Празният наполовина “Северен поток” и празните приказки за “Южен поток”

В спора около адекватността на самата идея за „Южен поток” многократно беше изтъквано от експерти, че съществуващите мощности за пренос на руски газ към в Европа не само са достатъчни, но са натоварени едва наполовина- при тенденция за намаляващо потребление. Но българските пеликани, накацали по въображаемото трасе на големите пари, свързани с прокарването на въпросния ненужен поток, яростно тракаха с клюнове в отрицание на тази истина.

 

Днес истината вече се признава от самата Москва, която взима мери да ограничи загубите от собствената си агресивна енергийна политика, с която буквално принуди европейските си клиенти да търсят всякакви алтернативи само и само да намалят ефекта от дългогодишния руски шантаж. „Да ги е яд”, вероятно би трябвало да кажа по този повод, ако трябва да перифразирам злобния изблик на руския шеф на комисията по външна политика в Думата Алексей Пушков, изригнал по този начин срещу България, посочена лично от Путин като виновник за спирането на „Южен поток”..

 

Ето, че и разширяването на „Северен поток” спира. Да очакваме ли Путин отново да си избере „виновник”? Този път няма как да е България. Макар че, кой знае, може да се окаже, че България е обгазила с недостатъчното си подчинение на плановете на газовата индустрия на Русия, давайки лош пример на придържане към общоевропейската политика, която Путин се опитва да „наказва” по всякакви начини.

 

Дневник:

 

“Газпром” е спрял проекта за разширяването на газопровода “Северен поток”, предаде “Ройтерс”. Това е второ отлагане на плановете на компанията за разширяване на европейската й мрежа за последните два месеца.

Наличният капацитет на “Северен поток”, който минава по дъното на Балтийско море и обслужва Германия, е достатъчен за момента и няма непосредствена необходимост от разширяване, аргументират се от компанията.

Председателят на “Газпром” Виктор Зубков заяви, че слабият пазар на газ принуждава фирмата да отложи проекта.

“Когато цената се понижава … е трудно да се реализират тези проекти, а понякога дори не е възможно”, заяви той на конференция във Виена.

Цените на суровия петрол, към които се индексират много от дългосрочните сделки за газ, паднаха с повече от 50% от юни 2014 г., докато цените при краткосрочните сделки на газ във Великобритания, един от най-активните пазари в Европа, паднаха с 25% от ноември 2014 г.

Източници от “Газпром” са заявили пред “Ройтерс”, че решението е свързано и с “усложнената” политическа ситуация.

Фирмата обяви миналата година, че може да разшири “Северен поток” с допълнителна тръба към Великобритания.

Но “не ни беше даден достъп до (немския тръбопровод) Opal. Защо да изграждаме още две разклонения?”, е казал служител на компанията, цитиран от “Ройтерс.

“Северен поток” има две тръби с годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ, около 10% от нуждите на природен газ на Европейския съюз. Новите разширения трябваше да удвоят това количество.

В началото на декември Русия се отказа от проекта “Южен поток”, който щеше да доставя газ до Южна Европа без да преминава през Украйна, позовавайки се на възражения от Европейския съюз, и предложи подводен газопровод за Турция.

“Северен поток” в момента е натоварен на около половин капацитет, защото “Газпром” придоби само ограничен достъп до Opal, който свързва “Северен поток” в Германия с мрежата на Чехия.

ЕС многократно забавя решението дали да предостави на “Газпром” по-голям достъп до Opal. Това ще даде на компанията достъп да мрежата на Централна Европа, заобикаляйки Украйна като разпределителна точка. Решението се очаква до края на януари.

“Газпром” притежава 51% от “Северен поток”, Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas държат 15.5% всяка, а Gasunie и френската GDF Suez – 9% всяка.

“Газпром” обяви миналата седмица, че ще изгражда терминал за втечнен природен газ (LNG) завод край руското пристанище Уст-Луга на Балтийско море и ще превозва LNG към Европа, Индия и Южна Америка.

 

5 мнения за “Празният наполовина “Северен поток” и празните приказки за “Южен поток””

 1. Господин Инджев,
  Нашите видни енергийни “експерти” Гогов, Овчаров и т.н. оправдаваха скъпия газ, който плаща България с клауза по договора, която обвързва цената на газа с цената на нефта на международните пазари.

  Много искам да знам колко плаща България за газ сега? Изобщо има ли и 1 цент намаление на цената?

 2. Винаги, когато говорите за руснак и руска политика или бизнес, ама много винаги – знайте, че те са цинични измамници. Единствения начин да ги прекараш е да ги натиснеш, както направиха швейцарците. Събираха им парите в банките си 20 години, повечето от откровенни кражби, според цивилизационните представи, много и от пране на незаконни сделки, ама швайца умееше да им ги пере. И сега каза – или спираш с изцепките, или ти прибираме парите. Та така, да им вземеш “бабките”, демек мангизите, а после тихичко си им извърташ ръцете. Даже Запада се усети, какви мошеници са
  http://www.bbc.com/news/magazine-31020283

 3. Цената на петрола! Това е решението за спирането на имперските мераци и амбиции на фашистка Русия от 21 век! Цената на петрола и по-точно нейното намаляване.
  Когато не получават даром парите (природните ресурси са даденост и за тях управниците на империята нямат никакъв принос – те по-скоро ги експлоатират като кърлежи!) за бюджета си, управниците в болшевишката държава ще трябва да се потрудят да създадат условия за поява и развитие на икономика! Появата на икономически субекти би могло да предизвика и промяна в управленските единици начело на държавата Русия. Такива, които да се различават ментално от дребосъка-комплексар от КГБ, който в момента яха имперския трон!

 4. До преди няколко дена България още не беше изпратила покана до “Газпром” за преговори с цел намаляване цената на газа според договора.

 5. Докато на “трона” е ботоксовия принц, пардон, цар, Газпром ще продължава да използва газа като стратегическо оръжие. Само че, икономиката, основана на природни ресурси никого не е довела да щастлив край. И колкото по-рано самите руски управляващи разберат тази простича истина, толкова по-добре за тях и “електората” им. А за сега народ безмолствует. Както по времената и на Сталин, Брежнев и Хрушчов. Да им е честито!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.