/Поглед.инфо/ Европа “се простреля в крака”, налагайки санкции срещу Русия – така кратко и ясно определи растящия търговски конфуз в ЕС унгарският премиер Виктор Орбан. Резултатът е с бумерангов ефект и тепърва ще създава проблеми, като “ябълковите” антируски кампании в Полша са само отчаяна прелюдия към истински протести, икономически загуби и серия от фалити. В Испания преди ден недоволни фермери запалиха знамето на ЕС и поискаха нормализиране на търговските отношения с Москва. Протести вече се заформят и в Холандия, Франция, Белгия, Финландия… Към Брюксел валят искания на фермери за компенсации за милиарди евро, докато бюджетът, който има ЕК, засега позволява едва 125 млн. евро и то с неясно разпределение за кого, по колко и кога.

Според Федералната митническа служба на Русия, през 2013 г. годишният внос на продукти от страните, срещу които Москва наложи контрасанкции, възлиза на 9,1 млрд. щатски долара. Най-тежко засегнат от забраната е ЕС – оттам се доставя храна за руския пазар за 6,5 млрд. долара, така че брюкселските бюрократи и правителства, водещи се по свирката на Вашингтон, тепърва ще берат ядове.

На този фон да сте чули някакви оплаквания у нас? Пълно мъртвило, сякаш такъв проблем не съществува. Някои икономисти се опитаха да изчислят колко губим, от земеделското министерство “в крак с модата” обещаха, че ще молят Брюксел за пари и толкоз. Очевидно хоризонтът на робската ни психика стига дотук.

А Русия – бълха я ухапала. Тайните надежди на някои, че ще изпадне в изолация, като че ли се обърнаха срещу тях. Защото и в търговията, както и в природата, не може да има вакуум. На редица държави по света упорството на САЩ и ЕС им дойде дюшеш и сега са в луда надпревара да увеличават квотите си за внос и да преоткриват необятния руски пазар. Докога ли ще издържат нервите на производителите, засегнати от ината на политиците?

Дума