със сурогатите на Съветския Съюз.Няма що,ценностите у нас са на завидно ниво!

 5. Препоръчвам покрай темата за путинската идеология този много интелигентен сайт. Ето например линкът към историята на едно понятие (Москва-Третия Рим), на което теглим последиците вече 5 века-от опричниците на Иван Грозни до ченгетата на Владимир Владимирович.Знаменателно!- от пипалата на Русия са спасили малките си страни по двата края на Европа двама велики лидери, които са познавали Русия съвършено- СТЕФАН СТАМБОЛОВ И КАРЛ МАНЕРХАЙМ.

  http://ttolk.ru/?p=21724

 6. Връщам се няколко дни назад към олывэр стоун, за когото Стамбо ни напомни. Освен прехласването по всяка следваща реч на путин, опрелестяването на янукович и снимането на дивотии, вижте с какво се занимава напоследък: http://www.amazon.com/Untold-History-United-States-1898-1945/dp/1481421735/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1417482920&sr=8-1&keywords=young+reader%27s+edition+untold+history
  Ето и линк към целия проект: http://www.untoldhistory.com/#for-educators
  Питам приятели продуценти как биха коментирали литийните шествия на олывэр стоун с иконата на путин. Отговиха ми: “He is neither that misguided nor he is known as Mr. Moral. The Russians must have whispered in his attentive ear: ‘We can make you feel very comfortable’.”

 7. Хвърлих един бърз поглед на тази богословска боза, и ето какво ме впечатли: “Оказалось, что в более поздних рукописях термин «Ромейское» заменен словом «Росийское».

  Иначе казано, павианите “гепят” каквото могат от чуждата история не от двен или вчера. Крадливият сибирски павиан си е крадлив сибирски павиан нине, присно и во веки веков!

  Иначе, г-н Инджев

 8. Хвърлих един бърз поглед на линка на “Стамбо”, и това, което направо ме накара да се кикотя, бе следното: “Оказалось, что в более поздних рукописях термин “Ромейское” заменен словом “Росийское”.

  Сиреч, савецките и рассийските тъпарищи “гепят” каквото могат от всяка чужда история и нине, и присно, и во веки веков.

  Иначе поредното попадение на г-н Инджев в десетката на десетка, “Разликата между европейското и евразийското е като между тоалетната и клекалото”, ме изпълва с тиха печал и безнадежност. Нали помните как чешкият “творец” Шарней беше изобразил милата ни родина в един европейски проект на модерното изкуство?

 9. Драги everyone else,

  Настръхнах, то, защото малко кретенясало левичарство и политкоректност гъмжи из университети и школа в Америка, че сега…хеле пък като прочетох и този идиотизъм:
  …the US links Vietnam and Korea, saying both are battles against Communist aggression. This is a mistake, says the author, who writes that the Viet Nam conflict is about nationalism…

  Виж ти, к`во било, пък аз си мисля…Няма ли съд за осквернената от този червен рубладжийски идиот памет на ВЕЛИКИЯ ГЕН. ДЪГЛАС МАКАРТЪР и на хилядите американски войници, които спасиха поне част от Корея?! На МИЛИОНИТЕ избити, осакатени и измъчени корейци, виетнамци и камбоджанци от…кого, бе, изрод ниеден, товарищ клоун стоун?
  Не мога да продължа, бесен съм, само ще цитирам КЛИНТ ИСТУУД: “СЛЕД КАТО ВИДЯХ В КОРЕЯ КАКВО КОМУНИСТИТЕ ПРАВЯТ СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, АКО НЯКОЙ АМЕРИКАНСКИ ЛЕВИЧАР МИ КАЖЕ, ЧЕ СМЕ БИЛИ ТАМ НАПРАЗНО, ЩЕ МУ РАЗБИЯ МУТРАТА!” Ей ти го, бате КЛИНТ, олывэр стоун, още държиш, изпълни обещаното, строши сурата на този мерзавец!

 10. Чукотка, за Дaвид Черни ли пишете? По-късно загърнаха тоалетната с платнище? 🙂

 11. Към първия пост на СТАМБО:
  Така е, само че украинците си имат
  ПЕТРО ПОРОШЕНКО /по нашенски ще рече – БАРУТЛИЯТА/,
  АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК – попрочел това-онова освен “Винету”,
  ОЛЕК ТУРЧИНОВ за министър на войната и
  ВЯЧЕСЛАВ КИРИЛЕНКО наместо “вежди-малката пластика”.
  А ПЕТРО БАРУТЛИЯТА, за ЧНГ на украинците, подписа закон, отменящ статута на УКРАЙНА като “необвързана страна” и им заяви, че украинските власти са твърдо решени в кратки срокове да покрият стандартите на НАТО, след което той ще насрочи референдум за влизане на страната в АЛИАНСА!
  А като ги знаем тия “бандеровци”, какви са “фашисти”, какви са “агенти на ЦРУ”, какви са “русофоби” и “соросоиди” сигурно се сещаш какъв ще е резултата от всенародното допитване.
  Какъв ти там кобзон, какви пет рубли?!

 12. Драги Стамбо,
  Много точно написано. Но най -пошлото е, че се е захванал с образование по история. А хитрата формула, с която ще продава на децата звучи така:
  “History has been Disneyfied in U.S. school versions w/US playing Snow White. Here we give them a little Jekyll/Hyde.”
  На това мога само да отговоря с един акроним от Втората световна война: F U B A R
  /Fucked Up Beyond All Recognition/!

 13. Драги съфорумци,добри анализи давате за чекистите в Русия,но ние си имаме наша,българска орисия.Тя е големия проблем,а не огромна,могъща и недодялана(и силно нецивилизована) Русия.

  Тя може и да се промени един ден,но няма кой да промени българския ген.

  А той е дълбоко консервиран и с комунистическя мая бетониран.
  Никой не може да предвиди какво я чака Русия,тя е неизмерима простотия,но няма кой нас да извади от комунистическата тепсия.

  Двубоят в България между комунисти и хора затихна,дори умря,затова винаги е налице комунистическа заря.

  Откъде имат някои толкова душевна сила да пишат така отговорно за руските чекисти,а не обръщат никакво внимание на българските комунисти.
  Поне някой да има доблест да признае,че тези бандити ни победиха и на дъното на Европа ни забиха.

  И пак откъде толкова пишещи не обръщат никакво внимание на МОЧИ и Альоши,а са стихнали в някакво безумно съзерцание.

  За достойнство в България някой да говори е крайно неприлично докато сурогатите стърчат така символично.
  Специалисти по Русия се навъдиха безброй,но няма нито един герой,който да бутне комунистическите сурогати безброй…

  Явно борбата срещу комунистическата сган е прекратена-за всеобщ срам!

 14. До everyone else:

  Да, за Давид Шарней! Стана наистина международен скандал, а се оказа и че “творецът” присвоил доста от проектните фондове, та се наложи да ги връща. Но контрата отнесе пак майка България, щото нема свестен политик или дипломат, който да се озъби.

  А днес бТВ сладострастно предава за кораб с тръби за Южен поток, заседнал в акваторията на Бургас. За чии са ни тръбите, при положение, че потокът пресъхна, националната ТВ медия срамежливо мълчи. Вместо това с още по-голямо сладостратие излъчва “разследващ репортаж” за “русите-нови българи” в Поморие и другаде, където павианите бяха десантирани през последните 5-7 години. Местни продажници усърдно повтарят опорната точка, че “ако не са руснаци, ще бъдат турци, китайци или други”, пък тези, видите ли, поне “били братушки”. Та се сетих, че в Швеция, Норвегия или Финландия също има демографски срив, а и те са много по-рядко населени от РъБъ, но местните държавници не допускат нахлуване на “россияне”, макар че и за там има апетити.

  Добрата новина е, че рублата и през празничните неработни дни продължава да губи стойност, и то със същия темп, както и в работните. А съдбата на всеки неуспешен десант е да бъде изтрит от десантния плацдарм – поне това болните от наследствен милитаризъм (солдафония) “россияне” би трябвало да го знаят. Въпрос на още малко време е, надявам се…

  Весели празници, колкото още останаха!

  PS Извинявам се за двойния пост, нещо неправилно съм натиснал.

 15. Няма по-последователни и по-усърдни убийци на собствените си народи от комунистите.
  А от тях, първенци в социалистическото съревнование по изтребване на народа си, са българите комуно русофили.
  Макар и позадъхани, те са на финалната права и само нечие друго комунопутинистко самоубийствено усилие,да кажем сръбско или унгарско, може да ги лиши от златния медал.
  И все пак, 2015г. ще бъде годината на Прелом от робско към гражданско разбиране на българската действителност.
  Туземците измират масово поради епидемията от рублонедостатъчност.
  На местните избори битката ще е срещу МОЧАщите в газовите фонтани.
  Да ни е честита Новата година.

 16. Драги Любен,навремето комунистите се опитваха да ни убеждават да мислим и работим в името на бъдещето.Затова провеждаха своите безумни Конгреси,Пленуми,Конференции и начертаваха различни преференции.Петилетки,планове,социалистическо съревнование и накрая стигнахме до просешко ссъществувание….

  Но нищо не изпълниха,комунизма не победи,а ни вкара в тежки беди.
  И до днес България не може да се извади от комунистическото тресавище.
  В такава тежка комунистическа държава не е възможно да има никакъв прелом,защото е много упорит комунистическия вълнолом.Той е станал национален синдром.
  Всеки прелом трябва отнякъде да започне,но трябва да се каже каква ще бъде същността му.Кой ще го осъществява и какво знаме ще развява.
  Четвърт век не беше достатъчен за никакъв прелом,всичко беше един голям балон.

  Наивните ти фрази като “гражданско разбиране” предопределят само поредното префасониране.

  Комунистите държат здраво тяхната държава и така ще бъде до забрава.

  Единствен изход за честния народ е да се пребори с комунистическия октопод.
  Такива следи засега няма,затова сме си в комунистическата яма.
  Кое в живота ни направление е свободно от коммунистическото умопомрачение???

  За голямо съжаление,комунистите имат много финални прави,успоредни и безкрайни, дори омайни…
  Добре е някой човек да е оптимист,но само ако до него няма нито един комунист.
  У нас комунисти колко щеш,дано поне това разбереш….

  Може ли да има прелом,начело със сурогатите от 60-годишния комунистически бетон.
  Когато видиш някой да ги бута,тогава сърцето на всеки честен българин ще се разтупа.
  А дотогава-поредната комунистическа забава!
  Четсита Нова Година-отново напред с комунистическата пасмина!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.