Безплатна (авто)реклама:четете ivo.bg, най-русофилската медия у нас

Редовните читатели на ivo.bg вероятно са забелязали, че този блог се очертава като най-русофилския, списван на български език. Ако ми посочите друг сайт или медия изобщо в България, където се появяват повече статии от руски автори, специално подбрани и преведени, ще си взема думите напред, т.е. ще се опитам да изпреваря конкурента, ако има такъв.

Малко е нескромно, но започвам да се чувства като “Христо Ботев” ( да не си помислите друго- радиостанцията, която предава от Москва през Втората световна война).

Впрочем Христо Ботев е бил репресиран в Галац в Молдова по внушение на Русия с 3 месеца затвор  (заради връзки с руски революционери), но за тази неизвестна на масовата публика у нас  страница от живота му, скъсана от десетилетия от календара на събитията в българската история, можете да научите повече от следващата книга на автора на ivo.bg.

Междувременно- приятно четене в превод на български език (благодарение на преводача Васил Костадинов) понеже повечето български русофили трудно сричат на руски.

#Изолирай това

 

Депутатът Ирина Яровая, бивш член на партия “Яблоко”, а сега на “Единна Русия”, каза, че изучаването на чужди езици в училищата, представлява заплаха за руските ценности. За кой ли път, когато изглежда, че сме достигнали дъното в деградацията на политическата реторика, започват да ни хлопат дъските. Вътрешната политика на Русия и циркулиращите в нея идеи са все по-зависими от външната конюнктура. Отговор на очевидният провал на донбаската авантюра стават все по-силните призиви за самоизолация на страната във всички сфери. В този смисъл, Яровая, първа обърна внимание на фундаменталния въпрос. Изолационистите трябва да се възпитават от рано, още от детството. Необходимо е да се гарантира, че децата няма да знаят за други народи, няма да се интересуват от тях. Държавата страда от характерното раздвоение на личността: вчера висши чиновници говориха за това как ще изпращат най-добрите студенти да учат в чужбина, а днес тема номер едно е – да се защитят нашите младежи от чужди влияния, вървейки по пътя на чучхе ( явно добре известната на руската публика идея на Ки Мир Сен в Северна Корея за истинския пък към комунизма, превърнал страната в уникален резерват на комунизма, т.е. в един огромен концлагер- бел. ivo.bg).

Разбира се, всичко това може да се приеме за поредния виц на депутатите от държавната Дума. През последните няколко месеца, те с всички сили се борят и конкурират в опитите си да ни забавляват и да получат скромна порция внимание в отсъствие на по-важни правомощия. Колегата на Яровая, Сидякин от “Единна Русия”, геройски пропада в Антарктида, а след това, бързо се появява, а депутата от Либералдемократическата партия Сергей Иванов пред цялата страна е възмутен от покачване на цената на чорбата в неговия парламентарен стол от 20 на 53 рубли(от 25 на 66 евроцента). Как може тези информационни проблясъци на народните избраници да се приемат на сериозно?

Проблемът обаче се крие във факта, че спрягат Яровая за един от най-вероятните кандидати за поста министър на образованието в обновеното руско правителство, което може да се появи през следващите месеци на фона на ескалация на кризата. Тогава разнообразните образователни идеи на Яровая, които вече се обсъждат на ниво законопроекти, като например въвеждането на задължителен единен учебник по литература, не допускащ никакви различия в мненията, ще намери пълно въплъщение в практиката. Може би скоро ще си спомняме с носталгия за времето, когато основна тема за дискусия в системата на училищното образование беше матурата.

За радост на Яровая отбелязваме, че нашите стартови позиции за нейните инициативи са доста благоприятни. Само 5.48% от руснаците, според проучване от 2010г., разбират английски език, а следователно са имали достъп до огромното количество информация в глобалната мрежа. Нашите ценности, от тази гледна точка, не са в опасност, ние от самото начало сме достатъчно изолирани. Тук политическият елит на Русия ( началниците на Яровая), в този аспект, изпъква донякъде на фона на сивата маса. Добре известно е, че президентът Путин говори немски и през 2001г. изнесе брилянтна реч за демократичните си идеали в Бундестага. Премиерът Медведев владее малко английски, Сергей Иванов (не този от ЛДПР) – шведски, а за Игор Сечин няма какво да говорим – той е преводач по професия (португалски). Оказва се, че са нещо като каста? Чуждите езици са за новите дворяни, а селяните ще съхраняват традициите.

В Москва, междувременно, изгоря сградата на една от най-големите в страната библиотеки с книги на чужди езици – сградата на Института за научна информация на обществените науки (ИНИОН). В случилото се там има мрачна символика. Книгите горят точно в момента, когато по върховете декларират, че са излишни.

 

Кирил Мартинов

2.02.2015г., Новая газета

 

29 мнения за “Безплатна (авто)реклама:четете ivo.bg, най-русофилската медия у нас”

 1. Тов. Яровая е като българския милиционер от стария виц, дето се изказа много мъдро: “Тоа като знаеше 10 езика, оправИ ли се?”

 2. Ама разбира се, за какво са чужди езици на децата? Когато пораснат, точно преди да нахлуят оттатък границата, на зелените човечета ще им бъде раздаден и съответния разговорник – руско-румънски, руско-полско, руско-грузински, руско-украински, а защо не и руско-български? Там ще бъдат най-важните изрази, напълно достатъчни за началния период, като “Лельо, имате ли яйца? А кокошките защо ги криете? Чичо, свали си часовника!”, “Момче, този айФон трябва ли ти още?” , “Момиче, защо си се облякло като Пъси Райът”, “Извинете, откъде го имате този таблет, да не ви е подарен от Маккейн, може ли да го проверим, ще го върнем до две-три седмици?” и прочие важни изрази за “освободителния период”.

 3. “Всяко тържество на България е смърт за Русия”
  Захари Стоянов – велик българин, поборник срещу турското робство.

  “…всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас,
  че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.”
  Захари Стоянов – велик българин, поборник срещу турското робство.

  Писмо на Васил Левски до Л. Каравелов :
  “Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки
  бутуш в Булгурко? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.”

  ” Русия – империята на злото, ни е “освободила”, за да ни зароби веднага … до ден днешен !
  Русия е снесла отровни яйца в България и са се излюпили нехранимайковците, негодниците, долните, низките, подлите, вагабонтите, мошениците, крадците и предателите – българските безродници – комунистите ! ”

  Русия е носила само черно робство на народите , до които се е докоснала !

  “…не на вредната ПУТИНСКО – КГБейска МАФИОТСКА БАНДА, състоящо се от 50-60 души – окървавени узурпатори. Тази путинска мафиотска клика МЕЧТАЕ да глътне и БЪЛГАРИЯ !
  Мразим Русия, защото тя има : КГБ-ФСБ репресивни органи за убийства, строи нови лагери за екзекуции “ГУЛАГ”, сковава нови бесилки, копае хиляди гробове, има Сибир, има Сахалин, има п-в Въйгач, има “Соловки” има каменни тюрми, има бичове, има гнусни шпиони, има план по колко хора на ден да убива…
  РУСИЯ – ДЪРЖАВА НА ПАЛАЧИТЕ !
  ДА СИ ПАЛАЧ В РУСИЯ Е НАЙ-ВИСШЕ ДОСТОЙНСТВО !
  Ако тя иска да има с нас човешко познанство – добре дошла, но Русия иска единствено дружба, каквато е “дружбата” между вълка с агнето!…”

  “РУСИЯ – ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО”, Е НЕИЗЛЕЧИМО БОЛНА ОТ РАК НА КРЪВТА !

  Русия – територия за узаконено физическо насилие !

  РУСИЙО, ЗЕМЬО КРАДЕНА,
  ОБСЕБЕНА ОТ ПУТИНОВАТА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ,
  РУСИЬО,
  ТИ, САТАНИНСКАТА,
  ПОДЛАТА,
  ЛУКАВАТА,
  ТИ, ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА,
  ТИ, ЧЕРВЕНА ГНИЕЩА МЪРШО
  ПРОКЪЛНАТАТА ОТ БОГ,
  ТИ, ЗЛО ПСЕ.
  РУСИЙО,
  ВЗЕМИ СИ СВОИТЕ КРЕМЪЛСКИ АГЕНТИ –
  БЪЛГАРИТЕ – ПРЕДАТЕЛИ
  И НИ ОСТАВИ НА МИРА,
  БЕЗ ДА ПРИСЪСТВАШ В ЖИВОТА НИ,
  ЗАЩОТО НИЕ –
  85% ОТ НАРОДА НИ ТЕ ПРЕЗИРАМЕ,
  ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА !
  ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ РУСИЙО –
  ПОБЕСНЯЛА КУЧКО…
  АМИН !
  —————————————-

 4. Правилно се е ориентирала Яровая със своята идея, напълно в духа на изолация на руското население от световна информираност. За какво им е образование и обща култура, когато властелините се нуждаят само от покорни роботчета, които да могат да четат само руската пропаганда.
  А помня един период, когато имаха чудесни преводачи на западни автори, и не само на фантасти.
  Да им е честит евентуалният министър на образованието. Пълна деградация.

 5. Руснаците нямат никакъв шанс ако се изолират. Русия ще се превърне в резерват на чукчи или по-скоро чукове. Все пак няма да е зле да си припомнят, че някои от “руските ценности” са дощли и от България.

 6. Яровая бе разкрита от фонда за борба с корупцията на Алексей Навални с това, че нейната 17 годишна дъщеря притежава апартамент в центъра на Москва, оценен на няколко милиона долара. Нито тя, нито мъжа и според подадените данъчни декларации са разполагали с подобна сума.
  Днес Думата създава работна комисия за предявяване на иск към Германия за изплащане на репарации
  за нападението над СССР . Сумата
  която са си харесали руснаците е 3 трилиона евро!

 7. Господин Инджев, почти никъде в българските средства за масова информация не се пише за войната в Украйна. На 2 февруари приключи операцията в района на Дебалцево. Украинската армия е нанесла огромни поражения на кремълските орки- стотици унищожени терористи, десетки единици техника. Болниците в Донецк са препълнени, недостигат елементарни медикаменти,
  моргите не обслужват цивилното население. Дори руските пропагандни телевизионни канали признават макар и с половин уста, че загубите са големи.

 8. Мечтата и стремежа на всички управляващи и управници е да държат подчинения си народ неинформиран и прост. Виж, съвсем необразован не може, все пак кадри са необходими, но, ако може

 9. така, да не се прекалява с образованието…
  Самоизолирането на Русия продължава със страшна сила и това няма да доведе до нищо добро ( за тях ).

 10. Русия наистина се завръща в 19 век.*Новите дворяни*.Още по лошо.Новите дворяни са носители на най ретроградните идеи за живота на човечеството на планетата.Войни,репресии,убииства нищо ново не е научено,нищо старо не е забравено.И народ тънещ в мизерия,нищета и безпросветност.До кога ще издържат тези хора.До кога ще ги залъгват с опасните идеи за *национализъм и патриотарства*.Да бягаме далеч от тях.Добре ,че от време на време прочитаме в блоговете за автетичните изказвания на руските политици.
  Г-н Инджев продължавайте в този дух да ни информирате,за да знаем къде сме.

 11. Информация за случващото се в Украйна може да получите на сайта Цензор.нет,Украiна и други украински сайтове.Аз също не мога да разбера какво е това информационно затъмнение по повод случващото се там.Имаше само информация,че САЩ обмисля да достави оръжие.

 12. Прекалено либерално е изобщо съществуването на училища. Кремълската нирвана ще настъпи, когато се забрани писмения руски. Има само един тв канал и интернет не съществува.

 13. ХРИСТО БОТЕВ:
  „Сърбия ни е лъгала със своят шарлатанствующи патриотизъм в продължението на сичкото свое съществование и още дълго време ще да ни лъже и ще да са ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти; а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост… и подлост под законът на „общата повинност“. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът.
  Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си. Кой ни е крив, когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга.
  (в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.)

 14. Редовните читатели на ivo.bg вероятно са забелязали, че този блог се очертава като най-русофилския, списван на български език. Ако ми посочите друг сайт или медия изобщо в България, където се появяват повече статии от руски автори, специално подбрани и преведени, ще си взема думите напред, т.е. ще се опитам да изпреваря конкурента, ако има такъв.-И.И.

  Г-н Инджев,вероятно горния цитат е тънка ирония,но не всички читатели могат да я усетят.

  Днешаната “русофилия” е поредната мимикрия на българските комунисти-повтарям САМО ТЯХНА.Сиреч тази русифили е комунистическа.Вие и Вашите материали нямат нищо общо с тази олигифрения.Публикуването на статии от руски автори съвсем не е акт на никаква русофилия.Тези автори явно и не подозират,че българските комунисти са се маскирали днес като русофили.Затова в Русия дори е средите на комунистите няма подобна простотия.Руските комунисти прекрасно знаят,че българските комунисти са много прости същества и затова нямат адекватно “движение”.Някой да е чул руски комунист да се нарекъл “българофил”?
  На тези,които се самопределят като “русофили” не трябва да им се обръща никакво внимание ,защото по този начинсе дава изкуствен и насилствен публицитет на болните комунистически мозъци.

 15. Точно такава е позицията на Хитлер (Мейн Кампф)…

 16. А ето колко са остроумни водещите на едно руско радио, като пускат “Песен на разстроените българи”, в която пеят: Обичам те Русия, все повече с всеки час, пусни си през мен газопровода, защото много ще тъгувам.

 17. Важните персони в Русия и до ден днешен гледат на обикновения руснак като на крепостен. По същия начин, през целия комунистически период у нас, обикновения българин беше РОБ. Роб, безправен роб на труда, заключен в собствената си държава. Трагичен период, в който всички ние /извинете, ако сте изключение/се превърнахме в овце.
  Снощи за съжаление “им гледах телевизията” и от “тяхното” предаване разбрах, че Народния съд бил революционен и затова сме имали толкова много смъртни присъди. А може и да не са толкова много, защото все още не знаем колко от тях са изпълнени,представете си. Питам се, докаго ще търпим това, до кога ще сме овце?

 18. Дето е рекъл Бай Ганьо, “За русофили ако питаш, ний в блога на Иво сме хасъл русофили!”
  Деградацията обаче е пълна. Все пак към ХIX – нач. на ХХ век стандартно руският интелигент е владеел поне приличен френски или немски. Английският е бил супер-ултра-елитарна привилегия, между другото тук беше и една от много фантасмагории в кичозния “Сибирски бръснар” на иначе талантливия (вече) придворен на Путин Михалков, в чиято пищна, но много лъжлива целулоза юнкерите говорят английски кажи-речи като колежани от Итън, хайде сега! Споделял съм детския си спомен от белоемигрантската руска двойка Забородини в родната ми махала. По нещо приятелството ми със стареца приличаше на “Балада за Георг Хених”. Избягали са от Ставропол с барон Врангел. Той 18- годишен юнкер, тя някъде там, но библиотеката им- кожени подвързии, сефте разбрах тогава, че Baudelaire се чете “Бодлер”. Мили, добри и интелигентни хора, и двамата даваха уроци по френски от горда сиромашия, а той беше направо виртуозен китарист. Майка му стара, ей го, просълзих се, като се сетих за тях и за любимата им песен на Вертински за тъжния папагал, който казвал “jamais” и “плакал по французский”. МНООГО ГИ МРАЗЕШЕ болшевишките катили, и не се криеше вече, крил се е, когато се домъкнали и в България, и никаква сесесерска пропаганда никога не хвана дикиш при него. Лека му пръст на Владимир Онуфриевич, споменът ми да се чете и като описание на един напълно изчезнал ТИП ЧОВЕК в днешна Русия, доминирана от подчовеци и получовеци!

 19. Стамбо, твоята история ми напомни за чичо Стефан. И той беше белоемигрант и имаше златни ръце. Правеше модели на военни кораби, а говореше български без никакъв акцент.
  Твоето последно изречение ми докара една мисъл, почти цитат на правешкия селянин. Тази година Русия е пълна с полуидиоти, а догодина, с цели идиоти.

 20. 500 S&W, винаги с удоволствие те чета, пиши по-често!
  Стамбо (R)

 21. Полудяха кремльовците.Замислят забрани на покупки на западни стоки и определяне на ТАВАНИ НА ЦЕНИТЕ на жизненоважните стоки.Айййде,каруцата потъна цялата в тинята.Няма излизане в икономически план от такива безумия.Но намират пари да рушат евроатлантическото пространство.Руският посланик в Гърция е поканил военния и министър да посети расия ,за координиране на по-натарртъшното им сътрудничество във военната област.Ако това стане НАТО се дискредитира опасно.Не че унгарски и български министри не снасят ,но сега ефектът би бил много по-опасен?!

 22. до ДИВАНЕ:
  Не “някои”, а повечето руски ценности са български, освен писмеността, религията, първият патриарх (Киприян Болгар), дори езикът – първият указ на императрица Екатерина Велика (Софи Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст – типично руско име, нали) от 1762 г. е за … създаването на руския език (вкл. заличаването на израза “български език” в старите ръкописи и подменянето му с “церковно-славянский”). Имам някъде в библиотеката една инкриминирата студия на БАН отпреди демокрацията, промъкнала се някак през цензурата подобно на “Лице” или “Фашизмът”, в нея е посочено, че дори Юрий Долгоруки, Пушкин и Кутузов са с български корени;

  до СТАМБО:
  И недочовеци, приятелю. Няколко етажа над нас живее син на руски офицер-емигрант. Фантастичен механик с перфектен френски, английски и италиански. Милиционер-маймуните на времето не са му дали бележка да следва, пропива се и преживява като помощник-майстор по ремонт на часовници. Още работи, макар че е над 80 г. Наистина има златни ръце, пипне ли часовник, съживява го. Инженерството сигурно е загубило страшно много поради репресията над този човек.

  до РОСИЦА:
  Не просто гледат, те са си крепостни, РОБИ. Средна класа, земеделци и дребни занаятчии в рАЗИЯ няма. Над 70% от жилищният фонд на страната е държавна собственост, сиреч държавата им ДАВА място, право и жилище да живеят. Слушкаш – папкаш, не слушкаш – папкаш камшик. Може и направо да изчезнеш, като в добрите времена на Джугашвили. А докога и нашите “управляващи” ще ни правят на идиоти – ами докогато им позволяваме. Нещо като тест за прага на поносимост. Обикновено когато се премине, следва взрив. Но съществата с по 3 мозъчни гънки, дето ни “управляват”, просто не вдяват тази простичка истина. Ще я научат по най-трудния начин. Май…

 23. Напълно споделям /като русофил, защото чета най-русофилският сайт в България, и никой друг – опазил ме Бог/ твърдението на другарката Ирина Яровая, че “изучаването на чужди езици в училищата, представлява заплаха за руските ценности.”, защото най-висшата ценност на руснаците е безпросветността. Това сочи и статистиката, която ни казва, че 87% процента от руснаците са неграмотни, така че даже и ученето на руски език също “представлява заплаха за руските ценности.”

 24. В Русия винаги е било така – дворяните са говорили чужди езици, а мужиците са мучали. “Война и мир” е пример за това.
  Колкото до Путин – да, той говори добър немски, но на мене Щирлиц ми е по-симпатичен.

 25. Еър-Франс, Благодаря за забележката!
  Пушкин и Кутузов – Българи … Това е сензация! Ако знаехме повече истина …
  Основната работа на един деспотичен режим е да лъже, защото човека е създаден за свобода, любов и съзидание от Ума създал вселената. А тя е прекрасна. Погледнете се, погледнете природата. Нима може деспот да създаде тази красота ?! Колкото повече хорат се учат да познават лъжата и ценят истината, толкова по-добре ще живеят в хармония със своя Създател.

 26. Савова, мноо си напушена! Смени си хапчетата или ако не ги пиеш ги изпий! Ще ти олекне отма!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.