Първи сондажи за президентския фрак(инг) на Борисов

Когато в политиката, засягаща съдбите на милиони хора, се случи нещо за първи път, то заслужава да бъде запомнено и припомнено на забравилите.

 

Припомням, че в книгата си „Премиер на РъБъ”, чието редактиране приключи в късната пролет на 2013 г., се ангажирах с прогнозата, че Бойко Борисов ще посвети остатъка от политическата си кариера на мечтата да грабне и „Купата на съветската армия”, президентския пост, който му липсва в колекцията.

 

За първи път Борисов коментира тази ( моя) хипотеза от трибуната на Народното събрание на 27 октомври 2014 г.

 
„Има много тънки сметки, игрички и планове, но ГЕРБ не участва в тях, заяви Борисов с цел да се избегнат спекулации декларира: “Президентските избори не влизат в моите планове”.

Така в политическата сделка за формиране на кабинет той за пръв път намеси и фактора президентски избори, без да е ясно каква е връзката между двете, освен неговите лични планове. ( Медиапул)

 

Би Ти Ви обобщи темата същия ден така:

 

„Борисов няма да се кандидатира за президент при стабилен кабинет

Три варианта пред политическото бъдеще на страната очерта лидерът на ГЕРБ

 

Три варианта пред Народното събрание очерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Готов съм да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии, за да вземем общо решение, кой вариант ще изберем”, заяви той в речта си от трибуната при откриването на 43-ия парламент.

Борисов обяви, че е готов да оглави правителство с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, което може да бъде с кратък мандат, до следващата година, когато да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с местните.

Вторият вариант е двугодишен мандат и избори “2 в 1” – парламентарни и президентски.

Третият – да се тръгне на четиригодишен мандат и след две години и половина “няма да се кандидатирам за президент. Казвам го от трибуната, за да не се спекулира повече с това”, добави Борисов.”

А ето и как за първи път прогнозата (ми) за апетита на Борисов към президентския пост се потвърждава от един от най-приближените до премиера политици, който пуска контролирано сондата за проверка на обществения отзвук с уговорката, че това било негово лично мнение.

Красимир Велчев: Борисов ще е достоен президент, нормално е да се кандидатира

15.01.2015

 

В. „ 24 часа”

 

Със зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА 

 

Все повече нарастват очакванията, че в края на следващата година Борисов ще се кандидатира за държавен глава. Ако ползваме спортната терминология, какъв е залогът, че това може да се случи?

– Залог не мога да дам.
– Зная, че това не се говори в партията, но питам за личното ви усещане.

– Абсурд. Аз никога няма да му задам въпроса “Ще се кандидатираш ли за президент?”, защото това е колкото важно в национален мащаб решение, толкова, а и в най-голямата си част засяга самия Борисов. Много е лично. Аз мисля, че това е логично и би трябвало да го направи, защото той извървя много дълъг път, и то съвсем прозрачно, пред очите на целия български народ.
От 2001 г. той е пред очите на всички, много пъти и оклеветяван

и упрекван. От друга страна, в тези битки човек се калява. Тази промяна у него, дори само за последните 2 г., е голяма. От него би станало достоен президент.

– А кой тогава ще е премиер?

– Когото Борисов посочи.”

 

Според скромното ми мнение, изразеното „лично мнение” на Красимир Велчев – в партията, в която още от трибуната в НДК при нейното учредяване Борисов лично забрани личните мнения по президентската тема („за президента Първанов ще говоря само аз”, отсече той и всичките няколко хиляди учредители смирено се съгласиха)?!- това интервю на Красимир Велчев има стойността на прогноза. Тя ни съобщава на практика, че Борисов не очаква да изпълни мандата си като премиер. Само при тази хипотеза той беше обещал да НЕ се кандидатира за президент.

 

 

 

15 мнения за “Първи сондажи за президентския фрак(инг) на Борисов”

 1. Само трябва да му видиш побойническата изтъпяла мутра без грим и ще ти стане ясно какво става в Жална Майка България!!!

 2. Според мен, плана на Борисов е много по-мащабен:

  “И още нещо, което се налага да признаем. Досегашният политически модел е изчерпан, преходът към демокрация катастрофира в задънена улица, наличният политически елит е компрометиран и нефелен. Трябва радикална смяна на цялата система, по която функционира страната ни. Включително гласуване на нова Конституция, която да я промени – като замени матрицата на парламентарната република с президентска такава. Ако не друго, този модел ще скъса с традицията на размитите политически отговорности, която изстрадваме досега.”

  Едвин Сугарев

 3. Това чучело ще “спечели” и президентските избори ако го кандидатират. Щом го преизбраха за премиер??!

 4. Никога не съм имал и грам съмнение, секунда колебание, че единствено което мотивира бб след като пренебегна своите 53 не-та за влизане в политиката е мечтата за голям шлем. Лидер на най-голямата партия, столичен кмет, премиер и … президент. Няма сила по света и у нас да ме убеди в обратното. Дори стопанинът на блога да се заеме с неблагодарната задача. За Император Тиквоний банкянски който с всеки изминат ден стига нови и нови висоти на висш пилотаж в чалга политиката всичко извън този непомерен мерак е шменти капели.
  Но пасаран!

 5. Изживява се като Путин в български вариант.НО тук сме пред тотален фалит – доказателство е разграбването на КТБ, сагата с Петрол, Виваком, безпътицата с пенсионните фондове, липсата на реформи,липсата на правосъдие, 100-но място по свобода на словото, теглене на милиардни заеми, проруската ориентация на управляващите и т.н.Фалита ни като държава ще изпревари президентските избори.

 6. MIKA,
  Сугарев греши тотално,както между впрочем и много пъти.Борисов не умее да управлява.Той може да делегира власт на случайни хора.От *мачлетата* например.Спомнете си колко калинки имаше в първия му мандат.Той няма аналитичен ум.Той няма чувство за лична отговорност.Той е *тука има*,тука нема*Днес е едно ,утре друго.Той няма интелект на управленец.По една случайност не ни завлече на дъното в първия мандат,Да не повтарям грешките.Цветан Василев,Пеевски при него избуяха.Плъзгаме се по нанадолнището.По чудо оцеляхме.Не ,мерси.

 7. От високо се пада лошо.
  Който се опита да надскочи боя си, обикновено изяжда боя.
  От кого, ще видим… Я от Путин, я от Меркел, я от Обама.
  Но и бая нашенци ще си почешат пестниците.
  То и Голиат се перчил на Давид, ама едно камъче в прашката му объркало плановете да стане президент в светите земи.

 8. Помня добре изненадващото Б. Борисово “Президентските избори изобщо не влизат в моите планове”.
  Тогава и аз като други се чудех дали петела кукурига защото има визия за утрото или е стумилиран от факта, че е на върха на купчината конски л….!

 9. 100%зависимост от путин ни завещава наш бойко …. Обама ни завещава визи но не сега.

 10. Нещо ми се мотае в подсъзнанието,че бб разбира само от морков и тояга.

 11. Пълно съвпадение по отношение мораториума за проучване наличието на шистов газ в България изразиха днес “защитника” на българските интереси премиера Боко Банкянски и защитника на руските интереси у нас Вагинин, в противовест със държавният секретар на САЩ Джон Кери, който “незнайно” защо бе дошъл в България, за да ни спасява от енергиината зависимост (колониалното робство по думите на фюрер Сидер) на Русия. Оказа се, че интересите на България и Русия напълно съвпадат за съжаление на американските колонизатори (уж наши съюзници). И както е казал поетът: “Един е лозунга: Съюз с СССР (казала го е и Ванга според Нешка и Снежка Рудолф) и с Русия”! А американците, сър Кери и Обама да си гледат работата и да не се месят в нашите работи! Днес друг защитник на “националните (руските)” интереси организира “протест” против посещението на Джон Кери в България! Предполагам, че това в никакъв случай не смущава съня на голяма част от управляващите, начело с главатаря им Боце, пръв приятел и съратник на Гоце!

 12. @ ? Бойкова Борисова

  Чух, че баща ви Бойко очаквал внуче. Ако то има проблеми със заспиването, пускайте му словото на дяда му пред Джон Кери. Гарантирам ви, че много помага – мен успя да ме приспи (в 19h!). Това означава и че ако стане дедото президент, новогодишни фойерверки няма да има, защото още по време на обръщението му към нацията всички ще сме заспали.

  (А че президентските избори са първа и единствена точка в плановете на Борисов, е повече от ясно ако не от друго, то от стриктното спазване в БНТ на директивата отпреди 2013 година: “да му пазят гъза” (както обича да казва агент Бор).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.