Расистко-марксисткият език в нездравия спор за здравната каса

          Този път реших нарочно да оставя други да се изкажат първи- миналият път моята реакция срещу расисткото изказване на здравния министър Петър Москов със заканата му да не праща линейки на цигани се оказа толкова бърза, че изпревари воя на линейката на ДПС от парламентарната трибуна с близо два дни.

 

          Но дори и да си замълча, за да не дразня онези, които по политически причини са готови да „простят” какво ли не, в мрежата вече пътува следният безпримерен пример за това, че Москов отново гази демократичността със своите примери:

 

 

„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница – 50-100 или 2000 лв. лечение върху вас, вие няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години. Ще бъдете така добър да възстановите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

Освен, че свежда проблемът на неосигурените до една отделна група граждани „нарушители”, което отново е погрешно обобщение както с циганите-побойници на лекари, министърът най-левичарски подстрекава и без това ширещата се омраза в България към хората с „безкрайно скъпи коли”.

 

Трудно е да се каже дали хората тук мразят повече циганите или българите с „безкрайно скъпи коли”. Но Москов направо гениално успява да обедини двете несъвместими по социален статут групи от челната класация на омразните съотечественици. Това вещае нов скок в личния му рейтинг чрез помпане на омразата по колективен признак.

 

В първия случай аргументът му беше расистки, а сега е марксистки.

 

Отгоре на всичко, ако въпросните „ с безкрайно скъпите коли” са му проблема, явно не е уцелил групата, върху която да въздейства. Щом са преценили, че могат да си купуват „безкрайно скъпи коли”, със сигурност също така са решили да си плащат и безкрайно скъпи медицински услуги извън окаяната държавна система на здравеопазването. Те едва ли ще се стреснат и ще започнат да плащат осигуровки заради министерската язвителност.

 

Но това е нищо в сравнение с ултиматума от 6 месеца, който правителството е решило да гласува днес по идея на министъра.

 

Половин година, толкова отпускат управляващите на длъжниците, за да си платят осигуровките само за три години със задна дата. ВСИЧКИ „престъпници”, които изпуснат срока на ултиматума, без оглед на това дали са неосигурявани от самите им работодатели, дали са в чужбина или просто са изнемогвали и са били в невъзможност да плащат, ще бъдат наказвани да заплатят сумата за 15 години назад!

 

Наказаните от групата извън онези „ с безкрайно скъпите коли” всъщност няма да платят с пари, това е ясно на всички. Ще платят с живота си чрез отказ от неговото лечение „ако не става дума за спешен случай”, а „само” за …За какъв случай? Ще се стигне ли изобщо до диагностициране, за да разбере медицинското лице колко сте болен ( ако не сте облян в кръв или на носилка) , след като най-напред ще се интересува от вашата платежоспособност?

 

Не казвам, че Москов не е за министър- става и още как. Пасва обаче на левичарско-десния кабинет на СИРИЗА в Гърция.

 

Дали пък всъщност комбинацията ГЕРБ-АБВ ( с количествен превес на десния гербаджийски популизъм над откровено проруското левичарство на АБВ в нашенския вариант), не е българския аналог на днешния гръцки ляво-десен екип в Атина, в който Москов се оказва звездата на дясното левичарство?

 

Р.S. Чак ми е неудобно да поставя един маловажен въпрос, за да не бъда заподозрян в личен гняв, но сред „престъпниците”, от които се очаква да си платят за 15 години назад вноските, спадат също и принудените да напуснат работата си по политически причини, изпаднали принудително в неплатежоспособност.

Питам, защото не ми е известно през въпросните последните 15 години някой изявен ляв коментатор да е сполетян от подобна нерадостна съдба, докато потърпевшите от метлата на русофилско-левичарската върхушка в медиите ( журналисти) с голяма доза вероятност са гласували за Москов и компания.

14 мнения за “Расистко-марксисткият език в нездравия спор за здравната каса”

 1. Господин Инджев, задължения към държавата след 3 или 5 години по закон не се търсят.

 2. Казах го преди изборите, казвам го и сега. Москов е такова ляво кумунистче, че няма нужда кукувичката да се напъва да сняса яйца. Това си е излюпено и въпреки твърдите намеци на Костов се оказа в ръководството на ДСБ. Ерго априори (майката бе любител на израза)Радан сам си го предложи в ръководството,вероятно да подкрепи собствената си левота ( по негови признания), което трябва да накара членовете на ДСБ да се замислят що за птици си самоизбраха за лидери.

 3. Не мога да разбера как такива малоумници и невежи (непознавайки законите, въпреки огромните средства от бюджета, които се дават за съветници), нарушители на действащи в момента закони, несъобразяващи се с общественното мнение и от това на специалисти, прекрачвайки границите на етническата, социална и политическа толерантност, могат да ръководят държавата. А нещата са съвсем ясни и елементарни. Съгласно ЗЗД (един от най-добрите закони приети през времето на тоталитаризма и съобразен с международните правни норми), за тези задължения, за които става въпрос има давностен срок! Същото, преди няколко дни го подчерта и д-р Кацаров по Нова телевизия, но кой да го чуе, след като и компетентните органи запазват пълно мълчание и създават допълнително напрежение в обществото! Не му прави чест на д-р Москов, че със своите гафове и изцепки все повече се доближава до идеологията на фашистките формирования от рода на Атака и други подобни!

 4. Правителствата на пожарникаря – и първото, и настоящето – са си левичарски. Това, че бандата му (ГЕРБ) членува в ЕНП, дясната Европейска партия, е плод на обърканата политическа шизофрения на континента, където всички “големи” политически семейства се борят за повече места и прибират куцо и сакато в редиците си! Дясната терминология на бабаита от Банкя не означава дясна политика!
  Нищо дясно досега не е направил през управленията си Борисов – заемите, които взима за да си купува народна “любов”, бюджетите с дефицит, национализирането на парите на Здравната каса при първото си царува, национализирането на парите от частните пенсионни фондове сега – какво дясно има в тези дивотии? Това недоразумение ни струва досега на 10 милиарда лева! И ще взима още заеми?!

 5. Ами ние живеем в страна “наопаки” – комунистите станаха свръх богати “бизнесмени”, а демократите – марксисти. Петър Москов се плъзга по популизма, който засега му помпа рейтинг – най-харесваният министър. Ще му трябва,ако наистина ще прави реформа в здравеопазването. А дали реформата ще е добра, зависи и от нас като общество и от такива журналити като Иво Инджев. А то е ясно, че трябват дълбоки и спешни реформи във всички области. В противен случай ни чака такава въртележка, че СИРИЗА ще ни с

 6. НЯКАК СИ НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА ПОВЕДЕНИЕТО НА МИНИСТЪР МОСКОВ НА ФОНА НА ТОВА “ПРЕКРАСНО СЪСТОЯНИЕ4 НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !!!! ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ СЕ НУЖДАЕ САМО ОТ ВНЕДРЯВАНЕ НА ОБРЪЩЕНИЕТО “ВИЕ” МЕЖДУ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ И НАЩАТА “ЗАСПИВАТ” !!! ЗАМИСЛЯТЕ ЛИ СЕ ???? Почти като комунисти-депесари се вторачвате в “треската” Москов , а “гредата” НЗОК и МЗ не виждате !!!! НЕЩАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СА ТАКИВА , ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ “ВИЕ ОТ БЯС” , КАМО ЛИ ДА СИ ПРЕМАРВА НЯКОЙ ПРИКАЗКИТЕ ЗА ОЦЕНКИТЕ ПО НЕГО !!!!

 7. Към Климент Николов:

  По тази логика, на фона на глада в Африка, войната в Украйна и т.н., не бива да се вторачваме в друг проблем тук…
  Министърът, за когото са гласували демократи, първо пали расовата, а сега и класовата черга. Това си заслужава вторачването.
  Както Атака вдига топки на ДПС , така и в този случай ДПС се възползва до степен, че ако го нямаше, трябваше да го измисли министъра в това му качество…Караницата между ДПС и Москов на висок тон доста напомня на същото между ДПС и Сидеров, с което и двете страни си поддържат имиджа пред съответната аудитория.

 8. Москов е лесен, защото лесно могат да го сменят . Проблемите са едни и същи и за Москов и за майка Тереза, ако тя бъде назначена за министър на здравеПОГАЗВАНЕТО!
  НЗОК и МЗ са проблема, и освен всичко друго и самите лекари са виновни! За министър трябва да се избира НЕ лекар , а икономист ,или поне икономисти и юристи да са негови съветници , ако все пак е лекар. Специалисти по здравен мениджмънт с многогодишен стаж в тази област ТРЯБВА, а не лекари-дилетанти, дори да са били директори на болници! Даже и за директори ТРЯБВА да се назначават здравни мениджъри, а не лекари. В НРБ лекарите и без това намаляват, за да се назначават за администратори, дори и в частните ИМ болници! Ако трябва да се внесат от чужбина такива мениджъри, пък лекарите могат да ги съветват и контролират, НО без да лобират! Също и МОНОполизма на НЗОК и МЗ, там също има МНОГО лекари-администратори! И контрола НАД всички НЕ трябва да е само ПОЛИТИЧЕСКИ, а и граждански, с превес на втория , дори и над първия!

 9. Задълженията, които имаме за здравно и пенсионно осигуряване се регламентират от ДОПК. Този кодекс изрично е предвидил 5-годишна давност за събиране на вземанията, които държавата има към нас. Нещо повече, този кодекс въвежда и абсолютна давност – 10 годишна, каквато не е предвидена в ЗЗД. След изтичане на 5, респ,10 години държавата не разполага с каквото и да е право да ни събира погасени по давност суми. Това законово положение е общоизвестно и изобщо не подлежи на ревизия по сега действащото законодателство. Питам се аз и отговор не искам- този министър съветва ли се с юристи. Реформаторският блок е пълен с юристи- то Радан Кънев, то Б.Лукарски, па Кунева, Д.Вълчев/професор/ и още много и много. Те ли не знаят, че министър Москов ръси небивалици или умишлено не му подсказват, че се дъни невероятно. Както и да е, ако от мен поискат каквото и да е плащане по тази схема, ще получат…нищо, при това съвсем законно.

 10. Отдавна не се нарича Здравна Каса, а Здравна каЦа.
  Ако успее Москов да убеди някого че с увеличаването на бюджета на Здравната Каса пропорционално ще се вдигне качеството на здравеопазването,ще изчезне лекарската корупция веднага сьм готов да помогна на човек който има нужда да си плати здравни вноски назад.

  Кьм Сотиров: Сотиров пак се изказа неграмотно неподготвен: Давността по публични задьлжения в това число осигуровки е 10 години(но не е абсолютна давност). Давността по административни актове (напр.от КАТ) е 3 години, а давността по неизпьлнение на вземания по ЗЗД е 5 години ако не са предприети сьдебни действия и осьдителни присьди.
  Недей заблуждава хората Сотиров,просто не е хубаво.

 11. P.S. Поправка в поста ми: да се чете 10 годишна АБСОЛЮТНА давност

 12. Вижте,аз съм пенсионерка.Но работя с трудов договор към фирма с минимално заплащане и ми одържат здравна вноска.Освен това почти всяка година успявам да склучвам Граждански договори регистрирани в НАП за разработки и внасям само здравна/не пенсионна/осигуровка.И не чакам някой да ми каже пък бил той и Москов.Искам болниците ни да са добре оборудвани и прилични.Пък аз къде ще умра,дали ще ползувам болница или това ще стане на улицата ми е все тая.Всички ще умрем.Искам бъдещите поколения българи да са *европейци*За това се искат жертви,които за жалост ние трябва да ги дадем.А кой как ще го каже е все тая,дали по прямо или по завоалирано.А че има богаташи,които не мислят като мен и не внасят вноски,мога да изредя цял списък с имена.

 13. +1 за SAVOVA

  Да, Москов се изказва изключително непрофесионално на моменти. Тая емоционалност е излишна. Иска се разумност, практичност, действия. Аз, лично, го разбирам, но масата едва ли. Трябва да говори без пионерски патос, а с таблички, цифри, ясни и кратки изречения.
  И аз се възмущавам на Ганьовски тарикатлъци. Задължителното здравно осигуряване трябва да се поема от всички. А заможните и богати граждани да си се осигуряват и на частно, ако искат. Да, ама масово се скатават и все намират извинения.
  И последно. Знаете ли колко е хубаво да си здрав и прав, да плащаш здравни и никога да не ти се налага да ползваш здравни услуги?!! Това го пожелавам ма себе си и семейството ми. Май все го разбираме след някоя трагедия в личен план. Моите две стотинки по темата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.