Руски агент издаде как е анексиран Крим и защо сценарият не се повтори в Донбас

Как през февруари 2014-та  в Крим беше организиран за броени дни най-светкавично свикания референдум в историята на референдумите ?

Защо кримският сценарий се провали в Източна Украйна?

Отговори на тези въпроси дава не кой да е, а руският диверсант,  бившият министър на отбраната в Донбас Стрелков\Гиркин.

 

ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЗА ivo.bg

ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

Гиркин-Стрелков разказва как “гонихме кримските депутати като стадо” да гласуват за присъединяването на Крим към Руската федерация

Игорь Иванович Стрелков
Igor Ivanovich Strelkov.jpg
Игорь Стрелков в июле 2014 года

Събота, 24 януари, 2015г.

Той каза в телевизионно интервю, че е бил в Крим от 21-ви Февруари (2014 г.). Според него, правоохранителните органи там не се подчинили на ръководството на самопровъзгласилата автономия, ръководена от Аксьонов и Константинов, а са действали “под ръководството на Киев, въпреки че го правеха с неохота, небрежно, без да преминат на страната на населението”.

“На страната на населението, а не на властта, премина само „Беркут “- разказва Гиркин.

“Аз не виждах никаква подкрепа от държавните органи в Симферопол, където бях.

Депутатите бяха събрани от опълченците, подкарани към залата като стадо, за да гласуват (решението за присъединяване на Крим към Руската федерация). А аз бях един от командирите на „опълченците” – каза лидерът на бунтовниците.

 

Още по темата: Стрелков разказва защо всичко в Донбас започва точно от Славянск.

 

Ръководителят на руската диверсионна група Игор (Гиркин) Стрелков започва подривната си дейност със Славянск, защото там го “очаквали” и града е малък.

Стрелков разказва, че не е планирал да бъде публична личност, а в Славянск той “планирал да направи всичко като в Крим, и се е надявал, че всичко ще бъде по кримски сценарий”.

“Т.е., планираше се, да се помогне на местните лидери и опълченците да установят народна власт, да се проведе референдум за присъединяване към Русия … И след това, също като в Крим, без да излиза на светло, да изчезне като сянка” – разказва той.

Но му “препоръчали строго да се освети”.

По-късно, казва той, просто е бил принуден да напусне Донбас.

“Имаше оферта за уж мирно уреждане … И включително, не отричам, това (натиска над него – прев.) се правеше със сплашване и директен натиск – заплаха за спирането на доставките на помощи от Русия. Казвам това открито” – разказва Гиркин.

Според него, той не се противопоставял на това решение, защото той “все пак, е руски офицер от запаса” и чувства “дълг към страната си”.

“Дори и да не съм съгласен с някое решение на политическото ръководство на Русия, аз трябва да го изпълня” – казва Стрелков.

В Славянск, по думите на Гиркин, той идва от Крим с група диверсанти, наброяваща 52 души.

Той каза, че след преминаване на границата в неговата група “не е имало точен план, къде да отидат”.

“Знаех, че с такава малка група да отида в Донецк или Луганск – няма смисъл. Тези милионни градове, в които петдесет души просто ще се удавят … Веднага си поставих задача – да намеря някой средно голям град. От една страна, достатъчно важен, от друга страна, в който ние ще бъдем в състояние бързо да наложим народната власт”.

Въпреки това, той признава, че “хора от местните”, ги посрещнали “с предварително подготвени коли”.

“15-17км ние вървяхме пеша през границата. Стигнахме определеното място, което бе избрано предварително от тези, които ни посрещнаха. Въпросът беше: Където е мястото, в което ние ще получим масова подкрепа? Казаха – Славянск”.

“.. Когато пристигнахме ни чакаха около триста активисти, готови за всякакви действия съвместно с нас. Незабавно се обединихме с тази група и щурмувахме полицейското управление. След два часа превзехме полицията, а след още един час – СБУ (Службата за безопасност на Украйна – прев.)”.

Въпреки това, той веднага се коригира, като каза, че Русия не го е пращала там.

Гиркин също така обясни, че в момента не може да се върне в Донбас, “за да не създава военна опозиция”.

 

По материали на в.”Украинская правда”

17 мнения за “Руски агент издаде как е анексиран Крим и защо сценарият не се повтори в Донбас”

 1. Апетитът идва с яденето – след като лапнаха Кремчето на тортата (Украйна), сега им се прииска и самата торта или поне източната й част. Но нека да не забравяме принципът на “Последната република” – няма такава, защото тоталитарната държава не може да съществева съвместно с каквато и да била съседна нетоталитарна такава. Всяка една газова запалка, бръснарско ножче или пита с меко сирене, донесени отвън, се превръщат вече в “идеологическо оръжие” в РФ.

 2. Фашистки отрепки – тези хора заслужават участта на нацистите!

 3. “Тайно подготвяме решение за лекуване на украински войници у нас”

  http://frognews.bg/news_84940/Samo-vav-Frog-Taino-podgotviame-reshenie-za-lekuvane-na-ukrainski-voinitsi-u-nas/

  Ето и мнения на военнослужещи и цивилни граждани от анкета на Фрог :

  Подполковник Н.С: ” Вярно е , че сме в НАТО, но още няма решение за натовска операция в Украйна и не знам дали е редно да приемем да лекуваме украински войници. Хуманно е, но Украйна не е натовска държава и ние трябва да сме неутрални…”

  Даниела Панова: “Аз не съм съгласна с нашите данъци да се финансира лечението на убийци на деца и жени…!”

  Теменуга Лачева: ” За лечение на българските деца няма пари, а за украински войници има?!”

  Валери Денчев: “Защо не ги вземат поляците?..,Меркел?…Норвегия?….всички тези, които налагаха санкциите на Русия? Те поне имат условия за всичко това. А ние много ли сме богати, че от залъка си да делим за тях? ”

  Ангел Дончев: “Като неутрална страна, каквато трябва да бъдем, трябва да лекуваме и руски граждани, пострадали от войната. Не поддържам нито Русия, нито Украйна, но май ни водят към война. Сигурен съм , че нито Плевнелиев, нито някой от управляващите и децата им ще отидат на фронта…”

  Лена Щерева: ” Да се лекуват пострадали цивилни граждани можем да приемем, но войници не! Да си ги лекува, който ги е пратил да убиват!”

  Офицер от резерва Тодор Начев: ” Марионетки сме на американците и това е. Местят ни като пешки на шахматната маса и правят с нашите политици, каквото си поискат. Плакохме за жертвите в Париж, а за тези в Луганск и Мариупол нехаем…”
  ===========================================

  Значи,как се получава картинката:

  -когато трябва да поемем минимални ангажименти като страна член на НАТО-“Марионетки сме на американците”

  -когато звъни телефона от Москва-козируваме на телефона и викаме – Так точна!

 4. Лошото е,че в Европа започва да се проявява русофилството.Сега в Гърция,преди това Унгария,Франция с Мари Льо Пен,в Англия,да не забравя България,до нас Сърбия. Убеден съм, че Русия доволно потрива ръце Ако Европа не се осъзнае ми мирише на трета световна.Арабския свят и те това чакат.Не искам и да си помисля какво ни очаква в близките 10 години.

 5. И аз гледах подобно интервю. Дали е откъс от същото не знам. Там имаше още един акцент.

 6. Ето защо Путин продължава да отрича нахлуването в източните части на Украйна – в Крим нещата се получиха и гордо се окичи със славата на завоевател, но сега не иска да си признае неуспеха в Донбас. Руснаците са велики само като печелят войни. Правят парад на победата срещу нацистка Германия, но никой не говори за Финската война, позорно загубена за дни. Същото е и сега.

 7. Да не би тук посланието да е “В източна Украйна никога не имало руски войски, не вярвайте на сателитните снимки”?

 8. Руснаците не са загубили войната с Финландия, още по-малко за броени дни. Всъщност я печелят. Препоръчвам по-сериозно запознаване с протичането на военните действия и политическото уреждане на конфликта.
  Колкото до войната в Донбас съм убеден, че Путин изобщо не е планувал присъединяването му. Усилията са били само за Крим. Само че ако погледнем историята на района /Донбас/ ясно се вижда, че е населен с рускоезични, които възприемат именно Русия като “родина”, а не Украина. Затова Стрелков успя да започне бунта. Откровената вражда между Запада и Изтока на Украйна не е тайна за интересуващите се и датира още от скалъпването на Украйна като държава. Впрочем това се дължи изцяло на Русия. Украинска суверенна държава реално никога не е имало, освен може би 4-5 години в средата на 17в. при Богдан Хмелницки. Затова Русия винаги е гледала на Украйна като на свой преден пост, а не нещо отделно да не говорим враждебно. Така Русия ражда, обгрижва и обогатява Украйна, за да се “угои” тя до днешните си размери, включвайки много съвсем неукраински земи. Налице е несправедливост от сериозен мащаб. Затова сега се стигна до реки от кръв. Не мисля, че Русия може да се нарича агресор. По-скоро неофеодализма, царуващ в Украйна и далеч от европейските ценности намери присъщ за него начин да разреши исторически наследения проблем по сталински: Есть человек, есть проблема; неть человека – неть проблема.

 9. Въпреки Московския договор от март 1940 г. и отнемане на повече от 1/3 от територията й, Финландия демонстрира героизма на нейния народ пред агресора – 3 милионен народ се бори срещу 180 милионна държава.
  И ето загубите за “победителя” : “Загубите на Съветската армия са над 321 000 души (126 875 загинали или изчезнали, 188 671 ранени и 5572 пленени), 3543 танка, между 261 и 515 самолета.
  Въпреки многократно превъзхождащия противник загубите на Финландия са 70 461 души (25 904 загинали или изчезнали, 43 557 ранени и 1000 пленени), 20–30 танка и 62 самолета. Митът за непобедимостта на Съветската армия се сгромолясва и в определена степен дава допълнителна увереност на Хитлер за успех в агресията срещу СССР.” Отделен въпрос е защо, отново, агресорът напада Финландия на 25.06.41г. и отклонява за тази цел елитните си моторизирани корпуси от Псков и Ленинград, при вече обявена война от Германия. Лесното обяснение е никелът на Петсамо(Печенга), но основното обяснение е, че Русия не търпи независими държави около себе си, което доказва и в наши дни с Украйна.

 10. Здравей Иво,

  Искам да внеса и малко светлина защо Игор Стрелков не е много “удобен” на Кремъл в този момент. Игор е този който насади на Путин проблема с MH17, класически натегач който, като винаги става – преигра и се наигра. (в крайна сметка в днешно време в интернет можеше да види по какво стреля, а след това и се похвали без да знае колко много се е увъртял) Това е от руската социална мрежа в VK минути след “птичкопада” както този ЛЕВАК (на когото са дали за играчка 9K37 или SA-11 по натовски) нарича гибелта на 300 цивилни.
  “В районе Тореза только что сбили самолет Ан-26, валяется где-то за шахтой Прогресс. Предупреждали же – не летать в “нашем небе”. А вот и видео-подтверждение очередного “птичкопада”. Птичка упала за террикон, жилой сектор не зацепила. Мирные люди не пострадали. А также еще есть информация о втором сбитом самолете, вроде бы Су”.

  Поздрави,
  а1

 11. Отделно, къде е сега Финландия,къде е Русия. Оттатък Карелия е цветуща градина, а самата Карелия – разруха. Да се чудиш кой е “победителя” и кой “победения”. И хайде стига с проруските пропаганди за “измислената” Украйна. Русия винаги е намирала оправдания за своите агресии към други държави.

 12. Целта на зимната война е била Финландия да бъде върната в лоното на “матушката”, бивша част на руската империя. Току-що се е приключило със Северна Буковина, Молдова и Прибалтика и иде ред на “белофините”. Пробва се “договореностите” в секретният протокол-приложение на пакта Молотов-Рибентроп да се реализират изцяло.
  За случая е създадено и “правителство” на ФНДР начело с Ото Куусинен. Което след падането на Хелзинки е трябвало да бъде инсталирано и да присъедини Финландия към СССР. Да, ама не. Не се намира дори нито един фин-кореняк който да остане на “новите” територии.
  Все пак, “поздравления” за сценката разиграна между 2О,10 и 22,27. Удобно вдигната топка с преднамерено “незнание” и бомбен удар с пресни опорни точки.

 13. таварищ ИЛИЕВ, само в Донбас ли живеят рускоЕЗИЧЕСКИ? А в Абхазия също ли живеят рускоЕЗИЧЕСКИ?
  И въобще рускоЕЗИЧЕСКИТЕ само рАЗЗЗИЯ ли трябва да живеят, в ЕТНИЧЕСКИ чист райХ?
  Сякаш забравяш , че рАЗЗЗИЯ е населена с много други народи ,които НЕ са рускоЕЗИЧЕСКИ. Какво трябва да правят ТЕ? Да се отделят от рускоЕЗИЧЕСКИЯТ ти рАШИСТКИ “чист” райХ, или пък рАШИСТИТЕ да проведат етническо прочистване спрямо ТЯХ? То не ,че досега не са го правили, но все пак са оцелели няколко десетки милиона НЕпълноценни рАЗЗЗИЯтци за унищожение!
  А КАК да се приемат ЕТНИЧЕСКИ “чистите” рАШИСТИ извън територията на райХа им?
  НЕ е ли добре да се предложи резолюция в ООН за ЕКСТРАДИРАНЕТО и депортирането на ВСИЧКИ рАЗЗЗИЯтски рАШИСТИ в родният им райХ, поради опасност от военна агресия спрямо всяка страна ,която ги е приела? Все пак на военните престъпници и бандити в Кремъл ,ниКОЙ не може да вярва!

  П.П. Колкото до Украйна, вижда се че опорните кремълски точки са единственият ти “аргумент”, който повтаряш безмозъчно. Първо след разпада на любимото ти СеСеСеРе , Украйна се отказа от СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ си ядрени оръжия и от претенциите към другите членове в СССР , както се отказа и рАЗЗЗИЯ.Освен това според твоята туПинска логика НЕ би трябвало да съществуват и другите републики от бившия СССР, защото не били съществували досега. Ако продължим с абсурдните ти глупости, то и рАЗЗЗИЯ също не би трябвало да съществува , защото и тя се е появила по някое НЕопределено време, и то доста късно, на историческата сцена!!!
  НиКОЙ НЕ го интересува КАК рАЗЗЗИЯ гледала на Украйна, туПин да си гледа любимата ви рАЗЗЗИЯ.
  И след като според теб Украйна никога НЕ е съществувала, откъде ТИ и туПият ти гасудар знаете КОИ земи е включвала и кои НЕ?!?
  Огромната част от рАЗЗЗИЯ е НЕрАЗЗЗИЯтски земи, НО туПин ги обявява за ВАШИ, ЗАЩО?!?
  И,да рАЗЗЗИЯ е АГРЕСОР, в пълният смисъл на тази дума, тя е еманация на тази дума, и няма друга страна ,която да изпълва така изцяло тази дума с значението й по дефиниция!
  Защото туПин нарушава международното право.
  Защото туПин нарушава ЯДРЕНИ споразумения.
  Защото туПин нарушава междудържавни споразумения.
  Защото туПин извъшва раССИйСТКА пропаганда и геноцид спрямо други народи.
  И много други престъпления срещу човечеството и военни престъпления……

 14. П.П.1. И тавариш ИЛИЕВич, забрави да ви питам накрая иКАКВО означава рускоЕЗИЧЕСКИ?????
  Защото по света има хора , които не са ЕТНИЧЕСКИ “чисти” туПинисти , като вас, но пшък говорят руски!
  Има ли според теб и туПият ти гасудар разлика между рАЗЗЗИЯтец, рускоЕЗИЧНИК, рАШИСТ,……..? КОЙ от всичкиТЕ е ЕТНИЧЕСКИ “чист” туПинист, който има ДОСТАТЪЧНО “ЕТНИЧЕСКИчисти” гени да обитава ,или бъде “присъединен”, към туПинският ви райХ???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.