“Труд” олекна с твърдение за “отказ” на САЩ от България

САЩ се отказаха от България

02.01.2015

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия. Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни. Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Според Ходжис в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот.

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във фейсбук: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано – НЕ”.

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика”. Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни. „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава”, пише Шаламанов. ( Труд)

 

Тази публикация, особено бомбастичното й заглавие, си заслужават някои допълнения като коментар, както и пояснителна информация ( за да не кажа „опровержение“, защото то е прерогатив на засегнатата страна, ако в България има институция, която да се почувства длъжна да отговори на инсинуацията).

 

Сигналът е хипербола, дезинформационен победен залп в рамките на преждевременна руска радост от един (не)свършен факт.

 

В руската хибридна война срещу натовска България една от главните сюжетни линии е да се предизвика обществена нагласа срещу атлантическата принадлежност на страната ни. Вестникарски изстрел в тази посока беше например една статия във в. „Сега“ от 13 октомври миналата година, в която се предвещаваше „наказателна процедура“ на НАТО срещу България, т.е. на НАТО срещу НАТО. Такава обаче не е предвидена по устав в организацията.

 

И авторът на този текст първоначално прие за достоверна опасността от такива „санкции“, но проверката с по-късна дата показа, че наказателни процедури в договора за присъединяване, подписан от България, просто не са предвидени и няма как да бъдат налагани (на която и да било страна от НАТО).

 

А колко „вкусно“ звучи за желаещите да неутрализират България като „неутрално“ звено в самия Алианс евентуално дублиране на епизодичните санкции на ЕС срещу страната ни с натовски наказания и така да се затвори кръга на убеждението, че нас все нещо ни гълчи „лошият запад“!

 

Иначе проруската линия в тази война наистина пожъна някои успехи както с отказа на върховния военен в българската йерархия адмирал Николов страната ни да приеме някакви ( символични) американски танкове, но и със самия факт, че премиерът Борисов се постара много да предаде в ръцете на руската пета колона важен информационно-законодателен пост. Борисов изпълни публично заявеното си намерение да остави отбраната в сферата на „експертизата“ на БСП.

 

Едно от четирите министерства, които Борисов е предлагал на червените в рамките на преговорите за правителство, когато публично поднасяше на техния лидер Михаил Миков председателството на Народното събрание, е било министерството на отбраната. Понеже това не се случи, Борисов удържа по принцип думата си и връчи на уж големите си противници по идеология и управленска практика комисията по отбрана. С негово лично благоволение тя беше оглавена от тъмночервения бивш началник-щаб на армията и съветник на Георги Първанов генерал Михо Михов.

 

Истината е, че инициативата да няма на този етап обявени общи натовски учения, планирани за 2015 година на българска територия, е чисто българска ( с руски акцент) и няма нищо нищо общо със „санкции“, а още по-малко пък с „отказ на САЩ от България“. Вината е на българското командване, което е забавило планирането, заяви за ivo.bg източник от командването на НАТО в Белгия, с когото авторът се свърза по повод бомбастичното твърдения на „Труд“.

 

Друг е въпросът, че този „чиновнически бойкот“ е достатъчно сериозен повод да се търси сметка на най-висшето ръководство на страната за неупражнения контрол, ако не и за съучастието си в него.

 

Ето как интерпретира битката за евроатлантическата принадлежност на България един руски орденоносоц с академична титла, когото наричам „Волен Сидеров с човешко лице“.

 

БГНЕС:

3 януари 2014 г.

Академик Георги Марков: „При нас независимо кой управлява, той се свързва с определена велика сила. Ето ние днес сме в Европейския съюз, но имаме пак голям брат – както казвам чичо Сам иска да изгони дядо Иван. Това е драмата на нас българите, не само на политиците. Моят съвет като историк, особено към президента, е да не се увлича във филство и във фобство. “

Както се вижда, руската хибридна офанзива се води на няколко фронта и през медиите. Целта на рибарите е да хванат в мрежите си колкото се може повече български шарани. Едрият толстолоб Борисов вече им е в мрежите и с изявленията си срещу разходите за отбрана и превъоръжаването ( подкрепен публично от верния си финансов министър Горанов да плещи срещу главнокомандващия президент) откровено тегли мрежата срещу проатлантическото течение, оглавявано от Плевнелиев.

Загубена ли е тази битка от хибридната война на Русия тук при това положение- все пак реалните управленски решения се вземат от изпълнителната власт?!

Така изглеждаше и по отношение на „Южен поток“. Нека никой не бърза да се радва и да си хвърля ушанката във въздуха обаче, защото в НАТО има повече вътрешна солидарност, отколкото податливост на външен натиск- особено в момент, когато самата Русия препотвърди стратегията си да гледа на НАТО като на основна заплаха в ситуация на реално военно-стратегическо напрежение в европейска Украйна.

53 мнения за ““Труд” олекна с твърдение за “отказ” на САЩ от България”

 1. Вярно е, че такъв механизъм за санкции в НАТО, за който се подмокрят рубладжийските мекерета из болгарските “медии”, няма. Доколкото си спомням някакъв авариен статут на “замразено членство” е приложен към Португалия (една от страните-основателки на Алианса) през 1974 г. Това става след смъртта на големия мислител, интелектуалец, политически писател, държавник, спасител на еврейския интелектуален елит на Европа, фактор в антихитлеристката коалиция и върховен антикомунист АНТОНИО САЛАЗАР (само с най-големите букви достойното име,вечна му памет!) Изброявам това, защото такива “историци” като тов. ака. гэоргий маркав през комуната и досега го наричат “фашист”, без да са чели убийствената му паралелна критика на фашизма, нацсоца и комунизма ). Та през април червените офицерчета в Лисабон нещо революция спретнаха, с карамфилчета се закачиха, попяха Grandola vila morena… и се осраха много скороо-о-о.. Чак и до София стигнаха да просят пари и пушкала от т. живков, а тов. любамыр каларав цвилеше в екстаз пред новите компанйероси… В самата Португалия обаче дойде комуната и окачиха портретите на онези тримцата, издадоха декрети за национализация и колективизация, но – чудна работа!-зехтинът стана с купони, хлябът има го-няма го по опашки, месото, рибите и страхотните сирена – носталгични спомени от кървавата диктатура на САЛАЗАР, а пък прочутото зелено вино- само за сесесерския посол в Лисабон и за др.сантуш … Та португезите бяха започнали яко да нахулват памуклийката и да налагат ушанката с петолъчката, докато се върнаха в правия път, дойде им акъла, след като видяха колхоз, натириха червените маниаци и членството в НАТО беше възстановено.
  Иначе- за нас битката продължава.

 2. аха, да.за нас битката продължава и надали ще е така лесна, както в Португалия. Манталитетът е доста постсоциалистически. Нищо не е променено в идеологическите ориентации в образованието след 10.11.1989 г. Гледам голяма радост бушува в коментарите в “труд”, също и в руски сайтове, където “путьоновците” така или иначе проклинат България и “определят” турците и сърбите за свои “настоящие братья навсегда”

 3. В. “Труд” – това е все пак е “честния частник” Петьо Блъсков започнал (уж) с пишешща машина в мазе!?!? А както е известно на мислещите хора в България въпросният Блъсков е същото русколюбящо мекере, както и бабаита от Банкя! Карат-варат все руският им “богатир”-фашист е по-по-най! Както скудоумното изказване на Симеон Дянков (вече като шеф в руска банка след като направи всичко възможно за да срути борда в България при предишното правителство на невежия пожарникар-каратист), че санкциите, наложени от свободния свят на имперска Русия за агресията й в Украйна и прилапването на Крим нямало да навредят на Русия, защото тя си била имала всичко??!! Тези синковци мислят с органа на който седят!
  А милиционера-премиер чака указания от господарите си (които са заети със закърпването на бюджета си след падането цената на петрола) как и накъде да заръмжи. … Ако не озаптим мераците на любителя на Винету да премиерства и не изберем образован и мислещ човек да води изпълнителната власт ще има много да патим – КТБ ще е само прелюдията към грабежа, който лакомниците-болшевшки подлоги се готвят да осъществят! Не знам дали и НАТО, и ЕС ще могат да ни “помогнат” след като сами си “избираме” “политици” като банидитската милиционерска шайка на Цв.Цв. и Б.Б.

 4. Корабът „Sunrise“, който заседна на Пристанище Бургас, превозвал тръби за спрения „Южен поток“, съобщава “Флагман”. Танкерът трябвало да разтовари на бургаския порт, но заради големия товар, както и натрупаните наноси, заседна на метри от кея.Два часа и половина големият влекач Мaersk Tracer, както и два по-малки влекача, се опитваха да издърпат огромния кораб, но нямаха сериозен успех. Наложи се спешно мобилизиране на още техника.
  Очаква се до 18 часа акцията да приключи….

 5. Аман от акед.Георги Марковци,проф.Вучков,Мира Радева,Волен Сидеровци и тем подобни.Както и от нещастните им медиатори.И тази ли година ще дразнят отделителната ни система.

 6. Кой каквото и да каже,изглежда специалистите от НАТО са започнали да анализират много сериозно същността на държавата Република България.

  Не е възможно да не са направили някои категорични оценки,които предопределят евентуално снижаване на интересите( и взамните отношения) им към нас.

  След многобройни изказвания и действия на властите и политическите функционери,съвсем лесно се стига до няколко обективни извода:

  -БЪЛГАРИЯ Е КРАЙНО НЕСЕРИОЗНА ДЪРЖАВА
  -БЪЛГАРИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА
  -БЪЛГАРИЯ Е ПРОРУСКА ДЪРЖАВА
  -БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е СИЛНО КОМУНИЗИРАН И РУСИФИЦИРАН

  В по “теснолинен” аспект оторизираните органи са установили,че кадрите от отбраната и сигурността с малки изключения са комунистически и твърдо проруски.
  Няколко месеца след изборите и формирането на новото правителство,специалистите от водещите държави без никакви услия са установили,че то не внася нищо ново в политиката,особено министър-председателя Бойко Борисов.

  Неговите способности като политик и държавник са крайно ограничени и камерни.Новитети ,адекватност и целенасоченост у него не се забелязват дори с микроскоп.
  Неговия интелект не му позволява да превъзмогне комунистическата си обремененост и проруска ориентация.
  Примитивността у него продължава да е на изключително високо ниво.Кой в качеството си на такаова високопоставено лице подарява на други държавни лидери куче,дори най-красивото и дресирано да е.
  В политическите и междудържавни отношения културните държави не демонстрират никаква привързаност и символичност към животните.
  България показва на света,че не е истинска,традиционна държава и солидно е заседнала в комунистическата забрава,на изгнилата морава….

  Но от друга страна,това прекрасно се знае и от страна на Русия и точно на тази база,нейните интереси съвсем обективно са насочени към България.На Балканите само тя и Сърбия са проруско-комунистически държави.Затова западните страни и Щатите съвсем не бързат да приобщават Сърбия към тях,а с България са вече силно резервирани.

  Въпреки че Президента г-н Плевнелиев изрзазява категорична адекватност към реелните интереси на страната и нейното цивилизоване,останалите “маси” и “кръгове” си остават със същата ортодоксална проруска предопределеност.

 7. Еййй,как се издават комунягите!
  Голям проблем им е членството ни в ЕС и НАТО!Ех,как ли си викат сега – не можа ли путин и нас да ни анексира като Крим(става дума ОФИЦИАЛНО,защото неофициално всичко си е анексирано още от 1944г.),че тогава как готино ще си крадем кактобез да ни се бъркат и да ни тормозят разни европейски чинивници!
  Иначе за танковете,ако става дума да смачкат народа,веднага квичат “Най-добре е сТАНКО да дойде!”,ама щом трябва да покажем,че сме еврпоейска и натовска държава пищят “Най-добре е АМЕРИКАНКО да не дойде!”
  Голямо насиране са насират другарите,като чуят за Америка,а пък като чуят и за хамерикански сТАНКОВЕ направо става насиране с препикаване!
  Ама и ние сме една държава наужким.Уж сме демокрация,ама то май е олигархокрация по руски тертип.Уж сме в ЕС,ама то май не сме излизали от СССР никога!Уж сме в НАТО,ама по-добре е да не идват америкаски танкове,ей тъй за всеки случай.Уж сме свободни,ама и сега сме рая на внуците на едновремешната номенклатура.Уж имаме закон,който обявява комунистическия режим за престъпен,ама и тва е наужким,защото няма нито лустрация,нито някой наказан за престъпленията на комунистическия режим.
  Всичко ние наужким!

 8. Малко допълнение. Същият този “академик” в интервю за вестника на агент “Бор” доказва идентичността между новогодишната реч на президента Плевнелиев и новогодишните речи на Тодор Живков. Господи, ще можем ли някога да се отървем от тези рубладжии?! Винаги са в услуга на руската мечка (“Дядо Иван”).

 9. Тук има една група коментатори с особени способности т. н. *анти руски*и *анти ком* за заблуда на противника.*Нямало изход*.*Обречени сме били на комунизъм* и прочее дивотии.Обречени сме ,ама друг път.България има шанс и все повече ще се откъсва от руската орбита,а от там и от бившият вече комунизъм.Това го забелязвам при разговори с хора,които не са политически обвързани.
  Та препоръчвам на горните другари да сменят малко плочата.Тази се изтърка.Да си казват болката направо.Няма нужда от демагогии.

 10. Драги “СТАМБО” не виждам проблем, след като мислим сходно да си избереш ник по твой вкус!
  Втори път те моля настойчиво за това!
  Следващият- правни стъпки, ясно?!

 11. Стамбо, с твоите спомени за Португалия от 70-те години ми напомни за една песничка, дето пеехме по онова време:
  Оле, комбайнейро, препасале револвейро,
  па отишле у градо и станале милиционейро.

 12. Каква държава сме ние-Златото ние в Москва ,архивът -също?Не отстояваме нищо.Акато чета коментара на АНТИКОМУНИСТ ме заболява сърцето…

 13. Г-н Бойчев,все пак какво е това “рубладжия”.Вие имате ли лични познати,които са рубладжия.Кога е оснвоано “рубладжийствотво” в България и кой е първия български “рубладжия”.

  Тъпанарко,България и българския народ нямат нужда от териториални анексии,те са анексирани психологически.

  бявяването на комунстическия режим за престъпен е игра на комунистите. Ако е престъпен “де юре”,фактологически паметниците на съветските агресори и комунистическите престъпници нямаше да ги има.

  Да,напълно си прав-свободни сме,ама много сме свободни-всяка вечер и всяка сутрин на кафе с ботонно-мраморните сурогати на комунистическите тарикати.

 14. Забележително, г-н Инджев, отново трябва да ви благодарим!

  Рубладжиите наистина си хвърлят ушанките от радост, ама освен преждевременно, май е и по команда от сещаме се кой. Мокрите сънища за шлеповете с комисионни от “потока” още не са изсънувани напълно, комай? А банкянският толстолоб никога не е излизал от комун-кагебистката мрежа, и без хибридни войни. Той си е страхливец с милиционерски произход и вестовойски манталитет, затова ни го и гудиха за премиер! Такъв си е адмиралът Николов, който продължава да мисли като юнга, а в ушите му и до днес трещят халосните залпове на “Аврора”. Нали и той затова е там! Отговорност за чиновническите антинатовски демарши с руски акцент матрялът няма да иска, защото е оскотял от мизерия, глад и студ, когато нямаш хляб, не ти е до танкове. А иначе историята с онези 150 “Абрамси” си е за яд, защото практиката е показала, че когато САЩ разположат нещо в съюзническа страна, след това обикновено не го изтеглят, а го даряват. Излиза им по-евтино, защото е принос за колективната сигурност. А това е нещо безценно. Та, българската армия, която в момента има 82 боеспособни танка (до един “рассийски”, сиреч пред бракуване) се лиши от шанс безплатно да получи малък, но съществен и най-висококачествен елемент на отбраната си срещу кой да е недружелюбен външен фактор, близък или по-далечен. Нали е ясно КОЙ има най-голям интерес?

  Завършвам с това, което ми каза тези дни стар приятел, който от няколко години се опитва да набие в тиквите на управляващите ни потребността от обновяване на самолетния ни парк. Прави го без да иска нищо за себе си (наивник, нали?) Та след като тъмно-алено-кафявият бивш началник-щаб на БА и съветник на президента Г.С. Първанов-гоцэ, генералът от авиацията Михо Михов отхвърлил идеята му за доставката на шведски изтребители “Грипен” с 8-годишен гратисен период, разсрочено плащане и възможности за разкриване на ремонтни дейности (и скъпо платени работни места), той му предоставил даннни, че САЩ могат напълно БЕЗПЛАТНО да ни дарят няколко ескадрили Ф-16. От консервирания резерв в Аризона и Невада. Трябва само да си ги поискаме. Та сега ще видим таваришч Михо Дмитриевич какво ще направи по въпроса, доколко е български патриот, офицер и защитник на родината!!!

  ПС СТАМБО, казаното за “революцията на карамфилите” е много на място. Зад заблудените, зомбирани или примамени поради властолюбие португалски офицери стоеше едно нищожество на име Мариу Соариш, социалист. А нали знаем, че когато социалистите вземат някъде властта, иде глад, мизерия и дефицит. Дори на пясък в Сахара и на лед в Гренландия. Защото са социалисти!

 15. клипа които си публикувал явно показва престъпления на американската армия ,но във всяко стадо си има и мърша и евала че американците си показват и кирливите ризи .. няма скрито покрито. момента в които убиват малко кученце е гаден , дано са ги отстранили тези воиници

 16. До Стамбо
  “… големия мислител, интелектуалец, политически писател, държавник, спасител на еврейския интелектуален елит на Европа, фактор в антихитлеристката коалиция и върховен антикомунист АНТОНИО САЛАЗАР … ”

  Моля, сподели за кои четива иде реч. Добре е те да бъдат четени от повече хора. На мен определено ми се чете.

  Иво, защо не спретнеш една рубрика; ” Книги, които е добре да бъдат четени от повече българки и българи”.
  Ще се получи един добър списък с наши и чужди автори, които наричат нещата с истинските им имена. Рубладжиите много разчитат на късопаметността и на липсата на информация. Ясно е, че учебниците по история още ще са онези от комунистическо време, но вярно е също така, че България има и автори, които разказват историята по различен начин – нека да я четем такава.

 17. Хиляди излязоха на протест в унгарската столица Будапеща заради близките отношения с Русия, съобщиха световните агенции.

  Протестиращите изразиха недоволството си от възможността на премиера Виктор Орбан да променя конституцията на страната, което може да доведе до злоупотреби. Демонстрантите дори нарекоха Орбан „малкия брат на руския президент Владимир Путин“.”
  Очаквам с нетърпение и българския народ да се събуди и да направи такъв протест.Но и това е достатъчно нашите рублофили да се стреснат.Остават сами.Представям си Боко , какъвто е страхливец, как се озърта и няма вече подкрепа отникъде.То затова им беше необходим и Южния потоп , да обвърже няколко страни, най-слаби звена в ЕС ,да подържат безумеца Путин.Е, сега вече не е така.Идва и нашето време – да се освободим.

 18. Г-жа Савова,обръщам се не толкова към Вас,а към Вашите думи,защото те са колкото и еднозначни,толкова и многозначителни.
  Да,в България действително има не голям брой хора,които са с категорични антируски и антикомунистически убеждения и са напълно неподкупни по отношение на проруската и прокомунистическата пропаганда.

  Двете течения-позиции съществуват у нас съвсем обективно,логично и непринудено.Антируските позиции и антируските съпротивителни действия на български държавници и обикновени хора се раждат като отговор на антибългарската политика на Русия веднага след като тя изгонва турците.Наивно е да се припомнят как умните българи веднага са дешифрирали “обичта” на Русия към българския народ.По този начин се разбират истинските цели на на поредната десета Руско-Турска война от 1877-78г.

  Причините нито са славянофилски,нито религиозни,нито езикови,нито етнически и още по-малко политически.

  ПРИЧИНИТЕ СА ГЕОГРАФСКИ!

  България е имала щастливото нещастие да е една от страните на Балканския полуостров,а Вие прекрасно знаете какви “близки”,дори интимни чувства изпитва всяка една руска държава към полуостровите-съседни,близки и далечни.Ако кажете,че не знаете какви обноски имат руснаците с тези географски понятия(територии),чететенето на моето изложение е напълно безсмислено за Вас.
  Значи,антируската позиция и съпротивата срещу политиката на Русия към България е естествена морално-политическа реакция срещу руските набези на Балканите.

  Да се общува и “дилва”(англ.-б.м.) с Русия е било крайно опасно за младата българска държава.Затова Н.В. Цар фердинанд е имал изключително внимателна и толерантна политика към Руската империя и Руската династия.Примери безброй,но комунистите не ни позволяваха да ги знаем.Неговия син Н.В. Цар Борис продължава тази политика още на по-високо ниво.След като болшевиките разстрелват Царското семейство през 1918г. много държави,вкл. и нашата прекъсват дипломатическите си отношения с Русия чак до 1934г.Русия е била злият гений в Европа.Показателен е демонстративния пример на Кралство Югославия.То възстановява дипломатическите си отношения със Съветския Съюз чак по времето на Втората Световна война-1940.И защо?-от страх.И югославяните са били изключително прави-през май следвашата 1941г. Съветите ги скъсват след като Германия напада Югославия.Феноменален пример на прозорливост от страна ан “сърбите”.
  Поне една дузина български публицисти и държавници са изразявали карйно антируски позиции,които имат поучителна стойност към всички европейски държави.Те са валидни и до днес.

  Русия е нецивилизована и неправилна държава.Тя е “извънземна”,тя не подлежи на облагородяване.
  Точно с тази държава ни свързаха и подчиниха тотално българските комунисти.(Ето какво казва члена на Политбюро на ЦК на БКП през 1980 г. Людмила Живкова:”България имаше нещ)астието да е в пълно подчинение от най-нецивилизованата страна в света”.И точно тази нецивилизованост я удави във ваната в Бояна.
  Автоматически антируските убеждения се трансформираха в антисъветски.От там и в антикомунистически.

  Такава е публицистиката и есеистиката на безсмъртния Георги Марков.Комунистическата сган съвсем правилно оцени неговия морален антисъветски и антикомунистически заряд и съвсем навременно прекъснаха неговия живот. Те и днес са много доволни,че го убиха,защото ако беше доживял до Десети,щяше да “рзсъблече” всички комунисти по списък.И затова архиваря на ПГУ-ДС съвсем точно и справедливо е фискирал края на живота му-Георги Марков,11 септ.,убит,Лондон.Кратко и ясно.

  Засега сред българчетата няма по-голям антисъветчик и антикомунист от него-по линията на перото…
  Ако Вие не разбирате и не цените творчеството му,явно губите времето си,или имате друга мисия на този сайт. За да не ставам прозаичен ,този път няма да споменавам дейността и творчеството на домакина на сайта-твърдо антисъвестко-антируско-антикомунистическо е то!
  Така че,квалификацията Ви “за забуда на противника” е напълно нелогична и безпочвена.Поне на този сайт.

  Аз и такива като мен се придържаме към автентичния и обективния антикомунизъм и антирусизъм.Ние сме пионки сред комунистическите лимонки.

  Да,плочата на антикомунизма е същата,защото моралните човешки стойности са едни и същи и са записани в най-големите “грамофонни компаниии”. Да започнем от RCA Victor,ако пожелаете.Но явно тези “стари плочи” не са по вкуса на комунистическите сволочи(с ударение върху второто “о” ако обичате).
  Затова на Вас и подобни е омръзнала тази плоча та на русите да сте удобни.
  Иначе много сте пътувала по страните на Запада и Изтока в Европа,докато ние не можехме да помислим да излезем в комунистическа Югославия и Албания дори.Има нещо и във Вашия двор,което не е за изговор,нали?

  Антикомунизма не е политическа,философкса ,идеологическа категория….Антикомунизмът е съпротива срещу злото.

  Къде е началото на това зло,кой е символа му,не може да има зло,а да няма символи.Ами ето ги,те са в почти всеки български град и са посветени на всеки съветско-български комунистически гад.Колко са бългатските градове без паметници на комунистическите зверове? Ръка на сърце,вземето едно перце и ги подредете по списък,и Ви обещавам-никакъв писък!

  И Вие имате сила,да вярвате в некомунистическото бъдеще на Българията,начело с десетките символи на комунизма.Моля,моля…

 19. Уважаема Г-жа Kilieva,
  благодаря Ви,че сте обърнала внимание на думите ми,но Вашата лаконична констатация за златото и архивите е справедлива демострация.
  Демонстарция на разум и протест,но за съжаление и руските чекисти няма умиление.

  За да откраднат всичките ни държавни архиви,болшевиките са имали дебели мотиви.

  А да ги държат повече от 70 години,значи са големи гадини.
  Не исак и да ни ги върнат обратно,въпореки че им се моилихме няколкократно.
  Молеха се и президенти и комунисти,но имат ли душа руските чекисти.
  Те щом не обърнаха внимание на молбите на такива високопоставени комунисти като Гиньо Ганев и Георги Първанов,нещата са изключитлно страшни.

  Но малко в преносен смисъл,наред с българското злато и архиви,изглежда че цялата страна е в руските ниви.
  Въпреки че сме дърбава-член на Европейския Съюз,Българийката си е вечно вярна на Съветския Съюз.
  Да,той умря,но на болшевиките пак им провървя.От неговите останки,построиха безброй землянки…

  За “сърцето” сте също права,но такава е комунистическата забава.
  Кое не е комунистическо в днешна България,коя телевизия не е показла сурогата “На всеки километър”? Коя телвизия е обсъдила комунистическите МОЧИ и Альоши?

  Бяга един наш комунистически емисар по залите в Европа за да припомня годишнинанта от разрушаването на Берлинската стена,но не обръша внимание на нашите “стени”-паметниците на агресорите от Москва.

  Нашите паметници са много по-възрастни от Стената,която я няма,но затова пък вечни.Германците имаха само една-единствена стена,която я няма,а ние имаме десетки паметници-сурогати на болшевишките тарикати.И кой се готви да ги разруши и българската душа да утеши?Не,няма и няма да има,всяка надежда замина.

 20. Д. Савова,
  Благодаря, че обръщате внимание. Аз вече дотолкова свикнах с плочата, за която говорите, че я възприемам като фаянсова плочка.
  🙂

 21. Отне ми малко време да разбера защо Стамбо пише на ‘Стамбо’. Технически вероятно има решение на проблема, защото всяко ‘име’ може да бъде асоциирано със своя e-mail адрес. Фалшификациите могат да бъдат филтрирани, но не там е въпроса. Разочароващо е, и безвкусно… да не кажа грозно.

 22. @ Чукотка:
  САЩ никога няма да даат съвремено оръжие на България по същата причина, поради която не зават на Украйна – нямат доверие. Нали като ни го дадат, нашите рублажии веднага ще го предадат на Путин. Така че загубата не е защото ние не сме взели, а те не ни дават. И няма скоро да ни дадат. ББ ако си мисли, че номерата му минават – нещо се е объркал. Сега ще ги оставят хубаво да се набълбукат, че и най-заспалите да стане ясно кой, какво и как. Обама и го каза – стратегическо търпение – амо кой да го разбере.

  @ СТАМБО:
  няма ли начин да си оправиш малко правописа? Ако си мислиш, че е остроумно да пишеш “масква” или “маркав” нещо си се объркал, не е нито остроумно, нито е смешно. Доколкто знам в този блог се пише на добър български. Съвсем добронамерена забележка.
  Бъдете здрави.

 23. Господин Инджев честита нова година! Здраве и щастие.

  Вижте на какво попаднах в Ню Йорк таймс

  http://www.nytimes.com/2014/12/31/world/europe/how-putin-forged-a-pipeline-deal-that-derailed-.html

  Мисля че четивото си заслужава като в него има нови факти как работи руската агентура у нас. бивш заместник министър дори описва как му е предлаган подпуп от висш руски чиновник зада помогне за реализирането на Южен паток.

 24. Драги г-н Бизов,

  Доста неща има като ориентири дори и в английската уикиверсия на биографията на САЛАЗАР-конкретно за спасяването на евреите, за многото еврейски интелектуалци, като Хана Аренд които се спасяват от Хитлер като през Португалия емигрират в САЩ. За трудовете на САЛАЗАР- фундаменталният “Новата държава” има превод на български още от края на 30-те години, мисля, че проф. Ал.Станишев се
  е интересувал много от нег. Днес не става дума за овехтели корпоративни концепции за държавно, а за мисъл, стил и перфектен анализ на тогавашна Европа.
  Другият труд, по който съдя за равнището на САЛАЗАР като политически писател е “Доктрина и действие” 1936 – великолепна политологическа студия, имам само части от нея в една англоезична антология, интернет ресурси не съм търсил, но сигурно има.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_de_Oliveira_Salazar

 25. Драги Иво,

  много настоятелно моля, адресантът и автор на този пост, който използува моя ник СТАМБО по неизвестни причини, да публикува в блога под друг ник, артистичен псевдоним или име.
  Става дума за този пост и още някои:

  http://vbox7.com/play:9d615aa3&start=318, а че мАсква води хибридна война е факт,но дано хората си отворят очите и видят какво става

  Posted by стамбо | януари 3, 2015, 19:02

 26. Драга Чукотке,

  Както винаги си точен, поздравления! Аз срещнах случайно преди 10-ина години сина на въпросния Мариу Соариш в някаква обща работа в една азиатска страна. Компанерото веднага се прехласна по много евтините …каки там и не миряса да ги мъкне из хотела, за друго хич и не мислеше, червеното копеле, но си диплеше по 520 евренца командировка на ден от Европарламента!

 27. Идеята за рубриката с ”Книги, които е добре да бъдат четени…” може да прерастне в нещо повече.
  Може да се напише книга за Истинската История на България от 1878г. до днес,за да стане ясно откъде идват бедите на нашия народ!
  Поради факта,че българите (както казва антикомунист) са анексирани ментално от русия и поради факта,че нашата история изцяло е написана от русия и нейните платени мекерета трябва да има нещо черно на бяло!В тази книга могат да бъдат описани всички опити на велики българи да се остскубнем от “братската” прегръдка на руската империя,която превърна родината ни в това което е днес.

  Левски,Г.С.Раковск,Хр.Ботев,Захари Стоянов,Иван Вазов,Стефан Стамболов,Горянското Движение и много,много други личности и събития могат да се синтезират в един образ на Истинската История на България след “Освобождението 1878г.,първа серия” и “Освобождението 1944г.,втора серия”.Защото тази история умишлено е унищожена,от руските “освободители” и платените от тях български безродници защото те много добре знаят,че който няма минало,той няма и бъдеще или както е казал Барух Спиноза- ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото.

  ПП Истинската Българска История може да бъде написана,в духа на това което са ни завещали Великите Българи:

  1/ „Тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби” – ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  Твърди се, че това е израз на Апостола Васил Левски в оставено от него предсмъртно писмо, оригиналът на който не е публикуван.Символиката на този израз до голяма степен олицетворява съдбата на България след съветската окупация през септември 1944 г.

  2/ “Не трябва да се освобождава никой народ; народите трябва да се освободят сами или да загинат.” – Стефан Стамболов
  Както всички виждат,точно това става с България винаги когато руснаците ни освободят.Особено след “Освобождението 1944,втора серия” през 1944г.

  3/ „Предателите на Отечеството не заслужават милост” – Стефан Стамболов

  4/ “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския” – Захарий Стоянов

  5/ “Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!” – Захарий Стоянов

  6/ “Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” – Атанас Буров
  За всички е видно,че “да мине тънко” е любимия спорт на българина,а вече 25г. никой не е платил за комунистическите зулуми!

  7/ Достоевски за руската завист към българите: та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – ПОРОБЕНИТЕ и ИЗТЕРЗАНИТЕ(курсивите са мои), и изведнъж видяхме КИТНИТЕ български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която БОГАТО се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото ПО ТРИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

  Ами мисля,че повече нема нужда да изреждам,защото няма край,а по-подробно за руската завист към българите може да прочетете на този линк:

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/703

 28. Американската армия планира да ремонтира пет детски градини в България през 2015 г. Това е едно от съвместните мероприятия на българската и американската армия, които са посочени в рубриката “Българо-американски подготовки и учения през 2015 г.”

  Градините са във Велико Търново, Сунгурларе, Церова Курия, Килифарево и Айтос. Обикновено парите се отпускат от хуманитарния фонд на щатската армия, а изпълнението се поема от кметовете. Идеята е местното население да усети присъствието на американската армия в страната по човешки начин. По същия начин в Афганистан или Ирак армията на САЩ изгражда болници, училища или пътища, пише “Труд”.

  Сред съвместните учения за следващата година е акцентирано върху провеждането на семинари, конференции и курсове. Българските военни ще могат да чуят от американските си колеги лекции по “Развитие на сержантския състав” и “Опазване на човешките права”.

 29. Интрересното е друго-като се правим, че не сме членове на НАТО(само когато ни изнася разбира се) какво ще стане в момента, в който наистина изискат от нас да се превъоръжим по стандартите на НАТО. И тогава ли ще се правим че не сме или(по-вероятно) ще се превъоръжим в последния момент и(както ни е стандартна политика) по най-скъпата и неизгодна оферта.

 30. Към Тъпанарко
  Предлагам Ви ,ако приемете,още едно допълнение към Вашите 7 точки.Това е писмо на Апостола до Любен Каравелов.
  “…Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките…”
  Та на тия днешните, не “чепките”, ами главите им щеше да скъса.

 31. Антикомунист
  Като как се разпозна в моите думи за изтърканата плоча.Никога не си присъствувал на протестите срещу съветските паметници .Ходила съм на тези протести и съм питала има ли такъв човек.Не няма.По този начин съм се запознала с СТАМБО и г-н Тинков.Те знаят това.Така,че спести си тук лъжливите приоми за политико историческите тълкувания на положението в България и на Балканите.Що се касае за Г. Марков-писателя той по професия е инж.химик.Има прекрасни произведения като *Жените на Варшава*,*Аз бях той*,но най известни са му естествено *Задграничните репортажи*,където рисува майсторски двуличието на живота при комунизма,неграмотността на Т.Живков неговият слугинаж на Москва.Двойственият живот ,който водехме.Едно говорим,друго мислим трето правим.Всички без изклиучение .Убиха го с помощта на руснаците,за да угодят на Живков.
  Мразя двуличието.Затова реагирам на писанията на ченгетата, които искат да се изкарат не това което са.С много хора вече говорех.И те са наясно с проблема.Така,че апелирам
  ЧЕНГЕТА НЕ СЕ КРИйТЕ ПОД ЧУЖДО ИМЕ. ЯСНИ СТЕ .
  В момента тук нападнати са *СТАМБО* и *Сия*

 32. Поради очевидната нищета, Величието на Русия винаги е свързвано с митична сила и вяра в свръхестественото, неразбираемо за непосветения масов реалист. Защитниците на това Величие имат особени способности. Четат между редовете, вместо текста, разкриват скрити, тайнствени замисли, магически деформиращи образа на Московския рай, откриват теле под всеки вол и в очите на всеки свой съмишленик.
  Реалността в случая е тази, че с изнасянето на конфликта в Източна Украйна, България остава дълбок тил на НАТО. Затова и ученията придобиват “цивилен” характер, описан тук от GEORGI NIKOLOV | ЯНУАРИ 4, 2015, 11:55
  Разполагането на танкове не е доказателство за лоялност, а осъзната, пресметната и проектирана отбранителна необходимост.

 33. а това 100 процента ли е сигурно че са думи на Левски ? и ако не руснаците ,кои е щял да ни помогне да се освободим от турско робство ? и да поясня за да не бъда обвинен от някои в русофилство , не става въпрос за сегашната Русия , а за онази царска Русия ,мисля че въпросите са ми нормални

 34. Г-жа Савова,аз Ви отговорих по възможно най-адекватен и мотивиран начин,незавоалиарно и прямо.Вие много пъти се опитвате да ме иронизирате по един и същи начин,а сега пък индиректно ми приписвате статус на “ченге”.А ченгета по пронцип не е имало.Тази дума беше измислена от по-непросветени хора,които за да направят впечателние с тази дума я вкараха в новия,посткомунистически новоезик и сега тя действително е в оборот.
  За комунизма и ДС нормалните хора пишат адекватно-с думи,фрази,понятия и пр.,които съответстват на терминологията.Използването на отнесени,неточни и дори лигави думи води само до несериозност.
  Антикомунизма е сериозна и морална кауза,която всеки разумен и честен човек притежава.Срещу комунизма се води антикомунистическа борба,а не в стил “Масква”.
  Що се касае за паметниците на окупаторите и протестите,аз съм присъствал на всички без последния и имам всичките книги на Иво Инджев с личен автограф.По лични причини не се появявам със собственото си име,което е право на всеки човек в общуването по нета.Някои ползват собствените си имена,някои ползват псевдоними-просто искат да са “невидими”.
  Но безсилието и проимитивизма у много хора ги води до приома да определят всеки,с когото не могат да спорят като “ченге”.И точка.Вие правите същото.Ваше право е,но не е коректно така.
  За кое двуличие говорите тук на сайта.Аз например досега не съм установил подобно явление с едно малко изключение-пишещия с няколко ника и представящия се,че е живял в Русия и САЩ.
  За какви нападатели и нападнати говорите.Нещо не звучи съвсем добре.

  В България има само две категории-комунисти и хора.Думи като ченгета,доносници,рубладжии,олигарси,здкулисници и др. са крайно отвличащи и несериозни.
  Както и да е,всеки има право да изразява своите позиции,но е добре да го прави по възпитан и елегантен начин.

 35. Савова,не забелязах че ми вменявате “лъжливи приоми”,сиреч аз съм лъжец и лъжливо оценявам някои неща на Балканите. от позоцията на какво Вие смятате че лъжа и правя неправилни оценки.

  Възпитаните хора коато не са съгласни с мнението на свой събеседник питат,доуточняват,коригират и така се стига до истината,но на Вас като дама не отговаря да ползвате такива думи,затова изразявам протест към Вас заради обидните думи.Никога няма да Ви нарека,че сте лъжкиня,дори да не съм съгласен с Ваши мнения.

 36. До Стамбо:
  Благодаря!

  До Тъпанарко:
  Идеята за списъка с книги за четене (The Reading List) не съм я открил аз. Просто е практика, сходно мислещите хора да споделят знанието по този наичн. Става дума за списък, не за текстовете на книгите – да не се окаже, че сме и законо-нарушители :-)) Всъщност ако имам някоя книга, която ти е интересна спокойно мошеш да си фотокопираш части от нея – това е стандартна услуга в нормалните библиотеки а щом книгата си е и моя то по този наин си запазвам инвестицията (аз си драскам бележки по полетата и ако ти го правиш ще стане много но ако си копираш това което ти е интерсно – драскай колкото си щеш).

  До Иво:
  Нави ли се вече за списъка с четива?

 37. Драги Иво,ще те помоля да кажеш дали получи един коментар от мен за българските архиви в Русия,че не мога да го откррия нито на сайта,нито в моя рекорд.А не можах да откия в нета поствения от мен материал от историка Петър Куцаров.
  Ще те помоля ако нямаш нищо против да ме уведомиш и евентуално да го препратиш на моя защитен и-мейл адрес.Много ми е нужен текста.Благодаря предварително.

 38. I az ot v4era ne moga da postna ni6to tuk. Iskah samo otnovo da izrazya admiracii kqm komentarite na g-ja D.Savova.

 39. Приветствам напълно идеята на ЛОЗАН БИЗОВ за списък на книги и документалистика на неподправената историческа памет. Може и линкове към книги да се дават.
  Много ни е необходимо това,заради манипулациите и откровените лъжи, с които сковават умовете и волята на хората за противодействие. Аз самата имам подобни интереси, но не мога да преценя истинноста в някои находки и не се добирам лесно до такива четива.Впечатлява ме познанието за тази истина на хора като СТАМБО,г-н Тинков и др.,но разбирам, че това са основателно водещите коментатори тук.
  Моля, давайте насоки и помагайте

 40. г-жо Савова,
  мисля ,че неоснователно нападате Антикомунист… Той толкова си може както и Диването: лика -прилика са си ,дори си мисля ,че са като сиамски близнаци – с една глава.
  Обаче не мисля като Вас,че са прикрити червени тролове…просто са с нихилистична,но и с антикомунистическа нагласа.Понякога има и такава странна пъстрота-в случая, причината е в потенциала на човека.

 41. Е, накрая и аз да отправя няколко думи към “АНТИКОМУНИСТ”, в отговор на отправените му към мен нелепи въпроси. Това ли е Вашият “автентичен и обективен антикомунизъм и антирусизъм”-да отхвърляте наименования, като “ченгета, доносници, рубладжии, олигарси, задкулисници”, наричайки ги “крайно отвличащи и несериозни”? Учуден съм, че сте пропуснали в този списък наименованието петоколонник. Може би защото вече съм Ви отговарял на идентичната Ваша схема от въпроси за него? Колкото и да е богат блога на Иво Инджев с исторически факти и анализи, той не Ви е някаква своеобразна Уикипедия. Ако имате някакви пропуски в историческите факти, в днешно време има много лек начин да ги попълните. Няма да Ви изнасям лекция на тема “Що е то рубладжия в България”. Ще кажа само, че това наименование за българи, поставили се в услуга на Русия, срещу парично възнаграждение, съм срещнал най-рано описано от Захари Стоянов. Прочетете трудовете на истинските български патриоти, историци (като Симеон Радев) и журналисти (включително и на нашият домакин) от Захари Стоянов до днес и дано има някакъв ефект за промяна на досегашните Ви съждения! Колкото до по детски чистият Ви въпрос, дали имам познати рубладжии, ще Ви отговоря, че средата ми на живот е далече от лично познанство с такива хора. Българските рубладжии ми са само обществено познати. Така, например, знам кой е първият български министър-председател-рубладжия след Освобождението и кой е българският президент-рубладжия в най-новата ни история. Заплащането от руска страна и в миналото, и сега се извършва без фактура. Затова не ми искайте счетоводни доказателства! Рубладжиите се познават по делата им! И не ми казвайте, че са го правили единствено от безпределна благодарност, вярност и любов към Русия!

 42. Г-н Бойчев,благодаря за вниманието,което отделяте към моята забелжека.Нещата са прости и съм убеден че ще стигнем до разбирателство.
  Нужно е само малко толерантност и връщане в историята.

  България беше комунизирана възможно най-бързо на Девети септ.1944г. Това беше рекорд в комунизирането на която и да е държава от всичките комунистически,дори Русия не беше така бързо и мащабно(тотално) комунизирана.
  Българските комунисти се оказаха най-големи “бързаци”.Но и доста хора веднага им се опълчиха и започна съпротива,която траеше поне десет години.

  Оформиха се твърдо два “лагера”-комунисти и антикомунисти.Първите бяха мнозинство ,вторите бяха малцинство.Подробности в това колкото искате.

  И така до Десети.Изведнъж комунистите решиха,че не са комунисти,а са “социалисти”,а Партията им вече не е комунистическа,а “социалистическа”.Ние,обикновените хора не променихме нито убежденията си,нито кавалифаикацията и самоквалификацията си като “антикомунисти”.Разчитахме че ще изолираме комунистите-социалисти от политиката,дадохме своите гласове и надежди на СДС и тотално бяхме излъгани.Оказа се,че и другите организации,на които отчаяно вярвахме са комунистически-ДПС,НДСВ,ДСБ и …..
  Постепено комунистите започнха да променят и своята нова “същност”-започнаха да говорят за лява идея,ляво мислене,социалдемокрация и накрая стигнаха до русофилия.Комунистческия печат не пишеше вече в стария стил и терминология на комунизма.Но манталитета и пропагандата си останаха кристално комунистически.От различни сондирания и лични разговори се убедих,че тези същества дълбоко в душите си са комунисти и в интимни кръгове се самоопределят като комунисти.И най-важното,по комунистически си останаха коленопреклонни към Русия и рускаата политика,която също е предимно чекистко-болшевишка.
  Доказателства колкото искате.
  Затова аз и мои съмишленици не се подаваме на “новитетите” ,лансирани от комунистическата партия и комунистическата пропагандна централа и се придържаме към автентичната терминолгия към тази партия и нейните функционери.
  Моята любима тема стана тази за сурогатите на символите на комунизма у нас,”откраднах” я от Иво Инджев и съвсем искрено съм я приел до душата си и съм убеден,че докато съм жив,ще се опълчвам поне вербално срещу тяхното съществуване..

  Това е главния,основния,най-високия,най-разпространения символ на днешна,”европейска” и “натовска” България.

  Кой е построил тези сурогати на комунизма у нас?-ами комунистите,кой друг,нито “социалистите”,нито “левичарите”,нито “русофилите”.
  Да,моята препоръка не е кой знае колко съществена,но все пак аз съм пристарстен към точността поради някои лични и професионални причини.

  Що се касае за блога на Иво Инджев и оприлачаването му иронично като някаква своеобарзна Укипедия,тезата Ви е неприемлива.В областта на българската журналистика,публицистика и дори история,неговия блог има изклчително точно такава стойност,защото темите,които той засяга са десетки и дори стотици.А за такива сериозни теми е препоръчително да се говори сериозно и със серизона фразелология.
  За рубладжиите по-късно…

 43. Г-жо ХОЛАН
  Има един хубав български простонароден лав *Он си знае що го бият*.Не обичам фалша.Веднага го усещам.

 44. Г-н Инджев,балгодаря Ви за любезния отговор,явно съм допуснал грешка при постването,или пък техниката не е раеагирала нормално.

  Всички на този свят грешим-и хората и машините,само комунистите са безгрешни и затова не можаха да построят комунизма.дано не се опитват отново,че ще закопаят още няколко поколения,ние изгоряхме до корен…

 45. АНТИКОМУНИСТ, защо реши,че България е “комунизирана” за “рекордно” време???
  КОЙ ти е “нашепнал” тази Апорна точка?
  И отКЪДЕ взе данните ,които ти дават основание да твърдиш ,че “комунистите” са мнозинство(больше), a антикомунистите са малциство?

  П.П. И антикАмунист , СССР и кралство Югославия подписват договор за “взимопомощ , НЕнападение и дружба” , след проанглийския(антигермански) преврат в края на март 1941г., по същото време когато е пълната си сила пакта Молотов-Рибентроп и последващите го договори за “взимопомощ , НЕнападение и дружба” между СССР и Третият райх. Т.е Сталин НАПЪЛНО съзнателно подписва договор с Югославия, и срещу Хитлер, когато са в сила същите договори за “взимопомощ , НЕнападение и дружба” и с Хитлер.

  Случайно ли си допуснал фактологична грешка ,като твърдиш ,че СССР “скъсва” дипломатическите си отношения с Югославия, с която току-що е сключил договор за “взимопомощ , НЕнападение и дружба”?
  Друга случайност ли е грешката ти да твърдиш , че тези дипломатически отношения са прекъснати през МАЙ 1941г. , след като Югославия е окупирана още през АПРИЛ?

  Нещо много “случайности” станаха , антикАмунист?!?..

 46. Хей, АНГИКОМУНИСТЕ къде побягнахте, нали си говорихме за рубладжийството и други наименования? Щом го оставяте за по-късно, не се напъвайте, проверете си спокойно историята и си го запазете за Вас. Не гоня удовлетворение, че с нещо съм оборил тезите Ви. И за Уикипедията погрешно сте ме разбрали. Идеята ми беше, че отговорите на въпросите си можете да намерите и извън блога на Иво. Смешно е в коментарната част на блога да си играем на въпроси и отговори. Просто си припомнете какво са писали г-н Инджев и останалите посочени от мен по темата. Смятам дискусията ми с Вас за приключена.

 47. Грешка (интересна) на пръста в обръщението. Извинения!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.