Орбанизацията на българското политическо село

Както много пъти съм отбелязвал, за българските леви русопоклоничество е по-важно от всякакви идеи и това напоследък си личи не само от левия български възторг от бесния капиталист Путин, но и от възхитата на местните левичари от проруската политика на десния унгарец Виктор Орбан.

След разкритието, признато за факт от самата френска десница, че тя получава финансова подкрепа от Москва, едва ли има нужда от повече доказателства за идеологическата всеядност на Путин. За него е важно да печели подкрепа за своята агресивна политика без разлика откъде идва нейната севрилност в целия аспект от крайно лявото ( като гръцката Сириза и тукашната Атака) или крайно дясното ( като гръцката Златна зора).

Орбан обаче все пак се оказва „специален случай“ по исторически причини, тъй като неговата дружба с Путин дава възможност на всички подкупени от руския режим европейски фактори да го сочат като пример за политик, защитаващ „националните интереси“ ( а всъщност- кремълския интерес за вбиване на клинове) без да плаща данък на „предрасъдъците“ от миналото. Щом за Унгария, газена от съветските танкове през 1956 г. това е допустимо, какво да кажем за една България, в която съветските танкове още са на въоръжение и дори намекът да бъдат гарнирани поне символично с някои и друг американски танк предизвиква официален и твърд отказ от днешната българска власт!

Едва ли мнозина са забелязали, но в скучното телевизионно предаване „Панорама“ , интересен пропаганден поклон към делото на Орбан на попрището на дружбата с Путин направи не друг, а Янаки Стоилов.

Стоилов не млъкна, намесвайки се в разговорите дори и тогава, когато уж неговият номер в предаването трябваше да е приключил. Затапваше ( или поне така си мислеше) авторка на книга със саркастично описания на някои от нравите по време на НРБ в областта на храненето, оставена милостиво в чакалнята на „Панорама“ за няколко минути изява на финала.

Неформалният лидер на най-лявото говорене в БСП Стоилов се качи на главата на водещия и с нещо, която явно си беше намислил като обобщаващо завършване на предаването без никаква връзка с разговора. Опорната му точка се оказа похвала за Унгария на Орбан, която давала пример за независимост, от който трябвало да се поучим.

Така приключи онази „Панорама“. Приключи, както започна предизборната кампания на ГЕРБ на 7 септември миналата година. От трибуната на зала „Армеец“ в София Бойко Борисов беше обявен за „българския Орбан“ от Георги Марков ( върл фен на ББ, срещу когото самият Борисов, няма нищо против като бивш агент на ДС, стига да го величае, сравнявайки го с любимеца на Путин).

Адвокатът Марков аргументира своя паралел между Орбан и „българския Орбан“ с това, че и двамата биели комунистите на избори, но комунистите ( като Янаки Стоилов) явно не се чувстват особено „бити“- напротив, открито намигат на своите избиратели от екрана на държавната телевизия в полза на орбанизацията на България.

Да видим как започва за Унгария новата 2015 г.

“Няколко хиляди унгарци протестираха в петък вечерта срещу премиера на страната Виктор Орбан и срещу провала на политическия елит в страната, предадоха “Франс прес” и “Асошиейтед прес”, съобщи БТА. Демонстрантите са изразили несъгласие и на политиката за сближаване на отношенията с Русия и Владимир Путин.

Те са носели плакати, осъждащи Орбан, чиято популярност спада в последните месеци въпреки неговите три изборни победи през 2014 г. Протестиращите са се събрали пред операта в Будапеща. Някои от тях изразиха безпокойството си от политиката на правителството, която ги отдалечава от Запада и засилва връзките на Унгария с Русия. Други демонстранти пък изразиха страховете си от политиката на правителството за централизация в областта на държавната администрация и образованието.

Протестиращите критикуваха силно и политическия елит, управлявал страната след падането на комунизма преди 25 години.

Протести разтърсват Унгария от октомври насам, след като консервативното правителство на Орбан предложи данък върху използването на интернет – проект, от който се отказа в последствие. Недоволството обаче продължава и унгарците вече протестират срещу корупцията и сближаването на Орбан с руския президент Владимир Путин. Организаторите на днешната демонстрация призоваха за нов протест на 1 февруари, когато в Будапеща пристига германският канцлер Ангела Меркел”.( Дневник)

А ето и как лявото послание на Янаки Стоилов, съвпадащо с дясното му препредаване от (адвоката, най-бесния седесар в началото на 90-те години на миналия век, бившия конституционен съдия и т.н.) Георги Марков, беше доразвито вчера от историка Георги Марков. Той обикновено залага на анархисткото сравняване на Запада и Изтока, но всъщност си оправдава руския орден за заслуги, който му беше връчен в София като на виден говорител на руския интерес в българското публично пространство.

Акад. Георги Марков:

Да видим какво прави Виктор Орбан. Унгария е изстрадала много. Не бива да казваме – ние сме малки. Унгария също не е голяма страна. Маджарите имат национална гордост. Те дори през 1956 г. скочиха срещу съветските танкова още при Варшавския договор. Същите маджари, днес унгарци скачат срещу НАТО – казват ние имаме национални интереси. Понеже съм много пристрастен към атомната централа още от 2000 г. когато основахме граждански комитет за запазване на реакторите ще напомня какво се случи у нас. Надежда Михайлова закри първи и втори блок. Меглена Кунева – трети и четвърти блок. Тогава унгарците единствени устояха да запазят централата и вижте днес Виктор Орбан, въпреки че е в НАТО, въпреки, че и от Брюксел му дърпат ушите, днес той си обновява атомната централа с четвърто поколение руски атомен реактор и Русия му отпуска 10 млрд. долара да обновят тези реактори.(/БГНЕС )

В този затворен кръг от лявото, през мимикриращото дясно, до още по-хамелеонското „патриотично“ спекулиране Орбан се оказва всеобщ любимец заради феномена да бъде санкциониран от САЩ, които наложиха визова забрана на негови приближени поради явната му колаборация с режима Путин.

Орбанизацията на България, село без кучета в озъртането за западен висок жизнен стандарт, но с подвита опашка на Изток, върви с пълна сила.

43 мнения за “Орбанизацията на българското политическо село”

 1. Ами сега? Кой е ляв, кой десен, кой русофобофил, путинофил и пр.
  Как да очакваме позитивно изграждане на държавата? От “А” и “Б” отбора на БКП и мутантите и? Абсурд. Народеее… учи си историята, не тази, която георги марковци ти набиват във все още неузрялата т…, извинете, глава. Научиш ли я ще ти бъде лесно и няма да се колебаеш КОЙ да предпочетеш ЧА, НАТО, Орбан, Путин или европейската цивилизованост.

 2. С каква само завист и лакомия нашите получатили на корупционни долари (нищо, че им викаме „рубладжии“) отбелязват факта, че маджарските им колеги са получили едни 10 милиарда, а пък тука все не минава номерът, а не е като да не се опитваме!

 3. Ами,както се казва по-горе в статията,щом унгарците които бяха намчкани готино от съветските танкове през 1956 г. пак се навират на коня в краката,какво да кажем ние с гайдите!?
  Нашите другари са в пълна бойна готовност и само чакат някой да каже – най-добре е Станко да дойде!
  Само,че позивната “Най-добре е Станко да дойде!” вече не е актуална.
  Новата и актуална позивна е “Най-добре е путин да дойде!”
  Да ама,както се вижда от украинските събития,от Орбанизацията във Венгрия,от френската буля Маринца льо Пенкеле,която се зарича:Ще сринем Европейския съветски съюз! и от други подобни събития,се подразбира,че путин изобщо не чака да го поканят,ами директно влиза с бутонките вперед!
  Остава ни,в рекламната пауза до изборите през ноември 2016г. в USA,да се нагледаме на още казашки изпълнения и да се надяваме,че след рекламите ще пуснат някой по-хардкор екшън герой,тип Рамбо!

 4. Странното е, че цялата политическа кариера на Виктор Орбан преди години вещаеше нещо по-различно. Започна като либерал, доста ялова платформа по нашите ширини, като се има предвид,че в една Германия с всичките нейни условия, традиции и личности ( като Х.Д.Геншер)за такава политическа линия либералите ССД ги няма вече и в Бундестага. После, в годините на разкапалото Унгария соцуправление му симпатизирах определено за твърдия антикомунизъм, откровеността по безумията на политкоректното неолевичарство, и за таланта му да привлече към ФИДЕС доста групи избиратели от популисткия и националконсервативния спектър, в точния смисъл успешно да направи “народна партия” и да спечели така разгромяващо. Нататък е ясно – границата беше премината в един момент, ескалациращото самочувствие на национален лидер и спасител вече го замая, макар че имаше и доста демонизация на Орбан от страна на евро-американски фактори и масмедии.
  Както и да е. Важен е фактът, че в Кремъл му кадят тамян, точат зъби и пускат лиги разпадът на новата, че и на старата ЕВропа да започне в триъгълника Будапеща- Париж-Лондон. Нашенските червени рубладжии пък много прозорливо се уповават на нашенски Орбан-хем управлява “десен”, хем е изпълнена основната цел на партията им-да бъдат московска агентура, която няма и един кибрит да премести, ако това не е в кремълски интерес.Иначе защо точно с администрацията на Обама възникна този разлом, е друга голяма тема. По нея, освен силно левия бекграунд на определящите американската външна политика фигури, не мога да премълча АБСОЛЮТНАТА липса на стратегия от страна на Обама спрямо Източна Европа и Балканите. Но ще усиля тонколоните с напомняне за политкоректната аномалия, според която сесесерски възпитаната червена щерка на червения палач Бокова е напълно приемлива на всеки световен пост, а Орбан и например покойният Качински са бетер Велзевула.

 5. Що историк е академик Георги Марков, след като не знае, че спирането на блоковете от 1-4 е договорено от правителството на Любен Беров.

  “29 ноември 1999 година: „… господин Костов успя да отложи договореното от правителството на Беров затваряне на блокове от 1 до 4 през 1999 г, като отложи затварянето на 1-ви и 2-ри блокове за края на 2002 г.” – СЪВМЕСТНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПЕЧАТА
  след срещата между Иван Костов, министър-председател на Република България и еврокомисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген

 6. Да се краде от Русия си беше масов спорт, начело с Путин. Орбан остана последен на опашката и се открои. Не се сещам, освен Норвегия, някой да не беше на хранилката от високите цени на петрола. Цени, които, като глобално ДДС плащахме всички поголовно. Какво ни донесе всичко това? Небивала световна криза, зелени човечета в Крим и арабски хипита с Калашници в ИД.

 7. Даже се чудя, как толкова време изтраяха унгарците, да не скочат срещу Орбан досега, защото знам как мразят руснаците и с право.А и Орбан отиде много далеч наляво. Национализира де що свари , та и Путин може да му завиди.И пенсионните им фондове опапа.ГЕРБ-арите нали от тях се научиха.Пък и унгарците са смел народ.
  А такива като Я С , от девет кладенеца вода ще докарат, само Путин-бащицата да защитят.Ех, който е докопал властта с руска помощ , си мисли, че цял живот ще е така, ама не – финансовите потоци взеха да пресъхват.Чудя се дали пък няма да си ги поискат подкупите обратно , за спасяване на рублата например.

 8. много пъти съм се питал ,защо сащ и ес не обвинят официално Путин , за това което става в Сирия и създаването на ислямска държава ?? с какво оръжие убиват и тормозят мирните хора ислямистите от ИД ? отговорът е -руски КАЛАШНИЦИ ! какво по-голямо доказателство от това ,че ислямска държава се въоръжава от Русия и престъпника Путин ?????? и въпреки това световните медии си мълчат … защо не се посочи кои въоръжава ИД ?? нима калашников не е руско оръжие ????

 9. Тъпанарко
  Много ти се иска Путин да дойде по нашите земи,ама няма да стане.Де гиди български ченгета.Путин да дойде,международните хранителни вериги да се изтеглят от България и стоките да станат с двойни мита.А бе ще гладуват ,но са готови на руснаците да служат.Електроснаб. дружества да се изтеглят,та и ток да нямаме.Само скъп руски природен газ.И китайско.Много трябва да се говори на тази проста ченгеджийска сган.
  Министърът на образованието проф.Танев се изцепи във Враца за лъжеучените,които ние изучавахме от началното училище и се изучават и до днес.Много се възмутиха,но никой не го подкрепи.А истината е на неговата страна.Каза го не по най добрият начин.
  Спомням си като дете в къщи имаше един шкаф пълен с медицински книги на баща ми и майка ми от студентските им години.Не ни се позволяваше да го отваряме,но ние тайно го правехме.Там беше *Половият въпрос* на д-р Форел,*Психоанализа* на Иунг и брошурка на Ас. Златаров.От другите книги разбрах и запомних нещо, но тази на Ас. Златаров нищо.Нещо като биологии,нещо като химия,нещо като обществени науки,нещо като нищо на света.По късно учих по дебели книги по химия,писани от български учени и никъде не намерих името на Ас.Златарев да е допринесъл нещо за световните и българските науки.А техникума по химия в София е на негово име.
  Още по крещят е примерът с Жулио Киури.Нищо.Само френски комунист ,посетил СССР и получил съветски орден.Нещо като медала Ломоносов дето сега го раздават руснаците на такива като Сидеров Спирката на Метрото в София до Института по патенти с е казва*Жулио Киури.Какъв е приносът му.Никой не може да каже.Като учен Менделеев -да, Ломоносов -нищо.Енциклопедист.

 10. Честита Нова Година! С искрени пожелания тя да бъде здрава успешна и щастлива за вас и семейството ви!

 11. Хубава новина, добър знак, че ЕВропа вече се усеща пред нароилите се “национални специфики”, че няма да търпи да плаща лапачеството, кефа и 5 часовата сиеста на разни леви лентяи и тарикати.

  “германското правителство смята изключването на Гърция от еврозоната за почти неизбежно, ако след предстоящите на 25 януари в страната предсрочни избори на власт дойде лявата партия СИРИЗА”

  Санкции трябваше да има всеки път и навсякъде, където подобни патологии се протягат за властта. Но и на самата Гърция признавам ефективността, с която делегализира атакоподобната сбирщина “Златна зора”. Време е и ние да действаме така-рубладжийската шайка на кретенясалото нищожество волэн сыдерав трябва да бъде забранена, а тарторите -съдени и натикани в дранголника за национално предателство и слугинство на основния външнополитически враг на България-Русия.

 12. Гърция трябва незабавно да бъде извадена не само от еврозоната, но и от Европейския съюз. Защото Гърция е смотана социалистическа държава, която успя с чисто счетоводни шмекерии и откровени фалшификации да излъже Европа, че е готова за еврозоната. Следващите,които трябва да са готови за изритване, са унгарците.

 13. СТАМБО
  От сега нататък в този дух.Подкрепям те.Нещата трябва да са ясни.Двойствените неща свършиха.Или западни ценности,или източни демагогии и бягство от България.Нещата трябва да се казват с истинските им имена.Най големият враг на България в момента е Русия.

 14. Уважаема г-жо Савова,

  Този мотив със семейната библиотека от старо време много ме развълнува, преживявал съм го, благодаря Ви, че споделяте една хубав емоционален спомен!А за Асен Златаров- права сте абсолютно- “най- добрият литератор сред химиците и най-добрият химик сред литераторите”. Толкоз!И малко, ей така, колкото да не без хич- прононсиран сесесерски “агент за влияние”. Май псевдонимът “Мимоза”, с който подписва графоманските си стихчета, му е свършил и друга работа, както изглежда, че то досущ като “Бреза”, “Бор” и пр. ботанически единици на съветска служба и копаня. А гнусната му книга за “страната на съветите” излиза в момента на най-голямата касапница и гладомора. Платена е с швейцарски франкове от спецфонда на НКВД с резолюция на Ягода. Същата “чест” спохожда и Бърнард Шоу. Само че дъртата скръндза иска от съветските ченгета и скъпоценни камъни. Така осребряват воаяжа си и пердетата на очите си още десетина европейски интелектуални негодници, които пътуват весело в СССР, плюскат хайвер в луксозните вагони и хич не забелязват покрай гарите умиращите от глад и натоварените към Сибир!Накратко-от цялата тумба лапачи (поканени като писатели)само 2-ма достойни хора Панаит Истрати и Ерих Кьостлер казват след приятната екскурзия- “НЕ! ВИДЯХМЕ КАКВОТО ВИДЯХМЕ И ЗНАЕМ ВСИЧКО!НЯМА ДА ХВАЛИМ СЪВЕТСКАТА ТИРАНИЯ!”
  Асен Златаров е НКВДстки боклук и министърът беше прав в оценката си-за педагогическата форма може да се спори, но ако беше го ударил на комунистическа пропаганда,щеше ли някой да му върже кусур?Нищо подобно, щяха да му ръкопляскат, че то друго по “националните медии” има ли? Я, тов. петр вольгын вече и Мао ни сочи като пример и цитати! Да очакваме и Пол Пот! С нашите пари като данъкоплатци, как иначе!

 15. За тези, които владеят руски език:
  Путин признан главным коррупционером года
  http://grani.ru/Politics/Russia/President/m.236631.html

  “Независимый журналистский проект по расследованию коррупции (OCCRP) признал президента России Владимира Путина “Человеком года-2014”. Как говорится в сообщении организации, Путин “является настоящим новатором в работе с организованной преступностью”.

  Путин признан “человеком года” за превращение страны в центр по отмыванию денег, распространение сферы влияния преступных группировок на Крым и Донбасс, а также провал антикоррупционной работы и использование криминальных группировок как части государственной политики, отмечает Deutsche Welle. ”
  … “Главными соперниками Путина в борьбе за звание “человек года в коррупции” были премьер-министр Венгрии и Черногории Виктор Орбан и Мило Джуканович.”…
  За тези, които руския език не е познат:
  Путин е признат за главен корупционер на годината
  “Независимият журналистически проект за разследване на корупцията (OCCRP) призна президента на Русия Владимир Путин за “Човек на годината-2014”. Както се казва в съобщението на организацията, Путин “се явява истинси новатор в работата с организираната престъпност”.
  Путин е признат за “яовек на годината” за превръщането на страната в център за пране на пари, разпростанението на сферите на влияние на престъпни групировки в Крим и Донбас, а така също провала в антикорупционната работа и използването на криминални групировки като част от държавната политика, отбелязва Deutsche Welle.
  …”Главен съперник на Путин в борбата за званието “човек на годината в корупцията” бяха премиер-министъра на Унгария и Черна гора Виктор Орбан и Мило Джуканович.”…

 16. СТАМБО
  Благодаря за допълване на информацията.Старая се винаги да казвам точни и проверени неща.За това беше и прелиудията *с шкафа*.Колко много познати имена на хора от Западния свят се изложиха за вечни времена с хвалбите на СССР.Историята продължава и днес с Путин.Жалко.

 17. “Нямаме пари за председателството на ЕС”
  ========================================
  http://clubz.bg/12677-nqmame_pari_za_predsedatelstvoto_na_es

  Хайде да ви са честити плодовете на руско-българската дружба!
  Ето това е едно от пораженията на т.нар. хибридна война,за която алармира преди няколо месеца В.Шаламанов.Това за нямането на пари за председателството на ЕС е само едно от многото последствията на мега-грабежа наречен КТБ(разбирай КГБ).
  Евалла,много добре са го замислили чекистите!Жесток удар с многостранни поражения.
  Няма да пускате Южен Поток ли!?Ще се цепите от състава на руската империя ли!?Чакай сега батька ви путин да ви обади как стават нещата!
  Както казах,брилянтна,кагебистка,подривно-диверсантска операция чийто поражения тепърва предстоят да се проявяват!
  Те затова нашите политици от целия спектър без изключения,са като насрани и препикани мушкати.
  Ам чи как да крадеш и в същото време да се мъчиш да пунтираш,че правиш национална политика,без пари!?Те сега даже нямат и очи да почнат с данъчни акции да пълнят обраната хазна,защото народа вече може и да не издържи-как ще искате данъци след като ние като пчелички ви ги даваме,а вие ги крадете само с един замах!?
  Пораженията са морални – срива се доверието в държавата,в банковата с-ма,срива се самочувствието ни като нация,налице е пъла деморализация в раята;
  Пораженията са финансови – пари нема,действайте и градете държава без пари за армията,без пари за насъщни държавни нужди;
  Пораженията са стратегически – удар по доказано най-слабото звено в ЕС каквито сме ние и ха сега,немаме пари за НАТО,немаме пари за председателството на ЕС;
  Поражението е по цивилизационния ни избор – ударя се по посоката ни на развитие защото пак ще почнат(без да са спирали) едни приказки от сорта “бах ти Демокрацията-ех,кво харно беше едно време!”
  Та така,списъка с пораженията може да се продължи!
  Извода: не може хем оная работа да е мушната на онова място,хем душата да е в Рая!
  Последствията: ако като държава продължим в същия дух,скоро време може и да ни замразят членството в ЕС;
  Крайната цел: Българския Слон и Руския Слон отново (след кратка пауза),Хобот за Хобот във Вековете!

 18. А, забравих, и “Аура” беше другият псевдоним на комунистическия агитатор (това е основното му амплоа) Асен Златаров. Ами, те са така, с много имена… Той явно си е падал по романтичните. Тази книга обаче трябва да се прочете-това е архимодела на потьомкиновско-сесесерско-путинската пропаганда днес, която практикуват българските рубладжии. Но ако през 30-те години сред българските професори такъв е бил един-единствен Златаров (Мимоза, Аура), днес чет нямат, или както е казано в Писанието- “имя им ЛЕГИОН”- пантевци,марковци…

 19. Един съфорумец май вчера задаваше риторични въпроси – що е рубладжия? Кой е първия рубладжия в България? Вие познавате ли някой рубладжия?

  Др. Асен Златаров – “Аура” (ех, как хубаво звучи, като от отчетите на Комисията по досиетата, а?) несъмнено е рубладжия. Кой е бил първият такъв? Порових малко из книжни справочници (тогава още е нямало електронни) и като че за пръв такъв може да претендира “възрожденецът” Стоян Заимов. Ама и професорът по история Златарски, един от основателите на Българското книжовно дружество, по-сетне БАН, като че ли напира за първенец.

  А дали познавам лично такива – да, едно същество, което е доцент в ТУ, бившето МЕИ “Ленин”. Специалист по слаби токове, дето не може да върже един звънец правилно. В момента обаче фирмата му отговаря за поддръжката и безопасността на АЕЦ “Козлодуй”!!!

  Как да се борим с рубладжията – в този блог вече беше писано, че може да им се отнема българското гражданство. Започваме с Шаренкова-Тутберидзе, Сидоров, В. Златев, Р. Овчаров, Р. Петков и Г. Първанов-гоцэ. А по въпроса за нямането на пари – НЕ Е ВЯРНО, пари има достатъчно. Достатъчно е да се конфискува окраденото от Богомил Манчев, ген. Гоцев и горепоменатия Р. Овч. и другарят му по партия Кадиев, плюс агент “сава” – и ето ви пълни бюджети поне за 15 години напред. Добавям и съветско-руските фирми, които не плащат данъци от години.

  Просто трябва да го изискваме от т.нар. “елит” да го изпълни.

  Както и да изпълни решението за демонтаж на МОЧА.

 20. До Стамбо и Д. Савова:

  БГ е в NATO защото NATO неутрализира русия, а БГ има ОГРОМЕН проблем с русия.

  NATO означава едно, ДЕРУСИФИКАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.

  Да, изборът на оръжейни платформи е политически – най-добре го знаят русофилите в България (БКП=БСП&Co)и затуй със зъби и нокти се борят за да запазят про-руското статукво в БГ въоръжените сили, народната милиция (скрита зад надписа полиция) и навсякъде другаде където може из държавното управление.

  Цитирам “Идейно убедени, партийно изградени с висока специална подготовка …… кадри” – следете градацията в цитата, специалната подготовка е последна а всъщност тя е най-нужната. Та ако се отиде към смяна на оръжейните платформи, то ще трябва да търсим/подготвим хора с висока специална подготовка и тогава ще се разбере ненужността на идейно убедените и партийно изградените а това според БКП=БСП&Co не бива да се допуска.

  Друго, още едно нещо:
  Докато ви четях писанията за онези книги и БГ служители на чужди интереси и покрай идеята за Списъка с четива за който агитирам ми хрумна: защо да не си направим и един списък с известните към момента Българофоби определящи се като русофили. Ще го започнем с известното от третото БГ царство и ще го продължим през първата (народна) и втората(тази в която живеем в момента) БГ републики. Може и да открием при съпоставяне на записите интересни тенденции и зависимости – само идея, нали е нова година, ново начало ….
  Поздарви!

 21. Да, омразата срещу Орбан расте с всеки изминал ден. Последната приумица е, че сега прави да се плаща за подстъпите към всяка от магистралите, т.е. да се купува допълнително винетка ако искаш да стигнеш до по-големите супермаркети в покрайнините на Будапеща. Да, естествено че ще се натоварят вътрешните пътища, за да стане още по-безумен трафикът на града. За капак, отпадат и досега безплатните по-малките магистрали. НАЗДРАВЕ на сичкото Орбанисти, дето не са му яли калая… а вЕрват на десните плямпала.

 22. Към по горните коментари някои е написал че Путин въоръжава ислямска държава понеже те се биели с руски калашници . Това не е сериозно просто.. Калашника е най-разпространеният и един от най-добрите автомати в света .. Просто по целият свят го използват ,това не значи че Путин въоръжава целият свят . Не съм му адвокат,просто е така.Калашник се произвежда в много държави

 23. До Чукотка

  Абсолютно точен рейтинг! Стоян Заимов не само е най-видният исторически отец-основател на рубладжийството сред БГ-политическия елит, но прави от рубладжийството семеен бизнес. За щастие-синът му -тоже колосален рубладжия и национален предател Владимир Заимов си получава отдавна заслужения куршум като най- долнопробен сесесерски агент- наблягам!-тук не става дума за възгледи, убеждения, траждански действия, дали да сме с Хитлер или с антихитлеристката коалиция. Дори и в комунистическата боза “Цар и генерал” беше показано как рубладжията се пъха като лалугер ив разни квартири за да снася на ченгето от руското посолство! И това български генерал, който много добре знае, че шпионството му ще струва живота на българи!

  Другият в историческа хронология след Стоян Заимов голям рубладжия-вече на премиерски пост! е мижитурката Стоян Данев.

  До Лозан-
  Добра идея, но голям списък се очертава!

 24. Всяка сутрин,когато идвам на работа/работя като химик във фирма за миещи средства/,собственикът е дошъл преди мен и е купил вестник *24 часа*.Започвам денят с този вестник.Днес има една статия от Петко Бочаров *Путин ни подари независивост*,За пръв път /казва авторът /след надеждите на Сан Стефанска България имаме пълна независимост от Русия на Путин.От която трябва да се възползуваме.Ето така трябва да се говори на нашият обезверен народ.Във весникът има и други интересни статии.Дадени са и спомени на очевидци на зверствата на възродителният процес през годините 1984-88.Упадъкът на България след 1975 г. от Б.Зюмбюлев.

 25. До г-жа Савова, Иво и всички съфорумци,

  А снощи, скъпи приятели- не повярвах на очите си! По ТВ 7 излъчиха хард-антируския филм „5 Days of War”-за руските зверства през 2008 г. в Грузия, с ГОЛЕМИЯ АНТИКОМУНИСТ И РЕПУБЛИКАНЕЦ АНДИ ГАРСИЯ в ролята на Михаил Саакашвили.
  Какви ли санкции ще последват?

 26. Чета ви и се чудя нима това е истина.
  За този Асен Златаров ли става дума ?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2

  http://haskovo-online.com/content/view/13/7/lang,bg/

  1928 – Избран е за председател на Съюза на българските химици.

  Ако е бил такъв “боклук” защо по Царско са го избрали на такъв пост ???

  А ето и още интересни неща от Ас.Златаров , които се коментират и в този блог:

  http://literaturensviat.com/?p=13365

  Или спорът с акад. Державин по въпроса нужно ли е непременно скъсване с всичко старо, за да се изгради новият живот, от който спор българинът възпитано се отказва. “Разбрах твърдата позиция, на която е застанал Державин и не исках повече да му правя запитвания и възражения. Но разбрах и това, че в кипежа на бурни обществени събития се създава упорит фанатизъм”.
  А паметникът в Москва в чест на Руско-турската освободителна за България война. “Всичко в него е съхранено – казва Златаров, – само е свален от върха му поваленият от кръста полумесец. Това е за хатъра на Кемал – “бащата на Турция”. Болшевиките са в меден месец на любовта си с Анкара и гледат в нищо да не я обидят”.
  Неведнъж авторът на “В страната на Съветите” изразява учудването си от ограничеността и опростеното, идеологизирано разбиране за живота у своите руски събеседници. Освен това той нееднократно подчертава колко ненужни жертви е взел “революционния” терор. По този повод Асен Златаров изрично пише, че не пътят на насилието, както в Русия, а “завоеванията на просветената, дисциплинирана и трезва демокрация”, както в Дания и Швеция, би желал за своя собствен народ.

 27. До Стамбо,
  И аз не можех да повярвам.Вятъра на промяната ли е дошъл.Май ТВ 7 , след тормоза, на който бяха подложени се “революционизират”. Дай Боже повече такива филми за по-широката аудитория, че да вият какво ни чака, ако рашите ни ги беше натиснала кризата и твърдостта на ЕС по отношение на ЮП.Не случайно Боко им хариза и пристанище Росенец – чудесен подстъп за нахлуване.А и имението на агент Сава е там – дали случайно.

 28. ДИВАНЕ,
  За този човек става дума.Става въпрос,че този човек изкуствено е идеализиран като учен,защото е удобен за комунистическата пропаганда.Най голямата му *заслуга* е е привързаността към левите идеи и Съветска Русия.Той я посещавя и пише книга за това.Най малката сестра на майка ми беше завършила индустриална химия в началото на 40-години в бившата Политехника.Аз също съм инж.химик от ВХТИ.Може да се каже,че съм потомствена химичка.Никъде,никога в учебниците и практиката не съм срещала за постижения на А.Златаров.Учила съм по учубници на Коларов неорг.химия.Пенчев и Загорчев аналт.химия,Д.Иванов орг.химия.Баларев и др. но нищо от А.Златаров.Що се касае до научно техническите дружества ,коита са изградени към БИАТ са на обществен принцип.Официалната власт не имала нищо общо.Вярвам,че е изградил дружеството на химиците.Защото е бил пак повтарям общественик.Но нищо повече.Като технически кадри по заводи и институти ние бяхме задължени да членуваме в НТС.Там се организираха научни конференции,симпозиуми,с участие на чужди специалисти.Но всичко това се наблюдаваше от съответният партиен окръжен комитет на БКП.Изградени бяха домове на Техниката в почти всички окръжни градове.НТС бяха станали синекурни организации ,а не доброволни и подпомагаха партиината власт.Затова след промените се видя,че те не са жизнени организации и загинаха.Останаха сградите,които *правилните хора* дават и до днес под наем и печели незнайно кой.В София това е сградата на бул.Раковски и ул.Гурко.

 29. Вече съм убеден,защо българските социалисти комунисти обичат Русия и непрекъснато ни тласкат към нея?ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ.Да страхуват се от малките зелени човечета, които завзеха Абхазия,Южна Осетия,Крим,Донбас. Да не дойдат в България да си защитят хилядите руски имота и фирми и да им поискат сметка за това което са обещавали,но неизпълнили и за платените им стотици милиони долари или евро потънали в червените им банкови търбуси. Защото наемните малки зелени човечета са точно прототип на зверовете от ИД.ЗАТОВА ГИ Е СТРАХ ОТ РУСИЯ.ЗАТОВА НЕИСТОВО Я ОБИЧАТ.ЗА ДА СИ СПАСЯТ КОЖИТЕ.ТЕХНИТЕ, НЕ НАШИТЕ.

 30. ЛОЗАН БИЗОВ
  Вземете книгата на Иво Инджев *Течна дружба* 1-ва част.Там много подробно с документи са описани високо поставени български управници и политици като руски шпиони.Всеки българин е длъжен да прочете тази книга.Иска ми се да обърна вниманието на Министъра на образованието за прочит на тази книга.

 31. Да, Савова. В Хасково ако сте ходили има огромен дом на техниката. Дори вътре се помещаваше офис на комисията Кушлев. Ходих там да инсталирам принтер преди 10 години. Направи ми впечатление добрата и скъпа техника, обзавеждане и особено надарената физически, млада секретарка! 🙂 Явно важен елемент в работата с престъпността и корупцията 🙂
  Сега на входа на този дом се мъдри един смешен магазин на Адидас без много клиенти, вечно празен и със много високи цени. Според мен там не се печелят а се перат пари.

  За А. Златаров сигурно сте права но все пак човека се е изказал, че предпочита демокрацията.
  Ето пак цитата
  “По този повод Асен Златаров изрично пише, че не пътят на насилието, както в Русия, а “завоеванията на просветената, дисциплинирана и трезва демокрация”, както в Дания и Швеция, би желал за своя собствен народ.”

  Комунистите обичаха да орязват творчеството на много творци. Оставяха само това, което е добро според тях. Дори и Пеньо Пенев е цензуриран.
  Например следното е негово

  Когато цъфнат теменугите
  и работите тръгнат зле,
  еби им майката на другите
  и гледай ти да си добре.

 32. В добавка, към поста на D. SAVOVA
  до ДИВАНЕ:
  Ще ти онагледя “приноса” на Асен Златаров в областта на науката.
  Като химик той е онова, което представлява вежди рашидов като културтрегер.
  Колежке, САВОВА, да не забравяме и изключителните заслуги на проф. Александър Станишев, освен като виртуозен хирург, като биохимик и фармаколог. Същият е бил политик и общественик от европейска величина, ще рече – на несравнимо по-значима висота от Ас. Златаров.
  За съжаление проф. СТАНИШЕВ става жертва на “народния съд”, разстрелян с плеяда верни синове на България в Софийските централни гробища, от развилнелите се комуняги!Основен мотив – враг на комунизма и СеСеСеРе!

 33. ДИВАНЕ,

  Цитираш Йордан Начев, който хвали Асен Златаров, вмъквайки и някои негови леки възраженийца срещу някои съвсем микроскопнични, мънички кусурченца в иначе прекрасната “страна на съветите”. Че как иначе! Така са го инструктирали- той НЕ членува в БКП, дава го “независим”, така е по-ценен като агент, какъвто е бил 100%.
  Жив и здрав!

 34. Как “леки” бе хора?? Не виждате ли че иска демокрация а не комунизъм ?
  Освен това е починал в 1936 година.
  Никой не може да каже как би реагирал на събитията след 9.44 година.
  Но няма да споря с вас. Вярно е има доста прикрити агенти. А има и набедени такива. Понякога човек залита от една идея към друга. Любопитен е. Така че е трудно да се слагат етикети. Ако пък комунистите се опитват да го изкарат демократ, тогава значи те са демократи по душа. А комунизма го използуват като инструмент за събиране на власт и пари от народа. Между другото запознати ли сте със приятелството между Людмила Живкова и Петър Димков. Тя е прекарвала часове с него. Дали е случайно това ?!

 35. Г-жа D.SAVOVA,

  “24 часа”, “вестникът за новините такива, каквито (НЕ) са”, отдавна спрях да купувам и чета. Що ми трябва да субсидирам комун-милицейските манипулатори, партизански синове, генералски дъщери и прочее пасмина. А съществото Бочаров, просто нямам думи – то е същото същество, което преди 10.10 доносничеше срещу собствената си майка и срещу съпругата си, а днес има сурат да поучава нас, “матряла”, на демокрация. Хайде холан, стига толкова! Гнусометърът ще се пръсне поради липса на повече скала!

 36. Не знам за каква наука може да се говори в режим на социализъм. Езоповият език, запазена марка на малцината учени, успели да запазят интерес към науката, не е помогнал много… освен да изпусне пара от изтормозеното научно тяло и така да омъгли малко по крайщата парадигмата на иначе стройната/ строената социалистическата ‘наука’.

 37. Павле,
  сравнението ти между Веждито и Асен Златаров е убийствено точно и забавно, умори ме от смях!
  Баш така си е! Апропо, Мимозата-Аура все пише за “културност”. Същото каквото беше едно депесарско езиково изобретение неотдавна “заедност”. А, да те видя сега, култура-ясно, ама “културност” е по-така, нали! Дори само по това кухо словотворчество може да се съди, че възхваляваният до небесата от неграмотните каскетлии Златаров, без да го обиждам с определението полуинтелигент (макар че в сравнение с ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР СТАНИШЕВ -при неговите енциклопедични знания освен строго научните по неговата дисциплина си е нещо сходно) – е само един приличен културтрегер на времето, сказчик по всички въпроси, нещо горе-долу като учен-и толкова.
  Заострям сравнението-ей, ти ме вдъхнови
  -Асен Златаров е бил Юлиян Вучков с човешко лице!
  Ха-ха-ха! Наздраве, приятелю! И на всички!

 38. Смятам,че обърнахме голямо внимание на А.Златаров,а аз исках просто да подкрепя Министър Танев за думите му,че Златаров не е никакъв учен,а обикновен човек с леви убеждения.Заради тези истини БСП иска оставката на Министър Танев.
  КЪМ ЧУКОТКА
  Вижте,няма значение кое издание и кои журналист пише,че България се освобождава от Русия,за мен е радостен факта,че това се признава публично от много хора с различна ориентация.Защото най големият враг на България в момента е Русия.Тези думи и от Станишев да бяха казани пак ще ги приветствувам.
  Нашият народ,ако иска да има бъдеще ще трябва да прекъсне пъпната връв на рублофилството.От там идват всички беди на България.Готова съм и с дявола да се съиузя но България да не е подвластна и зависима от Русия

 39. Съгласен съм с госпожа Савова, но не трябва да оставяме на мира разкрасените левичарски икони и имена-парцаливи байраци – независимо какви са реалните им постижения в една или друга сфера. Слушам Джон Ленън от тийнеджърството си досега, което изобщо не ми пречи да кажа, че е абсолютен политически идиот!
  А за Петкобочаровото интервю, какъвто ще да е- и е!- все пак, той казва ясно една истина-че Русия е най-голямото историческо, геополитическо, икономическо и морално зло за България.

 40. Чета постовете за Асен Златаров най-общо като реакция към стереотипното, с ‘тертип’ митологизирано от комунизма образователно съдържание. За съжаление е присъщо не само на образованието по история. И ако милеем за България, този проблем има огромна нужда от решение.
  Касае науката, за която също стана дума. Много малко учени проявиха някаква доблест към миналото, като (иначе противоречивия) литовски историк и историограф Liudas Truska, който е скалъпвал в миналото официалната история на Литовската ССР под диктата на Кремъл. В реч пред демонстиращите в парка Вингис по повод годишнина от пакта Рибентроп- Молотов казва: ‘…като историк се срамувам от това, че толкова дълго не казахме публично цялата истина, в пъти по-малко от половината, и това е най-голямата лъжа’.
  Повечето академици мълчаливо снижени предпочитат да се надяват, че научната общност няма да ги забрави, че ще продължи да ги цитира поне под линия… цитират ме, следователно съществувам.

 41. Ех, съжалявам за това ‘касае’. Нямам извинение. Моля, г-н Инджев да ме редактира!

 42. СТАМБО и г-н ТИНКОВ
  Проф.Ал. Станишев баща на хирургията в България.Корпусът на Втора хирургия стои и до днес в Ал, болница.Майка ми ми е разказвала,тя е била курсистка акушерка в Майчин дом на бул Хр.Ботев,когато идва проф.Станишев в болницата все едно,че идва Господ.Имало е смъртен случай на родилка и когато извикали Проф Станишев е било твърде късно.А той е ридаел за тази родилка заедно с лекарите,сестрите и акушерките.Цял живот майка ми разказваше за този случай.Внукът му също Александър има кабинет в 1-ва градска болница.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.