Вместо “цветна революция”, тук имаме черно-бял рус(офилс)ки телевизор

 

 

Седмица след като атентатите в Париж детонираха не само френския, но и световния дебат за отношенията между исляма и християнството, в Русия и в резоньорската русофилска част от българската публичност връх започна да взима …солидарността с обидените мюсюлмани. Първоначалните изблици на солидарност с окървавеното европейско свободно слово постепенно, но вече преобладаващо отстъпиха място на размахания най-напред в Москва пръст, а вече и у нас, срещу богохулството по принцип и в частност- срещу осмиваната от френските карикатуристи мюсюлманска символика.

Другата перверзия с български адрес е сливането на левичарското говорене и мислене с русофилството у нас- тук традицията на европейския социализъм от края на 19 и началото на 20 век, характерна и за тогавашна България, която определя Русия като най-отвратителния източник на тирания в света, отдавна е задушена.

Русофилията надделя и този в България пред левичарството по линия на победилата вълна на критиките спрямо карикатуристите от „Шарли ебдо”, чиято левичарска нагласа е тайна само за онези българи, които не искат да чуят за нея, за да не изпитват неудобство, когато пет пъти на ден се кланят на Изток пред иконата на Путин. Атентатите детонираха споровете за исляма и християнството, но не детронираха самия Путин в представите на русофилите у нас.

В България сред най-яростните защитници на обидения ислям се оказаха най-големите русофили, именуващи се тук патриоти. И как няма- техният пророк Путин отдавна им е показал „верния път” с изявлението си от 16 декември 2010 г. по телевизионния канал „Россия 1” ( повторено и през януари 2014 г.). В отговор на въпрос на водещата по конкретен повод ( терористичен акт в руската азиатска периферия с предполагаеми ислямски корени), Путин заяви:

“Вы знаете, у нас восточное Христианство – Православие. И некоторые теоретики Христианства говорят, что оно во многом даже ближе к исламу, чем, скажем, к католикам. Я не хочу оценивать, насколько справедливо такое утверждение, но в целом сосуществование этих основных религий осуществляется в течение многих столетий”. Владимир Путин.

 

В резюме: Путин смята исляма за по-близък до православието, употребявано днес в Русия като идеологическа спойка на мястото на дискредитирания комунизъм, отколкото са западните деноминации на християнството.

 

Понеже в телевизионното си интервю, в което, канонично погледнато, той на практика богохулства срещу православието и християнството, Путин безадресно се позовава на „някои теоретици на християнството”, ето какво казва един такъв днешен авторитет (за Путин), като ултрашовинистичният гуру на евразийската мода в Кремъл .

Александр Дугин:

 

«Евразийская модель основана не на поверхностном противопоставлении конфессиональных признаков, что привело бы к утверждению абсурдных с геополитической точки зрения тезисов о “политическом и цивилизационном единстве христианских держав” или о “едином” исламе, но, напротив, на убежденности в общих цивилизационных задачах тех конфессий, которые, будучи различными, принадлежат к общему геополитическому семейству. Первые евразийцы, двигаясь наощупь, не без остаточного православного высокомерия, говорили о том, что ислам традиционных мусульманских народов России есть как бы не до конца осознанное Православие. Верная интуиция, выраженная неадекватно. Основываясь на трудах Рене Генона и традиционалистской школы, мы можем уточнить сегодня этот тезис и сказать, что Православная Церковь и традиционный (шиитский, ханифитский, суфийский, одним словом, евразийский) ислам представляют собой полноценные и подлинные восточные традиции, в то время как протестантизм и ваххабитская ересь суть пародии, подделки, результаты апокалиптического извращения чистой духовности.”

Накратко, проповедникът на покръстените в евразийската му теория руски управници учи, че политическото и цивилизационното единство на християнските държави ( именно държави, а общности- в руското имперско мислене държавата е на пиедестал!) е геополитически абсурдно. Това, според него се отнася и за „единния ислям”.

Дугин не само категоризира близостта между православието и „правилния ислям”, изброявайки кои клонове на религията на Корана са му близки, а кои – не, но и „изобретява” понятието „евразийски ислям”. За целта Дугин дори стига в „прозренията” си със задна дата, че някак по интуиция първите „руски мюсюлмански народи” били всъщност не съвсем осъзнати православни.

 

Каква християнско-мюсюлманска дифузия на полето на съпротивата срещу постренесансовото християнство, издигнало Човека в центъра на мирозданието! Дифузия, която всъщност е конфузия- но да не се бърка с Конфуцианството, което, уви, подобно на православието, прокламира пълно подчинение по вертикала и също е част от азиатската традиция на йерархично изгодния за властта ред в държавата!

 

Онова, което Дугин и Путин спестяват да изрекат откровено като източник на тяхната любвеобвилност към исляма, произтичаща от православни позиции, е истината, че православието, подобно на исляма, не защитава човека от държавата, а обратното- включително като учи вярващия на смирение пред висшата ценност, самата държава.

В Русия, както знаем, държавата, това е Путин- абонираният от години за подигравателната позиция в западните класации „Най-влиятелна личност в света” именно заради деспотичната концентрация на власт в ядрените му ръце.

 

Механиката в мисленето по аналогията „ислямът е приятелски заради враждебността му към свободолюбивия Запад”, която подклажда руската параноя от Запада и обособяването на „руския свят” като самостоен, самодостатъчен, специфичен и неподдаващ се на западното влияние, взима на въоръжение черно-белия силаж и го слага в някаква опростена хранилка на православно – ислямски съюз, който има задачата да не допуска в понятието „евразийски” да надделява думичката „евро”. Всичко, което може да се използва срещу Запада, е добро в тази схема, изпитана още през втората половина на 13 век от канонизирания за светец в Русия пълководец Александър Невски, съюзил се със Златната орда във войните му срещу западните християни. Свят съюзник на ордата срещу нечовеците от Запада!

 

Най-удивителното е, че тази дивотия не просто се преглъща, но направо се прегръща най-горещо точно от българите, за който всичко турско ( в случая със Златната орда- тюркско) и мюсюлманско подлежи на анатема по исторически причини. Историята обаче занемява в тях, колчем им подсвирнат от Москва.

Така стана и с „възродителния процес”, заклеймен от БКП след 10 ноември по московски сигнал. След отслабване на съветско-руската критика към него, престъплението към българските турци и мюсюлмани беше набързо беше заметено под червения правосъден килим.

 

Не знам за руските черно-бели мозъци, но на българските мога да припомня вица за милиционера, който твърдял, че имал цветен телевизор. На учудените си колеги, които знаели за черно-белия му телевизор, той развил теорията с помощта на въпроси и самодостатъчни отговори: „Черното цвят ли е? Бялото цвят ли е? Е, защото тогава да нямам цветен телевизор”?!

 

16 мнения за “Вместо “цветна революция”, тук имаме черно-бял рус(офилс)ки телевизор”

 1. Попаднах на това във Ф-бук на страницата на Григор Лилов –
  Защо Джон Кери беше у нас?
  БЪЛГАРИЯ – В ЕПИЦЕНТЪРА НА БУРЯТА!
  Дълга статия и вижте този цитат от нея:

  “Запада очаква и много е вероятно да има информация за асиметричен отговор от Русия, вероятно и военно силов на Москва покрай кризата в Украйна. Вече и тук, и в България! Иначе какво ще търси в заявлението на американския държавен секретар парадоксалният израз „и здравето на всеки един от вас”. Както и поредното споменаване от западен държавник на чл. 5 от Договора за НАТО”

  Шок и Ужас!

 2. Естествено е демагозите, “православни” болшевики да са ортаци с демагозите от исляма. Религията си е опиум за хората нуждаещи се от ВЯРА, не от разум.
  В България такива люде с лопата да ги ринеш – вяра им дай. И комплексаря-фашист им излива изобилие от вяра! Така няма (нужда) да разсъждават защо дребосъка, мераклия за “световен лидер” краде, колко краде, с кого го прави, как направи тази най-богата на природни ресурси страна толкова бедна, в името на какво е всичката тази лудост… имат си вяра и не им трябва да помислят.
  Българските адепти на тази болест винаги са се отличавали с особено старание да се харесат на господаря.

 3. Путин се отнася към Библията точно както ислямските екстремисти се отнасят към Корана.

 4. Блестящ анализ!
  /От началото на 2015г. нашето семейство премина към Католическата църква…/

 5. Всеки българин с повече от 3 мозъчни гънки трябва да ви е дълбоко благодарен, г-н Инджев, че описвате и анализирате нечестивия съюз между “свети” Александър Невски и Златната орда срещу военно-християнския орден на тевтонските рицари-кръстоносци, защото това липсва във всички български учебници по история (както и много други неудобни за руския национал-шовинизъм факти). Що се отнася до “гуруто” Дугин, то лудостта блика не само от словата, но и от погледа му, видно е и с просто око. Страшното е, когато 130 милиона павиана с ядрени сопи вземат на въоръжение Дугинските теории, тогава просто няма да има достатъчно линейки, които да поемат тази масова лудост.

  И един малък off-topic за русофилизма и хибридната война срещу България – вчера в предаването си съществото димитър цонев някак бе събрало кураж да пусне една интересна анкета (за разлика от дежурните “бози”), а именно “Трябва ли да се отмени мораториумът върху проучванията и търсенето на шистов газ у нас?”. Противно на всички досегашни мнения, изведнъж се оказа, че много хора гласуваха за отмяна на мораториума. Това продължи почти до самия край на предаването в 19:15. Резултатите, около 55:45 за отмяната на мораториума, явно докараха до истерия няКОЙ, КОЙто очевидно по телефона се е разпоредил за правилни действия където трябва. И като почна едно гласуване за запазването на мораториума, шапката да му падне на човек. Най-интересното е, че гласуването продължи плътно до 19:37, когато най-сетне анкетата беше закрита, сиреч цели 27 минути СЛЕД края на въпросното предаване. Явно петоколнците-бойци на фронта на хибридната война яко се постараха да заработят дневния си надник от КОЙто трябва. Не знам само дали са намерили обменно бюро да сменят рублите във валута толкова късно:)

 6. Право-Славен , Право-Верен …
  Какво означава това ?
  Да сме Праведни и да Вярваме в Исус Христос, който дойде, за да ни покаже пътя и да ни даде Спасение.
  Той и само той е Сина Божи и няма друг. Ако ние не зачитаме неговите слова и не Го следваме, не сме никакви Християни, без значение от обичаите и традициите на религията.
  На тези , които се съмняват в съществуването на Исус Христос ще кажа, че тяхното съмнение може да намери отговор ако го потърсят със сърцето си. Ако не искат да го намерят, да си се сърдят на себе си. Демоните само това чакат. Хората са лесна плячка за тях. Много лесна ! Не се доверявайте на врачки, на ходжи и прочие гадателки, звездобройци и фалшиви пророци. Много от тях са поробени и работят за тъмните сили, дори и да ви казват, че са Божи служители.

 7. 🙂 Мика
  Отлични качества на сериен убиец! Моля, пожалете православието и кирилицата. Или поне обяснете как и защо ги мислете в зависимост.

 8. В продължение на седмица медиите у нас търсеха каквато и да е легитимация на публичното изцепване: ‘французите са си виновни’. Разгеле, точно със седмица закъснение откриха (по заглавието) текста на Дейвид Брукс в ‘Ню Йорк Таймс’. Първо имаше парафрази и цитати, после и целия текст беше преведен. И с една голяма баданарка се зацапа всичко. По д-журнал. Само дето отдолу солидно избива като оловна бяла боя истината. А тя е, че намерението на текста на автора от ‘бръшляновата лига’ няма нищо общо с епилепсиите на московския пръст у нас.

 9. руснаците са много опасни олигофрени и именно заради това си имат милиони последователи сред ‘завидно мъдрия’ БГ народ!

 10. диване.
  Християните са не само православни.Буди недоумение, как така 70 години/почти три поколения/ им беше забранено да изповядват каквато и да е религия,и изведнъж по заповед на*бащицата* една сутрин се събуждат християни и то православни.Не бъркай православни с правоверни.

 11. Към Таня Стоянова: “/От началото на 2015г. нашето семейство премина към Католическата църква…/
  Поздравления!
  БЪЛГАРИТЕ ще се завърнат към Западното християнство,защото християнството, което сме изповядвали преди Кубрат, по време на синовете му и внуците му, е много по-близо до Западното християнство, отколкото наложеното от Борис с терор византийско православно християнство, на което продължител и водач днес, е руското православие.

 12. Савова, по-скоро ти бъркаш в мисленето си и преценката си за това, което казвам. Не съм виновен, че ви обърквам мислите и си мислите глупусти. Вие си нямате и на идея къде живеете и как е устроен света. Виждате само физическия свят а другото остава тайна и загадка и ви е много съмнително… 🙂

 13. рускоЕЗИЧЕСКИят цартрап туПин вече се е утвърдил след 60 години служение ,като фундаменталИстки главатар на течението КРИВОславно-кръстоносно-ислямИстки фундаментализъм на АТЕИЗМА практикуван в “храмовете” на КаГеБистката “конфесия”.
  Кога все пак КаГеБисткият АТЕИСТ успя да “схане” “близостта” между православието и исляма, след като КаГеБе и копоите му , като него, унищожиха и християнските църкви , и джамиите ,и будиски храмове, през 70- години на дивашката ТОТАЛитарНА “правоверна вяра” в болшевизЪма?!?
  Може ли няКОЙ да повярва , че един ПРАВОверен КаГеБистки фундаменталистки главатар ,след 60 години фундаменталИстко КаГеБистко “служение”, може да стане няКОГА религиозен християнин, мюсюлманин, будист…?!?!?
  Едва ли?!?!?..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.