И все пак: защо дойде Кери в София

And Kerry also frankly acknowledged the risk of Russian retaliation, whether a disruption to energy supplies or something worse, as Bulgaria wriggles out of Moscow’s sphere of influence.

 

Така отговаря на този въпрос списание “Фореин полиси” в статия от 16 януари за посещението на Джон Кери в София, в която цитира бившия български посланик в Москва Илиян Василев да казва, че руското влияние в България отслабва, но Русия си запазва възможностите да навреди на страната.

В превод, включително за отлично владеещите английски нашенци, които се правят на неграмотни от неудобство пред Москва: Кери е признал в София за риск от руско отмъщение чрез прекъсване на руските енергийни доставки за България или за “НЕЩО ПО-ЛОШО”.

На 16 януари, т.е. на следващия ден след посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София, Елена Поптодорова, посланик на България във Вашингтон, лаконично отрече пред БНТ той да е отправял послание от българската столица към Москва.

 

Написах предишния ден в ivo.bg, веднага след изявлението на Кери тук, в което призоваваше Русия да не отмъщава ( на България), че именно това предупреждение е главното събитие в рамките на българската визита на Кери.

 

Не твърдя, че Поптодорова е отхвърлила тъкмо моето твърдение, макар да не ми е известно друг коментатор да е акцентирал по този начин върху казаното от американския държавен секретар, както моя милост. Но все пак реших при първата възможност, която получих в предаването на БиТиВи малко по-късно през деня, да обясня, че на дипломатите това им е работата: да смекчават тона и да оставят нещата, такива каквито вече са казани (ако нямат други инструкции) на вниманието на „когото трябва”. Докато журналистът би трябвало да направи точно обратното и да „преведе” на разбираем език за публиката същината на посланията.

 

В предаването „Лице в лице” споменах два пъти и коментирах доста дълго казаното и недоизреченото от екрана на БиТиВи от посланик Поптодорова. Защитих отново своята теза, противна на нейната. Ето защо ми беше интересно днес, неделя 18-ти, да проследя внимателно какво ще отговори тя при появата си в същата телевизия в друго предаване.

 

Щом може премиерът Борисов и най-приближените му политици да ми опонират лично, макар и задочно ( но поименно) в Нова телевизия, защо да не може и Поптодорова да направи нещо подобно в БиТиВи?

 

Тя обаче не каза нито дума повече по темата. Не беше и попитана.

 

Мога ли да тълкувам това като мълчаливо потвърждение на моя коментар за предупреждението на Кери. И то при положение, че не става дума за някаква „досадна подробност”, за която да съм се заял, а за много, много сериозен въпрос? И точно той да бъде „пропуснат” в дългото телевизионно интервю на Поптодорова?

 

Оставям на читателите да преценят. Но използвам случая да разшифровам една друга нейна недомлъвка с изричната уговорка, че Поптодорова заслужава адмирации за инициативата да засегне най-болната тема за България, свързана с за руската намеса тук.

 

Посланик Поптодорова на няколко пъти атакува руската роля в запазването на статуквото на българската енергийна зависимост от Русия. Тя се възмути от предположението, че руският държавен гигант „Газпром” може да бъде сравняван с американските добиващи компании, заради огромната разлика в корпоративната култура и манталитет.

 

Връх на изявата на Поптодорова, който обаче остана забулен в мъглата на премълчаването за широката публика по отношение на същия адресат, беше учудването й, че е допуснато в България да бъдат регистрирани 50 000 фирми, които декларират единствено печалба, но не плащат данъци. Това беше упрек към регистрираните пряко или чрез подставени лица в България компании с руско участие. Тази статистика е известна на любознателните ползватели на интернет.

 

Жалко е, че „баба Пена” така и не разбра пред екрана на телевизора, че вероломните крадци на българско национално богатство- цели 50 000 фирми, които точат постколониално печалби от малка България, съсипват я хищнически без да допринасят за пенсията й, са притежание на същите онези „братушки”, за които селската женица вероятно се просълзява при поредния спомен или пропаганден повик от телевизионните екрани.

 

Ок, на Поптодорова й спестиха въпроса за истинската причина, поради която западни лидери от първа величина изведнъж се изсипват по едно и също време в София. Но Това? И то ли трябваше да увисне, като Левски на бесилото, поръчан от руския посланик  в Истанбул граф Игнатиев ( почти регент на турския султан по онова време на слабост на османската държава) , поискал от турските власти най-строго наказание за заловения от заптиетата българския бунтар Васил Иванов Кунчев, известен на руския шпионаж с категоричната си позиция срещу намерението на Русия да обсеби българите за своите имперски завоевателни цели?

 

Колегиии?

 

 

15 мнения за “И все пак: защо дойде Кери в София”

 1. Точно така. Дано и този път не си помислите,че се заяждам.., но това е за което говоря няколко пъти вече. Трябва да им се покажат парите(фирмите) и техните пътища на разбираем език, не знам как по-ясно да го формулирам.

 2. Господин Инджев, гледах много внимателно пресконференцията на Кери и Борисов. Кери беше много угрижен, говори ясно за чл.5 и за живота и здравето на българския народ. Борисов беше много омърлушен, никога не съм го виждал такъв преди. Според мен неща са много сериозни.

 3. На пишещите тук е ясно ,но как всичко това да достигне до всеки човек ! Телевизията и интернет сайтовете са ужасно виновни пред този народ на когото спестяват истината.Според мен трябва пред обществото да представят факти и то документални за руската намеса във вътрешните дела на държавата и да се говори от политиците без недомлъвки .Русия няма да ни остави на мира,ще човърка ,ще дълбае ,ще сее семето на съмнението и недовериието.

 4. Кери много ясно използва думата “evidence” за това, което имат американците за руско финансиране на политици в България. Преводът на БНТ на тази английска дума НЕ беше “доказателства”, точният еквивалент на български ами “знаци”. Демек има някакви признаци само за купуване на БГ политици. Знаците са въпрос на интерпретация, много по-малко страшно нещо от доказателства…

 5. Ето така изглеждаше летището в Донецк, преди азиатските терористи на Джуджето да нападнат Украйна. – https://www.google.bg/search?q=donetsk+airport&;biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=3o67VO7QKMTmywPhsIDoAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=donetsk+airport+before+and+after&revid=657847584

 6. само пълен идиот не разбира че русия не ни е изпускала от мерника си и че мръсните и, кървави ръце са съпричастни към всяка национална травма и трагедия от последните 120 години. само българофоб може да си затваря очите пред отвратителната роля която тази варварска страна продължава да играе в нашата най-нова история. Надали сме имали по-голям враг в историята си като нация от руската мечка!

 7. Не съм съвсем наясно но си е напълно възможно Левски да е предаден на Турците от Руски шпионин, който е бил участник в организацията на комитетите. Малко ли Българи са погубени от “православната” Стръвница.

 8. Джон Кери каза неща ,които ние си ги знаем.И за купуване на политици/Сидеров/и за финансиране на партии и неправит.русофилски организазии,и за журналисти/Шаренкова и сие/и за бивши министри/Коюмджиев и Ерменков с георгиевски ленти/ и изнудването с прир. газ.
  Но той каза нещо много важно -член 5-ти от договора с НАТО ПРИТИЧВАНЕ НА ПОМОЩ ПРИ НУЖДА.Следователно той знае нещо,което ние не знаем.А го знае вероятно от разузнаването.Всичко това е казано пред Борисов и затова този гледаше като полят с вряла вода.То и украинците не са смятали,че руснаците ще настъпят в територията им и ще убиват.А къде е Ллевнелиев.Съвсем го загърбиха.
  С държанието си посланик Поптодорова ми се издигна в очите.Оказа се по българка и интелигентна.Не очаквах.Мислех си ,че е като Тома Томов.За данъците на руските фирми трябва много да се говори.Непристанно.Белким се сетят институциите и проверят.А така също и разследващи журналисти.

 9. Тройной с лед
  Какво да ви каже Кери ,та вие не ги ли знаете тези неща за купуване на български политици.
  И защо само*Тройной* .Пийнете малко от марките Рефан,Арома.На някой от неростъгачите в Москва.Например хотел*Украина*

 10. Според мен Борисов беше толкова “умърлушен” 🙂 защото…
  ами защото в крайна сметка идва края на вече 6 годишното му празно говорене, правене на нищо и изпълняване на задачите спуснати от Москва. И настроението му не е такова от голяма любов към москва или към бай тошо, а просто защото всичко това пряко ще накърни личният му икономически интерес.
  Големият американски ботуш ще го смачка като жалка хлебарка ако продължи още малко да се прави на ни чул ни видял…и той го знае много по-добре от нас!!!

 11. За историята.
  На Васил Левски, Панайот Хитов и други будни българи революционери, им е предлагано да станат руски агенти.
  Някои приемат,а Левски отказва.
  Тия /някои като Панайот Хитов/които приемат, оцеляват и получават дори руски военни звания, пенсии на поборници,и дори паметници или имена на улици и училища.., а Българинът Васил Иванов Кунчев Левски, защото отказва да служи на друг цар, освен Отечеството ни, е обесен.
  Други, които като него тогава или по късно, че и до ден днешен, отказват да служат на руските служби и интереси, вричайки се в служба на България, биват заколвани насред София/Стамболов/,умрат в нищета /Капитан Петко Войвода/,са застрелвани като Ген. Луков, умират в ГУЛАГ, осъждани на смърт от ,,народния съд,, изяждат ги свинете в Белене и Скравена, прогонени са в емиграция, както 2та милиона събудени Българи след десети ноември, или уволнявани и неглижирани като Иво Инджев.
  А които служат на руската и съветската империя, получават и тогава и сега рубли, долари, злато и постове в собствената им предадена от тях на руснаците, държава и народ.
  Ще отмъщава ли Путин на българския народ и как?
  То не остана на кого да отмъщава…
  Русофилите го изтребиха и прогониха.
  Затова се уплашиха руските подлоги след турското изявление на Государя им.
  Защото ако ще отмъщава, то ще е на останалите в България, а останаха само ТЕ шпионите на Русия.
  Нас кой ни брои…

 12. Джон Кери каза от България на управниците в Кремъл: Внимавайте. Не пипайте България, ни сме до нея. А на нас каза: Българи, и вие внимавайте. Докога ще позволявате на продажните си комунистически политици да ви определят преоритетите. Съвземете се и ги изритайте от властта за винаги. Каза го от България, и го каза дипломатично, но ние си го разбрахме.

 13. Наблюдавах внимателно пресконференцията на Кери и Борисов. Борисов наистина беше посърнал, но Кери беше във видимо добро настроение и се изразяваше шеговито. Така, че съм съгласен с Кiki, че на Борисов е станало ясно, че вече мърдане напред-назад няма и трябва да заеме ясна прозападна позиция и само тогава ще има пълната подкрепа на САЩ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.