Прокуратурата в София спря разправата с трима българи, поръчана на МВР от руското посолство

5 p-1Софийската градска прокуратура прекрати днес производството срещу тримата обвиняеми по обвинението в “хулиганство” заради изписване на думите “окупатори” и “завоеватели” на 7 септември миналата година върху основата на Монумента на червената окупационна армия ( МОЧА), наричан официално по инерция от времето на съветския колониализъм Паметник на съветската армия.

Отменена е мярката за неотклонение, наложена във връзка с производството на Георги Петров,Константин Божилов и Валентина Маринова. Прокурор В. Няголова постановява на тримата да бъдат върнати спрейовете с боя, които са им били отнети от полицаите!

 

В мотивите на прокурора се обосновава, че деянието не може да бъде квалифицирано като престъпление, тъй като “действията на обвиняемите са били мотивирани от желанието им да изразят отношението си към определени исторически събития …, т.е. насочени са към предаване на идеи, а не към смущаване на обществения ред”.

 

Заслужава да се отбележи и (за)бележката към МВР, която обяснява на полицаите следното:

“…ролята на правозащитните органи е да промотират и защитават упражняването упражняването на основни права на гражданите, сред които и правото на свободно изразяване, а не да ограничават същите чрез санкциониране на нестандартни техни проявления”.

pozorIMG_7619

 

 

25 мнения за “Прокуратурата в София спря разправата с трима българи, поръчана на МВР от руското посолство”

 1. Да ни е честита новата социална медия МОЧА!

  “Следва да се отчете двоякото значение на скулптурната композиция – пряката ѝ връзка с конкретните исторически събития и наложилата се през последните години обща тенденция за използване на паметниците като символично изразно средство, предизвикващо широк обществен отзвук, което именно е провокирало обвиняемите да го използват като общодостъпна социална медия.”

  Из “Постановление за прекратяване на наказателно производство” срещу Валя, Косьо и Георги.

  Иво, дали си спомняш кога за първи път кръсти “бъдещата медия” МОЧА? Май беше тук:
  https://ivo.bg/2011/11/18/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D1%87%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8/

 2. Хвала на прокурора! На Този прокурор- г-жа Няголова!То“Една птичка пролет не прави“,но е предвестник на това ,че колкото и дълга да е зимата тя ,пролетта ще настъпи.

 3. Браво! Да не се надяваш, че в цацарута има и свестни прокурори за които упражняването на върховенството на Закона е въпрос не само дълг но и морал.
  Впечатлен и съм както от мотивите, така и от препоръките към т.н. органи.

 4. Една малка стъпка към по-нормално общество. Имаме нужда от много такива. Благодаря на участниците в тази акция и на г-н Инджев.

 5. На всичкото отгоре към името и фамилията на дамата открай време имам слабост.
  С няколко думи да заключа. Радвам се много и за тримата, че тъпащината на поръчителите не ги превърна зорлем в мъченици.

 6. Към Нина Денева:

  МОЧА е сред най-свидните ми езикови “рожби”, които заживяват свой живот.

 7. Руския посланик ще бъде смъмрен, а може би ще разберат най-накрая в Масква , че България все пак не е губерния.

 8. Думите “окупатори” и “завоеватели” са напълно обективни и правомерни названия по отношение на Съветско-Българската война.

  Всяка армия,която навлиза в друга страна,окупира нейната теритирия( независимо дали има сражения или не),просто няма как,войниците и офицерите не може да стоят във въздуха,нямат крила като птиците.

  А че България е завоювана от Съветския Съюз,в това също няма нищо неестествено и обидно.Той затова ни е обявил война,за да ни завоюва,а не да ни защитава.

  Все едно в Русия някой да напише лозунг,че Вермахта е окупирал и завоювал съветски територии и властите да го арестуват и обвинят в хулиганство.Посмъртно не може да стане,но Българията си е откачена държава с откачен народ и всичко си е на мястото….Ако бяхме истински народ,софиянци щяха да отидат в полицейското управление и нямаше да си тръгнат докато не излязат на свобода младежите.Но софиянчетата предпочитат да тъпеят и да блеят,също като пловдивчанчетата.И там да арестуват протестиращи срещу комунистическите лъжи,пак същото спане щеше да е….

 9. Това е добра новина, но ми е интересно дали ако някой от тримата обвинени “хулигани” се беше опитал да напусне страната щеше да им се получи,както направиха наскоро няколко обвинени за убийство. Само си мисля.

 10. Не вярвах, че в прокуратурата с главен прокурор Сотир Цацаров има свестни прокурори! Г-жа Няголова заслужава не само адмирации за отпора на болшевишките набези – съветски и български милиционери – а и за демонстриран професионализъм ВЪПРЕКИ Цацаров, който беше меко казано съмнително избрах на поста Главен прокурор на РБ, и който не показва подобен!

 11. Кога ще има пак среща пред “шмайзера”?

 12. Боре и Сия,доброто е добро,но нашето добро е смешно и жално…….Колко време беше нужно на съдии и прокурори,пък и адвокати за да разберат,че българските думи “завоеватели” и “окупатори” не са състав на престъпление или нарушение на реда.

  Ако нашите магистрати са нормални хора-професионалисти,те нямаше да позволят да бъде оформено по юридически път обвинението срещу младежите.

  А за главния прокурор сте напълно прав.
  Болшевишките набези тази година ще продължат още по-силно тази година,защото сганта все намира поводи да демонстрира своята комунистическа пропаганда.

 13. Г-н Инджев,харесвам справедливия Ви антикомунизъм,изразен в повечето Ви публикации.все пак,като отявлен привърженик на Дсб съм впечатлен от негативното Ви отношение към Петър Москов.Защо са тези настроения срещу един истински антикомунист,след като такива хора в България са толкова малко.
  Родени сме в окаляна,до неузнаваемост,държава.Пионки сме в ръцете на страшен враг.Всяко действие срещу него е победа.Трябва да сме заедно.

 14. Към г-жа Н. Благоева
  Господин Благоева :), преди да бъдем каквито и да е -исти, ние сме хора (спомнете си прекрасната песен на Кирил Маричков “Аз не съм комунист”). И първо като хора трябва да преценяваме думите и действията на нашите политици. От тази гледна точка смятам, че “антикомунизмът” на Иво Инджев идва от това, че в своята същност комунистите са против хората.
  Петър Москов си заслужава критиките. Веднъж вече настъпи мотиката, сега стана за втори път. Той може и да е антикомунист, но думите, а вече и някои от делата му, показват, че не е демократ. Аз лично гласувах на последните избори за демократи, а не за антикомунисти. Затова по-добре д-р Москов да си вземе поука.
  Колкото до скрития упрек към господин Инджев (да ме извинява, не искам да говоря вместо него), той също показва определена липса на демократизъм. Щом смятате, че “настроенията” на г-н Инджев не ви допадат и си позволявате да го упреквате, значи не схващате най-важното от писанията му.
  Искаме да живеем в свободна страна, като свободни хора, които не ги е страх и срам да изкажат мнението си. Г-н Инджев всекидневно ни показва как трябва да го правим. Тук не е от толкова съществено значение дали споделяме неговото мнение или не. А ако наистина смятате, че не е прав, има начин да му го кажете.
  ПС: Стига с това “заедно”! Че пък и трябвало! Това е толкова нелогично, че чак клони към глупост. Ако наистина трябва, защо не вие да сте заедно с г-н Инджев, а не той с вас?

 15. Сега, надявам се, г-жа Маринова и двете момчета с нея да не се откажат от гражданския иск срещу бандата необозначени с изискваните от закона служебни знаци милиционери(значки, лични номера и пр.) за упражнения тормоз, превишаване на правата, извършване на арест без предявяване на необходимите формални атрибути, да не говорим за скандалната фатмашка словесност – рязаните па.тки, футболния отбор и другите бисери, които само едно доста морбидно въображение на недочовеци може да роди.

  Па и ставаше дума за кандидат за народен представител, ако се не лъжа, където милиционерите не могат да протягат маймунски русофилистични лапи.

 16. Ако Путинските въоръжени войници не бяха инсталирани на най-високо издигнати пиедистали в всеки главен център на България, и не се защитаваха с всякакви фалшиви предлози, не бих писал тези редове.
  Но нека да погледнем на историческите факти, които всеки българин знае добре, освен назначените от отдел кадри “български академични историци”.
  1. Бомбардировките на Софиа на 10 януари 1944 и 30 март 1944 г. бяха извършени по искане от Москва, за защита на тяхния Южен Фронт. Те с нищо не помагаха на американците или англичаните,. Единствено Москва спечели от това.
  2. Правителството на Иван Багрянов предприе след май 1944 г. свързването на България с съюзниците подобно на Маршал Бадолио в Италия. Те разформироваха органите преследващи партизаните и уговориха с Москва включването им в нормалния живот. Близо един месец ПРЕДИ девети България бе обявена неутрална и две седмици след това бе в положение на война с хитлеристите. На тази страна започнала борбата с хитлеристите, Сталин обяви война. За “награда” за смелоста им да присъединят България към Съюзниците (САЩ, Англия, СССР), министрите на Багрянов и народните представители бяха отвлечени в Москва от НКВД и върнати, за да им напълнят главите с олово на 1/2/1945 и зарити с згур.
  3. Цялата българска царска армия бе подгонена от назначените от НКВД полит комисари и се би ДЕВЕТ месеца за славата на Сталин. Дадохме хиляди излиши жертви, за които никой нищо не знае. Вместо победители като “бойци против фашизма” българите които се биха, бяха обявени “победени” и на тяхно място изникнаха крадците на сиренето и кашкавала по мандрите, като най големи герои.
  4. Навсякъде в България се направиха паметници за войските на Валенти Берия, които изпълниха тези задачи да разрушат европейска България и да я изтърбушат като “необявена” съветска губерния.
  След тези исторически факти, известни на всички, може ли някой да каже,че “завоеватели и окупатори” не е вярно.

 17. Решението на г-жа Няголова,според мен е толкова значимо,че макар и частично,допринася за възстановяване на националното ни достойнство !!!

 18. Г-жа Благоева, за голямо съжаление, след Десети на ръководен държавен пост не е имало никога антикомунист.
  -президент
  -председател на Народното Събрания
  -министър-председател
  -главен прокурор
  – председател на Върховния съд
  -началник на Следствно управление(служба)
  -началници ба разузнавателни служби и др.
  И ред други длъжности в икономиката, банковото дело, търговията, дипломацията, спорта и пр.

  Антикомунистите бяха подлъгани така мащабно и хитро, че направо това си беше световен рекорд.

  Всички лидери на СДС са били подлоги или допълнително инфилтрирани да служат на комунистите. За какъвм антикомунизъм в държавата може да се говори след като и днес цялата страна е потънала в блясъка на комунистическите символи. Ами това е смешно и трагично.

  За съжаление и този сайт го превзема поелека наивитета

 19. Към антикомунист:

  Ами не го четете този наивен сайт, г-н антикомунист и най-вече не се вживявайте в ролята на коректив на всеки и всичко, написано тук. Направете си един ненаивен сайт и си пишете там ненаивните тези и коментари- това е толкоз просто и логично!

 20. До г-жа Николаев
  Едно от най-гениалните постижения на петата колона на Русия в България е внушението, че всички политици са маскари. С цел покрай сухото да изгори и суровото.
  Много елементарно, нали?
  И от високия антикомунистически, демократичен, елитарен пиедестал, това не се забелязва, това са подробности, селски тегоби.
  А в това време емисарите работят-в началото по партийните ядки, пенсионерските клубове, вестника “Ретро„ а сега вече и по форумите. И успяват-30%-40% избиратели упорито търсят да намерят земни ангели, с ореоли от чистота и безгрешност. Вече 25 години такива не се намират. Не че не съм ги търсила и аз. Но, съвсем навреме се отказах. В личен план, искрено се възхищавам от журналистката Анна Политковская.
  И съм се възмущавала, че нямаме българска такава!
  Имам 10 годишна дъщеря и изтръпвам при мисълта, че може да поиска да стане като нея. Аз съм майка и пределно откровена.
  Не знам за Вас г-жо Николаев, може би и да сте герой. Ако сте такъв, поканете Валери Жаблянов на дуел. В Люксембургската градина.
  Но, да не се озовете на Садовое кольцо.
  На българите, за съжаление, ни липсва романтичен елемент в гените.
  Но, по-лошо е, че липсва социалното чувство да обуздава егото ни и да дава шанс на по-борбените от нас да са по-първи.
  Следващия път, не гласувайте, а идете на църква.
  П.С. Кирил Маричков не е антикомунист, а най-обикновен конформист!

 21. Г-жо Благоева,
  Смененото обръщение в моя първи отговор до вас беше провокирано от очевидна ваша грешка във второто изречение, където говорите за себе си в мъжки род. Извинявам се, исках да се пошегувам, явно грешката е случайна, а не е плод на педставяне под чужда самоличност.
  С риск отново да се почувствате засегната, констатирам, че явно нищо не сте схванали от отговора ми. Очевидно не се изразявам достатъчно ясно за вас. Бъдете здрава, вие и семейството ви!
  В тази връзка, аз не изтръпвам при мисълта, че децата ми могат да станат като Ана Политковская. Напротив, ще се гордея неимоверно много с тях. Ето, там е основната разлика между нас.

 22. Г-н Инджев,всеки добронамерен автор и коментатор би трябвало да бъде “коректив” към всички и всичко.Тава се казва взаимност,респект,устрем към оформяне на тези и каузи.Всеки може да бъде коригиран и всеки може да коригира,Вие своите читатели,а те ЕВас.Имах един познат журналист,който вече го няма и казваше “умирам от удоволствие когато някой открие нещо погрешно у мен,безплатния урок е по-вкусен от платения от колега обяд”.Но всеки си е сам господар,аз се придържам към принципа на Вашия колега-обичам да търся герешки и неточности у другите,но съм напълно отворен да ми се посочват и моите грешки.

  Както по-рано казвах,безгрешни са само комунистите,затова са все още на власт,засега няма спесение от тази напаст.

  Не знам кой беше казал ,че “доброто щес спаси света”.За съжаление у нас този принцип е неприложим,държавата ни е толкова зла,че всяко добро се игнорира от нея с помощта на народеца.народа много отговорно подържа статуса си на обречен народ.Началото спред мен е любимив Ви и за мен МОЧА.

 23. Г-жа Благоева,Кирил Маричков беше според мен първия известен на широката публика човек,който разгада постановките на комунистическата сган в антикомунистическата опозиция.Той каза пръв “снемам доверието си” от тези,които ни измамиха с антикомунизма.За съжаление много малко хора бяха като него,дори мнозинството не му повярва.Според мен Маричков е високо морален и достоен човек.Дали е конформист не знам…

  А въпросния Г-н Петър Москов е трудно да се допусне,че е антикомунист,защото участва в поредното комунистическо правителство.Изказваниоята и клипа му са силно наивни и неопределени.Но изрази една много качествена мисъл,а именно,че “българите робуват на своята обреченост”.Което напълно съвпада с моите разбирания.

  Българската обреченост е чиста патология.
  Някои се захласват по дребни проблясъци,изразени от известни личности на фона на тежката безизходица и лъжа….Ето случая с Президента,признава си човека съвсем честно,че не познава цялата истина за комунизма,но не казва дали се готви да започне да я търси.Не казва и дали се е опитал да я научи.Но и никой не реагира,никой не му изразява несъгласие.И народа утихнал си повтаря-оу,щом президента не знае истината за комунизма в Българиоя,кой ли я знае,ще почакаме докато я научи,а дотогава ще се къпем в блясъка на комунистическите лъжи,излъчвани от антените на комунистическите предаватели -Альошите,МОЧА-ти и др.

  И после нека пак някой да каже,че българския народ не е наивен.

  Преди да изрече тази заблуда,Г-н Плевнелиев се е подготвял какво да каже ,по-скоро подготвяли са го.И всички заспиват,никой не му противоречи…

  Той все още ен знае,кой разстреля на днешния ден преди 70 години стотици невинни и достойни държавници.Ами не знае човека истината за комунизма,никой няма право да го обвинява.Не бива някой да допусне,че българската държава и Президента ще се произнсат по този трагичен случай-в никакъв случай!

  А 70 години не са безобидна годишнина,нали.

 24. Г-н Николаев,
  Разбирам,че напускате спора,но все пак ще ви отговоря.Ако някоя майка Ви каже,че ще се гордее,ако види дъщеря си с куршуми в главата,тя просто ще Ви излъже.Прекалено уважавам този сайт,за да позирам из него.Просто исках да повторя ,с колко страховит враг сме се сдобили ние ,българите.
  Наистина ми писна,някаде там,на Лубянка да ми кроят шапката.Периодически да активират цар,герой(Б.Б),разни евроатлантици като в някоя абсурдна пиеса.Работата е на живот и смърт,а ние аристократично си мерим антикомунизма.За мен,ГЕРБ е най успешната манипулация с народното съзнание.И въпреки това, отново ще гласувам за ДСБ.Не виждам кой друг,освин тази партия,е дал отпор на Русия.А що се отнася до коалицията с дявола,колата е толкова навътре в блатото,че който се наеме да я бута,неминуемо ще се оцапа.Руският паразит само с презрение не може да се отстрани.
  П.С.Обръщението г-жа дължите на дъщеря ми,тя беше на клавиатурата.Щом ,някой нарича мама г-н,то мама трябва да го нарече г-жа.Нищо лично.Така,че приемете извинения.Само българите не сме способни да се обединим ,пред лицето на общия враг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.