Борисов (о)скърби

Интересно, защо на никой коментатор – политик или журналист- не му е интересно да сподели мнението си по въпроса за това как расте невидимата за незрящата ни публика грамада от противоречия между премиера Борисов и президента Плевнелиев? Дори и на жълтата преса, която обича да си измисля небивалици, май й е ясно, че не бива да се „закача” с тази граната, върху чийто политически взривател е седналата мълчаливата ни публичност.

 

Днешният повод да обърна отново внимание върху тази тема, която прогнозирах като очертаваща се голяма интрига за България в първия си коментар за ivo.bg за тази година, разбира се е предизвикан от новата страница в задочния разговор между двамата, който се води през медиите.

 

След като през седмицата главнокомандващият Плевнелиев предупреди да не се предизвиква дипломатически скандал като се намесва армията в гранични операции срещу проникване на бежанци от юг, премиерът Борисов днес му отвърна също медийно, че няма опасност от подобен скандал и че тъкмо военните имат потенциал за подпомагане на МВР.

 

Така въпросите от областта на националната сигурност, по които главнокомандващият и натовареният с реалната власт в държавата премиер не просто се разминават, а се противопоставят чрез послания от телевизионния екран, стават цели четири.

 

1.Припомням, че Борисов отговори троснато на напомнянето на Плевнелиев, че България е длъжна да спазва обещанията си за редовно плащане на вноската си в НАТО и че е длъжна да спазва обещанията си пред съюзниците да съобразява военните си разходи в духа на общата натовска политика. Борисов, държейки се като онези, които смятат за нормално да не си плащат тока поради бедност, се позова на необходимостта да мисли за пенсиите.

2.Още по-рано Борисов се изказа хашлашки за подкрепяната от Плевнелиев линия, че е крайно време България да превъоръжи военновъздушните си сили по натовски стандарти. Премиерът се сопна, че не искал американски „бракми” по повод хипотезата руските бракми да бъдат сменени с американски употребявани самолети.

3.Началото на този разлом най-ярко се видя от гнева на Борисов срещу споменаването на руската хибридна война, водена в България, обозначена като факт в края на август 2014 г. сайта на Министерството на отбраната в документа „Визия 2020”. Разлютеният Борисов публично се сля с официалната позиция на БСП, че служебното правителство на Близнашки, назначено от Плевнелиев, нямало право да разсъждава стратегически по такива въпроси и нарече министъра на отбраната Велизар Шаламанов „чиновник” ( напълно в духа на руския вицепремиер Рогозин, който се изказа за него в интернет като за „някакъв си Шаламанов”).

 

Освен публичната реакция, Борисов е имал и задкулисна. Както вече няколко пъти писах, той е вдигнал на Близнашки скандал по телефона с настояване от документа да отпадне оценката за руската враждебност. Натискът му, както знаем, доведе до цензуриране на първоначалния вариант на „Визия 2020”, който междувременно получи демонстративна подкрепа от президента Плевнелиев и от няколко посланици на натовски държави в София. Интервюиращите Борисов журналисти в България обаче упорито не го питат нищо по този въпрос.

 

Това, че Плевнелиев и Борисов все повече се противопоставят по злободневни и стратегически теми за българската управленска визия, (не) е трудно за прикриване- при такъв медийно-политически сговор, българската аудитория е оставена сама да се оправя с догадки за обяснението на задълбочаващата се тенденция.

 

Тя се вижда и от ценностното разминаване в контекста на трагедията в Париж. Отношението към драмата с терора във Франция показа кой кой е. Плевнелиев ( и военният министър Николай Ненчев), отдадоха лично почит на жертвите на тероризма в Париж пред френското посолство в София, а Борисов- не. Но ще бъде напълно в негов стил да “склони” в последния момент да се включи в шествието на световни величия утре в Париж и да стане “един от тях”. Така и популистките му критики към Франция днес ще му свършат работа на руско-българска почва, а в същото време ще може да се оправдава, че е почел френската скръб.

 

Ето как междувременно той използва трагедията на Франция, за да уязви Париж за уязвимостта пред терористичните заплахи.

 

Борисов си „отмъсти” в днешния ден на френски траур и световна съпричастност, отговаряйки на френските дългогодишни критики ( не само от страна на настоящия посланик, а на поне още двама негови предшественици) спрямо неефективността на българската съдебна система:

”Видя се, че трима души могат да убият десет пъти повече, включително полицаи. Действат изненадващо, действат професионално. Службите дори да им влязат в дирите, не можеш, преди да извършат престъплението, да ги осъдиш в доживотен затвор или на 20-30 години. Виждате, че дори и френската система, която посланикът ни я даваше за пример, е давала условни присъди, три години. Сега на фона на извършеното от тези хора на всички им се вижда, че това явно е много малка присъда или много мека, или би могло при една работеща съдебна система това да се предотврати. Така че виждате колко човек трябва да бъде пестелив, когато дава оценки и когато се изказва по дадени системи. Защото действително едно е да си публика, едно е отвън да наблюдаваш дадена система, съвсем различно е вътре с тогата да взимаш решенията”.

И още: ”…както нас обичат да ни съветват отвън – да интегрираме ромите, би трябвало отдавна да са ги интегрирали, но когато се дават съвети на България е по-лесно”.

 

Тази позиция по нищо не се различава от антиевропейските опорни точки на московската пропаганда, препредавани у нас най-често от Сидеров. Единствената особеност е във факта, че атакистът е дръпнат в момента някъде зад кулисите и необичайно за него- мълчи. Говори(т) Москва. Този път направо чрез Борисов.

 

Не мога да предвидя докъде ще стигне тази студена война, но нямам никакво съмнение, че тук нямаме измама, като в Москва, където Медведев топлеше стола на Путин за президент и двамата си играеха ( с руското и световното мнение) на относително либерално ченге (Медведев) и консервативен кагебист ( Путин). Мнозина приписваха тук по аналогия на Плевнелиев ролята на по(д)лога на Борисов заради факта, че му беше министър и като такъв беше номиниран от него за президент през 2011 г.

 

В един социологически анализ от миналата седмица, в който левеещи социолози се умилкват на Борисов за шансовете му да стане (и) президент, Плевнелиев беше определен като „най-големия ястреб” ( спрямо Русия) в ЕС! Чисто фактологично това е глупава хипербола в една Европа, в която балтийските държави ( например) пропищяха от руските военни провокации, поискаха и получават засилена протекция от НАТО. Но подобно русофилско заклеймяване е показателно за общия фронт, който се опитват да организират на президента от всички възможни страни адептите на петата колона.

 

Това, което току-що прочетохте за отдавна разведената двойка Борисов-Плевнелиев, която обаче съжителства под управленския покрив на България поради невъзможност за официален развод и „подялба на имуществото”, със сигурност е известно с много по-големи подробности на американските власти, подготвящи посещението на Кери в София. Сега те имат възможност да се „насладят” на факта, как играещият двойни игри Борисов е в състояние да издевателства над скърбящ съюзник, като Франция. Обвинявайки я доста невъзпитано в такъв момент в двойни стандарти (заради повече от основателните френски критики към българската съдебна система), Борисов твърде явно се издаде, залагайки на усилието да се хареса като „патриот” на българската и руската публика.

 

Ако ние, българските избиратели, сме поставени в трудното положение вече десетина години да не можем да намерим управленска алтернатива на този популист, западните партньори вероятно биха могли да го „прежалят”.

 

Какви ли ще ги разправя на 15 януари Бойко Борисов по този повод на своя гост, държавния секретар на САЩ Джон Кери? Дали ще му сподели вижданията си за „американските бракми” и за Русия като велика държава, за която лично той не позволява ( на Близнашки) да се говори истината, като за страна, която на практика обяви България за враг в актуализираната си военна доктрина в навечерието на Новата година?

 

44 мнения за “Борисов (о)скърби”

 1. “Министър-председателят Бойко Борисов ще участва утре в републиканския марш в Париж. С присъствието си на шествието на лидерите той ще изрази солидарността на България с френския народ.Официалното съобщение е от правителствената служба.”, – Да, отново излязохте прав, г-н Инджев: – “Но ще бъде напълно в негов стил да “склони” в последния момент да се включи в шествието на световни величия утре в Париж и да стане “един от тях”. Така и популистките му критики към Франция днес ще му свършат работа на руско-българска почва, а в същото време ще може да се оправдава, че е почел френската скръб.”…

 2. Най-яркото доказателство, че противоречията по оста президент-премиер нарастват е засилваща се кампания в медиите на корпулентният срещу Плевнелиев. Истерезиране на мах по незначителни поводи. Същевременно за галено наричаният бойко всичко написано е издържано в тоналност цветя и рози. При това, последните, без бодли.
  За мен няма и грам съмнения, че Император Тиквоний банкянски ще се пусне за президент. Нали трябва да направи големият шлем. Лидер на най-голямата партия, столичен кмет, мп и то два пъти и … държавен глава.
  Колкото до вояж утре в Париж ще падне голяма работа на пропагандистите на ГЕРБ. Да го убедят, че трябва да направи голяма жертва. Да зареже неделното мачле с Вучката от ало Ванъо.
  Най-голямата грешка на мислещите хора е, че приемат бб за разумно същество. Неговият разум, дотолкова доколкото МУ се намира се простира до егото МУ. А то е космическо.
  И последно. Надявам се, че от американското посолство добре ще асимирилират и тази статия на г-н Инджев. Едва ли ще се оставят да бъдат убедени, че бочката си е взел поуки от предишният мандат. Нищо старо не е забравил, нищо ново не е научил. “Катарзис”-ядец.

 3. Плевнелиев не наложи вето на на законодателните промени касаещи преместването на средствата по партидите на осигурените лица от частните фондове в НОИ. Това е достатъчно да се знае, че е част от проблема. Дали се поскарват с Борисов за нещо си, няма значение. Заедно са, а с тях заедно е и ДПС.

 4. Имам усещането,че Б. Борисов играе на два стана ЕС и НАТО от една страна и Москва и Путин от друга.Според мен Москва за него е основно,а ЕС и САЩ са случаино.Как можа да не дойде на поклонение пред Френското посолство.Ние сме държава от векове стремящи се към френската култура.Аз съм болна и въпреки това отидох заради миналите поколения а така също и за бъдещите.Ние сме на подстъпите на ислямиските главорези.А този неграмотник не си направи труда.Страхливец.Явно е посъветван от лица близки до руските служби .Позор.

 5. Всичко това е видно и то не от днес и от вчера.Би било преглъщемо,ако това бяха само думи.Но вече тече втори мандат на това управление и виждаме,че думите са и дела: не знаем дали изобщо имаме шистов газ,с руско оръжие и организация нямаме съвместимост с НАТО,нямаме интерконекторни връзки,търпим чужд анклав-Росенец, на наша територия,търпим чужда мутренска групировка-ТИМ,все едно, че не я виждаме,гаврим се със скръбта на една велика нация,като точно в този момент я питаме в стил:”Ами вие защо гоните негрите?…Просто е излишно да се изброява!По-интересното е, да се разкрият механизмите,чрез които този банкянски тарикат играе този казачок.И дали те не преминават през някоя мощна западноевропейска подкрепа,която му дава кураж да бъде толкова нагъл.Все си спомням за едни разкрити подслушвания,за едни немски адвокати….Лошото е,че всичко това е на гърба на обикновения български гражданин и за сметка на съсипаната ни Родина.Тяхното не се губи – гладни и кахърни не са си лягали – разпореждат,дават,взимат,строят с чужди пари,разкарват се по света за държавна сметка,милиони в банки…Дано Кери се сети да ги подхвърли тези неща.И да се сети,кой ще го чуе!

 6. За разлика от Путин и Медведев, Борисов и Плевнелиев си играят на доброто и лошото ченге. Но никога не трябва да се забравя, че общото между мутрата и олигарха е членството им в БКП.

 7. От обширния анализ в статията може да се направят няколко заключения.

  -Русия е неприспособима към световните ценности и традиции
  -Ислямската вяра не може да се влее в общите ценности,независимо дали някои се обявяват за радикални или нерадикални ислямисти.Исляма е нецивилизационен най-малкото поради факта,че жената се третира като получовек,дори нечовек
  -България не може да се измъкне от прокомунистическите стереотипи,примитивизма и комунистическата пропаганда,заляла тотално страната и народа
  -Държавната власт е тотално корумпирана и далеч от нормалния протокол в междудържавните отношения.Европа ни прие поради нейната хроническа наивност и повърхностен анализ на същността на България и Българския народ.

  И държавата и народа са изключително слаби и несериозни категории.

  Дългоогодишния политически и държавен финкционер Бойко Борисов не притежава елементарни политически,исторически,правни и държавнически възможнсти.Той се добира до властта чрез пропагнада и пари.
  Синтезираната квалификация(фраза) на Г-н Инджев “управленска алтернатива” на ББ е нереализуема,защото самата прогнила държава няма алтернатива.Както и безмерно гнилата политика в страната.
  Обективно ние нямаме общество и обществени ценности.

  Не само съдебната система е неефективна,ами цялата държава.А държавата е неефективна,защото народа е слаб и не притежава реални стойности,присъщи на всеки цивилизован народ.Той дори няма реални конфигурации за да бъде определен като нация.
  Не може една нация да е тотално психологически подчинена на сурогатите на съветската окупация.Цели 60 години …и не се вижда края….

  Двата най-големи града София и Пловдив имат двата най-големи паметника на тяхна територия-символите на съветската агресия и болшевизация на страната и народа.Нека всеки достоен българин да си представи колко софиянци всеки ден минават и не се впечатляват от техния МОЧА и колко пловдивчани всеки ден се любуват на техния Альоша.няма нищо в Пловдив,което толкова дълго да се вижда през светлата част от денонощието.И “младо и старо” гледат,виждат и не им пука…

  Какво съвпадение в ГЕРБ-овското разграничение между двамата представители на държавното управление.

  И Президент и Министър-председател не обръщат внимание на историческото “достояние”-символите на съветската окупация и комунистическата кастрация.
  И нито един журналист не смее да ги попита по този въпрос,затова и народа ни е толкова пр…

  Франция и (цивилизования свят)скърби няколко дни по повод на показния терор,а нашия народ се възхищава от много по-показен терор,превърал страната в комунистически затвор.
  Възхищението продължава,ръководено от комунистическата плява,узурпирала цялата държава.
  Докога биха запитали плахо малкото достойни българи?
  Звинаги-поне засега!!!!!

 8. Представителя на руските тайни служби и на най-мракобесните шовинистични руски кръгове в България ,лицето сидеров,днес поникна по една телевизия и хвърли бомбата,че трябвало да искаме компенсации за това,че София била бомбандирана по време на Втората Световна Война.
  Явно по време на повсеместната суматоха около френските събития,срочно е получил нови директиви от североизточна посока.
  Ами щом ще искаме компенсации,да вземем тогава да си поискаме от сидеров и четирите милиарда и половина на КТБ/КГБ,дето ги прибраха неговите товарищите,защото най-малко американците могат да бъдат заподозрени в изчезването им.
  Да ама,няма кой да ни ги върне тези парички,защото товарищите чрез грабежа на КТБ/КГБ си прибраха обратно рушветите дето са давали на нашите продажници,които не можаха да прокарат руските проекти.
  Те затова сега нашите ганьовци мълчат като наакани,защото рушветите са вече усвоени и ресто назад нема,и пак изгоряхме ние редовите мишоци.
  Ей го на Цветан Василев е само на една ръка разстояние,ама никой не го търси.
  С една дума,виновни за този мега грабеж няма,но затова пък наказани ще бъдат всички редови българи,без значение дали го осъзнават или не!
  Иначе за президента Плевнелиев и ББ,дано това да не е поредната дългосрочно замислена схема.
  Те чекистите така действат!
  Когато подготвят някой свой проект или човек,няколко години предварително започват да го легендират като антикомунист,демек прозападен и в един прекрасен момент,когато набутат проекта или човека във властта всички разбират за поредната измама.
  Така беше с ПП Атака,където по ТВ Ската беше неистово плюене срещу комунисти,сталинисти,болшевики и нам още кой,демек – ах,ей тва са наште хора.
  Така беше и с Тиквоний дето щеше да вкарва в затвора Станишко и Доганко.
  И в двата случая сценария беше един и същ,а крайния резултат е виден за всички!

 9. Никак не е добре, че Геройкото е втори мандат министър-председател и единствената ми надежда е Русия да се срине икономически, за да може страната ни поне малко да отлепи. Като гледам как добре са ни оплели просто не ми се мисли. Например стотиците хиляди руски граждани с български паспорти са в състояние да превърнат “Атака” в трета сила в следващия парламент.

 10. Не е по темата. Но историята трябва да се знае не само от президента и премиера. За знанията на първият не съм сигурен, за вторият, гарантирано от ГЕРБ е тотален профан.
  Бомбардировките на 10 януари 1944 г. стават две години след като България е обявила война на САЩ и Великобритания – на 13.12.1941г. БЪЛГАРИЯ Е ТАЗИ, КОЯТО ОБЯВЯВА ВОЙНА! Нима американците трябва да ни се извинят, че сме им обявили война?!
  Самите бомбардировки са наказателен акт затова, че българските ВВС свалят американски самолети, при обратните им полети (през 1943 г., и началото на 1944 г.) от Плоещ, където са изсипали бомби над петролните полета контролирани от Хитлер. Българските ВВС убиват много американски летци, които НЕ СА проявили агресия към България, въпреки обявения акт на война от нейна страна! Всъщност съдбата на София се решава окончателно на Техеранската конференция през ноември-декември 1943 г., където Сталин, Рузвелт и Чърчил приемат план за масирани бомбардировки на българската столица.

  ОБАЧЕ:

  Първите бомбардировки – още на 6 април 1941г. – са извършени от ЮГОСЛАВСКИ самолети над София и Кюстендил, при което са убити 66 граждани и 2 войника, а 59 граждани и 5 войника са ранени.
  СЪВЕТСКАТА АРМИЯ бомбардира на 22.06.1941 Добрич, а на 12-13.09.1942 през нощта – Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица и други населени места.
  За тези бомбардировки от страна на СССР и Югославия, разбира се, не се пише в учебниците и няма да го чуете от атакисти, комундели, путинисти и прочие „русофилска“измет.
  БЪЛГАРИЯ Е БОМБАРДИРАНА ПЪРВО ОТ РУСНАЦИТЕ И ЮГОСЛАВЯНИТЕ – без дори да сме им обявявали война! България не изпрати нито един войник на Източния фронт срещу СССР!

  И днес най-примитивните, необразовани, непознаващи историята си българи, които не намират нищо лошо в това, че България влиза в открит военен сблъсък със САЩ и Великобритания оплакват само част от жертвите, и заклеймяват преди всичко американците – принудени да отговорят на враждебните действия от българската страна – като просташки-цинично пропускат невинните, убити от бомбардировките на тези, на които не сме обявявили война: Югославия и СССР.

  На 5 септември 1944 г. Сталин без всякакви основания обявява война на България.
  БРОЯТ НА ЕКЗЕКУТИРАНИТЕ И БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1944 Г. Е ОКОЛО 25 000 ДУШИ!
  Няма загинал на българска територия съветски войник в битка с друга армия. Има загинали от препивания, сбивания, самоубийства и разстреляни за дивашко поведение от съответните служби на самата съветска армия.
  Паметникът на тази армия – окупатор, извисяващ се в центъра на София като фалос с шмайзер, е позорящ за всеки истински българин!

  Паметникът на американските пилоти – съвсем скромен, е на загинали летци на територията на България – започнала първа враждебни действия срещу тях.

 11. Обществото в България продължава да бъде занимавано с маловажни в днешния глобален свят теми – като този с бежанците. Потокът от бежанци през България към Западна Европа ще става още по-интензивен и дори и цялото население на България да бъде мобилизирано да пази границите, пак няма да попречи на този човекопоток. Просто сме свидетели на едно ново преселение на огромни маси хора и в миналото дори вековни империи не са могли да ги спрат, камо ли сега рехави държави като България. Хората в България трябва да разберат че повечето бежанци не са по-различни от тях и да помнят че много българи в миналото (почти след всяка война) а в някаква степен и сега са в подобна ситуация – визирам българите-емигранти по света. Така или иначе тези имигранти нямат почти никакви очаквания от една опоскана от наши и чужди страна като България и искат да отидат в Западна Европа, така че не виждам какво друго трябва да се прави освен да им се осигурят минимални битови условия на първо време и бързо издаване на документи и всеки по пътя си. България няма право да се кичи с почетни знаци като държава спасила евреи през ВСВ ако сега не направи същото и за бежанците от арабските страни. Плевнелиев явно усеща това но мутри като Борисов са оперирани от чест, съвест, почтеност, благородство и човеколюбие – качества, които все още са били на почит допреди дядо му да загине геройски като виден “антифашист”.

 12. Мдааа,тотално ни манипулират и зомбират още от детска визраст!
  Аз не съм много силен по историческите науки и имам някакви ученически спомени за американци,англичани и бомбардировки над София в края на ВСВ.
  Но след като прочетох поста на колегата Georgi Nikolov поразрових набързо из нета и наистина излиза,че далеч преди хамериканци и англичани,сме били сурвакани от сърби и руснаци!
  Зомбирането е голема работа!

  22 юни 1941 г.

  В 22 часа неопознат съветски самолет напада и бомбардира град Добрич, хвърлени са 6 бомби, по осколките им са открити опознавателни знаци на СССР. Разрушени са 4 сгради, двама души са ранени.

  Нощта на 12 срещу 13 септември 1942 г.

  Нощни съветски бомбардировки над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора – убита е една жена, а 17 човека са ранени. Бомба е хвърлена и над Горна Оряховица – ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби. При с. Червена вода са хвърлени 9 бомби, а при с. Бузовград 8 бомби, които разрушават една сушилня.

 13. Г-н Николов, Това съм го чувала като дете от родителите си,че американските самолети са летяли дълго време над България за да атакуват петролните рафинерии в Плоещ и българското население не се е страхувало първоначално от бомбардировките.До като е бил жив Борис 111 едва ли нашите ВВС биха влезли в бои с американците.Но немски самолети са участвали в прогонването на американците,които не са атакували специално София.В Родопите над село Момчиловци съм виждала надгробен камък на немски летец загинал в бои с амер. самолети.

 14. Толкова е нагъл тиквоний, че се подиграва с френската правосъдна система, защото френския посланик успя да привлече вниманието срещу мафиотизирането на нашата.Да разбирам, че е въпрос на дипломация, но защо въобще , след като явно е на разпореждане на Путин, го канят на срещата в памет на загиналите и то след всичките му подлости по отношение на ЕС и НАТО.Как искам някой да му издърпа, ама мнооого ушите, че да си седне на мястото или да сдава властта.Колкото до ветото, което Плевнелиев не наложи,за пенсионните фондове, още не е късно, защото нищо не е решено.Има време за вето.Прави впечатление , че тиквоний само на руснаците не се подиграва и не се перчи.Те затова и дружките му по руска линия – ДПС си го подкрепят или даже обратно, той е сложен да подкрепя тях.

 15. Г-н Георги Николов,
  Пейстнали сте мой днешен пост от OFFNews за бомбардировките на България без да посочите изрично това. Сега мнозина от четящи двата сайта могат да се подведат, че аз, който пускам коментари с ника Българин съм всъщност вие.
  Не се ли притеснявате, че путиноидите, могат да започнат да ме ругаят на Georgi Nikolov.
  Поздрави,
  Българин

 16. Въпреки общия генезис на президент и премиер (и двамата тях червеното знаме роди ги), г-н Плевнелиев за 2 години израстна много като политик, в разгара на масовата русофилистична истерия в РъБъ бе ЕДИНСТВЕНИЯТ ни държавник с европейско поведение. Дори само за това заслужава уважение. Което не може да се каже за милиционерското банкянско добиче.

  А що се отнася до снишилият се и необикновено мълчалив “фюрер” сидоров, не знам дали си въобразявам, но това му поведение започна от момента, в който в този блог и на още 2-3 островчета на свободната преса се появиха предложение да бъде лишен от българско гражданство. Дори си спомням, че имаше описана и процедурата как да стане това – по инициатива тъкмо на президента или на главния прокурор. Отогава се сниска и др. Ташева, за Чуколов да не говорим. Явно такива са им указанията от Кремъл и “Незабравка”.

 17. Да утилизираме МОЧА сега!

 18. Не съм чувал по-путинистко и по-антидържавно изявление на български държавник от бръщоЛЕВЕНЕто на банкянския хайванин..! АТАКАта на Путин срещу независимостта и демокрацията в България навлиза в гореща фаза.
  Борисов покани путино-ислямистите да ударят България, като им гарантира че никога няма да бъдат разкрити и осъдени.
  Защитавайки прогнилата ни съдебна система, Борисов даде ясен знак на чия страна е в битката срещу мафията-на страната на мафията, от която винаги е бил вярна елементарна частица.
  АТАКАувайки френската официална позиция з необходимостта от спешни реформи в съдебната система, Борисов аТАКОВА волята на ЕС за справедливост и борба с корупцията.
  Повтаряйки путинистките мантри до степен на дебелашка простащина от типа “това ви се пада мръсни европедераси” българския министър председател облизва задника на Путин с по-голямо старание от професионалния национален предател русофилистикът Сидеров.
  Но студената война е факт и подобни глупашки измятания и хашлашки салтоморталета няма как да не бъдат забелязани и наказани, дори и да са по заръка на Меркел.
  Сиромашията и простотията ни идват от Русията. А робията-от русофилията.

  Взривовете в Разлог от тази нощ, вероятно ще са газояи бутилки за пропагандната подкрепа на тезата за “великата Русия” която не бива да закачаме, защото “виж кво ни се случва”

 19. За историята.

  Първата въздушна АТАКА срещу България СЛЕД втората световна война бе извършена по време на ударите на НАТО срещу режима на Милошевич, от руски военен бомбардировач който изстреля ракета срещу танковата бригада в Горна Баня за да подкрепи антинатовската политическа кампания на Първанов и партията му от руски агенти.
  За този бомбардировач, българските /русофили/ военни, водени от ген. Мухо Михов/сега вярно руско куче в АБВ тайфата на Първанов/услужливо изключиха ПВО системата на Българската армия и изтриха от дневниците на радарните станции всички данни за фрапиращото нарушение на суверинитета на страната. Атаката бе приписана на “мръсните американски империалисти иагресивния блок НАТО”.
  Ракетата не гръмна, защото не трябваше да гръмне. Американсите си затраяха, защото тогава все още се надяваха Русия да стане част от демократичния свят.
  Сега тези надежди пропаднаха и идването на Джон Кери ще отбележи началото на края на руското хулиганстване в България.
  А геополитически хулигани от вида Банкянски хайрсъзи, ще бъдат завряни в лайняните им кошарки.
  Студената война е спасението за българите.

 20. Запомнете!
  Не след много време, ще бъдат разкрити връзките на ислямистките и други всевъзможни терористични и шпионски банди които вилнеят по света, с руските служби и режима на Путин.
  Ще цъфнат и “особените” отношения на Меркел, Берлускони, Льо Пен, Фарадж, Сидеров, Орбан и подобни, с руските служби и Путин.
  …и това ще е краят на самодървеца и величието на нищожествата борисоподобни.
  Краят на ерата Обама ще е край на илюзиите за Нов Комуноподобен световен ред.
  Атландида ще изплува.

  А Туземия ще потъне!
  Сиромашията и простотията се раждат и умират в Русията ни.

 21. Do koga li nashiat bog slanze bb shte prodaljava da ni klati i da ni ubejdava nas i vanshniat sviat che se i dvijim .

 22. Г-н Николов,въпреки антикомунистическите Ви убеждения,явно има нещо у Вас,което е останало от комунистическата пропаганда.Разбираемо е,тя беше изключително силна…

  Обявяването на война срещу САЩ и Великобритания от такава нищожна страна като България е просто много хитър ход,въпреки официалните трактовки на комунистите и не само на тях.
  За да обяви България война на такива могъщи държави,с които няма нито сухопътна,нито речна,нито морска граница,при това Щатите са и на друг континент,това е чиста проба политико-стратегически флирт.Демонстрация на невъзможност за военни действия.Кой разумен човек тогава и днес може да допусне,че Царство България ще напада тези държави и с надеждата да ги победи и окупира. И с какви цели? Американския Държавен секретар и Президента са се смяли здраво,когато разбират за този “агресивен акт” срещу тези демократични и силни държави.
  При това,към датата на обявяването на войната -13 дек.1941г. ,тези държави не са водили антибългарска политика и не са се готвели да водят военни действия срещу България.

  Мъдрите наши държавници са хвърлили прах в очите на всички,особено на Съветите и Германия.Сталин обаче е прозрял флирта и затова проявява изключителна деликатност към нас.
  Какъв е бил смисъла от този екзотичен акт?При евентуално съприкосневение със силите на тези държави,ние -нашата държава е щяла веднага да поиска примирие.
  Българския Държавен глава Н.В.Цар Борис-Трети е казал уникална мисъл,която нито един друг държавен глава и политик не е изразил към този момент.Той казва,че “тази война ше я спечели тази воюваща коалиция,на чиято страна застанат американците”.Тези Негови думи също стават достояние на Съветското ръководство.
  До смъртта му в края на август 1943г.официалните Съветски власти и държавни функционери не са изразили нито една негативност по Негов адрес.Особено двата официоза-Правда и Известия.
  Поетата доктрина от Царя ” по-добре нашия народ да яде черен хляб,отколкото жените ни да носят черни забрадки” е провеждана и след смъртта му.
  Нашата държава вдигна ръце от страх пред Германия,посрещна войските на Съветския Съюз с песни,цветя,духови оркестри,лозунги(комунстически,но лозунги),демонстрирайки пълен отказ от военна съпротива…Та срещу САЩ и Англия ли реално е щяла да се съпротивлява?Точно затова болшевишко-чекистката сган в Русия и до денс не ни дава архивите на Двореца и другите институции.
  А пък българскта комунистическа сган постоянно мълчи за тези архиви и чрез свои поставени лица и комисии убеждава заспалия народ с думите,че в тези архиви “нямало буци злато” и че България е била третирана като “вражеска държава” от страна на Съветския Съюз.

  Точно такава държава-двеста пъти по-малка по територия и петдесет пъти по население да бъде “враг” на държава с над 5 милионна армия.Боже мили…
  Все едно един комар да бъде обявен за “враг” на един слон.
  И много български комунистически мръсници като разни историци-академици подържат тази измама.
  Следва…

 23. До БЪЛГАРИН, точно така. Винаги слагам кавички когато пускам чуждо мнение но от 10-тина дни имам затруднения с клавиатурата. Сега не го направих единствено по техчески причини. Така или иначе, приемете извиненията ми. Готов съм да понесе праведният гняв на на съветофилите по съвместителство днес путиноиди.
  Нещо повече с ваше разрешение и задължително с кавички ако ми излязат или позоване да продължи разпространеиието.
  Поздрави
  Георги Николов

 24. Към БЪЛГАРИН и Georgi Nikolov
  ======================================

  Верно,малко неудобно се е получило с тоя copy-paste,иначе идеята на колегата NIKOLOV е ясна,”братушките” са изпреварили англоговорящите си колеги с около 3 години.

  http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_443692.html?pagewhich=30

  Колеги,за да избегнете тези малки конфузии между съмишленици,с гугъла нещата стават за секунди.
  Аз например копи-пейстнах инфото за братушковските бомбички от викито,където е дадена пълната хронология на бомбардировките на България по време на ВСВ.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 25. Госпожа Савова, моите уважения, българските летци са воювали с американските бомбардировачи още докато Цар Борис ІІІ е бил жив. Защото е било нарушено въздушното пространство над България; дори са били наградени от Царя, който казал при изявените от тях опасения за дипломатически усложнения, че те добре са си свършили собствената работа и да оставят другото на дипломатите, явно имайки пред вид себе си. След това мистериозно е починал.

 26. Прав сте г-н Пандев,аз също съм убедена,че истината ще излезе!Мисля,че американските служби имат някаква информация,но може би изчакват подходящ момент!Не напразно Меркел беше подслушвана!Абе,бивши комунисти няма!

 27. Благодарности на господин Инджев, господин Георги Николов и господин Luben Pandev. Истината трябва да се знае и да бъде разпространявана. Приятен ден!

 28. Алтернативите на Борисов няма какво да ги търсим(те се знаят!)и да чакаме НЯКОЙ ДРУГ да ги предложи, за да ги подкрепим.

  Всеки си има свое, спечелило “вътрешните му избори” правителство от личности, на които има доверие. Трябва да ги предложим на общественото внимание и после настойчиво, упорито и обосновано да популяризираме тези достойни българи. С всички средства, които ВСЕ ОЩЕ са на наше разположение. Няма друг начин и няма друг кой! Нашият избор срещу избора на олигархията и петата колона.

  А на спечелилите в нашите “вътрешни избори” трябва от време на време да напомняме, че сега, когато залогът е съдбата на България, не е време за скромност!

 29. Много четящи Offnews, Faktor, Frognews и др. коментират под ник Българин, българин,БЪЛГАРИН, българин- данъкоплатец, българин- гласоподавател. Така че, кой от кого преписва или краде никове с цел компрометиране е спорен въпрос, който лесно би се разрешил технически 🙂

 30. Kъм SML

  Личностите от нашите “витрешни избори”,ако случайно дойдат на власт поради някаква извънземна,космическа случайност, ги чака съдбата на Стефан Стамболов.
  От дълги години това е начина,по който москва направлява съдбините на нашата Родина.
  Примери валяло!
  Особено през най-новата ни история(след 90-та година),където като започнем от Луканката,после непослушното момче на партията Илия Павлов,Васил Илиев и брат му,Фатик,Кюлев…
  За знайните и незнайни Круши,Мечки,Борсуци и др. плодове,хайвани и зеленчуци,да не говорим.
  Но,споменатите по-горе персонажи,паднаха курбан по време на техните “вътрешни избори”,защото другите избори,на които ние раята се бутахме както овце по разни избирателни секции,бяха ей тъй да си мислим,че нещо зависи и от нас.

 31. до тъпанарко:

  По принцип и от уважение, се въздържам от дискусии в този сайт, където смятам участниците във форума повече или по-малко за идейни съмишленици.
  Знам със сигурност, че разните там Илияпавловци,Василилиевци,Луканки,
  Круши, мечки и борсуци не са били избор на българския народ. Те бяха предвиден в Сценария курбан за назидание на непослушните и отклонилите се от предначертания път.
  Само от нас зависи нашият “Стамболов” да не го постигне съдбата на Стефан Стамболов. Ако всички неотделимо сме до него (а не го оставим сам да си троши главата) и недвусмислено показваме всеки път,че неговите решения са НАШИ общи решения, ще бъде безсмислено да го свалят или убиват, защото следващият ще бъде пак същия.
  Основната роля на мразената от всички тоталитарни режими интелигенция е първо да прозре и посочи верния път, а после с личен пример да научи народа си на жертвоготовност и солидарност.
  Българите се учат бързо! Да не ги подценяваме.

 32. Когато някоя държава обяви война срещу друга,тя трябва да е готова за война и да изрази(или намекне) тази готовност.
  А готовност за война се изразява когато има планове за война,а такива планове се подготвят от Щаба на Войската към Министерството на войната.
  От оперативна гледна точка съществуват два вида планове за водене на война-нападение и отбрана.До днес не е публикван никакъв план за нападение срещу САЩ и Велокобритания.Значи такъв не е имало,дори да е имало,не може да бъде секретен след толкова години.А да е имало,комунистиче щяха да го публикват,защото това щеше да влее вода в тяхната “комунистическа мелница”.Следователно Бългаия не е имала каквито и планове за агресия срещу САЩ и Велокобритания.
  Планове за отбрана срещу евентуална американска и британска агресия също няма.Тогава за каква реална война става въпрос срещу тези държави.
  Малко хора знаят защо започнаха бомбардировките на градовете,особено на София.И оше по-малко хора знаят,че тези бомбардировки не са част от военни действия,основаващи се на състоянието на война между България и САЩ( и Ангия).Да се бомбардира столицата на една страна не е голямо геройство,а терористичен акт. Англичаните негодуват с основание срещу германските бомбардиривки на техни градове,но къде е техния морал в подобни техни акции срещу български градове.Каква е разликата в невинните жертви на цивилни българи и англичани. Каква е разликата в техните страдания,каква е разликата в разрушените жилишни и обществени сгради в Лондон и София,каква е разликата в сълзите на жените и децата от тези два града?
  Кой все пак е дал “зелен светофар” на тези бомбардировки?
  Това е най-безпринципния ( за някои циник дори) държавник от всичките лидери по време на ВСВойна-Британския министър-председател.Той предлага и той налага на Британското правителство да започнат тези бомбардировки.Точно той нлага обявяването война на Финландия.С какво е по-различен той от Сталин по отношение на съветската агресия срещу Финландия и България?Срещу най-незначителните страни от цялата граница-фронт между Германия и Съветския Съюз.
  Точно той измами Югославското правителство в емиграция(Лондон) и Югославския крал.

  Да се убиват мирни граждани и разрушават граждански обекти на таква безпомощна страна като България не е демонстрация на принципност и морал.Уинстън Чърчил може би играе по-зловеща роля от самия Сталин по отношение на България.

  А от гледна точка на неприкосновеността на държавните граници,всяка страна има законното право да ги отбранява.Въздушните нападения на съюзниците нямат никаква връзка с обявената война срещу тях от България.
  Малко са сериозните историци изследователи на Втората Световна Война и особено на Германо-Съветската,които са разбрали,че Германия “де факто” прави саможертва с агресията си срещу Съветския Съюз и така спасява Западна Европа от болшевизация.Както съвсем малко са тези принципни изследователи като Виктор Суворов,които доказват несъмнено подготовакта на Съветския Съюз за напдение срещу Германия и респективно срещу цяла Европа.
  Тази негова теза се доказва съвсем категорично от многото съветски архиви,които чекистите не разсекретяват ,а някои руски кръгове изразиха убеждението,че никога няма да бъдат разсекретени и не бива да бъдат разсекретени.

  Чекистите не обнародват и не ни връщата наите архиви,та какво остава за техните.Коя е България,кой е Съветския Съюз.А архивите и на двете страни се държат в тайна от хората.И са еднаков ценни.Значи държавата Царство България е водила сериозна,”стойностна политика,която съвсем не е за подценяване.Отделно от това тя не е била антисъветска и антируска.Припомням за сетен път показването на български вестник от 1943г.от страна на Г-н Инджев в една програма по телевизията на един от най-изявените комунистически функционери Светлана Шаренкова,в който има реклами на съветски филми и книги.Комунистическата св… се направи че не вижда тези реклами,а Г-н Инджев широко разтвори пожълтетлите страници на вестника.
  Съветския Съюз започва да се готви за война на територията на Балканите още през пролетта на 1940г. Има такива планове,като част от тях бяха отворени до 1993.После болшевиките отново ги “затвориха”.

  Засега нито архивите ще ни връщата руските чекисти,нито паметниците на съветската агресия някой ще демонтира.Това твърдо се демонстрира от комунистческата Главна квартира и тихо народеца ни все още не увира.

 33. Колега SML,идеалист човек си ти!
  По принцип това не е лошо,ама в нашата чалгаризирана,опростачена и цинична действителност…не е здравословно!
  Ти май бъркаш България с някоя нормална и уредена,западноевропейска държава,където моралните ценности и човешкото достойнство са на най-преден план!
  Към момента хора като теб изобщо не се вписват в схемата на днешна неокомунистическа България!
  Ако някой като теб попадне,без значение на кое властово ниво,системата автоматично го изхвърля като чуждо тяло!
  Разбери,че след 25 години пак се върнахме там откъдето тръгнахме,просто това в което живеем в момента е осъвременена версия на това,което беше преди!
  А бе както е казал народа – пременил се Илия, погледнал се – пак в тия!

 34. към SML,
  Има достойни хора в България с управленски опит и направили не малко за нова България.Не сме само *чалга*.На някой от блога им се иска да е така.Стабилизиране на банковата система -Муравей Радев,БНБ-Гаврииски,МНЗ Илко Семерджиев,Камбуров.Европ. въпроси Надежда Неински,НОИ -Христосков,Нейков.И накрая големият държавник Иван Костов.Тези хора ,а и много други промениха България все пак за да не сме Белорус или Албания.Тук някои ще се разтресат ,но това са истини.Ако тези хора бяха в управлението нещата щяха да бъде друга.Но уви.Много сме преживяли.Ще преживеем и това.

 35. Г-н Николов, само за уточнение; не съм „БЪЛГАРИН“ а „Българин“, системата автоматично изписва името с главни букви. БЪЛГАРИН е някой друг. Преди време се крадяха никове, но от месец-два OFFNews мисля, че се справиха с този проблем. Има вече разлчни варианти на тази дума, но аз съм си Българин от старта на OFFNews.
  Поздрави.
  П.П. Най-голямата обида засега срещу мен е, че не съм българин.

 36. @ Тъпанарко и D.Savova

  Уважаеми колеги,
  И двамата имате право:)

  Наистина от време на време съм попадала на “властово място” и бързико са ме разкарвали, защото все се опитвам “да оправям света” т.е. да реагирам според вътрешното си чувство за справедливост. Но досега не ми е минавала мисъл да се променям:)

  Г-жо Савова, аплодирам и се радвам на предложението Ви с конкретните имена. Това е пътят! В момента разсъждавам върху тях и компетентностите им. Но със сигурност биха били много по-полезни във властта от тези, които са в момента.
  Не може да се надяваме само честните и задълбочени анализи в ivo.bg да променят решенията на властимащите в момента.Те НЕ ИСКАТ да се променят, защото нямат полза от подобна промяна.

  Надявам се и други форумци да дадат предложения и да се опитаме да отсеем най- подходящите. Иначе, ако чакаме, на следващите избори пак ще се наложи да избираме
  “между чумата и холерата”, които ни предлагат.

  Преди време, къде на шега, къде сериозно,предложих във форума цял алтернативен министерски съвет 🙂
  Очаквах други предложения или поне дискусия върху предложените имена. Реакция нямаше.

  Така че на следващите избори пак или чума, или холера:)

 37. SML,не това е пътят,за който говорите,пътят е борба срещу комунистическата сган и нейните креатури.

  Къде са сега тези “споособни управленици”,защо никой не и търси,пък и те не се предлагат.напълниха джобовете си и мълчат като риби.
  Това беше голямата игра на комунистите-да купят всеки,който би дръзнал да тръгне сериозно срещу тях.И ги купиха.В България реално никой не се опълчва срешу комунистите.Те затова измислиха различни названия за самите тях,та хората да не знаят къде са.А те са навсякъде.

 38. Не изглежда, че Кери ще ни спасява от Владимирка, просто погрешният ни път към Сибир се прегражда напоследък от свлачища, за които нямаме никаква заслуга. Неприятно ми е да си го мисля, но Кери няма да издърпа ушите Му заради двойните нескопосани игри и на Изток, и на Запад, а заради преговорите да се намали чудовищната цена на тока в американските “Марици”…или заради други конкретни ползи – вреди. За жалост, Западът не пожела да си разваля отношенията с Путин за каквото и да е. Никога не подкрепи България да се отскубне от мечката. Единственият политик, който отскоро, неочаквано, но упорито ни помага да скъсаме с Москва, е самият Путин. Да е жив и здрав, той помага в това отношение на цяла Европа и половин Азия. Рухнаха западните – надежди ли бяха, илюзии ли, бизнес интереси ли…рухнаха, сега имперският скелет на “партньорска” Русия се вижда и без рентген.

 39. Алтернативата на Бойко Борисов е самия Бойко Борисов.
  Той е символ на психиката на народа.След като този народ го избира така упорито и дисциплинирано толква пъти,значи той се харесва на този народец.Няма по-избираем политик от него,явно е че ще остане в новата история на новокомунистическа България.

  В България всеки символ говори много силно,може сувсем справедливо да се каже,че това подобие на държава е най-символичната.
  Този път ще пропусна да спомена най-силните символи.
  И по пътя на елементарната логика лесно се стига до извода,че най-силната черта на българския народ е неговия символизъм.Най-силните му символи са най-високите и най-светлите.Те са дълбоко врязани в бездушевното му тяло.
  Става въпрос за символите на “светлите хоризонти на бъдещето”,което не дойде и никога няма да дойде,но това не пречи на народеца всекидневно да им се радва.

  Точно този идиотизъм на българския комунизъм е станал символ на българина.И двете категории вървят ръка за ръка по безкрайната река на глупостта.Приятен вървеж драги сънародници…

 40. Въпросът е дали сме склонни да отстъпим част от нашите права, извоювани със столетия пред страха от тероризъм Американците го направиха, французите не са склонни. За тях свободата е нещо свещено и засега не смятат да се огъват пред терористичните заплахи и атентати. Изказването на френския политически елит за среща на вътрешните министри по повод затягането на граничния контрол на ЕС, е основателна. Трябва да се изгради добра мрежа от комуникация и сътрудничество, ако трябва да идват и служители на гранична полиция на други държави, в случай че външните граници се окажат застрашени. Крайно време е да има европейски сили за сигурност. В противен случай всяка страна ще трябва да се справя със собствени средства и сили,което няма как да даде нужния ефект.

 41. Хрумна ми току що нещо. Дали тези изчезнали 4 милиарда, не изпразниха по някакъв начин портфейла на държавата ни за превъоръжаване на армията..и то по натовски стандарт ?!

 42. АНТИКОМУНИСТР
  Не!Това е пътят! Лична и политическа отговорност на партията към която принадлежат некадърниците или престъпниците.Както искат така да се наричат.Разлика няма.Поимено!Какво да кажем за бившият фин.министър Чобавнов при когото гръмна КТБ.За награда депутат от ДПС.Какъв иска да се нарече от горните категории които ги изписах.Ами Бисеров Зам.председател на Нородното събрание.Срам!Позор.Никой не говори за това.Поимено и персонално барабар с партията.Иначе дълго ще духаме постната яхния.Примери хиляди.Аз лично винаги ще назовавам нещата персонално.Призовавам и другите за това.Горда съм ,че съм българка и демокрацията ми даде право да съм свободна и да говоря каквото мисля.За изхранването на мен и близките ми ще се погрижа сама.Доволна съм от личният си живот.Дразни ме само глупостта на сънародниците ми и неумението им за преценка на нещата от живота.
  Дари
  За Мариците-Тец-овете.Помните на какво приличаше Старозагорското поле.Помните загазяваниятя и отравяне на природата.Всичко си има цена.Цената е в крайният продукт.Но аз питам друго.Защо управляващите не водят преговори със собсвениците на тези ТЦ-ове.В пресата четох публикации от управляващите тези централи, които предлагат различни варианти за цената на тока от там.Но те се оплакват ,че никой не сяда да разговаря сериозно с тях.Даже едното им предложение беше да им се разреши да продават ток свободно, като за целта предлагат сами да си изградат електропровод през Сакар планина до Турция.Нито дума от наша страна.
  Явно нашата мафия използува Мариците за да оправдава кражбите в енергетиката и загубите от Руските проекти.Така мисля яз.

 43. Според мен Проблема е Ясен!!!
  Едни дебели неграмотни Бракми, седят в Парламента и Министерски Съвет и на важни и неважни държавни постове въобще, Жумолят Простотии и няма Юнак, който да ги разкара!

  Този проблем показва Дълбока болест, която владее народа. Болест родена от фалшивите човеци отгледани от един фалшив строй, който ги учеше, че държавното е наше, тоест кражбата е привилегия и че Исус е измислен от някакви попове, за да владеят света.

  Такива болести не се лекуват с лекарство а със съдба! Докато гладния не се нагладува, лудия не се налудува и крадеца не се накраде няма да оздравеем.

 44. Б.Б. искал няКОЙ друг да му решава ПРОБЛЕМИТЕ?!?
  КОЙ???
  Ако няКОЙ друг трябва да решава проблемите на Б.Б. , то ЗАЩО ни е нужен пък ТОЙ?!?
  Нито като министър, нито като пРЕЗИДЕНТ!

  П.П. Може би РБ трябва да помисли за излизане от това правителство?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.