Борисов е уникален, Станишев е г-н чист, а ний сме идиоти

 

 

 

“Няма една дума, с която може да се определи Бойко Борисов. Той е уникален мъж с трудна работа, заяви ДжонатанАлън.

След това посланикът на Обединеното кралство, чийто мандат изтича посочи, че Борисов не е като професионалисти политици от други държави.

Той има близко приятелство с Дейвид Камерън. Те ходят в Брюксел заедно и много често не знаят защо са там.”( Faktor.bg)

 

„Бойко Борисов е уникален премиер. Той не е професионален политик, но има страхотен усет. Той е добър приятел с премиера на Англия Дейвид Камерън. Това обяви пред Би Ти Ви английският посланик Джонатан Алън, който напуска България,  защото му приключва мандатът у нас.”( OFFNews)

 

Бързам да оборя недоброжелателите на Бойко Борисов, които ще потърсят някакъв неприличен подтекст в днешното твърдение на заминаващия си от България британски посланик Джонатан Алън. Според негово превъзходителство Борисов е „уникален мъж” и е много добър личен приятел с британския премиер Дейвид Камерън, но двамата понякога не знаят защо ходят ( и се срещат) в Брюксел.

 

Според мен, господин посланикът наистина е откровен. Казва си най – накрая (на мандата си) точно това, което мисли и не бива да тълкуваме думите му превратно като някакъв намек за мъжката уникалност на дружбата, която някак интуитивно, по привличане, води двама души в Брюксел.

 

Джонатан Алан е повече от доброжелателен. Знаейки отлично, че думата „политик” предизвиква гримаси навсякъде по света, но най-вече тук, той направи комплимент на Борисов, че не е професионален политик. Направо го похвали.

 

Нима не е вярно? Примери, колкото щем и всичките са изцяло в полза на уникалния ни премиер.

 

Професионалните политици не казват пренебрежително спрямо гражданите избиратели след спечелването на изборите, че отиват да гледат мач по телевизията и че други ще му предадат какво е говорила конкуренцията по това време.

 

Професионалните политици не си отмъщават за отправени преди критики на ранения с кървав атентат френски съюзник в разгара на френската скръб с изявление, според което Франция не се е справила с предотвратяването на атентатите, но нейният посланик в София си позволява ( въпреки това) да търси сметка на България заради съдената й система. След което , буквално часове по-късно, уникално невъзпитаният Борисов отиде да се целува пред камерите с френския президент Франсоа Оланд.

 

Впрочем, попитан в друго телевизионно интервю миналата седмица да заяви, дали подкрепя в труден момент своя колега, френския посланик в София Ксавие Дьо Кабан, нападнат в гръб от Борисов насред траура , Джонатан Алън беше също така откровен в отговора си за Борисов с думите : „той е казал, каквото е казал”.

 

Разбрахте ли? Каза на практика, макар и без да изпада в подробности, че Борисов си е такъв- подиграваше се насред току-що доказаната смърт на едно дълго издирвано момиче, че полицейските кучета, надушили трупа, трябва да бъдат наградени с по една телешка пържолка. Как да не изпаднеш в телешки възторг от такава уникалност?

 

И отново, ако посланик Алън иска да вярваме, че Борисов е наистина добър приятел на Камерън- вярваме му.

 

Борисов умее да създава приятелства с чужди величия. Подари на Путин най-добрия приятел на човека и руският президент го гушна като безценен подкуп. Кученцето стана най-добрият български приятел на най-влиятелния политик в света и Борисов съответно е нещо подобно за неговия приятел Камерън.

 

Малко отклонение, но в полза на тезата, че западните оценки за личностите , които ни управляват, винаги са прецизни и изобщо не са иронично-подигравателни.

 

Години наред Путин е определян от големи западни медии за най-влиятелния световен лидер и с това изобщо не искат да кажат, че той е уникален деспот спрямо собствения си народ и някои други народи, които имат нещастието да живеят по-близичко до неговата империя, от държавите, които гледат сеира ни от безопасно разстояние и ни подвикват окуражително: „давайте, преборете я тази мечка, пъзльовци такива”.

 

Негово превъзходителство обаче, понеже и той не е съвършен, допусна една фактологическа грешка, когато също така заяви днес, че да е премиер за Борисов било „трудна работа”. Опровергава го самият Борисов с онова свое изявление от 28 август 2009 г. пред Нова телевизия, от което, освен всичко друго, се вижда (от днешна перспектива), че Борисов също така никога не лъже и спазва абсолютно всяко свое обещание и намерение:

 

„Борисов: Да си премиер е 10 пъти по-лесно от кмет

Да си премиер е 10 пъти по-лесно отколкото да си в МВР или кмет, каза министър председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия тази сутрин.

“Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи. Аз нямам претенции, че съм безгрешен, както направих с Агенцията по горите – назначих един човек в петък и ми беше достатъчно до понеделник, че трябва да бъде махнат”, призна премиерът, цитиран от БГНЕС.

“Харесва ми работата в МВР, сега се раздавам повече от колкото тогава, защото имам същата оперативна възможност, както като бях главен секретар на МВР. Аз си обяснявам избора и доверието, което имаме вече месец. България имаше няколко проблема и инстинктът на народа задейства и сега това, което виждаме всеки ден, е безогледно крадене, което е било и пълната безотговорност. Народът искаше това да спре. Това съвпадна с искането и на Брюксел. Хората искат да видят какво ще се случи днес, а не какво ще стане след време. Но, когато им кажем какво ще стане през пролетта, хората искат да знаят какво ще стане в още по-напред. Народът иска да се спре това наливане в каца без дъно. Аз не искам да наливам в каца без дъно”, заяви още министър-председателят.

Той коментира и разнобоя между социалния и финансовия министър за това дали трябва минималните заплати и пенсиите да бъдат замразени за дълго време.

“Тотю Младенов каза преди тристранната среща между него, Симеон Дянков и синдикатите за заплатите и аз ги извиках на другия ден да видят какво пишат вестниците за първия конфликт в правителството. Не може такъв огромен апарат от министри, зам.-министри и т.н. да са идеалните хора. И аз няма да направя компромис, защото това е моят рейтинг, хората са ми повярвали”, призна Борисов.

По повод на министъра без портфейл Божидар Димитров той каза, че му е направил забележка за негово критично изказване за Македония.

“Всичко, което говори трябва да съгласува с външния министър. Вече не е просто директор на НИМ, а министър”, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът смята да закрие Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според него това е напълно ненужен орган. Той очаква предложение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков как да се поемат функциите на БЕХ.

До 1-2 седмици ще го закрия, категоричен бе Борисов. Няколко министри от предишния кабинет ще получат присъди, прогнозира още премиерът.

“Никой от моите министри не краде. Спокойно заставам зад това твърдение. На мен също не ми трябват пари, ако исках можеше да имам още този месец 30-40 милиона. Аз съм 10 години във властта. За това време ако съм искал – да съм крал”, каза още Борисов. ( в. Сега”)

 

За финал, ако някой все още не е убеден в правилността на оценката за уникалността на Борисов, мога по аналогия да мобилизирам дори подкрепата на президента на САЩ Джордж Буш. Той обяви в София премиера Станишев за „господин чист”. Нима също не беше прав, че си имаме премиер с доказана уникална чистота?

 

Чистотата на Станишев всъщност беше косвено доказана от Борисов. Той се ежеше да го вкара в затвора заради някаква си загубена папчица, знаейки, че с тази смешка повторя подигравката с процеса срещу Тодор Живков заради „скъсаните му чорапи” по времето, когато му разтриваше ушите като негов личен охранител (според свидетелството на самия Борисов).

 

Така погледнато, може да се окаже, че френският посланик е прав да критикува съдебната ни система, но това не сте го чули от мен- ще ме изкарат франкофон, какъвто не съм ( макар да е истина, че дядото и бабата да моята чешка прабаба са били французи- главата на семейството е бил иконом на голямо имение, избягал от Париж в Прага- явно неговата реакционност съм наследил).

 

Всъщност и в друго си противоречи ,смея да опонирам, посланик Алън, казвайки, че Борисов не може да се опише с една дума, но в същото време не е като другите, т.е. като европейските политици. Излишна скромност проявява Негово превъзходителство, защото абсолютно точно рисува образа на Борисов с думата „уникален”: уникален е с факта, че не е като другите европейски политици.

 

С това добрите новини свършват. Защото лошата новина е, че и ние не сме като другите народи, щом толкова упорито си избираме такъв уникат, с когото дори британският премиер е длъжен да се целува насила, макар не само по протокол, но и по традиция в Британия политиците от мъжки род да не се целуват помежду си както Брежнев и Живков.

 

Но може ли Камерън да откаже на налитащия Борисов- нали е уникална запушалка за руските газови лудории в южния край на руските газови лудории?

И така: Борисов е уникален, Станишев е г-н чист, а ний сме идиоти, както не особено дипломатично ни е определил Ботев заради нашата чисто уникална склонност да се подчиняваме на статуквото, за да не си разваляме рахатлъка.

 

 

 

7 мнения за “Борисов е уникален, Станишев е г-н чист, а ний сме идиоти”

 1. Ето едно интересно тълкование на езика на дипломата:1.Той е уникален премиер.–Разбирай:Такова “чудо” никъде и никога до сега не е имало.2.Не е професионален политик.–Разбирай:Занимава се с нещо,което не му е работа и от което нищо не разбира.3.Има страхотен усет-.Разбирай:Кара го на самотек,ден за ден,на принципа проба-грешка,без план,без концепция,само да е във влстта и светлината на прожекторите.4.Добър приятел с Камерън.-Разбирай:Добри думи и отношение,но никакви задължения и ангажименти……Пада ни се!

 2. Съгласен съм с Вас г-н Инджев, няма друг такъв народ (от идиоти), които да си “избират” “политик” като милиционера-пожарникар!!!

 3. Трайчо Трайков когато Император Тиквоний банкянски го уволни защото отстояваше българският интерес, с други думи се оказа рублоустойчив най-точно охаректириза бб. “Уникален политик с неповторим стил”. Колкото е положителна оценката на най-авторитетните западни медии за лилипут.ин че е, “най-влиятелният политик на планетата” толкова и мнението на Джонатан Алън може пиарите на мутро-тиквата, той няма капацитет сам да вдене за какво иде реч, да му я изтълкуват като плюс.

 4. Борисов изглежда е върха на българските политици и затова си го избрахме. Каквото искаме, това си имаме. Има и такива, които не го искат, но за съжаление са малко. Ако имаше по добър, никой не забрани да го избираме. И никой не се намери да го предложи. Сравнително по времето на Борисов гафовете бяха по малко, въпреки, че има доста дупки за поправяне. Сега колкото да хленчем и да вием няма смисъл, докато по добър не се намери. Ако има такъв, който да се хареса на болшинството, работете хората да знаят, и хайде да си го изберем. Иначе доста коментари от многознайците и лепенето на епитети са глупост.

 5. “а ний сме идиоти”
  “Ний, ний сме идиоти”
  Много е странно и непонятно, неразбираемо, нелогично,необяснимо, извън разумното,и тревожно,и потърстващо – защо западните цивилизовани хора предпочитат бб като държавност, потенциал, или удобност?

 6. Правилно е казал Англичанина. Бойко Побойко се е нагърбил с трудна за него работа. Простотията му пречи да осъзнае, колко е смешен и колко не е на мястото си. Докога ли ще се натиска или ще го натискат?? Докато счупи крак или нещо друго по-скъпо ???

 7. До Т.Тодоров -Не го предпочитат,нямат избор,след като е избран.А,,ний сме идиоти”,затова го избираме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.