Ако имате две (си)ризи, не давайте едната на ближния си

Яяя, колко много сиризоиди се навъдиха изведнъж у нас на вълната на легитимираната във властта в Атина гръцка анархия! Напомнят на прословутите „калинки”, налазили преди време държавната администрация, които се опитваха да ни пробутват като работливи пчелички.

 

Сиризоидните калинки явно се ориентират по миризмата- замириса им на власт чрез де(кон)струкция и запърхаха състезателно по вкусната следа.

 

Един телевизионен водещ, който си пада по фекално-миризливи теми, препоръча колегата му от БНР, водещ на едноименното предаване, да създаде бързо въпросната де(кон)струция и на българска почва, тъй като именно на този млад журналист му отивало най-много. Обаче допусна, че и на АБВ им отива:

 

„АБВ като СИРИЗА трябва да излязат от мантрата на подмятанията, че са руски проект. Трябва да обосноват един прост ясен български проект. В който руснаците са партньори, а не рекетирани мечки. Помислете върху това, дори и да не сте съгласни.”, заявява Карбовски, цитиран от Фрогнюз.

 

Не приемам препоръката тепърва да се замисля, защото вече съм се замислил изпреварващо и съм посочил АБВ като българската СИРИЗА в дясно-лявото популистко управление на България. Както в Гърция и тук управлява съюз на десните популисти от ГЕРБ с леви и националисти- и трите елемента ги има също в правителството на Гърция, но в обратно съотношение като парламентарна тежест.

 

Освен това имам малка редакция на твърдението, че ставало дума за подмятания и „мантра” по отношение на АБВ като руски проект. Не е мантра, а мандра. Тя захранва партизанлъка на АБВ, който паразитира върху русофилството и успя да си отреже парче от електоралната пита кашкавал въпреки видимия провал на енергийните обещания на своя създател Първанов, който направи помен с чуждата пита.

 

Сиризоидната навалица, която настана тук, е любопитен феномен не само с претенциите на пеперудите от всекидневието, които до вчера бяха обикновени гъсеници. Намери се и политик, вече не съвсем нов, а доста бързо амортизиран, който се опита да избута останалите пеперуди под сиризоидното слънце и да се заяви за сиризоид със задна дата.

 

Бяхме позабравили за напиращия от телевизионните екрани Николай Бареков, но нали медиите са затова – да ни напомнят лошите новини. Показаха ни го в целия му (помръкнал) блясък в неделната сутрин по Нова телевизия, за да чуем, че той се изживява като ( несъстоял се) български Ципрас защото по едно време имал приблизително еднакъв резултат с него спрямо едни предишни избори.

 

Точно тази пеперуда от политическия ни хербарий наистина е феномен, който заслужава да бъде поразгледан с научна цел.

 

Къщата му запорираха онзи ден данъчните. Безцензурната му партия беше „цензурирана”. Аватарите му се разбягаха, а той продължава да се държи и да говори за себе си като за „аватар”, който пренесъл на гърба си в парламента онези с известните имена, които бяха накацали на корпоративния му проект и логично го напуснаха, когато (п)челния му захранващ прашец секна.

 

Но какво да говорим за един (почти) нов политик, който в деня на траур се опита да се оприличи на покойния президент Желев като дисидент, само защото бил чел книгата му ( в което дълбоко се съмнявам, помнейки чалгаджийската младост на Бареков). И за контраст обобщи, че по същото време, когато той ( още на 17 години) четял „Фашизма”, днешните реформатори били в БКП. Какъв герой, който е устоял на предизвикателството да не стане комунист още като комсомолец, че и в детската градина да го бяха канили, пак нямаше да склони!

 

Сред кандидатите да се метнат на пенливия гребен на гръцката СИРИЗА най-много се пеняви по естествено свое право обаче Волен Сидеров. По крясъци срещу лошия запад и покло(у)ни към Москва само той може да мери ръст с височкия Ципрас. И сигурно в него има потенциал в това отношение, щом вчера самият лидер на европейските социалисти Сергей Станишев го „приши” към БСП за първи път откакто Сидеров крепеше със златния си пръст ( сам го определи като такъв, а сега лъже, че бил набеден) кворума на правителството на Орешарски. Станишев заяви покровителствено, че само БСП и Атака са опозиция в този парламент.

 

Най-скромен от заподозрените беше съпредседателят на Патриотичния фронт Валерий Симеонов, който съзря допирни точки на неговата формация със СИРЗА, но отдаде дължимото на Сидеров като по-подходящ аналог на гръцката проруска леващина.

 

Обратно на сентенцията за многото бащи на успеха и провала като сираче, у нас успехът е сираче ( което за СИРИЗА плаче), а провалът има много бащи. Защото, както се вижда, една е СИРИЗА и Ципрас е нейният пророк, но у нас политическите палавници и желаещите да са СИРИЗА се размножават по палав път ( и под път, и над път).

 

 

А на гърците трябва да кажем: ако имате две (си)ризи, не давайте едната на ближния си (съсед). Тук ще я разкъсат помежду си сиризоидите и пак ще си ходят голи като охлюви.

 

 

18 мнения за “Ако имате две (си)ризи, не давайте едната на ближния си”

 1. Нашите си ризи кандидати са брилянтно описани. Разсмяхте ме с глас.

 2. Както обикновено и както си му е реда всичко е казано в един неподражаем стил и хирургична точност. Дали ще “уцеля” с изпреварващата ми прогноза мк за Пьотър Вольгин родното менте на Ципрас не е толкова блазнещо за скромното ми его. Но в едно съм сигурен. Доде се натуткат многобройните мечтатели-сирозоиди лилипут.ин ще свърши рублите, а гърчето ще е поредният политтруп.
  Амин!

 3. Господин Инджев, с малки изключения, нас все нашата си родна СИРИЗА ни управлява. Като са ни яхнали от 9 Септември 1944 година, та до ден днешен. Лошото е, че скоро няма да слезът от гърба ни. Гръцките цървули поне се наплюскаха с евро, та да им държи влага години наред. Нашенските потурнаци само за девалвирани рубли плачат.

 4. Чудесен анализ на сиризоманията, която бетер ебола зарази патологичната част от политическия ни организъм,ще рече-почти цялата. И това от едни избори оттатък границата! А я си представете, че оттатък границата напират не изборните резултати и левичарската еуфория пред фантасмагористичните обещания, а руските, севернокорейските, а може и гръцките танкове-като през 1944 г.! Колко много червен плат ще отиде, колко много петолъчки, сърпове и чукове ще се издраскат, колко каскети ще се нахлупят и колко памуклийки ще сменят парвенюшките “Армани” и “Пиер Карден”! Колко Катюши ще се изпеят и казачоци ще се изпляскат! Че и колко биографии ще се хармонизират с историческата неизбежност!… Не ми се мисли. Ето определена полза от победата на Сириза- ние знаем кой кой е, но и той не го крие вече.

 5. Не приемам препоръката тепърва да се замисля, защото вече съм се замислил изпреварващо и съм посочил АБВ като българската СИРИЗА в дясно-лявото популистко управление на България. Както в Гърция и тук управлява съюз на десните популисти от ГЕРБ с леви и националисти- и трите елемента ги има също в правителството на Гърция, но в обратно съотношение като парламентарна тежест.-И.И.

  Българския парламент е изцяло комунистически,няма нищо ляво и дясно,но дори да има,всичко е комунизирано.
  Да,някои групировки действително могат да бъдат квалифицирани като проптивотежести,но изкуствени и затова не се стига до баланс-всичко е еднокръвно и пошло

 6. Помните ли вица за оня мухльо, на когото в класацията за мухльовци ще отмъкнат първото място. Ето, че гърците ни отмъкват първото място и като мухльовци, и като троянски кон, а скоро и като най-бедни. Ако и турският поток вземе та стане гръцки, съвсем ще отпаднем от световните новини.

 7. БГ “сиризоидите” ще ходят голи и без надежда за успех като този на Ципрас, защото има огромна разлика между гръцкия и българския генезис и история на левия / анти-Западен популизъм. В Гърция левицата през 1940 – 1945 е водила истинска война срещу германците, която води до истински, не просто финансирани от Москва симпатии до ден днешен. Днешната гръцка десница (Нова демокрация) пък е отчасти наследник на колаборационистки елементи още от онова време. А Втората световна война е била истинска трагедия и глад за гърците (500 хил. загинали). До ден днешен това има значение за гърците.

  Какво общо могат да имат с подобно място в съзнанието на българина Атака, Бареков и БСП? Самия въпрос звучи като виц…

  А за гърците, включително и леви популисти, можем да сме сигурни в едно – може да са много неща, но не и глупаци балами. Никога няма да изпуснат ЕС и Запада и никога няма да влязат в евразийския дом на Путин. Просто разиграват театро за по-приятни условия в Западното семейство.

 8. Драги everyone else, да приключим вчерашния ни разговор за основателя на евразийството Вернадските с документираната от руски историк и негов биограф констатация, че са съветски ченгета. И таткото в СССР, и Prof. George Vernadsky от Йейлския университет в САЩ, който…чети нататък:

  “…Для Вернадских, связь которых с Родиной никогда не прерывалась – они постоянно интенсивно переписывались с родителями, причем вся почта с их согласия шла непосредственно через послов СССР в США М.М.Литвинова и А.А.Громыко, по-видимому, возлагавших надежды на возвращенство Г.Вернадского, сомнений, чью сторону принять, не было”.

  Значи първо си давал писмата до близките на ченгетата Литвинов и Громико в посолството на СССР?! Как няма да е на почит сега?

 9. Работата в Гърция стана две поколения (л)апандреу, и сега -(на)сериза.

  Логичен физиологичен завършек след дълги години злоупотреба с храни и напитки.

 10. Драги Стамбо, не знаех за Йелските походи на рода Вернадски. Още едно благодаря. След като вчера спомена сина, се порових да видя какво е публикувал. Попаднах на фрагменти от ‘Историята на Русия’, която Yale University Press публикува през 1969. Ще им отделя внимание.
  И понеже любопитството ни е към генеалогията на ‘нео евразийството’ нека те почерпя едно безумно питие, забележи – с планиран превод на 34 езика! for ‘the coming arrival of The End of the Day’:
  http://4pt.su/en/sections/programs
  Ако се закашляш ще те потупам по гърба… и ти мен.

 11. Значи, чалгаджийското недоразумение бареков да стане ципрасът на РъБъ е просто прекрасна новина.

  Заедно с агентина гоцэ от Сирищник те имат рядък талант – както люде от калибъра на Уорън Бъфет превръщат в злато всичко, което докоснат, така тие двамата го превръщат във фекалии. Редки и вонливи. Вонята е предимно на комунистическа простотия и милиционерска вакса и партенки. Нека дерзаят тъпаришчите, РъБъ сиризата значи ще цъфне и завърже. Досущ като “големия шлем” на съществото, което се тъпанеше 2 мандата като “президент”.

  Нека им кажем “Амин”!

 12. За большевишкият популизъм няма смисъл да се говоори. Няма друг кат него. Даже и приказките за децата, не могат да се сравняват с тъпизмите , безсмислиците, алогизмите и антилогиката на пропагадността му.
  Но след 2001г. , след Сакскобурготски и неговият монархосоциалистически популизъм, в НРБ останаха само популистки “партии” , но от “различен” “политически” спектър. Вечните популисти от БКП продължават “традицията” вече 70+25 години, следват етническите популисти ДпС с 25-годишен “стаж”, “интерНАЦИоналпутинистическите” демагози от Атака ги догонват с изпреварване, Бардаков тоже, ГЕРБ и НФСБ засега изостават малко , но има време, въпросът е какво правят РБ в тая попутиска какафония на 8 октави?!?!? И дали няма и те да се включат в общият им хор?!?!…

 13. everyone else, онемях от линка ти! Толкова системно поднесена мръсна пяна от мракобесни идеи на едно място…наистина втрещява! И като си помислиш, каква държавна машина е впрегната да прави от този бълвоч практическа геополитика, военни стратегии и дипломация!

 14. Стамбо, моята реакция беше същата; плашещо е е да се види как една произволна идеология с абсолютна претенция за валидност се буквализира политически. Помниш ли Хана Аренд в третата част на ‘Произхода на тоталитаризма’:
  “Once their claim to total validity is taken literally they become the nuclei of logical systems in which, as in the system of paranoiacs, everything follows comprehensively and even compulsorily once the first premise is accepted.”
  Второто твое изречение посочва защо се ровя в тази мърсотия.

 15. Еveryone else, абсолютно си прав! Повтарям се-страх да те хване. Точно Хана Аренд обаче не обичат много-много другарчетата, между другото, защото тя им ограничава възможността да лепят дамгата “фашист” на когото им кефне. Тя много ясно поставя разликите между режимите на ФРАНСИСКО ФРАНКО и АНТОНИО САЛАЗАР ( с големи букви, ами как!) от една страна и “черната бездна на тоталитаризма от друга. Защо? Ами ако не бяха либералните и спасителни за евреите режими на ФРАНКО и САЛАЗАР, Хана Аренд (и още хиляди като нея) нямаше да отпътуват безпрепятствено за Америка.А като прочетеш “Анатомия на кошмара”, ще видиш там за какво ужасяващо нещо, taken literally (“Къртете буци, бийте гражданята!”)става дума и поради какви причини.
  Best,

 16. Ха-ааха. Знам, на другарите зелени пръски им хвърчат от устите като чуят за Хана Аренд! Аз я ползвам като тест понякога. Между другото, и на нашенските другари все им идва да обясняват защо не е права, когато е права. Нейсе.
  Книгата пристигна, първото издание, подзаглавието е ‘The History of Nightmare’. Явно ти имаш преработеното второ издание: “Anatomy of Nightmare’. Започнах отзад напред, от ‘Микробите на Сталин’.
  Моето е книжен вандализъм 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.