Checkpoint Charlie Hebdo?

Както при всяка трагедия със загуба на човешки живот по жесток насилствен начин, така и зверският разстрел на журналисти и полицаи в центъра на Париж предизвика разбираемо от човешка гледна точка апокалиптични оценки за събитието. Къде се намира обаче атентатът срещу свободата на словото и конкретно срещу редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо” в координатната система на съвременната история на тероризма в Европа?

Човешкият живот няма цена и бройката на убитите също не може и не бива да бъде „единица мярка”. В случая символиката на атаката срещу основите на демокрацията в една от нейните европейски люлки се откроява като потресаващ аспект на драмата.

За съжаление следвоенната история на континента ( ако вземем за вододел Втората световна война и настъпилите след нея огромни промени в Европа), е изпъстрена с много подобни отворени рани, някои които по количествените си измерения са още по-страшни от вчерашната във френската столица.

Без хронология и претенция за изчерпателност помним взривяването на дискотеки във Франция ( заедно с празнуващите американски войници в тях ). Помним стотиците жертви на бомбите в Мадрид и Лондон, както и терорът на крайните левичари от „Червените бригади” в Италия ( на гарата в Болоня, например), паралелен с избирателния „отстрел” на едри бизнесмени от германските терористи от ултралевите членове на бандата „Баадер Майнхоф”.

Имаше още и такива, изживяващи се като патриотични отмъстители за минали трагедии на своя народ, като една от най-неуловимите за времето си терористични организации на арменците от „Асала”. Заедно с тях се изявяваха с бомби и куршуми гръцките радикали от студентската организация „17 ноември”.

 

Какво да добавим към известната до най-малки подробности северна сага с кървава баня , предизвикана от самотния стрелец Брайвик в Норвегия- това само акция на един побъркан индивид ли беше или е ярък пример за лудостта на нашия забързан век, в който психиката на мнозина не издържат на скростта?

Споменавам по памет само някои „случки” и то само онези с чисто европейските корени- ако „копнем” в Близкия Изток ще стане направо страшно кърваво четиво.

Ами ако добавим разпространяваният в интернет списък на атентатите в Русия?
13 септември 1999 г.: 118 души са убити при бомбено нападение в жилищна сграда в югоизточната част на Москва. Общо 293 човека загиват при пет атентата в Русия между 31 август и 16 септември.

23-26 октомври 2002 г.: Тежко въоръжена и запасена с голямо количество експлозиви група чеченски терористи успява да проникне в Москва и да вземе за заложници над 800 души в театъра на „Дубровка”. При щурма на руските специални части загиват 130 души, почти всички те задушени от използвания при операцията газ.

5 юли 2003 г.: Двоен самоубийствен атентат в Москва по време на рок концерт, извършен от жени камикадзе и приписан на чеченските сепаратисти, причинява смъртта на 15 души, освен двете нападателки, и ранява петдесетина човека.

5 декември 2003 г.: Самоубийствен атентат срещу влак в Югозападна Русия, отговорността за който поема чеченският полеви командир Шамил Басаев, взима 46 жертви.

6 февруари 2004 г.: Нападение с експлозив причинява смъртта на 41 души в московското метро. Отговорност за атаката поема неизвестната чеченска групировка „Газотан Мурдаш”.

24 август 2004 г.: Две жени камикадзе, носещи опасани с експлозиви пояси, успяват да се качат на самолети и ги взривяват по време на полет, съответно южно от Москва и в Югозападна Русия. Равносметката е общо 90 жертви.

1-3 септември 2004 г.: Повече от 1000 души са взети за заложници в училище в Беслан, в руската севернокавказка република Северна Осетия, от група чеченски бунтовници. Над 330 човека загиват при щурма, предприет от руските сили за сигурност.

27 ноември 2009 г.: Атентат предизвиква дерайлирането на пътническия влак „Невски експрес”, който свързва Москва и Санкт Петербург, като причинява 28 жертви.

29 март 2010 г.: Двоен самоубийствен атентат в московското метро, приписан на две жени камикадзе, причинява смъртта на 40 души.

9 септември 2010 г.: Нападение с кола бомба взима 17 жертви във Владикавказ, Северна Осетия.

24 януари 2011 г.: Самоубийствен атентат с бомба причинява смъртта на най-малко 35 души и ранява 46 в зоната за пътници, пристигащи с международни полети, на московското летище „Домодедово”.

4 май 2012 г.: 14 души бяха убити и 120 – ранени, при двоен атентат с коли бомби в Дагестан.

28 август 2012 г.: Седем човека, сред които умерен ислямски лидер, загинаха при нападение, извършено от жена камикадзе, отново в Дагестан.

20 май 2013 г.: Осем души бяха убити в Дагестан при експлозията на две коли бомби близо до съдебна зала в столицата на нестабилната руска кавказка република Махачкала.

21 октомври 2013 г.: Шестима човека загинаха при атентат, извършен в автобус, пълен със студенти, във Волгоград от жена камикадзе, родом от Дагестан.

29 декември 2013 г.: Най-малко 14 души бяха убити и десетки – ранени, при самовзривяването на жена на железопътната гара във Волгоград.

 

Да припомням ли, че смъртта на невинни руснаци в атентатите в жилищни блокове стана претекст за Втората чеченска война в края на миналото хилядолетие, започната от президента Елцин и довършена от неговия наследник Путин с цялата бруталност, която руското общество му позволи на вълната на разпалената омраза към чеченците като предполагаеми виновници? Бившият офицер от руските специални служби Александър Литвиненко открито обвини колегите си в организиране на този претекст и плати с живота си за това, намерен явно от дългата ръка на Москва в Лондон.

(Съ)ответният чеченски тероризъм в един московския театър, където най-много се оказаха жертвите на руската спасителна операция ( както в случая с атентата в Беслан), метастазите му в Южна Русия край театъра на бойните действия в Кавказ срещу мирни обекти, включително болници, също постави „европейски рекорди” по масови зверства.

Дълъг и отвратителен е списъкът на тероризма в най-проспериращия континент в най-проспериращия за неговите народи исторически период.

 

Това, което отличава вчерашната нечовешка акция в Париж е потвърденият страх от сблъсъка на цивилизациите, пренесен от Азия в Европа.

Християни срещу мюсюлмани в оръжие с ръка?

Мерси боку, гледал съм го този филм на ужасите от „ложата” си в Бейрут цели 4 години във франкофонски Ливан. Специфичното на сюжета е, че безпристрастният зрител не може да определи чии религиозни фанатици са по-жестоки.

„Обичайният” европейски тероризъм, за който стана дума по-горе, отгледан на местна почва в следвоенна Европа, може да ни се стори „носталгично приемлив” по всеобщата му неприемливост на фона на ( не дай Боже, да не позволява Аллах) противопоставянето между християни и мюсюлмани по света ( и у нас!).

 

Европеизацията на Ливан не предотврати онова безумие. Ливанизацията на Европа не бива да се допуска и в мислите ни.

 

Междувременно Европа вече е била поделяна на две части в наше време. Символът на разделението беше Checkpoint Charlie в центъра на Берлин.

 

Обединена Европа не бива да допуска нов подобен символ да става „Сharlie Hebdo” в центъра на Париж.

 

14 мнения за “Checkpoint Charlie Hebdo?”

 1. Днес,гнусния комуноид валентин георгиев,който явно се е усетил какви лайна с праз е разбъркал,е решил вместо да си завре главътъ у заднийо си двор да атакува.Типична комунистическа тактика,когато си най-насран и най-много в киреча – атакувай!
  И така,този гнъсен гьонсурат днес е сътворил поредното малоумие публикувайки следното:

  “Смешен соросоиден плач”

  http://www.faktor.bg/35966-smeshen-sorosoiden-plach.html

 2. Комунистите(светски) и ислямистите(религиозен) се различават само по фундамента си.
  Комунистите и русофилистиците са истинските учители на днешните ислямисти:
  Райко Алексиев(баща на Алекс Алексиев) е ПРЕБИТ до СМЬРТ заради 3 карикатури за Сталин (ислямистите са поне “по-милостиви”-жертвите им не са се мьчили както Райко Алексиев)

 3. ЛЕНИН: – БЪДЕТЕ ОБРАЗЦОВО ЖЕСТОКИ….

  До др. Сталин в Царицин:

  „Бъдете безпощадни към левите есери и по-често ме осведомявайте.“ „Тези жалки и истерични авантюристи трябва да бъдат жестоко смазани навсякъде“. (7 юли 1918)

  До др. Соколников:

  „Боя се, че грешите, избягвайки строгите мерки. Но ако Вие сте абсолютно убеден, че нямате сили за свирепа и безпощадна разправа, телеграфирайте.“ (24 септември 1918)

  До Пензенския губизпълком:

  „Трябва да бъде проведен безпощаден масов терор срещу кулаците, поповете и белогвардейците. Съмнителните да бъдат затворени в концлагери извън града. Телеграфирайте за изпълнението.“ (9 август 1918)

  До др. Фьодоров, председател на Нижгородския губизпълком:

  „В Нижни очевидно се готви белогвардейско въстание. Трябва да се напрегнат всички сили, да се започне веднага масов терор, да се разстрелят и разкарат стотиците проститутки, свързващи войниците, бившите офицери и др. под.

  Не се бавете нито миг.“ (9 август 1918)

 4. Тази сутрин в едно от сутрешните телевизионни предавания един от гостите зададе въпрос: Стоят ли ислямисти зад атентаторите в Париж? Може да е параноично, но не бих се учудил, ако е дело на дългата ръка на Русия. Анализаторите твърдят, че всичко е организирано твърде професионално.

 5. Украйна е част от европейския проект, тя е нашият съюзник, а не Русия.

  Прекратяването на нашето участиен в „Южен поток“ е политическа санкция с важни последици срещу Москва.
  Русофилите и почитателите на Путин у нас са безотговорни войнолюбци и враждебни къмвраждебни към България хора.

  Интервю на Мая Георгиева с енергийния експерт Димитър Иванов:

  – Г-н Иванов, преди дни Движение „Независима България” поиска държавата да излезе от смесеното дружеството за „Южен поток”, какъв ще бъде ефектът от тази мярка, гарантират ли се българските интереси ?

  Димитър Иванов:
  – От самото начало проектът „Южен поток“ беше структуриран по начин, който не отговаряше на бългаските интереси. Петдесет процента от собствеността на смесеното дружеството за „Южен поток” се владее от „Газпром“, което на практика означава руско владение на тръбата. Като се има предвид, че и финансирането е руско, нещата стават още по-неблагоприятни за нашата държава. Това е проект, който е политически и е в интерес единствено на Русия. От България тръгва сухоземната част на газовата тръба и затова страната ни е ключова за този проект. От тук идва и страхът на българските правителства и те противоречат и не изпълняват волята на руснаците. „Газпром“ не успя да сложи ръка на транзитните тръбопроводи на Украйна и поради това иска да си запази влиянието на доставчик на газ в Европа чрез Северен и Южен поток. Но агресивната политика, която Путин води в Украйна, загуби доверието на международната общност, че е надежден партньор и Европа спря реализацията на проекта. Сега големият въпрос е какво ще направим ние ? Ако искаме да се превърнем във фактор на страната на свободния свят, то трябва да прекратим участието си в този проект. Не бива да се крием зад европейските правила и зад гърба на Европейската комисия, а да изразим нашата воля. Тя в случая е важна. Този ход ще ни превърне от „руски послушник“ в достойна и осъзната част от евроатлантическата общност, затова настояваме БЕХ да напусне смесеното дружество.

  Мая Георгиева:
  – Как на фона на украинската криза от последните седмици се проектира газовият проект ?

  Димитър Иванов:
  – Украинската криза продължава вече няколко месеца. Русия незаконно окупира и анексира Крим. Сега ативно дестабилизира Източна Украйна. Буквално в последните часове украинският парламент прие закон за санкции срещу Русия. Украинското предложение „Газпром“ да продава газа си на украинско – руската граница е много положително. То трябва да бъде подкрепено и с българската позиция. Това е най-евтиният и сигурен начин газовите доставки да продължат. В този смисъл беше и мнението, изразено от еврокомисаря Йотингер. С действията си по „Южен поток“ ще подкрепим тази схема на доставките. Подобен разумен подход към руските газови амбиции ще увеличи шансовете Русия да охлади агресивната си националистическа политика и ефективно да допринесе за мирното решаване на кризата.

  Мая Георгиева:
  – Санкциите срещу Русия ще се окажат ли достатъчно ефикасни, за да се избегне въоръжен конфликт с Украйна?
  Димитър Иванов:
  – Никой не желае война и тя би била ужасно развитие, но това не значи, че
  рускиите агресори могат да правят каквото си искат в Украйна. На този етап България и нашите западни партньори разчитаме, че икономическите санкции ще обуздаят амбициите на Путин и неговата клика. Прогнозите са, че ограничавайки действието и финансирането на руските компании и олигархични кръгове, неблагоприятният ефект ще се разпростре не само върху тях, но и върху цялото руско общество, което да ужрее за промени и да окаже натиск върху Кремъл за прекратяване на експанзията. За сега тези санкции дават основание да се счита, че имат осезаем икономически ефект. Има разбира се и форма на политически санкции, като например Донецката Народна Република и Луганската Народна Република да бъдат обявени за терористични организации. Това ще постави Русия в сложна ситуация – да не може да оказва подкрепа за тях, което извършва в момента. Да се подкрепят терористи не е препоръчително за никого. Друга политическа санкция е предложението САЩ да обяви Украйна за съюзник подобно на Израел, Южна Корея и други държави. Това също е стъпка с много сериозни последици и ще прекрати прехвърлянето на хора и бойна техника, нарушаване на въздушното пространство, които руската армия в момента върши на руско – украинската граница. Прекратяването на „Южен поток“ от наша страна също може да се разглежда като политическа санкция с важни последици в този контекст.

  Мая Георгиева:
  – Обект на санкции обаче се оказа и България – Русия спря вноса на селскостопански стоки от нас, обвини ни, че изнасяме оръжие незаконно за Ирак, къде са русофилите и почитателите на Путин у нас, защо мълчат за опита на Кремъл да ни третират като васали?

  Димитър Иванов:
  – За България конкретно санкциите за внос на селскостопански стоки не са значими. Повече от 20 г. Русия е затворила своя пазар за нашите традиционни стоки от времето на социализма, например храни и други, и това е руското програмирано и целенасочено да съсипва българската икономика, в частност селското ни стопанство. Воплите, че санкциите на Европа, респективно контрасанкциите на Русия, ще се отразят негативно на икономиката ни, за мен са напълно несъстоятелни. Нека да си припомним скорошните думи на финансовия министър на Германия – Шойбле: „…съображенията за мира и сигурността са много по-важни от икономическите.“ Чуваха се оплаквания, за намаляване на броя на руските туристи, какво се оказа, че руските туроператори са много по-опасни за руските туристи, от колкото нашата позиция по украинската криза. Спекулациите, че България и други страни са изнасяли незаконно оръжие на Ирак – винаги ще се намерят мерзавци, които продават оръжие на бандити. Но трябва да отбележим, че политиката на Кремълското ръководство спрямо Източна Украйна, наподобява действията на ИДИЛ в Северен Ирак. Така наречените русофили и почитатели на Путин у нас са безотговорни войнолюбци и враждебни към България хора. Не им симпатизираме. Движение „Независима България” има амбициите да избие от главите на Кремълското ръководство, че можем да бъдем техни васали. Трудна задача, която ни изпълва с решителност и патриотизъм.

  Мая Георгиева:
  – Шефът на НАТО Расмусен предупреждава, че Русия може да удари и други държави, какви са основанията за това, кои са мишените, България сред тях ли е ?

  Димитър Иванов:
  – За съжаление тази прогноза съдържа в себе си много обективност. България е страна, не случайно наричана „троянски кон“ на Русия, и е много вероятно да бъдем обект на агресия. Трябва да си даваме сметка за това и да бъдем още по-твърди. За това днес, трябва да си отговорим на важния въпрос: „Можем ли да защитим независимостта си в този размирен свят?“. За четвърт век преход Русия изгради силно влияние тук, в икономиката – огромният брой български олигарси са техни хора. Някои икономически специалисти смятат, че една трета от нашите активи се контролират от проруски бизнесмени. Моето лично мнение е, че този процент е почти два пъти по-голям. Разполагат с огромни пари и контролират медиите, представяйки си, че медийният театър е най-важното политическо действие. Имат огромно влияние в съдебната система, администрацията, секретните служби и политическите партии.
  Ако искаме да сме в състояние да отразим руски удар, това влияние категорично трябва да се неутрализира. Така можем да разчитаме на самоопределение в бъдеще.

  Мая Георгиева:
  – Срещу служебното правителство се изсипаха атаки за неподходящи кадрови назначения, но само „Независима България” атакува новата власт, че няма до момента официална позиция за поведението на Русия и кризата в Украйна, защо е важна тя за България, още повече след правителството на Орешарски ?

  Димитър Иванов:
  – В свое становище изразихме категоричното си мнение, че при обявяване на правителството и изразените приоритети на президента се създаде впечатлението, че живеем в един мирен свят. Това далеч не е така. Украинската криза и нейните развития са най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война. Защо служебното правителство и премиерът мълчат? Страхуват ли се от Русия ? Преди няколко часа слушах приказки на БСП по същата тема. Сега, ако някой се опитва да идентифицира моята позиция с тази на БСП, ще го помоля да не се държи примитивно. По-добре е да си дадат сметка, че колкото повече категорични заявления има по отношение на кризата Русия – Украйна, това ще бъде актив за България.
  Движение „Независима България”, счита за наш съюзник в този конфликт Украйна, а не Русия.
  Украйна е част от европейския проект, който развиваме и ние.

  —————————————-

 6. Браво Христов! Димитър Иванов е железен..!

 7. До EVGENI

  Въобще не е параноично, колега. Най-малкото, защото опитни “ислямски терористи”, когато отиват на акция, не си оставят личните карти (Carte d’Identite) в жабките на колите…

 8. ТЪПАНАРКО, тая безПОЛова моноПОЛна сукка на туПин отново е влязвла в огромно противоречие, което само затвърждава усещането за безмозъчно повторение на НАЧУКАНИТЕ й от Кремъл Апорни точки!
  Първо тоя туПлерАСТ казва ,че запада бил “толерастен”, и даже ОБУЧАВАЛ и ВЪОРЪЖАВАЛ някакви ислямистки банди на ИДИЛ и Ал Кайда.
  КАК може ЕДНОВРЕМЕННО да си и “толерастен” ,и да “мяташ бомби и да свикваш “коалиция на партньорите””???
  Или си “толерастен”, и не “мяташ бомби”,като запада(според путинските шлюхи), или си “НЕтолерастен”, НО пък “мяташ бомби”(пак според путинските сукки).
  Противоречието на “толерантноТО” “мятане на бомби” можем да го видим само в Грузия, Украйна, ЧЕЧНЯ ………., където суккиниЯТ гасудар “толерантно” ги бомбардира , за да остане “толерантно” на власт почти колко “бащицата” им Сталин!
  И българското население намалява от “толерантното отношение” на туПлерАСТката му българска шайка, към която се числи и тази драскаща сукка, а не от БХК!
  П.П. Най-накрая сукклеРАСТкият туПлераст, да попита къде туПин и бандата му “отглеждат” и “обучават” поколение си! Сигурно не е в КНДР, Куба, Венесуела, и Асадска Сирия(която се крепи на раЗЗЗИЯ, ИСЛЯМИСТКИ Иран и…Хизбуллах), и Ирак…..и рАЗЗЗИЯ!
  Ако НЕ иска демокрация може спокойно да отиде в тези туПлеРАСТки “дестинации” , за да може спокойно да драска платената си пропагадност по строго спуснатите му Апорни точки. Там няма да има “соросоиден плач”, там ще има само туПиноид(иот)но радостно хълцане преди поредният туПлеРАСТоиден транш за пълното(в буквалния и в преносния смисъл) обслужване!

 9. Понякога съдбата си прави интересни карамболи. Може да сме троянски кон а може и да се окажем троянски кон в Русия. Има една приказка, който нож вади от нож умира. И който троянски кон прави, троянски кон получава.
  Рашъните са безчовечни пиянки с мания за величие. Не заслужават ничия любов.

  Знам от очевидци как работят. Дори го написах.
  От 8 до 9 сутринта приказки.
  От 9 до 11,30 работят.
  от 11,30 до 13,00 чакат някой да донесе водка и играят черен петър.
  от 14,00 до 17,00 са пияни и чакат да им свърши работното време

 10. Доган е ръководил атентаторите от затвора….

 11. Аллах е велик, но някои от последователите му са жалки. Жалки убийци, жалки мачисти, но най-вече жалки страхливци. Само много уплашен човек може да вземе оръжие срещу невинни хора. Уплашен, че другите са го изпреварили във всяко едно отношение (културно, технологично, битово). И че единственото нещо, което може да им направи – да им спре нефта и газа, и него не може да им направи, защото ще умре от глад.
  По същия начин и руският народ е велик, но управниците му са жалки. Жалки демагози, жалки крадци, но най-вече жалки страхливци. Само много уплашен управник може да нападне братска съседна държава. Уплашен, че другите са го изпреварили във всяко едно отношение (културно, технологично, битово). И че единственото нещо, което може да им направи – да им спре нефта и газа, и него не може да им направи, защото ще умре от глад.

 12. Г-н Инджев, изброявате крайно левите терористични групировки от 70-80-те години,вилняли в Европа, една от които е Баадер Майнхоф, или както сте я написали Майнхфоф.Кое е правилното?

 13. Едно виждане за мирното съвместно съжителство между
  изповедниците на различните религии.
  \http://www.vaklush.org/bg/details/77408770455d8d6b7fa1d570ae921b7b\

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.