Регионалните медийни неволи- в центъра на вниманието

Помествам текста на колегата блогър от Пловдив Ангел Грънчаров с надежда ivo.bg да даде скромен принос в неравната битка на страната на регионалните медии, третирани в България по-зле и от централните по отношение на медийната свобода.

неделя, 18 януари 2015 г.

Има ли заговор на Задкулисието в България срещу регионалните “непредвидими” телевизии и срещу свободните медии въобще?

По публикацията  Предлагам гражданска акция, свързана със свободата на медиите, чиято цел е България да стане пълноценно живееща национална и културна общност от вчера изненадващо за мен получих (на имейла) широк отзвук и отклик от най-различни граждани и също така от добре информирани по проблема личности, които ми дадоха ценни сведения за реалната ситуация по проблема, свързан с медийната свобода у нас. Тази сутрин изчетох всичките тия имейли и донякъде се ориентирах по-дълбоко в ситуацията; оказва се, че проблемът е изключително сериозен в сравнение с това как аз интуитивно съм си го представял. Ето най-интересното, което научих (тук ви представям същината, есенцията), моля, информирайте се и вие за действителното състояние, пък нека след това на тази основа заедно да помислим какво следва да направим, как като ангажирани граждани сме длъжни да реагираме – защото тук са засегнати най-коренни, фундаментални наши, именно човешки и граждански права.
Знаете, аз се възмутих заради това, че моят доставчик (ВИВАКОМ) не ми представя възможността да гледам Пловдивската обществена телевизия, една чудесна и също много свободна, диалогична със зрителите и гражданите, близка до техните проблеми регионална телевизия, която съществува от много години, която също така има много интересни предавания, благодарение на които дава реална картина на живота не само в Пловдив и в региона, но и в страната. Реших да напиша писмо до доставчика си и да поискам ултимативно да включат излъчването на ПО-тв, в противен случай заявих, че ще се откажа от всякакви други услуги от тях, ще скъсам напълно отношенията си с тях. Заявих, че те са длъжни да се съобразяват с интересите и потребностите си на клиентите си, щото такова една предизвикателно пренебрежение към клиента ще им се отрази в крайна сметка, няма да остане безнаказано. Недоволният клиент е смъртта за всяка, дори и за най-мощната фирма или корпорации, той, тъй да се рече, е чумата за нея, щото вещае неминуемата й гибел, нито една уважаваща себе си организация, колкото и да е мощна, не си позволява така грубо да гази интересите и нуждите на клиентите си. Обясних им, че бих могъл да им нанеса доста поражения ако игнорират жалбата ми, която им пратих незабавно – защото имам ресурса (като блогър и като мислещ човек) да призова и други хора да се включат в една такава гражданска акция на недоверие към арогантните доставчици. Та ето сега в този контекст какви неща ми казаха разни хора, които, дето се казва, са още по-навътре в проблема.
Оказва се, че двата големи доставчика (ВИВАКОМ и БУЛСАТКОМ), които заедно държат вече около 50% от пловдивския пазар на телевизии, едновременно  не предоставят на зрителите възможността да гледат въпросната телевизия (Пловдивската обществена), което означава, че вече 50% от пловдивчани нямат възможността да гледат най-добрата пловдивска телевизия. И други хора ми се оплакаха, че са се опитвали да разговарят по проблема, настойчиво са искали тази телевизия да бъде включена в пакета излъчвани програми, но и двата доставчика най-арогантно са се отнесли към воплите на зрителите си, пренебрегнали са желанията им по недопустимо грозен начин.
Да, обаче ми писаха хора и от други областни градове, и  там се постъпва по абсолютно същия начин! Оказва се, че проблемът не е местен, само пловдивски, той е национален! Явно на някого пречат тия малки, регионални, местни телевизии, които обикновено са доста свободолюбиви, възниква въпроса кому тия телевизии толкова пречат? Да, на кого именно тия малки свободолюбиви телевизии пречат дотам, че спрямо тях е предприета такава мащабна наказателна, дискриминационна или репресивна акция, а именно, да бъдат лишавани от възможността да стигат до зрителите си? Която, разбира се, ще ги убие, ще ги ликвидира, ще ги неутрализира! Поставям този въпрос за размисъл на всички, ако искате, нека да го обсъдим заедно и внимателно.
Разбрах също, че малките регионални телевизии, подобно на Пловдивската обществена, се борят за оцеляване, бидейки поставени в ужасно тежки условия. Те, разбира се, се борят, търсят някакъв изход, независимо от това, че не разполагат обикновено с никаква финансова мощ. Ако някоя телевизия, примерно, е много настоятелна в борбата си, примерно, да бъде доставяна до зрителите си, тогава нея въпросните доставчици на телевизионни услуги я доубиват като й измислят една непосилна такса (става дума за такса за доставянето, плащана на оператора)! И това при положение, че същите тия доставчици на големите телевизии  сами плащат за да ги разпространяват, а от тях изобщо не искат никакви пари! Това на теб лично за какво ти говори, драги ми български зрителю и гражданино?
Ако някой си позволи да запита “Как така, големите телевизии нищо не плащат, а от нас искате такси за разпространение?”, тогава на такъв му отговаряли, че провинциалните телевизии били “малки и незначителни” – и затова трябвало да плащат! “Аргумент” от този род, освен че е прекалено нагъл, обикновено е и неверен, е алогичен: примерно Пловдивска обществена телевизия има значително по-висок рейтинг от повече от половината телевизии, които са в пакетите им!
Някои хора, които са още по-навътре в проблема, ми писаха, че ако тия малки и дискриминирани по такъв ужасен начин телевизии се опитват да протестират пред националния регулатор СЕМ (понеже това именно е органът, който по закон трябва да регулира “доставчиците на медийни услуги”), от СЕМ си измивали ръцете като отговаряли, че било нямало европейска директива по този въпрос! Представяте ли си?! А всъщност каква по-европейска политика може да има от тази да има  МЕДИЕН ПЛУРАЛИЗЪМ и  ИНФОРМИРАНОСТ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ?
Но и това не е всичко, има и още, ще ви го кажа, та да видите докъде се е стигнало: самият СЕМ си позволява да наказва и репресира същите тия “малки и незначителни регионални телевизии”! Един информиран човек ми каза преди време в частен разговор следното, аз тогава се хванах за главата, а ето, оказва се, то заема сега точното си място в пъзела, който се опитвам тук да подредя;та този човек тогава ми каза:
– Ако се разровиш в сайта на СЕМ, ще видиш, че те основно се занимават с това как да осъдят онзи медии, които не си плащат таксите към СЕМ. А в списъка на жертвите са пак само провинциални медии, за които 4 хиляди лева са много пари. А за БТВ тия пари са една минута рекламно време!
Виждате, че работата и тук става, дето се казва, крайно “дебела”! Дали пък разказваната история “по съвсем действителен случай”, именно за това как и СЕМ, и големите доставчици-разпространители на телевизии се стараят да убият самоотвержените носители на реална медийна свобода в българските условия (а такива са именно въпросните “малки и незначителни телевизии”!) не е малък фрагмент от жестокия механизъм, който е установен у нас с оглед медийната свобода у нас да бъде ликвидирана, а пък медиите да бъдат поставени под тоталния контрол на т.н. “Задкулисие”? Излиза, че това, за което тук ви говоря, е нещо като брънка в Големия Заговор на въпросното Задкулисие, което се старае всичко да държи под свой контрол?
Порази ме това, за което ми писа един човек, който, както твърди, много години е работил в тази медийна сфера, наблюдавал е развиващите се процесии е стигнал до следната своя крайно любопитна теория, която има добрината да сподели с мен. А пък аз, като правдолюбив човек се чувствам длъжен да запозная с нея и вас, своите читатели, сиреч, ония български граждани, които са силно заинтересовани заедно да търсим истината за случващото се. Та този човек сподели с мен следната своя теория:
Телевизии като Пловдивската обществена, мой човек – ми каза моят тайнствен събеседник по имейла – се оценяват на по-високото задкулисно ниво, което иска да контролира всичко, като  “непредвидими”. Тези телевизии, бидейки “непредвидими”, се възприемат от опитващото се да дирижира всичко в тази страна задкулисие като “опасни”, като “несистемни”, щото те несъмнено са заплаха за установилото се удобно за олигархията ни медийно статукво. Затова са преценили, че е по-добре да има 5-6 големи и  предвидими телевизии, които са под пълния контрол на въпросните сили, а не твърде много “непредвидими” малки и “незначителни” телевизии, които, ако бъдат оставени да се развиват, могат да установят съвсем  действителен медиен плурализъм. Другояче казано, задушаването на малките регионални телевизии (а в тази акция без никакво неудобство участва дори и СЕМ, сиреч, държавата, да, нашата с вас, мили ми български граждани държава!) е начинът всичко в страната да бъде държано под контрола на Задкулисието, тоест медийната свобода в европейска България да отиде, дето се казва, по дяволите. Тя, всъщност, вече е и отишла по дяволите де, това нима не ви е известно? България е поставена от международни класации по свобода на словото на такова място, че по този показател ние сме дори по-зле от много африкански тирании дори (и се родеем в това отношение с путинска авторитарна Русия например!).
Като четях тия неща в имейла си, признавам си, косата ми се изправи; разбрах, отговорих си на следния въпрос, интересуващ ме от толкова много време: ето защо у нас просперират във всяка една сфера, в това число и медийната, предимно подкупните мерзавци, а честните и борещите се за някаква кауза хора са поставени в най-тежко и унизително положение. Разбрах примерно и това защо пишещ човек като мен е поставен в такова унизително положение, примерно книгите ми да стоят арестувани в складовете и борсите, да не могат да стигнат до читателите си, понеже разпространителите, видите ли, ги оценяват като “непазарни” (а мен самият, предполагам, безспорно също така ме преценяват като… “непревидим”, сиреч, опасен автор!). Виждате как в съзнанието ми в последните дни пъзелът започна да се подрежда все по-пълно и точно.
Един човек пък ми напомни следното, задавайки ми ето тези въпроси:
Защо тези дни КЗК наказа един врачански сайт със 100 000 лева глоба – заедно с КАПИТАЛ, за 15 реда – тоест, унищожиха ги? Ами пак за същото, защото са “непредвидими”, защото не са удобни! Става ли ти ясно вече каква е картинката, драги ми благодушни ми читателю, който така кротко се примиряваш с това, че и ти нямаш възможността, примерно, да гледаш своята местна телевизия – както аз, примерно, нямам възможността да гледам своята любима телевизия, именно Пловдивската обществена телевизия?
Аз си позволявам в тази връзка да поговорим повече за т.н. предвидими и също така за непредвидимите телевизии и медии изобщо. Наистина, дали пък няма заговор на Задкулисието в България срещу регионалните непредвидими медии въобще? Как иначе да бъде установен пълен медиен монопол на Задкулисието (олигархията) у нас ако не бъдат изкоренени всички наченки на свобода, която вирее не другаде, а именно в средите на т.н.  непредвидими регионални телевизии и медии, които са именно нещо като обречени донкихотовци, последни борци за медийна свобода в България? Какво ще кажеш по тия необходими въпроси ти, драги ми тъй благодушни български гражданино, дето се се оставил на милостта на тъй мощната всекидневна медийна тирания и експанзия на големите, на богатите, на предвидимите телевизии и медии?
Какво да правим в така очерталата се ситуация ний, гражданите, които явно сме най-ощетени в крайна сметка? Сами виждате, че съвсем не е безобиден този проблем, че не можеш да гледаш любимата си местна телевизия – оказа се, че зад този уж “маловажен” въпрос стои една ужасна задкулисна реалност, която е толкова опасна за многострадалната българска демокрация, че повече от това изобщо не може и да бъде. Да, какво ще кажеш ти, гражданино, потребителю на медийни услуги, а, кажи, мислиш ли изобщо нещо по този въпрос, смяташ ли че ний, гражданите, можем да направим нещо за да се противопоставим на така очерталото се пагубно статукво?
Аз лично смятам, че можем много неща да направим, а най-напред се тръгва от по-малкото. Примерно ето, аз написах своя индивидуален протест срещу ВИВАКОМ – заради това, че те не допускат ПО-тв в списъка с предоставяните за гледане телевизии. Интересно ми е дали и други хора ще ме подкрепят, дали и те ще протестират, дали и те ще заплашат, че ако тази телевизия не бъде включена в списъка, ще се откажат от всякакви отношения с въпросния доставчик. Оттук можем да тръгнем и после да вървим към още по-голямото. Примерно, какво ни пречи на основата на тази моя публикация да подготвим едно писмо или петиция до Комисията по култура и медии в Народното събрание – с копие до българските депутати в Европейския парламент, чрез тях до самия Европейски парламент? Можем много неща да направим, ето, аз съм готов да помогна с каквото мога, но дали някой ще ме подкрепи? Имам 5000 фейсбук-приятели, не по-малко идват редовно в блога ми, а да видим дали някоя ще откликне на сериозния проблем, който поставих. Е, в имейла ми откликнаха доста хора, ето, помогнаха ми да навляза в проблема, дайте сега вече на тази основа да предприемем нещо по-сериозно!
Аз от опита си знам следното: трябва да се действа, не трябва да се мълчи, не бива да се кротува. Мълчанието, кротуването е на гибел подобно, в борбата е спасението. Трябва отново да протестираме и по този въпрос, защото правото на свобода на словото и на изразяването е най-фундаментално човешко и гражданско право в една държава, която иска да е демократична и европейска. От тази свобода в сферата на мисълта, словото и медиите започва всичко останало, без нея всичко останало отива по дяволите. Само това е пътят – масов натиск и заплахи от отказ от абонаменти – това са конкретни граждански действия, които всеки от нас може да предприеме за да се реши проблемът. От нас, гражданите, зависи всичко в тази страна, това поне още ли не сте го разбрали?! Ако нищо не правим, въпросното Задкулисие или олигархията ще продължат да ни стоят на главите и най-нагло да си кълцат сол там. Ако обаче предприемем нещо, понеже у нас, гражданите, е истинската сила, наглеците от Задкулисието и техните щатни слуги по разните етажи на властта много ще се позамислят. Или най-малкото в един момент ще почнат да треперят. Но докато ние сме пасивни, те продължават да си разиграват коня. Тъй че – в нашите ръце е съдбата ни и като човеци, и като народ, като общност, от нас, гражданите, зависи всичко.
Спирам дотук. Аз дадох срок на ВИВАКОМ и тия дни, ако не ми отвърнат задоволително, ще се откажа от всякакви услуги при тях: телевизия, домашен интернет, джиесеми (три!), мобилен интернет (две карти), има и още, синът знае, 3D ли се казваше, интернетът за таблета де, абе от всичко ще се откажа при тях. Призовавам и вас да постъпите по същия начин. Щом те си и позволяват да ни мислят хептен за малоумници, докато не реагираме, значи наистина сме такива. Но от момента, в който разберем това и се погнусим от себе си, вече съвсем не сме такива. Простете, че написах толкова дълъг текст, но въпросите, който поставих в него, също са големи и важни. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави, мислете също така истински, сиреч, “здравословно”, другояче казано, свободно. Несвободно “мислещият” човек е човек с нездравословно, болно “мислене” и т.н. Чао и до скоро!
 

С поздрав: Ангел Грънчаров

12 мнения за “Регионалните медийни неволи- в центъра на вниманието”

 1. Що се отнася до Виваком, единствената причина поради, която ползвам услугите е оптичния кабел,.
  Ако погледнеш телевизионния пакет веднага разбираш кой кой е.
  Риски канали да, но не и BBC.
  Атака се кипри с телевизия Алфа.
  Пловдивска Православана ТВ също е там.
  Ако погледнеш само CNN и Euronews от сериозните са там, но те не се занимават с нашите си неща, така че не са опасни за модела КОЙ.
  В САЩ пускаш телевизора и първо локалните телевизии излизат и научаваш какво се случва около тебе.
  Добре че са социалните мрежи да разбереш какво става в областните градове.
  Контрол, чрез филтриране и изкривяване на информацията – класика за КГБ, която Нашите от ДС и БКП са копирали съвършено.
  Сигурно всяка година КОЙ си пожелават за Нова Година Дядо Мраз да им донесе вълшебно копче за контрол на Интернет.

 2. Въпреки че повдигнатия въпрос е сериозен, наличието на думата ” задкулисие” обезсмисля статията.
  Когато някой говори за някаква според него налична категория, той трябва да я посочи и покаже местонахождението. Нейни лидери, представители, документи, прояви и пр.
  ” Задкулисие” и точка, нищо повече. Къде толкоз скрито се е скрило това потайно “Задкулисие”.
  Хем го има и хем никой не знае къде е.
  А в Пловдив ако има цензура в локалните меди, тя е напълно нормална и логична и така ще бъде винаги до разрушаването на Альошата. Той е покровителя на града и всички пловдивчани.
  Той не стои напразно над безмозъчните глави на пловдивските комунисти и за съжаление нормалните пловдичани.

  Сто обществени телевизии да има Пловдив, Альошата е по- силен и по-влиятелен от тях. А зад него съвсем кулисно стои пловдивската комунистическа сган, която съвсем не е задкулисна.

  Альоша е по- силен и от честния Г-н Грънчаров.
  Тази година бетонните сурогати на комунистическите прокати ще са в специален, повишен режим на подем, в чест на комунистическия тандем- комунистическа България и комунистическа Русия. Довели двата народа до просия….
  Българските комунисти се готвят да залеят страната с комунистическите си лъжи и никой отново няма да се натъжи……..
  Още по-силно ще блестят всички МОЧА-и и Альоши и българския народ отново няма да иска да ги изпотроши.
  Ще спи , тъпее и червеното знаме пак ще развее.
  И за какво общество се говори по същество в тази ПО- телевизия, при наличието на старата комунистческа визия.
  Що за общество съществува в Пловдив, лягащо и ставащо с бетонното болшевишко “същество”.
  Кой свободен ,нормален народ държи над главата си окупаторския хобот?
  Ден и нощ, в хлад и пек, чакайки почти един век….
  Да пребъде във вековете комунистическата българо-съветска дружба,от която никой нормален човек няма нужда…..
  Пловдив и София са духовни градове-близнаци, собственост на комунистическите диваци.

  За какви общества се говори в тези градове на фона на стърчащите комунистически митове, къпани така дисциплинирано от комунистическите ветрове.

  Общество и паметници на агресия са екзотична олигофренска комунистическа импресия.
  И не само в Пловдив и София се шири тази комунистическа простотия.
  Във всеки град има паметник поне на един комунистически гад.
  А за паметниците на съветските окупатори се грижат стотици хиляди комунистически куратори.

  Тези неща прекрасно ги знае Русия и за българчетата тя си е вечна месия.
  Докога?-засега Навсегда!

 3. I was in Bulgaria and the cable operator has 8 ! 24 hours porno channels and the same time I could not find a sport channel where I can watch Grigor vFederer but the operator channel was showing ‘Moskva nhe viarva na sulzite’ instead.

 4. Бях в Търново и кабелния оператор на квартал Триъгълника Видеосат в момента когато играеха Григор и Федерер нямаше нито един спортен канал по който да покаже мача директно, а в същото време имаше 8 денонощни!! “спортни” канала за само за възрастни а по своа фирмен канал даваше “Москва не вярва на сълзи”. Не ми оставаше нищо друго освен да седна и да поплача, вярвате ли ми?

 5. В по-малките градове пък има друг проблем: обикновено има няколко частни регионални телевизии и вестника но те като папагали повтарят какво става в София, дори и в чужбина и не публикуват почти нищо от региона – сякаш България е от София до Пазарджик. Така хората постоянно са занимавани с това кой какво казал в Парламента, в НС, в МС, в Президентството, и всякакви други словоблудства и безсмислени партийни интриги, само не и с това какво реално става в непосредствена близост около тях. Така те пропускат да научат за корупцията в общината, за незаконните решения в ОС, за далаверите на местните феодали и олигарси и т.н. и т.н. Това също е форма на цензура – да затрупаш хората с ненужен информационен скрап и според мен този вид цензура също се прилага преднамерено в по-малките региони.

 6. С извинение за фатмашкия лаф, медийната инициатива на ЕС за телевизионно противодействие на кремълската пропагандна война, изглежда “сетила се Мара да се побара”. Но по-добре късно,отколкото никога, защото наистина дивашката съветска пропаганда вече ни залива отвсякъде.Ако имаме депутати като свят лаят на тв алфа и волэнсыдэравците трябва да се криминализира незабавно, а с тази шайка да се действа като със златна зора в Гърция. За службите ни изобщо не говоря- КОЙ, КОЙ, КОЙ ще попита онзи плъхообразен субект от ДАНС като каква е определена Русия в политическите директиви за работа на агенцията- това явно поясняват на гражданите всички тайни служби в Европа на официалните си сайтове. Отваряш например чешкия,полския или естонския сайт на съответната служба и четеш – РУСИЯ Е ВРАГ И ИЗТОМНИК НА ТРАЙНА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ.
  Отворя ли обаче сайта на нашите бондовци с трясъците на АВрора и Катюша в главите, ще се зарадвам страшно много и ще заспя спокоен за евроатлантическата ни идентичност, ако поне там няма покана за Ленински съботник в памет на Феликс Дзержински и готварско състезание за най-вкусни пельмены с награда Полный комплект плястинки на йосыф кобзон в съпровод на Ансамбъла за пляски, частушки и шутки на ОГПУ-НКВД-МГБ-КГБ. Ха-ха-ха-ха-ха-а! Много крайно излезе, ама такъв си е вашият Стамбо!

  http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%95%D0%A1-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%A2%D0%92-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0_448831.html

 7. Г-н Грънчаров, не мога да разбера защо се “оплаквате”, че в България се потиска свободата на словото преди всичко за малките и незначителни медии??? Трябва да сте доволен, че Ви се предоставя прекрасна възможност да слушате и гледате такива “малки” ТВ, като “Алфа” и “СКАТ”, по които съвсем свободно и безнаказано почти целодневно се проповядва и пропагандира фашистка, нацистка, ксенофобска,расистка, ционистка и всяка друга подобна идеология и пропаганда и се създава обстановка на вражда и омраза между различни слоеве в нашето общество и между съседните държави и наши съюзници! А какво да кажем, за слугинажа на по-големите медии, които непрекъснато коментират и интерпретират различни събития по един и същи начин и подкрепят позиции враждебни за страната ни и в полза на интересите на чужди държави (преди всичко Руски)!

 8. Г-н Грънчаров,какво е това “гражданска акция”.Кои и колко са гражданите,които ще провеждат тази акция,с какви способи,срещу(към) кого и с каква цел.
  Нали виждате комуниста инж. Симеонов,който пише тук със сто ника,дето е живял в Русия и в Щатите какво пише.

  Никакви акции не могат да са успешни срещу комунистическите фракции.

  Всичко е приключило ,няма кой да докосне дори и най-безобидния комунистически копой.
  За каква “обществена телевизия в Пловдив” става въпрос,за кое общество в половинмилионен Пловдив говорите Вие,това същото общество,което всеки ден се радва на вкамененото болшевишко същество?
  Или това общество не се занимава какво сутрин най-напред Слънцето огрява?
  Утихналия Пловдив и неговата равнина всеки ден се облъчват от окупаторската светлина.
  Пълен цирк е този град,с надвиснала над него комунистическа смрад.
  Докато в София- неговия събрат е също така зъбат,но по-прикрит,все няма кой да го гръмне с динамит.

  България опустява с всеки един ден,но сурогатите на съветската агресия не губят тен.
  Единствена е нашата държава в света ,начело със символите на окупатори и терористи,пазещи здраво зловещите комунисти.
  И пловдивчани като софиянци са като заключени катанци-живеят и се веселят под сиянието на комунизма-за тях това е вечната им харизма….

 9. За да не пипнем някой сибирски вирус в тези грипави времена най-хигиенично е профилактично да се откажем и да не се докосваме до нищо руско или с руско финансиране у нас – телевизии, оператори, вестници, газ, оръжие за отбрана, ядрени централи, русофили, рубладжии, берьозки, руско православие с техния календар, руски обичаи,хорове, пляски,кобзони, руски моди, руски ругатни и даже пиянства по руски обрзец- с водка в алуминиево канче на мазно парче от вестник “Правда” вместо на покривка.

 10. Наскоро открих че имам и един канал: БЪЛГАРИЯ 24 .Има аналогия с РУСИЯ 24, но, пък може и с france24… Още не мога да разбера каква е, но ми се струва че е КРЕМЪЛСКА!

 11. От нас общество не става,докато народа се е излегнал върху комунистическата морава.
  Не може да има никакви обществени дебати,под блясъка на болшевишките сурогати.
  Само наивности,цинзми и глупости четем,които не можем да изметем.
  Да не се разсърди някой от Бургас,защото и този град си има каменно-бетонен ас.И бургазлии всеки ден се радват на техния Альоша ,както и преселенците от Русия,тихо и мирно изкупувайки нашето крайбрежие,напук на българското небрежие.

  Страхуват се някои от руско вълнение към България ,а тя си е тяхно имение.
  Единственото спасение е териториално разделение. На комунистите да се даде територия,която да присъединят към руската метрополия.
  Да се радват и лигавят с Русия до безкрай и да опитат нейния рай.
  Няма спасение от всеобщото комунистическо умопомрачение….

 12. Антикомунист, благодаря ти за тъй живото участие, но имам чувството, че разговора беше отместен в съвършено друго посока…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.