Роботническо дело

Българската политическа хамелеонщина, макар тя да не е наш патент, страда от наследствения синдром на ефекта, който наричам със специфичния термин „Работническо дело”: четеш и си превеждаш огледално смисъла.

 

Щом „Работническо дело” ти казва, че американският империализъм става все по-лош, а ние напредваме все по-уверено по пътя на социализма, значи работата на проспериращия ни социализъм е направо спукана.

 

Синдромът може да се разчете като рецидив в момента и в далеч по-големи размери по отношение на неспирния възход на руските победи ( например чрез окупирането и анексирането на Крим), които бяха обобщени снощи в речта на американския президент Обама със следното изречение, което освети пред целия свят истината: „Икономиката на Русия е на пух и прах”.

 

При това Обама далеч не е Рейгън и не може да бъде заподозрян в някаква идеологическа непоносимост към руския капитализъм само защото самия той, левият по американските стандарти американец, се възмущава от държавно-олигархичния модел на управлението, наложен от Путин, както Рейгън се възмущаваше от самата същност на Империята на злото СССР.

 

У нас противопоставянето Изток-Запад е далеч по прикрито. Но синдромът „Работническо дело” позволява безпогрешно да доловим кой и как участва в тази битка.

 

Ще си позволя отново да припомня, че през пролетта на 2013 г., когато всички зяпаха постановката „Бойко слиза от властта предсрочно” , се ангажирах с констатацията за дълбоко заровеното противоречие между него и президента Росен Плевнелиев по остта Русия-Запад. Не случайно тогава избрах този сюжет за (отворен) финал на книгата „Премиер на РъБъ” .

 

Днес, близо 2 години по-късно, Росен Плевнелиев вече абсолютно ясно се открои като (почти) самотен защитник на прозападната ориентация в управлението на България, докато Борисов продължава да свири първа цигулка в българската политика по партитурата на „Работническо дело”. Все повече противници на прозападната ориентация на България мълчаливо или кресливо аплодират Борисов като антипод на Плевнелиев.

 

Трябва да сме много наивни или невежи политически, за да си въобразим, че „шегата” на Борисов за следващ президент от женски пол съвпадна случайно с третата годишнина от управлението на Плевнелиев. Тя, „шегата”, беше не само знак за бъдещето, но и оценка за тези три години и когато я пуска в обръщение мъжкарят Борисов, освен всичко друго, тя става допълнителна платформа за нови жълти нападки към личността на Плевнелиев- както и стана реално, особено в пространството ни виртуално.

 

Подобно на Путин, който дава знак за оплюване на България, след което руски политици и медии изпълняват заръката, така и тук сигналът на Борисов беше „немедлено” доразвит- днес и от левите политолози Андрей Райчев и Колю Колев. В две различни телевизии те категорично се заклеха, че ГЕРБ няма да номинират Плевнелиев за втори мандат.

 

Нима това не беше ясно и досега? Защо мълчаха до онзи ден и се правеха, че няма такъв скрит конфликт?

 

Една от причините за дългото мълчание по ясния за всеки наблюдателен наблюдател казус с несъвместимостта между Плевнелиев и Борисов е нежеланието на петата колона да се издаде. Нейната движеща сила е омразата, свързана с евроатлантическото говорене на Плевнелиев срещу Руската агресия в Украйна и предупрежденията му за рисковете, произтичащи от нея за България.

 

Намираме се обаче на нов етап от офанзивата на петата колона. Нейните говорители напускат землянките на своето мълчание и минават в открита атака, но без да издават основанията за нея: обясняват противоречието като личен конфликт (за който бяха избирателно слепи досега). Дали съветват така Борисовв или в ход е алармената система на прословутата му интуиция на „политическо животно”, но той се включва вече всекидневно в тази игра.

 

Вчера например премиерът опонира задочно на Плевнелиев и на полето на приоритетите на нацията с явен популистки акцент. Докато президентът непрекъснато говори за образованието, което ще спаси света ( на българите), Борисов направо се възмути на среща с български работодатели, че университетите бълват твърдо много висшисти, докато на икономиката ни й трябват козари и тираджии (в скоби казано, точно козите би трябвало да са политическа болка на ДПС, доколкото козарството е характерно за районите с мюсюлманско население у нас и по света, докато овчарството е съвсем друга тема…)

 

Познайте, коя от двете тези печели повече избиратели на килограм!

 

Чудя се при тази явна необратимост на тенденцията на разрива с ГЕРБ докога Плевнелиев ще стои в дефанзивна позиция, след като е ясно, че няма какво да губи и не може да разчита на нищо добро от страна на Борисов.

 

На цялата тази преса Плевнелиев отвръща в момента само с липсата на възторг ( както се изрази) от идеята за газов хъб, лансирана от Борисов.

 

Плевнелиев вече сгреши веднъж, когато не направи ревизия на предишното президентско управление и това позволи на Първанов , „целият в бяло”, да продължи дружбата си с Борисов, както е видно от ролята му в днешната власт. Това не е просто детайл от пейзажа, а пропуск ( и в двата смисъла на думата- защото е и пропуск към властта с цел оцеляване на руския коз Първанов), който позволява на Бойко и Георги да си делят българската баница така, че да бъдат закичени с Георгиевски лентички за бойна слава.

 

Започва да се прояснява и друга подробност от близкото минало на Борисов. Имаше период, когато той беше особено остър в нападките срещу Станишев, каквито никога не е отправял с подобен тон и интезитет спрямо Първанов. Имало е защо: Станишев бива заклеймяван с днешна дата от своите като „русофоб”!

 

Днес петата колона в България все повече се разграничава от Станишев. Искат му главата ( доста буквално, журналистът Тома Томов призова от екрана на Нова телевизия да бъдел обесен заради разбиването на БСП). Наградената от руския премиер Медведев българска издателка на руски вестник у нас Шаренкова бурно обвинява Станишев в най-ужасяващото „предателство” – в русофобия, защото гласувал в Европарламента за продължаване на санкциите срещу Русия.

 

В същото време Първанов, коалиционният партньор на Борисов, се радва на руските адмирации, аплодирайки наградата на Шаренкова и нейния спътник Димитър Иванов в Москва. Бойко също я поздравил, хвали се наградената в интервю, публикувано днес в един русофилски сайт ( самият Борисов „пропуска” да се похвали с този факт, но тя го издаде).

 

Ясно е, че силите са неравни. Това , което не е ясно, е защо Западът е избрал линията да „подбутва” Борисов ( както се казваше в един изтекъл доклад на американското посолство в София), вместо открито да подкрепи линията на Плевнелиев като знак, че цени своите истински съюзници в България. И докога ще е така- това също не знаем.

 

Ще се наложи да продължим да четем „Работническо дело” , което роботите на програмираното ни бъдеще продължават да ни пробутват.

Р.S. Както пишат в такива случаи вестниците, “след редакционното приключване на броя”, се получи следната информация по темата на горния текст- първото ясно и без заобикалки мнение на политолог, което съвпада с мнението на ivo.bg., изразено тук на 1 януари 2015 г. и загатнато като тенденция близо две години по-рано, включително като отворен финал на книгата  “Премиер на РъБъ” ( 2013 г.).:

 

Политологът Борис Попиванов, цитиран от  Faktor.bg днес:

“Не знам дали 2015-а година ще бъде година на реформите, но ще бъде година на сблъсък между Борисов и Плевнелиев. Подобни искри протичаха и през миналата година, когато се наложи самият Бойко Борисов да му обърне внимание, когато чертаеше стратегиите за отбрана и сигурност на България, че не е работа на президента и служебното правителство да се занимават с такива неща.

 

19 мнения за “Роботническо дело”

 1. Ами време му е на Плевнелиев наистина да се разграничи от популизма и да артикулира ясно визията си. Ще получи неочаквано силна подкрепа.

 2. Президентът Плевнелиев се каза един от най достойните български политици.
  В началото на мандата му се наложи сам да взема тежки политически решения.След като Борисов при първият по тежък сблъсък избяга от властта и остави П.сам да се справя.И се справи блестящо.Служебното правителство с Министър пред.Марин Райков стабилизира страната и бързо я поведе напред.Никой не каза лоша дума за този кабинет.Същото се случи и при второто правителство.Плевнелиев има ярко изразена и непоколебима Европеиска и Натовска ориентация.Още повече,че като технократ той има по аналитична и далновидна мисъл.Борисов е *иди ми дойди ми*.Има Белене,няма Белене,има Иу.поток,няма поток.Има хъб на Варна ,не на турската граница , не няма хъб.
  Според мен/ дано да ме прочетат лидерите на РБ/ най смелата и удачна постъпка от тяхна страна ще бъде изпреварващото издигане на Плевнелиев за обща кандидатура на РБ и ГЕРБ за президент.Така ще спечели България.

 3. Има страни, които се гордеят със своята независимост като следствие, че от тях нищо не зависи дори да се е превърнало в държавно управление.

 4. Поздравления, както за 4000 -те бодилчета в задника на мафията, така и за пирона “Работническо дело”..Супер е.
  Тъкмо си мислех за едно такова дело – кампанията “Не купувай контрабанда”, организирана от контрабандистите…!
  Те си казват колко милиарда крадат годишно от контрабандата с цигари, но пеят по телевизия “Работническо дело” -“Не купувайте контрабанда”… Защото знаят, че и държавата и органите и са контрабандисти.
  А хората си гледат и четат “Работническо дело”… А там пишат и за Плевнелиев и за Путин.

 5. Плевнелиев се справя блестящо,като се вземе предвид характера(КГБДС) и нивото на политическата среда у нас.Ограничен е и в правомощията.Но когато и където трябва е ясен и категоричен.Има кой да забележи това,бъдете уверени.Богат и умен е ,което го освобождава от изкушенията на властта.Аз вярвам в преизбирането му,а Бойко ще бъде изцеден в последния си мандат от напрежението,което ще го съпътства и накрая “изяден” от критиците му .Западът ще му благодари за спрения шлем и толкова.

 6. Не знам дали натегаческият слугинаж на всяка ВЛАСТ(ВСЯ!!!), а ТЯ си е де факто и де юре Адна, в НРБ го прави по поръчка или се самонатяга предварително АВТОМАТично и РОБОТохоЛИЧНО?!?!?
  А,дали няКОЙ НЕ иска да пробва пРЕЗИДЕНТският нагон на Бо.Бо.?!?!?
  Освен това , дори и днес Бо.Бо. да “иска” да е пРЕЗИДЕНТ, до след няКОЙ друг ден внезапно може и да му се отще, както много пъти е ставало!
  Пък и СЕГА има много “проблеми” и явни и задфасадни сОюзници,и трябва да се отклонява общественото внимание от тях, а пък и изборите са след близо две години, преди тях има и други избори, а нищо не се знае преди двата насрочени , дали няма да има и НЕнасрочени?!?!? Сметките отсега на няКОЙ точно СЕГА са без кръчмар!
  Освен това на КОЙ може да разчита Бо.Бо.,за да спечели изборите???
  На ДпС?!? На БКП?!?…… на КОЙ?!?
  Та нали преди две години ТЕ го изиграха предфасадно и задфасадно, и Бо.Бо. остана САМ…….СРЕЩУ тях!
  Разните клакьори,на които “призванието” им е да се прилепват към всеки , който им подФърли пачка , само могат да му направят лоша услуга, освен ако няКОЙ друг вече не им е платил задфасадно, за да му почесват ЕГОто на “бъдещ” пРЕЗИДЕНТ!

 7. Няколко добронамерени корекции с цел истината да е по-ясна:

  – няма , никога не е имало и никога няма да има ” руски капитализъм”, както и български, както и турски, както и шведски или новозенландски, нито японски

  Както няма руска скорост на светлината, или румънска….
  Капитализмът е само название на трудоов-производителната дейност на хората

  – “европейска ориентация на България”. Това е само повърхностна ориентация, която се ръководи от комунистите. Тя е само формална- членство в ЕС и НАТО. Реално Българската държава е комунистическа и проруска. Структурите и същността на държавната власт са в еъцете на комунистите. Официалната пропаганда и наука са комунистически
  – не е изискано да се ползват религиозни термини при икономически дискусии
  -офанзива на “петата колона”. Явно става въпрос за комунистическата партия и организациите с прокомунистическа и проруска ориентация

 8. Истина е че има атака срещу Плевнелиев. Днес един дебил от агенция “ПИК” по БТВ му поиска оставката. Моето мнение е, че президентът трябва да бъде по-смел и да не се бои от остра конфронтация с Геройкото.
  По време на националната конференция на ДСБ през 2013г. в речта си след подадена оставка, Иван Костов разкритикува остро западната политика по отношение на ББ като заяви, че тя се ръководи от максимата: “Да той е негодник, но е нашия негодник”. Мисля си, че те се заблуждават, че е техен.

 9. Г-н Инджев съветниците на Бойко са други. Не ви ли прави впечатление. Проблемите ще дойдат от Местан. Само гледайте. … ако имате приятели из делиормана, Кърджалийско .. ще се хванете за главата.

 10. Дано наистина България да е завила на Запад след спирането на поредния мега-балон на руската корупция /ЮП/.Плевнелиев беше сам в битката за този избор и се справи.Сега ще му е още по-трудно с Тиквата, защото той е скритата клетка на руската пета колона.Маскирал се е , все едно е резидент на КГБ – има подходящата легенда на “прозападен” политик, ляга и става с Меркел на уста и винаги идва на власт ,уж като опозиция на комунягите, а всъщност да прикрие големите им грабежи. Дано Плевнелиев да направи нещо за разкритието на “грабежа на века”- КТБ, защото Боко вече участва в него.

 11. Може да звучи малко шеговито но Плевнелиев все по уверено върви по стъпките на Обама и не е далеч денят когато хамелеонбойко ще му се иска да не се е е…л с него…

 12. Придобива тен ли?…. Иначе ако сравня Боко с Плевнята, то втория е направо аристократ, съотнесен към банкянския вундеркинд (цървул).

 13. Сравнението Бойко-Плевнелиев е почти безсмислено.
  Едно Куче, колкото и да е яко и обучено (Бойко имал диплома – хаха) не може да оре, нито да сее нито да жъне!
  Кучето си знае само едно, Да Лае, Да Върти опашка пред Господаря си и да му Лиже ръката и да Лапа кокали!

  Държавата се напълни с Кучета, поставени от Господаря им да орат, сеят и жънат и затова се превърна в Кучешка Държава!

 14. Снощи докато гледахме Аустралиан Опън и префърлих канала за малко на сибиес и гледам Обама говори за “Състоянието на Съюза”. Не слушах много, но разбрахме, че Съюза на щатите е ОК, обаче Съюзът (дет му викаха есесер преди) е станал на “пух и прах”! И кога е станало това не знам, другите не зна, ама дет живейм във Флорида тука изобщо не сме разбрали кога Русия са а оцацала така яко, нищо че ходим с много рускинчета избегали тука да не ги държат без пари там из губерниите кат държанки.

 15. Плевнелиев е европеец. За разлика от повечето същества от политическия ни “елит” може да си говори с повечето европейски политици без преводач.

  Това, че Тома Томов, синчагата на коменданта на концлагер Белене, кап. Никола Томов, с чин дългогодишен журналист международник в БНТ, му бил поискал оставката, говори само добро за президента.

  Хубавите неща стават бавно. Особено когато насреща си имаш мучащото милиционерско добиче от Банкя.

 16. Г-н Инджев, прав сте, но какво от това? Бьй Ганьо винаги печели.

 17. Позакъснял коментар, но все пак:
  Ами, защо ли, не подкрепят Плевнелиев?..защото за съжаление истината е такава, имат ли избор въобще Американците?
  Б.Б е много добър играч по отношение на усета за фин тарикатлък и успява да заблуди не само масаовия избирател, ами дори и “високоенетелигентни” личности и представители на медии, затова, че знае накъде е тръгнал и затова, че е повел в България в някаква правилна посока, ..а то всъщност всичките му действия са “на парче” за съответния бизнес ден.
  Та в този ред, ако бойко реши, Плевнелиев, ще залезе внезапно зад сцената.
  Американците от друга страна значт, че е по-добре да имат директна връзка с вожда..за да могат да го хванат за гушата когато решат!
  Историята с идеята за жена президент – в търсене на поредната И.Фанд..ова – изпълнителна, изпълнителна, мълчаща, оперирана от желание за мислене….
  поредната матрьошка се търси!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.