Слово за смет

Емблематично е числото 100. То е нарицателно за „ твърде много” и единица мярка за предел ( включително на търпението).

Сто дни толеранс се дава на новата власт да се изяви. „Сто пъти ти казах”, натякваме на неразбиращия или отказващия да разбере нещо. В жълтата ни публичност си имаме дори един богат сноб с прякор „стоте манекенки”- ще рече, страшно много му се лепят.

 

Само спадът до стотното място на свободата на словото, според класацията в годишния доклад World Press freedom 2014 на международната организация “Репортери без граници”, явно не се смята за нещо „голяма” или прекалено.

 

Покрай трагичните събития с тероризма във Франция си преговорихме като оставачи урока за фундаменталното значение на свободното слово . И какво от това?

 

Изправени сме на черната дъска в световната класна стая, но никой тук не се черви от поредната двойка по демокрация, с която ни зашлевяват. Направо ни заявяват, че сме се върнали в предучилищна възраст, защото българското свободно слово е в режим на свободно падане година след година.

 

Няма друга област в състезанието по цивилизованост, в която България да е толкова провалена. Няма!

 

 

В навечерието на приемането на страната ни в ЕС българското свободно слово е заемало завидното високо, спрямо сега, 35-то място. Сгромолясването от тогава е трикратно. Подобно нещо като тенденция не се случва нито в социалната сфера, нито в икономиката, нито в спорта, културата, и дори на демографската пързалка, по която сме се спуснали.

 

Нима фундаменталните констатации за фундаменталния проблем за фундамента на демокрацията в България не заслужава кризисен национален форум на институционално най-високо ниво с участието на граждани ( които ценят гражданските свободи)?

 

Липсата на подобно внимание, пълното отсъствие на зачатъци на тревога дори сред въпросните институции, говори само за едно: за тях това не е проблем. Нещо по-лошо, това е по-скоро извоювано от самите тях благо за правото им да си правят каквото си искат.

 

Запитан насред Париж вчера какво би променил в този смисъл, премиерът Бойко Борисов отговори, че вече лично се е променил, като спрял да общува с медиите.

 

И после нямало прераждане!? Ами това си е живо потвърждение, че Сталин е жив в корпулентното тяло на нашия върховен управник и ни обяснява кратко и ясно: „ няма диалог с медиите, няма проблем”!

 

В народната приказка момата с най-малко смет вкъщи печели уважението, а у нас на сметка излизат управниците с най-много сливи в устата, замитащи под чергата (само)уважението към основополагащата ценност на демокрацията.

 

 

28 мнения за “Слово за смет”

 1. Г-н Инджев,
  Срамувам се от словото в България.Срамувам се от медиите.Срамувам се от авторите.Срамувам се от тяхната автоцензура.Срамувам се от техният мързел.Вие сте единственият свободен,откровен,талантлив,непродажен и откликващ на всички важни събития в нашият живот.Следва Ви Иво Беров.Толкоз. Други няма.Поздравявам Ви.

 2. Мутрата се е променила преставайки да общува с медиите!Безпардонно и просташко поведение спрямо Бенатова ,пред микрофона на която той направи споменатото изявление. В центъра на Париж!!!В БГ посолството!Очудвам се ,че чуждесраннити лидери с които той се целува по повод и без,не прозират ИСТИНАТА,че човекът с когото се прегръщат е един нахален,безкултурен простак,издигнал се на върха на държавата по неведоми пътища.Или са ведоми за мнозина,но…”интереса клати феса”…

 3. Какво друго да очакваме от човек, който няма изначална представа за демокрация, човешко достойнство, отговорност пред човека???
  Човек, който е горд с простащината и простотията си?!?
  Милиционер напуснал милицията за да остане верен на господарите си oт партията майка БКП!
  Слуга, който е на колене пред високостоящите и тъпче нискостоящите – както е в джунглата!
  Не можем да очакваме Бойко Борисов да се промени!!! Бойко Борисов се е снишил според тоягата, която е развъртял гласоподавателя – последните резултати на изборите – и според съвета на Тато (му), който той особено почита и уважава!
  Само гледайте как ще се развихри мутрата Борисов ако на следващите избори спечели повечко гласове и има шанс да направи правителство сам или с бандитите от БСП и/или ДПС! И как ще ни демонстрира отново безогледната си дебелащина.

 4. Привидно “не по темата”:
  Ура! Петко Сертов, българският Джеймс Бонд се намери! По-точно, нощес, ей-тъй, ни лук ял, ни лук мирисал, сам се върна. Сякаш бил прескочил по чехли до комшията.
  Нищо му нямало, казват – здрав е, не са му гасили цигари по лицето, не са му пускали ток по гениталиите, пръстите му и те, всичките на място /за акъла не казват/.
  Претърпял бил в братска Гърция лек пътен инцидент /сигурно колоездач го е блъснал, защото ако беше ПТП с МПС, братята гърци щяха да го регистрират, да го огласят, пък да арестуват виновника и производство да има – предварително, съдебно и прочие/. Бонд /Сертов/ полежал месец в болница, ама не се обадил на колегите да спрат издирването, щото си бил забравил телефона.
  Те затова и нашите медии /тези със “свободното слово” нищо не знаели. И си мълчали. И ще си мълчат…
  Бонд /Сертов/ е това, не е някой велосипедист.
  🙂

 5. Predelna netarpimost; turski kenef, mutiral v gavkavo saedinenie, zdravo svarzano s parichni potozi.

 6. Иво,
  радвам се, че те видях в студиото на Нова ТВ с коментар по актуалните събития. Имам нужда от твоите анализи – помагат ми да се ориентирам в сложната обстановка. Да ти е яка клавиатурата и дано се появяваш по-често на екран.
  Всички бъдете здрави.

 7. Поне два цивилизационни продукта можем да дадем на света днес; и двата комуникативни по природа:
  1. Клек магазинчето, където първо се явяват обувките и част от подбедриците на купувача, а лицето спуска гласа си от височината на отсъстващата в комуникативната ситуация глава. Много любопитна несиметрична форма на социалност.
  2. Министър председател, който не говори с медиите, но забележете – става все по-диалогичен! Интенциите на властта се ‘съобщават’ на населението по индукция. Така връзката медии – държавност е окончателно обезсмислена.
  ps: ‘Спестихме и тук пари’ -Б.Б.

 8. Какво повече от написаното гук може да се каже за Супермена от Банкя-НИЩО!!!! Ама още по-нищо може да се каже за тази ,за съжаление доста голяма част от българите,които си го избраха!! Просто лош матриял ,на който той разчита и печели?!

 9. Милиционерското добиче от обора в Банкя отново се из..ра върху националния имидж на РъБъ (който всъщност си е жив нямидж, но това друга тема). Това същество не пропуска случай да ни накара да се срамуваме, че сме българи. Като че ли по специална програма го прави…

 10. Както част от представителите на дълбоко прогнилата ни и дефектна съдебна система започнаха да се пробуждат, така и в журналистиката промяната може само и единствено от вътре да тръгне.

 11. Драги Инджев и съфорумници, аз нямам какво конкретно да коментирам към тази статия, просто искам да си обявя новото партизанско име – “Тройной с лед”…

  Апропо, какъв би бил коментарът на този блог за случая Сертов?

  Има ли някаква роля разредения Тройной или друг вид аперитиф?

 12. Няма ли кой да го научи поне на възпитано поведение, когато присъства на международна сцена.Върви , сложил ръката си в джоба на панталона си , в присъствието на еврокомисари.То бива недодяланост, ама за 4 години като министър – председател, поне това да беше научил.И аз се срамувам от това недоразумение , а и от почти цялата ни политическа сбирщина.А за медиите, пред които не говорел, освен ако трябва да защити руските интереси, и той носи вина.Всичките мръсни сделки за вестници,телевизии и издателски комплекси , ставаха и с участието на Боко.А финансирането беше от КТБ, която дружно пак тази прокълната полит.класа фалира.В мафиотските държави свобода на словото не може да има и на френския посланик му се заканват , а на предишния и орден не му дадоха, и колко пъти ги пъдиха.

 13. Просто: ТОЙ каза от Париж, че ще продължава да работи за интересите на КОЙ!!!

 14. “— Разбира се, че ви разбирам много добре — отговори Швейк. — Сега вие говорите също като тенекеджията Покорни в Будейовице. Когато го питаха дали се е къпал вече нея година в река Малша, той отговаряше: „Не съм, но за сметка на това тая година ще се родят много сливи.“ Или го питаха: „Тая година ял ли си вече гъби?“, пък той отговаряше: „Не съм, ама новият марокански султан, разправят, бил много добър човек.“

  Господин Инджев, аз не виждам разлика между тенекеджията Покорни и Бойко Борисов – наший премиер.

 15. Потъването е неудържимо и необратимо.
  Защото не потъваме в океан, море, река, езеро или блато..Потъваме в лайната на посраните червенорусковци. Кой ще се отгнуси за да извади от кенефа хумос советикус булгарикус, който се храни с екскрементите на самодръвци
  и малорусци. Торни червеи които, отгоре на всичко и се мислят за връх на хранителната верига. Воняща, разлагаща се биомаса от изпражнения… Това е българския политически “елит”. Това е и българската медийна
  “върхушка”. Това е и българската “държавна”
  система.Червей до червея, буболечка до
  буболечката лапат, изяждат,разяждат, разлагат за да произвеждат миризливия ГАЗ на мърша.
  Затова потъваме в собствените си гомна.
  Няма измъкване.
  Студената война е спасението ни! Дано някой пребори погнусата си и изрине това бунище. Па ако ще да изрине и нас.

 16. Благодаря Ви,Г-н Инджев.Продължавайте да бъдете безкомпромисен към всички политически “к..ви”.България има нужда от такива като Вас.Поговорката:’Всеки народ си заслужава участта и управниците”е в пълна сила,но за да настъпи промяна са необходими ПРОСВЕТИТЕЛИ.Сполай ВИ!

 17. До LUBEN PANDEV

  “Потъването е неудържимо и необратимо.”
  Че е потъване,потъване е.Че е неудържимо,неудържимо е.
  Виж за необратимостта на процеса,вече може да спорим!
  Неудържимо потъват и цените на петрола,а с тях може да потъне и императора путин.
  Виж тогава,някои неща може да станат обратими.
  Но,това са все условности.
  Онзи ден по Нова ТВ имаше интервю с Алекс Алексиев,който се изказа за Обамата-Алабамата-АлаБалата,като “краен левичар”.А това значи,че по-рано от края на лето 2016-то не се надайте!

 18. Петко Сертов.Какво недозазумение.Пазитител на националната сигурност на Република България.Та той не може да опази своята сигурност,камо ли тази на държавата.Каква безотоговорност,какво безхаберие.Чувството на недосегаемост и всевластие се корени още от партизанският произход на човека.Подкрепено със службата в Държавна сигурност.Ето още едно подвърждение,че такива хора с такъв произход и минало не трябва да бъдът по върховете на управлението на днешна България.Да ме прости Господ ,но същото мниние споделям и за Ирина Бокова.Потомка на убиици и сестра на недоразумението Филип Боков изрекал кръчмарската фраза *Вината поемаме с мезета* за страдалците на българският комунизъм.Издигането й за ръководител на ООН поражда смут и безпокоиство в душата ми.Няма ли по достойни и чисти българи за това международно признание на България?Не няма.Защото достойните българи са оплюти в зародиш.Още от съмишлениците умело подстрекавани от бившите управници/преди 10 ноември 1989 год/ и техните потомци и слуги.

 19. Г-н Инджев, вчера направихте паралел между Г.Марков и френските му колеги от Шарли Ебдо, та се чудех КЪДЕ сте забравили и плаката с А.Политковская – “Je suis А.Политковская”?
  В Париж сигурно е имало такива плакати , макар да не се видяха в ТВ предаванията?!?
  Путин е световният тиран срещу свободата на словото, защото в Русия остана само свобода за ПРОПАГАДНОСТТА му. Което предполага , че там вече няма джурналисти, т.е. там нямате руски колеги, като и положението в НРБ е подобно на това в путинскиЯТ райХ, където се следва раССийСТКАТА на хитлериските нацисти за юденрайн(Judenrein), за да се установИ ТОТАЛен словоРАЙН(х)!

 20. В началото бе словото! Дори в библейските книги пише, че Словото е Първо! По Божия Воля!

  А тук по волята на антихристите със златни кръстове на гърдите и татуирани демони по плешките, словото се мъдри на последно място. На тях слова не им трябват, макар словесната реч да е последното най-голямо изобретение в човешкия организъм. Няма слова, няма диря за техните кражби и безчинства.

  Какво по-голямо доказателство за антихристката природа на нашата властваща над имането на народа класа.

 21. По повод ужасните убийства в Париж у нас се заговори за свободата на словото.Ще минат ден-два и нещата ще тръгнат по старому.Говорят и добре познати удушвачи на словото,а много от тези,които мълчат говорят с мълчанието си. Вчера в Нова ТВ беше Иво Инджев.Както винаги г-н Инджев би камбаната за нас-да се поучим от миналото и настоящето и да мислим за своето и на децата ни бъдеще.С книгите си,участието си в медиите/макар и много ограничено/и блога си той твърдо стои на позициите на свободната мисъл и слово.У нас свободно говорят нищо неказващите, манипулаторите и демагозите. Дугите-колкото им се позволи.За книгите на г-н Инджев и за други като тях има пълно медиино затъмнение.Няма рецензи,критики и мнения.Защо да се показва,че те съществуват? Когато говори пред медиите отрежда му се малко време /не е така при празно или удобно говорещите/,грубо го прекъсват,което го принуждава да говори бързо.За да е справедливо трябва да се отбележи ,че водещите са две категории.Едната е на заклетите врагове на свободното слово.Те канят за да си увеличат аудиторията и да се покажат като плуралисти. Другата категория са нормални журналисти които спазвайки автоцензурата все пак се опитват да допуснат да се каже нещо повече.Общо за двете групи е страхът.При първите-да не се навреди на интересите им и на интересите на тези,които стоят зад тях.При другите да не изстинат местата им следствие повече говорене. И така-фалшиви блюстители на свободното спово надуват свободно зурлите за него,но се чува добре познатата фалшива песен на измамниците.

 22. Нискоинтелигентен управник-държавник се избира от нискоинтелигентен народ. В поелсдните много години,той е все избираем,което значи,че интелкта и моарла на анрода са същите-нпаредък никакъв.

  За всяко желано нещо се тръгва отнякъде,сиреч има начало,начален,стартов пункт,стартова линия,стартови пистолет ,стратови сигнал…

  Какво иска българския народ??? Ами иска,как да да не иска и затова ББ-то в прегръдките си стиска.
  От Русия няма спасение,от ББ няма успокоение…
  Тъга и мъка…не водят до сполука…

 23. С БНТ и БНР, като лидери на несвободното слово, трябва да се постъпи така, както с Националната телевизия на Гърция, която беше разформирована и всички журналисти бяха освободени от работа, а след това се създават нови медии от нормални и освободени от автоцензура журналисти.

 24. @антикомунист

  Защо не се наречеш направо “антибългарин”? Очевидно възхищението ти от величието на руския народ и презрението ти към българския са в основата на крУгозора ти, така че не се свени – дай израз на съкровените си чувства, които така или иначе не можем тe спря да споделяш тук всеки ден. Но не очаквай симпатии от български патриоти.
  Ще ти дам обаче и малко материал за размисъл: като гледаш какви уродливи мракобесници избира “великият” руски народ да го управляват (=крадат), не те ли навява мисълта, че и руският мат`рял е от същото качество като българския? /На мен няма нужда да отговаряш, достатъчно е да отговориш на себе си/.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.