Сензация!Бомба! Нечувано и невиждано-Борисов (почти) призна за руска намеса в България

Рублата днес отново се обезцени спрямо еврото. Как ли ще се отрази това на рубладжийството в европейска България?

 

След като многократно съм регистрирал проруските сигнали на Бойко Борисов във всичките му управленски роли, днес трябва да отбележа за протокола първият му (мъгляв) опит да каже нещо различно от клишетата за „вечната дружба” по темата, макар и отново гарнирано с приказки от името на всички българи за обичта на България към Русия.

 

В реч на форум на Американската търговска камара Бойко Борисов се разсърди на Турция и Русия ( с акцент повече върху Турция). За южните ни съседи каза, че не постъпват честно спрямо нас, като ни изместват ( в руските намерения) чрез „Турски поток”, а към Русия отправи упрек, че би трябвало да ни (про)дават газа на по-ниски цени, като на Германия, щом толкова ни обичат.

 

Ще откроя обаче друг нюанс от изказването на Борисов, който може да остане незабелязан от масовата публика. Защото не всеки е длъжен да чете между нестройните редовете на мисълта му.

 

„Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт”, заяви премиерът.

 

Така за първи път днес Борисов призна лично пред публика, макар и завоалирано, за руската намеса в България. Мотивът му явно е да оправдае със задна дата бягството си от властта през февруари 2013 г. Той обясни по обичайния за него начин наредения от него мораториум върху самото проучване за шистов газ, намеквайки обаче , че при появата на нова технология за добив би трябвало да се преразгледа забраната „ дори и да паднем от власт”.

 

Всъщност пътят към признанието за руската намеса беше прокаран от „близкия довереник на Борисов” Цветан Цветанов, както го представи „Файненшъл таймс” в статия, цитирана на 1 декември 2014 г. в „Дневник”:

 

„Да не забравяме, че протестите срещу шистовия газ и други организирани акции срещу правителството на Бойко Борисов бяха старателно подготвен сценарий, разработен от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия.” Това заявява Цветан Цветанов в статия за “Файненшъл таймс”, в която той е представен като “бивш вътрешен министър и близък довереник на Борисов”.

В статията под заглавие “Българите виждат ръката на Русия зад протестите срещу шистовия газ” се казва, че и други официални лица говорят за руско участие, но не искат да бъдат цитирани с имената си.
Ще бъде интересно да видим сега, след като самият Борисов позволява на подчинените си официални лица нещо като критика към Русия, дали онези от тях, които по думите на „Файненшъл таймс” не искат имената им да се споменават сред критиците на руската политика, ще се престрашат да си покажат физиономиите и ще започнат да говорят истината по най-стратегическия препъни камък за България- постколониалната зависимост от бившата ни владетелка.

И за да не бъде заподозрян,че преувеличавам значимостта  на епохалното събитие с изявлението на Борисов, ето едно свидетелство и оценка от първа ръка. Публикувам го във вида, в който го получих като текст от Радио К2, който бих озаглавил с носталгичния по “соца” виц: “ДРУГАРЮ ДИРЕКТОР, КАК ГИ ПОСТИГАТЕ ТЕЗИ УСПЕХИ?!”

Беновска пита Борисов: Как се решихте да искате равнопоставеност на България със САЩ и Европа? Борисов отговаря: Партньорството ни трябва да е двустранно. Когато не се съобразяваш с народа си, нищо добро не чака една държава

 

 

Бойко Борисов: Всеки журналист може да напусне издателството, където работи, ако е добър журналист веднага, има толкова много, може да отиде и да работи каквото поиска. Каквото пожелае може да си говори, Беновска може да пита накъдето каквото й хрумне и никой не я е спрял! Винаги съм се молил накрая да ти дадат, за да не излезе …, с една дума! Това е силно преувеличено, защото не е така, не мога да се съглася с него. Напротив, в други държави, и то много по-напред в класацията, има теми, по които не биха написали, и там цензурата е по-сериозна. Ние, като държава, нито се месим, нито ще се месим, още повече, че в България всяка медия се знае на кой е, не е тайна да кажеш кой стои зад „Капитал”, или зад „Телеграф”, или „Труд”, няма значение кой вестник, давам просто произволни примери, нямам отношение към никого, всеки знае. И като провериш и електронните сайтове към тях веднага разбираш кой им е врага, какво се цели, но това не става с наше съдействие или бездействие. Как да се намесим, какво да направим, да ги затворя? Знаете ли какъв вой ще се вдигне до небето? Хората и пазарът регулират всичко. Като прочетеш 5 пъти поред една лъжа спираш да го купуваш. Те в мое лице са загубили читател, като загубят, и затова тиражите падат, бракът е огромен, кой губи, те губят с тази политика. Има телевизии, които въобще не бих искал не да ги гледам, а нямам ги на програмата дори. Това е мое право, това си е мое право на гражданин и всеки има това право. Тогава как ще се издържат те? Дотации, дотации, дотации, но в един момент парите свършват и приключват. Така че не съм съгласен с оценката. Няма нещо, което аз за себе си да не съм чул, да не съм прочел и сигурно 15-20 дела водя. Това е пътят, как да се намесим, с кое? Частна собственост, има журналисти, които искат да стоят на заплата, пишат, ако не искат, тогава напускат и отиват в друг вестник, в друго списание, в друга телевизия или друго радио. Ако е една телевизия или едно радио, тогава да, но те са 200. Друг е въпросът, че се препечатва от жълти сайтове в еди-какво си, тогава казват „както пише еди-къде си” и не можеш да го осъдиш за това. Както пишат, той го цитира – ами излез го кажи, като смяташ, че е истина, ама той не! Кажи Беновска, чувам те аз! Дайте микрофона на Беновска, да не се разхожда тук пред мен!

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви, г-н министър-председател! Вие пак показахте, че умеете да общувате не само с бизнеса, но и с медиите, оттук нататък, ако някой е имал съмнение, че Ви чакат велики дела, сега вече май никой няма съмнение. Настоявах да задам въпрос, защото Вие направихте много важно заявление, което направи на нас, журналистите, изключително впечатление. Вие използвахте, по-скоро Вие избирате този форум на Амчам, за да направите заявление, че България започва да се отнася към себе си с повече уважение и с повече изисквания към партньорите, казахте за „Турски поток”, защо натовска държава ни изземва практически на нас „Южен поток”. Казахте, че американският бизнес трябва да служи за пример, това никой министър-председател на такива срещи не го е изричал. Заявихте отношенията ни с Русия и също така заявихте отношенията ни с ЕС на повече уважение към България. Можете ли да обясните, като си пийнете водичката, чашка няма ли да му донесете?

 

Бойко Борисов: Не, не дава докторката!

 

Илиана Беновска: Добре, а може ли наистина, вън от шегата, да ни обясните, какво се е променило и във Вашия профил на министър-председател от миналия мандат и какво се е променило в реалностите Америка-България и Русия-Европа, за да заставате Вие на такъв ясно определен за пръв път в най-новата ни история, подчертавам го пак, курс на ясно поставяне на взаимоотношения на равнопоставеност, досега никой министър-председател не го е правил? Благодаря Ви, наистина очаквам отговор!

 

Бойко Борисов: Моят подход винаги е бил такъв, а и за радост на нашите американски и европейски партньори също е такъв. Защото от това, което се случи в Гърция, повтарям, ни най-малко не искам да коментирам избора на гръцкия народ, той е суверенен, така са си избрали, така правят, ще видим за добро или за лошо, предстои. Но факт е, че когато не се съобразяваш с народа си, нищо добро не очаква една страна и това е поука за всеки един политик. Не можем да кажем, че даден проект за едни е лош, а за други е добър. Даваш конкретен пример кое е добро и кое е лошо. Неслучайно и на гръцкия форум, преди една седмица тук бяхме с близо 120 гръцки компании, по същия начин на всички техни въпроси съм отговорил по същия начин. С една дума – партньорството е от две страни. Както американците казват – за танго трябват двама. Как да те носят под мишница непрекъснато и да казваш – ние танцуваме, нали така? Трябва да танцуваме заедно! Ако искат – добре дошли са, спазваме всички правилата, показваме пример за прозрачност, за подкрепа, за партньорство, благодаря!

 

33 мнения за “Сензация!Бомба! Нечувано и невиждано-Борисов (почти) призна за руска намеса в България”

 1. Но май и за шистовия газ нещо променя мнението си ББ? А иначе прочитът на интервюто изисква усилия, равни на тези, с които човек може да дешифрира ето това изказване на български депутат от 1886 г. Глътнете нещо ободряващо и четете:

  “…При всичката възможност на увличане, която владее в кръговете на всинца, които обръщат какво-годе внимание на обществените въпроси, не може обаче да бъде, че в тези гласове няма поне какво-годе справедливо заявление, че наистина някои въпроси не чакат, вече а предизвикват бездруго сериозно обсъждане, положението им за създавание трайна основа на работи, от които зависи същественото изправление на какъв и да е клон от нашата производителност, а с това заедно, тази или онази посока, по която трябва да тръгне нашето ступанство…”

 2. Поредният бочков турлю гьовеч базиран на потока на съзнанието на принципа за всекиго по нещо. И преклонието на една една доказала се поръчкова газетарка.
  Ясно, трябва да връща и той комисионите взети по патока и ох, мъка банкянска.
  Далеч от темата но за мен си струва да се прочете и осмисли.
  http://www.gazeta.ru/comments/2015/01/30_e_6393821.shtml#comments_form

 3. Това интервю с Борисов има ли го някъде на видео ? Думички като “суверенен” ми звучат прекалено неестествено от неговата уста. Нали все пак мотото му е : “Вие сте прости , аз също съм прост”.

 4. Няма как да не споделя този лингвистичен депутатски образец от 1886, особено в парадигматичната му връзка с Бойко Борисовите славни образци. Размях хората тук с един бърз превод:
  “…With all the possibility of infatuation, that governs in all our circles, that pay somewhat attention to the public issues, may not, however, be that in these voices there isn’t at least somewhat fair statement, that indeed some questions cannot wait any more, and already cause serious discussion anyway, their position toward creation of a solid foundation of matters, on which the substantial correction of any branch of our production depends, and all together, this or that direction, that our economy has to depart for.”

 5. Стамбо, къде го откри? В библиотеката на Народното събрание ли?

 6. Не че съм влюбена в постройката на изреченията и изказа на нашия премиер, нито в дълбочината на неговите мисли.
  Този път, обаче, особено в диалога с Беновска, е надминал себе си.
  Но при известно понапъване,все пак се долавя известен упрек към Русия. Така е.
  Дано не е ден до пладне.

 7. Тиквата не желае да има добив на шистов газ по 2 причини:
  1.Така му е наредил Путин и ДС
  2.Американците НЕ работят като руснаците
  Справка:”ШЕВРОН” ДАРИ няколко десетки милиона долара на БЬЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ т.е. на ВСИЧКИ ДАНЬКОПЛАТЦИ в Бьлгария, докато АЕЦ БЕЛЕНЕ – няколко МИЛИАРДА потьнали в руско-русофилистични ЧАСТНИ ЧСМЕТКИ, юЖЕН пОТОК НАБЬБНА (ЗАРАДИ МНОГОТО МАЙМУНИ(КОМИСИОНЕРИ)на клона
  Е,как да не са за псуване и да са обичайните за всичко заподозрени тези “мрьсни американци”
  Тиквеника е ясен,време е РБ да поемат активна позиция кьм Европа че е време Гьрция да излиза от ЕС, Турция да бьде ясно предупредена че заиграването с Русия може да им струва членство в ЕС. Всичко това трябва реформаторите да говорят,убеждават и привличат като поддрьжници САЩ и водещите сили в ЕС – само така ще постигнат отлив на подкрепа на Тиквеника от САЩ и ЕС (отделно каква помощ може да бьде оказана на Бьлгария ако стане крайна южна дьржава членка на ЕС)

 8. Шукер.Най после Борисов започна малко от малко да вдява.Както са казали хората трябва да прочетеш мин.два вагона книги за да се образоваш и придобиеш интелект.Не става само с мачлета и да разчиташ само на природен усет.Но в случая помогна и международното положение .Жалко за Украйна,че сме близки по кръв,пък и се оказаха свестни хора.Също помогнаха да се опознае от света *Империята на злото*.Смятам,че просветна и на русофилите с каква злобна и отмъстителна страна си имаме работа.А за гърците не ми е жал.Нека малко усетят *руската лиубов*.ЕС и САЩ да видят на какъв хал сме били,ние обикновените хора.От една страна нашите глупаци и продажници,а от друга руските изроди.А журналистите,като Беновска да се стегнат защото с разлигавеното си поведение не помагат на *патроните си*.Смятам,че като общност се променяме към добро.

 9. И пак сълзи за Южен поток, този път НАТО и ЕС да помогнели “потока” да се върне в България. ББ чува ли се изобщо какво говори.

 10. Драги everyone else,
  Не знам как е с хората около теб, но с идеята си да преведеш на английски това чудо, а вече и с перфектната реализация на замисъла си извършил истински подвиг! Ако умра от смях обаче, тъй като се кикотя като луд на този чудовищен, бетер Оруел new speak, ти ще ми береш гайлето! Автор на стиловия шедьовър, произнесен в НС, а после публикуван в бр. 107 на „Търновска конституция” 1885 г. под заглавие „Към въпроса за дребния кредит” е г-н Калинков, директор на Статистическото бюро тогава.

 11. 31 януари

  161 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ!

  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯ ПАТРИОТ И ДЪРЖАВНИК, ДОКАЗАЛ НА СВЕТА СИЛАТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА МАЛКА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ОЗЪБЕНАТА ПАСТ НА ГОЛЕМИЯ СЕВЕРЕН ХИЩНИК, НА КОГОТО ВЕЧЕ 1150 ГОДИНИ ВСЕ ПРИСЯДАМЕ КАТО МЕЧТАНА АПЕТИТИТНА ХАПКА!
  ДАНО ДУХЪТ НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ НИ ВОДИ И ДНЕС В УСИЛИЯТА НИ КАТО БЪЛГАРИ И ЕВРОПЕЙЦИ ДА ИЗТРЪГНЕМ ЗАВИНАГИ СТРАНАТА СИ ОТ ЛАПИТЕ НА МОСКОВСКИЯ АГРЕСОР!
  ВЕЧНА ПАМЕТ И СЛАВА НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ!
  И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ЗВЕРСКИ ГО УБИХА ПЛАТЕНИ ОТ РУСИЯ НЕЙНИ АГЕНТИ – БЪЛГАРСКИ РУБЛАДЖИИ!
  ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ЗАВИНАГИ ОТ ВСИЧКИ СТРУКТУРИ НА ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ Е НАЙ-ДОБРИЯ ИЗРАЗ НА ПОЧИТ КЪМ ВЕЛИКОТО ДЕЛО НА СТАМВОЛОВ!

 12. Пример за най-долна руско-българска пропаганда :
  БГ медия: http://www.cross.bg/evropa-rysiya-ikonomikata-1448753.html#axzz3QKpaGKS6

  оригинала:
  http://www.dw.de/thousands-protest-in-berlin-against-industrialized-farming/a-18198089

  Първо снимките с руските и германските знамена не е от този “протест”. В стотиците истински снимки публикувани от събитието няма и едно руско знаме. Той дори изобщо не се е състоял през нощта, каквито снимки са изтипосали в БГ версията на статията. В оригиналната статия има снимка от събитието. И изобщо хората не са излезли по улиците на Берлин, както лъжат, а са се събрали по случай търговско-земеделски панаир който се провежда всяка година. И по са били 25000 отколкото 50000. Направо си е смешно, как някой такива медии нарочно ли не проверяват първоизточника, а по вероятно е и нарочно сляпо копират от .ru медиите наготово аматьорската пропаганда.
  Господин Инджев, трябва да напишете нещо по въпроса, защото тази статия в БГ версията е прочетена почти от 30000 човека които нагла се заблуждават. Такава нагла анти европейска пропаганда е направо престъпна и безобразно нагла !

 13. БЛАГОДАРЯ ВИ, СТАМБО!

  ЗА ПАМЕТТА В ИМЕТО НА СТАМБОЛОВ, И ЗА ВСИЧКО НАПИСАНО ДОСЕГА ОТ ВАС!

 14. Ако човек е Българин и свободомислещ, и вярващ в цивилизационното развитие на човечеството, то е нормално да презира руската политика. Тази държава се вписва в най-лошите примери на световната политическа история. И Надявам Се Дано Скоро Отиде И Тя В Историята! Дай Боже!

 15. Да ви подаря и аз един бамбашка текст. Няма да казвам кой е автора. Джокер. Преди няколко дни “ядохме” кокалите на един културтрегер. Има връзка с долната драсканица.
  ” -Главоломно навлизаме в една нова “Огнена Епоха”, която ще ни накара все по-усилено да изследваме и изясняваме научните представи за човека, за душата му, за изграждащата се Ноосфера около планетата и за разумната Вселена. С обединената колективна мисловна енергия на народа, устрема към съзидание, могат да се направят толкова много неща, че няма да ни стигне фантазията, за да си ги представим… Може, например да се промени климатът. Може да се запали огънят на ентусиазма. Може да се предовратят стихийните бедствия. Доскоро това звучеше фантастично, но не и в Новата Епоха на невиждани открития в областа на космологията и психологията. Нашето щастие или нещастие зависи именно от качеството на мисленето ни. И именно пределно ниското му качество в човечеството е станало причина за ускоряващата се деградация и невиждано разлагане на духа, което наблюдаваме през двайсети век.”
  А сега да видим как everyone else ще го преведе на инглиш.

 16. От русия духа само на,,студ и глад…
  тиквата май е усетил полъха…
  до следващото интервю

 17. Присъединявам се към думите на Стамбо: СЛАВА, СЛАВА, ДЪЛБОК ПОКЛОН И ВЕЧНА ПАМЕТ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН СТЕФАН СТАМБОЛОВ.

 18. Драги Georgi Nikolov,

  Това мосю Пиер Валоа vel Петър Увалиев ли го е измъдрил?
  Ако е той, идеално пасва на мистицизма, окултизма, орфизма,вангизма, рьорихизма, индуизма, тракизма, който трябваше да замени парцаливия байрак на марксизма-ленинизма под ръководството на Непрежалимата и Мислимата като Огън?

 19. А заслужава ли Стамболов грозния паметник на Кристал, който внушава: “Ятаган в главата очаква всеки, които е против русия”. Крайно време е да се подеме кампания за подмяната му с друг паметник, достоен за един национален герой на България.

 20. Дълбок поклон пред паметта на Българина Стефан Стамболов!

 21. Георги Николов!
  Евала, съвсем ме довърши с горната КОМУНСЕМИОТИЧНА ТИРАДА. Пълен провал в опита ми да отгатна честно (без да търся в нета) на кого е тази висока реч на руския космизъм; вдъхновена от медузата и морските червеи в главата на Вернадски, Umwelt, и политикономията на кристалите, вещаещи комунизъм из цялата Вселена.
  Този превод ще ми отнеме доста време. Щото както и при Стамбовия подарък: непрекъснатото ми кикотене накъсва следенето на мисълта, разсипва кафето и привлича любопитните носове. Ще трябва да се консултирам с професионални преводачи.

 22. Dear everyone else, направо цена нямаш!

  Как ме сети за Вернадски, върна ме в студентските години! Много го обичаше суперелитът на полуинтелигентните комсомолци с академични амбиции.И за свалка ставаше – да блеснеш с някоя по-така теория като тежък интелектуалец пред Мичето от Елхово, Ленчето от Тутракан или Сийчето от Кнежа. То кристали, то ноосфери,то биосфери се търкалят, мааасиеаало, то оси се чертаят между Обхватното и Необхватното в парадигмалните траектории, свързващи пулсациите на ноосферичната биосферичност с импулсите на биосферичната ноосферичност… Сериозно- дедушката В.Вернадски представлява в теорията на науката същото, което е шарлатанът Кашпировски- в медицината.А цялата политическа стратегия на налагането на този тип извеян ирационализъм в официалната култура и псевдонаука на соца в ссср и у нас е голяма тема.

 23. Между другото, everyone else, този дърт аристократичен и сесесерскономенклатурен плашип..тарник Вернадски съвсем не е бил само извеяният и унесен в научните тайнства беловлас брадат фантаст, за какъвто минаваше. Много добре тов. Сталин е преценил защо той му трябва жив и високопоставен. Теорията за руския космизъм на самия Вернадски и дивашкия му антиукраинизъм са едно на ръка. Ето какво пише:”Я думаю, интересы и спасение России сейчас в победе большевизма на Западе и в Азии”
  Болшевизма, ясно, но евразийството и националболшевизма са двете
  теории/доктрини, към които тов. Сталин е проявявал патологичен интерес- нервничел е, когато са се забавяли изданията, четял е и е подчертавал абсолютно всичко от идеолога на националболшевизма Н. Устрялов, нищо, че е емигрант.
  А евразийството достига до тов. Сталин като систематизирана доктрина благодарение на друг руски емигрант-националист и шовинист. Кой е той?
  Синът на В.Вернадски- Георгий.
  Ето как се нарежда логическата линия на фактите, идеите и практиките на политиката от СТАЛИН до Путин.

 24. Стамбо, направих драскотина в бездънната ти ерудиция. Но след като свърза текста с Непрежалимата и Мислимата като за огън, признавам те за познал. ТЯ Е.
  Everyone else, нали знаеш лафа за котката и чалъма. Може и да не се хабиш.
  Направих и намек към епизодичните тролове да не се опитват с евтините си опорни точки да ни досаждат.

 25. Хаха Стамбо, и аз не знам как извадих от нафталина Вернадски – от двойното дъно на пакета, включващ също и родните червендалести (изгреви, залези, огньове, бели птици) езотерики на Людмила Живкова, публичните съзерцания на Рьорих и червения арест на културата наречен ‘Знаме на мира’.

 26. Георги Николов,
  Не, не знам лафа за котката и чалъма.
  Казвай, моля!

 27. Стамбо, шегата настрана. Такива уж странични, маргинални за политическата наука теории като тази на Вернадски формират ‘архетипа’ на руското политическо битие. Ти прекрасно си проследил логически една от нишките. Интересно ми е какво четиво е имал Дугин на масата, когато е бил на 15 години. Защото именно ‘брадатите 2’ захранени от предишната версия ‘брадати’ идеологически захранват политическото безумие на Путин.

 28. Everyone else, котка с чалъм се … .
  В смисъл, на всичко се намира цаката, стига да имаш необходимите умения и мерак, то се знай.

 29. 🙂 Но ако знам ‘чалъма’, тогава губя интерес.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.