Майдан и в Ереван- кавказки кошмар за Путин

 

          В Армения, която е най-новият член на съшития с червени конци от Путин Евразийски съюз, вече четвърти ден се разраства антируски бунт. Да сте чували нещо подобно от българските медии?

 

          Ами слушайте Би Би Си, както при комунизма.

 

          Преди да прочетете информацията на Би Би Си, държа да подчертая, че става дума за антируски размирици, предизвикани от факта, че (и) арменската пета колана на Путин е готова на всякаква колаборация с руския колониализъм, за да услужи на Кремъл.

Престъплението , извършено от руски войник ( което далеч не е първото, прикривано от Москва и местните й слуги клане- подобно имаше и през 1999 г. в Армения), е явно искрата, подпалила натрупаното негодувание сред арменците.

При цялата си отвратителност убийството на цяло арменско семейство едва ли щеше да предизвика такава многохилядна реакция по улиците на Гюмри и Ереван, придружена с изгарянето на руския флаг, ако огънят на бунта нямаше предисторията на трупаните с години въглени на руското унижение за гордите кавказци, превърнати в безволев инструмент на московския диктат.

Проблемът на арменците в отношенията с Азърбайджан (като наследство от разпадането на СССР и съпътстващата съветската агония арменско-азерска война в Горни Карабах) се използва от Москва за нейните имперски цели. Но изглежда арменските граждани не искат да търпят повече да бъдат употребявани от Путин.

 

Дезертирал руски войник изби 6-членно арменско семейство и предизвика кървави протести в арменския град Гюмри, предаде Би Би Си, цитирана от OFFnews.

14 души са ранени при последния протест, прераснал в сблъсъци с полицията.

Демонстрации е имало и пред руското посолство в арменската столица Ереван.

Протестиращите настояват руският войник Валерий Пермяков да бъде предаден.

Той служил в 102-ра руска военна база в предградие на Гюмри и на 12 януари дезертирал. Почукал на вратата на семейство Аветисян и казал, че му се приискало да пие. След което, явно уплашен, че ще го издадат, открил огън с автомат. Живо е останало само едно 18-месечно бебе. То е в тежко състояние, защото било намушкано с нож от войника. Сред убитите е и 2-годишно момиченце.

Пермяков бе задържан от руски граничари на 13 януари, докато се опитвал да пресече границата на Армения при опит да напусне страната. Те го върнали в базата му, а войникът направил самопризнания за извършеното жестоко убийство. Първоначално арменските власти съобщили, че делото срещу войника ще се проведе в Армения, но ще бъде под руска юрисдикция.

 

Това се оказа и причината напрежението в Гюмри да ескалира. След това съобщение няколко хиляди жители на града обсадили базата с искане войникът да бъде предаден на арменските власти. Входът на сградата бе отцепен от полицията, а активистите започнаха да хвърлят камъни.

Вчера през деня убитото семейство беше погребано, а на траурната церемония присъстваха хиляди хора. Вечерта демонстрантите отново се събраха пред  Входът за сградата отцепен от полицията, която активистите започнаха да хвърлят камъни.

Главният прокурор на Армения – Кеворк Костанян, обеща на протестиращите, че ще се обърне към руския си колега с молба руският войник да бъде предаден под юрисдикцията на арменската страна.

Демонстрантите настояха да им бъде показан видеозапис, доказващ, че заподозреният все още е на територията на базата.

Инцидентът увеличи напрежението между Русия и Армения, близък съюзник на Москва в Кавказкия регион. Армения е основният съюзник на Русия в Кавказ, а базата в Гюмри е пост, който обхваща южните граници на Русия срещу потенциални заплахи от съседни държави. Според Колективния рамков договор за сигурност базата трябва да защитава и границите на Армения.

Базата е основана през 1995 г. и се състои от три механизирани пехотни и артилерийски полкове.

 

14 мнения за “Майдан и в Ереван- кавказки кошмар за Путин”

 1. Това е на западната арменска граница с Турция, близо до градчето Акаяка и едноименния проход(https://www.google.bg/maps/@40.7549635,43.778,12z). Павианът явно се е опитал да избяга в Турция (една от двете вековни мечти на руските павиани – да изгонят от Павианстан всички “нерусские”, и да отидат да живеят “за границу”). Бог да прости невинните жертви!

 2. Да, но за разлика от България Армения поне има някои обективни причини, поради които да е в съюзни отношения с Русия, и теоритически стратегически ползи от такива. Азербайджан и Турция са реални заплахи за националната и сигурност, и се разбира от всички, че за Армения НАТО и ЕС не предлагат такъв щит, какъвто са вдигнала над България още от 2004 насам (и който щит българите не оценяват на общия принцип, че никой не цени това което има).

  Мнозинството хора в Армения при такива тъжни обстоятелства ще продължат да подкрепят съюза с Русия, въпреки това и предишни зверства. Винаги обаче може да се разчита на руснаците в такава ситуация да утежнят още повече излагацията си чрез дърварско поведение в последстващите си действия след трагедията.

 3. Поредното от серията доказателства, че кацапите не са хора, а говеда (с риск да обидя говедата).

 4. Изгнаници клети, отломка нищожна
  от винаги храбър народ-мъченик…

  И явно още много ще се мъчи този изстрадал, надарен народ под руския окупаторски ботуш и под тиранията на “родните” си рубладжии… Но-сами си го докараха с безсмислената илюзия ” Русия ще ни спаси от Турция!” Факт е, че Турция направи много жестове към Ереван, въпросът е за една дума, измислена през 1940-те години “геноцид”. А десетките арменци везири, дипломати и военачалници, стотиците, хиляди администратори на разни равнища от началото до края на Отоманската империя, статутът на “Арменския поп”, училища, арменските вестници в Цариград? Това с геноцид не се връзва. Има изключително жестока пацификация и масови репресии.Огромно Априлско въстание. Вината за репресиите носи властта, колкото и актовете на арменски тероризъм да не са малко. Това обаче не означава геноцид. Защото, например, не може Хитлер да праща в Аушвиц Исак Мордехай и още милиони като него с ясно прокламирана правна и расова мотивировка, а пък в Берлин най- необезпокоявано да си управлява официално министър (на търговията, да речем) с името Израил Бен-Леви Авишай и на никого да не му пука от този факт. Не е така в арменския случай.
  Както и да е. Да се изтръгнат от руското васалство, имат огромно и много силно лоби в САЩ и Европа, имат шанс и заслужават нещо много по-добро, отколкото да се гърчат под вонящите сапоги на монголоидите.

 5. В така наречените “свободни”български медии няма и думичка за случващото се в Армения.Особенно това важи за телевизионните канали.Изумително е сервилничето пред Русия на фона на настоящите посещения.

 6. Много ми е криво, че не съм в София, а не съм и наблизо,за да отскоча и да бъда с Иво и с всички съмишленици – ЩУРЦИ- в ПАМЕТ НА РАЙКО ЩУРЕЦА- с протест срещу наглостта на потомците на неговите убийци!
  С вас съм, скъпи приятели!

 7. Българските медии никога не са били средство за информация! Те са пропаганден инструмент в ръцете на властниците, които и да са те.

 8. Когато Грузия, Армения и Азърбейджан станат членове на НАТО, Русия ще се превърне в нормална държава! Преди гореизброените три страни са Украйна и Молдова /Беларус – под въпрос/. Бесовщината, заплашваща съществуването на земната цивилизация ще бъде поставена под санитарен контрол /кордон/.

 9. Руската политика за дестабилизация на района на Кавказ е в ход. Целта е района на Южния газов коридор да стане достатъчно рисков за изграждането му и така да се ликвидира конкуренцията на Турския поток.

 10. Вероятно между Армения и Русия има договор, че в такива случаи руски войници ще бъдат съдени под руска юрисдикция. САЩ така правят също.

 11. Говорим за ислямски тероризъм, а нима това не е руски тероризъм, както и убийствата в Украйна. Всички трябва да застанем на страната на гневните арменци и да не се правим, че не ни засяга.Дано тези бунтове прераснат в нещо по-голямо.Как нашите продажни медии да кажат нещо толкова ужасяващо срещу шефа си путин, веднага ще им спрат всички реклами.

 12. Едва ли хората в Армения се надяват да станат членове на НАТО и ЕС, така че ми е странно какво търсим там. Отделно, гледайки резултатите от украинския Майдан, си мисля, че такова нещо не би довело до някакъв сериозен напредък, т.е. в следствие на действията на САЩ и Русия Украйна е по-зле от преди година и ще става все по-зле. Ако някой там е вярвал, че ще граничиш с Русия и ще си независим е напълно луд. Така че успех на братята арменци и всички вярващи 🙂

 13. боко
  Кога бяхте в Украйна,за да знаете как е.Да не би в Русия да е по добре,че руснаците бягат в България и когато ги питат журналисти казват,че у нас е супер.

 14. БОКО, сам доказваш на всички, дори на себе си без да го осъзнаваш, че рАЗЗЗИЯ е една тиранична путинска банда, към най-долните слоеве на която се числиш и ти, по собствено рублево желание. Това е и ТВОЕТО потвърждение , че рАЗЗЗИЯ НЕ ни е “освобождавала” нито през 1878г., още по-малко през 1944г..
  ТИ сам го каза – рАЗЗЗИЯ иска да КОЛОНИЗИРА, а НЕ да дава НЕзависимост на “освободените” от нея КОЛОНИИ, като НРБ , Украйна, Грузия, Армения…….

  Така за сетен път със своите рублофилски напъни на путинофилската си АНТИлогика, която е просто преповтаряне на тъпите Апорни точки на кремълската пропагадност, потвърждаваш необходимостта да се премести не само МОЧА, но и другите паметници на руските пълководци още от войната 1877-78г., като материални Апорни точки на руския варварски колониализъм, който НИКОГА не “освобождава”, както сам го ПОТВЪРДИ!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.