Джон Кери,вторият по важност в американската администрация, на първо посещение в София

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети България и това…ми навява един спомен. Не че е важно, но за протокола в ivo.bg го посвещавам на всички, които настояват да съм самокритичен.

Беше 9 юли 2008 година. Бързах за обяд със съветниците на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, която беше на кратко (но съдържателно) посещение в София.

Обяд! Това не е прием, нито е коктейл, където разни хора се реят с чаша в ръка, идват и си тръгват по всяко време.

Поканените на обяда са шепа хора. Седят на една единствена маса на места, обозначени поименно с табелки. Отсъствието (ми) е голям гаф.

Пристигам минути преди определено време, но на …грешното място. Озадачавам охраната на американското посолство и бърз поглед към поканата ме връща в кошмарната реалност на моята разсеяност: обядът е в резиденцията на посланика на другия край на София.

Утехата ми е само в по-големия ужас ( според българските медии, които дни наред нареждаха колко ужасни са мерките за сигурност в града): София е с ограничен трафик и успявам да пристигна все пак на истинското място на обяда на средата на основното ястие и дори да предизвикам малък скандал преди десерта с коментара си по темата за големия шлем на Путин и Първанов. Репликите ми вбесяват Филип Боков, пратеник на президента, който „пророчески” не е съгласен с моя песимизъм за естеството и бъдещето на трите руски проекта.

Да се върнем в днешната реалност и към очакванията за нейното развитие.

Ако правилно съм разбрал, скандалната енергийна тема отново ще бъде обсъждана от американски държавен секретар в София след онази паметна визита на Хилари Клинтън, приземила самолета си в София на 5 март 2012 г. за няколко часа на връщане от европейска обиколка, в която България първоначално и официално не фигурираше като отклонение от прекия полет обратно за Вашингтон.

Акцентът на предстоящата визита на Джон Кери най-вероятно ще е украински и натовски. Ще четем подтекста на любезните официални съобщения.

Преди това неофициално можем да се позабавляваме с перченето на българските медии, които през целия днешен 8 януари се надпреварват да демонстрират „осведоменост”. Връхна точка беше лаконичната скромност в централните новини на БНТ, когато кратко ни заявиха, че знаят за визитата от „свои източници”.

Един непослушен сайт обаче, позовавайки се на Дарик радио, „издаде четата”, обяснявайки как точно е изтекла информацията.

 

„Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига на посещение у нас на 15 януари. Това става ясно от думите на външния министър Даниел Митов, прошепнати на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание тази сряда, в присъствието на журналисти. Митов споделя, че визитата на Кери е потвърдена, но моли премиера да запази това в тайна, съобщи Дарик радио в четвъртък.

По време на протоколните снимки в началото на първото за годината заседание на правителството, министърът на външните работи Даниел Митов се приближава до премиера Борисов и пред включения микрофон, но шепнейки, му споделя за предстоящото посещение на Джон Кери и моли това да си остане между тях.

Очаква се държавният секретар на САЩ да проведе срещи с премиера Борисов и с министър Даниел Митов, като една от темите за разговор ще бъде енергийната политика на България след замразяването на проекта “Южен поток”.”( Медиапул)

 

12 мнения за “Джон Кери,вторият по важност в американската администрация, на първо посещение в София”

 1. Ще ни набиват канчетата за кой ли път? Дано тъпите ни русофилски кратуни уврат! Парадокс е, че Обама е краен левичар, а в България комунягите до един са русофили, които знаят само едно, да попържат Америка и да лижат сапагите на най-дивия капиталист Путин.

 2. Не бих могъл да преценя доколко непростимо е било Вашето закъснение за обяда с Кондолиза Райс, но авансово натрупаното от Бойко Борисов и правителството му по предполагаемите теми очевидно надхвърля общоприетите норми и прословутата търпимост на партньорите и направо отива към “неизвинено отсъствие”!

 3. Би трябвало, даже е задължително, преди тази важна за бъдещото развитие на България среща водещите ни политици – премиер, външен министър, военен министър да не поставят българите пред свършен факт, а да ги попитат предварително какво да ИСКАТ и какво да ОТКАЗВАТ, ако нещо им се предложи. Защото, за разлика от тях, българите не са луди при наличието на толкова голяма опасност като “хибридната” атака НА Русия да СИ ПОЗВОЛЯВАТ да отказват военна помощ, съвременно въоръжение – самолети, танкове, военни експерти и съвместни учения от най- могъщия си партньор в НАТО под предлог, че засега сме нямали нужда или че е много скъпо, а сме имали да плащаме пенсии и здравеопазване.
  Евентуален отказ от предложена военна помощ да се счита за национално предателство и знак за всеобщи протести до сваляне на правителството.
  Защото, ако не са продадажни (в което повечето българи отдавна се съмняват), а са само тъпи нашите политици,нека да следват плътно стъпките на Румъния, Полша и Балтийските страни!
  Странно е и защо Президентът Плевнелиев и главнокомандващ на БА отсъства в информациите за планираните срещи???? Той изолиран ли е ? Защо и кой си го позволява?

  Срещи на такова високо ниво не се случват всяка година и не може да си позволим и този път да пропуснем ползите от тях заради продажните ни политици.

 4. Дано това да донесе вятъра на промяната в България.Макар, че руската ни зависимост е толкова голяма, че и целия американски Конгрес да дойде , не знам дали ще изчисти руските авгиеви обори тук.Всички посланици ни казват в прав текст, че няма съдебна система, защитаваща обикновения човек и правото у нас, а ние нищо.Глухи и непукисти.Дано да му стегнат обръчите на Боко, но нямам надежда.

 5. Предполагам, Митов предполага, че правейки тайна посещението на Джон Кери в БГ от народа си, БГ ше стане по-силна, каквото е името на партията му!
  Не знам от какво се разболяват хората когато станат политици, но всички започват да тайничат, а като станат министри, разговорите им са все секртни, няма значение, че работят с народни пари, които по презумция не са техни. Разписват договори /като ЮП примерно/, където само те знаят “цифрите”, които обаче се покриват от народа им.
  Остава да има някакво много секретно летище в БГ, където самолета на Кери като кацне няма да се види. Може и така да е, няма да се учудя, пък и самолета му може да е “невидимка”.
  Когато един демократ иска да скрие от народа си визитата на втория по сила в свободният свят, то той наистина е “демократ”, при това “силен”.

 6. Не мога да си обясня защо Д.Митов прошепва на ухото на Борисов новината за визитата,с молба да си мълчи по темата!!…Дали пък с това не се цели създаването на някаква интрига от сорта”тайно посещение”…

 7. Прошепнал е, защото на Б. Борисов му е нужно време да отрепетира името. Когато Б.Б. е готов, ще обяват. Че това ‘Джим’ се е инкрустирало в политическата глава…

 8. Министър Д. Митов,се изложи с този жест.Колкото до Министър председателя имам чувството ,че не се радва много на това посещение,Друго си е Меркел,дето може и комплимент да и направи,да я потупа и покаже на народа,че е уважаван.Ех,ако не беше Крим и Украйна,как хубаво щеше да посрещне Путин ,за да докладва за Иу. поток и кученце да подари.Но не би.Аз пък щях да посрещна Путин ,както миналият път с протест на ДСБ пред паметника на Ст.Стамболов.

 9. Несъмнената полза от тази визита е,че изобщо ще се състои.За Джим Кери (объркáх се, бе, тоа беше актор нее`къв!), за Джон Кери мнението ми е средно. Плюсовете – американски културнополитически тип с виетнамски период в биографията. Минусите- те са ясни- демократ, а в един момент и доста близо до най-лявото крило на все по-олевяващата партия. Държавното му секретарство по концептуално стратегическо равнище е много далеч от това на Дж. Бейкър, Кондолиза Райс, да не говорим за Кисинджър, но все пак нещо движи. Въпросът е да раздвижи рубладжийското блато у нас. Ситуацията в момента отвсякъде фаворизира България като съюзник на САЩ и в НАТО, но дали това ще стане…повечето коментатори са изразили съмненията си.

 10. Ако на Борисов трябва да му се “набива канчето” го викат, където трябва. За да дойде един външен министър и след него главен секретар означава, че в България има нещо или по-точно някой, който трабва да се види с тях. Дали по източна или близкоизточна тематиката … ? Аз бих заложил на втората.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.