СИРИЗА и Сирищник – познати византийски номера

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас се е споразумял с десните популисти от партия “Независими гърци” за формиране на правителство, съобщи агенция “Ройтерс”. “Независими гърци” (АNEL) също се противопоставят на строгите бюджетни икономии, наложени на Гърция от международните кредитори в замяна на финансова помощ. (Дневник)

 

 

Вече доста съседски аналогии се появиха във връзка с резултата от изборите в Гърция. Ще добавя още една, каквото и да ми струва като упрек, че „пея” в нечий хор.

 

Ако се замислим, гърците направо ни дишат пушилката, но огледално.

 

И у нас популисти печелят изборите- при това многократно и от доста години насам. Само че са десни на вид и приказки. След което се съюзяват с леви, които други леви обявяват за десни, какъвто е случаят с АБВ.

 

 

Българската СИРЗА има корени в Сирищник, но не е против статуквото, а е родена от него. Тя е (а)системна в зависимост от това пред каква аудитория дефилира.

 

Например вчера Борисов сбъдна мечтата на приятеля си Първанов, негов съзаклятник от дълги години, който поиска, но все пак не посмя да се увековечи с улица на името на своя съратник от 4 февруари Николай Добрев, с когото заедно сдадоха властта на тази дата през 1997 г. Добрев е покойник, а Първанов остава сам от тандема, за който той твърди, че е спасил България с онзи ход от 4 февруари. Така улицата, която вчера Борисов обеща да бъде наречена на Добрев, на практика ще слави живия Първанов.

 

Първанов от Сирищник се провали по всички обещани от него гигантомански енергийни проекти и би трябвало да бъде удостоен с титлата „ най-проваления политик в съвременната история на България”. Но Борисов го награди с коалиционно приютяване и с вицепремиерски пост.

 

 

Каква ти СИРЗА в Гърция! Сирищник управлява в България от началото на хилядолетието- първо открито чрез двата президентски мандата на Първанов, след това чрез тройната коалиция на Станишев ( кадър на Първанов), последвана от коалицията на Борисов със златния пръст на Сидеров ( в Гърция пък си имат „Златна зора”- също любима на Путин, както „Атака” ) до левеещата днешна дясна формация в София.

 

Ако се съмнявате в справедливостта на обрисуваните тук огледални образи, замислете се за факта, че СИРИЗА също така е харесвана от десните френски националисти на Марин Льопен, които си признаха финансовото блядстване с Москва.

 

Изобщо, стига сте се стряскали от някаква си СИРЗА- ляво-дясното, кафяво-червеното, популисткото течение отдавна се експериментира върху нас и както виждате- оцеляваме. Гърците само могат да се поучат от опита ни.

 

 

22 мнения за “СИРИЗА и Сирищник – познати византийски номера”

 1. Например с нео нацистките пози на чичко Bолен, който пък в последствие обърна гъза на изток като заваляха “рубли” от най-големия капиталист на изток. А гърците ядоха пиха и сраха 25 години на гърба на германците и другите западняци и като дойде време да плащат почнаха да правят революции. Айде да им е честита сириза… скоро ше рупат камъни.

 2. Проблемът на комшиите не е от днес, нито от вчера – гръцкото общество е тежко болшевизирано още от 1944 г., времето, когато комунистическите партизани под дудука на тов. Джугашвили и с негова финансова и оръжейна помощ бяха тръгнали да му помогнат да прекрои договореното черно на бяло от прословутата ялтенска салфетка. Тогава за щастие (на гърците) в Обединеното кралство и САЩ са се намерили достатъчно трезвомислещи хора, незасегнати от пост-военният лефтистки синдром. Те пращат в Гърция ген. Скоуби, 17-та парашутни бригада на SAS и няколко ескадрили В-29, които пържат с напалм червените терористи с променлив успех, чак до финалната за бандитите 1947 г.

  А днес проблемът може да се обобщи така – Работакис и Умникис емигрираха в САЩ, Канада и Австралия, където вече може и да са милионери. В “Елада” останаха само Тъпакис, Крадлакис, Сиртакис, Лентяис и Паразитис – е, с тях тези резултати от изборите не са никаква изненада. И ако с нещо приличат на резултатите в РъБъ, всяка прилика изобщо не е случайна. Много ми е интересно дали сега ще се разлее една мощна русофилска вълна у съседите.

  При всички случаи обаче, днес С(и)РИЗА, утре – без риза. Само скромното ми мнение:)

 3. КЪДЕТО Е ИЗГРЯЛА ПЕТОЛЪЧКАТА ХУБАВО НЕ Е СТАНАЛО. ГЪРЦИТЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ КОГАТО ЩЕ Е ВЕЧЕ МНОГО КЪСНО. ПОЖЕЛАВАМЕ ИМ ПРИЯТНО ТЪРКАЛЯНЕ ПО УРВАТА НА ЛЕВИТЕ ИДЕИ. 200 МИЛИАРДА ЕВРО ТЪПИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ТРЯБВАШЕ ДА ДАДАТ НА ДОСТОЙНИТЕ УКРАЙНЦИ , А НЕ НА ГРЪЧКАТА МЪРЗЕЛИВА, ГЛАДНА И КРАДЛИВА ПАПЛАЧ, КОИТО ИМАТ НАГЛАСТТА, КАКТО И ТЕХНИТЕ ИЗБОРНИ СПОНСОРИ – РУСКИТЕ БЛЯДОВЕ, ДА ПРЕТЕНДИРАТ , ЧЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА ВЪЗВИШЕНАТА ВИЗАНТИЙСКА ИМПЕРИЯ.

 4. Цицко Сталин не можа да превземе Гърция,но цицко Мъницко май ще й види сметката-без червени андарти.Това стана възможно,както и чрез ПАСОК и Кокалис,така и чрез препиране на наши “социалистически” пари,върнали се като клонове на банки,заводи за цветни метали,Цветелин Кънчевци и гора от фирми,ситуирани от тази страна до южната ни граница.Не е лошо и да се загледаме в едни бизнесмени и политици,пръкнали се от тези наши южни краища.Тези немъчени печалби бяха допълнителни камъчета под колелата на катурващата се гръцка каруца.

 5. Винаги съм давала като пример Гърция,когато стане дума за Костовите времена.Ако не бяха същите тези западняци да наливат грешни пари в гръцката клозетна чиния,комшиите щяха да обявят Акропола за продан.Защото,наистина,с камъни деца не се хранят.През 97 не бяхме преяли и прегуляли,но си платихме.За глупост се плаща скъпо.Пожелавам на гърците настоящие комунистическо управление.Хайде,от мен дамине,да не стигат до сталинизъм,но и другото ще ме удовлетвори

 6. Някои другари в България изпаднаха в екстаз. Започнаха да обясняват че имало “надежда” – Гърция да изнася революция(понеже май не произвежда друго) в Европа. Да сме вземели пример от тях – демек да лекуваме социализъма с … повече социализъм, да не работим, а да съберем кураж за да се зъбим на ЕС да ни увеличи “социалните помощи”.

 7. Малко допълнение към историческия преглед на AIR FRANCE и нашия (на БКП) принос към възхода на СИРИЗА.
  По време на разпалената от червените партизани в Гърция гражданска война те бяха снабдявани с оръжие от нашите комунистически управници.
  След разгрома им в Гърция те бяха приютени в България(т.нар. политемигранти).Тук живяха и имаха деца,които се обучаваха в наши университети.Доста от тях са се върнали впоследствие в Гърция .
  Вчера един такъв беше събеседник на предаване на телевизия BG on AIR .Човекът беше кмет на един от районите на Солун,член СИРИЗА от 1993 г.Приказваше български без акцент и агитираше благо за това какви чудеса ще се случат след като те ще са на власт.Ето как нашата безценна интернационална помощ докара нещата
  в Гърция до там,че само около 25% от избирателите да не са зомбирани от комунистически,левичарски,нацистки,троцкистки,
  чегеваристки и др.идеологии!

 8. Е, сегичка зяйналите с пълна уста и протегнати ръце левеещи гърци бързо ще усетят кон боб яде ли.
  Малей, какви лидери се пръкнаха на държавното кормило в южните Балкани, Турция-Ердоган, Гърция-Циприс, ръбъ-Борисов, безмълвен съм. Историята си прави жестоки шегички, ама сметката, сметката кой ще я плаща. След като джуджи1 отказва да плаща повече сметките на Приднестровието щото рубли бол, ама пари-нанай, за насам от трите най-дългото. Дежа вю.

 9. На гърците им е спукана работата, Ципрас се срещнал вече с руския посланик в Гърция само и единствено.Да не се окаже и той с милионен кредит от Русия като Мари льо Пен, която уж крайно дясна вече побърза да ги подкрепи.Абе ще плачат те за Европа, ама де да видим.Учудваме ли се още на атаките на уж десния Боко срещу Плевнелиев.Явно им пречи да са любимите деца на джуджето и гърците ги изпреварват и ще му вземат любимото хъбче.

 10. До AIR FRANCE: Прав сте,първия и единствен чужд дипломат с когото се е срещнал днес Ципрас е познайте кой?Точно така-руския посланик в Гърция.

 11. @ AIR FRANCE
  Добрите чувства на гърците към Русия са първо по линия на православието, тъй като гърците вярват че руснаците вярват в бог като самите тях. По линия на православието в 19ти век гръцкия крал George си взема за кралица Олга от рода Романови. Много руски земи са населени с понтийски гърци изгонени от Понтус в Мала Азия, но запазили езика и обичаите си. За разлика от България Гърция си ги призна за гръцки граждани и им даде право да се върнат, даже им дава мисля 25-50000 евро за закупуване на първо жилище. Накратко добрите чувства на гърците към руснаците не са в никакъв случай от 44та а мноого преди това. Те минаха през (дясна)диктатура много подобна на социализЪма у нас и в Русия и си извоюваха свободата с кръв, така че едва ли искат да се връщат назад.
  Просто повярваха на един празнодумец популист, който ще е поредния които ги разочарова.
  Не съм съгласна и с това, че наричате гърците, които останаха да се борят и оцеляват “Тъпакис, Крадлакис, Сиртакис, Лентяис и Паразитис”. Те са хора много работливи и работят на няколко места за да запазят постигнатото с много труд. Те са хора минали през чистилището на емиграцията доста преди българите и обичат болезнено много страната си. Истината е че всички правителства и десни и леви досега раздаваха порциите помощи на големи финансови институции и банки и това е, което гърците искат спре. Искат реални мерки а не разпределяне на порции. Познато а?

 12. Радвам се, че ме цитираш. Поздрави: “опа опа та бузуки”

 13. Една възможност паднала направо от небето за Путин да се доближи съвсем до Цариград и проливите. Ако Гърция попадне под руско влияние натискът върху България ще стане страхотен, защото заедно със Сърбия и Гърция се получава мощен руски плацдарм и пробив в ЕС и на Балканите.

 14. Изключително съм възмутен от факта, че улица макар и второстепенна ще бъде наречена на Николай Добрев ! Какви са заслугите на тая персона ? Това и гавра и с хилядите, които мръзнаха по митингите и барикадите повече от месец срещу престъпното правителството на Виденов, чийто вътрешен министър бе Добрев и служители на чието ведомство биха демонстранти и депутати в нощта срещу 10 януари ! Тъй като Герб са ми ясни що за партия са, искам да попитам ръководството на Реформаторския блок защо досега не реагира по въпроса. Между другото не виждам реакция от РБ и по отношение на последните събития в Украйна, а именно терористичните атаки на руските наемници срещу Волноваха и Мариопул.

 15. Великолепен аналог, чудесна игра на думи! Аз само по рефлекс добавям “ы” в сырыщнык, да се знае и помни, че имаме работа с рубладжийския мерзавец гоцэ!
  Манталитетно, символично и красноречиво ГЕРБерския прочит на новата ни история се затвори между паметника на Т. Живков в Правец и улицата на Н. Добрев. Толкова знаят, това ценят, тези “исторически послания” реализират. За културните- там царстват Цеца, Меца и “Бяла роза”.
  -“Вчера канцлерът Ангела Меркел участва в честванията на 100 годишнината от рождението на Ерих Хонекер, след което откри в Берлин улица на името Ерих Милке като израз на признание за ролята на бившиея вътрешен министър в мирния преход към демокрация.” Как ви звучи тази новина? Възможна ли е?

 16. Ако вземем да преименуваме улиците с избитите от другарите политически жертви,ше се наложи да се правят още улици,освен съществуващите такива,а може поради недостиг на улици да се прибегне до преименуване на черните пътища,пътеките и поляните!
  В краен случай може да се използват и отделните лотовете на магистралите – съществуващите и бъдещите такива.
  Освен това,предлагам Кирето Добрев и сетра му да основат Фондация “Николай Добрев”,като преки наследници на величавата фигура на техния татко.
  Друго мое предложение е в БСП,наред с другите движения,да се основе движение на Николай Добревистите,като начело на това движение да застане лично Кирчо!
  Към движението да бъдат привлечени всички контрабандисти на валута и каквито се сетите още достойни “бандисти”.

 17. И аз се чудя на мълчанието по злобите на деня на РБ. Няма коментари по посещенията на Кери и Столтенберг, няма отношение към ескалацията на руската агресия в Източна Украйна и сега, с това наименуване на улица в столицата на “Добрев е пияница, неговата мамица” става все по-трудно да се повярва, че обещаваните дълбоки структурни реформи ще бъдат реализирани. Как може вместо улица на името на Илия Минев, политическият затворник с на-дълъг “стаж” в комунистически зандан на планетата да се назова на псевдо”спасител” на гражданският мир.
  Успоредно ни се поднася досадата на надговарянето по линията Москов-Местан за един абсолютно страничен проблем.

 18. Отдавна беше установено, че графичното изображение на политическата ос “ляво-дясно” не е отсечка, а окръжност. В определена точка крайно-лявото и крайно- дясното се сливат в едно.
  Колкото до гърците, те като в брадатия виц от времето на режима на тока у нас,отколе се напъват да си имат комунизъм и … да си нямат ток. Чака ги “Проект КУБА 2”.
  Да им е честито!

 19. Г-жа ВЪЛЧЕВА, Според вас дали след раздаването на порции на партийните и шуробаджанаците в Гърция , там са останали много работливи “елини”???
  Не само – “Тъпакис, Крадлакис, Сиртакис, Лентяис и Паразитис”, но още и – КОРУМПАКИС, БАДЖАНАКИС, малякис….
  Такива са в тяхната СВРЪХбюджетна администрация. Там има над 1 млн. партийни храненици на синекурна “ДЪРЖАВНА длъжност”. Само за издръжката на тези 1 млн. трябват поне 50-100 млрд. евро, а когато ги няма безработицата ще скочи с още 20%, нали?
  И НРБ е подобно положението,т.е. “държавната” администрация и бюджетните “предприятия” са си ПАРТИЙНИ, както по времето на БКП, но сега за “камуфлаж” се водят “многопартийни”, но все пак “държавни предприятия”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.