Обикновен рашизъм

Помните ли документалния съветски филм на Михаил Ром “Обикновен фашизъм” ( правдив в заклеймяването на националсоциализма и лъжлив в спестяването на аналогията с болшевизма)? Показваха ни го по телевизията по времето на съветския колониализъм безброй пъти.

Днес филмът има продължение, но не ни го показват. Би трябвало да се нарича “Обикновен рашизъм”.

Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

От Дневник
31 януари 2015

Току-що Русия е анексирала Крим и са започнали престрелките и сблъсъците с “опълченци” в Източна Украйна. Жената решила, че руските военни заминават на война в Украйна и позвънила в украинското посолство да сподели това, защото – по думите на съпруга ѝ – не искали някой да пострада и да се стигне до възможни жертви.

Днес тя е в ареста на московския затвор “Лефортово” по обвинение в държавна измяна и я заплашва лишаване от свобода до 20 години. Светлана Давидова е майка на 7 малки деца, едното от които е едва на 10 седмици, съобщи в.”Комерсант”.

До дома ѝ всъщност е поделение №48886 на 82-ра радиотехническа бригада на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на въоръжените сили на Русия.

Властите в Москва никога не са признавали публично, че редовна руска армия се сражава на чужда територия. Коментарите, включително от президента Владимир Путин са, че там отиват военни “в отпуск”, напуснали, пенсионирани…

Кореспондентът в Смоленска област описва, че семейството се чуди защо и как е попаднало в полезрението на контраразузнаването. Тя е бивш мениджър, домакиня, член на компартията, не е участвала в улични демонстрации и протестирала единствено за комунални проблеми и непочистените улици.

Елементарното обяснение е, че се подслушва украинското посолство и някой офицер във Федералната служба за сигурност е решил да натрупа актив доста по-късно.

На 21 януари 2015г. в 8:30 се звъни на вратата на семейството и през вратата участъковият полицай казва, че съседи се оплаквали от шумните им деца. Когато отварят, вътре нахлуват цивилни, предявяват им обвинения започват обиск.

Светлана е откарана в Смоленск, после в Москва, където по ускорена процедура съдът потвърждава ареста ѝ.

Съпругът ѝ остава във Вязма да се грижи за децата, не знае кой е адвокатът ѝ, назначен служебно от държавата, и я търси в Смоленск, докато тя вече от няколко дни е в столицата.

Известният адвокат Анна Ставицка коментира, че Давидова е обвинена по член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация, който през 2012г. е променен така, че за шпионаж или държавня измяна може да се сметне каквото си поиска обвинението. Обвинената не е имал достъп до секретни данни или държавна тайна и не е съвсем ясно как телефонен разговор, в който тя съобщава, че е възможно военни да са изпращани в Украйна, да е застрашило териториалната цялост и националната сигурност на Русия.

Съпругът ѝ Анатолий Горлов, който споделя, че се прехранват със случайна работа и три от децата са от негов предишен брак, казва, че и двамата са били против войната в Украйна и не искат да загиват хора.

На 30 януари руска правозащитничка се срещна в килия №83 с родената през 1978г. Светлана в “Лефортово”.

Тя разказва, че не е присъствала при обиска, в който са иззети компютъра и дневниците ѝ. Давидова веднага е била отведена и не знае какво е отнесено от службите. Адвокатът ѝ не споменал в съда, че тя кърми бебе, жената не знае за правото детето да е при нея и с удивление коментира: “Как! Та тук няма даже топла вода!”

Съдийката потвърждава арестуването за срок от 2 месеца с мотиви, че Светлана може да се скрие и да повлияе на свидетели. “Та аз дори нямам задграничен паспорт”, отвръща жената, която между другото споменава, че “всичко си признах”.

Разговорът, в който не се позволява коментиране на нищо по делото, е прекъснат от присъстващият надзирател с новината, че адвокатът внезапно се е появил. В “Лефортово” е Следството управление на ФСБ, което води делото, и най-вероятно там веднага са реагирали на новината, че Давидова се среща с правозащитник.

Ден по-рано адвокатът заявява пред медиите, че не е обжалвал ареста”, тъй като цялата тази шумотевица в пресата е излишна психотравма за децата ѝ”.

 

18 мнения за “Обикновен рашизъм”

 1. Това ни чака, ако излезем от Европейски съюз и НАТО. Така беше и сигурно много червена с носталгия си спомнят за здравата ръка на държавата, пардон ДС, която шамареше всичко подред.
  Но веднага Бойко ще опонира, нали никой не е в ареста по аферата “Ало Ваньо”, значи сме свободна и демократична държава.

 2. Вече искат да им вземат децата, защото мъжът й излязъл да търси адвокат, децата оставил на лелята и бабата. Точно като излязъл, дошли “случайно” от отдела за опека при департамента по образованието. Да, русия си е все още в съветско-чекисткия режим. Не е излизала от него
  http://www.rosbalt.ru/main/2015/01/31/1363144.html

 3. Фашизъм = Комунизъм!
  Двете страни на една монета.
  И дребосъкът от КГБ, с мераци да бъде Цезар на съвременността, на високите си токчета ни натрапва фашизма, 70 години след безусловната му капитулация!?!

 4. Империята на комунистическото зло загина,но злото си остана.

  Подобно е и в България-комунистическия режим падна,но комунистите са си на власт-за зла участ на нас.

 5. Ot vremenata na Chingiz Han nasam, nai-verolomnoto i zhestoko pleme kum svoi i chuzhdi sa rusnacite. Zaradi zverstvata na Chingis istoriata e osudila mongolcite na izchezvane. Podobna shte e i sudbata na rusnacite!

 6. Значи от “няма руски военни в Украйна ” путлер минава на тезата “това е секретна информация “, която тази опасна жена-майка е издала. Как може да е секретно нещо което не е вярно?! Тази фашистко-рашистка дивашко-азиатска държава явно никога няма да се промени.

  http://www.newrepublic.com/article/119262/russia-burying-soldiers-unmarked-graves-hide-invasion

  Интересна статия в “Гардиън” за убийството на Литвиненко: http://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/alexander-litvinenko-six-things-russia-inquiry

 7. Днес е ден на почит и преклонение към паметта на жертвите на комунизма!Да сведем глави,да помълчим и да се помолим това зло никога да не се връща!Спете спокойно вечният си сън,българи!

 8. Чувството,че демокрацията съдържа в себе си ,иманентно способността да се самоопази е опасна заблуда.Посткомунистите, вдъхновени от агресивността на путлер(реалните резултати, като СИРИЗА и другите крайни формации в Европа са факт,и не могат да се пренебрегват и обезсилят чрез игнориране),са готови отново да скачат на гърдите и.Днес кутев заяви,че Ципрас е нещо повече от нов маркс и крайният резултат ще бъде онази окончателна победа…в целия свят.Проблемът Сириза НЕ Е В ИКОНОМИЧЕСКАТА МУ СЪЩНОСТ,А В ПОЛИТИЧЕСКАТА.Гърция ще плаща,но това ще консолидира още по-жестоко лумпените,защото русия индиректно ще “докаже” на света” правотата” на политиката си.Предстоят тежки времена.Нужни са решения,които да съчетават политическа и икономическа мъдрост,преди да се стигне до реки от кръв..

 9. Как можем да помогнем за децата и да я защитим.Има ли някаква организация или група, която да организира някаква помощ?Как може да откъснеш майка на 7 деца, с бебе на 2 месеца , да не и даваш да го храни и да искаш да отнемеш децата й, защото не ги гледала?Адвоката, назначен от държавата отказал да иска отмяна на ареста.Как да подкрепим съпруга и?На всички е ясно, че комунизъм и фашизъм са двете лица на една идеология – унищожавай всички, които мислиш, че ти пречат.На кого пречи майка със 7 деца?На тези, на които им пречеха и децата в сваления самолет. Военнопрестъпници.

 10. Дари,
  От два дни тези деца са ми в главата. Не виждам надежда за подкрепа от съгражданите им. Коментарите в руските сайтове, които прочетох са отвратителни. Имаше дори изказване от рода на: ‘защо обсъждаме годините за затвор, направо разстрел и толкова’.
  Но виждам, че материл се появи в Ройтерс, RFI и други медии, така че със сигурност организациите за защита на децата и за защита на човешките права за информирани. Само незнам как и те биха могли да помогнат в случая. 🙁

 11. Алоо, червените изроди , къде сте?.. Обяснете ни пак колко е велика русия, путин.

 12. Нещо важно, което журналистите пропускат да отбележат.Откъде са разбрали руските служби, че Давидова е звънила до украинското посолство? Естествено, те са подслушвали директно посолството. Невъзможно е да подслушват всички частни телефони в страната.

 13. Още нещо трябва да се каже! Нашите Шматки, които защитават Путин, трябва да знаят, че със простотията си те подкрепят и тази гавра със това руско семейство!

  Ареста и вкарването в затвора на тази майка е ужасно и не може да се оправдае със нищо. Но то издава и тъмната природа на руския владетел, който е пропит със страх, жестокост, съмнения и безчовечност.
  Нима този режим има нещо общо с Християнството ???
  Как Християнин ще прати една майка е затвор за 20 години заради обаждане по телефона ??? Какво е издала жената ? Кого е издала ? На кого е навредила ???
  На един откачен изверг, който няма милост към собствения си народ, камо ли към други народи!
  Според мен Путин със този акт Богохулства и ще си понесе наказанието, тъй като това са вселенски закони. Няма оправдание за това, което той върши!

 14. Дари,
  И на мен тези деца и това семейство са ми в главата, но не съм чул за начен да помогнем, в който бих се включил веднага; но чух за начин да се борим срещу причинителя на това зло – Моля, подпишете петицията:
  Совет Безопасности ООН: Признать Президента РФ Путина В.В. военным преступником!
  https://secure.avaaz.org/ru/petition/Sovet_Bezopasnosti_OON_Priznat_Prezidenta_RF_Putina_VV_voennym_prestupnikom/?sEBjzfb

 15. Обикновен бандитизъм на RAZI-сткият КаГеБизъм!
  Трябва още по строги санкции за Империята на злото – RAZIя! Примитивният провинциален ленинградски лилитуП извършва не само военни престъпления и престъпления срещу човечеството, не само икономически престъпления, но и престъпления срещу бъдещите поколения в RAZIя.
  И тъй като руските военни са си обикновени бандити, след 1917г. , на тях не може да се разчитат да помогнат на народа си, както през двата епизодични случая през август 1991, и през 1993г.. Въобще цялата армия си е една притурка към бандитите от КГфсБ и ГРУх, през по-голямата част от 20 и началото на 21 век.

 16. Последната новина по темата.
  Находящаяся под арестом по обвинению в государственной измене Светлана Давыдова отказалась от своих показаний, передает корреспондент «Газеты.Ru».

  «Светлана Давыдова отказалась от всех показаний, данных ранее», — сообщил адвокат Давыдовой Иван Павлов.

  Таким образом, теперь Давыдова отрицает данные о совершенном, предположительно, ею звонке в посольство Украины и рассказе о возможном перебросе российских войск. Ранее Давыдова призналась, что звонила в посольство, однако отрицала, что это является изменой родине.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.